Quote:
Originally posted by anwnimi
Στο πρώτο σκέλος θα απαντήσω πως ναι. Ίσως γιατί νιώθω υπεύθυνη και ενοχές για πολλά που έχουν συμβεί, για τη δική μου \"ελλειματική\" αγάπη απέναντί στη μεγαλύτερη αγάπη που μου προσφέρει ο άλλος.
Το αν υπάρχει ή όχι επιθυμία και αγάπη, είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Δεν το επιλέγουμε. Πώς μπορείς να νιώθεις ενοχές για τα ασθενέστερα αισθήματά σου, σαν τα αισθήματα να ήταν κάτι που θα μπορούσες να είχες ζητήσει με παραγγελία? Κανένας δεν ελέγχει τα συναισθήματά του, το πώς δημιουργούνται. Καταλαβαίνω την Ενοχή, αλλά μήπως τελικά, η αιτία της είναι βαθύτερη? Μήπως έρχεται απο αλλού?
Έχεις τόσο δίκιο για αυτό. Απλά είναι πιο δύσκολο για μένα όταν εμένα μου \"τελειώνει\" και πρέπει να \"απολογηθώ\" παρά όταν \"τελειώνει\"του άλλου οπότε εκεί πρέπει απλά να το δεχτώ και να πάω παρακάτω.
Ωστόσο έχεις δίκιο. Θα πρέπει να απενεχοποιήσω εντελώς τον εαυτό μου σε αυτό. Τώρα για την ενοχή και από το που μπορεί να έρχεται, εκεί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, πραγματικά.
Οπότε φορτώνομαι και την ευθύνη του πως θα είναι αυτός. Γιατί το πως θα είναι (χάλια δηλαδή) οφείλεται και στη δική μου στάση και συμπεριφορά.
Σαν όλα να εξαρτώνται απο εσένα? σαν εσύ να κινείς τα νήματα και να αποφασίζεις και για τους 2? Θα είναι χάλια, λες... είσαι αλήθεια τόσο σίγουρη για το πώς θα είναι τα πράγματα? Εννοείται οτι βραχυπρόθεσμα θα πονέσει, αλλά.... στο μακροπρόσθεσμο παρόν, είναι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ πιστεύεις? Ή απλά είστε και οι 2 συμβιβασμένοι?
Συμβιβασμός. Σκληρή λέξη μα και αληθινή.
Ξέρεις τι μου τι σπάει; Ότι ενώ μερικές φορές βλέπω ότι μπορεί ο συμβιβασμός να είναι και από τις δύο μεριές, όταν ξεκινάω μια τέτοια συζήτηση, με αντιμετωπίζει λες και είμαι εγώ η τρελή, η συμβιβασμένη, η άδικη. Και ενώ στην αρχή θυμώνω, μετά γεμίζω με ενοχές και πιστεύω αυτά που ακούω, αντί να πιστεύω στη δική μου κρίση...
Σαν να φοβάμαι, όχι μόνο για κείνον αλλά και για μένα. Του τι υπάρχει μετά. Γιατί, το κακό είναι ότι όσο και να θέλω να είμαι μόνη μου, έχω ξεχάσει το πως είναι αυτό! Όσο κι αν δε με καλύπτει η τωρινή κατάσταση, είναι γνώριμη, οικεία. Το άγνωστο, όσο όμορφο κι αν μπορεί να είναι, είναι άγνωστο, ανοίκειο, αβέβαιο.
Αρα η τωρινή κατάσταση, καλύπτει την ανάγκη σου να νιώθεις οικεία, ασφάλεια του γνωστού, να αποφεύγεις να ριχτείς στον φόβο του άγνωστου. Φυσικά λοιπόν και κάτι παίρνεις απο αυτή τη σχέση, όπως κι εκείνος. Ανάγκες καλύπτετε και οι δύο. Το θέμα είναι ποιές καλύπτονται, ποιές μένουν ακάλυπτες, και τι βαραίνει περισσότερο στην προσωπική σας ζυγαριά.
ΑΥτό το τελευταίο. Το τι βαράινει στην ζυγαριά του καθενός είναι πολύ εύστοχο. Πάρα πολύ.
Οπότε τι είναι αυτό που με δένει; Η αγάπη που μου δείχνει, η αποδοχή, η εμπιστοσύνη, η υποστήριξη, το ότι ξέρω ότι υπάρχει πάντα εκεί, απλά να ακούσει (ακόμα κι αν δε με νιώθει καθόλου), ότι και να γίνει.
Βρίσκω πολύ εύστοχο που χρησιμοποιείες το \"δένει\". Αρα, σε δένει η ανάγκη σου να νιώθεις οτι κάτι σταθερό υπάρχει πάντα εκεί. Μήπως, αν έβρισκες αυτό το σταθερό μέσα σου, θα χαλάρωνε ο κόμπος?
Αυτό το έχω πει πολλές φορές μέσα μου. Θα προσπαθήσεις να γίνεις εσύ ο γονιός του εαυτού σου. Οπότε δε θα χρειάζεσαι μετά \"γονιό\". Κι όλο μου έδινα χρόνο. Και ξανά και ξανά...
Όμως, για πρώτη φορά βλέπω ότι κάνω συνεχώς κύκλους. Μήπως θα πρέπει, ακόμα κι αν δε νιώθω τόσο έτοιμη, να τολμήσω; Να πέσω και να κολυμπήσω όπως έλεγα και σε προηγούμενο ποστ μου;
Φαντάζομαι ένα παιδί που κοιτά το νερό και θέλει να μπει μέσα.
Αν του αναλύσουμε το πως είναι να κολυμπάμε, και το πως πρέπει να το κάνουμε για να τα καταφέρουμε, τους κινδύνους αλλά και την ομορφιά, σίγουρα θα είναι καλύτερα από το να το βουτήξουμε μέσα και να του πούμε κολύμπα τώρα. Μπορεί και να τα καταφέρει σε μια τέτοιο σοκ, μπορεί και όχι.
Όμως, το παιδί νομίζει ότι έχει ξεχασει να κολυμπάει. Έχει αποκτήσει και κάποιες φοβίες σε σχέση με το κολύμπι. Η ανάλυση το βοηθά. Αλλά λόγω των δικών του ελλειμάτων, ίσως μέινει αιωνίως στην ανάλυση με τη δικαιολογία \"δεν είμαι ακόμα έτοιμος για να κολυμπήσω\";
Μήπως πρέπει να βουτήξει για να πάρει μια γεύση από κολύμπι, ακόμα κι αν δε νιώθει 100% ετοιμο;
Όμως, όπως είναι τώρα, αυτή η αγάπη, δεν είναι αυτό που θα ήθελα. Δε με καλύπτει τόσο σαν σχέση, αλλά σαν οικογένεια, όπως ξαναείπα. Και αυτό είναι το γεγονός ότι με δυσκολεύει τόσο να φύγω...
Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο οτι και για κείνον δεν είναι αυτό που θα ήθελε? Αλλά κι οτι κι εκείνος σε βλέπει σαν οικογένεια? Το πρόβλημα είναι, όταν βλέπεις τον σύντροφό σου, σαν οικογένεια μεν, αλλά όχι με την έννοια του \"συζύγου\", μα με εκείνη του γονιού...
Κι αυτό το θεωρώ εύστοχο. Άλλο οικογένεια ως σύζυγος κι άλλο οικογένεια ως γονιός. Εκεί χαλάει το πράγμα...
Ισως η ΟΡΑΣΗ να είναι επώδυνη.
Και πάνω απο όλα, δώσε χρόνο.....