Results 1 to 15 of 42
Thread: Σχέση θρησκείας και OCD
-
22-07-2010, 09:26 #1
Σχέση θρησκείας και OCD
Μπορεί η ύπαρξη τελετουργικών σε θρησκείες να εντείνει τα συμπτώματα,ενδέχεται να αποτελεί γενεσιουργό αιτία στην εκδήλωση ιδεοψυχαναγκασμών που να σχετίζονται με επίμονες σκέψεις πάνω στην αμαρτία,στην τιμωρία,στην κόλαση και να αποτελεί τελικά επιβαρυντικό παράγοντα στην έξαρση των συμπτωμάτων/εμμονικών σκέψεων και τέλεση των τελετουργικών που προέρχονται από άγχος;
Πάσχει άτομο συγγενικό μου να σημειώσω.Μιλάει σε όλους μας για την κόλαση,κηρύττει για την αμαρτία,φοβάται όταν κάνει σκέψεις "αμαρτωλές",αναρωτιέται διάφορα και έχει γεμίσει τον τόπο εικόνες,σταυρούς,βίβλους,π� �γαίνει συνεχώς σε εκκλησίες και μοναστήρια,έχει ενοχές όταν δεν βαδίζει με τους εκκλησιαστικούς κανόνες και εντολές.Scrupulosity δηλαδή και η σχέση της με τη θρησκεία."Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
- 22-07-2010, 14:11 #2
μια γρήγορη σκέψη:
μηπως δεν φταιει η θρησκεια, αλλα οι παραγοντες εκεινοι που κανουν το ατομο να εμφανισει συμπτωματα OCD, πχ φοβερη τελειομανια(?), οροι ακαμπτοι, ασπρου/μαυρου στη σκεψη (?), κανουν επισης το ατομο να εχει με τη θρησκεια μια σχεση πολυ ασπρο μαυρο, τελετουργικη, ανωριμη, ηθικίστικη, ενοχικοτιμωριτικη, κλπ κλπ? γιατι εγω αυτο που εχω καταλαβει τουλαχιστον απο οσο εχω χωσει τη μυτη μου στα περι μεταφυσικης, υπαρχουν πολλα επιπεδα αναγνωσης της διδασκαλιας της εκκλησιας. τα πολυ ηθικιστικα, στυλ 10 εντολες κ ωχ αμα αμαρτησουμε βουρ στην κολαση κλπ κλπ ειναι ή πιο ανωριμες βερζιον, ή πιο στρεβλωμενες βερζιον, (πχ τα συγχωροχαρτια του παπα που τα καναν οι καθολικοι). υπαρχουν κ πιο προχω βερζιον, αλλα οι πιο πρωχο βερζιον θελουν κ πιο προχω μυαλα! (κ φυσικα καποιος να ψαχνεται μεχρι να πετυχει κ κανα κληρικο της προκοπης, ον που σπανιζει!). το OCD μυαλο δε θα αισθανθει την αναγκη να ψαξει για τις αλλες βερζιον, θα καλυφθει απο την παιδικη προσεγγιση που ειναι αυτη των παραμυθιων, που ολοι ξεκιναμε!
22-07-2010, 15:12 #3
Κατά τη γνώμη μου, το αληθινό νόημα της πίστης δεν έχει καμία σχέση με ψυχαναγκασμό, μάλλον στα εντελώς αντίθετα άκρα θα τα τοποθετούσα (θεωρώντας την πίστη έκφραση ελευθερίας). Τα τελετουργικά της θρησκείας που λες, εξυπηρετούν και εκφράζουν την πίστη, αυτός τουλάχιστον είναι ο σκοπός τους. Στην περίπτωση του ψυχαναγκασμού, πρόκειται σαφώς για διαστρέβλωση, οπότε δε θα έλεγα πως έχει κάποια αιτιακή σχέση το ένα με το άλλο.
