Αυτοπροσδιορισμός/Ετεροπροσδιορισμός/Ταυτότητα
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 22
    Senior Member

Αυτοπροσδιορισμός/Ετεροπροσδιορισμός/Ταυτότητα

Η ταυτότητα του εαυτού μας ποια είναι τελικά;
    Βασίζεται κυριότερα στον αυτοπροσδιορισμό ή τον ετεροπροσδιορισμό;

Είμαστε αυτό που μας διαμορφώνουν; Είμαστε αυτό που δηλώνουμε; Είμαστε ότι αισθανόμαστε;
    Τι πραγματικά μπορεί να είμαστε;

Η περιγραφή εξ ορισμού αυτών των εννοιών δεν τις κάνει τόσο ευδιάκριτες και μέσα μας πάντα.
    Αναρωτιέμαι αν τις ψάχνουμε καθόλου ή συντελούνται υποσυνείδητα.

Ο εξ ολοκλήρου ετεροπροσδιορισμός δεν φέρει σε υγιή κατάσταση αλλά είναι πολύ συνήθης.
    Μπορούμε ενώ συμβιώνουμε να εξαλείψουμε τελείως τον ετεροπροσδιορισμό;

Από την άλλη ο αυτοπροσδιορισμός της ταυτότητας μας, μήπως είναι μεταμφιεσμένος ετεροπροσδιορισμός;
    Από τη γέννηση μας (ίσως και νωρίτερα) επηρεαζόμαστε από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μας
    αρά μεγαλώνοντας έχουμε καλλιεργηθεί με κάποια, αν όχι όλα, από όσα βιώσαμε.

Και στην τελική αν υποθέσουμε ότι δημιουργούνται 2 ταυτότητες, η αυτοπροσδιοριζόμενη και η ετεροπροσδιοριζόμενη
    ποια θα υπερισχύσει; ή γίνεται να έλθουν εις σάρκαν και ψυχήν μια;

Όλο αυτό ξεκινά σαφώς από εντελώς προσωπικό επίπεδο αλλά αφορά και έθνη και λαούς ολόκληρους...

Διευκρίνηση: ο καθένας που θέλει επί προσωπικού μπορεί να απαντήσει, είτε για τον ίδιο του τον εαυτό είτε με τη δική του κοσμοθεωρία επί του θέματος..
    η όποια περαιτέρω ανάλυση επίσης ευχάριστα αποδεκτή :)
    Last edited by Curie; 15-06-2012 at 14:25.
    Nothing in life is to be feared, it is only to be understood . . .

Senior Member
    εγω νομιζω πως ισχυει το πρωτο, αλλα οι αλλοι μπορουν να μας επιρεασουν στο πως βλεπουμε εμεις τον εαυτο μας

Μέχρι τα δεκα σου που δεν εχεις βούληση ετεροπροσδιορίζεσαι. Στη συνεχεια, που αρχίζεις να αποκτας τη δικη σου βουληση, αυτοπροσδιορίζεσαι μέσα όμως σε αυτο που σου έχουν ήδη προσδιορίσει οι άλλοι. Κι οσο περναει ο καιρος δύσκολα αλλάζει ο άνθρωπος, μετά μάλλον ανέχεται και βρίσκει την καταλληλη φορμουλα για το άτομο του να συνυπάρχει ομαλα με τους άλλους. Αν πρόκειται για συμβίωση τις διαφορες στο χαρακτηρα τις επισκιάζει η αγαπη.
    γιάννης

