Από ποία ηλικία θα μπορούσε ένα παιδί να έχει δικό του κινητό ;
Printable View
Από ποία ηλικία θα μπορούσε ένα παιδί να έχει δικό του κινητό ;
Από την ηλικία των οκτώ χρονών αλλά με επιτήρηση, ειδικά προγράμματα παρακολούθησης, μπαν σε κάποιες εφαρμογές και αυστηρή όπως είπα επιτήρηση των γονέων με διακριτικό έλεγχο μηνυμάτων κλπ.
Στην σημερινή εποχή τα παιδιά απαιτούν την τεχνολογία και είναι πολύ μπροστά και δεν μπορούμε να τους την στερήσουμε αλλά να τα αφήσουμε να την χρησιμοποιούν με ασφαλή τρόπο.
Από την εμπειρία μου ελάχιστοι έχουν εχουν γνώσεις ή χρόνο για αυτά που λέτε. Αντίθετα υπάρχει μια διαδομένη χαλαρότητα με 9 χρονα να θεωρουν φυσιολογικό να έχουν λογαράσμο σε τικτοκ, φουμπου, ινσταγκρακ κτλ.
Εχω την εντύπωση ότι δινουμε σε παιδά φεραρρι για να πρωτομαθουν οδηγηση.
Τελος διαφωνώ με τη διαπίστωση ότι τα παιδία είναι πολύ μπρόστα. Μου φαίνεται ότι συμπεριφέρονται σαν εθίσμένα .
Συνέπως η απάντηση για 8 μου φαίνεται ίσχυει υπο ουτοπικες προυποθεσεις.
Εντάξει, αφού σου φαίνεται ουτοπικό κάνε όπως νομίζεις στο παιδί σου.
Η εξέλιξη λέει αυτό που έγραψα. Η διαπαιδαγώγηση του γονέα είναι στα χέρια του. Δεν θα σου βάλουμε δεσμά.
Κινητο απλο τηλεφωνο θα εδινα οταν το παιδι αποκτησει καποιους βαθμους ανεξαρτησιας. Πχ να παει καπου χωρις τους γονεις.
Η συσκευη ομως που χρησιμοποιει μαζικα η νεολαια ειναι ενα ματσο εθιστικοτατες εφαρμογες και επικινδυνες.
Αισθάνομαι μια κοινωνική πίεση και τα παιδιά μου πολλαπλή απο τους συμμαθητες τους και το περιγυρό τους . Αυτή η πιεση οδηγει στο περιθώριο μιας παρέας . Αυτη η πιεση με οδηγει να σκέφτομαι να δωσω αυτη τη συσκευη αλλα προσωπικα αν το κανω σκεφτομαι για γυμνασιο .Κατι σαν μπρος γκρεμος και πίσω ρεμμα.
Χωρις ενταξη σε σχολικη παρεα δυσκολα.
Με ενταξη σε σχολικη παρεα που εχουν καθημερινα διπλα στο μυαλο τους εναν μιγμα πληροφοριακου εθιστικου χυλου με ροπη συνεχως προς τα ακρα για να ξεχωριζεις μεσα στο χυλο παλι δυσκολα και επικινδυνα.
Αν κανω εναν παραλληλησμο σωματικης με πνευματικής υγειας θα παρομοιαζα την τρεχουσα μορφη του κινητου με τσιγαρο (το πως λειτουργουσε και ισως λειτουργει ακομα μεσα στη μικροδυναμικη μιας παιδικης-νεανικης παρεας) . Μεγαλη στιγμιαια απολαυση και ψυχο-ενδυναμωση που ειναι ομως μελλοντικα γραμματια.
Οποτε δεν θα ημουν υπερβολικος αν παρομοιαζα τα περισσοτερα γυμνασια και λυκεια με πνευματικους τεκεδες αφου ολα τα παιδια το περνουν μαζι τους στο σχολειο για τζουρίτσες ξεσηκωτικων αναρτησεων και ανταλλαγης χαλαρωτικων μηνυματων. Οπως κανουν και οι μεγαλοι στους χωρους εργασιας εξαλλου. Αποτελει καθημερινη εικονα αυτο.
Θελω ομως να ακουσω το σκεπτικό άλλων γονιων και ειδικων . Μπορω να στειλω το παιδι μου στο γυμνασιο χωρις το 'τσιγαρακι' του ; Αν οχι απο ποια ηλικια μπορω να του αγορασω το πρώτο του 'τσιγαράκι' του ωστε με ελαχιστοποιήσω τα μελλοντικα γραμματια εναντι της πνευματικης και ψυχολογικής του μελλοντικης ευημεριας ?
Σαν γονεας και σαν παιδαγωγος που εχω τελειωσει θα σου πω οτι η φράση που υπογράμμισα φανερωνει την αντιληψη που οφείλουμε να εχουμε οσο αφορα" το ανήκω "
Ανήκω σε μια παρεα, πότε ομως ;
Τι προσδοκω απο αυτη την παρεα ;
Τι θελω να πω ;
Αν ενα παιδι μεγαλωσει με την πεποιθησει ειμαι αρεστός -αποδεκτος και αξιζω μονο οταν συμβαδίζω με τις πεποιθησεις και τις αντιληψεις των αλλων ,βαζοντας τις δικες μου σε δευτερη μοίρα τοτε εκει θα υπαρξει προβλημα ..
Η εννοια της αυτοαξιας και της αυτοπεποιθησεις ειναι αυτη που θα κθορισει το παιδι μας στην μετεπειτα σχολικη του ζωη !
Πολυ συζητηση χρειαζεται πως ο καθε γονεας μεγαλωνει τα παιδια του σε ενα πολυ ιδιαιτερο και ξεχωριστό πλαισιο ..
Η αντιληψη της ¨μαζας ¨ειναι που κανει το μεγαλυτερο κακο...
Βλεπουμε οτι τα σημερινα παιδια πηγαινουν απο το κακο στο χειροτερο, γιατι λοιπον να συνεχίζουμε εμεις σαν γονεις να ακολουθουμε την μαζα και κυριως πραξεις γονεων οι οποιοι δεν εχουν καθολου αντιληψη τι σημειανει να δινω στο παιδι μου μια συσκευη που οποιοσδήποτε θα εχει προσβαση σε αυτο ..
Οι παιδοψυχολογοι φωναζουν συνεχως για ορια γυρω απο κινητα και ηλεκτρονικες συσκευες αλλα ποιος τους ακουει;
Παλια ξεραμε οτι το παιδι μας ηταν στο σπιτι στο δωματιο του και νιωθαμε ασφαλεια απο παιδοφιλους και γενικα κακοπροεραιτους ..
Τωρα αυτη η ασφαλεια δεν παρεχεται ουτε στο δωματιο του ..
Δινοντας ενα κινητο ή εναν υπολογιστη σε ενα παιδι χωρις περιορισμους και ελεγχο ειναι σαν να ανοιγεις την πορτα του δωματιου του σε οποιοδηποτε παραβατικο στοιχειο θα εκμεταλευτει και θα επηρεασει την παιδικη του προσωπικοτητα ..
Η διαταραχη της αγωγης που παρουσιαζει τεραστια ανοδο το τελευταιο διαστημα ειναι και αυτη που θα κανει εναν ενηλικα να διαγνωστεί με Αντικοινωνικη διαταραχη ..
Μια διαταραχη που οποιοι την γνωριζουν θα καταλαβουν ποσο σοβαρη ειναι και γιατι πλεον βλεπουμε τοση μεγαλη εξαρση βιας στους ανηλίκους ..
Τεραστια προσοχη λοιπον και το κυριοτερο το παιδι μας να μην εχει την αναγκη να αναζητα την αξια του μεσα απο την αποδοχη παραβατικων ατομων ..
Κοινωνικες δεξιοτητες ,το αλφα και το ωμεγα στη διαπαιδαγωγηση των παιδιων μας!
Αυτες ειναι που ακομα και ενα κινητο να τους δωσεις αργοτερα θα ξερουν πως και ποτε να το χρησημοποιουσουν ..
Τεραστιο θεμα ανοιξες και μαλιστα πολυ επικαιρο εφοσον καθημερινα χωρις υπερβολη βλεπουμε συμπλοκες ανηλίκων στα σχολεια μας ...
Το σχολείο ποια ακριβώς δουλεία έχει ; Του θεατή ; Ρωταω γιατι πριν απο 80 χρονια δεν ηταν υποχρεωτικη η δημ.εκπ και τωρα εχουμε απο 2ετων βρεφ-σταθ , ολοημερα μεχρι να δυσει ο ηλιος , κδαπ , φροντηστηρια απο το δημοτικο κτλ .
