http://www.instablogsimages.com/imag...gdancer_54.gif
Printable View
δεξια προς τα αριστερα ψηφισα....
Η πιο εντυπωσιακη οπτικη ψευδαισθηση που εχω δει!!!!!!
Μου εκανε τοση εντυπωση που εψαξα την λογικη της...αλλα δεν θελω να το χαλασω για τους υπολοιπους:)
... αντιστρόφως των δεικτών του ρολογιού... προσπαθεί να γυρίσει το χρόνο πίσω... για να βρει το μολυβένιο στρατιώτη της ίσως... :)
(... ωραία Βινς...)
:)
deksia pros aristera
Ποιο ημισφαίρειο του εγκεφάλου χρησιμποποιεί
Απαντώντας στην ερώτηση που έθεσα.
Η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως η μπαλαρίνα κινείτο από αριστερά προς τα δεξιά (anti-clock wise). Έπειτα κάθισα και παρατήρησα την κίνηση της μπαλαρίνας και μετά από λίγη ώρα (και έχοντας στον νου ότι η μπαλαρίνα μπορεί να γυρίσει και από τα δεξιά προς τα αριστερά) η μπαλαρίνα άρχισε να χορεύει με την στροφή του ρολογιού (clockwise).
Alobar, με συγκίνησε η αναφορά σου στο παραμύθι του Αντερσεν (το μολυβένιο στρατιωτάκι). Είχα διαβάσει το παραμύθι στα κλασσικά εικονογραφημένα την δεκαετία του 90α, τα οποία κλασσικά αν και γνωστά στους μεγαλύτερους, κυκλοφορούσαν και τότε. Πολύ όμορφο παραμύθι. Το συνιστώ να το διαβάσετε, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη. Σκέφτομαι πως ο κόσμος που ζούμε θα ήταν πολύ πιο ωμός χωρίς παραμύθια για τα παιδιά, μια μπαλαρίνα που μπορούσε να κρύβει ένα χρυσό δαχτυλίδι και ένα στρατιωτάκι που θα μπορούσε να κρύβει μια μολυβένια καρδιά.
Καλό σας βράδυ.
Με κίνδυνο να ακουστώ τελείως nerd/geek/φυτούκλας, θεωρώ πως η ερώτηση \"δεξιά προς αριστερά\" η \"clockwise-anticlockwise\" είναι λάθος διατύπωση. Η μπαλαρίνα κινείται κυκλικά και όταν σχεδιάζεις έναν κύκλο κανεις και τις δυο κινήσεις με το χέρι σου, ανεξάρτητα από που θα ξεκινήσεις να τον σχεδιάζεις.
Οποτε, με βάση τις αρχές της φυσικής, η μπαλαρίνα μπορεί να κινείται τόσο από αριστερά προς τα δεξιά, όσο και από δεξιά προς τα αριστερά, διότι η κίνηση της εξαρτάται από το σημείο εκκίνησης της. Αν \"κοιτούσε\" προς \"εμενα\" όταν ξεκίνησε την στροφή της, κινείται από δεξιά προς τα αριστερά. Αν είχε γυρισμένη πλάτη προς τον παρατηρητή, κινείται από αριστερά προς τα δεξιά. Επειδή δεν μπορούμε να το ξέρουμε όμως, το \"δεξιά/αριστερά\" είναι ανεπαρκής ορος για να περιγράψουμε την κίνηση.
Ούτε οι δείκτες του ρολογιού μπορούν να βοηθήσουν αφού, αν \"φανταστούμε\" ότι η μπαλαρίνα είναι σε ένα γυάλινο πάτωμα και εμείς είμαστε από κάτω, κινείται σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού, ενώ αν την κοιτάμε από ψηλά, κινείται αντίστροφα. Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από το σημείο αναφοράς.
Τελείως λογική ε; Και να φανταστείς, ότι είμαι εξαιρετικά καλλιτεχνικό άτομο :D
Εγώ που δε με ένοιαξε το προς τα πού αλλά μαγεύτηκα από το σχήμα και την αέναη κίνηση,θα ζήσω γιατρέ μου;:P:P
Eίναι η βελόνα πάνω σε ένα βινύλιο από γυαλί.Τι είπα πάλι η γυναίκα.:P:P
http://i777.photobucket.com/albums/y...ing_dancer.gifhttp://i777.photobucket.com/albums/y...ing_dancer.gif
Πρωτη φωτο:
The Spinning Dancer with a visual cue on affixed leg to facilitate the perception of a counterclockwise spin. The visual cue is indicative of the affixed leg being the right leg.
Δευτερη Φωτο:
The Spinning Dancer with a visual cue on affixed leg to facilitate the perception of a clockwise spin. The visual cue is indicative of the affixed leg being the left leg.
http://i777.photobucket.com/albums/y...r_-_Frames.png
Πας να μου φας τη θεση?:PQuote:
Με κίνδυνο να ακουστώ τελείως nerd/geek/φυτούκλας
χαχα οχιιιι αυτές οι εικόνες μου θυμίζουν άπειρες ώρες στα εργαστήρια αντίληψης όταν ήμουν φοιτητής λολ.
Βέβαια δεν έχει καμία σχέση με δημιουργικότητα η λογική η τα ημισφαίρια του εγκέφάλου η τίποτα τέτοιο, απλά όπως και πολλές άλες επίσημες έρευνες ψυχολογίας, έτσι και αυτές \"απέδρασαν\" από τα \"underground\" εργαστήρια ψυχολογίας στο mainstream και πείραν εντελώς διαφορετική σημασία από αυτήν που χρησιμοποιήθηκαν.
