Results 1 to 7 of 7
-
28-04-2012, 13:02 #1
Δεν αντέχω πια τον ψυχολόγο μου!!!!
Χτες συζητητούσα με μια νεαρή κοπέλα για το εξής δίλημμμα και προβληματισμό της.
Πέρασε δύσκολες και δυσεπίλυτες καταστάσεις η νεαρή κοπέλα και όλα αυτά τα χρόνια την παρακολουθούσε μόνιμα ένας ψυχοθεραπυτής. Στα πάνω από δέκα χρόνια που διαρκεί αυτή η θεραπευτική σχέση, μεταξύ των δυο ατόμων (θεραπευτή - θεραπερόμενου), υπήρξε μεγάλη εμπιστοσύνη, καλή συνεργασία και χημεία / πνεύμα συνεργασίας, αλλά και πολλλές σοβαρές συγκρούσεις.
Αναμενόμενα όλα ατυτά σ' αυτές τις σχέσεις, το γνωρίζουμε όλοι αυτό άλλωστε. Τώρα, η κοπέλα είναι σαφώς πιο δυνατή και σίγουρη με τον εαυτό της, τη ζωή της, τους γύρω της -ωστόσο δεν αντέχει και δεν θέλει να βλέπει καν τον μέχρι στιγμής θεραπευτή της!
Ο εν λόγω συνταξιούχος πια ψυχολόγος έχει μεγάλο πάθος με το χρήμα και πρόβαλε μέσα στο χρόνο των συνεδριών τους την προσωπική ζωή με τη γυναίκα του, σε εποχές που η νεαρή περνούσε άσχημες στιγμές στην συναισθηματική και οικογενειακή ζωή της.
"Τώρα αναρωτιέμαι πώς άντεξα τόσο καιρό αυτό το μίζερο, φοβισμένο , ανασφαλές ανθρωπάκι... Αλλά, με βοήθησε πολύ, από πολλές πλευρές και δεν πρέπει να τον αδικώ. Ομως έχω φτάσει σε σημείο να τον σιχαίνομαι, γιατί βλέπω πια ότι είναι κλεισμένος σε μια γυάλα κι έχει φτάσει στο σημείο -ως άνθρωπος και ψυχοθεραπευτής- να είναι εκτός τόπου και χρόνου γνικώς", καταλήγει η φίλη μας.
Της είπα, με πολύ σκεπτισμό ομολογώ, ότι το κάθε τι στη ζωή μας κάνει τον κύκλο του και δικαιούται να κλείσει κάποτε.
Θα ήθελα ν' ακούσω τη γνώμη σας και αν γνωρίζετε παρόμοιες περιπτώσεις.
- 28-04-2012, 14:29 #2
Αναζήτηση, δεν θα τον άντεχα τον ψυχολόγο, αν ήταν μόνο της τσέπης αυτό είναι σίγουρο και νομίζω ισχύει για όλους!
Κατ' αρχάς αν το μόνο που τον νοιάζει είναι τα φράγκα σιγά τον λειτουργό! Οκ δεν λέμε έχει σπουδάσει, αλλά τί να το
κάνω εγώ αν με βλέπει σαν τα ευρώ που θα του ακουμπήσω κι όχι πρώτα σαν άνθρωπο!
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα απορώ με την μεγαλοψυχία της κοπέλας, που κατάφερε και τον άντεξε έναν τέτοιον "ειδικό".
Μάλλον στην θέση της από την πρώτη συνεδρία ούτε τηλ/νο δεν θα τον ξανάπαιρνα.. για να του πω αν θα ξαναπάω ή όχι.
