Πως να λετε οχι! - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 21 of 21
    Senior Member
    ρειν, υπαρχουν πολλοι τροποι να πεις οχι, χωρις να γινεις αγενης.
    το να λες "ναι" ομως, ενω εννοεις "οχι", δεν ειναι ενας απο αυτους...

Senior Member
    Quote Originally Posted by Boltseed View Post
    Συχνα μου ερχεται αυτη η απορια και του ποσο δυσκολο μπορει να ειναι για καποιον να λεει οχι σε προτασεις που του ερχονται, κυριως απο φιλους.

http://nooooooooooooooo.com/

Ναι , σιγουρα ισχυει το "γραψε τους , κανε οτι γουσταρεις" , αλλα στη θεωρια η πραξη ειναι ευκολη, στην πραξη η πραξη δεν ειναι ομως παντα. Απο οσο εχω παρατηρησει υπαρχουν διαφοροι λογοι που δυσκολευομαστε να πουμε ενα οχι σε καποιον γνωστο μας. Συνηθως βλεπω εχουν σχεση με το οτι εχουμε μαθει να μην καταστρεφουμε γεφυρες πισω μας , να μην κλεινουμε πορτες, να μην χαλαμε μονοπατια γενικα επειδη μπορει καποτε να χρειαστει να τα ξαναδιαβουμε , ασχετως αμα δε το κανουμε ποτε αυτο. μαλλον ενστικτο θα ειναι τελικα.

Αμα σου πει ενας γνωστος σου "ελα για γκαφε, σε περιμενουμε" και εσυ βαριεσαι φριχτα να βγεις απο το σπιτι για το οτιδηποτε , ενα "βαριεμαι" ισως το εκλαμβει ο αλλος σαν "σε βαριεμαι" , ασχετα αμα εννοουσαμε αυτο ή βαριομασταν γενικα την ιδια την μερα..!
    Οποτε τοτε ειναι που ερχονται οι τυψεις οτι ο αλλος θα σχηματισει ασχημη εικονα για εσενα. Ισως αυτο να ευθυνεται κιολας στο οτι σαν κοινωνικα οντα μας αρεσει να αρεσουμε στους αλλους οποτε ετσι δεν μας αρεσει να μην δεν μας θελει καποιος.
    Παρολα αυτα ισως ενα "δε μπορω τωρα" , "θα δουμε" , κτλ , ισως να μην ειναι τοσο αρνητικο οσο ακουγεται.

Δεν θιγεις τον αλλο, απλα δεν συμφωνεις μαζι του σε καποια θεματα. Και ασφαλως και δεν εισαι υποχρεωμενος -ουτε ειναι κακο- να συμφωνεις με το οτιδηποτε με τον οποιοδηποτε ετσι δεν ειναι?

μερικες σκορπιες σκεψεις απλα.

εσεις πως αντιμετωπιζετε το θεμα του "οχι" ?
    Δεν θα γκρεμιστεί καμιά γέφυρα με ένα όχι, άλλωστε ανθρώπινα είναι αυτά εξαρτάται βέβαια και πως θα το θέσεις έτσι?... Όταν δεν θέλω τέλος δεν θέλω και λέω το όχι με επιχηρήματα πάντα. Αν δεν μπορώ να βγω για καφέ δεν θα βγω ;). Αν και παλιότερα στην εφηβεία δεν με θυμάμαι να λέω όχι, ίσως το έκανα από φόβο και ανασφάλεια μην χάσω κάποιον από κοντά μου, χαζομάρες, εκείνος που σε αγαπάει πραματικά θα κάτσει δίπλα σου μέχρι το τέλος, δεν θα φύγει από κοντά σου επειδή είπες ένα "όχι". Απλά πράματα μια απόφαση είναι, λίγο αυτοπεπήθηση σιγουριά και θετική σκέψη θέλει ακόμα και το όχι... ΌΧΙ λοιπόν :ΡΡΡ
    [COLOR="#800080"][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS][B]Honey, nobody ever gonna love you
    The way I try to do.[/B][/FONT][/SIZE][/COLOR]

Junior Member
    Συχνα μου ερχεται αυτη η απορια και του ποσο δυσκολο μπορει να ειναι για καποιον να λεει οχι σε προτασεις που του ερχονται, κυριως απο φιλους.