Πρόγονος της συγκεκριμένης φιγούρας θεωρείται η στάσιμη και πολύ διάσιμη πλέον φιγούρα του βάζου/2 προσώπων που είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο διάσημος αντιληπτικός ψυχολόγος Rubin στις αρχές του 20ου αιώνα. Σε αυτήν την εικόνα, ανάλογα με το που επικεντρώνει κάποιος την προσοχή του (στο κέντρο η στην περιφέρεια) μπορεί να δει είτε ένα βάζο στην μέση, είτε δύο πρόσωπα στα πλάγια.
http://www.cs.unm.edu/~forrest/proje...rubin_vase.gif
Όπως και η φιγούρα της γριάς/νεαρής γυναίκας... (στην οποία μπορεί κάποιος να δει είτε το πρόσωπο μια γριάς γυναίκας είτε το προφιλ μιας νεαρής γλυκιάς κοπέλας με γαλλική μυτούλα)
http://www.ryerson.ca/~glassman/old_yng.jpg
Και φαίνεται πολύ εντυπωσιακό στην ψευδαίσθηση του \"βαθιού προσώπου/μάσκας\" (αυτό είναι βιντεο και πιστεύω πολύ εντυπωσιακό) στο οποιό άμα κάποιος γυρίσει μια οποιοσδήποτε μάσκα (π.χ. αποκριάτικη) από την ανάποδη (από την πλευρά που την φοράει και όχι από την πλευρά που φαίνεται στους άλλους), δεν θα δει το βάθος της μάσκας, αλλά ένα κανονικό πρόσωπο να πετάγεται! Αυτό το πείραμα γίνεται οπουδήποτε, αρκεί να έχει κάποιος μια αποκριάτικη μάσκα και να την γυρίσει από την ανάποδη τοποθετώντας την σε κάποια απόσταση.
http://www.youtube.com/watch?v=ObNHHwB8OQg
(θυμάμαι που ήμουν στο εργαστήριο και μετρούσαμε σε ποιες αποστάσεις \"διαλύονταν\" η ψευδαίσθηση και κάτω από ποιες συνθήκες λολ)
Τέτοιες \"αμφίσημες φιγούρες\" και \"Ψευδαισθήσεις\" έχουν χρησιμοποιειθεί επανειλημμένως στην ψυχολογία για να υποστηριχθεί η θεωρία περι \"κονστρακτιβιστικής αντίληψης\" η οποία υποστηρίχθηικε με πάθος από τον Richard Gregory στην Αγγλία και τον Irvin Rock στην Αμερική. Σύμφωνα με την γνωστική ψυχολογία, υπάρχουν διάφορα επίπεδα στην επεξεργασία των πληροφοριών. Τα \"Χαμηλά\" επίπεδα έχουν να κάνουν με τις \"ωμές\" και \"ακατέργαστες\" αισθητηριακές πληροφορίες όπως αυτές ξεκινάν από τα αισθητήρια όργανα ενώ τα \"υψηλά\" επίπεδα έχουν να κάνουν με την γνώση, τις πεποιθήσεις και τις προσδωκίες. Στην θεωρία της αντίληψης (και γενικότερα της γνωστικής ψυχολογίας) υπάρχουν 2 αντίθετες απόψεις.
Η μία υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη εμπειρία είναι κυρίως αποτέλεσμα \"έτοιμης ανάλυσης\" των ακατέργαστων πληροφοριών όταν φτανουν στον εγκέφαλο. Ο αντιληπτικός/γνωστικός ψυχολόγος J.J. Gibson είχε υποστηρίξει την θέση ότι ο εγκέφαλος/νους έχει αναπτύξει \"αλγόριθμους\" και \"ευρηστικές διαδικασίες\" (\"heuristics\") που αναλύουν κάποιες \"σταθερές\" με άμεσο και έτοιμο και τρόπο χωρίς να παίξουν ρόλο η προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες (π.χ. ο εγκέφαλος έχει αναπτύξει ένα αλγόριθμο που λέει ότι όταν το οπτικό περιβάλλον την περιφερειακής όρασης \"ζουμάρει\" με ομοιόμορφο τρόπο τότε αυτό μας λέει ότι κινούμαστε πρως κάποια κατέυθυνση και μας δίνει έτοιμα την αίσθηση του βάθους). Αυτό΄το είδος της αντίληψης λέγεται \"από-κάτω-πρως-τα-πάνω\" ( \"bottom-up\") η \"οικολογική αντίληψη\", γιατί οι χαμηλότερες αισθητηριακές εμπειρίες αρκούν για να οδηγήσουν σε ανώτερες εμπειρίες χάρη στους \"αλγόριθμους\" και στις \"ευριστικές διαδικασίες\"του ανθρώπινου νου/εγκεφάλου.
Αντιθέτως, οι ψυχολόγοι Gregory R. και Rock, Ι. υποστηρίζουν την ακριβώς αντίθετη άποψη, ότι οι αισθητηριακές εμπειρίες από μόνες τους δεν φτάνουν για να οδηγήσουν στην κατανόηση και την εμπειρία και ότι \"δημιουργούνται/κατασκευάζονται\" (και όχι \"λαβάνονται\") όταν οι ακατέργαστες αισθητηριακές πληροφορίες έρχονται σε επαφή με τις προηγούμενες μνήμες και γνώσεις (\"σχήματα\" η \"νοητικά μοντέλα\"). Π.χ. ο λόγος που διαβάζετε αυτά που γράφω είναι επειδή τα \"μαύρα σημεία\" που διαβάζετε έρχονται σε επαφή με την προηγούμενη γνώση των ελληνικών και έτσι οδηγούν στην κατανόηση των ελληνικών και όχι στην ξερή αντίληψη κάποιων μαύρων συμβόλων χωρίς νόημα. Αυτού του είδους η αντίληψη λέγεται \"από-πάνω-πρως-τα-κάτω\" (\"top-down\") η \"κονστρακτιβιστική αντίληψη\".
