Εχετε παρατηρησει απωλεια λεκτικης μνημης? με τα αντιψυχωσικα δεν υπαρχει προβλημα? ειναι συμπτωμα ψυχωτικης διαταραχης?
Πολλες φορες δεν λεω τα πραγματα με το ονομα τους ,αλλα περιφραστικα ....πχ αντι για αναπτηρα - αυτο που αναβει......
Printable View
Εχετε παρατηρησει απωλεια λεκτικης μνημης? με τα αντιψυχωσικα δεν υπαρχει προβλημα? ειναι συμπτωμα ψυχωτικης διαταραχης?
Πολλες φορες δεν λεω τα πραγματα με το ονομα τους ,αλλα περιφραστικα ....πχ αντι για αναπτηρα - αυτο που αναβει......
Αυτό θεωρείται απώλεια λεκτικής μνήμης; Όλοι το παθαίνουν πολλές φορές νομίζω. Κατερινάκι, εσύ νομίζω μου είχες πει ότι έχεις διαταραχή δραματικής προσωπικότητας. Ποια είναι τα συμπτώματα;
Στο αλτζχαιμερ το εχεις αυτο που δεν θυμασαι τα ονοματα... Αλλα οχι να σου τυχαινει απλως καποιες φορες!!
Όταν υπάρχει έντονο στρες και ψυχολογική φόρτιση όπως στις ψυχικές διαταραχές πολλές φορές υπάρχει δυσκολία στην ανάσυρση μιας λεκτικής πληροφορίας αλλά όχι στις αποθηκευμένες μνήμες τις ίδιες (που αρχίζουν και καταστρέφονται σταδιακά όπως στην alzheimer.). Συνήθως με το που μειώνεται το στρες/η κακή διάθεση κλπ. επανέρχεται και η δυνατότητα καλύτερης ανάσυρσης. Μερικές φορές στις ψυχώσεις υπάρχει καμιά φορά γενικότερο πρόβλημα στις γνωστικές λειτουργίες (προσοχή, μνήμη, οπτικοχωρική αντίληψη, γλώσσα κλπ.) αλλά αυτό δεν είναι στανταρ. Αν είσαι Αθήνα μπορείς να κλείσεις ραντεβού για νευροψυχολογική αξιολόγηση στο Αιγινήτειο (ένας ειδικός ψυχολόγος σου κάνει διάφορα τεστ-σαν "puzzle" είναι- για να δει αν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες από αυτές τις γνωστικές λειτουργίες).
Εγώ ουτε περιφραστικά.Λέω "αυτό μωρε το πώς-το-λενε":confused:
Παίζει και αυτό. Αν γενικά δεν "δραστηριοποιείς" το μυαλό σου με σχετικά απαιτητικά πράγματα τότε και αυτό θα αδρανοποιηθεί (και σε φάση ψυχικής διαταραχής συμβαίνει αυτό για προφανείς λόγους...είναι λιγάκι δύσκολο να έχεις αρνητικές σκέψεις και να αισθάνεσαι άσχημα και ταυτόχρονα να πρέπει να εργαστείς νοητικά, αν και βοηθάει πολύ).
Πετράν, ποια είναι τα συμπτώματα διαταραχής δραματικής προσωπικότητας; πλιζ τελ μι!