http://nooooooooooooooo.com/

Ναι , σιγουρα ισχυει το "γραψε τους , κανε οτι γουσταρεις" , αλλα στη θεωρια η πραξη ειναι ευκολη, στην πραξη η πραξη δεν ειναι ομως παντα. Απο οσο εχω παρατηρησει υπαρχουν διαφοροι λογοι που δυσκολευομαστε να πουμε ενα οχι σε καποιον γνωστο μας. Συνηθως βλεπω εχουν σχεση με το οτι εχουμε μαθει να μην καταστρεφουμε γεφυρες πισω μας , να μην κλεινουμε πορτες, να μην χαλαμε μονοπατια γενικα επειδη μπορει καποτε να χρειαστει να τα ξαναδιαβουμε , ασχετως αμα δε το κανουμε ποτε αυτο. μαλλον ενστικτο θα ειναι τελικα.

Αμα σου πει ενας γνωστος σου "ελα για γκαφε, σε περιμενουμε" και εσυ βαριεσαι φριχτα να βγεις απο το σπιτι για το οτιδηποτε , ενα "βαριεμαι" ισως το εκλαμβει ο αλλος σαν "σε βαριεμαι" , ασχετα αμα εννοουσαμε αυτο ή βαριομασταν γενικα την ιδια την μερα..!
    Οποτε τοτε ειναι που ερχονται οι τυψεις οτι ο αλλος θα σχηματισει ασχημη εικονα για εσενα. Ισως αυτο να ευθυνεται κιολας στο οτι σαν κοινωνικα οντα μας αρεσει να αρεσουμε στους αλλους οποτε ετσι δεν μας αρεσει να μην δεν μας θελει καποιος.
    Παρολα αυτα ισως ενα "δε μπορω τωρα" , "θα δουμε" , κτλ , ισως να μην ειναι τοσο αρνητικο οσο ακουγεται.

Δεν θιγεις τον αλλο, απλα δεν συμφωνεις μαζι του σε καποια θεματα. Και ασφαλως και δεν εισαι υποχρεωμενος -ουτε ειναι κακο- να συμφωνεις με το οτιδηποτε με τον οποιοδηποτε ετσι δεν ειναι?

μερικες σκορπιες σκεψεις απλα.

εσεις πως αντιμετωπιζετε το θεμα του "οχι" ?
    Καλησπέρα!

Η υποκειμενικότητα της ζωής για τον καθένα είναι διαφορετική. Άρα και τα όχι της. Για παράδειγμα, "θα ήθελες να έρθεις στο σπίτι μου το βράδυ" ρωτάει ένας φίλος μου μια παράφρον σχέση του. Και η κυρία αφού ήταν ανένδοτη στην κάθε τους επικοινωνία, μήνες τώρα, για το "ΟΧΙ δεν θέλω να έχουμε σχέση", πάντα εκεί ήταν. Τώρα τελικά τι έγινε? Η κυρία αυτή είναι ανασφαλής και δεν ξέρει τι πραγματικά θέλει? Φοβούμενη μην τυχόν και τον χάσει για πάντα δεν μπορεί να υποστηρίξει τα ΟΧΙ της? Της αρκεί όλο αυτό που ζει σήμερα και για να το διατηρήσει, ακριβώς έτσι, πρεπει να έχει αυτή την αμυντική στάση? Ή μηπώς γνωρίζει πολύ καλά τι νιώθει και αυτό την φοβίζει? Αβυσσος τα ΟΧΙ των ανθρώπων!!!
    Η αλήθεια είναι πως οι περιστάσεις των ¨ΟΧΙ¨ παίζουν ρόλο. Υπάρχουν στιγμές που δεν θα πω όχι και ας βαριέμαι, ίσως στη παρέα μας όταν έχουμε κανονίσει βόλτα (που σπάνια πάμε) και για να μην το χαλάσω μιας και είμαστε συγκεκριμένες θα ακολουθήσω. Έτσι και σε κάποιες άλλες ενδεχομένως περιστάσεις δεν θα πω όχι. Το άτυπο κριτήριο του ΟΧΙ είναι η ζημιά που προκαλεί. Να προσέχουμε δηλαδή και να σκεφτόμαστε παραπάνω πριν να δώσουμε αυτοβούλως λάθος εντυπώσεις... με ένα ψεύτικο ΟΧΙ.

