Results 1 to 14 of 14
Thread: Απορία για κάποιο φάρμακο
-
29-09-2011, 23:04 #1
Απορία για κάποιο φάρμακο
Καλησπέρα. Δε ξέρω αν βάζω το θέμα στη σωστή ενότητα. Το φάρμακο ανήκει στα αντιψυχωσικά μεν, αλλά το θέμα έχει να κάνει με κατάθλιψη δε... αφορά έναν πολύ καλό μου φίλο. Τον τελευταίο χρόνο ο άνθρωπος αυτός, αναγκάζεται να κάνει τρεις διαφορετικές δουλειές... ταϊζει πάρα πολλά στόματα, του ήρθαν πολλές αναποδιές με προβλήματα υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον και τελευταία τα έχει παίξει κοινώς απ' την κούραση και την εξάντληση. Ψυχολογικά είναι πολύ πεσμένος αλλά είναι ιδιαίτερα δυνατός χαρακτήρας και του αρέσει να εργάζεται γενικότερα. Δεν έχει κάποια διάγνωση σε επίσημο επίπεδο για κάποια ψυχασθένεια, αλλά... έχει χάσει πολύ σημαντικό αριθμό κιλών. Σήμερα είναι κάτω του φυσιολογικού του βάρους...
Επισκέφτηκε έναν ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή κι αυτός του είπε τα εξής - αφού έκανε βέβαια όλες τις εξετάσεις που δεν έδειξαν κάτι οργανικό/παθολογικό... πως λόγω του ότι η μητέρα του πάσχει από διπολική, προτιμάει να του δώσει κάποιο αντυψυχωσικό και όχι ένα καθαρά αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Ο λόγος; Φοβάται μήπως ο φίλος μου μπει σε υπομανία ή μανία με το αντικαταθλιπτικό. Έτσι του έγραψε το "Zyprexa" των 5.
Με την προϋπόθεση πως αφού βάλει τα χαμένα του κιλά - όντως πρέπει να επανέλθει και μάλιστα αφού κουράζεται τόσο πολύ - θα του το κόψει σταδιακά...
Ισχύει κάτι τέτοιο όσον αφορά το θέμα με τη διπολική; Είναι προβληματισμένος και αρκετά επιφυλακτικός και ουδέποτε ο ίδιος έχει πάρει ψυχοφάρμακα ή παρουσίασε επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης.
Παρακαλώ τους γνώστες να εκφράσουν μια άποψη. Και αναρωτιέται μήπως το αντιψυχωτικό του προσθέσει επιπλέον προβλήματα. Να τελειώσω λέγοντας πως δεν έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να επισκεφτεί κι άλλους γιατρούς ή να μπει σε ψυχοθεραπεία. Ευχαριστώ και ό,τι προαιρείσθε......
- 29-09-2011, 23:11 #2
γιατι δεν δοκιμαζει να επισκεφθει καποιο εφημερευον νοσοκομειο να δει και καποιον αλλον>?
ΔΕΝ εχω ειδικες γνωσεις αλλα το να ξεκινησει κανεις αντιψυχωσικα, χωρις καμια διαγνωση μου φαινεται παρα πολυ περιεργο.
απο την αλλη μπορει ο γιατρος να "ειδε " πραγματα που εσυ δεν ξερεις, και η συνταγογραφηση να ειναι σωστη.
εγω προτεινω να δει κι αλλον η κι αλλους γιατρους, πασει θυσια...
29-09-2011, 23:21 #3
Θα σου πω, γιατί κι εγώ το ίδιο τον ρώτησα. Στον συγκεκριμένο πήγε μετά από παρότρυνση κοινού μας φίλου. Δεν ήθελε να πάει σε έναν οποιονδήποτε και το σκεφτόταν πολύ καιρό. Γενικά είναι άτομο καλλιεργημένο και ψάχνει τα πράματα. Να προσθέσω πως έχει και πολλά νεύρα τον τελευταίο καιρό λόγω των καταστάσεων. Παρόλα ταύτα ο ίδιος αποφάσισε να πάει σε ψυχίατρο, δεν έχει κολλήματα ούτε "φοβάται" τους γιατρούς. Επέλεξε αυτό τον γιατρό γιατί φημίζεται πως δε δίνει φάρμακα για ψύλλου πήδημα να το πω απλά. Αυτό ακούστηκε πολύ θετικό και σε μένα. Απλά ο γιατρός έδωσε μεγάλη βάση στη διπολική της μητέρας του και σαφώς δε μπορώ να γνωρίζω γιατί... ίσως φοβάται ο γιατρός κάτι. Δυστυχώς τα υπόλοιπα που μπορεί να παίζουν τα αγνοώ. Πάντως μου είπε ότι σα γιατρός του έδειξε πολύ ενδιαφέρον, απλός και συζητήσιμος. Αυτά τα ολίγα και στεναχωριέμαι πολύ για αυτόν τον άνθρωπο...