Πως μπορεί να ξέρει κάποιος, σε τι τύπο προσωπικότητας ανήκει;
Διάβασες το άρθρο? Εχμ αυτοί δεν είναι "νορμάλ τύποι προσωπικότητας" (τώρα θα μου πεις...τι είναι νορμαλ...) αλλά στοιχεία προσωπικότητας που ξεφεύγουν πάρα πολύ σε σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει κάποιος π.χ. στις σχέσεις του με τους άλλους. Τέσπα αυτά με τις προσωπικότητες είναι πολύ φλου και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Ήταν πολύ της μόδας από το 1900 μεχρι το 1950-60 που η παραδοσιακή ψυχαναλυτική σχολή (που 'γέννησε" αυτά τα πράγματα) ήταν στα φόρτε της. Τώρα τελευταία επικεντρώνονται συνήθως στις πολύ πολύ δυσλειτουργικές καταστάσεις, όπως στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας που το άτομο θέλει απεγνωσμένα προσοχή, αλλάζει άποψη από άσπρο σε μαύρο μέσα σε δευτερόλεπτα και αυτοχαρακώνεται (η στην "αντικοινωνική διαταραχή που τα πιο πολλά άτομα αυτής της κατηγορίας γίνονται εγκληματίες). Σπάνια θα βρεις διαγνώσεις για "οιστριονικές/δραματικές" η "ναρκισσιστικές διαταραχές" προσωπικότητας. Στο επόμενο διαγνωστικό manual των ψυχικών διαταραχών π.χ. που θα βγει το 2012 θα μείνουν μόνο 5 τύποι "προβληματικών προσωπικοτήτων".
Πρόσεξε ότι όλοι έχουμε στοιχεία από αυτές τις "διαταραχές προσωπικότητας". Το γεγονός ότι "βλέπεις" τον εαυτό σου σε πάρα πολλές από αυτές δεν σημαίνει και ότι έχεις όλες αυτές τις διαταραχές! Επίσης πολύ σπάνια θα δεις να μπένει διάγνωση για μία μόνο διαταραχή προσωπικότητας και άτομα με έντονες διαταραχές θα τείνουν να έχουν "μια μίξη" από ακραία δυλειτουργικά στοιχεία αυτών των προσωπικοτήτων.
Τώρα για το αν έχεις κάποια από αυτές τις διαταραχές? Απλά κοίτα το άρθρο που σου έστειλα και σκέψου αν κάποια από αυτά τα στοιχεία (που μπορεί να έχεις, μπορεί και όχι) σε κάνουν δυσλειτουργική π.χ. στις σχέσεις σου με τους άλλους (η σε "χαλάνε")
Πετράν, αυτοί οι "τυποι προσωπικοτήτων" είχαν στοιχειοθετηθεί ας πούμε τυχαία; Ποιο "σκοπό" εξυπηρετουσε εξ αρχής αυτή η κατηγοριοποίηση; Ας πουμε "θεραπευτικό";Δηλ. ανάλογα με την προσωπικότητα επέλεγαν κατάλληλη θεραπεία/παρεμβαση;
Ναι καλέ αυτά τα ήξερα. Εγώ μιλούσα για το φυσιολογικό-νευρωτικό φάσμα. Παρόλο που πιστεύω ότι ούτε σ' αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα και το DSM μου φαίνεται και λίγο μπαρούφα. Καλά κάνουν και το αναθεωρούν.
Αυτά απλά υπάρχουν από την ψυχαναλυτική παράδοση που είχε κυριαρχήσει την ψυχιατρική έως πρόσφατα. Απλά έβγαιναν αυθαίρετα από τις κλινικές παρατηρήσεις του κάθε κλινικού ψυχαναλυτή και ένωναν "όσες ταιριάζανε" μεταξύ τους. Στην αρχή ήταν πολύ πιο πολλές, κάθε ψυχαναλυτής έβγαζε και μια δική του εκδοχή διαταραγμένης προσωπικότητας. Επίσης έχουν βγάλει υπο-κατηγορίες για την κάθε μια από αυτές, π.χ. η ναρκισσιστική α, η ναρκισσιστική β χαμός.
