Originally Posted by
alexandros3
Πήρα ένα μικρό έναυσμα από όσα έγραψες, αλλά δεν σε ξέρω για να ξέρω που "ανήκεις" :) Οπότε σε καμία περίπτωση αυτά δεν αφορούσαν αυτά που έγραψες.
Για μένα τα ανθρωπιστικά πλαίσια καθορίζονται κάπως διαφορετικά. Για παράδειγμα, ηθική είναι η μη αποδοχή της μίζας, η μη εξαπάτηση της εφορίας, το μη παράνομο... παρκάρισμα ακόμα. Πιστεύω ότι αριστερίστικα κινήματα δεν προσφέρουν ουσιαστικά και πολλά και κυρίως εξυπηρετούν αδυναμίες αυτών που τα απαρτίζουν. Νομίζω ότι τα μέλη τους περισσότερο παίρνουν παρά δίνουν. Περισσότερο καταστρέφουν παρά χτίζουν.
Γι' αυτό και συμπαθώ ιδιαίτερα τα κινήματα χωρίς ακραιφνείς ιδεολογικές συνιστώσες.
Όμως για να επιστρέψω στο θέμα, όχι δεν πιστεύω ότι οδηγηθήκαμε σ' αυτό το χάλι από κάποια έλλειψη συλλογικότητας. Εκτός κι αν την προσδιορίζεις ως ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου, πρώτα, και στους συνανθρώπους σου μετά.
Η ηθική έκπτωση, για μένα, έχει να κάνει με μία άκριτη συμφεροντολογία. Το να καις μία τράπεζα μαζί και μία έγκυο επειδή τόλμησαν να δουλέψουν είναι η ακραία έκφανση της μίας.. άκρης. Η άλλη ακραία έκφανση είναι να παραβιάζεις, όταν το μπορείς και το μπορείς συχνά, όλες τις συνιστώσες που απαρτίζουν αυτό το κράτος και να το καταληστεύεις.
Η συλλογικότητα σημαίνει προσωπική ευθύνη όχι συμμετοχή σε μικρές παρατάξεις, ναι παρωχημένων ιδεών και δικαιολόγησης προσωπικών αδιεξόδων που μετά μεταφράζονται σε αντικοινωνική συμπεριφορά.
Κυρίως όμως αυτό η ηθική προϋποθέτει και μία πίστη, μία διάθεση για ειλικρινή διάλογο και εξεύρεση λύσεων. Όταν ο καθένας κοιτάει τη πάρτη του μ'έναν άγριο σχεδόν φυλετικό τρόπο νομίζω ότι αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται, και η όποια πορεία προς μία υγιή και εύρωστη δημοκρατία, που είναι το ζητούμενο, θα καθυστερεί.. θα παλλινδρομεί...