Results 1 to 13 of 13
Thread: Εμπειρία με ψυχολόγο
-
08-03-2012, 19:21 #1
Εμπειρία με ψυχολόγο
Εχω επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια 2 ψυχολόγους. Στη μία έκανα γύρω στις 10 συναντήσεις αλλά δεν μπορώ να πω ότι βοηθήθηκα γιατί δεν μου έδωσε καμια λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζα και είχα παει γι΄ αυτό. Το μόνο που έμαθα από αυτή είναι ότι πρέπει να υποστηρίζω με πράξεις κάποιες καταστάσεις. Ασε που αισθάνθηκα ότι δεν μπορεί να με καλύψει σε κάποια θέματα γιατι είχα πολύ περισσότερες γνώσεις από αυτή.
Η 2η, μετά από καιρό που πήγα στη 1η, στην αρχή μου φανηκε καλύτερη αλλά έπιασα ότι κάποιες φορές δεν της άρεσαν αυτά που έλεγα γιατί ίσως το έπαιρνε προσωπικά και έλεγε την προσωπική, ίσως και συντηρητική άποψή της, επομένως ένιωσα να εκνευρίστηκα κάποιες φορές. Το θέμα είναι ότι πηγαίνω εκεί για να βοηθηθώ ψυχολογικά σε κάποια δύσκολα θέματα που έχω και απ΄ ότι βλέπω δεν βρίσκω λύση. Μιλάω για τη παιδική ηλικία, τις σχέσεις με τους φίλους μου, τους συντρόφους μου, τους γονείς μου κλπ αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πού με βοηθούν όλα αυτά. Μερικά μάλιστα τα είχα αφήσει και πίσω μου, τα είχα ξεπεράσει και μου τα έβγαλε πάλι στην επιφάνεια.
Εχετε κάνει συνεδρίες με ψυχολόγο; Ετσι όπως τα περιγράφω είναι; Σας έχει βοηθήσει; Γιατί εγώ μερικε΄ς φορές αισθάνομαι ότι δίνω τσάμπα τα χρήματα.
- 08-03-2012, 19:35 #2
γειά σου Blue1,
χρειάστηκε κι εγώ κάποια στιγμή να κάνω ψυχοθεραπεία, για να ξεμπλοκάρω και να προχωρήσω πλέον πιό συνειδητά.
Ήταν η πρώτη φορά, που κατέφυγα λοιπόν σε ψυχολόγο πριν 1 χρόνο περίπου!
Η προσέγγιση που ακολουθούσε ήταν η γνωσιακή.
Στάθηκα τελικά δεν το κρύβω τυχερή. Αυτή η μέθοδος ψυχοθεραπείας, είχε σ' εμένα τουλάχιστον σε σύντομο διάστημα ουσιαστικό
αποτέλεσμα, ίσως γιατί ο ψυχοθεραπευτής ήταν σωστός επαγγελματίας, ίσως γιατί ταυτόχρονα ήταν κι άνθρωπος, ίσως γιατί
ακόμα ήμουν κι εγώ έτοιμη να δεχτώ βοήθεια..
Έχω ακούσει ότι άλλου είδους προσεγγίσεις φτάνουν βαθειά σε σχέση με την γνωσιακή, αλλά και πάλι πιστεύω ότι εξαρτάται κι απ'
τον ειδικό. Το λέω αυτό επειδή αναφέρεις ότι θέματα που είχες ξεπεράσει στάφερε πάλι στην επιφάνεια, για να τα δουλέψεις πλέον
στην παρούσα φάση. Τώρα πόσο διάστημα κάνεις ψυχοθεραπεία? Τί διάγνωση σου έχει γίνει? :)
08-03-2012, 20:01 #3
H διάγνωση που μου είπε η τελευταία είναι ότι δεν είμαι αγχώδης όπως της είπα στην αρχή αλλά έχω πολλή θλίψη μεσα μου. Συμφώνησα, ωραία. Ε και; Τί μου προσέφερε αυτό;
08-03-2012, 20:22 #4
Μπλου, πολλά εξαρτώνται κι απ' την διάθεσή σου-υπάρχει χημεία με την συγκεκριμένη;-αλλά κι απ' τους στόχους σου.
