Results 1 to 9 of 9
Thread: εσωστρεφεις
-
19-08-2012, 17:52 #1
εσωστρεφεις
Μύθος # 1 - Οι εσωστρεφείς δεν θέλουν να μιλάνε πολύ.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι εσωστρεφείς απλώς δεν μιλάνε, εκτός εάν έχουν κάτι να πουν. Μισούν την ψιλοκουβέντα. Αν ένας εσωστρεφής μπει σε μία κουβέντα για κάτι που τον ενδιαφέρει, δεν θα σταματήσει να μιλάει.
Μύθος # 2 - Οι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί.
Η συστολή δεν έχει να κάνει με το αν είναι εσωστρεφής. Οι εσωστρεφείς δεν φοβούνται τους ανθρώπους. Αυτό που χρειάζονται όμως είναι ένας λόγος για να αλληλεπιδράσουν. Δεν συζητούν απλώς για χάρη της συζήτησης. Αν θέλετε να μιλήσετε σε ένα εσωστρεφές άτομο, απλά αρχίστε να μιλάτε.
Μύθος # 3 - Οι εσωστρεφείς είναι αγενείς.
Οι εσωστρεφείς συχνά δεν βλέπουν τον λόγο για να είναι υπερβολικά τυπικοί στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Θέλουν απλώς να είναι αυθεντικοί και ειλικρινείς.Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αποδεκτό στις περισσότερες καταστάσεις, έτσι ώστε οι εσωστρεφείς μπορεί να αισθάνονται μεγάλη πίεση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία τόσο κουραστική συνθήκη.
Μύθος # 4 - Οι εσωστρεφείς δεν τα πάνε καλά με τους άλλους.
Αντίθετα, οι εσωστρεφείς εκτιμούν πραγματικά την αξία των λίγων φίλων που έχουν. Μπορεί να μετράνε τους στενούς φίλους τους στο ένα τους χέρι. Αν είστε αρκετά τυχεροί για να σας θεωρεί φίλος σας ένας εσωστρεφής, έχετε πιθανώς έναν πιστό σύμμαχο για τη ζωή. Μόλις κερδίσετε το σεβασμό τους ως άτομο, είστε μέσα στην καρδιά τους.
Μύθος # 5 - Οι εσωστρεφείς δεν θέλουν να βγαίνουν έξω στον κόσμο.
Οι εσωστρεφείς απλά δεν θέλουν να βγαίνουν έξω στον κόσμο για πάρα πολλή ώρα. Επίσης θέλουν να αποφεύγουν τις περίπλοκες διαδικασίες που περιλαμβάνονται σε δημόσιες δραστηριότητες. Συγκεντρώνουν τα δεδομένα και τις εμπειρίες πολύ γρήγορα, και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να παραμένουν σε ένα σημείο για πολύ για να πιάσουν το νόημα. Είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη βάση τους, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να ταξινομήσουν τις πληροφορίες τους. Στην πραγματικότητα, η επαναφόρτιση είναι απολύτως απαραίτητη για τους εσωστρεφείς.
Μύθος # 6 - Οι εσωστρεφείς θέλουν να μένουν πάντα μόνοι τους.
Οι εσωστρεφείς είναι απολύτως άνετοι με τις σκέψεις τους. Σκέφτονται πολύ. Ονειροπολούν πολύ. Τους αρέσει να έχουν κάτι να σκεφτούν, ένα γρίφο για να λύσουν. Αλλά μπορεί να νιώσουν απίστευτα μόνοι, εάν δεν έχουν κανέναν να μοιραστούν τις ανακαλύψεις τους. Επιθυμούν μια αυθεντική και ειλικρινής σχέση με ένα άτομο τη φορά.
Μύθος # 7 - Οι εσωστρεφείς είναι παράξενοι.