Αυτές λοιπόν οι φιγούρες είχαν χρησιμοποιηθεί πρώτη-φορά στα εργαστήρια των υποστηρικτών της \"κονστρακτιβιστικής αντίληψης\" για να αποδείξουν ότι ανάλογα με τις προγούμενες γνώσεις και εμπειρίες, μπορούμε να δούμε το ίδιο ακριβώς ερέθισμα με διαφορετικό τρόπο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την \"οικολογική θεωρία\" του Gibson, που θέλει τα ερεθίσματα να αποκωδικοποιούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χάρη στους \"αλγόριθμους\" του εγκεφάλου. Έτσι, η αποκριάτικη μάσκα φαίνεται \"βαθιά\", γιατί οι προηγούμενες εμπειρίες μας μας λένε ότι \"βαθιά πρόσωπα δεν υφίστανται\" κάνοντας το βάθος της μάσκας να \"πετάγεται πρως τα έξω\" σε ένα κανονικό πρόσωπο.
Στην ψευδαίσθηση με το \"κορίτσι\" οι εμπειρίες μας μας λένε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα \"δισδιάστατο ανθρώπινο σώμα που να περιστρέφεται\" οπότε αυτόματα \"υποθέτει\" ότι η φιγούρα είναι τρισδιάστατη. Επειδή όμως η φιγούρα δεν έχει αντικειμενικά τρισδιάστατα στοιχεία, ο εγκέφαλος μπορεί να ανα-κατασκευάσει την κίνηση είτε με περιστροφή πρως τα αριστερά είτε με περιστροφή πρως τα δεξιά, ανάλογα με τον τρόπο που στρέφουμε την προσοχή μας.
\'Ολα αυτά μας λένε ότι ο εγκέφαλος/νους έχει ένα \"μοντέλο του κόσμου\" και ότι \"φιλτράρει\" η \"(ανα-)κατασκευάζει\" τις εισερχόμενες πληροφορίες με βάση αυτό το μοντέλο. Αυτή η υπόθεση οδήγησε και στην δημιουργία της \"Γνωστικής-Συμπεριφορικής Θεραπείας\". Π.χ. το άτομο με κατάθλιψη έχει πλάσει ένα \"σκοτεινό μοντέλο\" του κόσμου και \"φιλτράρει\" και \"ανα-κατασκευάζει\" τις εμπειρίες του με βάση αυτό το \"καταθλιπτικό μοντέλο του κόσμου\" κλπ. άραγε σημαίνουν όλα αυτά ότι η \"από-κάτω-πρως-τα-πάνω\" \"οικολογική θεωρία\" της αντίληψης του Gibson είναι λάθος? Όχι και αυτή η θεωρία έχει κάποια βάση, αφού δεν χρειάζεται π.χ. να έχουμε \"την ρητή γνώση του βάθους\" για να υπολογίσουμε ένα άλμα. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται αυτόματα. Όταν όμως οι πληροφορίες του κόσμου αρχίσουν και γίνονται ελλειπείς όπως π.χ. σε συνθήκες ελλειπούς φωτισμού (μικροί βλέπαμε τέρατα στις σκιές των πραγμάτων την νύχτα) η σε ποιο πολύπλοκα ψυχολογικά φαινόμενα όπως στις διαπροσωπικές σχέσεις, όπου η γλώσσα από μόνη της \"έχει κενά και πρέπει να ερμηνευτεί\", τότε η συμβολή των \"κονστρακτιβιστικών\" \"από-πάνω-πρως-τα-κάτω\" διαδικασιών γίνεται μεγαλύτερη.
Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος μπορεί να δει την χωρεύτρια να στρέφεται πρως τα αριστερά η πρως τα δεξιά ανάλογα με το \"νοητικό μοντέλο\" που έχει στο μυαλό του εκείνη την στιγμή, έτσι μπορεί και να εκλάβει μια \"αστεία\" πρόταση ενώς ποστ ως \"προσβλητική\".
Το \"σχήμα/μοντέλο\" ενώς φορουμ ψυχολογικής υποστήριξης συνήθως περιλαμβάνει \"σοβαρότητα\", \"άτομα που έχουν κάποια σοβαρή δυσκολία και που λένε τον πόνο τους\", \"και απαντήσεις που πρέπει να βρίσκονται σε ανάλογο μοτίβο σοβαρότητας και υποστήριξης\". Μια αστεία ατάκα λοιπόν είναι πιθανό να μην \"ταιριάζει\" με τις \"αρχές αυτού του μοντέλου/σχήματος\" οπότε και να μην τη αντιληφθεί κάποιος ως \"αστεία\", αλλά ως \"κακεντρεχής\" η \"προσβλητική\".
Πάντως η εικόνα δεν έχει σχέση με δημιουργηκότητα, λογική η τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, άσχετα αν διαστρεβλώθηκε έτσι από το \"mainstream\" (δημιουργόντας ένα ακόμα\"σχήμα/μοντέλο του νου\").
Ένα σύντομο ποστ λολ...