Επίσης, από το πόσο ικανός είναι να ελίσσεται ο θεραπευτής, ο τρόπος που κάνει χρήση των διαφόρων τεχνικών,
πως κάνει αξιολόγηση και πως συμπεριφέρεται όταν υπάρχει αλλαγή, αν σε βάζει σε διαδικασία να βλέπεις λύσεις
και να έχεις αποτέλεσμα κάτι που σημαίνει, ότι κι ο ίδιος σαν άνθρωπος έχει αντιμετωπίσει τις ανασφάλειές του.
08-03-2012, 23:19 #5
08-03-2012, 23:40 #6
Σωστά όλ' αυτά, αλλά για να τον/την εμπιστευτείς δεν χρειάζεται να μάθεις κι εσύ πράγματα που την/τον αφορούν?
Πώς θ' αναπτυχτεί οικειότητα, αν δεν σου πει και κάποια πράγματα απ' την δική του/της ζωή?
Εγώ για παράδειγμα, γιατί ήθελα να μάθω? Δεν λέω ότι ρώταγε και τα εντελώς προσωπικά.., αλλά κάποια στοιχεία αναφοράς!
08-03-2012, 23:54 #7
08-03-2012, 23:56 #8
Κατάλαβα. Και προφανώς δεν εννοείς συμπεριφορά ρομπότ, όταν λες όχι στο άνθρωπος? Μάλλον εκεί είναι ίσως που εγώ το χάνω..
Πάντως, ακόμα δηλ. κι αν μπαίνεις στον πειρασμό, να μάθεις.. δεν χρειάζεται να ρωτάς τίποτα, γιατί δεν εξυπηρετεί σε κάτι.
09-03-2012, 00:17 #9
Μπλου, μεγάλο θέμα άνοιξες...
Κάθε άνθρωπος/κατάσταση χρειάζεται άλλη προσεγγιση.Καραγκιόζηδες υπάρχουν παντου, άλλωστε, απο αυτό δεν γλιτώνεις.Επίσης, υπάρχουν και πολλοι αξιόλογοι ειδικοι ψυχικης υγειας...Τώρα, ποια άποψη να συμμεριστείς και ποια μέθοδο να ακολουθησεις, είναι δύσκολο...Εδώ έχουν γράψει αρκετοι για την εμπειρία τους.Προσωπικά, η γνωσιακή με βρίσκει σύμφωνη, γιατί έχω δει αποτελέσματα (σε άλλους).Εσύ διάλεξες θεραπευτη/θεραπεία με γνώμονα τι; Εκτός απο να νιώσεις καλύτερα βέβαια :).
Και μην ξεχνάς, ότι εσύ είσαι το κεντρο της θεραπείας, όχι ο ειδικός.Οποτε, ο,τιδηποτε σε ενοχλεί, το αναφέρεις...[SIZE="2"]"In a real dark night of the soul, it is always three o'clock in the morning, day after day"
[/SIZE]
[I]F. Scott Fitzgerald[/I]
09-03-2012, 00:33 #10
Μαρκέλα, εγώ τη φάση ειδικος-σφιγγα την πέρασα και τώρα καταλαβαίνω ότι μου έκανε κακό.Γιατί ενώ έλειπε η εξοικείωση, η εξιδανίκευση δούλευε έτσι φουλ.
Συμφωνω με την Ξωτικια για το θέμα του καλου ειδικου, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τον βρεις.Θέλω να είναι ανθρωπινος ο άλλος ρε παιδί μου, σε μενα αυτό δουλευει.Δηλαδή, αν μου πεις ότι μενεις στην Κυψέλη, τι θα γινει;Όσο δεν μου το λες, εγώ σε εξιδανικευω και νομιζω ότι ζεις στο σπίτι των ονειρων μου στην Πλάκα.Φυσικά, αυτο δεν συμβαίνει με όλους, αλλά εσυ που εισαι ειδικος ΟΦΕΙΛΕΙΣ να ξέρεις πώς λειοτουργουν καποιοι μηχανισμοι σε εμενα το κουτορνίθι.
