Κριτική-Αυτοεκτίμηση - Page 5
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 5 of 5 FirstFirst ... 345
Results 61 to 70 of 70
  1. #61
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Athens
    Posts
    1,685
    Quote Originally Posted by Karisha View Post
    Ε οκ διαλυμενη ειμαι τελειως και εγω ομως,γι αυτο αντιδραω και ετσι. Και γι'αυτο παρακολουθω και αυτο το θεμα,μπας και παρω τιποτα.

    Εσεις που ειστε πιο δυναμικοι χαρακτηρες πως κανετε κριτικη σε καποιον? οχι επιθεση ομως,κριτικη. Φερτε μου καποιο παραδειγμα να το συζητησουμε.
    Μιλώντας για μένα, δεν είμαι πάντα δυναμική.
    Και γω τα κομμάτια μου μαζεύω :-)
    Απλώς σε κάποια πράγματα, ας πούμε ότι έχω σταματήσει να τα βλέπω τόσο ιδεαλιστικά..
    Όταν κάνω κριτική, την κάνω μόνο ως προς το σκέλος που αφορά εμένα.
    π.χ. δε θα κάνω κριτική που ο Α ή ο Β αντιμετωπίζουν έτσι μια κατάσταση κι εγώ διαφωνώ, παρά μόνο αν μου ζητηθεί.
    εάν κάτι με αφορά θα το κρινω όμως..θα ξεκινήσω από αυτό που με ενοχλεί, θα μιλήσω ειλικρινά και θα περιμένω μια αιτιολόγηση από τον άλλον.
    Αλλά εννοείται ότι αυτό το κάνω με τα δικά μου πρόσωπα.
    επίσης, εάν κάποιος βλέπω ότι δεν δέχεται εύκολα κριτική, γιαττί ασς πούμε παρεξηγείται, εφόσον είναι κοντινό πρόσωπο και δεν μπορώ να αδιαφορήσω, τότε θα αποστασιοποιηθώ.
    Την ειλικρίνεια τη χρησιμοποιώ πολύ και στη δουλειά, όχι όμως βάζοντας μπροστά το "νιώθω"...
    αλλά το "πιστεύω ότι..."
    γενικά οι ευαισθησίες καλό υθα ήταν να βγαίνουν σε πολύ κοντινά περιβάλλοντα.
    ..το σκοτάδι του ενός, δυο μαζί το κάνουν φως...

  2. #62
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    2,605
    Quote Originally Posted by Karisha View Post
    Ε οκ διαλυμενη ειμαι τελειως και εγω ομως,γι αυτο αντιδραω και ετσι. Και γι'αυτο παρακολουθω και αυτο το θεμα,μπας και παρω τιποτα.

