Quote:
Originally posted by RainAndWind
Καλημέρα Κnoulp.:)
Θέλεις να βάλουμε κάτω μερικές από τις διαδρομές της σκέψης σου να δούμε αν γίνεται να τις τροποποιήσεις;
Κοίτα εδώ ένα παράδειγμα-γράφεις πως πήρες αύξηση και προαγωγή.Δεν αφήνεις τον εαυτό σου να γίνει αυτό το γεγονός πηγή χαράς και ικανοποίησης.Το μπλοκάρεις με μία αρνητική σκέψη,ένα είδος φράγματος νοητικού από το να σου προσφέρει θετικά συναισθήματα.Λες\"κάποιος μου κάνει πλάκα\".Γιατί να σου κάνει πλάκα και να μην πεις\"α,να κάτι που κατάφερα\"ή\"ωραία,παρόλη τη μαυρίλα,υπάρχουν θετικά\".Φιλτράρεις όλα τα γεγονότα με έναν τρόπο που διαιωνίζεται η αρνητικότητα.
Άλλο.Άλλωστε αν ήμουν δυνατός,θα μπορούσα να ξεπεράσω τον εθισμό μου.Ταυτίζεις την ύπαρξη μίας φαρμακοθεραπείας με μία εξάρτηση,που εσύ είσαι το θύμα της.Γιατί να μην το σκεφτείς διαφορετικά;Παίρνω φάρμακα γιατί τα χρειάζομαι σε αυτή τη φάση της ζωής μου,χρειάζομαι στήριξη προς το παρόν.Με αυτή τη λογική περνάς στον εαυτό σου το μήνυμα πως βρίσκεσαι σε μία φάση,όχι σε κάτι μόνιμο και αφήνεις τον εαυτό σου να απενοχοποιηθεί ώστε να δει τη βοήθεια από τη φαρμακοθεραπεία όχι ως εχθρό,αλλά ως κάτι αναγκαίο,βοηθητικό και που όταν οι συνθήκες βελτιωθούν θα μειωθεί ή και απαλειφθεί.
Περιμένω τη σειρά μου.Να μην την περιμένεις.Να αρχίσεις να περιμένεις άλλα πράγματα.Να αρχίσεις να περιμένεις να αλλάξουν καταστάσεις προς το καλύτερο.Να αρχίσεις να περιμένεις πως σιγά σιγά θα βρεις το δρόμο σου,όπως έκαναν άλλοι πριν από σένα και όπως κάνουν τώρα που επικοινωνούμε.
Ο φίλος σου σου είπε κάτι.Γιατί να το δεχτείς δίχως να το αμφισβητήσεις;Γιατί να δεχτείς πως τίποτε δε θα αλλάξει δίχως να ρωτήσεις\"μα γιατί να μην αλλάξει,τι περνάει από το χέρι μου για να αλλάξει,πώς αλλιώς να το ψάξω για να αλλάξει,ποιες συνθήκες βοηθάνε την παραμονή μου στα ίδια\".Με λίγα λόγια μπορείς να διδάξεις τον εαυτό σου κάθε φορά που οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις και φιλτραρίσματα αναδύονται να τις σταματάς.Δε θα γίνει εν μία νυκτί,αλλά πως μπορεί να γίνει μπορεί.
Ανέφερες πως η κατάσταση στην οικογένεια πάει από το κακό στο χειρότερο.Δηλαδή;Θα ήθελες να αναφέρεις σε ποια κομμάτια της η οικογενειακή ζωή ορίζεται από σένα ως δυσλειτουργική;H σύζυγός σου ποια στάση κρατάει απέναντι σε σένα και γενικά έχει ψάξει η ίδια με ποιους τρόπους θα μπορούσε να σε στηρίξει;Έχει επηρεαστεί η ίδια από αυτό που βιώνεις,φαντάζομαι ναι.Σε ποιους τομείς;Πώς το εκδηλώνει αυτό που εισπράττει;
Knoulp,βγες μάτια μου από τη μοιρολατρεία,όχι,δεν είσαι θύμα καταστάσεων.Με κάποιο τρόπο συμμετέχεις στην παραμονή σου εκεί,δεν είσαι έρμαιό της.
Ένα χαμογελάκι έστω και γλυκόπικρο,σκάστο.\'Εχει και μία τόσο απλή προσπάθεια την αξία της,ένα σημαδάκι πως παλεύουμε για να βγούμε από όσα μας εγκλωβίζουν,με τη δική μας συμμετοχή.Ρίξτο τώρα,άιντε να σε δω.:)