29-09-2011, 23:39 #4
+1
Αυτό πρέπει να κάνει. Το να έχει κάποιος από τους γονείς σου διπολική δεν πάει να πει ότι θα την έχεις και εσύ. Ιδιαίτερα αν δεν έχεις εμφανίσει ποτέ σημάδια μανίας/υπομανίας. Βέβαια μπορεί ο γιατρός να "είδε" κάτι, αλλά να γράψει αντι-ψυχωσικά μόνο βασισμένος στην γνώση του ότι η μητέρα του ξέρω γω έχει διπολική πρώτη φορά το ακούω. Δυστυχώς έχει πολλά "διαμάντια" ο χώρος της ψυχικής υγείας γενικά. Καλύτερα να πάει σε εξωτερικό ιατρείο του νοσοκομείου να δει και κάποιον άλλο.
29-09-2011, 23:47 #5
Έχεις δίκιο Πετράν, όντως ο άνθρωπος δε παρουσίασε ποτέ κάτι το ιδιαίτερο, να το πω έτσι... αλλά γιατί να μη του πει ο δόκτορας τί "είδε" αν όντως είδε κάτι;... λέω εγώ τώρα το εξής... μήπως παίζει τίποτις με τις παρενέργειες;... μήπως δε του δίνει αντικαταθλιπτικό επειδή το βασικό ενδιαφέρον εστιάζει στο να ξαναπάρει μόνο τα χαμένα του κιλά;... μήπως για να μη του φέρει υπνηλία;... ή μήπως να του προτείνω να πάμε μαζί στον δόκτορα και να κάνω εγώ επιτόπου τις ερωτήσεις τούτες μιας και το φιλαράκι μου ντρέπεται;...
... μήπως να κάνει και κάποιο τεστ για διπολική για να ησυχάσει;...
29-09-2011, 23:57 #6
... κι άρχίζω να ψάχνω για τίποτις φυτικής προέλευσης μπας και του ανοίξει την όρεξη... δε ξέρω τί άλλο να κάνω για να τον βοηθήσω... δυστυχώς είναι επιφυλακτικός και με την ομοιοπαθητική απ' την οποία εγώ είμαι ευχαριστημένη... μήπως να του δώσω κανά "Στεντόν" απ' αυτά που δίνω στον γάτο;... λολ, μαύρο χιούμορ εν τω μέσω της νυκτός...
... αν υπάρχει και κάποιος που λαμβάνει "Zyprexa", ας μου πει μια άποψη... φχαριστώ και καληνύχτα!...
29-09-2011, 23:58 #7
Κοίτα, "τεστ"-τύπου γενετικό/αίματος/τομογραφίας για διπολική δεν υπάρχει. Η διάγνωση γίνεται από την συνέντευξη και το παρουσιαστικό του ατόμου απλά. Αν δηλαδή το άτομο είναι σε φάση υπομανίας/μανίας και σκάσει στο γιατρό και του ξεφουρνίζει 50 ενθουσιώδεις ιδέες που δεν συνδέονται και πολύ μεταξύ τους με ταχύτητα 20 λέξεις το δευτερόλεπτο τότε και ο γιατρός-η ο ψυχολόγος- πιθανότατα να κάνει και την ανάλογη διάγνωση (η αν φυσικά του πει ότι έχει περάσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν). Γι αυτό λέμε μήπως "είδε" κάτι ο γιατρός. Αλλά έχεις δίκιο, το πιο πιθανό θα ήταν να τον ενημέρωνε. Με τα αντιψυχωτικά όντως μπορεί να βάλεις εύκολα και απότομα βάρος επειδή κάνουν τον μεταβολισμό πιο αργό και ταυτόχρονα ανοίγουν την όρεξη, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα αντικαταθλιπτικά (απλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό).