Οι εσωστρεφείς είναι συχνά ατομικιστές. Δεν ακολουθούν το πλήθος. Προτιμούν να εκτιμώνται για τον καινοφανή τρόπο ζωής τους. Τους αρέσει να αμφισβητούν συχνά τον κανόνα. Δεν παίρνουν αποφάσεις με βάση το τι είναι δημοφιλές ή της μόδας.
Μύθος # 8 - Οι εσωστρεφείς είναι παθητικοί και απομακρυσμένοι.
Οι εσωστρεφείς είναι άνθρωποι που έχουν κατά κύριο λόγο το βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Δεν είναι ότι δεν είναι σε θέση να αποδίδουν σημασία σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους, είναι ακριβώς ότι ο εσωτερικός κόσμος τους είναι πολύ πιο έντονος και σημαντικός γι 'αυτούς.
Μύθος # 9 - Οι εσωστρεφείς δεν ξέρουν πώς να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν.
Οι εσωστρεφείς συνήθως χαλαρώνουν στο σπίτι ή στη φύση, και όχι σε δημόσιους χώρους. Οι εσωστρεφείς δεν αναζητούν τη συγκίνηση και την αύξηση της αδρεναλίνης. Εάν υπάρχει πάρα πολύ θόρυβος και ομιλία, κλείνονται στον εαυτό τους. Οι εγκέφαλοί τους είναι πολύ ευαίσθητοι ως προς το νευροδιαβιβαστή που λέγεται ντοπαμίνη. Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς έχουν διαφορετικά κυρίαρχα νευρο-μονοπάτια. Απλώς διαφορετικά.
Μύθος # 10 - Οι εσωστρεφείς μπορούν να ορίσουν τον εαυτό τους και να γίνουν εξωστρεφείς.
Οι εσωστρεφείς δεν μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους και αξίζουν το σεβασμό για τη φυσική ιδιοσυγκρασία τους και τη συνεισφορά στην ανθρώπινη εξέλιξη.
- 19-08-2012, 18:39 #2
19-08-2012, 18:49 #3
19-08-2012, 23:47 #4
παντως γενικα δεν θεωρειται κουλ σημερα να ειναι καποιος εσωστρεφης ,
υπηρξαν αλλες εποχες οπου υπηρχε ταση και στην τεχνη κ στη ζωη ,
κατι σαν μοδα , η εσωστρεφεια ειχε 'πέραση'.
Αυτο βεβαια εφτανε στην αλλη ακρη, οπου ποιητες η ζωγραφοι κλπ , θεωρουνταν η αυτο-θεωρουνταν 'καταραμενοι', , ειχαν συνηθως ασχημο τελος βουτηγμενοι εως τοτε στην μελαγχολια τους ...
Στην ψυχολογια γενικα θεωρούνται πιο εβάλλοτα τα εσωστρεφη ατομα απ οτι τα 'εξω καρδιά' ατομα,,
φαινεται τελικα πως ο εαυτος μας ειναι χειρότερος 'φιλος', απ οτι ενας αλλος ανθρωπος .......!?
20-08-2012, 03:19 #5
Εγώ εχω δει εσωστρεφή άτομα να γίνονται εξωστρεφή νομίζω το χω καταφέρει κ εγώ αυτό
20-08-2012, 05:26 #6
Πολλοί μπλέκουν πολλές έννοιες μέσα στη λέξη "εσωστρεφής", και νομίζω ότι σε ένα βαθμό το κάνει και το άρθρο εδώ. Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια έχει πρωτίστως να κάνει με το πώς "γεμίζεις μπαταρίες", πώς ανανεώνεις ενέργεια, και πώς επεξεργάζεσαι πληροφορίες και ερεθίσματα (πώς είναι φτιαγμένο να λειτουργεί το μυαλό σου). Μπορεις μια χαρά να είσαι κοινωνικός και εσωστρεφής, εσωστρεφής και καθόλου ντροπαλός, εσωστρεφής και αγενής, ευγενικός, οτιδήποτε άλλο. Ούτε είναι απαραίτητο να είναι καινοτόμοι και ατομικιστές, ούτε σημαίνει ότι ένας εξωστρεφής δεν μπορεί να είναι καινοτόμος.