Σύντομο ποστ, ε? χαχα, α ρε PETRAN μου αρέσουν όσα γράφεις, μου θυμίζουν τις παλιές μου \'αγάπες\' στην ψυχολογία, που άφησα πίσω με την οριστική επιστροφή στην Ελλάδα... :)
Λοιπόν για δείτε αυτόν τον ωραίο πίνακα με τίτλο \'The Forest Has Eyes\'.... Τον είχα πρωτοδεί στη διάρκεια των σπουδών μου και συνεχίζει να μου αρέσει πολύ. Μπορείτε να βρείτε τα 13 πρόσωπα στο δάσος?
http://bnr-art.com/doolitt/foresteyes.htm
Quote:
Originally posted by marina38
Σύντομο ποστ, ε? χαχα, α ρε PETRAN μου αρέσουν όσα γράφεις, μου θυμίζουν τις παλιές μου \'αγάπες\' στην ψυχολογία, που άφησα πίσω με την οριστική επιστροφή στην Ελλάδα... :)
Λοιπόν για δείτε αυτόν τον ωραίο πίνακα με τίτλο \'The Forest Has Eyes\'.... Τον είχα πρωτοδεί στη διάρκεια των σπουδών μου και συνεχίζει να μου αρέσει πολύ. Μπορείτε να βρείτε τα 13 πρόσωπα στο δάσος?
Μμμμ..με πολύ δυσκολία βρήκα τα δεκα....(:
Πετράν....το ότι εγω βλέπω μόνο το προφιλ του κοριτσιού στη φωτο τη δική σου, να το θεωρήσω ως ανησυχητικο?
Quote:
Originally posted by Θεοφανία
Quote:
Μμμμ..με πολύ δυσκολία βρήκα τα δεκα....(:
Πετράν....το ότι εγω βλέπω μόνο το προφιλ του κοριτσιού στη φωτο τη δική σου, να το θεωρήσω ως ανησυχητικο?
χαχα, όχι βέβαια λολ. Απλά πιθανά δείχνει ότι το \"νοητικό μοντέλο/σχήμα\" που έχεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο σε προκαταλαμβάνει πρως την νεότητα και την ομορφιά και όχι πρως το γήρας και την ασχήμια...(δηλαδή \"φλιρτάρεις αυτή την εικόνα με αυτά τα κριτήρια) :P \'Ισως αν λίγο πριν ήσουν σε κάποιο γηροκομείο τότε πιθανών να έβλεπες την γιαγιούλα (η ίσως, από αντίδραση πρως αυτό το \"σχήμα\"...μόνο την νεαρή κοπέλα λολ) αυτή είναι η εικόνα \"καθαρή\"
http://star-life.jewishgroups.org/1.2/Images/Fig3.jpg
και αυτή που πιθανών βλέπεις...
http://star-life.jewishgroups.org/1.2/Images/Fig1.jpg
εδώ είναι και κάποιες εξηγήσεις...
http://star-life.jewishgroups.org/1.2/A12/P2.html
Τώρα έχοντας την γνώση και των δύο \"νοητικών μοντέλων/σχημάτων\" πιθανών να δεις την εικόνα και \"με άλλο μάτι\"...
Σεβασμός στην τρίτη ηλικία Θεο...! :P:P:P:P
Κοιτα το αυτι της κοπελλας σαν ματι της γριας Θεοφανια.
Καλα...έπαθα πλάκα!!!
Με πολλή δυσκολία είδα τη γιαγιά....!! Όσο για το άρθρο που με παρέπεμψες Πετράν, θα ρκεστω να πω πως α αγγλικά μου είναι δυστυχώς....τουριστικα...:(
Quote:
Ναιιιι αυτή είναι κλασική εικόνα! Ωραίος πίνακας. Αυτά ακριβώς δείχνουν την αντίληψη σαν \"έξυπνη διαδικασία\" και όχι απλά σαν κάτι που χτυπάει το μάτι μας η το αυτί (η οτιδήποτε άλλο...). Πάντως είναι δύσκολο να βρεις όλα τα πρόσωπα λολ!
Είναι γεγονός πάντως ότι όταν κάτι έχει την δομή που έστω προσεγγίζει την μορφή του προσώπου τότε το βλέπουμε σαν πρόσωπο. Αν κοιτάμε τα σύννεφα (για λίγη ώρα) τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε να σχηματίζονται \"πρόσωπα\" η άλλες μορφές. Στον πλανήτη άρη είχε τραβηχτεί μια φωτο που είχε σκιές. Αυτή η φώτο έμεινε γνωστή ως το \"πρόσωπο του άρη\". Ναι τελικά δεν υπήρχαν εξωγήινοι που είχαν φτιάξει κάποιο πρόσωπο ΄(όπως έδειξαν μεταγενέστερες ποιο καθαρές φωτογραφίες), αλλά ήταν ακόμη μια ψευδαίσθηση που δείχνει την δύναμη της γνώσης των ανθρωπίνων προσώπων και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη.
Αυτό είναι και πρόβλημα βέβαια και σε πολλές ψυχοθεραπείες όπως στην ψυχανάλυση. Ο θεραπευτής σχηματίζει συνήθως ένα \"νοητικό μοντέλο/σχήμα\" του θεραπευόμενου σύμφωνα με τις αρχές της ψυχανάλυσης και ερμηνεύει την συμπεριφορά του ατόμου που θεραπεύεται αυστηρά σύμφωνα με αυτό (π.χ. άλυτο οιδιπώδειο σύμπλεγμα να είναι το πρόβλημα) κάτι που όμως μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την αλήθεια (βέβαια μπορεί και να έχει), άσχετα αν φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση. Υποτίθεται ότι το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο που η γνωστική-συμπεριφορική οικογένεια θεραπειών φτιάχτηκε εν μέρη για να επικεντρωθεί μόνο σε αυτό που είναι γνωστό, δηλαδή στα \"νοητικά μοντέλα\" (\"σχήματα\") τα ίδια και στην αλλαγή τους.
