Results 691 to 705 of 2118
Thread: η σχεση με τον ψυχιατρο
-
16-05-2007, 13:53 #691
Originally posted by Existir
Dodoni μου, αν και μιλάς κωδικοποιημένα, θα προσπαθήσω να σε \"αποκωδικοποιήσω\".
Θέλεις να πεις μήπως πως ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφορά ς που ακολουθήθηκε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γιατί ήταν \"λειτουργικό\", σε μιαν άλλη χρονική στιγμή το ίδιο μοτίβο είναι...\"παρωχημένο\";
Ναι, εννοώ αυτό ακριβώς που λες.
πχ, έχω το σύνδρομο του καλού παιδιού, δεν διεκδικώ, γιατί έμαθα ότι έτσι γίνομαι αποδεκτός από τους άλλους. (μοτίβο συμπεριφοράς)
Κάποια στιγμή, αυτό αρχίζει να με πνίγει. Παύει να είναι λειτουργικό μοτίβο, με καθιστά πια δυσλειτουργικό. Χρειάζεται να το αναγνωρίσω, για να δω τι θα το κάνω.
Το να μείνω στο αρχικό αίτιο που με οδήγησε σε αυτό, δεν είναι απαραίτητα θεραπευτικό. Χρειάζεται να το δω πως είναι για μένα στο εδώ και τώρα. Που με βοηθά και που με πνίγει.
Ουσιαστικά, η ψυχοθεραπεία σε βοηθά να ξαναγράψεις την ιστορία της ζωής σου. Με την ματιά του εδώ και τώρα.
Και είναι σημαντικό να την ξαναγράψεις εσύ. Με τον δικό σου τρόπο, με την δική σου ματιά. Ο Ψυχολόγος, χρειάζεται να είναι εκεί για σε διευκολύνει στην πορεία σου. Για να σου δώσει πινελιές, χρώματα. Μέχρι εκεί όμως.
Αν αρχίσει να ζωγραφίζει αυτός για σένα, τότε η διαδρομή είναι όχι μόνο λιγότερο γοητευτική αλλά και λιγότερο θεραπευτική.Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
- 16-05-2007, 13:57 #692
Originally posted by dodoni
αναφορές σχετικά με αυτό που λες στην τελευταία παράγραφο.
Ο Rogers το ονομάζει πλαίσιο αναφοράς. Ο κάθε οργανισμός (ψυχή και σώμα), έχει μια εγγενή τάση πραγμάτωσης, την οργανισμική τάση πραγμάτωσης. Η τάση αυτή βοηθά το άτομο να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να διαφοροποιηθεί.
Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, οι όροι αξίας που είναι οι κανόνες, οι στάσεις, οι συμπεριφορές των \"σημαντικών άλλων\" έρχονται και παρεμβαίνουν (introject) στην οργανισμική τάση πραγμάτωσης και την \"αλλοιώνουν. Πλέον, η αξιολόγηση δε γίνεται από ένα εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς αλλά έξω από τον οργανισμό. Βέβαι, το άτομο, έχοντας ενσωματώσει τους όρους άξιας στην τάση πραγμάτωσης, δε μπορεί να διακρίνει τι ανήκει στην τάση πραγμάτωσης και τι \"δεν είναι δικό του\". Αυτή η καινούρια τάση που δημιουγείται (με το κράμα τάσης πραγμάτωσης και όρων αξίας) ονομάζεται τάση αυτοπραγμάτωσης και συνθέτει αυτό που ονομάζουμε εαυτό. Ο εαυτός, είναι μια σταθερή δομή, ιδιαίτερα άκαμπτη που έχει την τάση να διατηρείται. Η \"έκφραση\" του εαυτού, είναι αυτό που ονομάζουμε \"προσωπικότητα\".
Η εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην τάση πραγμάτωσης (εγγενής τάση ανάπτυξης, επιβίωσης, διαφοροποίησης) και στην τάση αυτοπραγμάτωσης (κράμα τάσης πραγμάτωσης και όρων αξιας) είναι που ευθύνεται για τη δημιουργία ψυχοπαθολογίας.
