Η μητέρα μου έχει διπολικό αλλά δεν θέλει να πάρει φάρμακα και δεν το παραδέχεται
Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην οικογένεια.
Η μητέρα μου έχει διπολικό σύνδρομο. Η ίδια όμως δεν το παραδέχεται.
Μας έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μας φέρνει πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Έχει παρεξηγηθεί και μαλώσει με όλους. Από τα παιδιά της, τους γονείς της, τους συναδέλφους της και γενικά με όποιον περάσει κάποιο χρόνο μαζί της [πάνω από ένα μήνα].
Όταν βρίσκεται σε φάσεις μανίας με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για τη μητέρα μου. Πολλές φορές βγαίνει στο μπαλκόνι του σπιτιού και φωνάζει, ντύνεται και βάφεται προκλητικά, μας τηλεφωνεί στη δουλειά για 3 ώρες. Κατηγορεί τον έναν στον άλλο. Μερικές φορές επιμένει σε μη αληθή γεγονότα σχετικά με λόγια που ειπώθηκαν ή όχι. Ή διαστρεβλώνει αυτά που ειπώθηκαν σε σημείο αγανάκτησης του άλλου.
Όταν πάλι έχει κατάθλιψη κλειδώνεται στο δωμάτιο για μέρες με κλειστά φώτα και κλαίει και παραπονιέται.
Αυτά συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες με τις φάσεις μανίας ανά 1.5 με 2μήνες.
το πρόβλημα είναι ότι ενώ μεν υπάρχει διάγνωση δεν θέλει να το παραδεχτεί και δεν θέλει να πάρει τα φάρμακα λόγω παρενεργειών π.χ. παχαίνουν ή δεν ξέρω τι άλλο. Δεδομένου ότι είμαστε σε πολύ μικρή κοινωνία δε γίνεται να πάμε σε νοσοκομείο. Φυσικά και η ίδια δε θέλει και αν τολμήσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μπορεί και να αυτοκτονήσει.
Μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο τρόπο ή συμβουλή ώστε να ελαφρύνουμε την κατάσταση.
Έχω τηλ σε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης αλλά χωρίς ουσιαστικά καμία βοήθεια.
Σε ψυχιάτρους έχουμε πάει αλλά όπως σας είπα δεν προχωρήσαμε σε θεραπεία, ή πιθανόν σε παλαιότερη θεραπεία δεν υπήρξε αποτέλεσμα και γι αυτό δεν θέλει να πάρει φάρμακα τώρα.
Όσες φορές προσπάθησα να της μιλήσω μου απαντάει: "Δηλαδή με λές τρελή? Θα το θυμάμαι αυτό γιέ μου για πάντα", και διάφορα άλλα.
Σας ευχαριστώ