Senior Member
    Πιστεύω ότι από παιδιά δημιουργούμε μια ταυτότητα για τον εαυτό μας η οποια προσδιορίζεται κυρίως από την ανάγκη μας να γίνουμε αποδεκτοί, ν' αγαπηθούμε.
    Μεγαλώνοντας παίρνουμε ως δεδομένο ότι είμαστε το εγώ που το μυαλο μας έχει κατασκευάσει, δεν παρατηρούμε πως αυτό το εγώ είναι κάτι που σχηματιστηκε στο παρελθόν και έχει τις ρίζες του εκεί.
    Πράγματα του παρελθόντος, γεγονότα της παιδικής μας ηλικίας, υπήρξαν καθοριστικά για τη δημιουργία της ταυτότητας μας.
    Μεγαλώνοντας άλλες φορές συμβιβαζόμαστε μ' αυτήν, θεωρουμε ότι είναι τοπραγματικο εγώ μας, άλλες φορές την νιώθουμε σαν ένα ξένο κοστούμι που δεν μας ταιριάζει, που μας εμποδίζει να είμαστε απολυτα παρόντες.
    Νιώθουμε ότι μας εμποδίζει να έρθουμε σε επαφή με την "αληθινή μας φύση" η οποία βρίσκεται έξω από τα στενά όρια του κατασκευασμένου μας εγώ και δεν μπορεί να κλειστεί μέσα τους.
    Και πιστεύω ότι θέλει πολύ αγάπη για τον εαυτό μας για να εγκαταλείψουμε την παλια μας δομή.

Διάβασα κάπου το εξής:
    "Noμίζω πως θα είμαστε πολύ πιο ζωντανοί αν τολμήσουμε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε κάθε στιγμή ποιοι είμαστε και ούτε χρειάζεται να εγγυηθούμε με ακρίβεια και λεπτομέρειες τι μπορεί κανεις να περιμένει από εμάς.
    Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε πως πράγματι μπορούμε να ριχτούμε στην εμπειρία της εξέλιξης, χωρίς να γίνουμε αιχμάλωτοι ενος εγώ που μας περιορίζει σε λίγες γνώριμες απαντήσεις"

Senior Member
    Quote Originally Posted by Frini View Post
    "Noμίζω πως θα είμαστε πολύ πιο ζωντανοί αν τολμήσουμε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε κάθε στιγμή ποιοι είμαστε και ούτε χρειάζεται να εγγυηθούμε με ακρίβεια και λεπτομέρειες τι μπορεί κανεις να περιμένει από εμάς.
    Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε πως πράγματι μπορούμε να ριχτούμε στην εμπειρία της εξέλιξης, χωρίς να γίνουμε αιχμάλωτοι ενος εγώ που μας περιορίζει σε λίγες γνώριμες απαντήσεις"
    Συμφωνώ. Πιστεύω ότι όταν παύουμε να ψάχνουμε εναγωνίως ποιοι είμαστε, πού πάμε, πώς μας βλέπουν οι άλλοι, όταν δεν μας είναι απαραίτητη η αποδοχή και η έγκρισή τους για τις επιλογές μας, όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ελεύθερος και δεν έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε κάπου για να νιώθουμε ασφάλεια (θρησκεία, ομάδα, πολιτική παράταξη κλπ.) τότε υπερισχύει ο αυτοπροσδιορισμός. Τα όρια ποτέ δεν είναι ξεκάθαρα, απλά μπορούμε να πούμε ότι κάποιος τείνει προς τη μία ή την άλλη κατάσταση.
    Είναι θέμα προσωπικότητας, διαπαιδαγώγησης και ωριμότητας το κατά πόσο εξακολουθούμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε ή όχι. Δεν είναι θέμα ηλικίας. Υπάρχουν άνθρωποι που περνάνε όλη τη ζωή τους ετεροπροσδιοριζόμενοι.
    Last edited by marian_m; 15-06-2012 at 13:47.

Senior Member
    Ναι τα όρια πολλές φορες (τις περισσότερες) είναι δυσδιακριτα.
    Σκέφτομαι ότι πιθανον προσπαθούμε πολυ να είμαστε ή να μην είμαστε κάτι.
    Ίσως η ουσία δεν χρειάζεται προσπάθεια, είναι η μη πράξη, αντίθετα με την "δομή" ή να το πουμε ετεροπροσδιοριζόμενο εγώ?που παντα αποσκοπει σε κάτι, επιθυμει, είναι πεινασμένο και ελλιπες.