Η λύση είναι λοιπον ο σούπερ γονέας - δουλευταράς - χάκερ - παιδοψυχολόγος ;
Τα όρια στα οποια αναφέρεστε μου θυμίζουν μια χωρα παγωτατζίδικο με σπιτια γεμάτα παγωτά και με ολους τους μεγάλους να θεωρουμε ως την καλη λυση να βαλουμε όρια στο παιδι καθως και να του ενσταλαξουμε απο μικρο δεξιοτητες αντισωματα.
Αρα οποια-ος τα καταφερει να βρει τροπο και παρεες να εχει και να προστατευθει απο τα αρνητικα των κινητων θα αναπαραχθει και problem solved.
Δεν θελω να με σωσει το κρατος πατερουλης αλλά απο την άλλη μου δε φαινεται λυση οι μεγαλες προσδοκιες - πιεσεις στο παιδι και στους γονεις.
Τι περιμενεις απο το παιδαγωγικο μας συστημα ;
Οι κοινωνικες δεξιοτητες ειναι βασικη εκπαιδευση που γινετε απο τον γονεα ...Το παιδι οταν θα μπει στην σχολικη κοινοτητα θα πρεπει ηδη να γνωριζει καποιους βασικους κανονες και επειτα το σχολειο αναλαμβανει να ¨συμπληρωσει ¨και καποιους αλλους ..
Ο ρολος του γονεα ειναι το αλφα και το ωμεγα γγιατι λυπαμαι που θα το πω αν περιμενουμε απο το σχολειο να γινει δουλεια στα δικα μας παιδια μαλλον τα εχουμε χασει σε ενα μεγαλο μερος τους ..
Αλλωστε τις πεποιθησεις περι τον εαυτο τους και περι την αξια του παιδιου μας εμεις οι γονεις τις χτιζουμε και βαση αυτων πορευεται ενα παιδι και στην εξω ζωη ..
Παρα πολυ δυσκολη η δουλεια του γονεα ειδικα στην σημερινη δυσλειτουργικη κοινωνια μας .
Το μονο ευκολο ειναι να γεννησεις ενα παιδι ,το να το μεγαλωσεις οπως πρεπει θελει τεραστιες ικανοτητες !
Υπάρχει μια αντίφαση στο σκεπτικό σας @Marilou.
Μπορεί στους κατοίκους μιας πόλης ή χώρας , μέλη μιας ''δυσλειτουργικής κοινωνίας' , να δημιουργήσεις άτομα με κοινωνικές δεξίοτητες ;
Υπάρχει άτομο με κοινωνικές δεξιότητες ή πολίτης με κοινωνική συνείδηση ;
Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Βιγκότσκι σχετικά με την αντίφαση αυτή καθώς και αν οι αρχαίοι ελληνες φιλόσοφοι θα αποδέχονταν τον όρο κοινωνική δεξίοτητα σαν υποκατάστατο μιας αρετής που προτάσει το δημόσιο βιο από τον ιδιωτικό.
Οταν μιλαμε για το συνολο ενος πληθυσμού μιλαμε για πληθωρα ανθρωπων με διαφορες προσωπικοτητες ..
Καποια ατομα διαθετουν τις βασικες δεξιοτητες ,αλλα λιγοτερες και καποια αλλα καθολου ..
Αν το μεγαλυτερο συνολο αυτης της κοινωνιας απαρτίζεται απο ατομα με ελαχιστες ή μηδαμινές κοινωνικες δεξιοτητες ναι τοτε μιλαμε για δυσλειτουργεια ..Δεν παραβλεπουμε ομως το γεγονος οτι υπαρχουν και τα λειτπυργικα μελη αυτης .
Οποτε δεν αντιλαμβανομαι την αντιφαση που λετε ..
Φυσικα και υπαρχουν λειτπυργικα και μαλιστα τα ατομα που βγαινουν απο ολοκληρωμένες ψυχοθεραπευτικες διαδικασιες ειναι ατομα με απόκτηση κοινωνικών δεξιοτητων ,εφοσον σαν παιδια ισως δεν πηραν απο τους γονεις τους βασικες ωστε να μην ειναι δυσλειτουργικα στην ενηλικη κοινωνια και να καταλήγουν στη θεραπεια ...
Οπως υπαρχουν και πολλα παιδια που φρόντισαν οι γονεις τους να τα πλασιωσουν σωστα και να ειναι λειτουργικα !
Οταν μιλαμε για κοινωνικες δεξιοτητες ελπιζω να αντιλαμβανεσται για ποιες μιλαμε .
αντιφαση υπάρχει όταν λέμε ότι σε μία ψυχοπαθολογική κοινωνια θα κοινωνικοποιηθει ομαλα το παιδι απο το γονεα.
Πχ στο 1937 στη γερμανια ειτε εφευγες απο τη χωρα ειτε εκανες το παιδι ναζι . Θα αποτελουσε αντιφαση να πει ενας πχ αμερικανος τοτε οτι μπορει ένα γερμανακι να αποκτησει αντιφαστιστικες δεξιοτητες μεσα στην φασιστικη γερμανικη κοινωνια .
Αυτο δεν ειναι αντίφαση εφοσον διευκρίνησα οτι δεν μιλαμε για το συνολο του πληθυσμου ,απλα για ενα μεγαλο μερος αυτου ..
Αλίμονο αν φέρναμε παιδια στον κοσμο και λεγαμε εφοσον ειναι ετσι η κοινωνια ετσι θα ειναι και το δικο μας παιδι ..
Αυτοματα αυτη η σκεψη μας καθιστα ανικανους και μαλιστα ακαταλληλους να κανουμε ενα παιδι .
Ειναι απο μονη της ελαττωματική .
Τα παιδια μας ειναι ο καθρεπτης μας και βαση παιδοψυχολογιας ενα παιδι δεν θα αλλάξει απο μονο του ΑΝ δεν αλλαξει ο φροντιστης του ..
Οποτε ο καθενας τι παιδια βγαζει σε αυτη την κοινωνια εξαρταται ξεκαθαρα απο το τι ειναι ο ιδιος ..Το σχολειο και οι φιλοι ερχονται σε δευτερη μοιρα ..Τις βασεις τις βαζει η ιδια η οικογενεια εξου και βλεπουμε πως ολες οι δυσλειτουργειες ενος ενηλικα εχουν ριζες τις πυρινικες του πεποιθησεις ,δηλαδη τι πηρε απο τους φροντιστες του .
Σε βρίσκω ιδιαίτερα συντηρητικό και χωρίς λόγο φοβισμένο...
Το "δικό μου παιδί" γεννημένο το 2001, του αγόρασα το πρώτο του κινητό στα εννέα του χρόνια, smartphone τότε χωρίς facebook αλλά με παιχνίδια και youtube, τηλ. και μηνύματα για το βρίσκω αλλά και επικοινωνεί με τους φίλους του. Φυσικά και διάβαζα τα πάντα και το απαιτούσε η ιδιοσυγκρασία του εφόσον ήξερε να χρησιμοποιεί άριστα το κομπιούτερ μας, και το δικό μου κινητό οπότε δεν θα μπορούσα να του το στερήσω. Στο σχολείο δεν το έπαιρνε καθώς ήταν παιδί του Δημοτικού αλλά από την Δευτέρα Γυμνασίου νομίζω ήταν επιτακτικό να έχει ένα μοντέρνο κινητό ώστε να ενταχθεί και να ανταλλάσσει με τους φίλους του μηνυματα κλπ... Θα τον άφηνα ακινοκοποιητο αλλιώς χωρίς λόγο.
Φυσικά θυμάμαι και τον εαυτό μου, παιδί του '89, κινητό μας αγόρασαν 13 χρονών όταν βγήκαν τα Νokia 3310 και σαν έφηβοι ανταλλάσσαμε μηνύματα στην πράσινη οθόνη, κλείναμε τα ραντεβού μας, αγοράζαμε προσόψεις και "φτιάχναμε" το κινητό μας.. Εσύ ποιας; γεννιάς είσαι αν επιτρέπεται και πώς μεγάλωσες;; Γιατί εδώ και 30 χρόνια δηλαδή η τεχνολογία αλλά μας δείχνει όπως σου εξηγώ..
Κι αν είχες γεννηθεί στην Ιαπωνία... Αποκλείεται να μην είχες κινητό εσύ και το παιδί σου από τα πέντε ίσως και μη σου πω!
Δηλαδή για να καταλάβουμε τι μας λες; Σε ποια ηλικία θα του επιτρέψεις να έχει κινητό; Στα είκοσι;
Ο Durkheim θα με καταλάβαινε.