Marina σπούδαζες ψυχολογία?
Κάτι ενδιαφέρον, σχετικά με την ανθρώπινη αντίληψη, εδώ:
http://www.haef.gr/gr/acl/lykeio/physics/gata.pdf
http://physics4u.wordpress.com/2009/10/11/%CE%AC-%CE%AC-%CE%AD-omicro/
Quote:
Originally posted by vince
Κάτι ενδιαφέρον, σχετικά με την ανθρώπινη αντίληψη, εδώ:
http://www.haef.gr/gr/acl/lykeio/physics/gata.pdf
http://physics4u.wordpress.com/2009/10/11/%CE%AC-%CE%AC-%CE%AD-omicro/
Βασικά αυτό με την γάτα του schroediger είναι κλασικό \"πείραμα σκέψης\" της κβαντοφυσικής. Αν και δεν έγινε γιάυτό το σκοπό αλλά για να θέσει ερωτήματα σε σχέση με τα φαινόμενα της κβαντοφυσικής (π.χ. τα φωτόνια να καταγράφονται σαν κύμα η σωματίδιο ανάλογα με το πως επιλέξει να τα καταγράψει κάποιος), κάποιοι χρησιμοποίησαν αυτό το \"αίνιγμα\" για να υποστηρίξουν το κοσμολογική/φιλοσοφική θεώρηση της \"ανθρωπικής αρχής\", ότι δηλαδή για να υπάρξει ο κόσμος πρέπει να υπάρχει και κάποιος παρατηρητής για να τον παρατηρεί. Οπότε το σύμπαν έφτιαξε τον άνθρωπο για να το παρατηρεί...(κάτι που φαίνεται κάπως...άτοπο...)
Αυτή την ιδέα την είχε πρώτος ο φιλόσοφος Leibniz που πίστευς ότι ο αντικειμενικός κόσμος είναι η συλλογή των παρατηρήσεων όλων των παρατηρητών. Η δουλειά του \"θεού-deus\" (deus-ο απο-μηχανής θεός-υπολογιστής των διαφωτιστών-φιλοσόφων και όχι ο χριστιανικός θεός με τα συναισθήματα) είναι να συγχρωνίζεi τις υποκειμενικές παρατηρήσεις σε μια ενιαία αντίληψη του κόσμου. Η πλειονότητα της μοντέρνας επιστήμης υποστηρίζει ότι η \"ανθρωπική αρχή\" είναι άτοπη, ωστόσο πάντα υπάρχει και κάποιος αντίλογος.
χεχε...ναι είναι δύσκολο να βρεις όλα τα πρόσωπα! Αυτό που σχηματίζεται από τα λευκά κλαδιά του δέντρου δεξιά το έχεις δει? Το θέμα είναι πως από τη στιγμή που θα αρχίσεις να οργανώνεις τα συστατικά του δάσους σε πρόσωπα, πλέον είναι πολύ δύσκολο να δεις την εικόνα απλά σαν δάσος...Τώρα πια βλέπω αυτόματα και τα 13 πρόσωπα κάθε φορά που κοιτάω την εικόνα.Quote:
Originally posted by PETRAN
Quote:
Ναιιιι αυτή είναι κλασική εικόνα! Ωραίος πίνακας. Αυτά ακριβώς δείχνουν την αντίληψη σαν \"έξυπνη διαδικασία\" και όχι απλά σαν κάτι που χτυπάει το μάτι μας η το αυτί (η οτιδήποτε άλλο...). Πάντως είναι δύσκολο να βρεις όλα τα πρόσωπα λολ!
Είναι γεγονός πάντως ότι όταν κάτι έχει την δομή που έστω προσεγγίζει την μορφή του προσώπου τότε το βλέπουμε σαν πρόσωπο. Αν κοιτάμε τα σύννεφα (για λίγη ώρα) τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε να σχηματίζονται \"πρόσωπα\" η άλλες μορφές. Στον πλανήτη άρη είχε τραβηχτεί μια φωτο που είχε σκιές. Αυτή η φώτο έμεινε γνωστή ως το \"πρόσωπο του άρη\". Ναι τελικά δεν υπήρχαν εξωγήινοι που είχαν φτιάξει κάποιο πρόσωπο ΄(όπως έδειξαν μεταγενέστερες ποιο καθαρές φωτογραφίες), αλλά ήταν ακόμη μια ψευδαίσθηση που δείχνει την δύναμη της γνώσης των ανθρωπίνων προσώπων και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη.
Αυτό είναι και πρόβλημα βέβαια και σε πολλές ψυχοθεραπείες όπως στην ψυχανάλυση. Ο θεραπευτής σχηματίζει συνήθως ένα \"νοητικό μοντέλο/σχήμα\" του θεραπευόμενου σύμφωνα με τις αρχές της ψυχανάλυσης και ερμηνεύει την συμπεριφορά του ατόμου που θεραπεύεται αυστηρά σύμφωνα με αυτό (π.χ. άλυτο οιδιπώδειο σύμπλεγμα να είναι το πρόβλημα) κάτι που όμως μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την αλήθεια (βέβαια μπορεί και να έχει), άσχετα αν φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση. Υποτίθεται ότι το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο που η γνωστική-συμπεριφορική οικογένεια θεραπειών φτιάχτηκε εν μέρη για να επικεντρωθεί μόνο σε αυτό που είναι γνωστό, δηλαδή στα \"νοητικά μοντέλα\" (\"σχήματα\") τα ίδια και στην αλλαγή τους.