Τραγικό πάντως, να κάνει κι αυτός ψυχοθεραπεία μαζί σου, με το να σου λέει άσχετα για την οικογένειά του και συ να
πληρώνεις κι από πάνω αδρά για ν' ακούς πράγματα που δεν σ' ενδιαφέρουν καν!Άσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις
29-04-2012, 15:39 #3
Η φίλη μας, αγαπητή Μαρκέλα, δεθηκε συναισθηματικά με τον εν λόγω ψυχολόγο, γιατί ήταν αδύναμη και μάλλον υποσυνείδητα ατο πρόσωπό του έβλεπε τον πρόωρα χαμένο πατέρα της. Επίσης, στις συζήτητσεις / συνεδρίες τους, τον έβλεπε σαν τον τέλειο καθηγητή της, μια που δεν μπόρεσε να σπουδάσει σε ανώτατες σπουδες.
Γνωστός τοις πάσει για το πάθος του για το χρήμα, ο συγκεκριμένος ψυχολόγος στην αρχή αντέδρασε στην προσκόλληση της νεαρή προς αυτόν -φωνάζονταςς ότι είναι ΕΠΑΓΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ κι όχι φίλος, αδερφός κλπ. Ωστ/όσο, πώς θα μπορούσε να αντισταθεί σ' αυτό το... "λαυράκι"; Είπε στην κοπέλα ότι το ξανασκέφτηκε και δεν τη στέλνει σε άλλον συνάδερφο, γιατί την εκτιμά κι εξάλλου -κατά τα λεγόμενά του- μόνο αυτός τη βοηθούσε / ήταν κοντά της, αφήνοντας και την οικογένειά του ακόμα γι χάρη της.
Ετσι, καθιέρωσε με το "έτσι θέλω" ή με εκφοβισμό ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ συνεδρίες επί χρόνια -δηλ 50 ευρώ την ημέρα / καθε μέρα..
Αν η νεαρή πήγαινε κάποιο ταξίδι χωρίς να τον ενημερώσει και πελαγωμένη από την οικονομική της καταστροφή, ο "θεραπερυτής, που κατάφερε να πάρει το κλειδί του σπιτιού της, με εισβολές του ΕΚΦΟΒΙΖΕ την υπερήλικη και σοβαρά άρρωστη μητέρα της φίλης μας.
Ο τύπος δρούσε ως έμπορος ναρκωτικών, κάνοντας τον εαυτό του... ναρκωτικό!
Βέβαια, η συνεδρίες τους συχνά έληγαν στα 15 - 20 πρώτα λεπτά της ώρας και φυσικά μετά από τηλέφωνο της γυναίκας του, που τον καλούσε για τις διάφορες κοινωνικες τους ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
Η άμεσα εμπλεκόμενη προσπάθησε απεγνωσμένα να αντιδράσει, να μιλήσει, όμμως ο συγκεκριμένος ψυχολόγος τόμιζε ότι η κοπέλα πάσχει από παραλήρημα, αυτοκτονικές τάσεις, παίρνει ναρκωτικά και άρα να μη δίνουν μεγάλη σημασία οι γύρω σ' αυτές τις κρίσεις της νεαρής. Ένα απλό τηλέφωνο σ' αυτόν και μόνο έπρεπε να κάνουν οι οικείοι της και αυτός θα τη βοηθούσε αμέσως να βρει τον έλεγχο του εαυτού της. "Δεν είναι επικίνδυνη, απλώς πολλή ευαίσθητη" κατέληγε ο... "ειδικός" . Περιττό δε να προοσθέσω ότι στην κάθε τηλεφωνική τους επαφή, αυτός έκλεινε αμέσως την επόμενη συνεδρία, γιατί -όπως έλεγε- "αυτά δεν λέγονται από το τηλέφωνο..."
Ακραία φαινόμενα και καταστάσεις ζωής, όμως όλοι μπορεί κάποια στιγμή να βιώσουμε... γι' αυτό ας 'εχουμε τα νώτα μας ανοιχτά και ας μην ρίχνοιυμε το ανάθεμα σε κανένσν με προχειρότητα -μόνο να τα κάνουμε γνωστά.Last edited by Αναζητηση; 29-04-2012 at 22:16.