Ο εσωστρεφής εξαντλείται από την συνεχόμενη και έντονη επαφή με ανθρώπους. Απλά θέλει λίγο χρόνο μόνος του μετά, για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Ο εξωστρεφής ξεκουράζεται μέσω της επαφής του με ανθρώπους. Έχω ριξει πολύ γέλιο με εξωστρεφή άτομα που ξέρω, που γυρνάνε σπίτι πτώματα από τη δουλειά πχ, έτοιμοι για ύπνο και χαλάρωση, κι όμως μόλις τους πάρουν τηλέφωνο και τους πουν για κανα πάρτι "απόψε", τρέχουν. Γιατί εκεί θα γεμίσουν μπαταρίες - στο πάρτι. Ο εσωστρεφής χρειάζεται να ξεκουραστεί και να ανακάμψει από το πάρτι! Όσο κι αν του αρέσει (και ναι, πολλές φορές του αρέσει, διαφωνώ ότι ένας εσωστρεφής δεν ευχαριστιέται δημόσιους χώρους και συγκεντρώσεις - μην τρελαθούμε, και σε συναυλίες πάει, και σε πάρτι, και στην παραλία, παντού).
Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς προσλαμβάνουν διαφορετικά τα εξωτερικά ερεθίσματα, και επεξεργάζονται διαφορετικά αυτές τις πληροφορίες. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι ο εσωστρεφής απορροφά ερεθίσματα από το περιβάλλον του προς τα μέσα και τα επεξεργάζεται εσωτερικά, ενώ ο εξωστρεφής εκπέμπει προς τα έξω, και τα επεξεργάζεται στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο εσωστρεφής εκπέμπει πολύ λίγο, και συνήθως το μεγαλύτερο μέρος των ερεθισμάτων που εκπέμπει γυρίζουν πάλι προς τα μέσα. Ο εξωστρεφής απορροφά πολύ λιγότερο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες στο στάδιο πριν τις απορροφήσει. Κι έτσι έχουμε το φαινόμενο ο εσωστρεφής να σκέφτεται πολύ πάνω σε κάτι και μετά να μιλάει, ενώ ο εξωστρεφής να προτιμά να σκέφτεται μιλώντας.
Όπως το καταλαβαίνω εγώ, η επεξεργασμένη πια πληροφορία, είναι κάτι που σε ηρεμεί και σε ξεκουράζει. Δεν θες κάτι να σου τριβελίζει το μυαλό χωρίς να βγάζεις συμπέρασμα, ούτε θες να βαριέσαι χωρίς κανένα ερέθισμα να επεξεργαστείς. Έτσι ο εσωστρεφής μπορεί εύκολα να υπερφορτωθεί και να εξαντληθεί στην πολυκοσμία και γενικά όπου υπάρχουν πάρα πολλά ερεθίσματα. Η τάση του είναι να τα τραβάει μέσα για να τα επεξεργαστεί... όλα. Από την άλλη, ο εξωστρεφής που γενικά αντανακλά και εκπέμπει αντί να απορροφά, δεν θα την παλέψει στην παρατεταμένη απομόνωση, γιατί έχει ανάγκη ερεθίσματα να επεξεργαστεί. Δεν έχει το πρόβλημα του εσωστρεφή-σφουγγάρι. Έχει το πρόβλημα του να βρει ερεθίσματα απ'έξω, ώστε να καταλήξει και αυτός στην επεξεργασμένη πληροφορία (όσον αφορά πάλι τα ερεθίσματα που οι ίδιοι εκπέμπουν... αν το ερέθισμα είναι μπαλάκι, ο εξωστρεφής παίζει πινγκ πονγκ με τους άλλους, ο εσωστρεφής με τον τοίχο. Ο ένας έχει ανάγκη συμπαίχτη, ο άλλος όχι). Κάπως έτσι βλέπω το γιατί και πώς ένα πάρτι ξεκουράζει τους εξωστρεφείς.