Η κοινωνικοποίηση τι είναι ακριβώς ;
Δεν αποτελεί στόχο του εκπαιδευτικού συστήματος ; Είναι στόχος του σουπερ γονέα ; ¨Η των εταιρειών των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ;
Μήπως έχουμε περάσει σε έναν νεο θαυμαστό κόσμο όπου η κοινωνικοποίηση γίνεται από τις πολυεθνικές διαμεσολαβούμενη από οθόνες , μικρές , μεγάλες, κολλημένες στο γραφείο, στην κολότσεπη , στον μαξιλάρι στον καρπό και σε λίγο και στο μάτι ; Αν ναι , τότε τι χρειαζόμαστε το σχολείο ... και τι χρειαζόμαστε τα φροντιστήρια ; (ας αναλογιστούμε εδώ άλλη μια αντίφαση. κοινωνικοποίηση διαμεσολαβούμενη με οθόνες!)
Προς επίρρωση του προβληματισμού μου 'επιστολή συλλόγου διδασκόντων σχολείων νεας φιλαδέλφειας' . Είναι ενδεικτική του προβληματισμού ότι οι εν λόγω συσκευές δεν βοηθούν αλλά παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία (και άρα θα πρόσθετα εγώ την ομαλή κοινωνικοποίηση).
Η γνώμη μου είναι το σχολείο και εν γένη το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα κοινωνικοποίσης
στις σύγχρονες κοινωνίες . Τα κινητά μετην τρέχουσα μορφή τους διασπούν και υπονομεύουν την ενότητα της σχολικής τάξης
σε πολλαπλά επίπεδα και δρουν σαν παράγον ενίσχυσης τάσεων ανομίας και όχι καλά νοουμενης αυτονομίας και άρα
αποτελούν τροχοπέδη της κοινωνικοποίησης.
Κινητό με την τρέχουσα του μορφή , ( υπερφορητός - υπερδικτυωμένος υπολογιστής συνεχούς πρόσβασης 24/356 σε εθιστικές εφαρμογές δικτύωσης γεμάτος με συσκευες καταγραφής ήχου και εικόνας ) δεν θα ήθελα να το δώσω . Οπως προείπα υπάρχει πίεση ,οχι από τον θεσμοθετημένο εκπαιδευτικό σύστημα και άρα από νομιμοποιημένες ηθικές αξίες , αλλά από την απορρυθμισμένη διάδοση αυτού του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα παιδία που δημιουργεί συνθήκες πρακτικής κοινωνικής πίεσης για συμμόρφωση με ποινές απόρριψης στους αποκλίνωντες,
Σίγουρα θα σε καταλάβαινε ο κύριος Émile Durkheim!
Εφόσον γεννήθηκε το 1858 και πέθανε το 1917, *David Émile Durkheim (French: [emil dyʁkɛm] or [dyʁkajm], professionally known simply as Émile Durkheim;[1] 15 April 1858 – 15 November 1917) was a French sociologist. ^^
Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν καν υπόνοιες κινητών τηλεφώνων, τι αναλύσεις παραθέτεις λοιπόν και από ποιους!
Eπιστημονικές απαντήσει του Forbes, και όχι της Μαρίας Λουδουδού και τις δικές σου.
Dear Pediatrician,
My middle schooler really wants a smartphone, but I’m not so sure. He says that most of the kids in his class already have a phone, and he feels left out. I’m worried about him spending too much time on the phone. Plus, I’ve heard scary stories about kids sending inappropriate messages to one another. Is there a best age to give your child a smartphone?
Sincerely,
Worried about Wireless
When Should Most Kids Get Their First Smartphone?
Although hours of screen time have significantly climbed since 2019, the age of smartphone introduction has only slightly changed. Recent survey data suggests 42% of U.S. kids have a phone by age 10. By age 14, smartphone ownership climbs to 91%[1]. No matter the age, there are justifiable reasons for when a first phone is placed in a child’s pocket.
The wide range of ages for smartphone introduction reflects the complexity of this decision. It’s impossible to simplify the “best” time for all children to get a phone to the number of candles on their birthday cake. Managing a smartphone successfully is a complex skill requiring social-emotional, cognitive and relational readiness skills that kids achieve at different ages.
Developmental Readiness Is More Important Than Age
Rather than thinking of a specific age as the benchmark, reframe the decision with the developmental readiness of your child in mind. Before buying a smartphone for your child, consider attributes that are associated with more successful digital use.
Milestones I consider important for smartphone readiness include:
Having more ability for complex thoughts and improved reasoning
Starting to understand tone, idiom and sarcasm
Developing their own solutions
Demonstrating early long-range planning
Showing signs of empathy, or thinking of others
Developing a stronger sense of right and wrong
Showing more interest in and influence by their peer group
Responding appropriately to limits and boundaries
Improved communication for wants and needs
If your child is beginning to show these developmental skills, or there is a family situation in which digital connection is necessary, it may be time for the smartphone. And as this time approaches, I recommend having a series of discussions with your child about what having a phone might look like.
Practice Joint Decision Making
Often, your child will have valid reasons for wanting to have a personal device. Discussion about their expectations of smartphone ownership can be helpful to mutually determine their readiness and their expectation of the phone’s rules and boundaries.
Questions to ask your child before getting a first smartphone may include:
What would you use the phone for? Why do you need it?
How much time do you think you should be able to use your phone each day?
Where will you charge your device at night?
Are there times of the day when you don’t think you should use a phone?
What are you going to do with your phone at school? What are the rules about the phone at school?
What are the things you enjoy doing most without a phone? How are you going to balance those fun things with using a new phone?
What should the consequence be if you lose your phone?
Your child deserves a voice in the conversation, but is not the ultimate decision maker. Not every kid has a smartphone, nor does every child need one. If you’re not comfortable or ready to introduce the device, it’s okay to delay. But If your answer is no, clearly define the steps or behaviors that you would need to routinely see in order to change your mind on the smartphone decision. In this way, your child knows the specific things you are watching for in order to revisit the conversation again.
Smartphone Alternatives for Kids
Until your child is ready for a smartphone, consider other options to safely connect and communicate. Wi-Fi-connected tablets can be used to text and game with friends. Digital watches, such as the Gabb Watch or the Apple Watch SE, can be used on a cellular network to have various connection, texting and safety options. Finally, don’t forget old-fashioned flip phones, prepaid phones without contracts and phones designed for children, like Pinwheel, as other options.
Is Now the Right Time for Your Child’s First Smartphone?
If you see your child demonstrating readiness, or there is a family need for a smartphone purchase, keep these things in mind:
Explain your role.
I encourage parents to add a smartphone to their child’s life under the clear understanding that the phone is owned by the parents and on loan to the child. As a parent of an early smartphone user, you hold every right to review activity on the phone, read texts, check pictures and look at screentime data. In fact, these check-ins should be a regular task as your child is developing their independent screen smarts.
Set up the phone for its primary use. First smartphones do not need to have unrestricted internet access or social media apps. Start slowly, keep only the features that your child needs, let your child demonstrate proper use and responsibility, then add features as the need is presented.
Use parental controls. The most popular smartphones have parental control options embedded into the operating system. Although not foolproof, these simple settings can help early smartphone users stay out of difficult situations, while limiting their daily usage to what your family chooses.
Choose your boundaries before they are broken. Create clear boundaries on when the phone may or may not be used. For example, I suggest families keep smartphones out of a child’s bedroom at night and off the family dinner table. Phone-free boundaries are important to establish and enforce as your child is developing their own ability to self-regulate screen use.
[
B]Create clear consequences before they are needed[/B]. Discuss with your child what will happen if they lose or break their phone. Decide appropriate consequences for when family boundaries are violated. These conversations should not be used to threaten or manipulate your child, rather to make clear your expectations of the device and their actions when using it.
Check in regularly. A child’s digital life is enmeshed with their real-life. In turn, brief conversations about what they are enjoying and doing on their phone are just as important as conversations about their real-life endeavors. Give your child a chance to explain how they are using the phone and what they enjoy. Support the things that are uplifting and add value to their daily life, and redirect them away from apps or experiences that seem unhelpful.
Watch your child’s mood and behavior. Once a child has a smartphone, it is impossible to track every click, swipe and tap. However, if time on the small screen is impacting them mentally or emotionally, kids will often demonstrate other changes in mood or behavior reflecting their discomfort. If your child has significant changes in their mood or behavior after introducing the phone, it may be time to pull back and wait.
There is no best age to get a cell phone, but there are better ways to introduce this powerful tool into your child’s life. Talk with your child often about their digital life and encourage healthy tech boundaries. Together with your help and support, most kids can enjoy the benefits and fun that the power of a smartphone can bring.
http://www.forbes.com/health/family/...st-cell-phone/
“by τεν”! σου λέει ! Αλλά αφήνει το περιθώριο ίσως και μικρότερο.
Εσύ μπορεί να αγοράσεις στο παιδί σου “by θέρτι”! ή “by και ποτέ”! έτσι όπως μας τα περιγράφεις...!
Συγνώμη για τη καθυστερήμενη απάντηση. Αντιπαρέρχομαι τους ειρωνικούς χαρακτηρισμούς-σχόλια .