22-07-2010, 16:30 #4
Συμφωνώ με την Lou! Βέβαια η θρησκεία-ιδιαίτερα οι μονοθειστικές εκδοκές του ιουδαισμού όπως ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός- έχουν την κατάλληλη συνταγή στο να πυροδοτήσουν ψυχαναγκαστικές τάσεις λόγω του χαρακτήρα των \"πρέπει\" και του-πολλές φορές- άκαμπτου τρόπου που πλασάρονται και της αυστηρής τήρησης τελετουργικών που κηρύσσουνε (οι πιο πολλοί τείνουν να βλέπουν αυτά, όπως να κάνουν μηχανικά τον σταυρό τους πριν φάνε η πριν κοιμηθούνε, να μην τρώνε κρέας την σαρακοστή, να φιλάνε τις εικόνες και να παίρνουν την μεταλαβιά και όχι να κατανοούν και να εφαρμόζουν τα βαθύτερα μηνύματα περι αλτρουισμού, αγάπης κλπ. )
Βέβαια υπάρχουν πολλά επίπεδα αντίληψης της θρησκείας, αλλά η πλειοψηφία θα τείνει να υιοθετήσει τον \"κατώτερο\" τρόπο της \"τήρησης των πρέπει και της αυστηρής υιοθέτησης των τελετουργικών\". Είναι γνωστό ότι άτομα με ΙΨΔ έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προέρχονται από υπερ-συντηρητικές οικογένειες και θρησκόληπτους γονείς.
Το OCD είναι μαι διαταραχή όπου το άτομο έχει υπερβολικό άγχος λόγω της μόνιμης αίσθησης έλειψης ελέγχου της \"τελειότητας\" των καταστάσεων. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στην \"α-τελειότητα\", στην βρωμιά, στην ασσυμετρία, στην ανηθικότητα αλλά και όσο και να προσπαθεί να τα \"διορθώσει\" (μέσω των τελετουργικών) τόσο και αυτά αυξάνονται.
Νομίζω ότι υπάρχει μια βιολογική ευαισθησία σε αυτούς τους φόβους. Αν δούμε τα ζώα, τείνουν να κάνουν επαναλαμβανόμενα τελετουργικά για να \"καθαριστούν\" από την βρωμιά. Ίσως να είναι αυτός ο μηχανισμός και στον άνθρωπο που για κάποιους λόγους \"ξεφεύγει\". Μόνο που στον άνθρωπο το \"concept\" (η \"έννοια\") της βρωμιάς γενικεύεται και στην συμμετρία, στην ηθική κλπ. Λέμε ότι αυτός είναι \"βρώμικος\" όταν στα μάτια μας είναι \"ανήθικος\". Οπότε νομίζω ότι αν υπάρχει μια προδιάθεση στο άτομο, σε συνδιασμό με ένα τέτοιο \"άκπαμπτο-θρησκευτικά\" περιβάλλον είναι η κατάλληλη συνταγή για εκδήλωση \"θρησκευτικού τύπου OCD\", μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση να θεραπευτεί, λόγω του ότι το άτομο νομίζει ότι κάνει το σωστό. Αφού στην OCD η βασική ιδέα της θεραπείας είναι η αποδοχή της α-τελειότητας και της αβεβαιότητας, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αφού το άτομο θα τείνει να συνδέσει μια τέτοια αποδοχή με το μη-σωστό θρησκευτικά. Ίσως σε τέτοιες περιπτώσεις να χρειαστεί και η βοήθεια κάποιου ιερέα (γκουλπ) για να πείσει το άτομο ότι η θρησκεία δεν χρειάζεται να είναι η αυστηρή τήρηση των τελετουργικών και των πρέπει κλπ. Αν τα δέχεται και ο παππάς αυτά λολ.
22-07-2010, 16:35 #5
Με όποιον δάσκαλα καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις....
Μακάρι το συγγενικό σου πρόσωπο να βρεί κάποιον άλλο άνθρωπο να του δείξει ότι σε αυτή την ζωή υπάρχουν πιο φαρδιά μονοπάτια από τα καταναγκαστικά και στενά που περπατάει τώρα.been good, been bad. WILL GO ON
22-07-2010, 22:19 #6
Έγω πιστευώ οτι οι παράγοντες είναι κυρίως βιολογικοί αλλά και το περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει και να επηρεάσει το άτομο στον τρόπο σκέψης και ίσως να επιτείνει το πρόβλημα που υπάρχει εκ γενετής ή που είναι κληρονομικό τελοσπάντων.