    Εσεις που ειστε πιο δυναμικοι χαρακτηρες πως κανετε κριτικη σε καποιον? οχι επιθεση ομως,κριτικη. Φερτε μου καποιο παραδειγμα να το συζητησουμε.
    Θα αναφερθώ σε παραδείγματα από την επαγγελματική μου καριέρα.
    Για αρκετά χρόνια δίδασκα σχέδιο σε εφήβους και αργότερα εκπαίδευα καθηγητές για να διδάξουν σχέδιο.
    Αναφέρω τον τομέα, γιατί το σχέδιο είναι κάτι το οποίο εκτίθεται στα μάτια όλων, καθηγητών και μαθητών και η κριτική είναι αναπόφευκτη.
    Μετά από αρκετά πειράματα, επιμόρφωση και εμπειρία, κατέληξα σε αυτό που είπα παραπάνω: ότι ο καθένας θέλει τον τρόπο του.
    Αυτό όμως που χρειάζονται όλοι είναι ενθάρρυνση πρώτα απ' όλα και να δείξεις ότι πιστεύεις σ' αυτούς και πιθανόν να βλέπεις αυτό που εκείνοι δε βλέπουν ακόμα.
    Για παράδειγμα, κάποιοι που δεν τα καταφέρναν και δυσκολεύονταν πολύ, είχαν και την τάση να παρατάνε την προσπάθεια και να το ρίχνουν στην πλάκα. Είναι πολύ συχνά και ένα άλλοθι, αφού δεν προσπάθησα είναι αναμενόμενο να μην κάνω κάτι καλό.
    Καλό είναι να ξεκινάς από κάτι καλό που βλέπεις στον άλλον, να το επισημαίνεις και να προσπαθείς να το βελτιώσεις. Να επικεντρώνεσαι αρχικά στα θετικά και μετά να προσπαθείς να βελτιώσεις τα αρνητικά. Είναι όμως και σημαντικό να μην έχεις τις ίδιες προσδοκίες απ' όλους.
    Δεν μπορούν όλοι να γίνουν αστέρια, αλλά μπορεί ο καθένας να βγάλει ό,τι καλύτερο μπορεί, φτάνει να πειστεί ότι το έχει. Και σ' αυτό συχνά φτάνει να δει ότι το πιστεύεις εσύ. Αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον άλλον, να του λες ότι είναι τέλειος ενώ δεν είναι. Μπορείς να επισημαίνεις τη βελτίωσή του και να του δίνεις θάρρος να πάει παραπέρα.
    Επίσης, είναι σημαντικό να μην προσβάλλεις και μειώνεις τον άλλον με την κριτική σου.
    Έχει τύχει ν' ακούσω απίστευτες βλακείες από συναδέλφους που εκπαίδευα, αλλά ποτέ δεν απαξίωσα κάποιον. Όταν ο άλλος νιώθει εμπιστοσύνη και ότι δεν κρίνεται από ένα λάθος του, είναι πιο ανοιχτός στην επικοδομητική κριτική. Όταν νιώθει ότι είσαι με το μέρος του, γιατί έχετε έναν κοινό στόχο για παράδειγμα και όχι απέναντί του, ότι δεν κρίνεται όλη η αξία του από ένα λάθος, τότε είναι ευκολότερο να δεχτεί την κριτική που του γίνεται.
    Βεβαίως, αυτό που επίσης παρατήρησα είναι ότι, συνήθως πιο αρνητικοί στην κριτική είναι αυτοί που έχουν λιγότερες ικανότητες.

  3. #63
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    306
    Quote Originally Posted by marina38 View Post
    anonymous, είπα να το πιάσω από την αρχή... ξεκινώντας από αυτό που γράφεις εδώ. Λοιπόν, για το 'πώς γίνεται' που ρωτάς, μια χαρά γίνεται, γιατί είναι άλλο πράγμα η αυτογνωσία και άλλο πράγμα η αυτοεκτίμηση. Μπορεί θαυμάσια να ξέρω (γνωσιακά) ποιος είμαι, πχ να ξέρω σε τι επίπεδο κινείται η νοημοσύνη ή ή εμφάνιση μου σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού. Αλλά το συναισθηματικό κομμάτι είναι πιο ευάλωτο: όταν λοιπόν κάποιος μου ασκεί συνεχώς κριτική, τότε είναι λογικό να νιώσω άσχημα και να μπω σε σκέψεις. Απλά οι άνθρωποι που προ-κριτικής είχαν μια υψηλή αυτοεκτίμηση, επηρεάζονται μεν αλλά επανέρχονται πιο γρήγορα.

    Πάντως, οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι συνήθως πολύ αυστηροί κριτές των άλλων, ενώ δεν δέχονται ούτε καν την εποικοδομητική κριτική από τους άλλους. Πόσο μάλλον ένα αρνητικό σχόλιο ή τον θυμό των άλλων. Που κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι, δεν γίνεται οι άλλοι να είναι πάντα λογικοί, συγκρατημένοι, επικοινωνιακοί με σωστό τρόπο κλπ.

    Επίσης, παρατηρούμε συχνά πως οι άνθρωποι που δεν τολμάνε να παραδεχτούν αλήθειες που (γνωσιακά) ξέρουν, αλλά (συναισθηματικά) τους είναι δυσβάσταχτες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε την κριτική ούτε τον θυμό των άλλων. Πράγμα που δυστυχώς σημαίνει ότι χάνουν όχι μόνο την αυτοεκτίμηση, αλλά και την ικανότητα αυτοκριτικής, γιατί παρασύρονται από τα προϋπάρχοντα 'blind spots'.Προσωπικά θεωρώ χρήσιμη την αυτοκριτική, όμως τόσο η σκληρή αυτοκριτική όσο και η καθόλου, μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις: η σκληρή αυτοκριτική δημιουργεί ένα 'βαρύ' κλίμα μέσα στις σχέσεις, ενώ η έλλειψή της και τους άλλους κουράζει και εμάς μας κρατά στάσιμους στη μιζέρια ή τις αυταπάτες μας.