Παράλληλα η ψυχολογία άρχισε να κάνει πολλές "ψυχομετρικές μελέτες" για να βρει κάποια πιο επιστημονική συσχέτιση μεταξύ διαφόρων στοιχείων προσωπικότητας. Εφάρμοσαν μια στατιστική τεχνική που λέγεται "ανάλυση παραγοντων" όπου βρίσκει αν κάποια στοιχεία που σκοράρονται σε κάποια τεστ (προσωπικότητας) τείνουν να συν-υπάρχουν με άλλα σκοραρισμένα στοιχεία. Με αυτή την τεχνική κάποιοι ψυχολόγοι όπως ο Cattell βγάλαν στην αρχή κάπου στα 120 στοιχεία προσωπικότητας, και εφαρμόζοντας ξανά αυτή την τεχνική και ξανά κατέληξαν σε θεωρίες προσωπικότητας όπως το "big 5" του Cattell όπου όλα τα στοιχεία προσωπικότητας βασίζονται σε 5 μεγάλους παράγοντες κλπ. η ψυχιατρική δεν ενημερώθηκε ποτέ όμως από αυτά τα πιο επιστημονικά στοιχεία και συνέχισε τις διαταραγμένες προσωπικότητας σύμφωνα με την ψυχαναλυτική παράδοση.
Τελικά απλά έμεινε επειδή πολλοί τις έχουν συνηθίσει και επειδή όντως κάποιες από αυτές τείνουν να συν-υπάρχουν με axis-1 διαταραχές όπως η σχιζοειδής προσωπικότητα που συχνά συνυπάρχει με (η οδηγεί σε) σχιζοφρένεια η η οριακή που έχει πολύ ασταθή διάθεση και μοιάζει (η ίσως να είναι μια ιδιότυπη μορφή) διπολικής.
Φυσικά η αλήθεια δεν είναι ποτέ τόσο clear-cut σε τέτοια θέματα. Οι σύγχρονες ψυχολογικές θεωρίες προσωπικότητας θεωρούνε ότι η προσωπικότητα δεν είναι ένα σταθερό clear-cut σύνολο στοιχείων, αλλά πολλά σύνολα στοιχείων συμπεριφοράς που μπορεί να αλλάζουν μέσα στον χρόνο και ανάλογα με την περίσταση.. Π.χ. «άλλος άνθρωπος μπορεί να είμαι στην εργασία, άλλος μπορεί να είμαι στις σχέσεις. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, άλλος μπορεί να είμαι με την χ παρέα και άλλος με την ψ παρέα. Κατά μέσο όρο μπορεί να μην έχω χιούμορ αλλά με μια συγκεκριμένη παρέα μου βγαίνει. Ήμουν πολύ πιο εσωστρεφής παλιά αλλά μετά από μια σημαντική περίοδο που πέρασα πολλά αναθεώρησα και άρχισα να γίνομαι πιο εξωστρεφής» κλπ. Οπότε η προσωπικότητα είναι κάτι πάρα πολύ πιο χαοτικό, μη-γραμμικό και δυναμικό από τις απλές περιγραφές του DSM η κάποιου ψυχολογικού τεστ προσωπικότητας. :P
Εγώ αντιμετωπίζω άλλο πρόβλημα με τις λέξεις . Ενώ ποτέ μου δεν είχα κανένα πρόβλημα με την ορθογραφία ξαφνικά τα δύο τελευταία χρόνια έρχονται στιγμές που ξεχνάω αρκετές λέξεις πως γράφονται . Ακόμα και τώρα είχα ένα σκάλωμα στην τελευταία . Αν είναι (γράφωνται) η (γράφονται) και ζοριστικα λίγο να επιλέξω την δεύτερη . Ξέρει κανείς κάτι επι αυτού . παλαιότερα δεν είχα τέτοια θέματα και είμαι αρκετά νέος για να εμφανίζω σηεμία άνοιας απο τώρα . Πετράν εσύ ξέρεις τίποτα ? Παθολογικά δεν έχω κάτι βάση των τελευταίων εξετάσεων μου . Ετσι νομίζω δηλαδή.
