Results 1 to 15 of 19
Thread: ζωή χωρίς εμπειρίες
-
02-03-2012, 08:09 #1
ζωή χωρίς εμπειρίες
Θέλω να φανταστείτε έναν άνθρωπο, ο οποίος στη ζωή του δεν έχει βιώσει πολλές εμπειρίες. Που έζησε μέσα στη μοναξιά, χωρίς φίλους, χωρίς κοπέλα, χωρίς διασκέδαση, χωρίς να κάνει τις τρέλες του τέλος πάντων, είτε γιατί από το χαρακτήρα του είναι μοναχικός, είτε γιατί τον απέρριπταν οι πάντες. Δεν έχει σημασία ο λόγος όμως, ας μη σταθούμε εκεί. Πιστεύετε λοιπόν ότι ένα τέτοιο άτομο κατά συνέπεια θα υστερεί και θα έρχεται δεύτερος και σε άλλους τομείς της ζωής του πέραν του κοινωνικού στίβου; Αυτή η έλλειψη εμπειριών και επικοινωνίας θα έχει επηρεάσει και άλλες πτυχές, όπως τη δουλειά, τον τρόπο σκέψης του, το νοητικό του επίπεδο κλπ; Από τι μειονεκτήματα θα ταλανίζεται σε σχέση με τους υπόλοιπους;
- 02-03-2012, 08:35 #2
Οι απαντησεις στα ερωτηματα σου μεσα από τη δική μου εμπειρία είναι σαφώς και με βεβαιότητα ΟΧΙ. Μην την πατησεις να κάνεις τετοια σύνδεση γιατι θα χασεις και τα αυγα και το καλαθι. Μην κανεις τετοια γκάφα γιατι τα αποτελεσματα θα ειναι ολεθρια γιατι θα φτανεις στο σημειο να θεωρεις τον εαυτο σου βλακα σε πράγματα που εχεις τις ικανοτητες και σου αξιζουν και εκ των υστερων θα μετανοιωσεις πικρα. Ακου τι σου λεω!! Τα μειονεκτηματα που θα ταλανιζουν τη σχεση σου με τους υπολοιπους ειναι το ότι η γνωριμια θα εξελίσσεται και θα μενει στο επαγγελματικο, συναλλακτικό επίπεδο και δεν θα εξελίσσεται σε φιλία. Όσο για το τι θα κανεις με το θεμα φιλίας, πρώτα πως θα βελτιωθεις και που θα αναζητησεις φιλους και τι θα κανεις με τους υπολοιπους σου απάντησα εκτενεστερα πιο παλια και δεν ξερω αν τα ελαβες υπόψη και αν ξεκίνησες κατι. Και σχέση θα βρεις, ο λόγος σου βγαζει επίπεδο στη σκέψη, στην αντίληψη, προσγειωμένο, ακρίβεια, χαρακτηριστικα που αρεσουν στις γυναικες, στις σοβαρες εννοειται για να προχωρησουν με καποιον, απλα δεν το επδιωξες και σ αυτο συμβαλλει το ότι δεν εισαι αρκετα κοινωνικος και ουτε αισιοδοξος ή μπορει να πεσες σε λάθος άτομα ή και λόγω της ομολογουμενης απειριας σου. Και παλι δινω έμφαση στο οχι που σου ειπα στην αρχη!