30-04-2012, 20:22 #4
Παρόμοιο περιστατικό μου είχε τύχει κ εμένα με ψυχοθεραπευτή,τον οποίο επισκεφτηκα για πολλούς λόγους (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-άστατη σεξουαλική ζωη-διαταραχή πρόσληψης τροφής). Ο κύριος,από τα πρώτα 2ραντεβού και πριν καλά καλά αποκτήσει έστω μια γενική κ σφαιρική εικόνα των προβλημάτων κ της ζωής μου,επέμενε να μου δώσει υπνωτικα,ηρεμιστικά και σκληρα ψυχοφάρμακα,τα οποία έπρεπε μάλιστα να προμηθευομαι από συγκεκριμένο φαρμακείο (από το οποίο έπαιρνε ποσοστα!!!!). Δεύτερον,μου επέμενε πολύ στο ότι οι σχέσεις και οι εμπειρίες μου ήταν με μεγαλύτερους άντρες,και προσπαθούσε με απίστευτη επιμονή να με πείσει ότι θέλω να κάνω σεξ μαζί του!!! Τρίτον,έπαιρνε τηλ τη μητέρα μου κ της έλεγε ΨΕΜΜΑΤΑ!!! Διαστρέβλωνε όσα του έλεγα,έβαζε σάλτσες,έλεγε πράγματα που δεν είχα πει ούτε είχα αφήσει να εννοηθούν (όπως πχ ότι παίρνω ναρκωτικά) για.να πείσει τη μάνα μου ότι εχω σοβαρό πρόβλημα και είναι απαραίτητο οι συνεδρίες να γίνονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ αντί για κάθε εβδομαδα (που σήμαινε πολλά περισσότερα στην τσέπη του... Πραγματικά δεν αμφισβητώ τις γνώσεις κ την αξία του πτυχειου του κυρίου και οποιουδήποτε άλλου,απορώ όμως πώς τα έχουν καλά με τον εαυτό τους όταν βλέπουν το λειτούργημα τους καθαρά κ μόνο σαν πηγή κέρδους,και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο που τους έχει ανάγκη,και κρέμεται ουσιαστικά από αυτούς.....
04-05-2012, 17:10 #5
Παντού υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπούν τη δουλειά / επάγγελμα τους. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει καν ο θεσμικός ρόλος του επόπτη που ελέγχει τον ψυχολόγο, στην ψυχική και ηθική του πλευρά ως επίσημου επαγγελματία.
Συνήθως τα άτομα αυτά είναι ανασφαλή, ανώριμα και θέλουν να ασκούν εξουσία πάνω στον αδύναμο που τυχαίνει να βρεθεί στο δρόμο του.
Ο συγκεκριμένος ψυχολόγος, που παρακολουθούσε τη νεαρή,
το μήνυμα τροποποιήθηκε από τη διαχείριση για παραβίαση των όρων χρήσης.
Ακόμα ενοχλεί με επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις την κοπέλα, ώστε να κλείσει κάποιο ραντεβού, όπου είναι ολοφάνερο ότι, ούτε τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από αυτές τις συνεδρίες. Μάταια προσπαθεί να της επίιβληθεί κάποιος που δεν μπορεί να πείσει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό.
"Θα ήθελα να χαίρεται για μένα τώρα που είμαι δυνατή και η ζωή μου σαφώς πολύ καλύτερη από πριν", λέει η φίλη μας, η οποία προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από όλο αυτόν τον πληρωμένο εφιάλτη της.
04-05-2012, 17:11 #6
ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...
12-05-2012, 03:59 #7
Ισως και τραγικός, εκτός του ότι ΑΝΤΕΓΡΑΦΕ στα βιβλία και στα άρθρα του που δημοσίευε, φράσεις από γνωστούς δημοσιογράφους, συγγραφέων -ακόμα και ασθενών του!!!