22-07-2010, 22:21 #7
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.:)
Σχεδόν όλα αυτά που αναφέρατε ισχύουν στην περίπτωσή του.Και το ασπρόμαυρο της σκέψης και η ιδέα πως όλα αυτά τα τελετουργικά είναι απαραίτητα για να αισθάνεται\"καθαρός\"και η ηθικίστικη και ενοχοτιμωρητική βερσιόν,πάσχει από όλα αυτά.Δεν είναι πως του έχουν κάνει τη ζωή δυσλειτουργική σε όλους τους τομείς,αλλά σε κάποιους,όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις πάσχουν,ιδιαίτερα με τους οικείους του.
Και αυτό που ανέφερε ο Πετράν ισχύει,πως είναι δύσκολο να διακόψει τα τελετουργικά,γιατί ουσιαστικά δεν μπορεί να διακρίνει την υπερβολή,νομίζει πως όλα όσα κάνει εντάσσονται μέσα στην έννοια της πίστης και πως έτσι φτάνει κοντύτερα στο θεό.Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το συζητήσουμε,δεν παίρνει κουβέντα,μάλιστα προσπαθεί να προσηλυτίσει κι εμένα.Σώθηκε τώρα...λολ.
Η διαφορά είναι πως στη συγκεκριμένη μορφή OCD τα άτομα δεν καταλαβαίνουν πως μπορεί να γίνονται και θύματα επιτήδειων,πχ καλεί μοναχούς και μοναχές στο σπίτι,τι είναι πάλι αυτό,κατ\'οίκον προσηλυτισμός,σαν την κατ\'οίκον νοσηλεία ένα πράμα.Μοναστήρια,εκκλησίες ,ιδρύματα,νομίζω πως του παίρνουν από παντού επίσης.
Χτες μέτρησα πάνω στο χώρο του γραφείου του,σε μήκος ενός μέτρου μόνο,πέντε φωτογραφίες αγίων κλπ,δύο εκκλησιαστικά βιβλία,κάτι φυλλάδια με προσευχές και επίσης στην οθόνη του pc πάλι,ενώ καθημερινά γράφει και κολλάει σε χαρτάκια εδάφια από την καινή διαθήκη.Όλα αυτά σε έναν τόσο μικρό χώρο,μου φάνηκε σα να τα τοποθετεί εκεί,γύρω απ\'αυτόν σαν ένα είδος προστασίας,ήταν λίγο σκιαχτικό,λολ μου θύμισε ένα δωμάτιο σε μία ταινία με έναν που είχε γεμίσει το δωμάτιο παντού σταυρούς,τοίχους,πόρτες,πα� �άθυρα.Δεν ξέρω γιατί,αυτό μου ήρθε στο μυαλό.
Επίσης το περιβάλλον δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχει θέμα,πχ τον βλέπεις ξαφνικά να αρχίζει να κάνει το σταυρό του δίχως να έχει συναίσθηση πως το κάνει,με ρυθμό πυροβόλου,ή να έχει βάλει ακόμη και στο κινητό του ήχο από καμπάνες,κάθε μέρα ακούει cd με ψαλμωδίες,έχει εμμονές με την έννοια του βρώμικου των σεξουαλικών επιθυμιών του επίσης.