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι δεν εξασκούσες για καιρό το γράψιμο σύνθετων κειμένων με αποτέλεσμα να "ξε-μάθεις" κάποια πράγματα. Μέχρι που γράφτηκες σε αυτό το φορουμ. Το είχα πάθει και εγώ με τα ελληνικά όταν πήγα Αγγλία και ακόμα κάνω λάθη. Προφανώς είσαι νέος για να είναι οργανικό και αν ήταν θα είχες και άλλα σοβαρότερα προβλήματα (όπως προβλήματα στην παραγωγή η κατανόηση του λόγου η να κρατήσεις/χειριστείς σωστά το στυλό η το πληκτρολόγιο) :P
Και μιας και λέμε για τέτοια νευροψυχολογικά, πριν λίγο προσπαθούσα να κλείσω το air-condition με το tvcontrol. Ιδεοκινητική δυσπραξία λολ
To θεμα με τις διαταραχες προσωπικοτητας ειναι χαοτικο ,οπως λεει κ ο Πετραν.
Οι ψυχιατροι αποφευγουν να δωσουν τετοια διαγνωση - ειναι κουραστικο- εξ αλλου υπαρχει κ συνοσηροτητα κ αντε να βγαλεις ακρη, οποτε το αποφευγουν κ πολυ ευκολα δινουν τη γνωστη διαγνωση ψυχωση-καταθλιψη-αγχος...
Οι διαταραχες προσωπικοτητας ,που αφορουν κυριως το χαρακτηρα του ατομου ,απαιτουν πολλη δουλεια κ χρονο ,οι ψυχιατροι δεν πιστευουν στη ψυχοθεραπεια παρα μονο στη φαρμακοληψια ,οποτε για να σε κρατησουν σαν πελατη πολυ ευκολα σου δινουν τη ταμπελα του ψυχωτικου η του καταθλιπτικου...
Απο την αλλη οι ψυχολογοι -οι πιο πολλοι - βασιζονται σε τεστ ,που πολλα εχουν αμφισβητηθει, επομενως πρεπει να ψαχτει πολθ το ατομο με διαταραχη προσωπικοτητας ειδικα αν ειναι στο μεταιχμιακο φασμα .............
Το DSM ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ,σιγα , σιγα ,θα καταργησει ολες τις διαταραχες ,και θα αυξηθουν ετσι οι διαγνωσεις της σχιζοφρενειας κ οι πωλησεις των αντιψυχωσικων....
Αρα αυτο που μενει για ολους εμας τους διαταραγμενους ειναι πιστη στον εαυτο μας, τυχη να βρεθει καλος ψυχοθεραπευτης που αγαπαει τη δουλεια του κ τους ανθρωπους κ ελπιδα για μια εμπνευση που θα μας λυτρωσει
Ομως ξαναρωταω, εν τελει η απωλεια λεκτικης μνημης ειναι συμπτωμα σχιζοφρενειας?
Πετραν , παρότι δέκα χρόνια καταθλιπτικός συν μετατραυματικό στρές , ποτέ δεν σταμάτησα να γράφω κείμενα . Μπορεί να είχα περιόδους που λόγο άνχους δεν υπήρχε η διάθεση και τότε απείχα κάπως αλλα΄ποτέ πάνω απο 10 μέρες max , και ποτέ δεν είχα πρόβλημα ορθογραφίας η συντακτικού όταν ξεκίναγα έπειτα . Γράφω και σε άλλα φόρουμ , ποικίλης ύλης , εδώ και χρόνια . Είχα μια δυσκολία στην ταχύτητα της σκέψης και της γραφής εν συγκρίση με την ικανότητα που είχα πρίν την κατάθλιψη , αλλά ποτέ μου δεν έκανα ορθογραφικά η να κολλάω πως να διατυπώσω μια φράση , ερχόνταν αυτόματα . Πέρα απο αυτό βλέπω και μια δυσκολία στην χρήση των Αγγλικών μου , μην μπορώντας να ανακαλέσω ολόκληρες λέξεις , που τις είχα παιχνίδι . Στην δουλειά μου διαχειριζόμουν τα Αγγλικά καθημερινά και γνώριζα άπταιστα ένα καρο ορολογίες σχετικές με αυτό που έκανα , και τώρα ζορίζομαι να ανασύρω ακόμη και τις απλές . Οταν λές κατανόηση του λόγου τι εννοείς ? Δυσκολία στην ικανότητα αντίληψης των λεγόμενων κάποιου φαντάζομαι . Το παθαίνω και αυτό , απλώς υπάρχουν στιγμές που είναι έντονο , και στιγμές που είναι σε ύφεση .
