Οριακή προσωπικότητα - Page 23
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 23 of 51 FirstFirst ... 13212223242533 ... LastLast
Results 331 to 345 of 759
    Senior Member
    Originally posted by Mοναξιά
    Αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις ως ψυχασθενής κι εσύ ότι δεν μπορείς να βολεύεσαι με τον ένα,να σε βοηθάει και μετά να λες\"Σόρυ ήταν διάλειμμα\" και τώρα τα βρήκα με τον παλιό μου ψυχίατρο>>.Μ\'αρέσει το σκεπτικό.Τι θηρίο ρε;Ραμολί ήταν....Μην ευμενίζεις τις καταστάσεις...
    Να σου πω τη γνώμη μου ? Καταρχήν διαφωνώ με την λέξη ψυχοπαθής. Δεν πάσχει η ψυχή σου ή η ψυχή μου. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η προσωπικότητα είναι διαφορετική από το κοινώς αποδεκτό, και σε κάποιες περιπτώσεις - όχι πάντα όμως - αυτή η μη λειτουργική προσωπικότητα αρρωσταίνει τους άλλους και τον εαυτό της. (\'Αλλο πράγμα πρόσωπικότητα και άλλο ψυχή. Αυτός που θεραπεύει την ψυχή του έχει κερδίσει το παιχνίδι, η προσωπικότητα δεν αλλάζει και ίσως δεν πρέπει και να αλλάξει). Δεύτερον, ο διαταραγμένος ή ο ψυχοπαθής ή
    ο αλλιώτικος ή όπως θες πες τον, καλό είναι να ξεκαθαρίσει από την αρχή ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει. Θέλει να κολλήσει σε έναν συγκεκριμένο θεραπευτή ? Αυτό θα ναι καταστροφικό, ειδικά για μια οριακή προσωπικότητα που παρουσιάζει σαφώς έντονες τάσεις εξάρτησης από πρόσωπα. Τί να το κάνει κάποιος να απεξαρτηθεί από την μαμά ή τον εραστή και να εξαρτηθεί από τον ψυχίατρο ? Η οριακή προσωπικότητα εξ ορισμού δεν είναι συμβατή με τον ψυχαναλυτή ή τον ψυχίατρο, χρειάζεται απόλυτη απελευθέρωση και στήριξη στις δικες της δυνάμεις και άλλους δρόμους, πιο εσωτερικούς. Αν μπλέξει με οποιονδήποτε ψυχίατρο, όσο καλός και να ναι αυτός δεν θα τον βοηθήσει όπως θα βοηθούσε έναν απλό νευρωτικό. Και για να συνενοούμαι εννοώ ότι θα τον βοηθήσει στο κομμάτι συμπτώματα πιθανόν με τα φάρμακα, αλλά στο κομμάτι ψυχή δεν θα κάνει τίποτα. \'Η θα κοιτάξει βαθειά στην ψυχή του ο οριακός ή καλύτερα ας μην κάνει τίποτα, ας παίρνει μια ζωή φάρμακα. Είμαι της σκληρής σχολής αντιμετώπισης Gestalt σχολής και τέτοια. Χρειάζεται ένα ή πολλά βιωματικά σοκ για να θεραπευθεί η ψυχή, ο διάλογος είναι περιττός και τα αποτελέσματα πρόσκαιρα.
    Καλά μιλάμε έγραψες ε.Ποιά είναι η Γκεστάλτ σχολή;Θα διαφωνήσω με τα προλεγόμενα σου όμως.Μου δίνεις τροφή για πνευματική αναζήτηση...Ας πούμε πως η ψυχή εκτός από ακατανόητη συνδέεται με πολλές διεργασίες του οργανισμού μας.Δεν είναι λοιπόν και τόσο άυλη η υπόσταση της ψυχής ή ο τρόπος αλληλεπίδρασής της με το σώμα μας...Η προσωπικότητα είναι μέρος της ψυχής,δε νομίζεις;;;Τα συναισθήματα που δεχόμαστε και αναπαράγουμε σε διάφορες χρονικές στιγμές συνθέτουν την προσωπικότητά μας αλλά και πυροδοτούνται από αυτή...Ας πούμε πως προσωπικότητα είναι συσσωρευμένες συναισθηματικές εμπειρίες.Όταν άρχισα να διαβάζω ότι υπάρχουν νεύρα που εκκρίνουν ουσίες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την ψυχική μας κατάσταση σταμάτησα να πιστεύω ότι η ψυχή αιωρείται..και κλωθογνέφει στο σύμπαν....Ο θεραπευτής ,ο καλός, δημιουργεί μία σχέση εμπιστοσύνης με το θεραπευτή του,όπως έλεγε ο Γιώργος :\"Εγώ είμαι το υποσυνείδητό σου αυτή τη στιγμή\".Μέσω αυτής της σχέσης ο ασθενής αποκαλύπτει τον ψυχικό του κόσμο κι ο ψυχίατρος έρχεται θεωρητικά να τον βοήθησει μέσω γνώσεων.Η σχέση με τον ψυχίατρο είναι αναγκαία και χωρίς σχέση εμπιστοσύνης δεν υπάρχει θεραπεία.....Μου έλεγε ότι ο σκοπός μου είναι να κάνω τον ασθενή να με υπερβεί.Να γίνει καλύτερος από εμένα με τις γνώσεις που του παρέχω....Τώρα τα συναισθήματα που έχουμε όλοι αλλά και οι ανάγκες, τα κενά ,οι ελλείψεις ένσαρκώνονται πολλές φορές στο πρόσωπο του θεραπευτή.Άλλο η εξάρτηση και άλλο η αμοιβαία αναγκαιότητα.Με την μαμά,τον εραστή, τον οποιοδήποτε ανταλλάσουμε συναισθήματα και από καλή χημεία έρχεται και το δέσιμο.Όσο για αυτό που λες ότι οι οριακοί δεν χρειάζονται ψυχίατρο θα πω πως κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απουσία ταυτότητάς τους.Γι\'αυτό υπάρχει ο θεραπευτής για να την οριοθετήσει....Ο διάλογος δεν είναι περιττός και τα βιωματικά του αποτελέσματα είναι τα πιο μόνιμα.

