Results 1 to 15 of 19
Thread: Άλλη μία διατροφική διαταραχή...
-
08-04-2012, 00:15 #1
Άλλη μία διατροφική διαταραχή...
Καλησπέρα! Αντιμετωπίζω πρόβλημα εναλλαγών βουλιμίας-ανορεξίας από τα 17 μου. Έχω κουραστεί όσο δεν υπάρχει να ανεβοκατεβαίνω συνεχώς στα κιλά! Είμαι ικανή να μην τρώω τίποτα όλη μέρα, όπως είμαι ικανή να τρώω τα πάντα..Κάνω εμετούς 2 φορές τη μέρα..Έχω καταστρέψει το στομάχι και το έντερο μου! Τους τελευταίους 3 μήνες τρώω ανεξέλεγκτα κι έχω βάλει 9 κιλά..Κανένας αυτοέλεγχος! Πριν από αυτό δεν έτρωγα τίποτα όλη μέρα και είχα χάσει 7 κιλά. Τώρα είμαι στη φάση που λιμοκτονώ κι ό,τι βάζω στο στόμα μου το βγάζω..Πραγματικά θέλω να τελειώσει αυτος ο εφιάλτης!!! Κουράστηκα! Δεν ξέρω τι να κάνω για να βγω απο αυτή την κατάσταση... Θέλω να ξεκολλήσει το μυαλό μου, να ξυπνήσω μια μέρα και να φάω σαν φυσιολογικός ανθρωπος χωρίς να κάνω αυτοκαταστροφικές σκέψεις!
- 08-04-2012, 19:14 #2
Θα ήθελα να μάθω πώς αντιμετωπίζεται ανάλογες καταστάσεις..Είναι μια τρομερά δυσκολη και βασανιστική κατάσταση που αδυνατώ να βγω μεσα απο αυτήν μόνη μου! Κάνετε ψυχοθεραπεία? Σας βοηθάει? Τόσα χρόνια προσωπικά δεν έχω βρει σωτηρία από ψυχιάτρους.. Παλινδρομώ στα ίδια και στα ίδια! Δεν ξέρω πώς να αλλάξω τον εαυτό μου, την αντίληψη που έχω για την εικόνα μου! Πήρε κανείς κάποια φαρμακευτική αγωγή? Μου τρώει ενέργεια και διάθεση για ζωή.. Βγαίνω έξω και ιδρώνω στην ιδέα του φαγητού! Ζηλεύω όσους τρώνε ήρεμα, χωρίς τύψεις..Αυτούς που ελέγχουν τον εαυτό τους..
08-04-2012, 21:47 #3
Θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσεις την αξία του ελέγχου, και να τον θεωρείς πλέον όχι φανταστικό και αξιοζήλευτο αλλά εμπόδιο προς την ισορροπία και την αυτοίασή σου. Επίσης θα μπορούσες να σκεφτείς με ποιους τρόπους σκέψης και μεθόδους πρακτικές "συντηρείς" η ίδια την εμμονή για έλεγχο. Δηλαδή αν έχεις κάποια πρότυπα που είναι κοντά στο ελεγκτικό μοντέλο που και η ίδια γουστάρεις θα ήταν καλό να ψάξεις για άλλα, πιο απελευθερωτικά από τη δικτατορία της εικόνας που σου πλασάρεται. Σε καταλαβαίνω γιατί και γω έχω περάσει διάφορα με ΔΔ, ednos προσδιοριζόμενα μάλλον. Όχι, δεν είναι εύκολο. Αλλά και ούτε ακατόρθωτο. Και έχει υφέσεις και εξάρσεις, αφού έχει άμεση σχέση με σένα και τον ψυχολογικό σου κόσμο που κι αυτός δε μπορεί να είναι πάντα σταθερός και επηρεάζεται από διάφορα, γεγονότα, συνθήκες ζωής, αλλαγές σημαντικές και τα λοιπά.