Μια συνέπεια όλων αυτών που εγώ τουλάχιστον έχω παρατηρήσει, είναι ότι ο εσωστρεφής ξέρει καλύτερα τον εαυτό του από ό,τι ο εξωστρεφής, και πολλές φορές και τον... εξωστρεφή καλύτερα από ό,τι ο εξωστρεφής :P Και έχει μια λογική, όταν είσαι στραμμένος προς τα μέσα βλέπεις περισσότερες κρυφές "γωνίες" σου. Από την άλλη, ο εξωστρεφής ξέρει πολύ καλύτερα πώς λειτουργεί ο έξω κόσμος, είναι πιο άνετος και πιο "φυσικός" σε αυτόν.
Ποιος την έχει καλύτερα, δεν ξέρω. Ο εσωστρεφής μπορεί να βρεθεί να βασανιζεται και να νιώθει άβολα προσπαθώντας να βρει τη θέση του στην κοινωνία, να μην τον καταλαβαίνουν... ο εξωστρεφής μπορεί να φρικάρει και να ταλαιπωρείται προσπαθώντας να βγάλει άκρη με τον εαυτό του, αυτόν τον άγνωστο :P Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να μην ξέρεις ποιος είσαι μέχρι να σε δεις στην πράξη για να σε αναλυσεις "λογικά" και εξωτερικά, ούτε να σε καταλαβαίνουν οι άλλοι καλύτερα από ό,τι ο ίδιος τον εαυτό σου. Κατά την γνώμη μου κανένας από τους δύο δεν την έχει καλύτερα ή χειρότερα, απλά αντιμετωπίζουν διαφορετικό σετ προβλημάτων.
Τέλος... η εσωστρέφεια/εξωστρέφεια είναι φάσμα, δεν είναι άσπρο/μαύρο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βρίσκονται στα άκρα. Κι έτσι οι εξωστρεφείς κάποιες φορές θέλουν να μείνουν μόνοι τους, οι εσωστρεφείς κάποιες φορές δεν θέλουν να τελειώσει το πάρτι, ανάλογα με την ποιότητα των ερεθισμάτων που δέχονται.
Διαφωνώ με το ότι μπορείς να αλλάξεις από εσωστρεφής σε εξωστρεφή. Για να είμαι ειλικρινής, με εκνευρίζει και που προτείνεται καν, λες και η εσωστρέφεια είναι καμιά αρρώστια που πρέπει να γιατρέψουμε. Ο καθένας μας είναι αυτό που είναι. Αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε, και δεν είναι εύκολο για κανέναν, είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ώστε να μπορει να επιβιώσει και, γιατί όχι, να θριαμβέυσει :) στο αντίθετο περιβάλλον. Όμως πάντα ο εσωστρεφής θα χρειάζεται χρόνο μόνος για να ανακάμψει, και πάντα ο εξωστρεφής θα γεμίζει μπαταρίες από την ανθρώπινη επαφή. Στον κόσμο χρειάζονται και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων.
Αυτά είναι προσωπικές απόψεις... δεν είμαι ειδικός, είμαι ένα πολύ εσωστρεφές άτομο που μεγάλωσε σε μία κυρίως εξωστρεφή οικογένεια, και το έψαξε πολύ γιατί δεν ήξερε πώς να εξηγήσει στους δικούς της ότι "αυτή ΕΙΜΑΙ". Το πρώτο άρθρο που διάβασα τότε και με έκανε να χαμογελάσω και να νιώσω όμορφα, ήταν αυτό: http://www.theatlantic.com/magazine/...rovert/302696/ Είναι στα αγγλικά.[I][SIZE="1"]Well you're up so high, how can you save me when the dark comes here tonight to take me up my front walk and into bed, where it kisses my face and eats my head...[/SIZE][/I]
20-08-2012, 06:14 #7
Απίστευτο! Ήταν θαρρείς και διάβαζα για τον εαυτό μου!