Διαπιστώνω και δυσκολία στον χειρισμό κάποιων αντικειμένων , για παράδειγμα με τον στυλό μιας και το ενέφερες . Οταν θέλω να γράψω κάτι σε χειρόγραφη μορφή , καταλαβαίνω οτι τα γράμματα μου είναι διαφορετικά , παλία έκανα καλλιγραφικά , ενώ τώρα δεν είναι τόσο περιποιημένα , συν οτι δυσκολεύομαι να γράψω γιατί είτε πιέζω τον στυλό πολύ πάνω στο χαρτί και κουράζω το χέρι μου γρήγορα . Η όταν θέλω να γράψω σε γρήγορο ρυθμό κάνω καλικαντζούρες , που παλαιότερα πάλι δεν είχα πρόβλημα . Ολα αυτά σου βαράνε κάποιο ''καμπανάκι'' βάση αυτών που ξέρεις ?
Εχω ακούσει μια θεωρία που με έχει ανχώσει κάπως , και παρότι αναγνωρίζω το ενδεχόμενο να την διυλίζω στο μυαλό μου χωρίς λόγο , πιστεύω οτι μπορεί να είναι και αληθινή . Λένε οτι η μακροχρόνια κατάθλιψη , που μένει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε γεροντική άνοια . Ισχύει κάτι τέτοιο ? Εγώ τα τελευταία εννέα χρόνια δεν έχω πάρει κανένα φάρμακο , πέρα απο λίγη χρήση βοτάνων , και αναρωτιόμουν αν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο και απλώς είναι στα αρχικά στάδια .
Κατερινάκι άδειασες τα μηνύματά σου να μπορώ να σου στέλνω;
Ναι υπάρχει αυτή η θεωρία που λες, ότι δηλαδή σε κάποιες μορφές χρόνιας κατάθλιψης/άγχους υπάρχει κάποιος ελαφρύς νευροεκφυλισμός σε κάποιες δομές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την μνήμη (αμυγδαλή και ιππόκαμπος) όπως και πάλι αυτό δεν είναι στανταρ και όταν και πάλι υπάρχει, τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της άνοιας (σκέψου ότι στην άνοια τύπου alzheimer το άτομο είναι εντελώς δυσλειτουργικό και φτάνει στο επίπεδο να μην αναγνωρίζει τα δικά του πρόσωπα η να μην μπορεί να χειριστεί κοινά αντικείμενα. Στην κατάθλιψη σεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ανεξαρτήτως πόσο χρόνια την έχεις!)
Σκέψου όμως μήπως έχεις άγχος η χαμηλή διάθεση αυτή την περίοδο. Αν είχες κάτι τέτοιο και αυτό θα παρεμπόδιζε κάποιες από αυτές τις γνωστικές λειτουργίες που περιγράφεις. Σκέψου πόσο σοβαρά το έχεις. Όλοι μπορεί να έχουμε βήχα, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πνευμονία. Αν σε ανησυχεί πάρα πολύ και παρεμποδίζει πράγματα στην καθημερινότητά σου, κλείσε ραντεβού με ένα νευρολόγο για αρχή, αλλά το πιο πιθανό είναι να σου πει ότι είναι από την κατάθλιψη/άγχος και ότι αν τα καταπολεμήσεις θα σταματήσουν να υπάρχουν. Για πιο λεπτομερειακό νευροψυχολογικό έλεγχο όπως είπα και στο κατερινάκι, το αιγινήτειο στην Αθήνα διαθέτει νευροψυχολόγο που μπορεί να σου κάνει τεστ και να δει αν κάποιες από τις γνωστικές λειτουργίες έχουν πρόβλημα και σε πιο βαθμό. Αν κλείσεις ραντεβού στο αιγινήτειο θα σου πει εκεί ο γιατρός αν χρειάζεσαι τέτοια εξέταση.
