χρεοκοπία: the day after - Page 13
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 13 of 13 FirstFirst ... 3111213
Results 181 to 188 of 188
    Senior Member
    Quote Originally Posted by PETRAN View Post
    Συμφωνώ με πάρα πολλά με αυτά που λες (και εμένα μου αρέσει ο Keynes :P αν και δεν ξέρω το κατά πόσο μπορεί να γίνει στη Ελλάδα αφού ο ιδιωτικός τομέας έχει πάψει να αναπτύσσεται και ο κρατικός είναι στη απόλυτη κακοδιαχείριση και αποδιοργάνωση...δηλαδή υπάρχουν πιο βασικά προβλήματα...) όπως και με την τιμωρία τον πολιτικών και μεγαλο-κλεφτών αλλά δεν ξέρω το κατά πόσο είναι εφικτά στην Ελλάδα. Και εγώ είμαι εναντίον του μνημονίου αλλά και είμαι περισσότερο υπέρ της χώρας σαν παραγωγικό μέλος της Ευρώπης.

Επίσης δεν είμαι πολύ σίγουρος το κατά πόσο θα μπορέσουμε να μείνουμε στο Ευρώ και στην ΕΕ μετά από άτακτη χρεοκοπία και στάση πληρωμών (αν και το να μας διώξουν είναι αντισυνταγματικό νομίζω) όπως και για το πόσο καιρό θα μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις (προλαβαίνοντας να αναπτύξουμε δική μας παραγωγή για να καλύψουμε). Πολύ πιο πιθανό θα ήταν να ήμασταν πάλι υπερ-απελπισμένοι, ανοργάνωτοι, χαοτικοί, φωνακλάδες, ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο φωνάζοντας σε πορείες και σε χάος για να φάμε και για εργασία και απλούστατα κάποιοι θα έρχονταν για να αγοράσουν και πάλι την χώρα εντελώς εξευτελιστικά. (όχι ότι τώρα δεν θα αγοράσουν φτηνά αλλά λέμε). Η Ισλανδία είναι εντελώς άκυρο παράδειγμα ΙΜΟ, χώρα 300.000 ατόμων που διαφέρει σε όλα με την Ελλάδα σε μεγέθη, οικονομική δομή, νοοτροπίες και οργάνωση, πιο κοντά είναι η νοοτροπία μας με μια «μη-παραγωγική» εκδοχή της Αργεντινής .

Γενικά υπάρχουν πολύ βασικά προβλήματα που έχουν ριζώσει γενικότερα στο Ελληνικό σύστημα και σε πολλούς Έλληνες και μας κατατρώνε. Εδω δεν λύθηκαν στα χρόνια (ψευτο-)ευημερίας που είχαμε θα γίνουν σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης/οικονομικής/κοινωνικής αποδιοργάνωσης/κατάρρευσης μιας άτακτης χρεοκοπίας? Καλά είναι όλα αυτά στα λόγια αλλά στην πράξη αλλιώς είναι τα πράγματα. Ωραίες οι ιδεολογίες και οι ρομαντικές θεωρίες/σενάρια αλλά δεν ξέρω για το κατα πόσο μιλάμε για την πραγματικότητα.
    Petran, πρώτα απ'όλα να σου πω πως οι αναγωγές σε άλλα μοντέλα κοινωνιών με παρόμοια προβλήματα , ποτέ δεν με βρήκαν σύμφωνο, ακριβώς γιατί οι ιδιαιτερότητες των κοινωνικών μοντέλων , διαφοροποιούν την συνταγή διαχείρισης των προβλημάτων που ανακύπτουν . Πχ δεν αναφέρθηκε κανείς σε αυτό το φόρουμ πως η υπέρ το δέον δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί κατά βάση να οδηγήσει μια κοινωνία σ' ένα υπο-πληθωριστικό περιβάλλον , όπως εκείνο της Ιαπωνίας τις προηγούμενες δεκαετίες. Υπάρχει κανείς να αμφιβάλει πως η Ιαπωνία είναι μία από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες αλλά σε κατάσταση υπο-πληθωρισμού που συμπιέζει τις τιμές προΙόντων σε τέτοιο βαθμό που οι διάφορες βιομηχανίες να αναγκάζονται να απολύουν προσωπικό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό ? Γνωρίζεις φυσικά πως η ιαπωνική κουλτούρα και η ανεργία, είναι ένα κράμα που οδηγεί εκατοντάδες ιάπωνες κάθε χρόνο στην αυτοκτονία. Αυτή κατά την άποψη σου είναι μια κοινωνία που ευημερεί ? Διάβασα σε προηγούμενα ποστ το απευκταίο , μην τυχόν και γίνουμε Β.Κορέα (!) Μα τι σχέση μπορούμε να έχουμε με τα καραγκιοζιλίκια μιας επαίσχυντης δικτατορίας που όπως όλοι καταλάβαμε είναι και κληρονομική ? Και όλα αυτά βέβαια σε αντιδιαστολή με την ευδαιμονία της Ν. Κορέας που - ουπς - χρησιμοποιεί σαν κινητήριο μοχλό της βιομηχανίας της δεκάχρονα παιδάκια....