Με ποιο τρόπο θα μπορούσα να του μιλήσω ώστε να τον παροτρύνω να το ψάξει αλλιώς,να επισκεφτεί ίσως έναν ειδικό.Είμαι και άθεη,μήπως στο βάθος του μυαλού του υπάρχει η σκέψη ότι προσπαθώ να τον βγάλω από τη θρησκεία που ασπάζεται;Yπάρχει περίπτωση δηλαδή να με θεωρεί απειλητική εφόσον δεν πιστεύω;Σε άλλους τομείς η σχέση μας πάει πολύ καλά τώρα τελευταία.Μου εμπιστεύεται σκέψεις και προσωπικά του θέματα,μόνο σ\'αυτό παραμένει\"οχυρωμένος\"πίσω από τους κανόνες.Αυστηρές νηστείες επίσης,απαρέγκλιτες σε \"πειρασμούς\"και έντονη γυμναστική,που σχεδόν τιμωρεί το σώμα του με αυτή,πολλά άλλα.:("Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
22-07-2010, 22:34 #8
καλα οταν ειδα τον τιτλο του θρεντ λεω εδω ειναι για να γραψει ο πετραν τη διδακτορικη του διατριβη! ενας πρωτοτυπος συνδυασμος γνωσεων περι ΙΨΔ κ της φανερης λατρειας του για τους παπαδες! :P:D
[καλα ειχα παει τις προαλλες σε ενα μοναστηρι κ επιασα κουβεντα με ενα μοναχο, κ ενταξει μονο που τον ρωτησα αν υπαρχει η οχι θεος (ε, ξεκινησα κ εγω απο τα βασικα ερωτηματα) μου ειπε οτι εχω χασει το δρομο μου κ θα παω κολαση! (+ που δεν Τον αγαπαω κ δεν προσευχομαι κ δεν Τον λατρευω). τουλαχιστον συμφωνησαμε οτι τα τσουκαλια ειναι συμβολικα. (κατι ειναι κ αυτο!) που να χα κανει κ φονο! θα βασανιζομαι αιωνια μου ειπε. τωρα εγω εχω την κλασικη απορια ΠΩΣ θα βασανιζομαι εφοσον ΚΝΣ γιοκ θα σαπιζει στο εδαφος, εγκεφαλος θα τον τρωνε καποιοι ψητο στη σχαρα με λαδοξυδο, ματια, αυτια κ ολα τα αισθητηρια οργανα επισης θα αποσιντιθενται. ΠΩΣ θα βασανιζομαι ρε γμτ? γιατι δεν καταλαβαινω. εδω λιγη αναισθησια σου κανουνε που ειναι κ reversible κ δε θυμαμαι/ενιωσα τπτ, με κοτζαμ θανατο τι εχω να φοβηθω? τεσπα.]
πισω στο θεμα μας:
φυσικα το επιχειρημα θα μπορουσε να λειτουργησει κ αναποδα (αυτο που ειπε ο πετραν). δλδ ενα πολυ θρησκοληπτο περιβαλλον (οικογενειακο, εκκλησιαστικο) να διδασκει στο ατομο δυσλειτουργικους τροπους επεξεργασιας των βιωματων του, οποτε καποιοι ισως αναπτυξουν συμπτωματα ΙΨΔ. οποτε σε αυτη την περιπτωση θα μπορουσαμε να πουμε οτι η θρησκεια ειναι αιτια εμφανισης του φαινομενου. μιλαμε ομως παλι για τη ρηχη βερζιον της θρησκειας.
22-07-2010, 22:56 #9
χαχα,έχεις πλάκα ρε Lou!:D
H πλάκα είναι πως έχει και κάποιους που λένε τι καλό παιδί,πόσο πιστό,με πόση ταπεινότητα.Ε,τότε είναι που γίνεται χειρότερα,είναι σα να του επιβραβεύουν για την ασθένεια,να τον διδάσκουν πως δεν είναι βλαπτική,αλλά θεμιτή,πως είναι καλύτερος όταν βασανίζεται έτσι.Νευριάζω με τόσο βλακώδη σχόλια την ώρα που δε μπορεί ο άλλος να βγει από το θέμα του,να του λένε και μπράβο που υποφέρεις,θα πας στον παράδεισο.:mad:"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
23-07-2010, 03:05 #10
Originally posted by Lou!..