24-08-2012, 20:20 #8
Οι εξωστρεφεις παρατηρουν ότι οι εσωστρεφεις δε μιλανε πολύ και νομιζουν ότι είναι αλαζόνες,πράγμα που δεν ισχύει.Οι εσωστρεφεις δεν μπορουν να κανουν ψιλοκουβέντα.Το θεωρουν χάσιμο χρόνου.Χρειαζονται χρόνο με τον εαυτο τους όπως χρειαζονται νερο και τροφη.Δωστε τους λοιπον το χωρο τους.Δεν εχουν καταθλιψη,απλως χρειαζονται να είναι μονοι τους καποιες ωρες, για να γεμιζουν τις μπαταριες τους.Δεν είναι κατ αναγκην ντροπαλοι η αντικοινωνικοι.Ενας εσωστρεφης γραφει:
Καποιες φορες, με βλεπεις να ειμαι μονος μου,με λυπασαι και ερχεσαι να μου μιλησεις.Τοτε βλεπεις ότι οι προσπαθειες σου δεν εχουν αποτελεσμα και με ρωτας τι συμβαινει.Δεν με πιστευεις παντα όταν σου λεω ότι ειμαι μια χαρα και προσπαθεις να με κανεις να ευθυμησω.Προσπαθεις να με κανεις να παρω μερος στην ψιλοκουβεντα.Εκτιμω αυτό που κανεις,θελεις να περναω καλα.Αλλα ,όταν ειμαι μονος μου με ένα αφηρημενο βλεμμα,πραγματικα περναω καλα.Παρατηρω.Ακουω.Η υπερβολικη κοινωνικοτητα με κουραζει.
Οταν ειμαι μονος μου,σκεφτομαι η ονειροπολω.Ετσι ξαναγεμιζω ενεργεια.Δεν υπαρχει τιποτα το κακο με την εσωστρεφεια.Ειμαι ευτυχισμενος όπως ειμαι.Σε παρακαλω μη προσπαθεις να με αλλαξεις.Μη με λυπασαι επειδη δεν εχω πολλους φιλους.Δε σημαινει ότι νιωθω μοναξια.Μη με πιεζεις να μιλαω όταν δεν το νιωθω.Οταν εχω να πω κατι σημαντικο,θα το πω.Μπορει και να με δεις να μιλαω πολύ, αν ειμαι παθιασμενος με ένα θεμα.Το να ειμαι μονος μου ορισμενες ωρεςς τη μερα,μου είναι εντελως απαραιτητο για την ψυχικη και πνευματικημου υγεια.Γι αυτό σε παρακαλω μη προσπαθεις να με κανεις να νιωθω ενοχος όταν δεν ειμαι τοσο κοινωνικος οσο εσυ,συμφωνα με τους δικους σου κανονες.Δεν μπορω να συζητησω όταν βρισκομαι σε μια μεγαλη παρεα.Μου είναι πιο ευκολο να μιλαω με ένα η δυο αλλα ατομα.Και δινε προσοχη όταν μιλαω,μη με διακοπτεις.Γιατι το πιστευεις η όχι, μου είναι δυσκολο να εκφραζομαι λεκτικα.Ειδικα να πρεπει να επαναλαβω κατι .Χρειαζομαι να ειμαι αποδεκτος όπως ειμαι.
03-09-2012, 18:41 #9
http://www.goddessflight.com/per/ Eδω υπαρχει ενα τεστ προσωπικοτητας που μας κατατασσει σε ενα απο τους 16 που υπαρχουν (8 τυποι εσωστρεφων και 8 εξωστρεφων) Ειναι το γνωστο Μayers Briggs personality test.
Συνάντηση με πρώην
28-07-2025, 00:19 in Σχέσεις και Επικοινωνία