Για το αρθρο τον forbes : δεν προβληματιζει το οτι παραθετει μια μακροσκελη λιστα απο πρακτικα μη εφαρμοσιμες πρακτικες ωστε να θεωρηθει ασφαλες η χρηση ; Και γιατι να μπει συνολικα μια κοινωνια σε αυτη την τεραστια δαπανη χρονου ;
Γενική απαγόρευση κινητών στο σχολείο και παραμονή των μαθητών με αποβολή στο σπίτι
Γιατί άραγε το υπουργείο ξανά απαγορευει τα κινητά-κοριούς με αυστηρότερες ποινές ; Δεν αξίολογω τη σοβαρότητα στην ασκηση παιδαγωγικης πολιτικης απλα απορω τι φοβαται τοσο πολυ και θελει να ειναι καλυμένο νομικά.
Ως προς τη διαχυτη αισθηση του καλου κινητου που φερνει τα παιδια στη ψηφιακη εποχη να να θυμισω ότι υπηρχε μια οχι και τοσο μακρινη εποχη που το καπνισμα ηταν μόδα και μια πιο μακρινη που τα ναρκωτικα ηταν της μοδας!
Vintage ads for when cocaine and heroin were legal, 1880-1920
Αυτό το αρθρο είναι ενδιαφέρον γιατι μας δειχνει πως αλλαζει η δημοσια αντιληψη για το τι συνιστα δημοσιο κίνδυνο και τι οχι.
New fMRI study reveals internet addiction physically changes brain chemistry in children 10-19
Δεν θελω να επεκταθω στα θεματα ακτινοβολιας και στις γιαγιαδες που βλεπεις με καρκινους σε κλινικες με ενα σμαρτφοουν συνεχως πανω απο το στομαχι τους!! γιατι θα με πουν ψεκασμενο!
Ενω αν ειμαι υπουργος και πχ πηγαινω σε σχολεια οπου απαγορευεται η χρηση κινητων για φωτο με μαθητες που προωθουν την καριερα μου ειμαι ιν και κουλ... Ετσι με το παραδειγμα μου παραδιδω στα παιδια και το μαθημα οτι το να εισαι κουλ ειναι υπερανω νομων , ψεκο-επιφυλαξεων και φουσκομενων περιβαντολλογικων ανησυχιων. Και ασε τους σουπερ φροντιστες - γονεις να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα και να βαλουν αυτοι τα ορια στο παιδι!!.Το βραχυπροθεσμο επικοινωνιακο οφελως δικαιολογει την αδιαφορια για νομους , οικολογια , σχολικο κλιμα..
Filthy or fashionable? Young people’s perceptions of smoking in the media
Κλεινωντας , να θεσω και την οικολογικη διασταση του κατα ποσο συνιστα κοινωνικη πολιτικη προσανατολισμενη προς την αειφορο αναπτυξη και τη μειωση του οικολογικου αποτυπωματος μιας κοινωνιας να ενθαρρυνει παιδια να γινουν συμμετοχoi σε συστηματικη χρηση ενος προιοντος που οχι μονο αποτελει το παραγωμενο μιας βιομηχανιας (των ημιαγωγων) που ασκει τρομερη πιεση σε οικοσυστηματα και χωρες για νερο , σπανια μεταλλα και ενεργεια , αλλα που τα ενσωματωνει σε ενα κυκλο διαρκειας αποσυρσης και αγορας καινουργιων χωρις καμια απολυτως περιβαντολλογικη ευαισθησια σε μια εποχη που ο πλανητης (το κοινο μας σπιτι!) υπερθερμενεται με καθημερινες συνεπειες που βιωνουμε ολοι μας.
Smartphones leaving disastrous environmental footprint, warns new Greenpeace report
Smartphones Are Killing The Planet Faster Than Anyone Expected
Quote:
Smartphones are particularly insidious(ύπουλα) for a few reasons. With a two-year average life cycle, they’re more or less disposable. The problem is that building a new smartphone–and specifically, mining the rare materials inside them–represents 85% to 95% of the device’s total CO2 emissions for two years. That means buying one new phone takes as much energy as recharging and operating a smartphone for an entire decade.
No Water No Microchips: What Is Happening In Taiwan?
Για οσους δεν ξερουν η TSMC ειναι μακραν εδω και δεκαετια η πρωτοπαρος βιομηχανια ημιαγωγων και με καλυτερο πελατη τις μεγαλυτερες μαρκες κινητων που θελουν καθε χρονο να παρουσιαζουν ολο και ποιο κουλ μοντελα.Quote:
Total water consumption from TSMC increased by 70% between 2015 to 2019, which accounts for 3.4% of total industrial water usage. Due to the drought, TSMC and other semiconductor manufacturers have been depending on water trucks to maintain production. It is estimated that TSMC will spend over NT$0.5 billion (around 23.69 million euro) on the water trucks this year, exceeding its original budget planning.
Περιεργο παντως ... σε μια κοινωνια πους στις δημοσιες εκφάνσεις της δειχνει να μην σεβεται τα ορια στη χρηση και διαφημιστικη και τηλεοπτικη προωθηση εθιστικων συσκευων προς παιδια εντουτοις για τα προβληματα που προκαλει η χρηση τους να θεωρειτε λυση (και υπευθυνος) ο σουπερ ντουπερ γονιος που θα πρεπει να βαλει ορια..
Μαλλον ζουμε πλεον σε εποχες οπου οι ευθυνες εχουν τεχνητη νοημοσυνη και κολλανε οπου βολευει το damage control των αγαθων επιχειρησεων και αγαθων κυβερνωντων..
n brief: How smartphones affect children
Smartphones are still a relatively new technology in terms of understanding long-term effects, but emerging evidence has revealed some important factors for different age groups:
- Children from birth to eight years old have "limited or no perception of online risks" when it comes to using smartphones and social media apps, a European study across seven countries showed.
- Parents have a powerful influence as role models: children often mirror their parents' smartphone use, the same study found.
- Teenagers may be particularly sensitive to social media feedback. Certain developmental changes during adolescence can mean that young people become more sensitive to status and social relationships, which in turn may make social media use more stressful for them.
- Experts say communication and openness is key when it comes to how parents deal with young people's smartphone use, including talking about what they're seeing and experiencing online.
On the other hand, for some young people, a phone can become a lifeline – somewhere to find a new form of access and social networking as a person with a disability, or a place to search for answers to pressing questions about your health.
"Imagine you are a teenager worried that puberty is going wrong, or your sexuality isn't the same as your friends', or worried about climate change when the adults around you are bored with it," says Sonia Livingstone, professor of social psychology at the London School of Economics, UK, and co-author of the book Parenting for a Digital Future.
For the most part, though, when they're using their phone for communication, children are talking to friends and family. "If you actually analyse who kids are talking to online […] there's a very strong overlap with their offline network," says Odgers. "I think this whole idea that we're losing a kid in isolation to the phone – for some kids, that can be a real risk, but for the vast majority of kids, they're connecting, they're sharing, they're co-viewing."
In fact, while smartphones are often blamed for children spending less time outdoors, a Danish study of 11- to 15-year-olds found some evidence that phones actually give children independent mobility by increasing parents' sense of security and helping to navigate unfamiliar surroundings. Children said phones enhanced their experience outside through listening to music, and keeping in touch with parents and friends.
https://www.bbc.com/future/article/2...t-a-smartphone
Aπό το BBC αυτή τη φορά.
Επιμένω στην άποψη μου. Πρέπει να πάρεις στο παιδί σου ένα κινητό, επιβάλλεται στην εποχή μας πια και σου εξήγησα τους λόγους στο αρχικό μου ποστ.
Ο γονιός βέβαια και είναι ο υπεύθυνος του παιδιού του να του το μάθει, να του το ελέγχει και να είναι κοντά του.
Ποιος θέλεις να διδάξει στο παιδί σου το smartphone η κοινωνία; Άντε μου καλέ!\
Το προφανές είναι ότι πάσχεις από την ικανότητα του γονέα στο να έχει χτίσει μια υγιή ζωή με το παιδάκι του.
Δηλαδή σου φαίνεται τόσο δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα 10χρονο το σμαρτφοουν, δεν είσαι ικανός να ελέγχεις το τηλέφωνο του, τι γονέας είσαι;
Εγώ "στο παιδί μου" πώς μπόρεσα να τα κάνω όλα αυτά; Και το άρθρο του Forbes εξηγεί αυτό ακριβώς που σου εξήγησα αλλά επιστημονικά.
Δηλαδή καταλήγεις ότι πρέπει να απαγορεύονται τα κινητά στα παιδιά έως τα 18, κι επίσης πως"κάποιος άλλος" πρεπει να έχει την ευθύνη τους και όχι οι γονείς.
Καλά...
Δεν εθεσα μονο το ζητημα της ατομικης χρησης αλλα και της χρησης στο σχολειο.