καλα οταν ειδα τον τιτλο του θρεντ λεω εδω ειναι για να γραψει ο πετραν τη διδακτορικη του διατριβη! ενας πρωτοτυπος συνδυασμος γνωσεων περι ΙΨΔ κ της φανερης λατρειας του για τους παπαδες! :P:D
[καλα ειχα παει τις προαλλες σε ενα μοναστηρι κ επιασα κουβεντα με ενα μοναχο, κ ενταξει μονο που τον ρωτησα αν υπαρχει η οχι θεος (ε, ξεκινησα κ εγω απο τα βασικα ερωτηματα) μου ειπε οτι εχω χασει το δρομο μου κ θα παω κολαση! (+ που δεν Τον αγαπαω κ δεν προσευχομαι κ δεν Τον λατρευω). τουλαχιστον συμφωνησαμε οτι τα τσουκαλια ειναι συμβολικα. (κατι ειναι κ αυτο!) που να χα κανει κ φονο! θα βασανιζομαι αιωνια μου ειπε. τωρα εγω εχω την κλασικη απορια ΠΩΣ θα βασανιζομαι εφοσον ΚΝΣ γιοκ θα σαπιζει στο εδαφος, εγκεφαλος θα τον τρωνε καποιοι ψητο στη σχαρα με λαδοξυδο, ματια, αυτια κ ολα τα αισθητηρια οργανα επισης θα αποσιντιθενται. ΠΩΣ θα βασανιζομαι ρε γμτ? γιατι δεν καταλαβαινω. εδω λιγη αναισθησια σου κανουνε που ειναι κ reversible κ δε θυμαμαι/ενιωσα τπτ, με κοτζαμ θανατο τι εχω να φοβηθω? τεσπα.]
πισω στο θεμα μας:
φυσικα το επιχειρημα θα μπορουσε να λειτουργησει κ αναποδα (αυτο που ειπε ο πετραν). δλδ ενα πολυ θρησκοληπτο περιβαλλον (οικογενειακο, εκκλησιαστικο) να διδασκει στο ατομο δυσλειτουργικους τροπους επεξεργασιας των βιωματων του, οποτε καποιοι ισως αναπτυξουν συμπτωματα ΙΨΔ. οποτε σε αυτη την περιπτωση θα μπορουσαμε να πουμε οτι η θρησκεια ειναι αιτια εμφανισης του φαινομενου. μιλαμε ομως παλι για τη ρηχη βερζιον της θρησκειας.
lolol
Δεν θα το πιστέψεις, αλλά λατρεύω την γνωσιακή ψυχολογία και νευροψυχολογία των μεταφυσικών πεποιθήσεων, της μυστικιστικής αντίληψης, των υπαρξιακών αναπαραστάσεων, της μεταφυσικής αιτιότητας, του ανθρωποκεντρισμού και γεντικότερα της υπερφυσικής και θρησκευτικής εμπειρίας. Αυτός ο τομέας έχει \"εκραγεί\" ερευνητικά τα τελευταία χρόνια από φανταστικά πειράματα και έρευνες και έχουν γραφτεί κάποια φοβερά βιβλία στο θέμα! Ο Dawkins στο γνωστό \"God Delusion\" αναφέρει κάποια αλλά τα καλύτερα βιβλία στον τομέα είναι
Pascal Boyer - Religion Explained
http://www.amazon.com/Religion-Explained-Pascal-Boyer/dp/0465006965/ref=pd_sim_b_1#_
Bruce M. Hood - The Science of Superstition
http://www.amazon.com/Science-Superstition-Developing-Creates-Supernatural/dp/0061452653/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1279842787& amp;sr=1-1
Paul Bloom - Descarte\'s Baby
http://www.amazon.co.uk/Descartes-Baby-Child-Development-Explains/dp/0099437945/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1279842940& amp;sr=8-2
Stewart Guthrie - Faces In The Clouds
http://www.amazon.com/Faces-Clouds-New-Theory-Religion/dp/0195098919/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1279842510& amp;sr=1-1
Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα από αυτά και τώρα θέλω να πάρω τα άλλα δύο :P
Νομίζω ότι είναι συναρπαστικός τομέας-και όπως είπες- θα είχε τρομερό ενδιαφέρον να μελετήσει κάποιους αυτούς τους γνωσιακούς και νευροψυχολογικούς μηχανισμούς και το πως αυτοί ξεφεύγουν σε μερικές περιπτώσεις ΙΨΔ και ψυχώσεων. Έκανα PhD στον τομεά χαλαρά! Ίσως και να κάνω :P