Marina σπούδαζες ψυχολογία?
Ναι, όχι μόνο σπούδαζα αλλά δίδαξα αρκετά χρόνια ακριβώς σε αυτούς του τομείς που βλέπω ότι είναι οι αγαπημένοι σου...Στην Ελλάδα όμως δουλεύω πλέον κυρίως ψυχοθεραπευτικά.
Quote:
χεχε...ναι είναι δύσκολο να βρεις όλα τα πρόσωπα! Αυτό που σχηματίζεται από τα λευκά κλαδιά του δέντρου δεξιά το έχεις δει? Το θέμα είναι πως από τη στιγμή που θα αρχίσεις να οργανώνεις τα συστατικά του δάσους σε πρόσωπα, πλέον είναι πολύ δύσκολο να δεις την εικόνα απλά σαν δάσος...Τώρα πια βλέπω αυτόματα και τα 13 πρόσωπα κάθε φορά που κοιτάω την εικόνα.
Ναι, όχι μόνο σπούδαζα αλλά δίδαξα αρκετά χρόνια ακριβώς σε αυτούς του τομείς που βλέπω ότι είναι οι αγαπημένοι σου...Στην Ελλάδα όμως δουλεύω πλέον κυρίως ψυχοθεραπευτικά.
Ομολογώ ότι ακόμα δεν μπορώ δω ποιο λες λολ...δηλαδή στα κλαδιά υπάρχει κάποιο πρόσωπο ε? (με φωνή μενεγάκη)
Σοβαρά ήσουν καθηγήτρια ψυχολογίας? Εξεπλάγην! Δεν ήξερα ότι μπαίναν και άλλοι! Ωραία η γνωστική έτσι?
Ελλάδα κλασικά ψυχοθεραπευτικά, τι να κάνουμε η ελλάδα δεν έχει τέτοια πράγματα, ψυχολόγος στην Ελλάδα=ψυχοθεραπευτής δυστυχώς (και πάλι υπάρχει πείνα σε πολλούς έτσι? λολ). Πω πω και εγώ είπα \"κακά λογάκια\" για την ψυχοδυναμική και εσύ μπορεί να είσαι αυτής της κατεύθυνσης...σορρυ λολ. Ποιες προσεγγίσεις χρησιμοποιείς αν επτρέπεται? Έχω ενθουσιαστεί τώρα που βρήκα και άλλον...:P:D
χαχα όντως είναι από τα πιο δύσκολα να βρει κανείς...κι εγώ βέβαια δεν το είχα βρει αρχικά. Για την ακρίβεια είχαμε περάσει πολλές ώρες ψάχνοντας τα πρόσωπα, μέχρι που ένας φίλος καλλιτέχνης τα βρήκε όλα με τη μία και μάλιστα βρήκε πρώτο (αν σημαίνει κάτι αυτό) το πρόσωπο που σχηματίζουν τα λευκά κλαδιά. Απλά είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, είναι σαν να σχηματίζεις με κιμωλία το περίγραμμα ενός προσώπου, μόνο που εδώ σχηματίζεται από τα κλαδιά.
Ναι η γνωστική είναι πολύ ωραία...τα μαθήματα μου ήταν συνήθως επάνω σε οτιδήποτε με biological ή brain ή neuropsy, πολύ cognitive αλλά και αρκετά perception. Θυμάμαι σε αρκετά μου είχε βγει η πίστη στο διάβασμα - πολύ περισσότερο απ\' όσο στα φοιτητικά χρόνια βεβαίως. Αλλά με ενδιέφερε πάντοτε και το κλινικό κομμάτι-συμβουλευτική-ψυχοθεραπεία οπότε τα συνδύαζα, μέχρι που με φάγανε οι έρωτες (χεχε...) και έμεινα οριστικά εδώ, οπότε άρχισαν άλλου τύπου συνδυασμοί (και διαπλοκές επίσης φφφ). Όχι δεν είμαι της ψυχοδυναμικής, ήταν απλά η πρώτη μου αγάπη (και ως γνωστόν το μειονέκτημα των γοητευτικών ερώτων είναι ότι έχουν ενδιαφέρον αλλά όχι αποτέλεσμα)! Στη θεραπεία πλέον χρησιμοποιώ γνωσιακή, αλλά και άλλες προσεγγίσεις (με εξαίρεση κάτι περίεργες και παντελώς ατεκμηρίωτες \'θεραπείες\'....).
Quote:
marina38, 12 βρήκα.θα συνεχίσω να ψάχνω για το 13ο! ;)
τουλάχιστον αυτά δεν γυρίζουν γύρω - γύρω. :D
τα 5 που είναι αριστερά (3 στα δέντρα και 2 στη βάση τους στα βραχάκια) τα βρήκες?
τα 3 που είναι στο βάθος, στη σκιά, πίσω από τα άλογα?
Quote:
τα 5 που είναι αριστερά (3 στα δέντρα και 2 στη βάση τους στα βραχάκια) τα βρήκες?
τα 3 που είναι στο βάθος, στη σκιά, πίσω από τα άλογα?
μου λείπει αυτό από αριστερά..
ένα από τα δέντρα!