Ναι;:)
16-05-2007, 13:57 #693
Νομίζεις οτί δεν έχει νόημα να κατανοηθεί απο τον \"πάσχοντα\" αυτός ο συγκεκριμένος μηχανισμός που \"δένει\" την εμπειρία με το συμπεριφερικό μοτίβο;
Αρκεί να μην εγκλωβιστείς σε αυτού του είδους την αναζήτηση. Τα \"γιατί\" δεν αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη θεραπεία.Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
16-05-2007, 14:00 #694
Οσο περισσότερο ο εαυτός γίνεται εύκαμπτος, όσο περισσότερο διευρύνεται, όσο περισσότερες εμπειρίες συμβολοποιεί και αποδέχεται, τόσο περισσότερο πλησιάζει στην τάση πραγμάτωσης. Οι όροι αξίας γίνονται ευδιάκριτοι, αναγνωρίζονται και -ενδεχομένως- παραμερίζονται και το άτομο καθίσταται ένα \"πλήρως λειτουργικό πρόσωπο\".
ΥΓ. Αν μιλάω κινέζικα, σταμτήστε με.
Να λοιπόν που φθάνουμε στον πυρήνα. Αν δλδ εγώ θέλω να απατήσω π.χ. τον σύντροφό μου, σύμφωνα με τον Ροτζερς, θα πρέπει ουσιαστικά να αφήσω ελεύθερο το κομμάτι εκείνο που δεν πραγματώθηκε μέσα απο την σχέση μου με τον σύντροφό μου και άρα να βρω εκείνον που το καλύπτει;
16-05-2007, 14:03 #695
Όλο αυτό ο Φρόυντ το ονόμασε ΥΠΕΡΕΓΩ.
Ναι;:)
Ωστόσο, οι δύο θεωρίες είναι πολύ, παρά πολύ διαφορετικές.
Ο Φρόυντ δε βλέπει στο άτομο μια εγγενή τάση πραγμάτωσης που βοηθά το άτομο να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να διαφορποιηθεί. Απεναντίας, η θεωρία του είναι μια πεσιμιστική θεωρία. Βλέπει τον άνθρωπο \"φύσει καταστρεπτικό\". Θεωρεί ότι κινητρώνεται από ασυνείδητες διαδικασίες, ενώ ο Ροτζερς βλέπει τον άνθρωπο φύσει καλό. Επιπλέον, ο Ρότζερς δε δίνει βαρύτητα σε ασυνείδητες διαδικασίες αλλά είναι οπαδός της φαινομενολογίας: πως δηλαδή το άτομο βιώνει την όποια εμπειρία (παρελθούσα ή μη), αυτή τη στιγμή, στο εδώ και τώρα.Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
16-05-2007, 14:11 #696
Να λοιπόν που φθάνουμε στον πυρήνα. Αν δλδ εγώ θέλω να απατήσω π.χ. τον σύντροφό μου, σύμφωνα με τον Ροτζερς, θα πρέπει ουσιαστικά να αφήσω ελεύθερο το κομμάτι εκείνο που δεν πραγματώθηκε μέσα απο την σχέση μου με τον σύντροφό μου και άρα να βρω εκείνον που το καλύπτει;
Αυτό που χρειάζεται καταρχάς είναι να αναγνωρίσεις τα συνιασθήματα σου (που στην προκειμένη είναι πολλά και ενδεχομένως κάποια από αυτά δυσδιάκριτα)
Χρειάζεται επίσης να συμβολοποιήσεις τα συναισθήματα αυτά, να τα δώσεις νόημα, να τα ταιριάξεις με την εμπειρία σου.
Οταν καθαρίσει το τοπίο, θα δεις τι θα κάνεις με όλα αυτά που αναγνώρισες. Το βασικό είναι να καθαρίσει το τοπιο μέσα σου. Από κει και πέρα, μπορεί να χωρίσεις, μπορεί να απατήσεις τον σύντροφο σου ή μπορείς να παραμείνεις στην σχέση σου, με έναν άλλο -πια- τρόπο.
Ο Ρότζερς δε θα σου έδινε καμία από τις παραπάνω 3 λύσεις. Θα σε βοηθούσε να καθαρίσεις το τοπίο. Την συνέχεια, εσύ θα την δώσεις. Οπως λέω και σε παραπάνω μήνυμα, την ιστορία της ζωής σου, εσύ θα την ξαναγράψεις.
