http://users.uoa.gr/~nektar/science/...narcissism.htm
ρε παιδιά, εσείς βρίσκεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τον ευατό σας ή εγώ διαπιστώνω πράγματα που δν πίστευα για μένα ?
μου δώθηκε η αφορμή από το ποστ του δημοσθένη.
Printable View
http://users.uoa.gr/~nektar/science/...narcissism.htm
ρε παιδιά, εσείς βρίσκεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τον ευατό σας ή εγώ διαπιστώνω πράγματα που δν πίστευα για μένα ?
μου δώθηκε η αφορμή από το ποστ του δημοσθένη.
βασικα οχι,αν και διαβασα μονο τα χαρακτηριστικα των ναρκισσων!εγω απλα οποτε περναω απο καθρεφτη,απλα μονολογω "φτου σου κουκλαρα μου"!!χιχι :P (ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ!!!)
παρακάτω πήγαινε, δώρα.
εκεί δν βρήκα κ εγώ κάτι.
Το άτομο αυτό είναι απύθμενο πηγάδι συναισθηματικών αναγκών, αισθάνεται μια επώδυνη συναισθηματική πείνα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Δεν του φτάνει πόσο τον αγαπάνε, πάντα θέλει περισσότερο.
Όταν δε βλέπει τον/την σύντροφό του, είναι σαν να έχει κοπεί η παροχή αγάπης. Προξενεί απογοητεύσεις στο σύντροφό του, που συχνά του λέει 'μα κάναμε διακοπές μαζί! Χτες μιλούσαμε δυο ώρες στο τηλέφωνο!'. Ο ίδιος δε μπορεί να καλμάρει και να φροντίσει συναισθηματικά τον εαυτό του. Συνήθως έχει άγχος και φόβο εγκατάλειψης.
να 'μαι ....να ΄μαι...
Παιδια, να πω μονο κατι απο προσωπικη εμπειρια. Δεν μπορουμε να κανουμε αυτο-διαγνωση, ειναι παραπλανητικο. Μεσα απο 1 ή 20 αρθρα. Επισης 1 γνωρισμα ή 2, δεν μας κανει ή δεν μας κατατασσει σε 1 κατηγορια προσωπικοτητας. Αν παρουμε διαφορα σχετικα αρθρα θα χαθουμε στην μεταφραση...μια θα μας βγαλουμε οριακους, μια δραματικους κ παει λεγοντας.
Καλυτερα ειναι να το συζητησουμε με τον θεραπευτη μας κ να βγαλουμε μαζι του μια ακρη.
Lack of empathy. Σου λέει κάτι αυτό άρκτεεεε, λολ που ψάχνεις πάλι να σου βρεις κουσούριααα, αχ θα σε μαλώσω. Αυτό που γράφει η Σοφία ισχύει. Μην προσπαθούμε να χωρέσουμε σε κάτι που θα μας δώσει απαντήσεις σώνει και καλά και μας ψυχιατρικοποιούμε κάθε στιγμή. Επίσης έχω παρατηρήσει και το άλλο. Ότι όταν κάτι το φοβάσαι το φτιάχνεις έτσι μέσα στο μυαλό σου που βρίσκεις πάντα μπροστά σου ψήγματα τάχαμου δώθε κείθε. Εμ ,αφού ασταμάτητα ψάχνεις ενδείξεις που θα στο επιβεβαιώσουν και φτιάχνεις από αυτά ολόκληρα κατασκευάσματα.
Βρήκαμε τώρα μία πιπίλα, ναρκισσισμός και την κοπανάμε όπου νά' ναι. Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι σαν το εδώ παπάς εκεί παπάς πού ν' ο παπάς, λολ.
Επίσης, όλοι οι άνθρωποι έχουμε ναρκισσιστικά στοιχεία στη δομή της προσωπικότητάς μας, άιντε, ας αποδομήσουμε πια και αυτό το μύθο του τρόμου πάνω από την κεφάλα μας. Άσε το άλλο πια. Όποιος κακοποιήθηκε σώνει και καλά θα πρέπει να έχει μία διαταραχή προσωπικότητας. Έλεος, άλλη παγίδα. Δεν είναι κάτι που συναντάς και κάθε μέρα ο παθολογικός ναρκισσιστής, ξεκολλάμε!