Ο καπιταλισμός είναι τόσο αδηφάγος που όταν πεινάσει, μπορεί να φάει τον εαυτό του...

Είμαι απόλυτα πεισμένος πως τα όσα συμβαίνουν σήμερα με τα μνημονιακά μέτρα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανάγκη για διατήρηση του παρόντος χρηματοπιστωτικού status ΑΛΛΑ με την ειδοποιό διαφορά πως η Ελλάδα είναι μία πρωτόγνωρη κρίση που οι επαΐοντες δεν ξέρουν κατά βάση πως να διαχειριστούν. Ακόμη κι οι αδαείς στην οικονομία μπορούν να καταλάβουν πως όταν αφαιρείς την δυνατότητα από τον καταναλωτή να καταναλώνει , είναι αδύνατον να υπάρξει καταναλωτισμός. Επειδή η κατανάλωση είναι ο πυρήνας του καπιταλισμού, καταλαβαίνεις πως όταν "ξεριζώνεις" με αντιλαϊκά, φορομπηχτικά μέτρα την ραχοκοκαλιά του καπιταλισμού που μπορεί να συντηρήσει ένα παραπαίον οικονομικό σύστημα, δηλ. την μεσαία αστική τάξη, αποδυναμώνεις την αγορά, άρα τον μοναδικό πυλώνα που μπορεί να διατηρήσει μια επαρκή ροή χρήματος - πραγματικού χρήματος, γιατί από το άλλο χρήμα, το fake, χορτάσαμε τόσο πολύ που σκάμε όλοι μας σαν "φούσκες" - πραγματικά απίθανο τι όρους μπορεί να εφεύρει ο καπιταλισμός για να δείξει πως άλλοι φταίνε για την δική του γύμνια. Δεν μπορείς να πάρεις από εκείνον που δεν μπορεί πια να δώσει , το μνημόνιο επιμένει να επιτίθεται σ' εκείνους που θα μπορούσαν να κρατήσουν την αγορά όρθια, μιλάμε για έναν οικονομικό κανιβαλισμό ανεξήγητο - απλά γιατί συμβαίνει ΚΑΙ αυτό. Τα λαμόγια, φτάσανε σε σημείο να μην μπορούν να διαχειριστούν την οικονομική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και ΤΙ ακριβώς θα σήμαινε η στάση πληρωμών μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης. Ποιος θα εμπιστευόταν ένα κλειστό κλαμπ πλουσίων όπου μπαίνει κάποιος με πλαστή φορολογική ενημερότητα ?

Όλα αυτά σημαίνουν πως το αύριο , είναι αβέβαιο και γι' αυτούς που υποτίθεται έπρεπε να είχαν προβλέψει plan B για τέτοιου είδους καταστάσεις.