Υ.Γ.Που είσαι ρε Γιώργο να δεις το έργο σου να δικαιώνεται;

Senior Member
    Η προσωπικότητα επιμένω ότι είναι τελείως διαφορετικό από την ψυχή. Η ψυχική λειτουργία δεν ρυθμίζεται από άλλα άτομα αλλά μόνο με τις δικές μας δυνάμεις που ενεργοποιούμε κατάλληλες εποχές (όποιοι τις ενεργοποιούν γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό ψυχικά πασχόντων φεύγουν από αυτή την μάταια ζωή αθεράπευτοι και εντελώς απορυθμισμένοι από το σύμπαν). Απλά η προσωπικότητα γίνεται πιο λειτουργική με το πέρασμα των ετών κι αυτό συμβαίνει κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Εμένα αν το αίτημα της ψυχής μου είναι να σκοτώσω δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγω, όσο θεραπευμένη ή νορμάλ προσωπικότητα και αν έχω, αλλά ας το αφήσουμε το θέμα για την ώρα γιατί θα μπούμε σε χωράφια που δεν είναι αποδεκτά από την επιστήμη.

Senior Member
    Και να προσθέσω επίσης ότι θεωρώ τελείως βιασμό να μου οριοθετήσει ταυτότητα ένα άλλο άτομο. Μόνο το σύμπαν με οριοθετεί και αυτό που λέω δεν μου το συγχώρεσε ποτέ κανείς ρασιοναλιστής επιστήμονας.

Senior Member
    Οι γνώμες μας φαίνεται να διαφέρουν.Ξέρεις δεν μπορώ να στηρίξω τη γνώμη μου αλλιώς.Είτε την ακουλουθείς είτε όχι....Ο ψυχίατρος σε βοηθάει να οριοθετηθείς.Τώρα πως και τι σηκώνω τα χέρια ψηλά...Όταν είσαι θεραπευμένος ή φυσιολογικός δε γίνεται να έχεις ανάγκη να αφαιρέσεις τη ζωή κάποιου.Εκτός αν τον σκοτώσεις κατά λάθος...Ποιά πιστεύεις ότι είναι τα κομμάτια τα μη αποδεκτά από την επιστήμη που δεν αναφέρεις;;;

Senior Member
    Originally posted by kassi_21
    Ποιά πιστεύεις ότι είναι τα κομμάτια τα μη αποδεκτά από την επιστήμη που δεν αναφέρεις;;;
    \'Oτι η ψυχή είναι ξεχωριστή από την προσωπικότητα. Αυτό είναι ένα από τα μη αποδεκτά κομμάτια, και αυτό το δόγμα δεν απελευθερώνει. Δεν με οριοθέτησε ο ψυχολόγος, με κρατούσε φυλακισμένο. Κάπου διάβασα ένα άλλο μέλος του forum που έγραψε ότι μια προσωπικότητα δεν είναι μόνο 6-10 χαρακτηριστικά. Ε λοιπόν μ\'αυτόν συμφωνώ, οι διαταραχές προσωπικότητας είναι πεποιθήσεις, και δυστυχώς πεποιθήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας από τις οποίες όταν απελευθερώνεσαι, τότε μόνο θεραπεύεσαι. Από τη στιγμή που αποδέχθηκες ότι είσαι οριακός, το ζεις και θα το ζεις πάντα.
    Τα κριτήρια των ψυχολόγων σχετικά με το τί είναι διαταραχή είναι πολύ απλοικά. Το ίδιο και οι μέθοδοί τους για θεραπεία, απόδειξη ότι για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζω ούτε ένα από τα συμπτώματα αυτού από το οποίο υποτίθεται ότι έπρεπε να το κουβαλάω μια ζωή και κανείς τους δεν με θεράπευσε, αλλά μόνος μου.
    Και πολλοί αναρωτιούνται ακόμα κι αν υπάρχει καν ειδικά αυτή η διαταραχή, η οριακή. Μέχρι πριν από χρόνια δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην παγκόσμια κατηγορία ψυχικών νόσων, στο DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Senior Member

Senior Member
    μοναξια ξερεις ποσο κουραστηκα να ζω με αυτην την διαταραχη????απιστευτα!
    well keep on tryin
    Tread that fine line
    till the end of time..

Senior Member
    Το ξέρω, σε καταλαβαίνω, είναι πολύ γνώριμο. Είσαι ακροβάτης. Σου αφιερώνω το τραγουδάκι του Χατζιδάκι και μια συμβουλή από μένα τον μη ειδικό - μη επαγγελματία. Ο ακροβάτης ξέρει ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι όπως κι όλη η ζωή, αλλά και ότι το σχοινί πάνω στο οποίο βαδίζει κάπου θα καταλήγει, αποκλείεται να\'ναι ατέλειωτο. Αντί προσευχής λοιπόν :

Κύριε δωσ\' μου θάρρος
    το σχοινί να μην κοπεί
    θέλω να\' μαι φάρος
    που φωτίζει την σιωπή
    θέλω να πετάξω ελεύθερα
    πιο πέρα κι από το κενό
    πράγματα μικρά και δευτερα
    δεν ξέρω ν\'αγαπώ
    είμαι ακροβάτης και γυρεύω
    δικό μου θεό

Αυτό να το κρατήσεις και να το λες όσο μπορείς πιο συχνά. Θέλω να πετάξω ελεύθερα λέει, όχι να πέσω απ\'το σχοινί. Και κράτα τα καλά της προσωπικότητάς σου, τα οποία εν μέρει περιγράφονται στο παραπάνω στιχάκι. Δεν ξέρουμε να αγαπάμρε πράγματα μικρά και δεύτερα, ας προσπαθήσουμε όμως να μην μισούμε τα μικρά και τα δεύτερα.

Senior Member
    σε ευχαριστω θα το βαλω σε καποιο του σημειου του μυαλου μου κ υστερα θια αρχισει η προσπαθεια να το κανω πραξη..
    που θα παει θα συνηθισω...
    well keep on tryin
    Tread that fine line
    till the end of time..

Senior Member
    Originally posted by Mοναξιά
    Originally posted by kassi_21
    Ποιά πιστεύεις ότι είναι τα κομμάτια τα μη αποδεκτά από την επιστήμη που δεν αναφέρεις;;;
    \'Oτι η ψυχή είναι ξεχωριστή από την προσωπικότητα. Αυτό είναι ένα από τα μη αποδεκτά κομμάτια, και αυτό το δόγμα δεν απελευθερώνει. Δεν με οριοθέτησε ο ψυχολόγος, με κρατούσε φυλακισμένο. Κάπου διάβασα ένα άλλο μέλος του forum που έγραψε ότι μια προσωπικότητα δεν είναι μόνο 6-10 χαρακτηριστικά. Ε λοιπόν μ\'αυτόν συμφωνώ, οι διαταραχές προσωπικότητας είναι πεποιθήσεις, και δυστυχώς πεποιθήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας από τις οποίες όταν απελευθερώνεσαι, τότε μόνο θεραπεύεσαι. Από τη στιγμή που αποδέχθηκες ότι είσαι οριακός, το ζεις και θα το ζεις πάντα.
    Τα κριτήρια των ψυχολόγων σχετικά με το τί είναι διαταραχή είναι πολύ απλοικά. Το ίδιο και οι μέθοδοί τους για θεραπεία, απόδειξη ότι για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζω ούτε ένα από τα συμπτώματα αυτού από το οποίο υποτίθεται ότι έπρεπε να το κουβαλάω μια ζωή και κανείς τους δεν με θεράπευσε, αλλά μόνος μου.
    Και πολλοί αναρωτιούνται ακόμα κι αν υπάρχει καν ειδικά αυτή η διαταραχή, η οριακή. Μέχρι πριν από χρόνια δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην παγκόσμια κατηγορία ψυχικών νόσων, στο DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
    Δεν συμπεριλαμβανόταν με αυτό το όνομα......νομίζω..αλλά υπήρχε.Δεν ξέρω πως θεραπεύτηκες αλλά και το δικό σου ιστορικό αλλά δεν είμαι τόσο κατά των ψυχολόγων.Ποιά είναι η σχολή Γκεστάλτ και τι είναι ο ρασιοναλισμός καθ\'ότι αδαής;

Senior Member
    Δεν θέλω να στο πω αλλά θα το κάνω.Αν ήσουν τόσο κατά ψυχολόγων-ψυχιάτρων όπως εδώ λογικό είναι να έχει πέσει η μασέλα του γιατρού σου...Τον είχες κάνει σίγουρα χειρότερα από εμένα...

Senior Member
    παιδια δεν μπορω να πω οτι βγαζω 100% νοημα...εκεινο που ξερω ειναι οτι θελω να γινω καλα..
    30-35 αν δινει τελικες τα επομενα 5 χρονια δεν θελω να πανε ετσι...με το τπτ..θα βαλω το γιατρο μου να βαλει τα δυνατα του!κι εγω απο την πλευρα μου τα δικα μου...κουραστηκα ορια
    ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΜΙΑ ΜΕΣΗ!περα απο αυτη που εχω στο σωμα μου μια κ στην ψυχη μου
    well keep on tryin
    Tread that fine line
    till the end of time..

Senior Member
    Χαχαχαχαχαχαχαχα.....Όρια γιατί με κυνηγάτε;Τι σας έκανα και τρέχετε ξωπίσω μου;Γιατί κατασπαράξατε τη χρυσή τομή;Ναι,ναι σε σας μιλάω!!!!Ρε ούτε κι εγώ καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπικό Μοναξιάς.Έχει πολύ σύμπαν στη μέση και με αποδιοργανώνει.Μου θυμίζει αόριστες εναλλακτικές θεραπείες....Αλλά δεν θυμάμαι και τι μου έλεγε ο άλλος να αντικρούσω τα επιχειρήματά του καθ\'ότι θεωρώ ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα...

Senior Member
    εγω με αΥΤΑ χαζευω ακομα παραπανω...οεο
    well keep on tryin
    Tread that fine line
    till the end of time..

Senior Member
    Δεν συμπεριλαμβανόταν με αυτό το όνομα......νομίζω..αλλά υπήρχε.Δεν ξέρω πως θεραπεύτηκες αλλά και το δικό σου ιστορικό αλλά δεν είμαι τόσο κατά των ψυχολόγων.Ποιά είναι η σχολή Γκεστάλτ και τι είναι ο ρασιοναλισμός καθ\'ότι αδαής;
    Εντάξει δεν είμαι και εγώ συνολικά εναντίον τους, απλά ο συγκεκριμένος αντί να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα, το περιέπλεξε και ίσως απλά έτυχε να το λύσω μόνος μου. Μπορεί και να ήμουν τυχερός ή απλά να βρήκα λίγη δύναμη από κει
    που δεν το περίμενα, μετά από κάποιο σοκ. Συμβαίνουν κι αυτά.
    Γκεστάλτ σχολή = μορφολογική θεραπεία. Αναπτύχθηκε στην Ευρώπη ως συνέπεια του υπαρξιστικού κινήματος από τον Frederick Perls, γερμανό ψυχίατρο μαθητή του Φρόυντ. Αυτή η θεραπεία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην τωρινή εμπειρία και ο θεραπευτής αντί να χρησιμοποιεί αόριστες προτροπές, γίνεται πολύ συχνά σκληρός με τον ασθενή, δεν νταντεύει καθόλου τον ασθενή και είναι και πολύ πιεστικός ή ακόμα και σκληρός μαζί του κάποιες στιγμές. Ξέρεις για να αλλάξει κανείς συμπεριφορά, πρέπει να σειστεί συθέμελα η ύπαρξη του, όχι απλά να γίνεται κουβέντα ανώδυνη κουβέντα σε ένα γραφείο αλλιώς δεν γίνεται τίποτα, και ο Perls κατηγορούσε σαρκάζοντας τον Φρόυντ ότι εφηύρε το ψυχαναλυτικό ντιβάνι επειδή δεν μπορούσε να κοιτάζει τους ασθενείς στα μάτια. Η ασθένεια, και ειδικά κάθε ψυχική ασθένεια με εξαίρεση ακραίες καταστάσεις, όπως σχιζοφρένεια κλπ, είναι φυγή από την πραγματικότητα και τις ευθύνες, και καλό είναι ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος να τον κουνάει συθέμελα τον πελάτη του.

Page 23 of 51 FirstFirst ... 13212223242533 ... LastLast