Ένα από τα πιο μετρημένα άρθρα που έχω διαβάσει πάνω σ' αυτό έγραφε τα εξής:
"Everybody has narcissistic traits to some degree. We all have wants and needs that we would like to fulfill. As children we all go through narcissistic stages through early development and teenage years. Sometimes narcissism plays a bigger part in our life as we try to ensure our needs are met..." κλπ echo.me.uk τάδε έφη, λολ
Υπάρχει ακόμη και circumstancial narcissism, τουτέστιν περαστικός και αναδυόμενος συγκυριακά.
οχι αρκτε, με τπτ δε σε κοβω για ναρκισσιστικη διαταραχη προσωπικοτητας.
οχι οτι ειμαι ειδικος, αλλα πχ αν ειχες κατι τετοιο, δε θα μπορουσες να κανεις συζητηση, θα ειχες πλακωθει με ολο το φορουμ! κ εσυ εισαι μια εξαιρετη συνομιλτρ... εεεε.. συγγραφουσα!!!! :D
κουλαρε!!!
Απο το λινκ σου.:
τα συμπτωματα του μελενιου , εκεινου του μετρο-στρουμφακιου που ηταν με εκεινο το καθρεφτακι ολη μερα.
*Η έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου που έχουν για τον εαυτό τους.
* Η έντονη ανάγκη τους για θαυμασμό.
* Η αδυναμία τους να αναγνωρίσουν και να νιώσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων.
* Φαντασιώνονται ιδιαίτερη επιτυχία, δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά ή ιδανική αγάπη.
* Πιστεύουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωρίζουν και θα πρέπει και οι συναναστροφές τους να είναι ισάξιες.
* Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθούν ή να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες.
* Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.
* Συχνά φθονούν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους φθονούν.
* Εμφανίζουν αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.
Θα δεις οτι λιγο πολυ ολοι τα εχουμε τα παραπανω, οκ οχι ολα , αλλα αν καποιος θελει να γινει επιτυχημενος καλο ειναι να πιστευει οτι ξεχωριζει κατα βαθος ή οτι δεν εχει ανταγωνισμο απο.. αλλους, ωστε να μην εχει αγχος και να πηγαινει μπροστα.
Μετα καποια αλλα χαρακτηριστικα οπως αυτο με την ζηλεια και τον φθονο , θα ειναι ψεμα να πουμε οτι ακομα και ο πιο αγιος ανθρωπος του πλανητη δεν εχει φθονησει εστω και λιγακι απο μεσα του για κατι που δεν εχει. Οχι απ¨εξω, απο μεσα του. Και οχι καθε μερα, αλλα 1 στο τοσο.
Η μεγαλυτερη παγιδα οταν διαβαζουμε συμπτωματα απο κατι ειναι οτι αναρωτιομαστε αμα τα εχουμε και ακομα και το 1/1000000 απο αυτα να εχουμε λεμε "φακ! το εχω! την πατησα!". Εκει πατανε και ολες οι μεταμεσονυκτιες διαφημισεις τελεμαρκετινγκ απο το αμερικα που διαφημιζουν μαγικα χαπακια που λεπταινουν, φιλτρα βρυσης που μετατρεπουν την λασπη σε αμβροσια κτλ
Ξεκινανε με ενα "νοιωθετε το πρωι μηπως κουρασμενοι?" (ντοινγκ.!!)
συνεχιζουν με αλλο συμπτωμα , "μερικες φορες χανετε την προσοχη σας και σκεφτεστε αλλα πραγματα?" (Ιου ιου!) , μετα πανε στο "το βραδυ πριν κοιμηθητε νυσταζετε?" κτλ κτλ
Ειναι οπως το ειπε η Σοφια, δε μπορουμε να βγαζουμε διαγνωσεις απο μια λιστα με συμπτωματα.
Ας παρουμε το παραδειγμα οτι καποιος βηχει.
Ο βηχας ειναι συμπτωμα κρυωματος, συμπτωμα ιωσης, συμπτωμα βροχιτιδας, συμπτωμα καρκινου του πνευμονα , συμπτωμα φυματιωσης, συμπτωμα του οτι θες.
Πρεπει αν το δεις πιο σφαιρικα το ζητημα μιας και δεν σε κοβω με τιποτα να εισαι ναρκισσος, και αυτο γιατι γνωριζω-α ναρκισσους (και πραγματικα ειναι εκνευριστικα ατομα.!)