    Και τέλος, ένας άνθρωπος επιρρεπής, ενοχικός, αβέβαιος, που αμφιταλαντεύεται κλπ, σαφώς μπαίνει σε διλήμματα και μερικές φορές παίρνει και λάθος αποφάσεις ή κάνει κινήσεις που του υπαγορεύουν οι άλλοι. Γι' αυτό και είναι καλό να μην δίνουμε συμβουλές που μοιάζουν σαν 'απόλυτες αλήθειες' ή 'διαταγές' προς τους άλλους, αλλά να τους βοηθάμε να έρθουν σε επαφή με το δικό τους συναίσθημα και τις δικές τους ανάγκες, σε συνδυασμό με την εξωτερική πραγματικότητα.

    Ουφ, πολλά έγραψα... αυτάα :)
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση:)
    Ακριβώς αυτό ήθελα να ρωτήσω με την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση οπότε συμφωνείς κ συ με την άποψη που είπα:cool:
    Γενικά όσο αφορά την αυτοεκτίμηση όλα όσα έγραψες με ενθάρρυναν αρκετά γιατί ως άτομο δέχομαι εύκολα την κριτική των άλλων (τουλάχιστον την εποικοδομητική)..οπότε μάλλον δεν έχω το πρόβλημα αυτοεκτίμησης που φοβόμουν..
    Η αλήθεια είναι ότι λόγω συγκυριών και βιωμάτων έχω λάβει αρκετή κριτική σε διάφορους τομείς της ζωής μου ίσως αυτό με κάνει περισσότερο ευαίσθητη με το θέμα.
    Η τελευταία παράγραφος ίσως μου ταιριάζει καλύτερα σε ότι αφορά τις ενοχές. Ακριβώς αυτά τα διλήμματα και τα θέλω δε μπορώ να επιλύσω και χαίρομαι αρκετά γιατί διαπιστώνω ότι δεν οφείλονται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση..αλλά σε ενοχές που είναι μάλλον πιο εύκολο να τις ξεφορτωθώ.

  4. #64
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4,566
    anonymous_1 σίγουρα δεν έχω κάτι μαζί σου, γιατί αν όντως είχα δεν θάμπαινα καν στο κόπο εξ αρχής
    να ποστάρω. Επανακινώ ωστόσο το θέμα σου, γιατί πουθενά από την αρχή
    δεν είπα εγώ γι' αυστηρούς κριτές ή αυστηρές αυτοκριτικές,
    γιατί είμαι της κάθετης άποψης "μην κρίνεις για να μην κριθείς" κι αυτή η ρήση για μένα,
    εμπεριέχεται στην έννοια "αυστηρή κριτική" ή αλλιώς στείρα κριτική,
    που αφού δεν ωφελεί, βλάπτει!
    Και πάλι όμως και γι' άλλη μια φορά "χτύπησαν" οι "γνωστοί άλλοι.." με την πάγια τακτική τους..
    "λέμε αυτά που κυρίως εκφράζουν εμάς σαν προσωπικότητα για να κατηγορήσουμε στην συνέχεια τον άλλον ότι τάπε".
    Τώρα το ποιόν εκθέτουν και κατηγορούν, ευτυχώς, που υπάρχουν όσα ειπώθηκαν..
    Όσο για την "..λίγο άκομψη επίθεση.." που πολύ χαριτωμένα είπες ότι σου έκανα, συμφωνώ, μ' αυτό που είπε η

    Quote Originally Posted by Karisha View Post
    .. Και οι "επιθετικοι" τυποι ειναι συνηθως οι πιο ευαισθητοι.

    ..κι η δική μου πρόθεση πάντως είναι να βοηθήσω και μέχρι στιγμής, αυτοί, που μου τόχουν
    αναγνωρίσει είναι και αρκετοί, αλλά κι αρκετά αξιολόγοι! Για όσο βρίσκομαι λοιπόν στο φόρουμ,
    μου αρκεί ν' ακούσω έστω κι ένα ειλικρινές "ευχαριστώ" από μια άποψή μου, που βοήθησε κάποιον
    συνάνθρωπό μας!

    Υ.Γ.: Είμαι πολύ ευτυχής γιατί μέχρι στιγμής τα "ευχαριστώ" από καρδιάς είναι και αρκετά
    και αρκετά αξιόλογα!!!!!