Υποθετω γιαι χιλιαδες εκπαιδευτικοι ισχυει ;
Επισης εθεσα και την περιβαντολλογικη διασταση. Αυτο αραγε απο τη ηλικια ειναι κατανοησιμο;Quote:
τόσο δύσκολο να εξηγήσουν σε ένα 10χρονο το σμαρτφοουν, δεν είσαι ικανός να ελέγχεις το τηλέφωνο του, τι εκπαιδευτικος είσαι;
Οι οργανωμενες κοινωνιες θετουν διαφορους περιορισμους στα νεαρα μελη τους .
Αλκοολ , τζογος , ακαταλληλες ταινιες , ναρκωτικα , τσιγαρο. Γιατι δεν το εξηγονμε απλα στο 10χρονο αραγε και χρειαζεται η απαγορευση-περιορισμος.
Αν και δεν μιλησα για απαγορευση. Αλλα για ενημερωση για τους κινδυνους και περιορισμους .
Καλημερα το εξηγεις αλλα τα παιδια δυσκολα προσαρμοζονται στο οχι οποτε τους γνωστοποιεις οτι ειναι ενα οριο -κανονας που αν δεν τηρηθει θα εχει και την αναλογη συνεπεια ΟΧΙ τιμωρια .
Οι λεξεις που χρισημοποιουμε στα παιδια ειναι αυτες που θα καθοριζουν και τις αντιδρασεις τους .
Δεν υπαρχει τιμωρια υπαρχει αντικτυπο στην παραβιαση των οριων που εχει θεση η οικογενεια μας .
Ενα σπιτι δεν εχει καγκελα για να προστατευεται ;
Αρα πρεπει να δωσεις να καταλαβει στο παιδι απο τον πρωτι χρονο κιολας της ζωης του οτι η οικογενεια μας εχει ορια και κανονες για να νιωθει ασφαλεια.
Αντιλαμβαεσαι οτι αν αυτο το κανεις απο τοτε στα 10 θα εχεις μια πληρη συνεργασια στο πλαισιο των φυσιολογικων αντιδρασεων του ,που ειναι και το φυσιολογικο ετσι ;
Δεν ειναι αβουλο ον και το αφηνουμε να εκδηλώνει ακομα και τον θυμο του ,αλλα ολα αυτα με ορια και μεσα σε αυτα να εισαι σιγουρος οτι αισθανεται ασφαλεια !
Σχολεία: Το «τέλος» των κινητών - Το νέο “πρωτόκολλο ποινών” που επεξεργάζεται το υπουργείο ΠαιδείαςQuote:
Από μελέτη στο πλαίσιο του διαγωνισμού PISA 2022 προέκυψε ότι:
1 στους 3 μαθητές αποσπάται η προσοχή του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, από τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Και το θέμα εντοπίζεται στις ειδοποιήσεις από εφαρμογές, κοινωνικά δίκτυα, μηνύματα κλπ
Όταν οι μαθητές χρησιμοποιούν τάμπλετ ή λαπτοπ για να κρατούν σημειώσεις, φαίνεται να μην κατανοούν και εμπεδώνουν το μάθημα
Γιατι αραγε το υπουργειο θελει αυστηροτερες ποινες ;
Οκ στερειτε σοβαροτητας .. αλλα γιατι αραγε χιλιαδες επαγγελματιες εκπαιδευτικοι δεν μπορουν να πεισουν τους μαθητες να σεβαστονν τα ορια της οργανωμενης κοινωνιας ; Δεν χρησιμοποιησαν αραγε τις καταλληλες λεξεις ; Ή μηπως εχουν αποτυχει οι γονεις απο το σπιτι ;
Middle schools in Norway banned smartphones. The benefits were dramatic, a study shows.
http://https://www.bostonglobe.com/2024/04/27/metro/norway-study-smartphones-banned-in-schools/
The long-running debate over whether to ban smartphones in schools has intensified in recent months, fueled by increased warnings about the harms of social media on youth mental health and the distractions phones cause in class.
This week, social media was abuzz about a study published earlier this year out of Norway that tested the argument: How would student outcomes and mental health be affected if schools banned smartphones?
The research found the impacts were positive, including decreased bullying and improved academic performance among girls. Author and organizational psychologist Adam Grant highlighted the findings on X, formerly Twitter, saying “smartphones belong at home or in lockers.”
The study examined more than 400 middle schools in Norway that had implemented phone bans and relied on three primary data sources: a nationwide pupil survey, survey data on middle schools’ smartphone policies, and a compilation of Norwegian administrative datasets, including health and family registers.
Almost one in four countries have introduced laws or policies banning smartphones in schools, according to a report published last year by UNESCO.
Related
Why today’s youths are ‘The Anxious Generation’
More Boston high schoolers are feeling sad and hopeless, data show
Some Mass. high schools adopt strict cellphone-free policies this school year
School systems sue social media companies for unprecedented toll on student mental health
After researcher Sara Abrahamsson presented her doctoral thesis — which included her study on how smartphone bans affect middle-school students — at the Norwegian School of Economics last May, it caught the eye of politicians, and now, according to the business school, the government has begun “significantly tightening the rules on mobile phone usage.”
Here’s a look at the key findings.
Fewer consultations for psychological issues at specialist care
In schools with bans, the number of specialist care visits for mental health issues fell among middle-school girls. And the data suggested the longer the girls were exposed to the ban, the fewer visits they needed.
Girls also had fewer consultations (a decline of about 29 percent) with their general practitioner. The research, however, did not find any effect on the likelihood of students being diagnosed or treated for psychological symptoms and diseases after bans were enacted.
“The decline in the number of consultations for psychological symptoms and diseases shows that after a ban is implemented, girls are in less need of care related to mental health issues,” Abrahamsson wrote.
She also said that compared to boys of the same age “girls have, on average, increased levels of mental health issues during the adolescent years,” and therefore may be “more intensely affected by the ban” than boys.
Incidence of bullying fell for girls and boys
Educators and experts have pushed for school smartphone bans because of cyberbullying among students (adolescents sending harmful texts to one another, for example).
The study found that after Norway middle schools banned phones, the incidence of bullying decreased for girls and boys. Girls who went through three years of middle school with a ban reported being bullied by other students about 46 percent less compared to when no policy was in place. Four years after a ban on smartphone use was implemented, boys experienced a decline in bullying incidents by about 43 percent.
RELATED: Could helicopter parenting and a decline in ‘free play’ be causing the youth mental health crisis?
“My results suggest that a low-cost intervention such as banning smartphones from schools might be an effective policy tool to reduce bullying and improve adolescents’ mental health,” Abrahamsson wrote.
Girls made gains in their academic performance
Girls who started middle school with smartphone bans in place saw improvements in their grades and GPAs, and scored higher on externally graded mathematics exams, according to the study.
Girls were also more likely (4 to 7 percentage points higher) to attend an academic high school track “after experiencing a ban,” Abrahamsson wrote. “This effect amounts to an 8–14 percent point increase in the probability of attending an academic high school track relative to the pre-ban years.”
The effects were only significant among girls who were exposed to a smartphone ban for at least two years. Abrahamsson, however, found no effect on the mental health or academic performance of middle-school boys, which she suggested could “result from the substantially higher phone usage among girls” in Norway.
Girls from lower socioeconomic backgrounds saw the most benefits
According to the study, girls from lower socioeconomic backgrounds saw the greatest benefits from a smartphone ban during middle school, from reduced visits for mental health care to improvement in grades.
These differences suggest that “unstructured technology is especially distracting for students from low socioeconomic families” and far less so for students from “high socioeconomic families,” Abrahamsson wrote. “Between girls, this means that the gap in mental health and educational performance declined along the socioeconomic spectrum.”
Stricter smartphone bans yielded the best results
The study found that gains in academic performance were the greatest among girls who attended middle schools that had stricter smartphone bans, such as ones that prohibited students from “bringing their phones to school or schools where students must hand their phones in before classes start.”
In contrast, more lenient policies, including those that only mandated students keep their phones on silent, had less of an effect — and could even work against educators.
“Behavioral experiments have shown that just having your phone nearby, but in a silent mode, could even increase phone usage, especially for people with increased ‘Fear-Of-Missing-Out,’” Abrahamsson wrote.
http://https://openaccess.nhh.no/nhh-xmlui/bitstream/handle/11250/3119200/DP%2001.pdf?
sequence=1
Βρήκα ένα άρθρο που σε επιβεβαιώνει, και δεν ντρέπομαι να το παραθέσω. Ας το διαβάσουν οι γονείς κι ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Ευχαριστώ για τη γνωστοποιηση της ερευνας. Δεν την ήξερα. .
2010 . Γυμνασιο Χρυσοπηγης Χανιων. .