γιάννης
02-03-2012, 09:06 #3
Όσο υπάρχει ζωή, έχει πάντα την ευκαιρία να αναπληρώσει ευκαιρίες που έχασε. Όμως κάποια πράγματα δε γυρνάνε πίσω. Εκεί, σ'αυτά που δε γυρνάνε, αποδέχεσαι. Σε όσα μπορείς, διεκδικείς τις εμπειρίες σου, τις κυνηγάς, τις ποθείς και γι αυτό μπορείς και να τις έχεις. Αν η έλλειψη εμπειριών αποτελεί ανάχωμα, σκέψου πως δεν είσαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το περνά, ίσως να σε ανακουφίσει λιγάκι. Επίσης, θα υπάρχουν και πράγματα που σου έδωσε η μοναξιά, ευκαιρίες που δεν είχαν άλλοι που τρίβονταν διαρκώς στις κοινωνικές σχέσεις,που κάποιες φορές σου φέρνουν και λιγάκι αναγουλίαση. λολ
Δηλαδή, μπορεί να είσαι πιο βαθυστόχαστος, να είσαι πιο παρατηρητικός, να είσαι πιο ήπιων τόνων άρα και πιο διαπραγματεύσιμος, είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να κερδίζουμε ακόμη και μέσα από αρνητικές καταστάσεις, ίσως τότε να μην το αναγνωρίζουμε όμως."Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
02-03-2012, 09:52 #4
Καλημέρα sheldon,
Τί είναι η εμπειρία; Απόκτηση γνώσης μέσα από λάθη κι αποτυχίες, γιατί η κω..κοινωνία μας, ενώ θα μπορούσε να μας εκπαιδεύει έτσι ώστε η γνώση ν' αποκτάται μες απ' την χαρά, μας το πάει αντίθετα. Κάνε λάθη μπες μπροστά κι ας αποτύχεις. Εξ άλλου την δουλειά που χρειάζεται να κάνεις εσύ για σένα την κάνεις έτσι κι αλλιώς μέσα απ' την μοναξιά, γιατί δουλεύεις τότε με τον εαυτό σου, όμως και τον φροντίζεις, διάβασμα, ταινίες..
Τώρα, ίσως κάποια δουλίτσα ή λίγος εθελοντισμός ή συμμετοχή αν ποδηλατείς στους "ΠΕΤΑΛΕΡΕΣ" το τελευταίο τώρα μούρθε με την εκδήλωση των παιδιών την Κυριακή.
Μπορεί νάσαι επιλεκτικός, αλλά διακρίνω λίγο άρνηση, ενώ θάπρεπε να βγάζεις αυτάρκεια κι έχεις την τάση της γενίκευσης, "..απέρριπταν οι πάντες.." που αυτό δεν ισχύει.
Βγες έξω και "σπάσε" τα μούτρα σου. Άσε τους φόβους και τις ανασφάλειες δεν ισχύουν στην παρούσα φάση, επειδή συμβαίνει να τα κουβαλάμε από τότε που γεννηθήκαμε. Βγες λοιπόν απ' την παγίδα και προχώρα.
Έχεις όσα χρειάζονται για να κατακτήσεις τον κόσμο.
02-03-2012, 11:17 #5
Κοίτα, οι συμβουλές που μου έχεις δώσει είναι σωστές και λογικές, αλλά όχι εντελώς εφαρμόσιμες για τα δεδομένα μου ώστε να πράξω ο,τιδήποτε. Ας πούμε, έχω την τύχη, ή καλύτερα την ατυχία, να φοιτώ σε μια σχολή που δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για κοινωνικές της διαχύσεις. Απαιτεί μπόλικο διάβασμα, ενώ οι φοιτητές της είναι κάτι τύποι κλειστοί, εσωστρεφείς, "καμμένοι" και από ολότελα διαφορετικό κόσμο από το δικό μου, συνέπεια της λάθος επιλογής μου. Οπότε τι να ξεκινήσω έτσι; Έκανα πάντως μια προσπάθεια που κι αυτή κατέληξε άδοξα, δηλαδή κλασσικά να διαπραγματεύομαι σκληρά για ένα απλό ραντεβού, να τους το ζητάω ξανά και ξανά και αυτοί από μόνοι τους ποτέ να μη μου προτείνουν.
Τέλος πάντων, σκοπό δεν είχα να προσωποποιήσω το θέμα. Το έθεσα σαν γενικότερη τροφή προβληματισμού.
