Quote:
Originally posted by DissolvedGirl
Με προτροπή την τροπή που έχουν πάρει πολλά θέματα τελευταία προς τον θρησκευτικό τομέα και δη χριστιανικού περιεχομενου, αποφάσισα να γράψω αυτό το post για να ξεσπάσω και να βγάλω από μέσα μου κάτι που με έχει στοιχειώσει εδώ και 3 χρονια τώρα.
Από μικρή δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με το χριστιανικό δογμα (ισα ισα που μου άρεσαν οι ιστορίες από τη βίβλο που διαβάζαμε στο σχολειο) αλλα η σχέση μου με την εκκλησια δεν ήταν τόσο αθώα. Όσο ήμουν στο δημοτικό ακόμα, παρόλο που στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές (Πάσχα, Χριστούγεννα, 15αυγουστο) που με τραβολογούσαν στη ενορία δεν γκρίνιαζα τόσο, δεν ήθελα να ξυπνήσω την Κυριακή και να πάω στο κήρυγμα με τίποτα. Όσο μεγάλωνα περισσοτερο, άρχισα να βγαίνω τα Σαββατόβραδα, με αποτέλεσμα το κυριακάτικο ξύπνημα, εκτος από μη εθελούσιο, εξελισσόταν και σε επίπονο. Η μητέρα μου, έχοντας περάσει πολλά, είχε στραφεί εκτος των άλλων, και στη παρηγοριά του να πιστεύει πιο έντονα στον χριστιανικό θεό, κάτι που ποτε δεν της αμφισβήτησα ακόμα και αν μεγαλώνοντας, εγώ προσωπικά άλλαξα γνώμη. Οι κυριακάτικοι καβγάδες μας όμως όσο πήγαιναν και γίνονταν πια εβδομαδιαίο φαινόμενο, εκτεινόμενοι τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση. Πάμπολλες κατηγοριες εκτοξεύονταν και από τις 2 πλευρές, όπου εγώ την κατηγορούσα για φανατισμό και εκείνη με κατονόμαζε σατανίστρια.
Κατά την 3η γυμνασίου με 1η λυκείου, όταν πια έβγαινα μέχρι αργά το Σάββατο αλλα και είχαν αρχίσει τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και πέρασα από τους ψυχολόγους στους ψυχιάτρους, η πίεση της να παρακολουθώ την Κυριακάτικη λειτουργία έγινε πλέον αφόρητη. Η μητέρα μου είχε αρχίσει πλέον να κατηγορεί την \"απομάκρυνση μου από το θεο\" για όλα τα περίεργα που σκεφτόμουν καθώς και για τη συμπεριφορά μου (που μεταξύ μας, λέγεται εφηβεία) και πάμπολλες φορες, μετά από μεγάλους καβγάδες μας, ερχόταν με το λιβανιστήρι μες το δωμάτιο μου να \"εξαγνίσει την ατμόσφαιρα\". Μια κλασσική Κυριακή πρωί όπου εγώ είχα γυρίσει μόλις 2-3 ώρες πριν από ένα πολύ δύσκολο βραδυ, η μητέρα μου απαίτησε να σηκωθώ και να πάω στην εκκλησια. Όντας εξαιρετικά κουρασμένη και απείρως τσαντισμένη που με ξύπνησε τόσο νωρίς ενώ γνώριζε πως είχα γυρίσει αργά, άρχισα πάλι τον ίδιο καβγά, με τα ίδια αποτελέσματα φυσικά: ότι ο διάβολος με παρασέρνει κάθε βραδυ και \"αλητεύω\" ποιος ξέρει που, πως άσχημα πνεύματα με συμβουλεύουν να τσακώνομαι μαζί της για να την τρελάνω και πως ένα σωρό δαιμόνια είναι μέσα μου και δεν θέλει να πάω εκκλησια, για αυτό αρνούμαι με τόση λύσσα.
Πέρασαν μερικές μέρες, και ένα απόγευμα μου είπε η μητέρα μου να ντυθώ για να βγούμε έξω βόλτα. Μετά από έναν μεγάλο, σιωπηλό περίπατο, καταλήξαμε στην εκκλησια της ενορίας μας, που αθώα η μητέρα μου με ρώτησε αν ήθελα να πάω μέσα να ανάψω ένα κεράκι. Μέσα λοιπόν με περίμενε ένας από τους 3 παράδες, ο πιο νέος, ο οποιος επίσης με ρώτησε αν αισθάνομαι καλά και αν θα ήθελα την ευλογια του. E τώρα, πως να του πω όχι και να μην αρχίσει πάλι τσακωμός. Αφού λοιπόν, προς εκπλήξεις μου, με έβαλε να γονατίσω και έριξε και το πετραχήλι πάνω από το κεφάλι μου, του λέει η μητέρα μου \"Πατερ, δεν μας κάνετε και έναν εξορκισμό, έτσι για καλο και για κακό\" Στην αρχή νόμιζα πως το είπε για αστείο, όταν όμως της απάντησε ο παππάς \"μα για αυτό δεν ήρθατε\" κατάλαβα το μεγαλείο του διαβολικού (ειρωνεία;) σχεδίου της μητέρας μου.
Όλη την ώρα που ήμουν εκεί, ούτε που σκεφτόμουν τι γινόταν, σκεφτόμουν ποιο μάθημα δεν τελειωσα, ποιον θα πάρω τηλέφωνο μετά και αλλα διαφορα, για να μην αρχίσω τις φωνές και επιβεβαιώσω τις κατηγοριες της μαμάς. Φυσικά και μετά τον εξορκισμό τίποτα δεν άλλαξε ούτε στην συμπεριφορά μου ούτε στις αντιδράσεις της, αλλα παρόλα αυτά η μητέρα μου επέμενε πως βρήκα τη φώτιση και βελτιώθηκαν τα πράγματα.
Είναι όμως αυτή ακριβώς η εμπειρία που με απομάκρυνε τελείως από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησια, και ομολογώ πως πήρε μαζί της και κάθε μου διάθεση να πιστέψω στον Χριστιανικό θεό. Από εκείνη την εμπειρία φοβάμαι τόσο πολύ το κάθε τι μεταφυσικό, μου είναι σχεδόν επίπονο να παρακολουθήσω θρησκευτικά θρίλερ, και μου πήρε αρκετό καιρό να μετατρέψω το μισος μου προς την εκκλησια σε απλή αδιαφορία.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά, δεν ξέρω ακριβώς. Νιώθω πολύ καλύτερα όμως τώρα που τα έγραψα.