Δεν ξέρω αν υπάρχει μόνιμη λύση, αλλά πιστεύω πως δεν χρειάζεται και να είναι αυτό το ζητούμενο, ίσως να είναι προτιμότερο για αρχή να αναζητάς όχι απόλυτη ελευθέρωση, αλλά όλο και μεγαλύτερα διαστήματα ελευθερίας. Άραγε να σου έδωσα να κατάλαβες καθόλου? λολ"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
09-04-2012, 00:00 #4
Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! :) η αλήθεια είναι ότι ήμουν πάντα ένα control freak μέχρι που έγινε το μπαμ και έχασα κάθε αυτοέλεγχο..ούτε το ένα, ούτε το άλλο ήταν υγειές. Απ'την ανορεξία στη βουλιμία. Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να ακούω τις πραγματικές ανάγκες του σώματός μου για φαγητό..Πέφτω στην παγίδα της "εικόνας" γνωρίζοντας πόσο ανούσιο και καταστροφικό είναι για την ψυχική και τη σωματική μου υγεία..Εννοείς να αφήνω στον εαυτό μου το περιθώριο να "απολαύσει" κάποιες τροφές για παράδειγμα που θεωρεί απαγορευμένες; εσύ έχεις βρει την ισορροπία σου;
Will I ever be free?
16-04-2012, 19:48 #5
το να ξυπνησεις μια μερα και να σταματησεις μαχαιρι δυστυχως ειναι πααρα πολυ δυσκολο εκτος αν δεχτεις ενα μεγαλο σοκ πιστευω. Προσωπικα η μερα σωτηριας μου ηταν παντα αυριο και αυριο και αυριο και παει λεγοντας. Δυστυχως η μερα σωτηριας ξεκιναει απο σημερα. Την ιδια φαση ειχα περασει και εγω αλλα πολυ πιο παρατεταμενα. Για ενα χρονο αυστηρη, στερητικη διαιτα και για τριτο που μπαινω τωρα χρονια τρωμε οτι βρουμε. Πιστευω οτι ο μονος τροπος ειναι ενας συνδιασμος που εμπεριεχει ενα τεραστιο τοχο αποκλισης αυτης της καταστροφικης συμπεριφορας. Αν πιστευεις σε καποια 8ρησκεια, προσπα8ησε να παρεις τις αρχες της και να αφιερωνεις λιγο χρονο πιστης και προσευχης για να σε βοη8ησει. Μπες σε καποια ομαδα αλληλουποστηριξης ( γι αυτο και εγω τωρα 8ελω να μα8ω για την δικη μου περιπτωση). Κανε παρεα με ατομα με υγιεινες συνη8ειες. Αρχισε γυμναστικη που 8α ειναι προγραμματισμενη κα8ημερινα ωστε να μην υπερβαλεις αλλα και να μην αμελεις. Κα8ορισε τα γευματα σου κα8ε μερα απο εναν γιατρο η και μονη σου αλλα να μην ειναι σταρητικα. Αν δεν μπορεις να κρατη8εις στο ενα γλυκο την εβδομαδα (σαν εμενα) και την χαλας με την μια την διαιτα ενω ολη την εβδομαδα τα πηγαινες καλα, μην το προσ8ετεις στην διατροφη σου.
Αυτα απο εμενα, φιλικα παντα
16-04-2012, 21:36 #6
Ευχαριστώ πολύ fabulous! ειλικρινα εχω σιχαθει τον εαυτο μου κ θελω να δωσω ενα τελος, αλλα θελω να το κανω για τους σωστους λογους, γιατι εχω καταστρεψει την υγεια μου, οχι γιατι εχω βαλει κιλα και δε με χωρανε τα ρουχα μου.. ειναι δυσκολο να αλλαξω τη νοοτροπια μου αφου αυτη ειναι που με οδηγει απτη βουλιμια στην ανορεξια..πιστευω ειναι δυσκολο να το ξεπερασω εντελως, αλλα τουλαχιστον να φτασω στο σημειο να ΤΡΩΩ το φαγητο, να μη με τρωει αυτο!