μπολτ, εγώ εστίασα σε αυτό
Το άτομο αυτό είναι απύθμενο πηγάδι συναισθηματικών αναγκών, αισθάνεται μια επώδυνη συναισθηματική πείνα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Δεν του φτάνει πόσο τον αγαπάνε, πάντα θέλει περισσότερο.
Όταν δε βλέπει τον/την σύντροφό του, είναι σαν να έχει κοπεί η παροχή αγάπης. Προξενεί απογοητεύσεις στο σύντροφό του, που συχνά του λέει 'μα κάναμε διακοπές μαζί! Χτες μιλούσαμε δυο ώρες στο τηλέφωνο!'. Ο ίδιος δε μπορεί να καλμάρει και να φροντίσει συναισθηματικά τον εαυτό του. Συνήθως έχει άγχος και φόβο εγκατάλειψης.
δν είπα ντε κ καλά πως έκανα κ διάγνωση αλλά αυτό που κάνω είναι αρρώστεια.
φακ :ρ
i am screwed! ;p
μολις πριν λιγο μαλιστα διαβαζα και αλλα απο εκεινο το λινκ και απο τις 9 κατηγοριες ανακαλυψα οτι ειμαι μεσα τις 7..! Αλλα αυτο απο μια πρωτη ματια. Απο μια δευτερη επαιρνα ειδικες αναμνησεις στην ζωη μου και τις εκανα γενικευσεις μιας και , οπως φανταζομαι, αθελα μου εψαχνα εγω ο ιδιος να με βρω που ανηκω εκει μεσα, και με βρηκα.
Να ας πουμε εκει που λεει "οργισμενος" , σκεφτηκα αμεσως μια τυχαια φορα (μια ομως) που ειχα νευρα οπως περιγραφει και το εκανα γενικευση οτι ειμαι παντα ετσι. Αμ δε, μολις μετα απο λιγο δοκιμασα να θυμηθω ποσες αλλες φορες ημουν ετσι, δεν βρηκα και πολλα.
( μπολτ, σε μένα δν απαντάς....)
ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ ΑΥΤΟ...ΔΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ....
Δεν σου απαντησα επειδη εχω γινει υπεροπτης και αλαζονας σαν ναρκισος που μολις ανακαλυψα οτι ειμαι πριν 8 λεπτα..! :P:P:P
οκ σοβαρα σου απαντησα,
Αυτο το
το βρισκω λιγο εως πολυ αδυνατο να μην εχει συμβει σε μια περιοδο της ζωης μας ή γενικα καποιες φορες.Quote:
Όταν δε βλέπει τον/την σύντροφό του, είναι σαν να έχει κοπεί η παροχή αγάπης.
το πακέτο όμως μπολτ, δν συμβαίνει σε όλους.
εγώ νοιώθω όλα τα παραπάνω μαζί.
αρκτε εχεις ολα αυτα? παντως ειλικρινα δε σου φαινοτανε! τοσο καιρο που σε διαβαζω στο φορουμ, δεν ειχα παρει πρεφα!!!!
βρε συ, μηπως εισαι ερωτευμενη κ γι αυτο θελεις τοση αγαπη?
τωρα σοβαρα νομιζεις οτι αν ειχες ΝΔΠ θα καθοσουνα να το ψαχνεις αν εχεις? οι ναρκισσιστες ειναι οι τελευταιοι που καταλαβαινουν οτι εχουν προβλημα αφου εχουν ξεζουμισει τον περιγυρο τους!!!!
κουλαρε λεμε!!!
Άρκτε, διάβασε αυτά που σου γράφουν. Είναι χλωμό να έχεις τέτοια διαταραχή προσωπικότητας γιατί απλούστατα αν είχες τόσο καιρό θα είχες φάει γύρω στα 8-9 μπαν και πιθανότατα θα είχες δημιουργήσει αλτερ προσπαθώντας να μας πείσεις κάθε φορά άμεσα-η-έμμεσα πόσο φανταστική είσαι.
Όλοι έχουμε στοιχεία από όλες αυτές τις διαταραχές προσωπικότητας. Το θέμα είναι ΠΟΣΟ/σε ποιο βαθμό τα έχεις. Αν και γενικά πλέον οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι δεν βάζουν τέτοιες "ταμπέλες" προσωπικότητας τόσο εύκολα, για να πάρει κάποιος την διάγνωση πρέπει να έχει αυτά τα στοιχεία σε extreme βαθμό και όλη η προσωπικότητα του να έχει δομηθεί γύρω από αυτά.
