Results 1 to 15 of 32
Thread: Άλλη μία ιστορία
-
23-04-2012, 18:20 #1
Άλλη μία ιστορία
Γεια σε όλους/όλες,
Είμαι ο Χρήστος 32 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκίνησαν για μένα πριν από 3 χρόνια περίπου με ένα πρόβλημα στην εργασία μου, το οποίο λόγω του ότι δεν το μοιράστηκα με κανέναν διογκώθηκε μέσα μου και προκειμένου να αντέξω την πίεση που μου προκαλούσε ξεκίνησα συστηματικά τη χρήση κάνναβης, κάτι το οποίο κατέληξε σε μανία! Μέσα σε ένα χρόνο ήρθαν οι πρώτες κρίσεις πανικού και μία κατάσταση που ένιωθα μονίμως άρρωστος (ρίγη, ζαλάδες, διογκωμένοι λεμφαδένες, κόπωση). Όσους γιατρούς κι αν γύρισα το πόρισμά τους ήταν το ίδιο: 'Δεν έχεις απολύτως τίποτα, είναι ψυχολογικό'. Πάραυτα συνέχισα το ψάξιμο - παράλληλα ξεκίνησα ψυχίατρο και φάρμακα (Effexor / Bespar) - και οδηγήθηκα στο χειρουργείο για αφαίρεση του θύμου αδένα (κάτι που θα μπορούσα να το αποφύγω, αλλά τότε με είχε πιάσει τέτοιος φόβος που στήριξα όλες μου τις ελπίδες σ' αυτό). Η επέμβαση έκανε τα πράγματα χειρότερα και η κατάστασή μου επιδεινώθηκε, δεν είχα κουράγιο να πάω από το ένα δωμάτιο στο άλλο, φοβόμουν τα πάντα και δεν πίστευα ότι θα μπορέσω ποτέ να γίνω καλά.
Την όλη κατάσταση ήρθε να χειροτερέψει ένα σύμπτωμα που στην ψυχιατρική ονομάζεται αποπροσωποποίηση (η αίσθηση ότι δεν είσαι 'συνδεδεμένος' με τον εαυτό/σώμα σου) και η διαρκής αίσθηση ότι θα λιποθυμήσω/συμβεί κάτι κακό. Σταμάτησα τον ψυχίατρο, τα φάρμακα και τη Φροϋδική ψυχανάλυση και απευθύνθηκα σε γνωστική ψυχολόγο με σχεδόν, όμως, μηδενική επιτυχία. Αρρωστοφοβία, κόπωση/εξάντληση, γαστρεντερικές ενοχλήσεις κι ένα είδος 'καψίματος' σε ολόκληρο το σώμα μου με οδηγούν σε ψυχίατρο πάλι, που μου χορηγεί χωρίς επιτυχία Remeron, με αποτέλεσμα να απευθυνθώ σε άλλο γιατρό, ο οποίος μου ξεκίνησε παράλληλα αντι-ψυχωσικά (Zyprexa). Η αλήθεια είναι ότι κοιμόμουν πολύ περισσότερο, αλλά άρχισα σταδιακά να γίνομαι καλύτερα, αλλά όχι (τελείως) καλά... Το σύμπτωμα της αποπροσωποποίησης εξαφανίστηκε τελείως, μαζί του και ένα ποσοστό της κόπωσης, επειδή, όμως ο συγκεκριμένος γιατρός δεν ήταν πολύ συνεργάσιμος, απευθύνθηκα πάλι σε άλλη ιατρό, η οποία με συμβούλεψε να κόψω το Remeron και να το αντικαταστήσω με το Entact, να σταματήσω το Zyprexa, γιατί δεν είναι για την κατάστασή μου και να αρχίσω πάλι το Bespar ή σε βαριές περιπτώσεις το Xanax (το φάρμακο που φαίνεται να με βοηθάει όσο κανένα άλλο, αλλά είναι εξαιρετικά εθιστικό, οπότε αποφεύγω τη συστηματική του χρήση).
Σήμερα που γράφω αυτό το μήνυμα έχω πάλι αυτές τις διαταραχές κόπωσης (μοιάζει σα να είσαι μονίμως ελαφριά κρυολογημένος), η πείνα μπορεί να με οδηγήσει σε κρίση πανικού (ακούγεται περίεργο το ξέρω), αλλά έχω πιο θετική διάθεση και πολύ περισσότερο καθαρό μυαλό!