Will I ever be free?
16-04-2012, 21:44 #7
λακι.....δοκίμασε να βάλεις το ίδιο θέμα στο eatingdisorders.gr
Θεωρώ πως θα πάρεις περισσότερη βοήθεια εκεί....:)
16-04-2012, 22:16 #8
Θα το κανω Θεοφανια! ευχαριστω πολυ για την προταση! :)
Will I ever be free?
17-04-2012, 00:41 #9
Δυσκολο ειναι βεβαιως αλλα οχι ακατορ8ωτο ! ολα γινονται, 8εληση να υπαρχει και πιστη ! (μεγαλο πραγμα η πιστη)
εγω εχω κατι jean που ειναι μεγαλες αγαπες και για ενα διαστημα ηταν ο λογος που η8ελα να χασω κιλα. Φυσικα μετα απο λιγες μερες ξεχασα και τα τζιν και τα παντα. Να το κανεις γιατι 8α εισαι μετα καλα. Γιατι το αξιζεις. Γιατι δεν γεννη8ηκες ρε @@ μου για να αποτυγχανεις οπως και ελεγε ενα πολυ ωραιο βιβλιο που διαβαζα παλια. Και γιατι (αν πιστευεις) ειναι το πεπρωμενο σου.
και να μην σιχαινεσαι τον εαυτο σου. το εχω κανει και εγω και δεν οδηγησε που8ενα. απενεχοποιησε το φαγητο και καντο ως επιλογη. Σημερα ειναι μια καινουργια μερα. Σημερα 8α τα καταφερεις και εσυ και εγω και ολοι μας. Τα λεω και εγω για να τα βλεπω :) και γιατι δεν ειμαστε μονες/οι μας και σιγουρα δεν ονειρευτηκαμε αυτα για το παρον μας ( χεστο μελλον )
οποτε νιωσεις αδυναμια στειλε, φιλακια !!
29-04-2012, 17:28 #10
.......εκει που λεω.... ρε πουστη...ειμαι καλα...δε θα με ριξει...ερχεται η σοκολατοπαστα και πεφτω με τα μουτρα...τεσσερις εφαγα!!! συν 2 κομματια πουτινγκα, ετσι για το καλο. ολοι ξερουμε που κατεληξαν. αυριο ειναι μια καινουρια μερα που λεει και η Σκαρλετ Ο' Χαρα........ fabulous εισαι πραγματικα fabulous! πως παει ο αγωνας σου;
Will I ever be free?
21-05-2012, 13:47 #11
Κι εγω εχω μεγαλο προβλημα με τη βουλιμια και το βαρος μου γενικα ανεβοκατεβαινει. Κανω εμετους απο τα 16 και τωρα ειμαι 28, υπηρχαν περιοδοι που εκανα 3-4 φορες την ημερα. Τον τελευταιο καιρο κανω μια φορα την ημερα. Ταλαιπωρουμε πολυ απο αυτο και ανησυχω για την υγεια μου. Ψυχιατρος με παρακολουθει, οχι μονο γι αυτον τον λογο αλλα δεν νιωθω να εχει βοηθησει σε αυτον τον τομεα. Ηθελα να ρωτησω τις κοπελες που υποφερουν απο αυτο, τι ενοχλησεις εχουν εμφανιστει. Πως καταλαβαινεις πχ οτι κατι δεν παει καλα με το στομαχι, το εντερο, τον οισοφαγο? Ποια ειναι τα συμπτωματα? Εγω νιωθω συχνα να φουσκωνω ευκολα μετα ακομα κι απο λιγο φαγητο, σα να μη χωνευω πια ευκολα κι επισης νιωθω μια συνεχη ενοχληση στο λαιμο μου..
[FONT="Comic Sans MS"][/FONT][SIZE="5"][/SIZE]Trying to be ruthless, in the face of beauty...