14 χρονια μετα τι αλλαξε; Ποσα παρομοια περιστατικα γινονται και στις μερες μας ; Μηπως αυτο φοβαται το υπουργειο και ασχολειται με τη νομικη πλευρα του θεματος ;
Εκπαιδευτικός: «Παραιτούμαι μη ανεχόμενος το διαρκή εκφοβισμό μου από μαθητές του σχολείου που υπηρετώ»
Και γιατι να χρειαζεται αραγε ερευνα για να κατανοησει ενας μαθητης οτι δεν ειναι στοιχειωδως ευγενικο να εχεις κοριους σε μια ταξη ; Η οτι το περιβαλλον μας δεν αντεχει τοση πιεση για να μπορουν δεκατριαχρονα να ανεβαζουν χαζομαρουλες στο τικ τοκ κτλ . Η οτι αυτη η συσκευη διαρκως αποσπα την προσοχη ; Η οτι τα δεκατριαχρονα δεν εχουν τη στοιχειωδη ωριμοτητα να καταλαβουν ποσο επικινδυνο ειναι να μπορεις με ενα κλικ να καταστρεψεις την ψυχικη ηρεμια ενιος συμμαθητη ;
Και αληθεια αυτο το ενιωτε εκρηκτικα ασταθες κουβαρι εφηβικων ορμονικων και υπαρξιακων ανησυχιων για παρεες , γνωριμιες κτλ διαμεσολαβουμενο απο εθιστικοτατες εφαρμογες και υπερσυγχρονα κινητα σε ποσα ευρω μηνιαιως σε εξοδα για μια οικογενεια συνεπαγεται ; Ποσο φτηνη ειναι τελικα αυτη η συσκευη ; Ποσο κοστιζει αυτη η νεανικη εξαρτηση ; .. γιατι εγω δεν εχω δει νεαρο χωρις σπασμενο κινητο που θελει καινουργιο..
Η ερευνα της Sara Abrahamsson δεν καλυπτει επισης οφθαλμολογικες παθησεις σε νεους που σιγουρα θα ευρισκε σημαντικα ευρηματα. Αναρωτιεμαι... μετριεται αραγε σε ευρω το κοστος ενος 8 χρονου που ξαφνικα αποκτα μυωπια και χρειαζεται γυαλια για ολη του τη ζωη;;; Και αν ισχυει αυτο , ποσο εξυπνοτερος μπορει να αισθανεται ενας γονεας μετα τη χρηση του σμαρτφοοουν ;;
Και ας μην επακταθουμε σε παθησεις τυπου RSI (repeated stress injury) . Καλα για ακτινοβολιες δεν λεω γιατι κατα εναν περιεργο τροπο η γενια των εξυπνων κινητων δεν εχει πολυκαταλαβει τι ανακαλυψε ο Hertz , o Maxwell κτλ. και πως οσο γερναει το σωμα το dna γινεται ολο και ποιο ευαισθητο σε ΗΜ ακτινοβολιες.
Οι μεγαλοι και οι εκπαιδευτικοι ας καταλαβουν πρωτοι αυτοι οτι αυτη η τεχνολογια στη μορφη που κυκλοφορει στοχευει αποκλειστικα στη μεγενθυση του brain share που αποσπα απο τον καθενα μας καθε φιλοδοξη εταιρεια.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Θα προσθετα προκλητικα οτι ενα κινητο περιεχει τοσο εκπαιδευτικο προβληματισμο στο σχεδιασμό του οσο ενα τσιγαρο (για να μην πω κανενα ναρκωτικο) .Κανέναν απολυτως δηλαδη.
Μια αντιθετη αποψη τελικα ισως δεν ειναι οτι τα κινητα-κοριοι βοηθανε τους νεους αλλα οτι μεσα απο την διαδοση τους χωρις περιορισμους με δαρβινικους ορους μια κοινωνια θα αναπτυξει μονη της αντισωματα . Αλλα με το αρνητικο οτι θα χαθουν πολλοι νεοι μεχρι να φτασουμε εκει.
Το ποιο τραγικο .. ειναι το πιθανο σεναριο : νεος που δεν θελει να εχει κινητο να μεινει αποκλεισμενος απο παρεες και τις υπερσυγχρονα συντονισμενες πλακες-δραστηριοτητες τους , να πεσει σε καταθλιψη και να οδηγηθει!! απο το υπαρχον εκπαιδευτικο συστημα σε υποστηριχτικους θεσμους (ψυχολογικους - μαθησιακους) ενισχυοντας ακομα τηυ απομονωση του και με τους σχετικους επαγγελματιες να του προτεινουν τελικα σαν λυση για τηυ ψυχικη του υγεια να ξεκολλησει και να αγορασει τελοςπαντων αυτο το μπιπ το κινητο . (το κινητο που συμφωνα με την Abrahamsson εκει που απαγορευτηκε βελτιωθηκε η ψυχικη υγεια των μαθητων ) .. δυσκολακι ε;
Και αραγε .. αυτα τα ψυχολογικα προβληματα στα οποια αναφερεται η ερευνα της Sara Abrahamsson δεν σας θυμιζουν ψυχολογικα που αναπτυσεις σε μια κλειστη κοινωνια προηγουμενων αιωνων.. κλειστες κοινωνιες της ελλαδας του 19ου αιωνα οπου αρκουσε μια φημη για δημιουργηθει ενα συμπαγες μειγμα κουτσουμπουλιου που μπορουσε να σε οδηγησει σε τραγικες καταστασεις ;
Σκεφτειτε το.
Παλια λεγαμε θα παω να ζησω στην πολη που δεν με ξερουν.
Σε λιγο οπως παμε θα λεμε θα παω να ζησω σε κανενα χωριο με παπουδες που δεν ξερουν απο κινητα..
Τελικα νομιζω το ειχα πρωτοδιαβασει σε βιβλιο της Horney Karen οτι δεν υπαρχει αντικειμενικη ψυχοπαθολογια . Ολα ειναι σχετικα και ισως πλειοψηφικα!.. ισως αυτο ειναι το νοημα της φρασης 'να εισαι λειτουργικος¨ το να ακολουθεις δηλαδη το ρευμα χωρις πολλους προβληματισμους.
Αρα βρήκα και εγω μια λογικη που σε επιβεβαιώνει, και δεν ντρέπομαι να την παραθεσω.
.... σκεφτομαι να παρω κινητο στο παιδι μου οπως κανουν οι περισσοτεροι ωστε να ειναι λειτουργικο και αν σωθει σωθηκε..
Να και τα λόγια του αναπληρωτη που προτιμησε να παρατηθει :
Quote:
Τα κινητά είναι σε διαρκή λειτουργία μέσα - έξω από τις τάξεις, τραβώντας βίντεο και τροφοδοτώντας το τικ – τοκ με «κατορθώματα» από την εξουσία που έχουν επιβάλει οι πλέον παραβατικοί, στο σχολικό χώρο, παράδειγμα για άλλους μαθητές άλλων σχολείων.
Quote:
Μία εκ των μαθητριών που απέβαλα κάθισε έξω από την πόρτα και την ανοιγόκλεινε κοπανώντας τη με δύναμη. Της είπα να σταματήσει να το κάνει γιατί θα τη πάω στο Λυκειάρχη να πάρει ημερήσια αποβολή. Δε σταμάτησε. Οι άλλοι που έβγαλα έξω ήρθαν από το παράθυρο και στέκονταν με τα κινητά σα να βιντεοσκοπούν αν και μου υποσχέθηκαν πως δε το κάνουν...
Εδω δεν μπορει να μη μας εντυπωσιασει το πως μαθητες χρησιμοποιουν το κινητο σαν τροπο τινα οπλο.Quote:
Ήταν προφανές πως ‘θέλαν να με κάνουν να χάσω τη ψυχραιμία μου να κάνω κάποια λάθος κίνηση για να μου ορμήσουν, να με βιντεοσκοπήσουν και φυσικά βάση νομοθεσίας θα την πλήρωνα μόνο εγώ.
Αλλα τι ειδους οπλο ; Οπλο βεβαια που μπορει να σου καταστρεψει την υποληψη . Αυτη τη δυναμη πρεπει να την εχοον μαθητες; Να υπενθυμισω οτι στην περιπτωση του 2010 η μαθητρια χρησιμοποιησε τη δυναμη ακριβως αυτη της κοινωνικης διαδικτιακης εφαρμογης μεθισμενη τροπο τινα απο το ποσο αποτελεσματικα μπορει να καταστρεψει τη φημη ενος ανθρωπου . Της διευθυντριας της.
Quote:
Σε κάποια στιγμή ζήτησα από μια μαθήτρια που βαφόταν να κρύψει το κινητό της, η μαθήτρια μου απάντησε «να τελειώσω το φρύδι μου πρώτα». Της είπα πως δε μπορώ να περιμένω και της το πήρα από εκεί που το είχε ακουμπημένο. Τότε σηκώθηκε και με ύφος απειλητικό μου είπε «φέρε αμέσως πίσω το κινητό μου» της ζήτησα να αλλάξει ύφος και της είπα πως αν το θέλει θα πρέπει να βγει έξω. Το πήρε και βγήκε έξω.