02-03-2012, 11:28 #6
Δε μιλάω για τέτοιου είδους εμπειρίες. Απ' αυτές έχω κι εγώ. Αναφέρομαι σε εμπειρίες κοινωνικές που συνίστανται στην τριβή των συναναστροφών.
Και δεν είναι ότι φοβάμαι τα λάθη, απλά το βρίσκω μάταιο και ανώφελο, μιας και όλοι στο τέλος με παρατάνε. Μην επικεντρώνεστε πάνω μου όμως. Το τόπικ μου δεν υπαινίσσεται ότι αφορά σ' εμένα.
Επειδή δεν έχεις ιδέα τι έχω περάσει και βαριέμαι να επαναλαμβάνομαι, σε παραπέμπω στο πρώτο θέμα που άνοιξα.
http://www.e-psychology.gr/forum/sho...BF%CF%85%CF%82
02-03-2012, 11:44 #7
sheldon στην φιλία αναφέρομαι κι εγώ κι εννοώ μην φοβάσαι την απόρριψη και προς την κατεύθυνση αυτή..
προσπαθώ να στείλω μνμ
02-03-2012, 12:48 #8
Καλημέρα sheldon, όταν κάποιος είναι όπως αναφέρεις από τον χαρακτήρα του μοναχικός , πιστεύεις ότι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ( υποσυνείδητα ) από τους άλλους για να τον φερθούν ανάλογα ;Και αν η μοναχηκότητα δεν είναι επιλογή , τότε μήπως είναι το αποτέλεσμα ''κοινωνικής φοβίας ;''
Σε γενικές γραμμές προσωπικά θεωρώ πως όταν κάτι ανήκει σε ένα σύνολο , και αυτό το κάτι δυσλειτουργεί , τότε αδιαμφισβήτητα θα συμπαρασύρει με κάποιον τρόπο ορισμένα από τα υπόλοιπα στοιχεία του συνόλου !
02-03-2012, 12:53 #9
02-03-2012, 15:02 #10
Sheldon δεν πιστευω πως καποιος που δεν χει αυτες τις εμπειριες υστερει σε κατι.Πολλοι ειναι αυτοι που δυσκολευονται να κανουν σχεσεις και ειναι μοναχικοι.Αυτο που επηρρεαζεται σιγουρα απο την ελλειψη εμπειριων και σχεσεων ειναι η ψυχολογια του ατομου.
Και επισης πιστευω πως ποτε δεν ειναι αργα να κοινωνικοποιηθεις αρκει να το θελησεις,και να μην βαζεις φραγμους του τυπου δεν εχω κανει ποτε σχεση αρα ειμαι ελλειπης ανικανος κλπ.
04-03-2012, 03:00 #11
Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι να σχολιάσω, γιατί εγώ είμαι αυτός που περιμένει απαντήσεις. Άμα ήξερα, δε θα το άνοιγα το θρεντ. Μπορεί και νά 'χεις δίκιο ότι η μειονεκτικότητά σου θα περιορίζεται στις κοινωνικές συναναστροφές και μόνον, καθότι δε θα έχεις την ικανότητα να τις εξελίξεις σε πιο προσωπικές και οικείες. Από την άλλη διερωτώμαι, μήπως έτσι θα χάνεις και άλλες ευκαιρίες ευρύτερα (όπως χρήσιμες γνωριμίες για την επαγγελματική σου ανέλιξη, διάφορα τυχερά που προκύπτουν από ειρωνικές συμπτώσεις κλπ), επειδή ακριβώς δεν προχωράς ένα βήμα παραπέρα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζεις άγνωστες πλευρές του άλλου, ικανές να ανατρέψουν δεδομένα της ζωής σου. Μήπως η ψυχολογική σου κατάσταση θα μένει πάντα χαμηλά, διότι δε θα έχεις έναν άνθρωπο να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου και να αποβάλλεις την αρνητική σου ενέργεια, η οποία κατ' αυτό τον τρόπο συσσωρεύεται και κοχλάζει. Όχι πως είναι απόλυτο ότι οι φίλοι που θα είχες, θα είχαν τη διάθεση να ακούσουν την γκρίνια σου και να επωμισθούν και άλλα βάρη εκτός από δικά τους, όμως άλλη συζήτηση. Μήπως φτάνεις σε μια ηλικία κατά την οποία πραγματοποιείς απολογισμό της πρότερης ζωής σου και μετανιώνεις ή αισθάνεσαι τύψεις για έντονες συγκινήσεις που δεν έζησες. Διότι η κοινωνία μας, στα πλαίσια του ρεύματος μαζοποίησης και κομφορμισμού από το οποίο διέπεται, προκειμένου να αφομοιώσει και να συμμορφώσει βιαίως τα μέλη της με υποβολιμιαίες νόρμες, θέλει να μας προκαλέσει ενοχές (σκόπευα μάλιστα ναανοίξω ένα ξεχωριστό τόπικ για το πολιτιστικό αυτό υποπροϊόν, αλλά δεν είχα και πολλά να γράψω) και να μας προπαγανδίσει ότι άμα είσαι φτωχός σε εμπειρίες, δεν κλαμπάρεις, δε ρίχνεσαι σε κραιπάλες, δεν κάνεις καταχρήσεις στη νεότητά σου, δεν, δεν, δεν, είσαι ένα υποδεέστερο β' κατηγορίας άτομο, εκκεντρικό και χαμηλών ταχυτήτων. Κοινώς μαμούχαλος, ξενέρωτος, μούχλας που μυρίζει ναφθαλίνη και διάφορα άλλα κοσμητικά, χαριτωμένα επίθετα που προσδιορίζουν άνθρωπο χωρίς σώας τας φρένας.
Last edited by sheldon; 04-03-2012 at 03:19.
04-03-2012, 03:06 #12
30-07-2012, 14:08 #13
αν προσπαθήσει να αλλάξει καθώς περνάει ο καιρός θα είναι το καλύτερο...και γω το ιδιο ειμαι παντως........αλλα σκοπευω να αλλαξω καποτε
30-07-2012, 15:08 #14
Από τον τρόπο που γράφεις βλέπω έναν άνθρωπο που έχει την τάση να αναλύει τα πάντα και να αντιμετωπίζει τα πάντα με λογική. Αυτό είναι καλό! Λες στο άλλο θέμα ότι έχεις δυσκολία να κάνεις νέες σχέσεις. Το να κάνεις νέες σχέσεις δεν είναι κάτι που βασίζεται μόνο στην λογική. Χρειάζεται ένστικτο, να καταλαβαίνεις την γλώσσα του σώματος, τον χρωματισμό της φωνής κτλ. Η λογική όμως μπορείς να σε βοηθήσει να καλύψεις όποιο μειονέκτημα έχεις στο να κάνεις σχέσεις και φυσικά θα σε βοηθήσεις στην δουλειά, στο να επιλύεις τα προβλήματα κτλ.
Στο θέμα που έθεσες δεν πιστεύω ότι η έλλειψη εμπειριών στο να κάνεις φιλίες και σχέσεις θα σε κάνει να αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη δουλειά, στον τρόπο σκέψης κλπ; Θα σε δυσκολέψει μόνο αν το σκέφτεσαι συνέχεια με αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι και να στεναχωριέσαι. Για αυτό κατά την γνώμη δεν πρέπει να τα μπλέκεις αυτά τα δύο. Και μην σκέφτεσαι ποτέ "δεν θα κάνω ποτέ φίλους και σχέσεις και αυτό θα με επηρεάσει και στην υπόλοιπη μου ζωή!". Τέτοιες σκέψεις δεν βοηθάνε, είναι λάθος και σε κάνουν μόνο να αισθάνεσαι χειρότερα.
Και πρέπει να χρησιμοποιήσεις την λογική σου για να σε βοηθήσει να κάνεις σχέσεις. Π.χ. έχεις μία εργασία που ξέρεις ότι μπορείς να την ολοκληρώσεις μόνος σου αλλά είναι και αρκετά δύσκολη και σίγουρα θα σε βοήθαγε να είχες και την γνώμη ή την βοήθεια κάποιου άλλου. Αν γνωρίζεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει ζήτα την γνώμη του. Την επόμενη φορά μπορεί αυτός να ζητήσει την βοήθεια σου και έτσι θα έχετε κάποιο κοινό ενδιαφέρον και θα μπορέσεις να κάνεις φιλία. Ή μπορείς να βρεις νέα ενδιαφέροντα και ασχολίες όπου θα συναντήσεις νέα άτομα και θα αποκτήσεις νέες γνωριμίες, π.χ. γυμναστήριο. Ή αν θέλεις να πας κάπου να αγοράσεις κάτι, μην πας μόνος πάρε τηλέφωνο κάποιον ή κάποια που ξέρεις ότι έχει κοινό ενδιαφέρον και μπορεί να ανακαλύψεις περισσότερα για εκείνον ή εκείνη και να βρείτε νέα κοινά ενδιαφέροντα. Προσπάθησε να έχεις περισσότερη επαφή με τους ανθρώπους και έτσι θα γνωρίσεις περισσότερα για αυτούς, θα αποκτήσεις φίλους και θα αισθανθείς καλύτερα.
Στα λέω αυτά γιατί και εγώ κάνω πολύ δύσκολα νέες φιλίες και σχέσεις. Και ξέρω ότι ποτέ δεν θα αποκτήσω πολλούς φίλους ή σχέσεις. Αλλά δεν έχει και σημασία, λίγους και καλούς φίλους και σχέσεις χρειαζόμαστε! Για αυτό λοιπόν πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και να δημιουργούμε νέες!
30-07-2012, 15:35 #15
Kαλή η συζήτηση σας και όντως νιώθει κάποιος περίεργα όταν αισθάνεται πως δεν έχει ζήσει τίποτα σε σχέση με τους άλλους. Όμως από αυτά που διάβασα στις απόψεις στου sheldon διακρίνω κάποιο σκεπτικό που πιθανόν να τον μπλοκάρει περισσότερο από την ίδια την έλλειψη εμπειρίας.
Καταρχήν, γιατί να εκπέμπεις ότι είσαι μοναχικός? Κάθε ένας που γνωρίζεις πρώτη φορά με μια ματιά θα αναλύσει το δικό σου παρελθόν? Τι είσαι τώρα πέρα από τους άλλους ανθρώπους, Δεν έχεις προσωπικότητα? προσωπικά ενδιαφέροντα? γούστα? Πράγματα που γνωρίζεις, που σου φαίνονται αστεία, πρωτότυπα και χαριτωμένα για να μοιραστείς με άλλους?
Δεύτερον, τι εννοείς δεν έχει νόημα να κάνω γνωριμίες? νομίζεις ότι υπογράφει ο κόσμος συμβόλαιο μονιμότητας στις παρέες και τις σχέσεις? Με κάποιους σήμερα είσαι, μπορεί να είσαι και αύριο, άλλους δεν θα ξαναδείς ποτέ. Νομίζω είναι καλύτερα να ζεις το σήμερα, με όποιους ανθρώπους στέλνει ο θεός στο δρόμο σου.
Τρίτον, την άποψη που αναφέρεις, περί μαζοποίησης, κλαμπ και τα σχετικά, υπάρχουν πολλά άτομα που την ασπάζονται. Διάφοροι ενδιαφέροντες άνθρωποι, που για παράδειγμα είναι προσυλωμένοι στην επιστήμη τους και διασκεδάζουν με άλλους πιο κουλτούρα τρόπους, τους θεωρείς μούχλες? εγώ πάντως όχι...