Να πω εδώ ότι μέσα σ' αυτά τα 3 χρόνια έχω δοκιμάσει παράλληλα με τις εκάστοτε θεραπείες μου και ότι άλλο έχω βρει/διαβάσει στο internet (από συμπληρώματα μέχρι extreme διατροφές) και έχω 'βαφτίσει' την κατάστασή μου με ένα σωρό παθήσεις (Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης, Εντερική δυσβίωση, Δυσανεξίες - Αλλεργίες, κοκ και εδώ θα ήθελα και τη γνώμη των μελών που έχουν 'ψαχτεί' με εναλλακτικές θεωρήσεις της κατάστασής τους), αλλά πλήρη αποκατάσταση δεν είδα ποτέ, μόνο 'ξεσπάσματα' φυσιολογικότητας (sic)... Ίσως τελικά να είναι φυσιολογικό το να μην είσαι φυσιολογικός!
- 23-04-2012, 23:24 #2
Δοκίμασε ομοιοπαθητική, αφου μαθεις πρώτα τι έχεις όμως
23-04-2012, 23:40 #3
24-04-2012, 09:28 #4
Δεν ξέρω κ πολλά να σου πω, ούτε είμαι σε θέση να σου δώσω κάποια συμβουλή, το θεωρώ σαχλό αφού κ εγώ δεν είμαι στα καλύτερά μου, το μόνο που θα πω κ που λέω στον εαυτό μου κάποιες φορές που με πιάνουν κρίσεις πανικού, είναι ότι το μυαλό μας είναι τόσο δυνατό που μας προκαλεί όλα αυτά κ είναι μέρος δικό μας! Είναι παράλογο αλλά μόνο εμείς τελικά μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, αν φυσικά δεν έχουμε κ κάτι οργανικό. Εγώ προσπαθώ να ελέγξω τις σκέψεις μου που κάποιες φορές πάνε να με τρελάνουν κ σκέφτομαι ότι... εγώ τα προκαλώ! Οπότε ψάχνω να βρω την αιτία, αν τη βρω, την αντιμετωπίζω οσο μπορώ έτσι... μη το παίζω κ τέλεια!!! Αυτά!
24-04-2012, 13:22 #5
Ευχαριστώ για την απάντηση VickyK... Κάθε φορά που βρίσκομαι σε μια κατάσταση που μοιάζει να είναι κρίση πανικού, ελπίζω να είναι κρίση άγχους μιας και έχω συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν μπορούν να μου κάνουν απολύτως κανένα κακό, απεναντίας εκτονώνουν την κατάσταση και νιώθω πολύ ήρεμος μετά, αλλά εκείνη τη στιγμή νιώθω ότι λιποθυμάω, χάνω τις αισθήσεις μου και άλλα τέτοια χαζά, που ενώ δεν έχουν συμβεί ποτέ δεν μπορώ να τα αγνοήσω! Όπως είπες κι εσύ, ουδείς τέλειος!
24-04-2012, 14:52 #6
Για τη τάση λιποθυμίας που λες, μου έχει έρθει κι εμένα πολλές φορές! δε ξέρω όμως κάποιες φορές αν είναι από το φόβο μου ή επειδή είμαι υποτασική. ένα κολπάκι που μου έχουν πει κ το έχω εφαρμόσει, δε ξέρω αν πιάνει σε όλους, να κάνω το εξής: κάθομαι στα γόνατα, το κεφάλι όσο μπορώ κάτω, ανάμεσα στα γόνατα κ βαθιές αναπνοές, αν δε κάνω λάθος γαι να κυκλοφορήσει το αίμα κ να πάει περισότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, αν κάνω λάθος διορθώστε με! δε ξέρω αν είναι αυθυποβολή αλλά σε μένα πιάνει! ρίχνω κ στο καπάκι ένα κλάμα κ στανιάρω... γελάω με τη κατάστασή μου ορισμένες φορες! Τι να πεις...