Γενικά τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας (και όχι απλά με κάποια προβληματικά στοιχεία προσωπικότητας) κάνουν "μπαμ" ότι κάτι "παίζει" και γενικά είναι πάρα πολύ "δύσκολα" και δυστυχώς "χειριστικά" άτομα (και αυτό ισχύει για αρκετές διαταραχές προσωπικότητας). Σορρυ σε αυτούς που έχουν τέτοια προβλήματα :P (για να είστε εδώ τα έχετε καταλάβει). Επίσης χαρακτηριστικό νομίζω είναι ότι οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν εύκολα ότι έχουν προβληματικές συμπεριφορές. Αν ένα πράγμα είναι δύσκολο να αλλάξει με ψυχοθεραπεία είναι αυτές οι διαταραχές προσωπικότητας που στις πιο δύσκολες περιπτώσεις τίποτα δεν φαίνεται να πιάνει, αφού ότι λέει ο θεραπευτής μπορεί να στραφεί εναντίον του/παρερμηνευτεί/κοπεί στα μέτρα της κάθε διαταραχής (κάτι που οδήγησε σε νέες τάσεις ψυχοθεραπείας που συμπεριλαμβάνουν μεθόδους εισαγόμενους από τον διαλογισμό με εξάσκηση στην μη-σκέψη ως το μόνο πράγμα που σιγά σιγά μειώνει τα συμπτώματα και τις extreme συναισθηματικές εξάρσεις που απορρέουν από όλο αυτό το προβληματικό σύνολο δομών).
Σε αυτές τις διαταραχές όλη η δομή του ατόμου είναι κατασκευασμένη με "προβληματικό τρόπο" και όλα τα πράγματα φιλτράρονται και ερμηνεύονται μέσα από αυτές τις προβληματικές δομές (και για κάποιους είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρουσιάζουν μακροπρόθεσμα τόσο μεγάλα ποσοστά “burn-out”). Να στο πω απλά δεν θα καταλάβαινες εσύ η ίδια ότι έχεις κάποιο πρόβλημα. Το γεγονός ότι αναγνωρίζεις αυτό σαν πρόβλημα σημαίνει ότι η προσωπικότητα σου σαν σύνολο είναι νορμάλ και ότι αναγνωρίζεις κάποια προβληματικά στοιχεία που μπορεί να έχεις.
δν είμαι φανταστική?
πού το ξαθάψανε αυτό?
το είχα ξεχάσει...
είχα λιώσει στο καναπέ, μπαίνω κ βλέπω απάντηση πετράν κ λέω ωχχχ θα μου 'ρθει κατακούτελα!!!
έτσι....γιατί έπαθα μια πλάκα...
κ όχι τίποτα άλλο, θα σκεφτόμουν τί κόρακα έχει μέσα η κόκα-κόλα που πίνω.
έχεις γνωρίσει ποτέ τέτοιο άτομο?
να κάνει μπαμ δλδ ?
γιατί ψάχτηκα κ με αφορμή ενός ανθρώπου που γνωρίζω κ μετά ψαχνόμουν για μένα?
Στην περίπτωση μου είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις σχέσεις μου με τους άλλους, αλλά κανενός το μυαλό δεν είχε πάει εκεί...
αν θέλεις μου λες κάποια παραδείγματα.
Δεν έχω πρόβλημα να αναφέρω παραδείγματα, αλλά αν το θες γιατί ψάχνεις στοιχεία που μπορεί να έχεις κι εσύ, οφείλω να σου πω εκ των προτέρων ότι απ' ό,τι κατάλαβα με τη βοήθεια του ειδικού, υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές μορφές έκφρασης αυτής της κατάστασης.
Και επίσης οι περισσότεροι πάνω κάτω έχουμε ταυτίσει τη λέξη ναρκισσισμός με κάποια κλασικά στερεότυπα πράγματα στα οποία εγώ δεν ανταποκρινόμουν κι έτσι ήταν ακόμα πιο δύσκολο να πάει το μυαλό μου εκεί αλλά και να δεχτώ ότι αυτή είναι η διάγνωση μου.