Senior Member
    Ό,τι και να απαντήσουμε θα είναι δίχως νόημα, διότι δεν είμαστε όλες και όλοι ένα άτομο και η ερώτηση είναι τύπου umbrella. Μπορεί δηλαδή για έναν άνθρωπο να ισχύει το 100% ετεροπροσδιορισμός και για άλλην 100% αυτοπροσδιορισμός. Και ένα κάρο άλλοι συνδυασμοί, που και αυτοί δεν είναι στατικοί, ούτε περνάμε όλη μας τη ζωή δίχως να αλλάζουν τα ποσοστά. Οι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο είναι μυριάδες επίσης για να αναλυθούν και θα πέσουμε σε γενικολογίες.
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Senior Member
    Απαπα.. curie.. παιδι μου.. με τα δυσκολα ερωτηματα σου καλοκαιριατικα.. ανησυχο και εξερευνητικο πνευμα...
    Λοιπον,για μενα εχει μεγαλη σημασια η δυναμη που εχει ο καθε χαρακτηρας.. ποσο ειναι διατεθειμενος καποιος να θετει εαυτον σε διαρκη κριση για το ποσο αυτα που πιστευει για τον εαυτο του τα εφαρμοζει και στην πραξη στην καθημερινοτητα του... χρειαζεται ομως συνεπεια,ειλικρινεια,αυτοα ναιρεση.Πολλες φορες βολευομαστε στην εικονα που εχουν οι αλλοι για μας και παιζουμε τον ρολο πιστα.... ο αγωνιστης,ο καλος οικογενειαρχης,το καλο παιδι,ο πνευματικος ανθρωπος,ο καλλιτεχνης κλπ
    Κι ειναι πολυ ευκολο ετεροπροσδιοριζομενοι να χασουμε καπου εκει τον εαυτο μας... και να αφησουμε σε δευτερη μοιρα τα πραγματικα μας θελω κι η ζωη μας να γινει οπως θα ελεγε και ο Καβαφης σαν μια ξενη φορτικη...

Senior Member
    In this old house where every door is open
    Εγω δεχομαι για μενα μονο την αποψη καλη η κακη ανθρωπων που με αγαπανε και τη λενε οχι για να με πληγωσουν, ή να μου χαιδεψουν τα αυτια, ή να τονωθει ο δικος τους εγωισμος απεναντι στο δικο μου, αλλα επειδη ενδιαφερονται να ειμαι καλα, χωρις να κρινουν εξ' ιδιων. Αυτο ειναι εξαιρετικα σπανιο. Μονο οποιος σε αγαπαει θα σου μιλησει για το καλο σου, και μονο οποιος τα εχει καλα με τον εαυτο του μπορει να δει περα απο αυτον.

Ολοι οι αλλοι οταν εκφραζουν αποψεις περι ενος ατομου η μιας συμπεριφορας ή κριτικαρουν μιλανε για τον εαυτο τους, και τρεφουν το εγω τους. Πολυ λυτρωτικη αυτη η γνωση, καθως οταν το εμαθα αυτο σταματησα να επηρεαζομαι, και επειδη αυτο σημαινει οτι εχουν δικα τους θεματα, δεν τους παρεξηγω κιολας, αλλα τους συμπονω.

Senior Member
    Τωρα πανω σε αυτο που λες Λιλιουμ...για την αποψη των αλλων... αληθεια σκεφτομαι,ποσες φορες μου χει τυχει να ακουσω μια αποψη για τον εαυτο μου απο καποιον αλλον,που μου ρθε κατακεφαλο και δεν περιμενα ποτε πως καποιος μπορει να βλεπει αυτο σε μενα (καλο ή κακο)και γω να μην το χω καν παρει χαμπαρι.
    Σιγουρα η αποψη ανθρωπων που τους εχουμε εμπιστοσυνη και σεβομαστε την κριση τους ειναι πολλες φορες απαραιτητη για να βλεπουμε που ακριβως παταμε....

Senior Member
    In this old house where every door is open
    Eιναι απαραιτητη νφλου, αλλα ειναι δυσκολο να ξεχωρισεις την ηρα απο το σταρι..

Θεωρω παντως οτι αυτος που εχει τον τροπο να σου πει ακομα και το πιο στραβο που βλεπει πανω σου χωρις να σε πληγωσει καθολου, αρα χωρις να προσπαθει να φουκωσει το εγω του πατωντας πανω σου, ειναι αυτος που σε αγαπαει και μαλλον λεει την αληθεια.

Senior Member
    Ναι συμφωνω απολυτα... οταν σε αγαπαει καποιος πραγματικα θα βρει τον τροπο και θα σου πει την αληθεια,οχι για να σε μειωσει,ή πληγωσει ή χειραγωγησει αλλα για να σε βοηθησει να γινεις καλυτερος.

Senior Member
    curie όντος απαπά καλοκαιριάτικά .Τεσπα φιλενάδα μου ,το ένα είναι μέσα στο άλλο κ γερά μπερδεμένα μέσα μας .τα αυτάκια μας έχουν ακούσει πολλά στην παιδική ηλικία κ ήταν κ ευκολόπιστα μερικά αυτάκια ήταν τυχερα κ πίστεψαν στη σπουδαιοτητά τους αλλα όμως ακουσαν ασχήμιες κ τις δέχτηκαν .καθώς μεγαλώνουμε ξαναφιλτράρουμε κάθε εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας κ προσπαθούμε να επαναπροσδιοριστούμε ,τα καταφέρνουμε όμως?ίσος σε κάποια πράγματα αλλά όχι σε όλα γιατί τα ακούσαμε κ τα ξανακούσαμε κ τα πιστέψαμε τόσο όσο χρειάζεται να "συγκατοικήσουν"με το μυαλό μας.το πιο έξυπνο είναι να μη ψαχνόμαστε μια ζωή ποίοι είμαστε αλλά να ζούμε την κάθε μέρα όπως είμαστε,νομίζω ότι η απλότητα στη σκέψη σου προσφέρει μια σπουδαία ταυτότητα ανθρώπου(αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι)
    Η νίκη επί των παθών μας συνιστά την πρώτη κ ουσιαστικότερη νίκη -Βίκτωρ Ουγκώ

Banned
    Πολύ ωραία όσα έγραψαν η Frini & nflu... και θα πω κι εγώ ένα απαπα... τι ερωτήματα είναι αυτά καλοκαιριάτικα... :p Οι 'λίγες γνώριμες απαντήσεις' που αναφέρει η Frini, ίσως αυτές είναι ένας μεταμφιεσμένος ετεροπροσδιορισμός Curie. Και κάπου χάνουμε τον εαυτό μας, είτε όταν εγκλωβιζόμαστε μέσα σε άκαμπτες πεποιθήσεις για εμάς και τον κόσμο γύρω, είτε όταν δεν υπάρχει κανένας σταθερός πυρήνας κι εγκλωβιζόμαστε στους ρόλους ή είμαστε έρμαια κάθε επιρροής.

Ηλιάνα, το "να ζούμε την κάθε μέρα όπως είμαστε" όπως λες προϋποθέτει καθαρό νου. Αυτό δεν ισχύει για όσους, όπως λες, "ακουσαν ασχημιες και τις δέχτηκαν" στην παιδική ηλικία. Άμα το μυαλό δεν ηρεμά και οι συνθηκες γύρω δε σου δινουν την ευχερεια να ζησεις όπως θα θελες δεν ζεις και άρα δεν χαίρεσαι τη μαγεια της καθε μέρας. Τυχεροί αυτοι που ακουσαν καλα λόγια στην παιδική ηλικία. Αυτοί δεν χαλάνε τις μέρες τους ούτε το κεφάλι τους με τη σκέψη του αυτοπροσδιορισμού. Το καλούπι του χαρακτηρα διαμορφωνεται το πολύ μέχρι την ηλικία των 10 χρονων. Μετα ζεις ανεμελα και χαίρεσαι τη στιγμή ή δυστυχώς την πάλη του αυτοπροσδιορισμού δλδ της βελτίωσης.
    nflu και λίλιουμ συμφωνώ μαζι σας, αυτος που σε αγαπά θα βρει τροπο να σου πει την αλήθεια, όχι για να σε πληγωσει αλλά για να σε βοηθησει να γίνεις καλύτερος. Το αντίθετο, κάποιος θα πατησει πάνω σε κάθε τι που θεωρεί ότι μειωνεκτείς για να σε ταπεινώσει και να σε εξευτελίσει και για να θρεψει το δικό του εγωισμό, κι αυτο το κανει επειδή αμα εξαιρεσει αυτα που σου θεωρει ως μειονεκτημα, κατα τα λοιπα σε θεωρει καλύτερο του, αλλιώς δε θα ασχολειτο μαζι σου.
    γιάννης

Page 1 of 2 12 LastLast