Αλλά αυτά είναι PhD καθαρά για Αμερική. Να σου δώσουν εκεί χρηματοδοτήσεις και έναν λειτουργικό τομογράφο fMRI να βάζεις μέσα άτομα πουν έχουν βιώσει μεταφυσικές εμπειρίες (παπάδες όχι γιατί αυτοί είναι συνήθως οι πιο άθρησκοι :P) να κοιτάνε θρησκευτικές εικόνες η αντικείμενα πίστης να τους σκανάρεις τον εγκέφαλο τους να δεις τι γίνεται να γίνει χαμός! λολ! Να βάλεις μετά μέσα και άτομα με ψύχωση με μεταφυσικές εμπειρίες να δεις αν διαφέρουν και αυτοί. Η να σχεδιάσεις ένα καθαρά cognitive psychology πείραμα να δείχνεις αφηρημένα σχήματα να αλληλεπιδρούν σε διάφορους χρόνους και παραμέτρους και να βάλεις άτομα με μεταφυσικές ανησυχίες η/και εμπειρίες, η άτομα με ψυχωσική διαταραχή και άτομα με χωρίς τέτοιες ανησυχίες να κρίνουν σε ποιες περιπτώσεις πιστεύουν ότι η αλληλεπίδραση αυτών των σχημάτων είναι \"τυχαία\" η \"κατευθυνόμενη\" από κάποιον παράγοντα ώστε να δεις σε ποια σημεία και κάτω από ποιες παραμέτρους διαφέρουν οι ομάδες. Η μπορείς να δεις αν η \"άκαμπτη\" αντίληψη της ηθικής οδηγεί σε ένα \"άκαμπτο\" και διαφορετικό είδος πίστης που μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας.Super? Άντε πάω Αμερική. :P
23-07-2010, 08:26 #11
Originally posted by RainAndWind
Με ποιο τρόπο θα μπορούσα να του μιλήσω ώστε να τον παροτρύνω να το ψάξει αλλιώς,να επισκεφτεί ίσως έναν ειδικό.Είμαι και άθεη,μήπως στο βάθος του μυαλού του υπάρχει η σκέψη ότι προσπαθώ να τον βγάλω από τη θρησκεία που ασπάζεται;Yπάρχει περίπτωση δηλαδή να με θεωρεί απειλητική εφόσον δεν πιστεύω;Σε άλλους τομείς η σχέση μας πάει πολύ καλά τώρα τελευταία.Μου εμπιστεύεται σκέψεις και προσωπικά του θέματα,μόνο σ\'αυτό παραμένει\"οχυρωμένος\"πίσω από τους κανόνες.Αυστηρές νηστείες επίσης,απαρέγκλιτες σε \"πειρασμούς\"και έντονη γυμναστική,που σχεδόν τιμωρεί το σώμα του με αυτή,πολλά άλλα.:(
Όσο για τα οικονομικά, καλό θα ήταν να μην έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του εφ\' όσον είναι σε τέτοια φάση. Ένα μισθό ή μια σύνταξη ας τη διαχειρίζεται όπως θέλει (στο κάτω κάτω ξοδεύει για να κατευνάσει την ανασφάλειά του). Αυτό που λες ότι το περιβάλλον του δεν καταλαβαίνει ότι έχει πρόβλημα ο άνθρωπος με κάνει να σκεφτώ ότι και οι γύρω του έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.
Εν κατακλείδι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα -κατά τη γνώμη μου πάντα- εκτός από το να προσφέρεις τη φιλία σου και την αγάπη σου. Το πιθανότερο είναι να κάνει τον κύκλο της η συμπεριφορά αυτή (αν πρόκειται για νέο άτομο) και να υποχωρήσει κάποια στιγμή. Δέξου τον λοιπόν όπως είναι, με το πρόβλημά του. Και στη δική του περίπτωση ισχύει το παλιό τραγουδάκι που έλεγε στα νιάτα του ο Β. Παπακωνσταντίνου: \"Άσε με να κάνω λάθος, δε γουστάρω να σωθώ...\"
18-11-2010, 23:08 #12
Καλησπέρα.Είναι άσχημα πάλι σήμερα.Κάνει κύκλους.Σήμερα σκέφτεται μου είπε συνέχεια την αμαρτία.Πώς θα γλυτώσω από την αμαρτία,λέει συνέχεια.Διάβαζε από το πρωί για την έλευση του μεσσία και αναρωτιόταν αν τυχόν κάποιοι άνθρωποι γύρω του τους έχει στείλει εκείνος για να τον "δοκιμάσει".Αν τυχόν κάποιοι άνθρωποι έχουν άλλη μορφή και δεν είναι στην πραγματικότητα μία δοκιμασία γι αυτόν.
