Καλησπέρα!
Θέλω να γράψω μερικά πράγματα και να τα μοιραστώ μαζί σας.
Τα όσα αναφέρω για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθώ είναι καθαρά δικές μου απόψεις και ισχύουν μόνο για μένα. Το λέω για αποφυγή παρεξηγήσεων.
Μετά από αρκετά χρόνια που ζούσα με κατάθλιψη αποφάσισα στις αρχές του καλοκαιριού ότι δεν πήγαινε άλλο. Ήθελα η ζωή μου να αλλάξει γιατί πραγματικά αξίζω και άξιζα αυτή την αλλαγή. Έτσι απευθύνθηκα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και η ανταπόκριση που βρήκα με εξέπληξαν ευχάριστα! Και ο ψυχίατρος και η ψυχολόγος αλλά και μία ακόμα γιατρός ενδιαφερθήκανε για μένα ανιδιοτελώς. Με ακούσανε, μιλήσανε μαζί μου και καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα.
Η διάγνωση ήτανε κατάθλιψη με βασικό της σύμπτωμα διάφορους ιδεο-ψυχαναγκασμούς που έρχονται κατά καιρούς. Το τι ακριβώς είχα το ήξερα πολύ καιρό τώρα απλά οι γιατροί το επιβεβαίωσαν.
Για να μην πολυλογώ ο ψυχίατρος μου γράψε ladose. Έτσι είμαι στο σήμερα 3 μήνες μετά την αρχή της αγωγής εδώ να σας γράφω. Τις πρώτες μέρες δεν είχα δει καμία διαφορά. Μου το είχε πει άλλωστε αυτό ο γιατρός αυτό. Στη συνέχεια είδα σημαντική διαφορά. Αυτό που άλλαξε κυρίως είναι ότι μπόρεσα να συγκεντρωθώ να διαβάσω για την εξεταστική μου, κάτι που τον ιούνη δεν είχα καταφέρει. Επιπλέον η σούπα που ήτανε μέσα στο μυαλό μου και αναφέρομαι σε διάφορα συναισθήματα, σκέψεις, εμμονές ξεδιάλυνε. Πλέον ξέρω ότι υπάρχουν μέσα στο μυαλό μου αλλά είναι σαν να έχουνε μπει σε μικρά κουτάκια και μπορώ όποτε θέλω να τα ανοίγω και να τα σκέφτομαι. Δεν τα παίζει δηλαδή το μυαλό μου συνέχεια σαν κασέτα. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά πραγματικά και επιπλέον δεν είδα κάποια παρενέργεια από αυτές που περιγράφονται.
Παράλληλα με την αγωγή το καλοκαίρι με έβλεπε και η ψυχολόγος κάθε βδομάδα και μιλάγαμε. Βέβαια έχω να την δω 1 μήνα περίπου λόγω υποχρεώσεων που έχω.
Αυτό που με απασχολεί είναι το αν αυτή η γενική καλή διάθεση που έχω είναι κάτι που θα είναι παροδικό και μόλις σταματήσω κάποια στιγμή το χάπι να μου ξαναγυρίσουν όλα πίσω και να γυρίσω πάλι στα ίδια. Επιπλέον με απασχολεί το γεγονός ότι δεν ξέρω πια είναι η «φυσιολογική» συμπεριφορά. Δηλαδή σε διάφορες περιπτώσεις πως πρέπει να αντιδράω σε γεγονότα και καταστάσεις που μου συμβαίνουνε. Για πολλά χρόνια ήμουνα αποκομμένος από την κοινωνική ζωή και νιώθω ότι έχω χάσει την δυνατότητα, ή μάλλον δεν είχα ποτέ την δυνατότητα, να κρίνω τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου να τα αξιολογώ και να πράττω ανάλογα.
Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι μια τυχαία συνάντηση που είχα με την πρώην μου και τον νέο της φίλο. Δεν μιλήσαμε γιατί ήμασταν από μία απόσταση αλλά νομίζω ότι και αυτή με είδε. Νιώθω ότι αν δεν έπαιρνα το φάρμακο αυτή τη στιγμή θα σερνόμουν στα πατώματα και από αυτό το γεγονός αλλά και γενικά από το χωρισμό. Αλλά όταν την είδα χτες πέρα από την αρχική έκπληξη δεν μου έκανε άλλη ιδιαίτερη εντύπωση.
Θέλω να καταλήξω στο ότι, η αγωγή θα με κάνει να χάσω την όποια ικανότητα έχω να δημιουργώ συναισθήματα και να στη συνέχεια να τα νοιώθω? Δηλαδή θα τα βλέπω όλα φλατ και δεν θα μου κάνει τίποτα εντύπωση είτε αρνητικό είτε θετικό?
Βέβαια από την παλιά κατάσταση όπου από την ώρα που ξύπναγα μέχρι την ώρα που κοιμόμουν ο εγκέφαλος μου δούλευε σε πάρα πολύ υψηλές στροφές, προτιμώ την τωρινή κατάσταση.