ζητώ τη γνώμη σας
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 11 of 11

ζητώ τη γνώμη σας

Είμαι καινούριος στο forum.Θα ήθελα τη γνώμη σας. Βασανίζομαι κατά καιρούς από ιδεοψυχαν. σκέψεις. Στο παρελθόν, μετά από ένα χρόνο ψυχοθεραπείας, είχα σημαντικότατη βελτίωση.Για ένα με ενάμιση χρόνο τα συμπτώματα είχαν υφεθεί σχεδόν εντελώς.
    Εδώ και περίπου 3 μήνες έχουν επιστρέψει πάλι, ίσως λόγω στρες,στην αρχή σε πιο ήπιες μορφές και τώρα τελευταία πιο έντονα. Έχω πάθει και κανα δυο κρίσεις πανικού τα βράδια.Τελευταία μού έχει κολλήσει η ιδέα ότι είμαι τρελός ή ότι θα τρελαθώ, και όσο διαβάζω ή ψάχνω στο διαδίκτυο για να ενημερωθώ για την κατάστασή μου, τόσο αγχώνομαι και προκαλώ η ίδια μου συμπτώματα χωρίς λόγο.
    Μάλιστα είμαι σε μια διαρκή υπερένταση αρκετές ώρες της μέρας και θέλω συνέχεια να ασχολούμαι με κάτι.Έχω πιάσει τον εαυτό μου να κάνει υπερβολικές αγορές μέσω internet και παλιά είχα αυτό το ψώνιο αλλά τώρα τελευταία το έχω παρακάνει.
    Ένα άλλο σύμπτωμα: κολλάω σε διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι και μετά τα σκέφτομαι συνέχεια ή κάνω περίεργους συνειρμούς, πχ ότι μέσα από ένα σκεύος μπορεί να εμφανιστεί κάτι ως δια μαγείας, καταλαβαίνω το παράλογο του θέματος , απορώ με τον εαυτό μου που σκέφτεται έτσι, αλλά δεν μπορώ να πολεμήσω την παράλογη σκέψη. Λέτε να έχω τρελαθεί;

Senior Member
    Υπάρχουν και χειρότερα , αν είχες τρελαθει δεν θα έμπαινες σε διαδικασία να ρωτάς και να ψάχνεσαι .

Senior Member
    Γεια σου cina.
    Πασχω και εγω απο ιψδ.Δεν χρειαζεται να δινεις τοση πολλη σημασια.Οι ιδεοληψιες κανουν συνηθως τον κυκλο τους και αντικαθιστανται απο αλλες μετα απο καποιο διαστημα.Και εννοειτε οτι οταν αγχωνομαστε εχουμε πιο πολλες ιδεοληψιες και καταναγκασμους.

Αλλα δεν εχω καταλαβει ακομα τι εννοεις με αυτο

Quote Originally Posted by cina View Post

Ένα άλλο σύμπτωμα: κολλάω σε διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι και μετά τα σκέφτομαι συνέχεια ή κάνω περίεργους συνειρμούς, πχ ότι μέσα από ένα σκεύος μπορεί να εμφανιστεί κάτι ως δια μαγείας, καταλαβαίνω το παράλογο του θέματος , απορώ με τον εαυτό μου που σκέφτεται έτσι, αλλά δεν μπορώ να πολεμήσω την παράλογη σκέψη. Λέτε να έχω τρελαθεί;
    Κατι παρομοιο ειχα και εγω αλλα ηταν σε στυλ πχ αν γυρισω τωρα να κοιταξω πισω και δω εναν ελεφαντα να παιζει κιθαρα θα ειμαι τρελη και θα πρεπει να με κλεισουν μεσα.Αν δεν δω κατι παραλογο σημαινει οτι εχω ακομα τα λογικα μου.
    Αν θελεις εξηγησε μου τι ακριβως εννοεις
    Last edited by betelgeuse; 15-03-2012 at 15:31.

Καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Να σου εξηγήσω λοιπόν: Και παλιά είχα εμμονές με διάφορα αντικείμενα εντός αλλά και εκτός σπιτιού, κολλούσε το μυαλό, πως να το πω ,και μόνο στη θέα τους. Τώρα τελευταία κάνω και παράλογες σκέψεις του τύπου θα ανοίξω την κατσαρόλα και αντί για φαγητό θα δω κάτι φρικιαστικό ή π.χ θα ανοίξω την ντουλάπα και θα ξεπηδήσει ένα τέρας ή θα δω κάτι άλλο που θα με τρομάξει. Στην πραγματικότητα τρομάζω και εγώ στην παρανοικότητα των σκέψεών μου και απορώ γιατί να μου συμβαίνει αυτό. Είναι αυτό τρέλα;
    Μήπως απ' την ιδεοληπτική διαταραχή έχω μεταπηδήσει σε κάποια ψυχωτική διαταραχή; Θα με βοηθούσε αν μου έλεγες, αν και συ βίωσες κάτι τέτοιο κάποτε.

Senior Member
    Απο οσο ξερω δεν μπορεις απο ιδεοληπτικη διαταραχη να περασεις σε ψυχωση.
    Αυτο που περιγραφεις μοιαζει με αυτο που περιεγραψα και εγω πιο πανω.Θα μπορουσε να ειναι μια νεα ιδεοληψια που εχεις.Και απο την στιγμη που το συνειδητοποιεις μαλλον περι ιδεοληψιων προκειται.

Σ'ευχαριστώ και πάλι.Ανακουφίστηκα κάπως.Με είχε καταφάει το άγχος.Έχω βαρεθεί να αγχώνομαι με κάθε καινούρια ιδεοληψία που εμφανίζεται λες απ' το πουθενά.Εδώ στο forum αν διαβάσω κάποιες δημοσιεύσεις, νομίζω ότι θα συμβούν και σε μένα αυτά που περιγράφουν και αγχώνομαι. Να φανταστείς διάβασα για τις ψυχώσεις και κόλλησα και άρχισα να πιστεύω ότι θα μου συμβούν και μένα αυτά που διαβάζω και αφήνω το μυαλό μου να κάνει παράλογες σκέψεις, ίσως όμοιες με αυτές των ψυχωτικών.Και έπειτα λέω είδες; Μπορεί και να σου έχει στρίψει τελικά.

Senior Member
    Γεια σου cina , η δυσάρεστη πραγματικότητα δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα , γιατί δεν ξαναπροσπαθείς με ψυχοθεραπεία αφού στο παρελθόν λειτούργησε αρκετά καλά ;
    Το να γνωρίζεις τους άλλους είναι σοφία , το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι φώτιση !

Junior Member
    Cina, εγω στο παρελθον ειχα το εξης "προβλημα"
    Οταν ακουγα ειτε διαβαζα μια λεξη/προταση, μετρουσα τα γραμματα με το μυαλο μου... και γενικα διαφορα αλλα κολληματα
    Δεν τα δινω σημασια και ειμαι καλα

Τελικά κατάλαβα ότι όση περισσότερη σημασία δίνεις στους ψυχαναγκασμούς τόσο περισσότερο επιμένουν και σε βασανίζουν.Θα προσπαθήσω να το παλέψω μόνος μου αρχικά και αν δε δω αποτελέσματα θα καταφύγω και πάλι στον ψυχολόγο.

Senior Member
    Quote Originally Posted by cina View Post
    Τελικά κατάλαβα ότι όση περισσότερη σημασία δίνεις στους ψυχαναγκασμούς τόσο περισσότερο επιμένουν και σε βασανίζουν.Θα προσπαθήσω να το παλέψω μόνος μου αρχικά και αν δε δω αποτελέσματα θα καταφύγω και πάλι στον ψυχολόγο.
    Nαι αυτο συμβαινει στην ειδικα αν δεν εχεις συνειδητοποιησει το προβλημα πολυ καλα.Συνηθιζεις μια ιδεοληψια και μετα ερχεται μια αλλη και σε ταραζει.
    Αλλα με τον καιρο μαθαινεις να αναγνωριζεις μια ιδεοληψια απο την ωρα που θα αρχισει να υπαρχει και ετσι δεν σου προκαλει αυτο τον τρομο.
    Τουλαχιστον σε εμενα ετσι εγινε.Στην αρχη οταν ειχα μια ιδεοληψια τρομαζω και πιστευα οτι τρελαινομαι,τωρα απλα λεω οκ μια νεα ιδεοληψια ηρθε.Μερικες φορες μαλιστα διασκεδαζω με τις ιδεοληψιες ή τους ψυχαναγκασμους μου.

Senior Member
    Ποσο διαφορετικη θα ηταν η ζωη μας χωρις αυτην την ασθενεια..