εχεχε...καλή τύχη! μάλλον σου λείπει αυτό που είναι πιο αριστερά απ\' όλα... :)
ουφ, μετά από τόση ώρα το βρήκα!
Μου θυμίσατε και το test Rorschach/Holtzman.
ποιο είναι αυτό?
Quote:
Originally posted by arktos
ποιο είναι αυτό?
http://farm1.static.flickr.com/1/580...5f8c5f7e_m.jpg
http://www.corporateinklings.com/.a/...712f970c-800wi
Τι βλέπεις σε αυτές τις εικόνες?
χεχε
(Εγώ στην πρώτη βλέπω 2 τύπους να βάζουν bras de fer ενώ τα πρόσωπά τους μοιάζουν με αυτό ενώς εντόμου...δηλαδή δύο έντομάνθρωποι κάνουν διαγωνισμό για το ποιος είναι ποιος μπρατσαράς...seriously fucked-up! Άραγε να σημαίνει αυτό ότι υπάρχει κάποιο ανταγωνιστικό κομπλεξ η/και κάποια τάση επιβολής? Χμμμ!
Όσο για το δεύτερο βλέπω φατσα-καρτα έναν uruk-hai από το lord of the rings lol!
http://sial.org/blog/images/X-Orc-Status.jpg
Να πάρει πάντα ήξερα ότι αυτά τα βιβλία και οι ταινίες δεν είναι για καλό λολ...
http://i777.photobucket.com/albums/y...5f8c5f7e_m.jpg
Οκ στην πρωτη βλεπω δυο γριες να μιλανε (τσακωνονται) εντονα φτυνοντας και να κραταει η μια το χερι της αλλης.
Επισης στο ασπρο κενο ενδιαμεσα βλεπω μια καμπανα ή πεταλουδα ή καποιο πουλι.
Αν παρω τη συνολικη φωτογραφια και τα κενα ειναι ματια μυτη κλπ. τοτε βλεπω ενα φαντασματακι σαν αυτα που κυνηγανε το pacman.
Στα ποδια των γριων υπαρχει ενα σκαμπο ή ενας κρεμασμενος (κουκλα πιο λογικα) που φαινονται τα ποδια και τα χερια γιατι τα αλλα επικαλυπτονται απο τις γριες.
Στο ασπρο κενι επανω βλεπω μια κολυμπηθρα-καζανι-δισκοποτηρο με βαση.
http://i777.photobucket.com/albums/y...5712f970c-.gif
Στο δευτερο ολικα βλεπω μια μασκα τρομακτικη σαν haloween.
Στο πανω μερος επισης βλεπω μια νυκτεριδα.
Στο κεντρικο μαυρο βλεπω μια γατα που καθεται...φαινεται και η ουρα της κατω-κατω.
Αριστερα και δεξια στο μαυρο βλεπω δυο κοτοπουλα με τα κεφαλια κομμενα!!!! πανω σε ενα στυλο...τερμα αριστερα σχεδιαζεται η μια φτερουγα τερμα δεξια η αλλη.
Εκει που θα επρεπε να ειναι ο...κολος απο τα πιο πανω κοτοπουλα διακρινω δεξια και αριστερα δυο προσωπα να χασκουν με ανοικτο το στομα και να φευγει ιδρωτας απο το μετωπο.
Στην δεξια φτερουγα και στο πιο πανω προσωπο στο εξωτερικο λευκο της ιστοσελιδας ειναι σαν να εχει χωσει μια γυναικα το προσωπο (φαινεται το προσωπο της απο πλαγια---πως λεγεται αυτο προφιλ νομιζω.)
Σταματαω.......βλεπω πολλαααααα...μπορειτε να τα δειτε και σεις με τις περιγραφες που εδωσα? (μακαρι να μπορουσα να σπασω την εικονα και να σκιασω τα μερη χωρις photoshop κλπ.
Quote:
Originally posted by keep_walking
Οκ στην πρωτη βλεπω δυο γριες να μιλανε (τσακωνονται) εντονα φτυνοντας και να κραταει η μια το χερι της αλλης.
Επισης στο ασπρο κενο ενδιαμεσα βλεπω μια καμπανα ή πεταλουδα ή καποιο πουλι.
Αν παρω τη συνολικη φωτογραφια και τα εκναι ειναι ματια μυτη κλπ. τοτε βλεπω ενα φαντασματακι σαν αυτα που κυνηγανε το pacman.
Στα ποδια των γριων υπαρχει ενα σκαμπο ή ενας κρεμασμενος (κουκλα πιο λογικα) που φαινονται τα ποδια και τα χερια γιατι τα αλλα επικαλυπτονται απο τις γριες.
Στο ασπρο κενι επανω βλεπω μια κολυμπηθρα-καζανι-δισκοποτηρο με βαση.
Στο δευτερο ολικα βλεπω μια μασκα τρομακτικη σαν haloween.
Στο πανω μερος επισης βλεπω μια νυκτεριδα.
Στο κεντρικο μαυρο βλεπω μια γατα που καθεται...φαινεται και η ουρα της κατω-κατω.
Αριστερα και δεξια στο μαυρο βλεπω δυο κοτοπουλα με τα κεφαλια κομμενα!!!! πανω σε ενα στυλο...τερμα αριστερα σχεδιαζεται η μια φτερουγα τερμα δεξια η αλλη.
Εκει που θα επρεπε να ειναι ο...κολος απο τα πιο πανω κοτοπουλα διακρινω δεξια και αριστερα δυο προσωπα να χασκουν με ανοικτο το στομα και να φευγει ιδρωτας απο το μετωπο.