Κοίτα αυτά που έχω προσέξει με βάση και τα όσα έχουν περιγραφεί, έχω διαβάσει και κατάφερα να τα εντοπίσω είναι τα εξής:
-δυσκολίες στην μνήμη, όπως να χρειαστεί λίγος παραπάνως χρόνος για να θυμηθείς κάτι
-δυσκολίες στην συγκέντρωση
-δυσκολίες να "είσαι εκεί" όταν μιλάνε πολλοί μαζί, να κλείνεσαι στο καβούκι σου δηλαδή
-απροσανατολισμός στα συναισθήματα
είναι και άλλα βέβαια
Ακούγεται κάποιο από αυτά γνώριμα?
Ναι αυτά είναι πολύ συχνά στο χρόνιο άγχος/κατάθλιψη και ίσως λίγο χειρότερα κάποιες περιπτώσεις στην ψύχωση. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν τα κλινικά επίπεδα νευρολογικών καταστάσεων όπως σε νευροεκφυλιστικές καταστάσεις (alzheimer, pick, parkinson κλπ.) η νευροαναπτυξιακές (νοητική στέρηση/μαθησιακές δυσκολίες) η μετά από εγκεφαλικό/κάκωση. Και δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ χρόνιου άγχους/κατάθλιψης/ψύχωσης και αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας σε προχωρημένη ηλικία. Αλλά θα το ψάξω.
Ναι πετραν ψαξτο σου στειλα κ πμ αλλα δε πηρα ποτε απαντηση :P
Ναι, τελικά υπάρχουν έρευνες που πιστοποιούν την σύνδεση. Μεταξύ αυτών
http://www.everydayhealth.com/alzhei...-dementia.aspx
(αυτοί που φροντίζουν τα άτομα με άνοια έχουν πολλαπλάσια πιθανότητα να πάθουν άνοια η ίδιοι λόγω του άγχους! Ειρωνία...)
Επίσης οι βετεράνοι πολέμου με μετα-τραυματικό άγχος φαίνεται να έχουν διπλάσια πιθανότητα
http://dementiawareness.blogspot.com...-dementia.html
Βέβαια η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας μεγαλώνει έτσι και αλλιώς με την ηλικία. Στις ηλικίες 60-69 όλοι έχουμε 2% πιθανότητα ενώ στις ηλικίες 80-85 το ποσοστό εκτοξεύεται στο 12-15%. Ε τώρα στα 85 τι να έχεις 15% και τι 30% ας φτάσουμε εκεί και βλέπουμε λολ
καλα ποιος εισαι!!θενκσσσσ
Κάπου είχα διαβάσει ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRI (ladose, cipralex etc.) έχουν και νευροπροστατευτικό ρόλο και προφυλάσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλισμό και βλάβες. Λένε ότι τώρα τελευταία κάνουν δοκιμές σε άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό και σε alzheimerικούς για να δουν αν υπάρχει βελτίωση. Δεν ξέρω αν ισχύει η αν είναι greek statistics από τις φαρμακευτικές λολ.
