Λένε οτι όταν τελειώσει μια αγάπη ένα κομμάτι της ψυχής σου φεύγει. Και πως σε επόμενες αγάπες ένα μέρος της καρδιάς σου μένει στον άνθρωπο που αγαπούσες πρίν. Για αυτό και η πρώτη αγάπη -λένε- είναι η πιο αγνή από όλες.
Βλέπω γνωστά μου πρόσωπα να περνάνε 1-2 χρόνια από τη ζωή τους μαζί και μετά αφού χωρίσουν ούτε που μιλιούνται, ούτε που ρωτάει ο ένας τι κάνει ο άλλος. Μέχρι τώρα δεν εχω πει καθόλου τη λέξη "σχέση" παρά μόνο τη λέξη "αγάπη".
Αλήθεια τι είναι η σχέση; Μια κατάσταση όπου ο ένας ελέγχει και προσαρμόζει τη ζωή του στον άλλο; Γιατί να θεωρούμε πως αν τελειώσει η "σχεσή" μετά δεν θα πρέπει να μιλάει ο ένας στον άλλον; Μήπως είναι δεδομένο πως αφού τελειώσει η σχέση τελειώνει και η αγάπη; Γιατί οι πλεοψηφία των χωρισμένων που γνωρίζω εγώ είναι και ερωτευμένοι. Που μας χρησιμεύει η σχέση με το νόημα που της έχουμε δώσει; Μονίμως βλέπω μπροστά μου ανθρώπους να υποφέρουν από τα "πρέπει" και τα "μη" της σχέσης. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο "όλα" της σχέσης και του "τίποτα" του χωρισμού. Και για το τέλος μου ήρθε στο μυαλό ένα τραγούδι:
Αρχή και φινάλε, σκοτάδι και φως
αγάπη πανάρχαιο δράμα,
Σ' ακούω καρδιά μου δεν είμαι κουφός,
αγάπη τι δύσκολο πράγμα!
Σορός αναμνήσεις, δεν πάει καιρος
αγάπη και γέλιο και κλάμμα.
Στο τέλος δεν ήμουν πολύ τυχερός,
αγάπη τι δύσκολο πράγμα!
Οι αγάπες χάνονται,
σβήνουν σαν τα αστέρια,
φεύγουν σαν τα καλοκαίρια...
Κολλάει ο χρόνος, δεν πάει εμπρός