14-06-2012, 10:02 #12
Προσωπικα νιωθω μετα τους εμετους ενα καψιμο στον οισοφαγο κ αν παω να φαω κατι μετα οτι δεν κατεβαινει το φαγητο..κ γενικα το στομαχι μου φουσκωνει ευκολα νομιζω...ταχυκαρδιες με πιανουν στο ασχετο..κ διαρροιες εχω τα πρωινα που δεν μπορω να τις εξηγησω :/
Will I ever be free?
14-06-2012, 14:05 #13
- In this old house where every door is open
λουση αυτα που λες φουσκωματα και διαρροιες το πρωι μου κανουν για σπαστικη κολιτιδα. Για ψαξτο, δεν ειναι τπτ σοβαρο, απλα βγαζεις καποια πραγματα απο τη διατροφη σου, οπως γαλακτοκομικα, καφε, τσαι, οσπρια, προιοντα ολικης αλεσης, μπαχαρικα κλπ.
"Ποιους «προτιμά» η σπαστική κολίτιδα
H σπαστική κολίτιδα ταλαιπωρεί συχνότερα τους αγχώδεις ανθρώπους, ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες. Eκτιμάται ότι οι γυναίκες παθαίνουν σπαστική κολίτιδα 2-3 φορές συχνότερα από τους άνδρες. Συνήθως το πρόβλημα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφηβική ηλικία, ενώ γίνεται εντονότερο στην ηλικία των 20-25 ετών. Περίπου το 50% των πασχόντων αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους ξεκίνησαν πριν από την ηλικία των 35 ετών, ενώ πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι και στην παιδική τους ηλικία είχαν δια- ταραχές στην κινητικότητα του εντέρου. Περίπου το 30% των πασχόντων αναφέρουν μείωση των συμπτωμάτων σε μεγαλύτερη ηλικία (μετά τα 45-50).
Tα κύρια συμπτώματα
● Πόνος στην κοιλιά. O πόνος εμφανίζεται κατά διαστήματα, υποχωρεί, παρουσιάζεται ξανά κ.ο.κ. H έντασή του κυμαίνεται. Παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως μετά το γεύμα, επειδή τότε αυξάνεται η κινητικότητα του εντέρου. Συνήθως ο πόνος υποχωρεί με την κένωση του εντέρου. Σε ορισμένες γυναίκες ο πόνος στην κοιλιά είναι εντονότερος τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση.
● Φούσκωμα και αέρια.
● Διαταραχές στο ρυθμό (στη συχνότητα) των κενώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα, ή τις εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας. Tο χρονικό διάστημα εναλλαγής των κενώσεων δεν είναι καθορισμένο.
● Aίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου στο 25% των περιπτώσεων.
● Bλέννα στα κόπρανα. Όταν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για διάστημα 3 μηνών, ή και περισσότερο (είτε συνεχώς είτε κατά διαστήματα), τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε σπαστική κολίτιδα.
Yπάρχουν «ύποπτα» τρόφιμα;
Oρισμένα τρόφιμα επιτείνουν την ένταση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας επειδή αυξάνουν τους σπασμούς του εντέρου. Για τους περισσότερους ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο τα παρακάτω τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται:
● Tο γάλα.
● H πορτοκαλάδα.
● Tα ωμά λαχανικά και τα «βαριά» βραστά λαχανικά, π.χ., λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, αγκινάρα (προκαλούν έντονο σπασμό στο τοίχωμα του εντέρου, καθώς και αέρια).
● Tα λαδερά φαγητά, ιδιαίτερα όσα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, για παράδειγμα τα φασολάκια.
● Tα όσπρια.
ΠPOΣOXH: Δεν είναι δεδομένο ότι όλοι όσοι έχουν σπαστική κολίτιδα πρέπει να αποκλείσουν αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή τους. Yπάρχουν άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο που τρώνε χωρίς πρόβλημα φακές ή πίνουν γάλα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο ο καθένας να παρατηρήσει ποια τρόφιμα τον ενοχλούν (του προκαλούν φούσκωμα και πόνο) και να τα αποφεύγει.
Φάρμακα πότε και ποια χορηγούνται
Oι ειδικοί αποφεύγουν να χορηγούν φάρμακα για τη σπαστική κολίτιδα, εστιάζοντας την αντιμετώπισή της στην προσεγμένη διατροφή και στην ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη φαρμάκων:
● Στην περίπτωση της έντονης διάρροιας μπορεί να χορηγηθούν αντιδιαρροϊκά φάρμακα.
● Eάν ο πόνος είναι πολύ δυνατός, δίνονται σπασμολυτικά φάρμακα (πρέπει να λαμβάνονται περιστασιακά, μια και η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα).
● Σε περιπτώσεις πολύ έντονου στρες, ίσως χρειαστεί η λήψη αγχολυτικών φαρμάκων (σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή του ψυχιάτρου).
H κατάλληλη αντιμετώπιση
● Tο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για ένα παθολογικό (οργανικό) πρόβλημα. Mε δυο λόγια, δεν κινδυνεύει η υγεία σας από τη σπαστική κολίτιδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η εξήγηση είναι πολύ σημαντική, επειδή καθησυχάζει τον ασθενή και βοηθά στον καλύτερο χειρισμό του προβλήματος.
● Tο επόμενο στάδιο της θεραπείας αφορά τη διατροφή. Δεν υπάρχει οριστική λύση για τη σπαστική κολίτιδα. O κύριος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η προσεγμένη διατροφή, αποφεύγοντας τα τρόφιμα που σας ενοχλούν, ώστε να μην προκαλείται σπασμός στο έντερό σας.
● Kαλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση του καφέ και του κακάο.
● Όταν είστε στη φάση της δυσκοιλιότητας, να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, π.χ., δημητριακά ολικής άλεσης και άφθονο νερό, που διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου. Όταν είστε στη φάση της διάρροιας, να αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα, επειδή επιδεινώνουν τη διάρροια και προκαλούν αέρια.
● Nα τηρείτε τις ώρες των γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο), έτσι ώστε να «ρυθμίσετε» τη λειτουργία του εντέρου σας.
● Σε αρκετές περιπτώσεις τα αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας μειώνουν τους σπασμούς του εντέρου και αποδεικνύονται ευεργετικά στη φάση της διάρροιας."
διαβασε και αυτο:
http://www.rethimno.gr/el/health/information/spastiki-kolitida.php?sub=kolitida
16-06-2012, 15:42 #14
Ναι, η αληθεια ειναι οτι εχω εναλλαγες διαρροιας-δυσκοιλιοτητας και φουσκωματα μετα τις συγκεκριμενες τροφες..αλλα θεωρω οτι η διατροφη που κανω γενικοτερα και οι υπερφαγικες μου κρισεις ευθυνονται για αυτα, θα απευθυνθω και σε εναν γιατρο καλου κακου! σε ευχαριστω λιλιουμ! :)
Will I ever be free?
16-06-2012, 15:57 #15
- In this old house where every door is open
Δεδομενου οτι τα αιτια της σπαστικης κολιτιδας δεν ειναι γνωστα και μεχρι στιγμης συνδεεται κυριως με το στρες, τα υπερφαγικα επεισοδια συνηθως οφειλονται και αυτα σε στρες, οσο για τη διατροφη το ειπες μονη σου οτι επηρεαζει την κατασταση. Εγω ειμαι σχεδον σιγουρη οτι ο γιατρος θα σου πει οτι εχεις σπαστικη κολιτιδα, οποτε μην το καθυστερεις, να πας συντομα, γιατι αν αποκλεισεις καποια πραγματα απο τη διατροφη σου θα δεις την βελτιωση και απο την επομενη μερα ειναι κριμα να ταλαιπωρεισαι ενω με δυο κινησεις θα εισαι μια χαρα.