Είχα ανάγκη συνεχώς την επιβεβαίωση σε κάθε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Και μάλιστα ήθελα αυτό να κλιμακώνεται. Για παράδειγμα, όταν ένιωθα ότι λάμβανα σταθερά την ίδια ποσότητα "αγάπης" από κάποιο φίλο προσπαθούσα να αυξήσω τη δόση με τρόπους ανώριμους συχνά, πχ να ξέρω ότι ο άλλος πρέπει να κλείσει το τηλ γιατί έχει κάποια υποχρέωση και να έχω εκείνη τη στιγμή την ανάγκη να τον κρατήσω 2-3 λεπτά παραπάνω για να νιώσω ότι είμαι αρκετά σημαντικός φίλος ώστε να με βάλει πάνω από την υποχρέωση που είχε και την ανάγκη του να φανεί συνεπής...
Κι όλα αυτά εντελώς αυτόματα, χωρίς να μπορώ να καταλάβω εκείνη τη στιγμή ή έστω εκ των υστέρων πόσο ασήμαντα ήταν αυτά τα 2-3 λεπτά και γιατί εμένα μου φαίνονταν τόσο σημαντικά.....
world, όχι δν ρωτάω πια για μένα.
ρωτάω για να καταλάβω κατά πόσο μπορεί να έχει τέτοιο πρόβλημα το πρόσωπο που ανέφερα.
θα ήθελα να το βοηθήσω.
πετράν, τόσο άσχημα ?
το άτομο είναι η διαταραχή, δν έχει τη διαταραχή?
Σε ολες τις διαταραχες προσωπικοτητας η διαταραχη εχει τροπον τινα "γινει" το ατομο η μαλλον το ατομο εχει γινει η διαταραχη. Σε αυτο διαφερει απο την νευρωση οπου το ατομο ερχεται σε συγκρουση με τον εαυτο του και με τους αλλους αλλα κυριως με το προβλημα του συγκρουεται και ειναι μια δυναμικη κατασταση. Ενω στον ψυχισμο του χαρακτηρολογικα διαταραγμενου εχει παγιωθει η κατασταση παρα τις τρελες διακυμανσεις και το χαος στη ζωη τους - αυτο ειναι απλως συμπτωμα.
Ξερεις ομως, το οτι κρινεις πως πληρει πολλα απο τα χαρακτηριστικα μιας λιστα συμπτωματων δε σημαινει οτι το ατομο που εχεις υπ' οψιν σου εχει διαταραχη προσωπικοτητας. Μπορει απλως να εχει προβληματικο χαρακτηρα η εγωπαθεια. Βασικα οι χαρακτηρολογικοι υποφερουν κιολας οι ιδιοι παρα πολυ απ' τη διαταραχη τους, περα απο τα προβληματα που προκαλουν στους αλλους. Κι ας το κρυβουν οσο πιο καλα μπορουν.
Έχω ναρκισσίστρια μητέρα. Οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν γύρω τους έναν τυφώνα συναισθηματικό. Πάντα φταις εσύ, ποτέ οι ίδιοι. Δε ζητάνε ποτέ συγγνώμη, ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Δεν αντιλαμβάνονται τους χειρισμούς, τις ανώριμες συμπεριφορές 5χρονων που ξετυλίγουν, δεν έχουν ιδέα γιατί όλοι φεύγουν τελικά από τη ζωή τους και αν μένουν το κάνουν μόνο από φόβο. Όλοι γύρω τους είναι ένα εργαλείο γι αυτούς, είναι καθρέφτες. Ο ψεύτικος, πλαστός ιδεατός εαυτός πρέπει να παραμείνει αχάραγκτος ακόμη κι αν γι αυτό χρειαστεί να σε εξοντώσουν συναισθηματικά, οικονομικά, σωματικά. Δεν υπάρχεις απλά για τον ναρκισσιστή παρά μόνο όταν εξυπηρετείς τις ανάγκες του για θεοποίηση, θαυμασμό, επιβεβαίωση του πλαστού εικονικού εαυτού. Πληγώνουν συνέχεια τους άλλους, ακόμη και όταν κλαις και σε βλέπουν να καταρρέεις θα χρησιμοποιήσουν την κατάρρευσή σου κατά πώς θέλουν, για να σε χειριστούν άλλη μία φορά. Οι ανάγκες τους δεν τελειώνουν ποτέ και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει μεγαλύτερες και πιο επείγουσες από τις δικές τους. Οι δικές σου? Έλα μωρέ, που λες κι εσύ πως κάτι χρειάζεσαι.