Τι γίνεται άμα ο άλλος θέλει και εσύ δεν θέλεις? Πρέπει να δεχτείς το θέλω του απλά για να μην τον πληγώσεις κτλ , ή να συνεχίσεις με ένα δεν θέλω και να τελειώνει η υπόθεση? Θα είσαι κακός άμα κάνεις το δεύτερο ή ο σωστός τρόπος θα είναι όπως ελεγα πιο πάνω να γίνεσαι χαλάκι να σε πατάνε οι άλλοι για να μην τυχόν νοιώσουν άσχημα? Μα έτσι δεν χάνεται η ελευθερη βούληση? Ποια είναι η επιλογή? Κακός αλλά ελεύθερος, ή καλός αλλά άβουλος?
    Κακός αλλά ελεύθερος και καλός με τον εαυτό σου όταν κάνεις αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θες. Ξεκάθαρα πράγματα.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Sofia View Post
    Θα θελα να σου πω πανω στο θεμα του "οχι" καθως ειχα μεγαλο θεμα κ ειναι κατι που με εχει απασχολησει πολυ.

Ναι, το "οχι" συμφωνω πως εχει να κανει και με ολα αυτα και κυριως με τον φοβο της απορριψης, του να να ειμαστε αρεστοι, αποδεκτοι...δλδ κ με θεματα εικονας μας. Προσωπικα τα χω κανει θαλασσα πολλες φορες αδυνατωντας να πω ενα καθαρο "οχι" κυριως απο ελλειψη εμπιστοσυνης που ειχα στον ιδιο μου το εαυτο. Αδυνατωντας να πω το "οχι" θεωρουσα οτι προστατευω την οποιαδηποτε σχεση που ειχα, ενω στην ουσια δημιουργουσα μεγαλυτερο χασμα μη λεγοντας αυτο που πραγματικα θελω. Ενω ηθελα δλδ να διατηρησω τη σχεση, τελικα με τα "ναι" που πιεζα η ιδια τον εαυτο μου να πει, εφτιαχνα τον λακο της σχεσης.

Ανακαλυψα λοιπον πως τολμωντας να πω "οχι" σαφη κ ξεκαθαρα μπορει να εχανα ανθρωπους αλλα κερδιζα αλλους κ μαλιστα πιο συνειδητα κ καθαρα απο ποτε. Εχει συμβει λοιπον να παρεξηγηθω με φιλη μου να χωρισουν οι δρομοι μας, αλλα να μαστε πολυ καθαρες μεσα μας κ καλα με την αληθεια μας, αφου τελικα ειπε η μια στην αλλη τους λογους των "οχι". Βεβαια ειχε να κανει κ μ αυτην κ με το τι μπορουσε να ακουσει πραγματικα κ την διαθεση της για επικοινωνια χωρις εγωισμους.

Το "οχι" λοιπον πιστευω πως καλο ειναι να λεγεται ξεκαθαρα, οχι προσβλητικα ή υποτιμητικα. Τύπου "δεν μπορω να κανω αυτο γιατι δεν θελω τωρα" ή "οταν θελησω να βγω θα στο πω" ή τελος παντων με οποιο τροπο νομιζεις οτι γινεται σαφες. Εχει σημασια επισης αναλογα με το ατομο και την σχεση σας να τολμησεις να ανοιχτεις παραπανω λεγοντας το πως εισαι... Το πώς θα το παρει ο αλλος, εξαρταται παντα και απο τον ιδιο. Αν θα το λαβει ως απορριψη ή ειλικρινη προσπαθεια επικοινωνιας, ειναι στο χερι του. Εσυ ομως θα ξερεις οτι προσπαθησες κ ησουν συνεπης με τον εαυτο σου. Κι αυτο ειναι κατι σημαντικο πιστευω.