ΥΓ. Πρέπει να κλείσω λόγω δουλειάς, χαιρετώ προς το παρόν.Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
16-05-2007, 14:16 #697
Βαρύ το φαγητό σήμερα.....Τουλάχιστον δύο μέρες θέλει για χώνεψη....
16-05-2007, 14:18 #698
Σε ευχαριστούμε πολύ Δοδόνιε.
Καλή δουλειά.
16-05-2007, 16:02 #699
Originally posted by husband
Originally posted by interappted
....πειραματοζωο?θυσιαζομαι στο βωμο της ψυχιατρικης .....
\"Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα.....\"
Εμείς οι κοινοί θνητοί που τέτοια μεγαλεία.
Xaxaxaxaxa.Έλα μου ντε...Μπράβο ρε Ίντερ έκανες και κάτι για την ιστορία.....ΕΥΓΕ ΤΕΚΝΟ ΜΟΥ!
16-05-2007, 16:15 #700
Ασε τα γέλια βρε και διάβασε εδώ.
Αφιέρωσε ο DON με την EXISTIR. Τι κινέζικα, τι ελληνικά, τι βαθιά νοήματα, τι ρηχά. Ότι πιάνει ο καθείς.
Ποιά χώνεψη? ούτε η κατάποση δεν τελειώνει σε δύο μέρες!!!!!
16-05-2007, 16:18 #701
Ο εαυτός, είναι μια σταθερή δομή, ιδιαίτερα άκαμπτη που έχει την τάση να διατηρείται. Η \"έκφραση\" του εαυτού, είναι αυτό που ονομάζουμε \"προσωπικότητα\".
Η εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην τάση πραγμάτωσης (εγγενής τάση ανάπτυξης, επιβίωσης, διαφοροποίησης) και στην τάση αυτοπραγμάτωσης (κράμα τάσης πραγμάτωσης και όρων αξιας) είναι που ευθύνεται για τη δημιουργία ψυχοπαθολογίας.Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην τάση πραγμάτωσης και αυτοπραγμάτωσης αφού από μόνες τους αποτελούν δύο διαφορετικά πράγματα;Όλοι υφιστάμεθα αλλοιώσεις από το περιβάλλον αλλά δεν αρωσταίνουμε όλοι.......
Οσο περισσότερο ο εαυτός γίνεται εύκαμπτος, όσο περισσότερο διευρύνεται, όσο περισσότερες εμπειρίες συμβολοποιεί και αποδέχεται, τόσο περισσότερο πλησιάζει στην τάση πραγμάτωσης.Αν θυμάμαι καλά η τάση αυτοπραγμάτωσης δημιουργεί τον εαυτό.Την άκαμπτη αυτή δομή.Όλοι λοιπόν την έχουμε.Δεν είμαστε άρρωστοι.Γιατί να δημιουργήσουμε έναν πιο εύκαμπτο εαυτό;Οι πληροφορίες που του δόθηκαν ή πήρε απ\'τα παιδικά του χρόνια δημιούργησαν τη συμπαγή του δομή και την τάση αυτοπραγμάτωσης.Οι πληοφορίες πάλι με τη μορφή εμπειριών θα τον φέρουν στην τάση πραγμάτωσης;;;;;Στην οριακή η ταυτότητα του ατόμου είναι ασταθής.Δεν είναι καλύτερος λοιπόν ένας συμπαγής εαυτός και η αντίστοιχη τάση αυτοπραγμάτωσης;Ελπίζω Δωδώνη εσύ να βγάλεις άκρη από αυτά που σου λέω γιατί έχω στο μεσοδιάστημα μπλέξει τα μπούτια μου... Οι όροι αξίας γίνονται ευδιάκριτοι, αναγνωρίζονται και -ενδεχομένως- παραμερίζονται και το άτομο καθίσταται ένα \"πλήρως λειτουργικό πρόσωπο\".