Αν μπορείς παρ'τον και πηγαίνετε μαζί. Αλλιώς να δει και κάποιον ακόμα.Last edited by PETRAN; 30-09-2011 at 00:11.
30-09-2011, 01:54 #8
εχω παρει στο παρελθον ζυπρεξα για την ανορεξια κ μιλωντας εκ πειρας ειναι απο τα πιο βαρια αντιψυχωτικα.... αναφερεις πως εχει χασει πολυ βαρος, ισως γι αυτο του το δωσανε, επειση ανοιγει τρομερα την ορεξη, πλεον το συγκεκριμενο φαρμακο το δινουν αβερτα σε ανορεξικους...
ο γιατρος ομως δεν του ξεκαθαρισε οτι προκειται για τα κιλα που πρεπει να παρει, αλλα οτι το χορηγει "προληπτικα" επειδη η μαμα του εχει διπολικη, ετσι??
τελειως κουφο κ ακυρο αυτο να ζητησει κ αλλες γνωμες συμφωνω με πετραν" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
30-09-2011, 18:50 #9
Λακρυμόζα καλησπέρα κι ευχαριστώ που απάντησες. Πέρα απ' τους υπόλοιπους. Αν έχεις τη διάθεση, θα ήθελα να μάθω τί εννοείς "από τα πιο βαριά αντυψυχωτικά". Έτσι για να ξέρω και πώς θα θέσω τα ερωτήματα στο γιατρό. Έπεισα τον φίλο μου να ξαναπάμε μαζί κι όσα περισσότερα μάθω, τόσο πιο εύστοχα θα θέσω τα ερωτήματα. Μάλλον θα τον πείσω να δει ομοιοπαθητικό πάντως. Κι εγώ παρουσίασα ανορεξία αρκετές φορές έως τα τώρα - ως σύμπτωμα στα καταθλιπτικά μου επεισόδια - αλλά το λύνω το θέμα χωρίς χημεία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
...
02-10-2011, 01:27 #10
Γεια σου κ παλι !! (Ωραιο nickname btw !)
Oταν λεω οτι ειναι απο τα πιο βαρια αντιψυχωτικα, εννοω οτι εχει ενα καρο ενοχλητικες παρενεργειες κ σε κανει ζομπι, περα απ την τρελη αυξηση βαρους... υπαρχουν πιο συγχρονα αντιψυχωτικα που δεν σε κανουν ετσι κ με ελαχιστες η κ καθολου παρενεργειες..
Ελπιζω να σε βοηθησα κ να πανε ολα καλα με τον φιλο σου !" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
02-10-2011, 14:25 #11
Ναι με βοήθησες κι ευχαριστώ. Και μόνο το γεγονός πως ο άνθρωπος δεν έχει ιστορικό κατάθλιψης ή μανιοκατάθλιψης, παρόλο που έχει η μητέρα του, με κάνει να τείνω να πιστέψω πως δε μας τα λέει καλά ο δόκτορας, λολ!... το να δώσεις προληπτικά μια αντιβίωση - όπως δίνω εγώ σε ζωάκια σε υποψία ενός ιού και με ένδειξη κάποια συμπτώματα - το καταλαβαίνω... το να δώσεις... αντιψυχωτικό χωρίς καν να θέλεις να πεις στον ενδιαφερόμενο πού κολλά η διπολική της μανουλίτσας του, έ δε το καταλαβαίνω... χμμ,... δόκτωρ;... έτσι κι αλλιώς δε θα αφήσω το φίλο μου να σε πληρώσει... 70 ευρά στη δεύτερη επίσκεψη, απλά και μόνο επειδή θα ζητήσω διευκρινήσεις για την αγωγή που του έδωσες. Αυτός είναι μουρόχαυλος σε κάτι τέτοια και θα σε πληρώσει από ντροπή. Αλλά εσύ που είδες έναν άνθρωπο συγκροτημενότατο, ενεργότατο με τρεις δουλειές στην καμπούρα του και με αδυναμία τεράστια οικονομική... αντιψυχωτικό χριστιανέ μου;... άντε κι ένα "λολ" ακόμη μη χέσω...