  5. #65
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Αθηνα
    Posts
    312
    marian_m

    ΣΥΜΦΩΝΩ απολυτα μαζι σου,κανεις κριτικη στον αλλον οχι με σκοπο να τον στεναχωρησεις αλλα να τον βελτιωσεις,να του δωσεις θαρρος να συνεχισει αλλα καλυτερος. Αυτο λεω και εγω :)

    λες "Επίσης, είναι σημαντικό να μην προσβάλλεις και μειώνεις τον άλλον με την κριτική σου.
    Έχει τύχει ν' ακούσω απίστευτες βλακείες από συναδέλφους που εκπαίδευα, αλλά ποτέ δεν απαξίωσα κάποιον"

    Ακριβως αυτο πιστευω και εγω οτι πρεπει να γινεται. Ακομα και στα ατομα που δεν τα βρισκετε πρεπει να φερεσαι με σεβασμο.

    (πρεπει να εισαι καλη καθηγητρια. :) αν κανεις και ιδιαιτερα ,και εχεις χρονο ,θα χαρω καποια στιγμη στο μελλον που θα εχω μερικα φραγκα να μου κανεις ελευθερο σχεδιο γιατι θελω να δωσω για Καλων Τεχνων )

  6. #66
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Αθηνα
    Posts
    312
    void

    Πολη σωστη αυτη η σταση σου. Προσπαθω και εγω να το κανω αλλα βλεπω τα πραγματα πολυ ιδεαλιστικα απο πολυ μικρη και ισως και γι'αυτο να εχω "πεσει" τοσο πολυ,γιατι τα πραγματα πρεπει να ειναι πολυ πιο ωμα απ'οσο τα εχω στο μυαλο μου.. Γενικα πιστευω πολυ στους ανθρωπους,κι ας μου φερθηκαν σκαρτα στο παρελθον,και ας τους βλεπω να φερονται σκαρτα γενικα σημερα σε ολους τους τομεις. Και μου βγαινει αυθορμητα να προσπαθω να τους βελτιωνω οσο μπορω σε καποια πραγματα που βλεπω οτι ισως κανουν λαθος.. Με τροπο ομως. Ας πουμε εμενα θα μου αρεσε πολυ να ειχε βρεθει καποιο ατομο στο παρελθον και να μου ειχε επισημανει καποια πραγματα στην συμπεριφορα και τον χαρακτηρα μου που ηταν τελειως λαθος... Θα ειχα γλιτωσει πολυ χρονο τωρα και ισως να τα ειχα καταφερει καλυτερα.

  7. #67
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    2,605
    Quote Originally Posted by Karisha View Post
    marian_m

    ΣΥΜΦΩΝΩ απολυτα μαζι σου,κανεις κριτικη στον αλλον οχι με σκοπο να τον στεναχωρησεις αλλα να τον βελτιωσεις,να του δωσεις θαρρος να συνεχισει αλλα καλυτερος. Αυτο λεω και εγω :)

    λες "Επίσης, είναι σημαντικό να μην προσβάλλεις και μειώνεις τον άλλον με την κριτική σου.
    Έχει τύχει ν' ακούσω απίστευτες βλακείες από συναδέλφους που εκπαίδευα, αλλά ποτέ δεν απαξίωσα κάποιον"

    Ακριβως αυτο πιστευω και εγω οτι πρεπει να γινεται. Ακομα και στα ατομα που δεν τα βρισκετε πρεπει να φερεσαι με σεβασμο.

    (πρεπει να εισαι καλη καθηγητρια. :) αν κανεις και ιδιαιτερα ,και εχεις χρονο ,θα χαρω καποια στιγμη στο μελλον που θα εχω μερικα φραγκα να μου κανεις ελευθερο σχεδιο γιατι θελω να δωσω για Καλων Τεχνων )
    Ναι, ήμουνα καλή καθηγήτρια απ' ότι μου έχουν πει, αλλά κρίνοντας και από τα αποτελέσματα. Γιατί πάνω απ' όλα έχω υπομονή. Αλλά, ήταν μια συμπληρωματική ενασχόληση, που έπαψα να την κάνω όταν ένιωσα ότι δεν είχε κάτι άλλο να μου δώσει, όταν πλέον έχασα τον ενθουσιασμό μου με λίγα λόγια. Γιατί, αυτό που πραγματικά με γεμίζει και είναι το κύριο επάγγελμά μου, είναι νομίζω πιο δημιουργικό από τη διδασκαλία, ή τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.
    Δε δίδασκα ελεύθερο σχέδιο, αλλά γραμμικό ή αλλιώς αρχιτεκτονικό σχέδιο.
    Πάντως, να δώσεις για Καλών Τεχνών αν έχεις τέτοιο μεράκι. Και ν' ασχολείσαι με αυτό που σ' αρέσει έτσι κι αλλιώς. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ενασχόληση με κάτι δημιουργικό, όπως μία τέχνη. Είναι κάτι σαν τον έρωτα και μάλιστα, με περισσσότερη διάρκεια!