Είναι συναισθηματικά βαμπίρ, είναι κυκλώνες, μαύρες τρύπες που δε γεμίζουνε ποτέ ό,τι κι αν σου ρουφήξουνε. Γιατί δε γεμίζει κάτι άδειο από τη φύση του. Είναι άδειοι. Μη γνήσιοι. Μη αυθεντικοί. Ποτέ δεν αισθάνεσαι καλά με έναν ναρκισσιστή, είσαι στην τσίτα. Δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει την επόμενη στιγμή, είναι απρόβλεπτοι και απίστευτα επινοητικοί σε χειριστικές τακτικές. Σκανάρουν συνεχώς το χώρο που βρίσκονται για ναρκισσιστικές πηγές, δεν είσαι ασφαλής παρά μακριά τους. Φόβος, απειλές, εκβιασμοί, ταπεινωτικά σχόλια, εκμηδενιστικές συμπεριφορές, βία, ξύλο, έμμεσες και άμεσες χειραγωγήσεις του συναισθήματός σου, ό,τι καλό έχεις θα γίνει το όπλο τους εναντίον σου, είσαι η προέκτασή τους, κι όταν δεν είσαι η ΤΕΛΕΙΑ προέκταση σε τιμωρούν με χιλιάδες τρόπους, μέχρι να γίνεις, να σε σμιλέψουν ή να πεθάνεις στην προσπάθεια να τους ικανοποιήσεις, ή να αυτοκτονήσεις από απελπισία και πόνο. Δεν έχει σημασία, γιατί ακόμη και την αυτοκτονία σου θα την κάνουν ένα τους τρόπαιο.
Γι αυτό δεν έχουν ποτέ οικογένεια με την έννοια της οικογένειας (ζεστασιά, αποδοχή, αγάπη, ενδιαφέρον, στοργή, τρυφερότητα, αλληλοβοήθεια), δεν έχουν φίλους παρά καθρέφτες τους, όλοι τους τρέμουν, και όταν δεν τρέμουν θα το πληρώσουν ακριβά -με οποιονδήποτε τρόπο γεννήσει το μυαλό τους. Στο μυαλό του ναρκισσιστή δεν είσαι εσύ το θέμα, δεν υπάρχεις στην ουσία παρά μόνο ως εργαλείο του, δεν είσαι αυτόνομος, ξέχωρος, δεν έχεις το δικαίωμα να μην τους προσκυνάς. Είναι ΘΕΟΙ και ζητάνε ΟΠΑΔΟΥΣ, ΛΑΤΡΕΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ, έχουν απίστευτη ανάγκη το θυμίαμα. Δεν ζουν δίχως να είναι θεοί, δε γνωρίζουν τι σημαίνει συμπαράσταση, συμπόνοια, τι σημαίνει μοίρασμα, τι εστί χάδι.
Πιστέψτε με, δεν υπάρχει τίποτε πιο άκαρδο από μία ναρκισσίστρια μάνα, δεν έχω λόγια να περιγράψω τι σημαίνει μάνα ναρκισσίστρια, είμαι τυχερή που επέζησα και που έφτασα να καταλάβω πως δεν είχα ποτέ μάνα. Τώρα είμαι ορφανή ενώ εκείνη ζει και δεν έχω καλύτερο από αυτήν την ορφάνια. Θέλω να παραμείνω ορφανή. Αυτό κάνουν στους γύρω τους, τους βασανίζουν τόσο που οι μοναδικές τους επιλογές να είναι ή η θέση που τους χαιδεύεις αιώνια (ομηρία) ή η φυγή ακόμη και με κίνδυνο της ζωής σου. Το έχω περάσει ΚΑΙ αυτό. Επιχείρησε να με σκοτώσει πέντε χρόνια πριν. Κανένας δεν τις έκανε τίποτε. Όλοι τους φοβούνται, η ΟΡΓΗ τους είναι απίστευτη, δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει να είναι ένας ναρκισσιστής οργισμένος που του έσπασες τον καθρέφτη του, δε συγχωρούν ποτέ τις προσπάθειες ανεξαρτησίας σου, δεν είσαι γι αυτούς τίποτε, μόνο για να το παίζουν ολόγυρα κάτι, σε ξεζουμίζουν, σε στεγνώνουν, σε μισούν όταν δεν υπακούς.
Λυπαμαι, Ηρω...
Το μικρο διαστημα που επαιρνε η μητερα σου τη σταθεροποιητικη αγωγη ηταν και παλι ναρκισσιστικη σε επιπεδο χαρακτηρα αλλα χωρις τα μανικα συμπτωματα? Η ελειπαν ολα αυτα μαζι? Θυμασαι καθολου? Ρωταω γιατι η μανια και η μεγαλο-μανια πανε μαζι γενικα, επισης η υπομανια με τη χειριστικοτητα κλπ. Και ειχες γραψει οτι με την αγωγη η μητερα σου ηταν "αλλος ανθρωπος" (θυμαμαι οτι ραγισε η καρδια μου οταν το διαβασα αυτο...)
Καλημερα : )
Ήταν το μόνο διάστημα που η μεγαλομανία είχε υποχωρήσει τόσο ώστε να αντέχει κάποιος κοντά της. Το μόνο διάστημα που δεν κακοποιούσε λεκτικά και δε χειριζόταν εξοντωτικά τους πάντες. Ήταν βατή η συμβίωση, αλλά πάλι τον φτωχό τον θεωρούσε κατώτερο, τον αδύναμο τελειωμένο, τον διαφορετικό υπάνθρωπο και εκείνη το κέντρο της ανθρωπότητας. Όντως άλλος άνθρωπος, αλλά για μένα, που είχα συνηθίσει σε βία και τρόμο, και η διαφορά μου φαινόταν απίστευτη, όχι για τους άλλους, τους απέξω που την έβλεπαν καθαρά. Γιατί η δική μου ματιά ήταν σκιασμένη από ανάγκη.
Ναι, καταλαβαινω... Αρα εχει και διπολικη, και ιδψ και ναρκισσισμο η μητερα σου. Πολυ δυσκολη κατασταση! Θαυμαζω το κουραγιο σου...
Δεν έχω κουράγιο, είμαι απλά φιλοσοφημένη στην ανημπόρια αλλαγής όσων δεν αλλάζουν. λολ
Κι εγώ έχω να παλέψω τους δαίμονες του παρελθόντος μου, όπως τόσοι άλλοι, και μπορώ να τους παλεύω όταν τους αντικρίζω κατάματα. Αυτό θέλω. Να τους βλέπω, να μη μου αρνούμαι ότι υπάρχουν, το παρελθόν μου υπάρχει, αλλά δεν έχει περισσότερα δικαιώματα να υπάρχει από το παρόν και το μέλλον μου.
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ oboro για όλα... Για όσα είπες και όσα σκέφτηκες...
:)
Καλα, εννοειται ετσι? Η ανημπορια αλλαγης οσων δεν αλλαζουν? Παγκοσμια σταθερα παιδι μου, fundamental constant του συμπαντος ολακερου. Ποιο φορτιο του ηλεκτρονιου, ποιος Πλανκ και ποιος Νευτωνας =Ρ Στο τελος και στο CERN θα τη βρουνε! Θα συγκρουσουν δυο ναρκισσονια στον επιταχυντη εκει περα και δε θα προκυψει τιποτα! Καμια αλλαγη! =Ρ Αντε το πολυ κανα σπασμενο κερατο λολ
Πολυ ομορφο αυτο που γραφεις για το παρελθον και τους δαιμονες του. Το σκεφτομαι τωρα στις διαφορες μορφες του: το παρελθον που μας σημαδεψε, αυτο που κουβαλαμε μεσα μας και δεν εχουμε αποβαλλει, τους εκπροσωπους του παρελθοντος και δαιμονες που υπαρχουν τωρα, στο παρον και αγνωστο ποσο ακομα θα υπαρχουν και που θα τους ξανασυναντησουμε... Δυσκολο να διαφοροποιηθουν ολα αυτα στο μεσα μας.
χεχεχεχε
ρις θα συμφωνησω με αυτο που σου ειπε η σοφια στο αλλο θρεντ =Ρ
ευστοχη γλυκα
σαν στοχαστικη τσιχλοφουσκα
μπαμ.
χαχααα, σωστόοο!
Επειδή οι παθολογικοί ναρκισσιστές έχουν αποκτήσει μία εκπληκτική ικανότητα να "πιάνουν" γύρω τους ποια άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ναρκισσιστικές πηγές, θέλει μεγάλη προσοχή στο να μπορεί κάποιος να τους διακρίνει. Για να μην μπει σε σχέση μαζί τους, και να μην υποφέρει. Διαβάστε τα σημάδια. Ένα σίγουρο είναι αυτό: δεν υπάρχει παθολογικός ναρκισσιστής που δεν πιστεύει πως δεν τον/την ζηλεύεις. Επειδή νιώθουν τόσο ξεχωριστοί, διάσημοι, πλούσιοι, ικανοί, έξυπνοι, πετυχημένοι, επειδή θέλουν να πιστεύουν στη μοναδικότητά τους, στο Υπεράνω Τους, τα προσέχουμε τα κεφαλαία, λολ, γι αυτό ακριβώς δεν υπάρχει ούτε ένας να μην προβάλλει αυτή την ανάγκη πάνω στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. ΜΕ ΖΗΛΕΥΟΥΝ λέει λοιπόν. Για ποιον λόγο? Για οποιονδήποτε έχει κατασκευάσει -γιατί είναι o false self του εκεί ως επένδυση που θέλει το αντίκρισμα. Με ζηλεύει η αδερφή, ο φίλος, ο συνάδελφος, το παιδί μου, ο γείτονας, με ζηλεύεις εσύ και γι αυτό αντιστέκεσαι στην υπεράνω μου ύπαρξη. Σταθερό χαρακτηριστικό τους. Και προβάλλουν σε κείνους ό,τι μέσα τους απεχθάνονται, γι αυτό το ξεφορτώνονται ρίχνοντάς το στο περιβάλλον κι έτσι κρατάνε θεοποιημένο τον εαυτό τους ενώ τιμωρούν τις προεκτάσεις τους. Οι ναρκισσιστικές πηγές δλδ ταυτόχρονα εξυψώνονται, όταν τους παρέχουν τη ναρκισσιστική τροφοδότηση και εν μία νυκτί μπορούν να διαγραφούν. Αυτοστιγμή θα ψάξουν για την επόμενη ναρκισσιστική πηγή, να αντικαταστήσουν αυτόν/ούς που δεν λειτουργούν πλέον έτσι για τον ίδιο.
Δημιουργούν ζευγάρια με άτομα τα οποία είναι ευαίσθητα και τρωτά, σχεδόν παθητικά, δηλαδή με άτομα πεινασμένα για δύναμη στο σύντροφό τους, και τους την παρέχουν με αντάλλαγμα το θαυμασμό και την εξιδανίκευσή τους. Όταν βλέπεις άτομα να έχουν ανάγκη να εξιδανικεύουν το ταίρι τους ασύστολα, με μία σχεδόν καταναγκαστική ανάγκη για συνεχή έκφραση θαυμασμού των προτερημάτων, επιτευγμάτων, ικανοτήτων, κουραφέξαλα, υπάρχει πιθανότατα ένας τέτοιος χορός ζευγαριού, narcissist plus borderline. Ο ένας τρέφει τις ανάγκες του άλλου και ουσιαστικά χρειάζονται απελπισμένα ο ένας τον άλλον για την κάλυψη διαφορετικών αλλά και μεταξύ τους πλεγμένων αναγκών.
Τα mind games και mind fucks είναι στο πρόγραμμα διαρκώς. Ο ναρκισσιστής έχει ανάγκη να θαυμάζεται απεριόριστα και φοβάται να μην πάψει να τον εξιδανικεύει ο άλλος, με παραπλήσιο τρόπο το ταίρι του δένεται μέσα σε αυτό το τοπίο και λειτουργεί ως ναρκισσιστική πηγή, οπότε και μένει σε κύκλο αλυσίδων απώθησης και πλησιάσματος, φόβοι πλησιάσματος και διαρκές πλησίασμα/φυγή. Γι αυτό λέγεται και χορός ζευγαριών με διαταραχές.
Σου κάνει ένα πάρτυ ο ναρκισσιστής για τη γιορτή σου? Γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι το πάρτυ επικεντρώνεται όχι σε σένα, γιατί το κάνει για εκείνον. Σου χαρίζει ένα δώρο? Γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι είναι δίχως νόημα για σένα, γιατί το διαλέγει όχι έχοντας εσένα στο νου του, αλλά εκείνον. Very bad gifters. Έχει ένα ζώο που διαλαλεί πόσο το αγαπάει? Περίμενε τη στιγμή που το ζώο θα πεταχτεί όταν δε θα είναι πια υγιές, ή οτιδήποτε του δίνει στην εικόνα του η χρήση του. Γενικά έχε στο νου σου τη λέξη ΧΡΗΣΗ.
Γι' αυτό κάνω αποτυχημένα δώρα; :p
Ευτυχώς δεν ήμουν ποτέ τόσο βαριά όσο περιγράφεις (not even close).