...
Last edited by RockElCasbah; 02-10-2011 at 14:35.
02-10-2011, 15:01 #12
Οmg κ 3 lol δλδ ελεος !! Αν ηταν να παιρνουμε προληπτικα αντιψυχ επειδη εχει η μανα μας, ο κυρης μας, ο κουμπαρος μας, ο μπατζανακης μας κ δεν συμμαζευεται καποιο ψυχοprob παει το χασαμε !! αμα ο φιλος σου δεν ειναι τοσο θαρραλεος καλυτερα να τα χωσεις εσυ στον γιατρο ! θελω να σου πω σ αυτο το σημειο οτι μ αρεσει τρομερα ο τροπος γραφης σου !!!!
" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
02-10-2011, 15:23 #13
... χμμ... αν "στα χώσω" όμως σε κανένα άλλο θέμα και... σφαχτούμε, τί γίνεται;...
... δε θέλω να καταχραστώ το θέμα Λακρυμόζα, αλλά αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα εδώ μέσα. Κάποιος/ά νομίζω το έγραψε στο "επίμαχο" θρεντ... "λίγοι καταφέρνουν να διαφωνούν όταν χρειάζεται με κάποιον, και να συμφωνούν κάποια άλλη στιγμή". Κάπως έτσι τέλος πάντων. Το αφήνω εδώ, μη χαλάσω το θρεντ. Και πάλι σ' ευχαριστώ. Βρε δεν έχω σκοπό να "τα χώσω" στο γιατρό. Είτε είναι γιατρός, είτε ψυχολόγος, είτε αστροναύτης... εγώ θέλω να αντιμετωπιστεί ο φίλος μου - μέσω εμού - απλά ΙΣΟΤΙΜΑ. Και επίσης απλά να γίνουν οι διευκρινήσεις που όφειλαν να γίνουν εξαρχής. Αν οι οποιοιδήποτε γιατροί, μιας και μιλάμε για γιατρό στην προκειμένη, θέλουν να πιστεύουν πως ο καθένας που είναι υποψήφιος ασθενής - πελάτης ίσως; - είναι "ηλίθιος" και δε θα κάνει ερωτήσεις... τότε καλώς πράττουν. Αλλά για μένα το να είσαι καλός γιατρός, δικηγόρος, γονιός... έχει πάντα ως προϋπόθεση να είσαι πρώτα απ' όλα τίμιος και ειλικρινής. Κι όχι όπως βολεύει τον καθένα μας. Αλλά όπως αξίζει στον καθένα μας και βλέποντάς τους όλους ισότιμα...
...
Last edited by RockElCasbah; 02-10-2011 at 15:56.
02-10-2011, 15:34 #14
Βρε συ γιατι να μου τα χωσεις σε κανενα αλλο θεμα ?? Μια χαρα δεν μιλαμε ετσι ?? Γιατι αμα συμβει αυτο θα τα χωσω κι εγω κ θα μπλεχτουνε κι αλλοι κ θα γινουμε κουλουβαχατα.. Δεν αξιζει ομως κ δεν ειναι ο σκοπος μας αυτος εδω μεσα, η τουλαχιστον δεν πρεπει να ειναι !! Ποιο ειναι το επιμαχο θρεντ? Αυτο η καποιο αλλο ?
Στο θεμα τωρα, συμφωνω οτι πρεπει ολοι οι ασθενεις να αντιμετωπιζονται απο τον γιατρο ισοτιμα, κ οχι οπως πολλακις συμβαινει αμα δει ο γιατρος καποιον πιο "δεκτικο" κ "αδυναμο" οσον αφορα το θεμα υπερασπισης, να παει να του κανει πλυση εγκεφαλου... Κ φυσικα ο ασθενης πρεπει να κανει ερωτησεις κ να μην δεχεται αβασανιστα ο,τι του σερβιρουν κ ο γιατρος ειναι υποχρεωμενος να απανταει κ να διευκρινιζει, καθως κ να αιτιολογει την καθε του αποφαση που βαραινει τον ασθενη.." I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."