Ετσι, ακομα κι αν διαφωνεις μπορεις να εισαι πραγματικα πιο κοντα με τον αλλον, γνωριζοντας οτι δειχνεις αυτο που νιωθεις χωρις περιστροφες.

ps. το αγαπημενο μου μοτο ειναι αυτο που ειχα διαβασει σ ενα βιβλιο " τα σαφη οχι ανοιγουν τον δρομο για ξεκαθαρα ναι"
    επειδή με καλύπτει η σοφία με αυτα που λεει κ ειδικα το μότο που παραθέτει,
    ήθελα να πω μονο πως οσες φορες δν ειπα τα οχι μου, μου βγηκε σε κακό.
    αν ο αλλος δν κατανοησει τα οχι σου, δν υπαρχει λογος να βρισκεται στη ζωή σου ή
    στον κύκλο σου.
    άργησα να το καταλαβω, να το συνειδητοποιήσω κ κυρίως να το εφαρμόσω...
    το σίγουρο είναι πως νοιώθω καλυτερα. :rolleyes:
    http://www.mazi.org.gr/

Member
    Quote Originally Posted by Sofia View Post
    Θα θελα να σου πω πανω στο θεμα του "οχι" καθως ειχα μεγαλο θεμα κ ειναι κατι που με εχει απασχολησει πολυ.

Ναι, το "οχι" συμφωνω πως εχει να κανει και με ολα αυτα και κυριως με τον φοβο της απορριψης, του να να ειμαστε αρεστοι, αποδεκτοι...δλδ κ με θεματα εικονας μας. Προσωπικα τα χω κανει θαλασσα πολλες φορες αδυνατωντας να πω ενα καθαρο "οχι" κυριως απο ελλειψη εμπιστοσυνης που ειχα στον ιδιο μου το εαυτο. Αδυνατωντας να πω το "οχι" θεωρουσα οτι προστατευω την οποιαδηποτε σχεση που ειχα, ενω στην ουσια δημιουργουσα μεγαλυτερο χασμα μη λεγοντας αυτο που πραγματικα θελω. Ενω ηθελα δλδ να διατηρησω τη σχεση, τελικα με τα "ναι" που πιεζα η ιδια τον εαυτο μου να πει, εφτιαχνα τον λακο της σχεσης.

Ανακαλυψα λοιπον πως τολμωντας να πω "οχι" σαφη κ ξεκαθαρα μπορει να εχανα ανθρωπους αλλα κερδιζα αλλους κ μαλιστα πιο συνειδητα κ καθαρα απο ποτε. Εχει συμβει λοιπον να παρεξηγηθω με φιλη μου να χωρισουν οι δρομοι μας, αλλα να μαστε πολυ καθαρες μεσα μας κ καλα με την αληθεια μας, αφου τελικα ειπε η μια στην αλλη τους λογους των "οχι". Βεβαια ειχε να κανει κ μ αυτην κ με το τι μπορουσε να ακουσει πραγματικα κ την διαθεση της για επικοινωνια χωρις εγωισμους.

Το "οχι" λοιπον πιστευω πως καλο ειναι να λεγεται ξεκαθαρα, οχι προσβλητικα ή υποτιμητικα. Τύπου "δεν μπορω να κανω αυτο γιατι δεν θελω τωρα" ή "οταν θελησω να βγω θα στο πω" ή τελος παντων με οποιο τροπο νομιζεις οτι γινεται σαφες. Εχει σημασια επισης αναλογα με το ατομο και την σχεση σας να τολμησεις να ανοιχτεις παραπανω λεγοντας το πως εισαι... Το πώς θα το παρει ο αλλος, εξαρταται παντα και απο τον ιδιο. Αν θα το λαβει ως απορριψη ή ειλικρινη προσπαθεια επικοινωνιας, ειναι στο χερι του. Εσυ ομως θα ξερεις οτι προσπαθησες κ ησουν συνεπης με τον εαυτο σου. Κι αυτο ειναι κατι σημαντικο πιστευω.

Ετσι, ακομα κι αν διαφωνεις μπορεις να εισαι πραγματικα πιο κοντα με τον αλλον, γνωριζοντας οτι δειχνεις αυτο που νιωθεις χωρις περιστροφες.

ps. το αγαπημενο μου μοτο ειναι αυτο που ειχα διαβασει σ ενα βιβλιο " τα σαφη οχι ανοιγουν τον δρομο για ξεκαθαρα ναι"
    Συμφωνώ, προσυπογράφω, επαυξάνω και προσαυξάνω. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη αλλά δεν έχω χρόνο. Περισσότερο σχολιάζω για να σου πω να κάνεις λίγο χώρο στα PM σου! :)

Page 2 of 2 FirstFirst 12