16-05-2007, 16:26 #702
Ρε συ Husband έκανα 20 ώρες να διαβάζω το πρώτο πόστ Δωδώνη.Ποια είναι αυτά τα αιτιατά ωρέ παιδιά;Εγώ δεν τα μάθαινα αυτά στην ψυχοθεραπεία πάντως.Τι υπερεγώ και εγώ;;;Τα έχει πάρει το αυτί μου αλλά ο κάθε ψυχίατρος (βλ.Φρόυντ,Γιουνγκ κ.α) έχουν τη δική τους θεωρία και τα έχω μπλέξει.Ασυνήδειτο,Υποσυνε ίδητο,συνειδητό,εγώ,υπερεγ� � και άλλα που δεν νιώθω..Χαχα..Το ερώτημά μου είναι ότι όλοι δεχόμαστε εισβολές στο εγώ μας αλλά δεν γινόμαστε όλοι δυσλειτουργικοί.......Παρ\'ότ� � χρησιμοποιούμε κατά καιρούς και για μεγάλα χρονικά διαστήματα λάθος μοντέλα συμπεριφορών..........
Είναι το γαμώτο μου ως ασθενής.Εγώ αρρώστησα και από μικρή και άλλοι σφυράνε και ατενίζουν τα πελάγη.....Χαχα..
16-05-2007, 16:50 #703
απο οσα μπορω να καταλαβω(λογω ελλειψης αυτοσυγκεντρωσης)εχω καταλαβει οτι η ψυχοθεραπεια μου τελικα στο πως εγω κατεληξα ετσι δεν ειναι θεραπευτικη?δεν βοηθαει?καταλαβαινω οτι ειναι σαν να λεμε οκ ετσι ριμαι τωρα τι κανουμε αλλα η εξηγηση του γιατι ειμαι ετσι ξεκινωντας απο τα παιδικα χρονια δεν βοηθαει?
well keep on tryin
Tread that fine line
till the end of time..
16-05-2007, 16:58 #704
θελω να πω κι ενα μεγαλο ευχαριστω για την βοηθεια του dodoni kκαταρχην!σε ολους μας!
existir σαφως κ θα ρωτησω προς τι κ γιατι τελικα ¨κυνηγαω\"τους φοβους μου-τους δαιμονες μου και το αποδιδω οτι οι φοβοι μου βρισκονται παντα μπροστα μου!πως κ γιατι το προκαλω υποσεινηδητα αυτο?την Τριτη θα το ρωτησω βεβαια ισως διαφερουν τα αιτια μας αλλα ειναι ενα κομματι που εδω κ 15-16 χρονια αυτο το κυνηγητο αποτελλει πια την καθημερινοτητα μου!
ομως καλα καταλαβα οτι δεν βοηθαει η ριζα του κακου?
1000 συγνωμη για την ισως λαθος κατανοηση κ για τον χωρις ροη λογο μου ειναι η τριτη μερα με lyrica κ το μυαλο μου ειναι....στα χαμεναwell keep on tryin
Tread that fine line
till the end of time..
17-05-2007, 02:12 #705
Δηλώνω με το παρόν μου post το αίτημά μου να προαχθεί η EXISTIR κατά τουλάχιστον ένα αστέρι και να γίνει αντισυνταγματάρχης. Ανεξαρτήτως αριθμού postarισματων δεν γίνεται να βλέπω στην ίδια κλίμακα εμένα και την EXISTIR. Και αν υπάρχουν και άλλοι που τα πιάσαν έτσι με τη μία τότε προτείνω να υποβιβαστώ εγώ από λοχαγός 3 αστεριών σε υπολογαγό τουλάχιστον.
ΥΓ1 και να φανταστείς inter ότι εγώ νομίζω πως έχω πλήρη αυτοσυγκέντρωση
ΥΓ2 για να δεις inter πόσο καλίτερα είσαι από ότι νομίζεις
όταν γράφω κάτι παρόμοιο δεν έχω καν ιδέα τι είναι το lyrica και τα συναφή
Originally posted by interappted
1000 συγνωμη για την ισως λαθος κατανοηση κ για τον χωρις ροη λογο μου ειναι η τριτη μερα με lyrica κ το μυαλο μου ειναι....στα χαμενα
Originally posted by husband
.........Συγχωρέστε μου τον ίσως χωρίς τάξη και συνιερμούς λόγο μου ......
Άγχος και Θλίψη στην καθημερινότητα
06-08-2025, 12:58 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή