Originally Posted by
DissolvedGirl
Έχεις σκεφτεί ίσως ότι αυτή ακριβώς η έλλειψη κάποιας ρουτίνας στη ζωή σου, που σου προσφέρει μια εργασία, αυτή η άρνηση ενασχόλησης σου με οτιδήποτε "υποχρεωτικό" (είτε είναι σπουδές, είτε είναι εργασία) που δεν σου δίνει τη δυνατότητα να αισθανθείς ικανός και παραγωγικός, αυτός ο άπειρος χρόνος που σου μένει "ελεύθερος" για "καλοπέραση" είναι που ευθύνεται κατά ένα ποσοστό για την ψυχολογική σου κατάσταση; Καλή η ξάπλα, καλο και το "δεν θέλω να μπω στο λούκι", αλλα δεν το έχεις δοκιμάσει για να δεις γιατί τόσος μα τόσο κόσμος παραμένει εκεί, και άλλοι τόσοι προσπαθούν να μπούν στο λούκι. Οι περισσότεροι δεν μπαίνουμε επειδή μας αρέσει το λούκι αυτό καθαυτό, αλλα επειδή το λούκι προσφέρει πολύ περισσότερα από χρήματα.
Για αρχή όμως, ας πάρω τον οικονομικό παράγοντα. Ένα πτυχίο -οποιοδήποτε πτυχίο- σου ανοίγει δρόμους, και μια δουλειά σου δίνει μια A οικονομική ανεξαρτησία. Ξέρεις/μπορείς να φανταστείς πoση σημασία και επιρροή έχει αυτό στην ψυχολογία σου; Εκτος από το ότι σε κάνει πιο υπεύθυνο και προσεκτικό στα έξοδα σου (μιας και πλέον ξέρεις πόσος κόπος χρειάστηκε για να τα παράγεις) σου δίνει έναν φοβερό αέρα ικανοποίησης με τον εαυτό σου. Στη δικη σου περίπτωση επιπλέον, σου χρηματοδοτεί ενέργειες που λες ότι χρειάζεσαι (επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη κτλ.)
Δεύτερον, μια οποιαδήποτε ρουτίνα σε βάζει σε ένα πρόγραμμα. Αυτομάτως δεν χάνεσαι σε σκέψεις "τι μου επιφυλάσσει το αύριο" γιατί έχεις έναν σκελετό προγράμματος να κρατάει τη ζωή σου σε μια "τάξη". Είναι απίθανο συναίσθημα να αισθάνεσαι μια κάποια, έστω πανάλαφρη, ασφάλεια για το μέλλον σου, η έστω να αισθάνεσαι ότι το παρόν σου δεν είναι τελείως χαοτικό, και προδιαγραφει έστω και στο ελάχιστο κάποιες από τις μελλοντικές σου πράξεις. Αστο, μην προσπαθείς να το φανταστείς, είναι ανεπανάληπτη αίσθηση.
Επίσης, μια εργασία η μια ενασχόληση με κάτι (σπουδές πχ) είναι από τους πιο κοινούς παράγοντες κοινωνικοποίησης. Θα γνωρίσεις κόσμο, κάποιους θα συμπαθήσεις, κάποιους θα αντιπαθήσεις, με κάποιον θα κολλήσεις, και μια ακόμη πόρτα δυνατοτήτων και δραστηριοτήτων θα ανοίξει. Θα μάθεις καινούρια πράγματα, η θα ακούσεις τα ίδια πράγματα από μια άλλη λογική, θα έρθεις σε επαφή με διαφορετικές ψυχολογίες από τη δικη σου, θα διευρύνεις τους ορίζοντες σου... γιατί ξέρεις, δε διαφέρεις και πολύ από αυτούς που είμαστε ήδη στο λούκι.
Αργία μήτηρ πάσης κακιας έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Η έλλειψη παραγωγικότητας και δημιουργίας, το να μην έχεις να κανεις κάτι, η νωθρότητα, η τεμπελιά, όπως θέλεις πες το, είναι από τους πιο καταθλιπτικούς παράγοντες. Οι διακοπές έχουν πραγματική αξια μονο όταν έρχονται μετά από εργασία και κόπο, αλλιώς είναι απλά μια ακόμα μέρα σε άλλη περιοχή.
Κατ'εμέ, πριν πας σε επαγγελματίες να σε βοηθήσουν, ξεκολλα από το κρεβάτι/υπολογιστή/σπίτι και βοηθησε εσύ τον εαυτό σου. Άσε τα παιδιαριωδη "δε θέλω να μπω στο λούκι" γιατί η εφηβεία έχει αποχωρήσει ανεπιστρεπτί, και βρες τρόπους να κανεις το δικό σου λούκι να σου ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλα δεν μπορείς να βοηθηθείς όσο κάθεσαι έξω από τον χορό φιλε μου.