Πλαν για βλάκες - ο Ραν Ταν Πλαν , απλά ήταν μια ιδιοφυία μπροστά τους ....
    [B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]

Senior Member
    Quote Originally Posted by PETRAN View Post
    Συμφωνώ με πάρα πολλά με αυτά που λες (και εμένα μου αρέσει ο Keynes :P αν και δεν ξέρω το κατά πόσο μπορεί να γίνει στη Ελλάδα αφού ο ιδιωτικός τομέας έχει πάψει να αναπτύσσεται και ο κρατικός είναι στη απόλυτη κακοδιαχείριση και αποδιοργάνωση...δηλαδή υπάρχουν πιο βασικά προβλήματα...) όπως και με την τιμωρία τον πολιτικών και μεγαλο-κλεφτών αλλά δεν ξέρω το κατά πόσο είναι εφικτά στην Ελλάδα. Και εγώ είμαι εναντίον του μνημονίου αλλά και είμαι περισσότερο υπέρ της χώρας σαν παραγωγικό μέλος της Ευρώπης.

Επίσης δεν είμαι πολύ σίγουρος το κατά πόσο θα μπορέσουμε να μείνουμε στο Ευρώ και στην ΕΕ μετά από άτακτη χρεοκοπία και στάση πληρωμών (αν και το να μας διώξουν είναι αντισυνταγματικό νομίζω) όπως και για το πόσο καιρό θα μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις (προλαβαίνοντας να αναπτύξουμε δική μας παραγωγή για να καλύψουμε). Πολύ πιο πιθανό θα ήταν να ήμασταν πάλι υπερ-απελπισμένοι, ανοργάνωτοι, χαοτικοί, φωνακλάδες, ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο φωνάζοντας σε πορείες και σε χάος για να φάμε και για εργασία και απλούστατα κάποιοι θα έρχονταν για να αγοράσουν και πάλι την χώρα εντελώς εξευτελιστικά. (όχι ότι τώρα δεν θα αγοράσουν φτηνά αλλά λέμε). Η Ισλανδία είναι εντελώς άκυρο παράδειγμα ΙΜΟ, χώρα 300.000 ατόμων που διαφέρει σε όλα με την Ελλάδα σε μεγέθη, οικονομική δομή, νοοτροπίες και οργάνωση, πιο κοντά είναι η νοοτροπία μας με μια «μη-παραγωγική» εκδοχή της Αργεντινής .

Γενικά υπάρχουν πολύ βασικά προβλήματα που έχουν ριζώσει γενικότερα στο Ελληνικό σύστημα και σε πολλούς Έλληνες και μας κατατρώνε. Εδω δεν λύθηκαν στα χρόνια (ψευτο-)ευημερίας που είχαμε θα γίνουν σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης/οικονομικής/κοινωνικής αποδιοργάνωσης/κατάρρευσης μιας άτακτης χρεοκοπίας? Καλά είναι όλα αυτά στα λόγια αλλά στην πράξη αλλιώς είναι τα πράγματα. Ωραίες οι ιδεολογίες και οι ρομαντικές θεωρίες/σενάρια αλλά δεν ξέρω για το κατα πόσο μιλάμε για την πραγματικότητα.
    Petran, πρώτα απ'όλα να σου πω πως οι αναγωγές σε άλλα μοντέλα κοινωνιών με παρόμοια προβλήματα , ποτέ δεν με βρήκαν σύμφωνο, ακριβώς γιατί οι ιδιαιτερότητες των κοινωνικών μοντέλων , διαφοροποιούν την συνταγή διαχείρισης των προβλημάτων που ανακύπτουν . Πχ δεν αναφέρθηκε κανείς σε αυτό το φόρουμ πως η υπέρ το δέον δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί κατά βάση να οδηγήσει μια κοινωνία σ' ένα υπο-πληθωριστικό περιβάλλον , όπως εκείνο της Ιαπωνίας τις προηγούμενες δεκαετίες. Υπάρχει κανείς να αμφιβάλει πως η Ιαπωνία είναι μία από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες αλλά σε κατάσταση υπο-πληθωρισμού που συμπιέζει τις τιμές προΙόντων σε τέτοιο βαθμό που οι διάφορες βιομηχανίες να αναγκάζονται να απολύουν προσωπικό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό ? Γνωρίζεις φυσικά πως η ιαπωνική κουλτούρα και η ανεργία, είναι ένα κράμα που οδηγεί εκατοντάδες ιάπωνες κάθε χρόνο στην αυτοκτονία. Αυτή κατά την άποψη σου είναι μια κοινωνία που ευημερεί ? Διάβασα σε προηγούμενα ποστ το απευκταίο , μην τυχόν και γίνουμε Β.Κορέα (!) Μα τι σχέση μπορούμε να έχουμε με τα καραγκιοζιλίκια μιας επαίσχυντης δικτατορίας που όπως όλοι καταλάβαμε είναι και κληρονομική ? Και όλα αυτά βέβαια σε αντιδιαστολή με την ευδαιμονία της Ν. Κορέας που - ουπς - χρησιμοποιεί σαν κινητήριο μοχλό της βιομηχανίας της δεκάχρονα παιδάκια....