24-04-2012, 15:06 #7
24-04-2012, 15:46 #8
Ξέρεις.. τις περισότερες φορές μου βγαίνει μετά γέλιο! μάλλον σαν άμυνα.. ξέρεις λέω στον εαυτό μου, εσύ ήσουν που πριν πέντε λεπτά λιποθυμούσες, δε μπορούσες να αναπνεύσεις, πέθαινες... μια ημέρα πήγαινα στη ψυχολόγο μου κ ήθελα να φτάσω γρήγορα -εγώ οδηγούσα χωρίς να τρέχω όμως- ήθελα να πάω γρήγορα να της πω το τι πέρασα εκείνη την ημέρα κ πόσο συγχισμένη ήμουν, στο δρόμο λες κ γινότανε επίτηδες όλο κάτι μ εμπόδιζε να φτάσω γρήγορα, πρώτα κίνηση, μετά δύο περιστατικά με αμάξια που ο καθένας είχε κλείσει το δρόμο για διαφορετικούς λόγους κι εγώ να βρίζω σα νταλικέρης! έλεγα συνέχεια.. έχω το πόνο μου, έχω τη κρίση μου έχω κι αυτούς!!!λίγο πρίν φτάσω σπίτι της, γίνεται άλλο ένα περιστατικό, ειλικρινά δε θυμάμαι τι... κ ξεσπάω σε γέλια!!! λέω δεν είναι δυνατόν! Γίνεται επίτηδες για να δοκιμαστούν τα νεύρα μου! Γενικά είμαι ανυπόμονη! κ λέω σιγά το τραγικό! αφού γελάω είμαι οκ! πήγα πιο ανάλαφρη, ξέχασα ΄για λίγο ότι με έκανε να νιώσω χάλια εκείνη την ημέρα κ μετά θυμάμαι γέλαγα συνέχεια! ότι να 'ναι σου λεω!
24-04-2012, 16:14 #9
25-04-2012, 09:56 #10
Αν σταματήσω να γελάω νομίζω ότι θα πέσω σε κατάθλιψη. Το καλοκαίρι ήμουν κάπως έτσι κ δε μου άρεσε καθόλου, ξύπναγα κάθε πρωι με κλάματα, δεν είχα κουράγιο να κάνω πράγματα μέσα στη μέρα, λειτουργούσα από το βράδυ κ έπειτα κ το χειρότερο? Κάπνιζα πολύ, έτρωγα λίγο κ έχασα 7 κιλά μέσα σ' ένα μήνα κ ειλικρινά δε μου περισεύουν! Ήμουν 55κιλά κ πήγα 48, μόλις το διαπίστωσα, τα πήρα με τον εαυτό μου κ χωρίς χάπια, με βοήθεια της ψυχολόγου μου κ κάποιου φίλου, ξανα ήρθα στα ίσα μου! Η μάνα μου που είχε κατάθλιψη, μου είχε πει να κάνω το εξής: να κάθομαι μπροστά από το καθρέπτη κ να γελάω μόνη μου! Ξεκίνησα μια μερα μια δοκιμή, κάθομαι η δικιά σου μπροστά από το καθρέπτη κ αρχίζω το παραμιλητό! Δλδ τώρα αμα γελάσω θα νιώσω καλύτερα? Μήπως είμαι κ τρελή που μιλάω μόνη μου? για να δούμε λέω... ξεκινάω, ένα χαμόγελο πρώτα... μετά σκάει κ το δοντάκι, μετά από λίγο, προσπάθησα να ξεκαρδιστώ μόνη μου, σοβαρεύω απότομα... λέω είσαι χαζή που γελάς μόνη σου, είναι γελοίο! Άρχισα να σκέφτομαι πόσο αστείο είναι να βλέπω τον εαυτό μου να γελάει με το τίποτα! Καλε! λεω, αν με βλεπανε θα λεγανε κριμα το κοριτσάκι! Πάλι γέλιο μόνη μου.. μέχρι που άρχισε να μου φαίνεται τόσο αστείο που γέλούσα μόνη μου αρκετή ωρα κ μετά το καθιέρωσα κ με φίλες μου, κοιταζόμαστε, γελάμε κ ειλικρινά μετά ξεκαρδιζόμαστε!
25-04-2012, 13:56 #11
25-04-2012, 14:23 #12
Γιατί δε προσπαθείς να κάνεις το ίδιο? οσο ηλίθιο κ αν σου φαίνεται. Υπάρχει κάποιος φίλος που να μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό? να κοιτάζεστε κ να γελάτε! Στο παρελθόν, Έχεις δοκιμάσει να σταματήσεις τα xanax για να δεις πως θα είσαι? αλλά χωρίς να αυθυποβάλεις τον εαυτό σου, οτι θα χειροτερέψεις! Φίλους ή κοπέλα που να βοηθάνε στη ψυχολογία σου? Συγγνώμη αν είμαι αδιάκριτη, αν θες απαντάς!
25-04-2012, 14:47 #13
Η αλήθεια είναι ότι προβλήματα διάθεσης όλα αυτά τα χρόνια που ταλαιπωρούμε δεν είχα αρκετά. Το υπέρμετρο άγχος ήταν το πρόβλημά μου και η σωματική εξάντληση... Τα Xanax έχει λίγες ημέρες που τα ξεκίνησα (αντικατέστησα τα Bespar) και δείχνουν να βοηθάνε. Ήμουν κατά των φαρμάκων, αλλά αποτελούν πολλές φορές μονόδρομο, όταν δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος. Φίλους έχω αρκετούς και ιδιαίτερα υποστηρικτική οικογένεια (αλλιώς δεν την έβγαζα), αλλά μόλις χώρισα (δε με άντεχε άλλο... και πολύ έκατσε, εδώ εγώ δε μ' αντέχω ώρες ώρες!)
25-04-2012, 15:04 #14
Το σίγουρο είναι ότι κι εμείς που τα περνάμε πολλές φορές δεν αντέχουμε τον εαυτό μας! Θέλει δύναμη κ υπομονή για να αντέξει κάποιος κάτι τέτοιο. Κι εγώ με το φίλο μου (πρωην) τσακωνόμασταν, δε καταλάβαινε τι είναι αυτό που παθαίνω, δεν είχε πάθει ποτέ κρίση πανικού, του φαινόταν αστείο κ πολλές φορές μπορεί να το κορόιδευε, το καλοκαίρι όμως που χωρίσαμε, έπαθε για πρώτη φορά κρίση πανικού κ αμέσως με φώναξε! Πάθαινε περίπου για δύο μήνες, τώρα το ελέγχει οσο μπορεί μόνος του. Τότε κατάλαβε κ μου ζήτησε συγγνώμη που δε μπόρεσε να μου σταθεί όπως έπρεπε. Ίσως πρέπει να περάσεις από αυτό το στάδιο, για να νιώσεις τον άλλο! Είσαι τυχερός που σε στηρίζει η οικογένειά σου, εμένα η οικογένεια ήταν η αιτία που ξεκίνησαν οι κρίσεις πανικού. Δεν είναι κακοί άνθρωποι αλλά κάνανε πολλά λάθη τα οποία πλήρωσα εγώ! Ακόμη κ σήμερα που δε μένω μαζί τους, μου δημιουργούνε πρόβλημα. Απλά πλέον δεν ασχολούμαι για να είμαι καλά. Ειλικρινά εύχομαι κάποια στιγμή να μην έχεις την ανάγκη των χαπιών. Κι εμένα μου δώσανε αγχολυτικά αλλά δε τα πηρα κ ποτε! Η ψυχολόγος μου, μου είχε πει κάποια στιγμή ότι κρίσεις πανικού παθαίνουν τα πιο δυνατά άτομα, προειδοποιεί η ψυχή ότι κάτι σε πιέζει, κάτι σ ενοχλεί, ψάξ' το, αντιμετώπισέ το, λύσε το! Το είχα διαβάσει κ σ' ένα άρθρο αυτό!
25-04-2012, 15:20 #15
Αν παραθέσω εδώ το τι έχω διαβάσει όλα αυτά τα χρόνια θα χρειαστούμε πολλές σελίδες. Ένας από τους λόγους που 'βυθίστηκα' στο πρόβλημά μου ήταν και το υπερβολικό διάβασμα γύρω από τη διαταραχή που μας μαστίζει. Τόσα πολλά άρθρα, τόσες πολλές πληροφορίες και αρκετές φορές αντικρουόμενες, που στο τέλος δεν ξέρεις τι να πιστέψεις! Είναι ψυχολογικό, είναι παθολογικό, είναι κάτι ανάμεσα; Τα χάπια βοηθάνε ή όχι; Αν ναι πόσο; Κάνουν κακό; Αν ναι τι; Τελειώνει ποτέ; Και πολλές άλλες απορίες που γεννούν άλλες οι απαντήσεις τους... Ίσως κάτι να πιέζει τη ψυχή μου ή κάτι να με ενοχλεί, ελπίζω κάποια στιγμή να το βρω και να το βρεις κι εσύ και όλοι όσοι ταλαιπωρούμαστε από αυτόν τον 'δαίμονα' που λέγετε άγχος!