Νιώθω φοβισμένη.Φοβάμαι όταν τον ακούω να λέει πως τους γονείς μας δεν τους τιμάμε όσο πρέπει.Και πως δεν τηρεί τις εντολές.Δε με ακούει.Δεν ακούει τη σύντροφό του.Δε δέχεται να πάει σε ψυχολόγο.Όλο εικόνες,όλο μετάνοιες,όλο προσευχή,όλο σκέψεις για το πού έχει κάνει αμαρτία,σε ποιον τομέα,με ποιον τρόπο και πώς θα εξιλεωθεί.Θυμώνω...Όχι μ'αυτόν.Με όσους έχουν στήσει αυτά τα τείχη,αυτές τις φυλακές.Με όσους τις κρατάνε ζωντανές,σε λειτουργία.Με όσους έχτισαν αυτούς τους δρόμους τους τεχνητούς να περπατήσει το μέσα του,αυτά τα σύνορα με τα συρματοπλέγματα..."Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
18-11-2010, 23:26 #13
εννοειται πως δεν πρεπει να θυμωνεις με αυτον, αλλα δεν νομιζω το προβλημα να ειναι οι θρησκειες....
το προβλημα το εχει ο ιδιος και ειναι πολυ κριμα που δεν το αναγνωριζει ως προβλημα για να κανει μια προσπαθεια να παρει βοηθεια...
νομιζεις οτι αν δεν ηταν η θρησκεια, δεν θα μπορουσε να ειναι μια πολιτικη ιδεολογια, μια ομαδα, ενας ηγετης, η εμμονικη προσκοληση σε εναν ανθρωπο, στην δουλεια, στην καθαριοτητα, στα σκουπιδακια η σε οτιδηποτε αλλο θα μπορουσε να τον εξουσιασει, να τον βασανισει και να τον δεσμευει τοσο απολυτα?
18-11-2010, 23:50 #14
Είναι πουριτανός γενικά,έχεις δίκιο σ'αυτό Rem.Και σαν χαρακτήρας.Ωστόσο δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός πως έχει περιτριγυριστεί και από ένα κοπάδι άθλιων κορακιών που τον κρατάνε μέσα σε ένα αδηφάγο σύστημα για τη "σωτηρία"του.Θα μου πεις τους αφήνει.Ναι,εδώ είναι το ζήτημα.Αλλά και εκμεταλλεύονται ό,τι ζει μέσα του,το σώψυχό του.Είναι νέος άνθρωπος,αντί να ζήσει τη ζωή με όλο του το είναι,τον τρώνε οι ενοχές για τα πάντα,τιμωρεί τον εαυτό του για κάθε ξεστράτισμα,λες και είναι η ζωή ένας αγώνας δρόμου κι αυτός λαχανιάζει κάθε λεπτό.
"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
18-11-2010, 23:53 #15
Συμφωνω με τη Remedy.
Το θεμα δεν ειναι η θρησκεια. Αν δεν ηταν αυτη, θα ηταν οι εμμονες ιδεες για σεξ, μολυνση, ταξη. Δεν ξερω αν του εχεις μιλησει, αλλα νομιζω πώς θα βοηθουσε να πιαστεις απο τα δυνατα σημεια της προσωπικοτητας του κ να μπορεσεις να του πεις με τροπο οτι ανησυχεις κ οτι θα ταν καλο να δει αν τρεχει κατι.
Σε τετοιες περιπτωσεις νομιζω οτι το σημαντικο σε πρωτη φαση ειναι να ανοιξουμε γεφυρα επικοινωνιας κ μετά να μιλησουμε για επαγγελματικη βοηθεια. Δεν σημαινει οτι επειδη το βλεπουμε εμεις απ εξω, το βλεπει κι ο αλλος το προβλημα. Ο καθενας μας θελει τον χρονο του, οσο σκληρο κι αν ειναι αυτο.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
Από τότε τότε που με πρωτοθυμάμαι...
21-07-2025, 11:42 in Με καφέ και συμπάθεια....