  8. #68
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Αθηνα
    Posts
    312
    marian_m

    Αυτο ακριβως πιστευω και εγω. Βασικα επειδη την εχω σαν οπλο απο πολυ μικρη δυσκολευομαι να φανταστω πως τα βγαζουν περα οι ανθρωποι χωρις κατι δημιουργικο.. Δηλαδη οταν δεν κανεις τον πονο σου και την ασχημια εξω κατι ομορφο τοτε..πως τα καταφερνεις? δεν σε τρωει τελειως μετα? Γι αυτο προτεινω και την ενασχοληση με την τεχνη σε ολους,ο,τι προβλημα και αν αντιμετωπιζουν. Επισεις σου καλλιεργει εναν τροπο σκεψης που ειναι ανεκτιμητος.. Δυστηχως δεν ασχολουμαι τοσο πολυ τα τελευταια 3 χρονια γιατι εχω διαλυθει τελειως αλλα ακομα και οι φορες που θα πεισω τον εαυτο μου και θα κατσει να ζωγραφισει η να παιξει μουσικη ειναι για μενα η απολυτη λυτρωση και ελπιδα μαζι.

  9. #69
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    306
    Quote Originally Posted by Karisha View Post
    marian_m

    Αυτο ακριβως πιστευω και εγω. Βασικα επειδη την εχω σαν οπλο απο πολυ μικρη δυσκολευομαι να φανταστω πως τα βγαζουν περα οι ανθρωποι χωρις κατι δημιουργικο.. Δηλαδη οταν δεν κανεις τον πονο σου και την ασχημια εξω κατι ομορφο τοτε..πως τα καταφερνεις? δεν σε τρωει τελειως μετα? Γι αυτο προτεινω και την ενασχοληση με την τεχνη σε ολους,ο,τι προβλημα και αν αντιμετωπιζουν. Επισεις σου καλλιεργει εναν τροπο σκεψης που ειναι ανεκτιμητος.. Δυστηχως δεν ασχολουμαι τοσο πολυ τα τελευταια 3 χρονια γιατι εχω διαλυθει τελειως αλλα ακομα και οι φορες που θα πεισω τον εαυτο μου και θα κατσει να ζωγραφισει η να παιξει μουσικη ειναι για μενα η απολυτη λυτρωση και ελπιδα μαζι.
    Σου εύχομαι να έχεις πιο δημιουργικές μέρες. Κρίμα που τα τελευταία 3 χρόνια δεν ασχολείσαι πολύ με ζωγραφική και μουσική. Ίσα ίσα όταν δεν είσαι καλά πρέπει να ασχολείσαι με τέχνες. Karisha σε σχέση με αυτοπεποίθηση και κριτική δεν είσαι καλά ή συνέβησαν γεγονότα που σε διέλυσαν;
    Και γω έχει γύρω στα 10 χρόνια να ζωγραφίσω για μένα. Ζωγραφίζω που κ που κανένα καρτούν για τα ανήψια :p...Εγώ το παράτησα γιατί είχα πολλές ώρες διάβασμα κ σπουδές αλλά και τώρα που έχω ώρα πάλι δεν ζωγραφίζω. Δεν αφήνω μάλλον τον εαυτό μου να ασχοληθεί με κάποιο χόμπυ αν δεν τελειώσω τις σπουδές.
    Και εγώ ήθελα να πάω καλών τεχνών, βασικά πολλά άλλα ήθελα να κάνω από αυτά που ασχολήθηκα αλλά δυστυχώς πάντα οι άνθρωποι προσπαθούν να ασχοληθούν με κάτι που θα τους διασφαλίσει μία καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση (που στις μέρες μας αμφιβάλλω) και με επαγγέλματα κύρους και όχι με αυτό που θέλουν πραγματικά. Ίσως έπραξα καλύτερα επειδή οι ικανότητες μου στην τέχνη ήταν μάλλον λιγότερες από την επιστήμη..αν δε ζεις πολλές ζωές για να διαλέξεις σε κάθε ζωή κάτι διαφορετικό δε μπορείς να μάθεις πιο θα ήταν το σωστό.

  10. #70
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Νομός Πέλλας
    Posts
    221

    Κριτική-αυτοεκτίμηση

    Πόσο η κριτική των άλλων και κάποια βιώματα μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές και την εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του?

    Προσωπικά θεωρώ από καθόλου , έως το σημείο η ζωή μας να γίνει μαρτύριο !

    Η αυτοκριτική και οι ενοχές είναι χρήσιμες για τον καθένα και βοηθάει στο να ζήσει κάποιος όπως ονειρεύεται ή τον εμποδίζει?

    Θα προτιμούσα την λέξη αυτογνωσία αντί της αυτοκριτικής , γιατί η αυτό-κριτική = κρίνω ο ίδιος τον εαυτό μου ( ήμουν καλός , η κακός ). Ενώ αυτογνωσία = γνωρίζω τον αληθινό εαυτό μου! Και όσο καλύτερα γνωρίζω κάτι τόσο καλύτερα το χρησιμοποιώ !
    Όσο για της ενοχές , η γνώμη μου είναι ότι μας παγιδεύουν , είναι εμπόδιο ( βάλτε νοερά τον εαυτό σας μετά από σοβαρά λάθη και αποτυχίες σε ένα εδώλιο ως ένοχος , πόσο δυναμικά νιώθετε ;; και πόσο αυτό που νιώθετε μπορεί να σας βοηθήσει ;;


    Πως γίνεται ενώ μπορεί να έχει κάποιος πλήρη εικόνα τι αξίζει νοητικά, συναισθηματικά και σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης και τι αξίζει σαν άτομο και σαν χαρακτήρας μία οξεία κριτική να τον βάζει σε σκέψεις,να αναθεωρεί και να γίνεται στη συνέχεια ο χειρότερος από τους κριτές για τον εαυτό του?

    Εξαρτάται τι σημαίνει το πρόσωπο που δεχτήκαμε την οξεία κριτική , ποια αξία του προσδίδουμε και πόσο θεωρούμε ότι υπερτερεί της δικής μας , αλλά κυρίως πόσο ανασφαλείς ήμαστε στην απόρριψη , δηλαδή στην μοναξιά !

    Πόσο μία σκληρή αυτοκριτική και μία αυτοεκτίμηση που μεταβάλλεται από τη γνώμη των άλλων (καθρέφτισμα) μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σχέσεις κάποιου και να μην μπορεί να τον αφήσει να ζήσει όπως θέλει ή ακόμα χειρότερα να τον βάζει σε δίλημμα για το τι θέλει?
    Η συνειδητοποίηση όλων αυτών είναι το κλειδί για να λύσει κάποιος το πρόβλημα του ή μερικοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια ψυχολόγου για να ξεπεράσουν ένα για πολλούς εύκολο πρόβλημα;

    Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα : ''για πολλούς εύκολο πρόβλημα;'' κατά την γνώμη μου είναι το πρόβλημα όλης της ανθρωπότητας ! Γι αυτό και αυτή έχει επιδοθεί σε ένα ατελείωτο και παρά-φύσιν κυνήγι της τελειοθηρίας για να νιώθει αποδεκτή !
    Last edited by Φιλομαθής; 25-02-2012 at 12:55. Reason: Βελτίωση εμφάνισης

Page 5 of 5 FirstFirst ... 345

Similar Threads

  1. Αυνανισμός: μια κριτική προσέγγιση
    By Driver in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & Αυτοβοήθεια
    Replies: 32
    Last Post: 28-12-2011, 20:19
  2. Η διαφορά ανάμεσα στην κριτική και τη γνώμη
    By John11 in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότητα
    Replies: 40
    Last Post: 02-11-2011, 13:35
  3. Κριτική
    By Φωτεινη! in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & Αυτοβοήθεια
    Replies: 17
    Last Post: 07-04-2010, 23:46
  4. δεν αντεχω την κριτικη ,γιατι?
    By afrula in forum Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
    Replies: 3
    Last Post: 20-03-2009, 05:24
  5. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
    By macmar in forum Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση
    Replies: 1
    Last Post: 20-02-2005, 13:01

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •