Σεξουαλική κρίση στο γάμο
Είμαι μαζί με την γυναίκα μου πολλά χρόνια, κοντά 17. Από αυτά τα 8 παντρεμένοι. Χωρίς παιδιά, δυστυχώς. Είμαστε και οι δύο κοντά στα 37.
Πριν από πέντε χρόνια είχαμε περάσει μία κρίση με απιστίες εκατέρωθεν, την οποία φάνηκε να ξεπερνάμε. (Αυτό που συνέβη ήταν ότι εγώ είχα πάρει το θέμα του γάμου πολύ ελαφρα και ανώριμα. Όταν συνειδητοποίησα το ότι είχαμε φτάσει στο χωρισμό συνήλθα και το πάλεψα). Αρχίσαμε να πήγαίνουμε σε συνεδρίες με ψυχολόγο σύμβουλο γάμου. Η γυναίκα μου συνέχισε να πηγαίνει στην ψυχολόγο και μετά, έως σήμερα.
Ενώ όμως φαίνονταν σε συντροφικό επίπεδο να πηγάινουν όλα καλά, προσπαθούσαμε και για παιδί, σιγά σιγά η σεξουαλική μας ζωή πήρε την κατηφόρα, κάτι που η γυναίκα μου αρνιόταν να παραδεχτεί, αποδίδοντάς το σε εργασιακό και υπαρξιακό άγχος. Μετά από πολλές πιέσεις, πρόσφατα μου είπε ότι δε μπορεί πλέον να με δει ερωτικά. Λέει ότι δε θέλει να χωρίσουμε, δεν είναι απαραίτητο να φύγω από το σπίτι κλπ, κλπ (εναλλακτικά μου παρουσιάζει μία άλλη θέση: ότι το καλύτερο για εμένα είναι να χωρίσουμε και να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, αφού εκείνη δε μπορεί να με δει ερωτικά).
Η δική μου η θέση είναι ότι δε θέλω να ζήσω έτσι και θέλω να χωρίσουμε. Όμως δεν είμαι σίγουρος αν ενεργώ σωστά, δε ξέρω αν αυτό που νιώθει μπορεί να αλλάξει και αν φεύγω χωρίς να παλέψω για κάτι που ίσως μπορώ να ξανακερδίσω. Την αγαπάω πολύ προφανώς. Με αγαπάει και αυτή πάρα πολύ, το βλέπω καθημερινά αυτό.
Επισκέφτηκα την ψυχολόγο (της γυναίκας μου πλέον) να της εκθέσω το πρόβλημα. Μου είπε ότι καλώς ή κακώς η γυναίκα μου είναι πολύ εξαρτημένη από εμένα και ότι αν ήταν να φύγει θα το είχε κάνει τόσα χρόνια. Απέδωσε τη συμπεριφορά της στα ψυχολογικά της προβλήματα (προβλήματα με την επιχείρησή της, προβλήματα ανασφάλειας) τα οποία βγάζει πάνω μου. Πιστεύει ότι αν μείνω σταθερός στη σχέση μου, χωρίς όμως να πιέζω την κατάσταση, αργά η γρήγορα η γυναίκα μου θα "επιστρέψει" και σεξουαλικά στη σχέση.
Υπάρχει κάποια σχετική εμπειρία; θα εκτιμούσα κάθε άποψη. Στη φάση που είμαι θέλω να το συζητάω όσο γίνεται. Ευχαριστώ.