Στην δεξια φτερουγα και στο πιο πανω προσωπο στο εξωτερικο λευκο της ιστοσελιδας ειναι σαν να εχει χωσει μια γυναικα το προσωπο (φαινεται το προσωπο της απο πλαγια---πως λεγεται αυτο προφιλ νομιζω.)
Σταματαω.......βλεπω πολλαααααα...μπορειτε να τα δειτε και σεις με τις περιγραφες που εδωσα? (μακαρι να μπορουσα να σπασω την εικονα και να σκιασω τα μερη χωρις photoshop κλπ.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
...εεε κeep ενδιαφέρεσαι να γίνεις...θέμα για το διδακτορικό μου...:P
Εβαλα και τις φωτογραφιες κατω απο τις περιγραφες γιατι αλλαξε σελιδα...νομιζω τωρα μπορειτε να τα δειτε.
Petran καλο ή κακο ειναι αυτο?:P
Quote:
Originally posted by keep_walking
Εβαλα και τις φωτογραφιες κατω απο τις περιγραφες γιατι αλλαξε σελιδα...νομιζω τωρα μπορειτε να τα δειτε.
Χαχα φανταστικός! Τα είδα και εγώ όλα αυτά που ανέφερες. Στο πρώτο βασικά αν και είδαμε το σχήμα σαν δύο μορφές τις ερμηνεύσαμε με τελειώς διαφορετικό τρόπο εσύ είδες 2 γριές να αγγίζονται (χμμ αλήθεια τι να σημαίνει αυτό?) εγώ δυο εντομο-ανθρώπους να ανταγωνίζονται...χεχε
Στο δεύτερο είναι απίστευτο πόσα πράγματα \"έφιαξες\" λολ. Μου φαίνεται πως αυτό σημαίνει \"δημιουργηκότητα\" γενικά.
Βέβαια υπάρχει και ένας σταθμισμένος τρόπος ερμηνείας του τεστ, ο τρόπος του \"Exner\", στον οποίο οι αντιδράσεις μπορούν να συγκριθούν με τον μέσο όρο άλλων αντιδράσεων. Γενικά δεν μετράει μόνο το περιεχόμενο αλλά και ο αντιλάμβανόμενος φωτεισμός, οι \"τοποθεσίες\" και πως κάποιος τις συνδέει μεταξύ τους κλπ. Μου φαίνεται ότι αυτοί που επικεντρώνονται υπερβολικά στις λεπτομέρειες έχουν ιδεο-ψυχαναγκαστικές τάσεις η κάτι τέτοιο λολ. Πάντως η \"νυχτερίδα\" που είπες (σύμφωνα με το σύστημα exner) είναι στο μέσο όρο των αντιδράσεων και είναι πολύ συχνή απάντηση. Ως πρως το περιεχόμενο μου φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο αν το άτομο βλέπει άνθρωπο, ζώο η αφαιρετική εικόνα, όπως και το \"τι κάνουν αυτά\" αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς τι μπορεί να σημαίνουν. Γενικά πρέπει να εκπαιδευτεί κάποιος για να ερμηνεύσει αυτό το τεστ με κάποιο έγκυρο τρόπο.
Πάντως πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις keep, δεν ξέρω ακριβώς τι υποδηλώνουν αλλά μερικές από αυτές φαίνονται πολύ πρωτότυπες.
Κοιταγα και εγραφα petran...δεν αναλωθηκα να τις κοιταξω πολυ...α αισθανομαι σπεσιαλ τωρα:P
Ωραιος που μπορεσες και \"ειδες\" αυτα που περιεγραφα νομιζα οτι ματαιοπονουσα.
Ναι τρεχαγυρευοπουλος φανταζομαι ειναι αυτα τα τεστ.
Νομιζω μια καφετζου παντως θα με περναγε...η ειναι στοιχειο οτι πρεπει να αλλαξω επαγγελμα:)
Quote:
Originally posted by PETRAN
Quote:
Originally posted by arktos
ποιο είναι αυτό?
http://farm1.static.flickr.com/1/580...5f8c5f7e_m.jpg
http://www.corporateinklings.com/.a/...712f970c-800wi
Τι βλέπεις σε αυτές τις εικόνες?
χεχε
(Εγώ στην πρώτη βλέπω 2 τύπους να βάζουν bras de fer ενώ τα πρόσωπά τους μοιάζουν με αυτό ενώς εντόμου...δηλαδή δύο έντομάνθρωποι κάνουν διαγωνισμό για το ποιος είναι ποιος μπρατσαράς...seriously fucked-up! Άραγε να σημαίνει αυτό ότι υπάρχει κάποιο ανταγωνιστικό κομπλεξ η/και κάποια τάση επιβολής? Χμμμ!
Όσο για το δεύτερο βλέπω φατσα-καρτα έναν uruk-hai από το lord of the rings lol!
http://sial.org/blog/images/X-Orc-Status.jpg
Να πάρει πάντα ήξερα ότι αυτά τα βιβλία και οι ταινίες δεν είναι για καλό λολ...
ρώτησα τί είναι.όχι και τί βλέπεις.τώρα με έχεις προδιαθέσει για την απάντηση! ;)
πάντως στην πρώτη φωτό τα κεφάλια μοιάζουν περισσότερο με κοκκοράκια, παρά έντομα. :P
αριστερα προς δεξια τι ειναι?
Quote:
Originally posted by sunset
αριστερα προς δεξια τι ειναι?
τι εννοείς ακριβώς?