Originally Posted by
Sonia
Το θέμα δεν είναι να μην φοβάσαι. Το θέμα είναι να προχωράς παρά τον φόβο. Και ο φόβος ανάλογα την περίσταση χάνεται ή μειώνεται σταδιακά ή ακόμα κι αν είναι πάντα εκεί, εσύ προχωράς και συνεχίζεις την ζωή σου.
Θεωρώ ότι τα περισσότερα νέα παιδιά που μένουν έτσι βαλτωμένα, δεν έχουν κίνητρα συγκεκριμένα. Δεν θέλουν κάτι τόσο πολύ ώστε να το παλέψουν για αυτό και βολεύονται.
Δεν βοηθάει το περιβάλλον και ο τρόπος που μας μεγαλώνουν σε αυτή τη χώρα βέβαια. Αν πάει ένα νήπιο και κουτουλήσει στο τραπέζι, θα πάει η μαμά να κάνει ντα το τραπεζάκι. Αν πάει να πιάσει δουλειά ένας φοιτητής και δεν υπάρχει σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, θα του πει ο πατέρας άστο, δουλειά σου είναι να διαβάζεις, όχι να κάνεις τον καφετζή, καθαρίζω εγώ. Αν δεν βρει δουλειά στο αντικείμενό του ή καμια μουράτη ο τριαντάρης θα του πουν είναι δύσκολες οι εποχές, τι να κάνουμε, μην σκας, κάτι θα βρεθεί. Αν δεν φύγει μόνο του το "παιδί" από το σπίτι, το θεωρούν φυσιολογικό να μένει μαζί τους μέχρι την 3η ηλικία.
Παρόλα αυτά, όποιος έχει σταθερές πεποιθήσεις και θέλω στη ζωή του θα παλέψει για αυτά. Θα την βρει την άκρη του. Το θέμα είναι να κάτσει λίγο και να σκεφτεί και να χωνέψει πραγματικά τι θέλει και να ξέρει ότι δεν έρχονται ουρανοκατέβατα όσα επιθυμούμε. Αν λοιπόν κάποιος έχει στόχο π.χ. να γίνει ανεξάρτητος, να αγοράσει με δικά του λεφτά το τάδε, να πάει ταξίδι, να προοδεύσει στον τομέα του, να αισθάνεται δημιουργικός ή οτιδήποτε άλλο, όσα σκ@τα κι αν φάει κι όσο κι αν φοβάται, θα τολμήσει και θα το παλέψει και θα την βρει την άκρη του. Είναι αυτό το "δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω" το οποίο εκεί που κάποιες φορές το χρησιμοποιούσαμε πολύ στο παρελθόν για να είμαστε ανελαστικοί και να κρίνουμε αυστηρά τους άλλους και τον εαυτό μας, διαπιστώνω ότι τελευταία τείνουμε να το απαξιώνουμε και να βρίσκουμε παντού δυσκολίες και να πετάμε το μπαλάκι αλλού για δικές μας ελλείψεις. Αν το θες αρκετά, μπορείς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το έχω δει να συμβαίνει και το πιστεύω.