Ο καπιταλισμός είναι τόσο αδηφάγος που όταν πεινάσει, μπορεί να φάει τον εαυτό του...

Είμαι απόλυτα πεισμένος πως τα όσα συμβαίνουν σήμερα με τα μνημονιακά μέτρα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανάγκη για διατήρηση του παρόντος χρηματοπιστωτικού status ΑΛΛΑ με την ειδοποιό διαφορά πως η Ελλάδα είναι μία πρωτόγνωρη κρίση που οι επαΐοντες δεν ξέρουν κατά βάση πως να διαχειριστούν. Ακόμη κι οι αδαείς στην οικονομία μπορούν να καταλάβουν πως όταν αφαιρείς την δυνατότητα από τον καταναλωτή να καταναλώνει , είναι αδύνατον να υπάρξει καταναλωτισμός. Επειδή η κατανάλωση είναι ο πυρήνας του καπιταλισμού, καταλαβαίνεις πως όταν "ξεριζώνεις" με αντιλαϊκά, φορομπηχτικά μέτρα την ραχοκοκαλιά του καπιταλισμού που μπορεί να συντηρήσει ένα παραπαίον οικονομικό σύστημα, δηλ. την μεσαία αστική τάξη, αποδυναμώνεις την αγορά, άρα τον μοναδικό πυλώνα που μπορεί να διατηρήσει μια επαρκή ροή χρήματος - πραγματικού χρήματος, γιατί από το άλλο χρήμα, το fake, χορτάσαμε τόσο πολύ που σκάμε όλοι μας σαν "φούσκες" - πραγματικά απίθανο τι όρους μπορεί να εφεύρει ο καπιταλισμός για να δείξει πως άλλοι φταίνε για την δική του γύμνια. Δεν μπορείς να πάρεις από εκείνον που δεν μπορεί πια να δώσει , το μνημόνιο επιμένει να επιτίθεται σ' εκείνους που θα μπορούσαν να κρατήσουν την αγορά όρθια, μιλάμε για έναν οικονομικό κανιβαλισμό ανεξήγητο - απλά γιατί συμβαίνει ΚΑΙ αυτό. Τα λαμόγια, φτάσανε σε σημείο να μην μπορούν να διαχειριστούν την οικονομική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και ΤΙ ακριβώς θα σήμαινε η στάση πληρωμών μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης. Ποιος θα εμπιστευόταν ένα κλειστό κλαμπ πλουσίων όπου μπαίνει κάποιος με πλαστή φορολογική ενημερότητα ?

Όλα αυτά σημαίνουν πως το αύριο , είναι αβέβαιο και γι' αυτούς που υποτίθεται έπρεπε να είχαν προβλέψει plan B για τέτοιου είδους καταστάσεις.

Πλαν για βλάκες - ο Ραν Ταν Πλαν , απλά ήταν μια ιδιοφυία μπροστά τους ....
    [B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]

Senior Member
    Quote Originally Posted by sabb View Post
    ....Πλαν για βλάκες - ο Ραν Ταν Πλαν , απλά ήταν μια ιδιοφυία μπροστά τους ....
    ..χαχαχαχαχ καλό...για να μην σου πω ότι πιο πολύ μυαλό είχε η "σκούφια" του
    από το "άλογο"-κέφαλο του Αλογοσκούφη!
    Και μια κι έκανες αναφορά στον αγαπημένο μου "ήρωα",
    γιατί λοιπόν να καεί το "πελεκούδι" για κάποιους στο κέντρο, οι περιουσίες και τα μαγαζιά
    ταλαίπωρων βιοπαλαιστών κι όχι π.χ. το νεοκλασσικό του Ραν Ταν Πλαν-Τσοχατσόπουλου
    στην Ακρόπολη ή και η βίλα στο Καπανδρίτι του άλλου ρασοκλέφτη Ρουσόπουλου?