Πολύ αισιόδοξη ιστορία.Εύχομαι να συνεχίσει έτσι...Απλά εγώ σε φάση σκατάθλιψης/συντριβης/πανικου/απορίας, πήγα σε ειδικό τέτοιο και έγινα καλά όταν ...... σταμάτησα :).[SIZE="2"]"In a real dark night of the soul, it is always three o'clock in the morning, day after day"
[/SIZE]
09-03-2012, 00:48 #11
Εννοω έχεις κερδισει καποια πράγματα απο τη θεραπεια και έχεις γλιτωσει χαπάκωμα.Εμένα αυτο μου ακουγεται σαν μια νικη, μεγάλη νικη.
Οσο για τις γραμμεχχχ, ναι ειναι λεπτές, αλλά ο άλλος οφειλει να τις γνωριζει και να τις κουμανταρει βρε Ξωτικια, αυτο ειναι το παράπονο μου :([SIZE="2"]"In a real dark night of the soul, it is always three o'clock in the morning, day after day"
[/SIZE]
15-03-2012, 14:00 #12
Ήθελα να πω κάτι όχι τόσο πάνω στο αρχικό θέμα, όσο σε αυτό που τέθηκε κάπου στην πορεία, αν δηλαδή πρέπει να μιλάει ο θεραπευτής για τον εαυτό του. Αυτό, όταν συμβαίνει μέσα στο πλαίσιο της θεραπείας, ονομάζεται αυτοαποκάλυψη και είναι σημαντικότατο μέρος της όλης διαδικασίας. Αυτοαποκάλυψη υπάρχει έτσι κι αλλιώς άθελά μας, π.χ. μια εγκυμοσύνη της θεραπεύτριας είναι ένα εμφανέστατο προσωπικό δεδομένο. Όμως πολλές φορές χρειάζεται να υπάρξει και κάποια ηθελημένη αυτοαποκάλυψη. Είναι μεγάλο λάθος και τα δύο άκρα - δεν λέω τίποτα, ή μιλάω ακατάπαυστα για τον εαυτό μου. Το πόσο - πώς - πότε - γιατί - ποια και σε ποιον αποκαλύπτω, είναι θέμα αφενός της όλης μεθόδου-προσέγγισης του θεραπευτή κι αφετέρου της εμπειρίας και της κρίσης του. Ο μοναδικός λόγος να υπάρξει αυτοαποκάλυψη είναι όταν πρόκειται για το όφελος του θεραπευόμενου. Αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, αν κάποιος πει στον θεραπευτή 'έπαιρνα χάλια βαθμούς στο σχολείο', δεν είναι και πολύ βοηθητικό να πει ο θεραπευτής 'α εγώ έπαιρνα πάντα άριστα'... :P
07-10-2012, 20:53 #13
Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ αρνητικό στην εξέλιξη της θεραπευτικής σχέσης το να γνωρίζει ο θεραπευόμενος κάποια στοιχειώδη για την ζωή του θεραπευτή του. Όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο/η Σουέλ, το να σου πει ο θεραπευτής σου π.χ. μένω στην Καλλιθέα και είμαι δέκα χρόνια παντρεμένος με δυο παιδιά δε νομίζω να βλάπτει τη διαδικασία. Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι το άτομο που ζητά τη συνδρομή ενός ειδικού αφενός είναι σε κάποια φάση της ζωής του που πιθανόν να νιώθει αδύναμο και μπερδεμένο, και αφετέρου η όλη θεραπευτική διαδικασία στην αρχή ίσως του γεννά επιπλέον συναισθήματα ανασφάλειας. Με άλλα λόγια, βρίσκεται σε έναν καναπέ και οφείλει σταδιακά να μοιραστεί με έναν άγνωστο τις πιο μύχιες σκέψεις του, τραυματικά περιστατικά της ζωής του που δεν έχει εξομολογηθεί σε άλλον άνθρωπο και τόσα άλλα.... Αν δεν δημιουργηθεί μια πιο οικεία σχέση πως θα μπορέσει να αφεθεί ολοκληρωτικά στην θεραπευτική διαδικασία;