Σιγουρα τα προβλημα στην περιπτωση αυτη δεν ειναι τα κινητα. Ομως θεωρω οτι οιQuote:
Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται στα «έξυπνα τηλέφωνα» αυτή την ασύμμετρη και ποιοτικά πολύ
αναβαθμισμένη απειλή που διαφοροποιεί την εποχή μας από προηγούμενες. Ουσιαστικά η
διαπαιδαγώγηση ξεφεύγει από τα χέρια των εκπαιδευτικών και της οικογένειας και
μετατοπίζεται σε άγνωστους, μακρινούς και συχνά απόκοσμους «ινφλουένσερς», τράπερ,
ακροδεξιές οργανώσεις, παιδεραστές, ή απλά «τσόκαρα» κάθε είδους. Οι συσκευές αυτές
είναι άκρως εθιστικές ενώ ο τρόπος χρήσης τους με τα διάσπαρτα εικονίδια, ποπ απ,
καμπανάκια και «χρώματάκια» ευθύνονται για ένα είδος επίκτητης διάσπασης προσοχής,
νοητικής στέρησης και καταθλιπτικών επεισοδίων. Όλα αυτά είναι επιστημονικά
τεκμηριωμένα αλλά και εύκολα παρατηρήσιμα. Τα έξυπνα κινητά δεν είναι συσκευές για
ανήλικους. Δε τα χρειάζονται και τους κάνουν πολύ κακό. Τόσο κακό που θα πρέπει να
πιέσουμε ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος που να απαγορεύεται η αγορά και χρήση σε κάτω
των 18 ετών.
παρατηρησεις του εκπαιδευτικου εσιταζουν στα αρνητικα χαρακτηριστικα που επηραζουν
ακομα και τον 'καλυτερο' μαθητη.ι
Κατα τραγικη ειρωνια υπαρχουν παροιτησεις και απολυσεις καθηγητων που προσπαθησαν να εφαρμοσουν
την απαγορευση του υπουργειου ενω οι υπουργοι βγαζαν σελφι με μαθητες εντος σχολικου χωρου γιατι ... γιατι τους φανηκε καλη ιδεα για το ιματζ τους να φανει ποσο τους αγαπανε οι μαθητες!!.
Los Angeles schools to consider ban on smartphones
Quote:
The proposal was being formulated before U.S. Surgeon General Vivek Murthy on Monday called for a warning label on social media platforms, akin to those on cigarette packages, due to what he considers a mental health emergency.
Quote:
While the research on mental health risks remains incomplete, the surgeon general said the emergency was so apparent as to demand action.
He cited a JAMA study, showing adolescents who spend more than three hours a day on social media may be at heightened risk of mental illness, while also referring to a Gallup poll, showing the average teen spends 4.8 hours per day on social media.
The L.A. school district cited other evidence that cellphone addiction was linked to soaring rates of anxiety and cyberbullying.
The Lesson
Παιζει στο ερτφλιξ (catchup series)
Ενδιαφερον δραματοποιηση πως ενα smartphone λειτουργει σαν οπλο σε μια μαθητρια στη συγκρουση της με καθηγητες και τον ευατο της.
Στην ελλαδα εχουν γινει πολυ χειροτερα βεβαια.
Ενα καλο ερωτημα. Μα το σοσιαλ θεωρητικα δεν πρεπει να μας φερνουν ποιο κοντα; Γιατι λειτουργουν ως ενισχυτες συγκρουσεωυ ;
Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα!
Βιντεακι που παιζει το καλοκαιρι στα πλαισια μιας :
Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Αναφερεται και στα κινητα.
Καθιστικές συνήθειες
Quote:
Καθιστικές συνήθειες
Ο αυξημένος χρόνος σε καθιστικές συνήθειες, και ιδιαίτερα η αυξημένη χρήση οθόνης, έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ανεξάρτητα από το αν το παιδί είναι σωματικά δραστήριο ή όχι.
«Καθόλου οθόνες για τα νήπια» η νέα σύσταση της Σουηδίας
Quote:
Τα νήπια δεν θα πρέπει να παρακολουθούν καθόλου οθόνες, ενημέρωσαν σήμερα τους γονείς οι σουηδικές αρχές.
Γαλλία: «Πείραμα» απαγόρευσης των κινητών στους μαθητές κάτω των 15 ετών
Quote:
Μόλις 200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λάβουν μέρος στη δοκιμή που θα απαιτεί από τους ανήλικους να παραδίδουν τα τηλέφωνα κατά την άφιξή τους στο σχολείο. Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Νικόλ Μπεγιουμπέ δήλωσε ότι στόχος είναι να δοθεί στους νέους μια «ψηφιακή παύση».
Quote:
Πρόσφατα, μια επιτροπή που συστάθηκε από το Μακρόν για το θέμα, εξέφρασε την ανησυχία ότι η υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους.
Συγκεκριμένα, σε έκθεση 140 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο αναφέρεται στις «άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών στον ύπνο, στην καθιστική ζωή, στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και στον κίνδυνο παχυσαρκίας […] καθώς και στην όραση».
Στη χωρά μας προωθείται το σύνθημα το κινητό στην τσάντα χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη , απλά μιμουμενοι ευρωπαικές τάσεις. Η κυβέρνηση είναι μπλεγμένη σε αντιφάσεις .Απο τη μια χρησιμοποιεί τα απς σαν φυλλο συκής δια πάσαν νοσο απο την άλλη βλέπει οτι οι συσκευές αυτές απορρυθμίζουν τη ίδια του τη βάση .Quote:
Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση συνέστησε να ελέγχεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά: κανένα κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία τουλάχιστον των 11 ετών, κινητά χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο στις ηλικίες μεταξύ 11 και 13 ετών, τηλέφωνα με διαδίκτυο αλλά χωρίς πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 15.
Μια μικρή γεύση από τον προβληματισμό της σχολικής κοινότητας μπορείτε να διαβάστε στα σχόλια του : Και οι μαθητές Δημοτικού θα μπορούν να φέρουν στην τσάντα τα κινητά τους, απαντά στο esos το υπουργείο Παιδείας
Δηλαδή το υπουργείο απο τη μια θελει να δωσει απλά ένα μήνυμα αποθάρρυνσης της χρήσης (αυτό είναι πρακτικά η ουσία της πολιτικής αυτής πρωτοβουλίας) αλλά παράλληλα στέλνει μήνυμα αντίθετο για τα δημοτικά που μέχρι τώρα ήταν ποιό προστατευμένος χωρος.(*)
Προφανώς στην χώρα μας δεν υπάρχουν εταιρείες προς τις οποιές να γίνει κάποια σύσταση , να δωθεί κάποια προαιρετική οδηγία , να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί ως προς την πώληση υπερδικτυωμένων-υπερφορητών συσκευών-με μια ντουζίνα αισθητήρες gps, γυροσκόπια, ήχου, εικονας-γεμάτας από εφαρμογές που είναι εθιστικές και παραβιάζουν συχνά προσωπικά δεδομένα - σε παιδιά.
Είτε η χώρα μας έχει γίνει κομμουνιστική και δεν υπάρχουν εταιρείες ή υπάρχουν εταιρίες αλλά σε μια περίεργη και διαστροφική αναστροφή ενός λογικού πλαισίου απόδωσης ευθυνών και οργώνωσης της κοινωνίας η κερδοφορία μιας εταιρείας ακόμα και αν βασίζεται στην εκμετάλλευση της παιδικής ζωης(με επιβάρυνση της ψυχικής και σωματικής υγείας) δεν χρείζει καμίας ευθυνης . Δηλαδή στην κοινωνία οι ποιό κερδοφόρες και μεγάλες εταιρείες είναι ανεύθυνες και το παιδί είναι αυτό στο οποίο θα επιβληθούν αποβολες!!! (φανταστείτε πόσο άδικο θα μας φαινόταν να τιμωρούνται για το κάπνισμα οι μαθητές χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πλαίσιο ελέγχου στο προιον στην παραγωγή στη διαφήμιση και τη διάθεση..)
Αναρωτιέμαι αν η εκπαιδευση στην άτυπη της διάσταση περιέχει και τα βιωματικά μαθήματα δια του παραδείγματος που παραδίνουν οι μεγάλοι και οι εκφάνσεις της οργανωμένης ζωής αυτών (σχολεία , κράτος, μέσα μαζικής ενημέρωσης κτλ) μέσα από τους κανόνες που δημιουργούν και επιβάλουν τι ακριβώς μάθημα παραδίνουν όταν το πρώτο που κάνουν ειναι να θυμίζουν διαρκώς και να φρεσκάρουν τις ποινές των μαθητών αλλά δεν υπάρχει καμια ποινή για το κινητό που θα χτυπήσει στην τσέπη ή τη τσάντα του καθηγητή ή για τις εταιρείες που προωθούν εθιστικές συσκευές στα παιδιά.
Κλείνωντας αναρωτιέμαι κάποτε υπήρχε η ατομική ψυχολογία μετά ξεκίνησε και η ομαδιμή ψυχοθεραπία . Μήπως έχει νόημα να αρχίσει και η ψυχοθεραπεία ευρύτερων οργανισμών των ανθρώπων ή τελικά η εξουσία στις διάφορες μορφές της είναι μεταξύ άλλων και ένα προστατευτικό κέλυφος μια ιδιότυπης αλλά διαδεδομένης τρέλας;
(*) Σκεφτείτε ένα δημοτικο με 200 παιδάκια και 100 κινητά στις τσάντες. Τα κινητά είναι σχετικά πανάκριβες συσκευές , σπάνε, χάνονται ,μπορεί να κλαπούν , βρέχονται , ενίοτε οι μπαταρίες τους παίρνει φωτιά.. Τι άλλο να πω.. Για το μάθημα αντι-οικολογίας που δίνουμε στα παιδιά σε ενα πλανήτη με καλοκαίρια πλεον αβίωτα με το να έχουν αυτή τη συσκευή μαζί τους;
. Θεωρώ αυτό που γράφω κοινοτυπες , ανησυχίες. Το γιατί αυτές και άλλες παρόμοιες ανυσυχίες δεν θα ακουστούν ποτέ είτε στη βουλή είτε στα κανάλια είτε σε συνεντεύξεις υπουργών είτε σε συνεντεύξεις διευθυντών εταιρειών ας αρχίσει να μας προβληματίζει. Πότε θυσίες αξίζει τελικά αυτή η συσκευή ;
PFSM Co-founder Sabine Polak
said:
Quote:
“Smartphones are negatively impacting school communities as a whole and can no longer be considered an individual problem. A collective effort to restore healthy educational environments by restricting phone access for all students is essential. The detrimental effects of excessive smartphone and social media use on our youth are clear, and immediate action is necessary. Implementing bell-to-bell phone-free policies in our schools is the most effective and impactful step we can take to safeguard the well-being and future of our students”
ο κουλης απαγορευσε την χρηση κινητων απο μαθητες στα σχολεια, παντως. ε, ας κανουν και οι γονεις κατι για τις υπολοιπες ωρες...
Απογορευσεις υπηρχαν απο χρονια. Αρα δεν ξερω αν ειναι επιτυχημενη προσεγγιση στο θεμα.
(παρομοιος προβληματισμος υπηρχε και για το πως να αντιμετωπιστουν οι καταληψεις).
Και μιλαμε για κυβερνηση που η υπουργος της εβγαζε σελφι μεσα σε σχολικους χωρους ενω υπηρχε απαγορευση. Αυτο εκπεμπει χαλαροτητα σε υφισταμενους οχι αυστηροτητα. Και ως προς τη χαλαροτητα και τη σοβαροτητα να θυμισω οτι για μια εβδομαδα ηταν ενεργη οδηγια του υπουργου οτι επιτρεπονται κινητα στις τσαντες στα δημοτικα και στα νηπιαγωγεια!
Να θυμισω οτι μιλαμε για σχολεια. Οχι για ενηλικους η για φυλακες. Θελω να πω οτι στοχος του σχολειου ειναι και να διαιπαδαγωγει και οχι μονο να απαγορευει. Οπως κανει τοσα χρονια. Και ιδιαιτερα σε θεματα που για χρονια συντηρησε τη διαδοση των κινητων με δικη του ευθυνη χωρις καμια προσπαθεια.
Υπαρχουν επισης απαγορευσεις σοβαρες που στηριζονται δια του παραδειγματος απο ολη τη σχολικη κοινοτητα και την ιεραρχια και απαγορευσεις επιφανειακες που απλα καλυπτουν φοβικες ηγεσιες που απλα θελουν να ειναι καλυμμενες νομικα .Το να λες πχ φερε τα τσιγαρα αλλα μην τα καπνισεις στο σχολειο και να το παιζεις αυτο στα καναλια με γουστοζικες ατακες (τα τσιγαρα στην τσαντα) ειναι αραγε πολιτικη η καταντια ; Θα μπορουσε πχ να λεει (τα ναρκωτικα στην τσαντα ) και να ειμαστε χαλαροι; Η πχ αν τα κινητα εχουν τσοντες μπορουμε να λεμε (τις τσοντες σας στην τσαντα σας παιδια ) ;
Στοχος του σχολειου δεν μπορει να ειναι απλα να μην συμβει κατι ασχημο εντος του σχολειου.
Αυτο ειναι ενα κοινωνικα παθολογικο πλαισιο προσδοκιων απο το σχολειο.
U.S. Surgeon General Vivek Murthy called for warning labels on social media that address platforms' mental health effects on adolescents, drawing support from experts and advocacy groups.
πηγή
Εχετε παρατηρησει οτι σε πολλες εμπορικες ταινιες του ελληνικου κινηματογραφου του 60 ολοι καπνιζαν. Τωρα ολοι στις ταινιες και στις σειρες εχουν κινητα. Γιατι ;
Οι γονεις αραγε αλλαξαν σταση η η πολιτεια εστω και με αργα αντανακλαστικα δεχτηκε τα αργοπορημενα επισης πορισματα της ιατρικης για την επικινδυνοτητα του τσιγαρου και αρα στα μαζικα μεσα διασκεδασης οπως η τηλεοραση και ο κινηματογραφος σιγα σιγα και με νομους η διαφημιση τσιγαρων απαγορευτηκε και η προβολη τους περιοριστηκε;
Surgeon General: Why I’m Calling for a Warning Label on Social Media PlatformsQuote:
It is time to require a surgeon general’s warning label on social media platforms, stating that social media is associated with significant mental health harms for adolescents
Αυτα και αλλα πολλα ενδιαφεροντα λεει ο επιχειρησιακος επικεφαλης του United States Public Health Service Commissioned Corps. Ενα ενστολο σωμα που υπάγεται στο αντιστοιχο για εμας υπουργειο υγειας της ομοσπονδιακης κυβερνησης των ΗΠΑ.
Quote:
Evidence from tobacco studies show that warning labels can increase awareness and change behavior. When asked if a warning from the surgeon general would prompt them to limit or monitor their children’s social media use, 76 percent of people in one recent survey of Latino parents said yes.
Με λιγα λογια ο αξιωματουχος αυτος της δημοσιας υγειας των ΗΠΑ βλεπει κινδυνο για την ψυχολογια των παιδιων και οχι μονο. Και φυσικα αυτο δεν ειναι το μονο προβλημα. Τα κινητα ειναι ασυμβατα με μια φιλικη προς τη γη παραγωγη προιοντων . Επισης επιβαρυνουν και την υγεια των ματιων.
Φυσικα απευθυνει συμβουλες και προτροπες και προς τους γονεις αλλα σαν σοβαρος αξιωματουχος δημοσιας υγειας (οπως και το FTC) αντιλαμβανεται (οπως και με τα ναρκωτικα η και τα τσιγαρα) οτι η οργανωμενη πολιτεια εχει αποφασιστικο ρολο στο να προστατευσει τη δημοσια υγεια ετοιμη να αντιπαρατεθει σε οργανωμενες μεγαλες επιχειρησεις (that's the job!!) που εχουν αποδωθει σε συστηματικη εκμεταλλευση ψυχολογικων χαρακτηριστικων για ιδιο ωφελος και εις βαρος της δημοσιας ψυχικης υγειας και των παιδιων!!.
Quote:
Additionally, companies must be required to share all of their data on health effects with independent scientists and the public — currently they do not — and allow independent safety audits. While the platforms claim they are making their products safer, Americans need more than words. We need proof.
Δηλαδη με απλα λογια. Η μαχη ειναι ανιση. Σε οργανωμενα συμφεροντα που αδιαφορουν για τις ισχυρες παρενεργεις των προιοντων τους μια κοινωνια αντιπαραθετει την οργανωμενη εκφραση της.Quote:
There are just parents and their children, trying to figure it out on their own, pitted against some of the best product engineers and most well-resourced companies in the world.
Quote:
As a father of a 6- and a 7-year-old who have already asked about social media, I worry about how my wife and I will know when to let them have accounts. How will we monitor their activity, given the increasingly sophisticated techniques for concealing it?
Ποσο καλα η δικη μας κοινωνια προστατευει τα παιδια της. Αρκει η ατομικη δραση του καθε γονεα. Προφανως οχι. Ειναι απαραιτητα αλλα δεν αρκει.Quote:
The moral test of any society is how well it protects its children.
Ελπίζω η εποχη της σαγήνης των συσκευων αυτων για ολους μας να τελειωσει συντομα.