Senior Member
    σαμπ, χαίρομαι να σε διαβάζω.:) Όπως και ο παραλληλισμός της marinas38 για την ψυχολογία ως προς την ώθηση στην αποφυγή εξαρτητικών σχέσεων και η αντίστοιχη της καλλιέργειας μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, ενδυναμωμένη και σθεναρή, με τη στάση ενός λαού απέναντι σε δυνάστες, ήταν πολύ πετυχημένος!

Το ζουμί νομίζω μπορεί να βγει από μία φράση που μπορεί και να πέρασε απαρατήρητη, του υπουργού Βανζέλ Βενιζέλου, πριν του πετάξει ο Μαυρίκος τον περιβόητο τόμο που κανένας τους δεν έχει διαβάσει αλλά καλούνταν να ψηφίσει ούτως ή άλλως (αυτό είναι για μένα σαν κάτι ταινίες κουλτουριάρικες που κάθε σκηνή σέρνεται για 135 λεπτά τουλάχιστον, και που λένε ότι τις βλέπουν οι περισσότερες για να είναι ιν, ενώ τις βαριούνται αφόρητα, λολ)

Ένιγουειζ, η φράση ήταν:

"Η Δημοκρατία θα ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ"

Ως τώρα νόμιζα ότι αυτό λέγεται χούντα, φαίνεται ότι έχω κάνει λάθος...:P:P
    Αυτή η μικρή φρασούλα συμπυκνώνει τη φασιστική τους, τύποις δημοκρατία, το χουντικό τους πολιτικό σύστημα, που το παρουσιάζουν ως ελεύθερο και δημοκρατικό και πλειοψηφικό και παπαρίτσες-στολιδάκια-κορδελάκια, ενώ στην πραγματικότητα και οι ίδιοι οι βουλευτές τους είναι τα σκλαβάκια τους, που τα τιμωρούν όταν τολμήσουν να πουν και κάνα όχι.

Επίσης, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια εκφοβισμού των απλών ανθρώπων από τα καθεστωτικά μέσα, τόση πια ομοιομορφία, τόση σύμπνοια των δημοσιοκάφρων, τόση συμφωνία μεγάλων πνευμάτων, τόση στήριξη στο σκηνικό του τρόμου της επόμενης μέρας, ούτε στην ταινία 2012! Ρε δε θα έχουμε να φάμε! Τι μου λες, ξέρεις ρε ηλίθιε τι μακαρόνι παίζει στα ελληνικά σπίτια πλέον? Τι όσπριο? Στα δικά σας σπίτια τι τρώτε άραγε? Άσε κύριε Βανζέλ, το βλέπω! Καθάρματα, που τώρα Τρώμε, ενώ μετά Δεν-Θα-Τρώμε.

Το επιχείρημα τώρα της επόμενης μέρας. Δε θα υπάρχει πετρέλαιο, δε θα έχουμε φαγητό, ούτε φραπές δε θα εισάγεται! Τι μου λες...Φοβήθηκα. Είμαστε καμήλες, θα τρώμε από την καμπούρα μας τα αποθέματα, αρκεί να σας ξεφορτωθούμε. Λίγη πείνα είναι φτηνό αντίτιμο για να φύγουν οι δυνάστες από το σβέρκο μας. Άσε που δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον Πασεγές, έχουμε διατροφική αυτάρκεια που φτάνει το μέσο όρο του 94%. "Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα" σχολιάζει ο Τζανέτος Καραμίχας, ας το επαναλαμβάνουμε, να αποσοβήσουμε τις φοβικές τους κατευθυνόμενες μαλακίες που επιχειρούν να ενσταλάξουν το φόβο ενός απρόβλεπτου μέλλοντος σε αντίστιξη με ένα τι? Κατακαημένο, ζοφερό, χουντικό, πεινασμένο ήδη, πετσοκομμένο παρόν.

Όχι, η δική σας Δημοκρατία δε θα περάσει! Θα περάσει η πραγματική και να σκάσετε!
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Senior Member
    Quote Originally Posted by marina38 View Post
    ...Καλό θα ήταν λοιπόν και συλλογικά να στραφούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση και να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική.
    Eπιμένω ότι σαν λαός κι ύστερα από τόσες "κακουχίες" μαζί και με τις πρόσφατες
    και σίγουρα με πρώτους τους ηγέτες ή τους υποψήφιους ηγέτες, χρειαζόμαστε,
    για να πάρουμε ξανά τα πάνω μας και να σπρώξουμε μπροστά
    την ανήμπορη μηχανή του κράτους, εκτός από ατομική "ψυχοθεραπεία" κι ομαδική
    για να περάσει επί τέλους ξανά η αντίληψη ότι
    "μέσα στο γενικό καλό βρίσκεται και το καλό του καθενός μας".
    Βέβαια αυτή η αντίληψη απαιτεί αλήθειες και θυσίες.
    Η αλήθεια όμως και σαν έννοια και σαν πράξη ως γνωστόν δεν πουλάει και φιμώνεται
    γιατί πάντα έρχεται ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα κι αυτά θα υπάρχουν εσαεί!
    Άρα προς το παρόν απευθύνεται σε κείνους, που θα τολμήσουν να μπουν μπροστά και
    χωρίς να υπολογίζουν κανένα κόστος θα διεκδικήσουν την πραγματική αλλαγή!
    Το ζητούμενο όπως είπε κι marina38 είναι ποιοί θέλουμε την ουσιαστική αλλαγή
    και τί μπορούμε συλλογικά να κάνουμε γι' αυτό, αλλά άμεσα?
    Εγώ καταθέτω την άποψη ότι προς το παρόν διαδίδουμε ότι η ψήφος στα κόμματα
    νδ, πα-σοκ, λαος-χαος είναι καμμένη ψήφος, για να μην ξανακαούμε!
    Συμφωνώ με τον sheldon όχι αποχή, λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο γιατί ενισχύει τα πρώτα κόμματα.
    Ψήφο σ' όλα τα μικρότερα. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΥΝΑΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ!!
    Last edited by μαρκελα; 14-02-2012 at 10:37.

Senior Member
    Ο Αζαριάδης, οικονομολόγος και υποστηρικτής του σεναρίου χρεωκοπία και επιστροφή στη δραχμή αφού κάνει μια εκτενή ανάλυση των θετικών της θέσης του καταλήγει κι αυτός στο ότι: "Το μόνο που θα καταφέρει η Ελλάδα με αυτή την κίνηση είναι να κερδίσει 2 χρόνια μέσα στα οποία θα πρέπει να κάνει μεγάλες αλλαγές". Δηλαδή, η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι λύση απλά ένας τρόπος -κατά κάποιους καλύτερος- να γίνουν αλλαγές. Τώρα σοβαρά πόσοι πιστεύουμε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει αλλαγές στην Ψωροκώσταινα;

To Euro or not to Euro? - C. Azariadis:

As the Greek government teeters on the verge of collapse and the national economy is in a freefall, voters in Greece are running out of time. Despite repeated rounds of cuts and austerity, the state still cannot pay salaries and pensions to more than two-and-a-half million people whose livelihood depends on the government. Tax revenue is shrinking, international lenders insist on deep and unpopular reforms, labor unions and professional groups cling obstinately to the status quo. The most corrupt political class in Europe squabbles over power, privilege and patronage as the youth unemployment rate soars to 40%. Schools and social life are disrupted by unending strikes while crime rates shoot up and the rule of law is visibly on the wane.

Long-postponed questions are coming to the fore with an urgency that cannot be deferred. Euro or drachma? Inside the EU or out? Structural reforms or status quo? Should the public sector shrink or grow? Is the current constitution working or we need a new one? In this post we deal with the first one. Today’s big policy question is: Should Greece tighten its belt as much as its lenders dictate and stay in the Eurozone or go back to the drachma and stop paying interest on its public debt?

Luckily for voters, this question has a simple answer suggested by many independent economists like Ken Rogoff, Nouriel Roubini and by the recent experience of Argentina—suspend interest payments, drop the euro and go back to the drachma. This is a costly choice but the benefits seem to outweigh the costs. Default would save the Greece annual payments roughly equal to 6% of its GDP, and would instantly balance the government budget. Going back to the drachma at an initial exchange rate of about 600 to the Euro will immediately boost competitiveness in exports and tourism, and reverse the economic freefall the country is going through now. Incomes will start growing again. Devaluing the drachma will also give the country breathing space to debate and implement the structural reforms that will keep it from a return to the poverty of the 1950’s.

Default is a messy business fraught with danger. Greek banks will collapse as their equity is wiped out; the state will have re-capitalize them without giving politicians or labor leaders any authority over day-to-day operations. International lenders will avoid the Greek government for many years, and the drachma will not be accepted by foreigners. Euro deposits will be taxed or forcibly converted to drachmas or regulated by capital controls. The drachma itself will be prone to inflation because special-interest groups will pressure the government to give them bonuses, raises, pensions and other handouts. Europeans will be apoplectic for a while because their banks, too, will suffer from a suspension of payments by Greece. Worse still, fears may spread through financial markets that Italy or Spain may follow in the footsteps of Greece. Fears of contagion can easily drive up the cost of borrowing for those two nations and thus become self-fulfilling. Dire consequences can follow for the world economy.

None of these drawbacks outweigh the obvious and immediate benefits that a suspension of interest payments would confer on the country. Greece is no more responsible for world contagion than the investment banking firm of Lehman Brothers was for the 2008-2009 financial panic. Recapitalizing European banks against default will be cheaper than bailing out Greece through a prolonged period of austerity. Argentina has recovered from its default of 10 years ago, and prospered.

The real danger of default is not that it causes friction between trading partners, domestic banks and depositors, or even international borrowers and lenders. Default is just a stopgap policy that gives borrowers time to put their affairs in order. That means spending less, working more, and planning ahead. If Greece really wants to prosper, default will buy perhaps two years in which the country must reform itself from top to bottom, from one end to another. The real risk is that the temporary relief from exiting the eurozone will be wasted in a vain effort to maintain the status quo. This is a risk that Greece must take.

Senior Member
    Quote Originally Posted by marina38 View Post
    Εδώ, σε ένα φόρουμ ψυχολογικής υποστήριξης ενθαρρύνουμε τα άτομα που ζουν μέσα στην εξάρτηση και την ηττοπάθεια, να βρουν το θάρρος να σταθούν στα πόδια τους μακριά από σχέσεις εκμετάλλευσης και φόβου, διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα και την ελευθερία τους. Καλό θα ήταν λοιπόν και συλλογικά να στραφούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση και να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική.
    Εγώ προσωπικά δεν βλέπω πουθενά γύρω μου ηττοπάθεια αντίθετα μια προσπάθεια αποποίησης οποιασδήποτε ευθύνης και μια αυτοπροβολή μεγαλείου. Δεν έχουμε ευθύνη απεναντί και σε αυτούς τους ανθρώπους να τους ωθήσουμε να δουν μια λιγότερο διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας; Τελικά, φταίει η ηττοπάθεια μερικών ή ο ναρκισισμός κάποιων άλλων;

Senior Member
    Quote Originally Posted by melissa View Post
    ... Τώρα σοβαρά πόσοι πιστεύουμε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει αλλαγές στην Ψωροκώσταινα;
    ..ξέχασες και Ψωρογιώργαινα κι αυτό γιατί επιτέλους δεν χρειαζόταν πλέον η χώρα έως το 2500μ.Χ. να κυβερνιέται από τις 2 ίδιες οικογένειες, που και την ρημάξανε και την ψωριάσανε!!!

Page 13 of 13 FirstFirst ... 3111213