Στο αιγινήτειο ξέρω ένα νευρολόγο που κάνει έρευνα για τον βελτίωση άνοιας με μεσογειακή διατροφή και μας είπε ότι βρήκε κάποιο λινκ αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι και πως. Είναι αυτονόητο πάντως ότι θα έχεις καλύτερους νευρώνες αν τρως δημητριακά και σαλάτες σε σύγκριση με το αν τρως χαμπουγκερ και γύρο :P
Και επίσης είναι σίγουρο ότι μειώνονται οι πιθανότητες αν κάνεις γνωστικά απαιτητικά πράγματα. Τώρα τελευταία χρειάστηκε να σχεδιάσω και να αναλύσω ένα πείραμα ψυχολογίας που είχε και κάποια απαιτητικά μαθηματικά (ναι υπάρχει και αυτό στην ψυχολογία λολ) και αν και ένιωθα συνεχώς θολωμένος από την σκέψη, αφού τέλειωσε όλο αυτό ένοιωσα μια μεγάλη ευεξία, λες και είχα γυμναστεί σωματικά. Οπότε καλό είναι να δουλεύουμε μυαλό και σώμα όσο πιο πολύ γίνεται.
PETRAN
η πρωιμη ανοια ειναι η ανοια σε μικρη ηλικια? ας πουμε γινεται να εχεις πρωιμη ανοια στα 27?
Και ποια ειναι η διαφορα της ανοιας απο την σχιζοφρενεια?
1896: Ο Emil Krepelin, διέδωσε σε όλο τον κόσμο τον όρο πρώιμη άνοια (dementia praecox). ... ή στα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής, χωρίς να αποκλείεται άλλη ηλικία. Εμφανίζεται σε όλες (αν και πιο συχνά στις χαμηλότερες ... Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε ποια σχήματα συμπεριφοράς και ...
http://www.sofpsi-ser.gr/Simboules/s...a/sxizofrenia-
Τη βαψαμε , σε ολες τις ηλικιες εμφανιζεται ,οπως λεει ο μαστερ!
http://www.psynet.gr/index.php?optio...19:-&Itemid=26
εγω παντως εχω τετοια συμπτωματα κ ανησυχω
Παιδιά, μην μπερδεύεστε με ότι διαβάζετε στο ιντερνετ. "Άνοια" σημαίνει μείωση στις γνωστικές λειτουργίες (π.χ. προσοχή, μνήμη, γλώσσα, σκέψη κλπ.) και στην ευρύτερη νοημοσύνη και οι πιο συχνές αιτίες άνοιας στην σημερινή εποχή είναι νευρολογικές (νευροεκφυλιστικές) καταστάσεις όπως η alzheimer και διάφορες άλλες νευρολογικές ασθένειες. Ο emil kraepelin απλά ονόμασε την "σχιζοφρένεια" με τον όρο "πρώιμη άνοια" ("dementia praecox"), επειδή νόμιζε ότι τα πιο βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι τα γνωστικά (δηλαδή προβλήματα στην προσοχή,μνήμη και ικανότητα σκέψης) και ότι τα παρανοικά συμπτώματα (ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και παρανοικοί ιδεασμοί) είναι περιφερειακά συμπτώματα. Επειδή όμως οι παραισθήσεις και οι παρανοικοί ιδεασμοί αποδείχτηκαν να είναι πολύ πιο προβληματικά συμπτώματα από τα γνωστικά (ανεξαρτήτως αν είναι "κεντρικά" η "περιφερειακά" συμπτώματα), τελικά άλλαξε το όνομα της ασθένειας σε "σχιζοφρένεια" (όχι ότι είναι καλύτερο όνομα αλλά τέλος πάντων).
Με λίγα λόγια "πρώιμη άνοια" ήταν το όνομα της σχιζοφρένειας το 1920 πριν αλλάξει σε σχιζοφρένεια. Μην μπερδέυστε με ότι διαβάζετε στον ιντερνετ, ιδιαίτερα όταν έχουν ορολογίες!
http://psuxoula.blogspot.com/2008/10/capgras.html
petran διαβασε αυτο σε παρακαλω νομιζω οτι το εχω