Τι υπαρχει μετα; - Page 3
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 52
    Senior Member
    Quote Originally Posted by Vagabond View Post
    Εχω την αίσθηση ότι σκέφτεσαι την θεολογία σε ακαδημαϊκό επίπεδο σαν ένα τσούρμο ατόμων που κάθονται γύρω γύρω και, ξύνοντας τις γενειάδες τους, προσπαθούν να αποδείξουν ο ένας στον άλλο ότι υπάρχει θεός (ή τι φύλο είναι οι άγγελοι, που αναρωτιόντουσαν και οι Βυζαντινοί). Έχω επίσης την εντύπωση ότι το σκέφτεσαι λάθος (κλικ). Δεν ξέρω, εγώ βλέπω μελέτη, γνώση και οργανωμένη επιστημονική μεθοδολογία σε αυτό.
    Δεν το σκεφτομαι καθολου ετσι καθως οπως προανεφερα (διαβαζε πιο προσεκτικα) η υπαρξη του Θεου δεν ειναι δυνατον ν'αποδειχθει, ειναι καθαρα θεμα πιστης!
    Επίσης, η θεολογία κατατάσσεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες (ξανακλικ), μαζί με την αρχαιολογία, τη φιλολογία, τη γλωσσολογία, την ιστορία κλπ.
    Αυτο δε σημαινει οτι η Θεολογια ειναι επιστημη! Υπαρχει και η Σχολη Καλων Τεχνων αλλα οι αποφοιτοι δεν ειναι επιστημονες, υπηρετουν την αυτονομη πνευματικη δραστηριοτητα (ανεφερα τα τεσσερα ειδη παραπανω) της Τεχνης!
    For the record, ούτε θεολόγος είμαι, ούτε καν ξέρω να σου πω αν πιστεύω πουθενά. Ξέρω όμως ότι είχα θεολόγο στο λύκειο ο οποίος ήταν από αγνωστικιστής και δώθε. Ήταν επίσης ο καλύτερος θεολόγος που είχα ποτέ.
    Κι εγω ειχα την τυχη και την τιμη να εχω καλους θεολογους στο σχολειο (υπηρχαν βεβαια και καποιοι τελειως προπαγανδιστες και θρησκοληπτοι) ... so?
    Δεν εχει σχεση αυτο με το αν ειναι ή οχι η θεολογια επιστημη!

Σόρι για την παρέμβαση, αλλά μια και αναφέρθηκε η λέξη γνώση, ίσως καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους αφορισμούς που ενδεχομένως προσβάλλουν χωρίς να φροντίζουμε να γνωρίζουμε πρώτα (τραγική ειρωνεία).
    Γιατι ζητας συγγνωμη για την παρεμβαση? Δεν εχουμε λογοκρισια, να παρεμβαινεις οποτε θες!
    Δεν ειναι προσβολη το οτι η θεολογια δεν ειναι επιστημη αλλα πνευματικη δραστηριοτητα! Και η φιλοσοφια δεν ειναι επιστημη αλλα ειναι μια εξαιρετικη πνευματικη δραστηριοτητα οπου σου θετει προβληματισμους και θετει σε λειτουργια τα γραναζια της σκεψεως!
    Ο,τιδηποτε στηριζεται σε υπερφυσικα γεγονοτα, δεν μπορει να θεωρηθει επιστημη! Ειναι απλα τα πραγματα...
    Η ανησυχία μοιάζει με την κουνιστή πολυθρόνα. Σε κρατάει απασχολημένο χωρίς να σε πηγαίνει πουθενά.

Senior Member
    1. Επιμένεις να μπερδεύεις την θεολογία με την ύπαρξη ή όχι του θεού. Αυτό που θα έβλεπες αν είχες κάνει τα προαναφερθέντα κλικ, θα ήταν τι ακριβώς σπουδάζει ένας θεολόγος στο πανεπιστήμιο και δεν θα επαναλάμβανες το αυτονόητο μεν, άσχετο δε, ότι η ύπαρξη του θεού δεν μπορεί να αποδειχτεί.

2. Ναι, σημαίνει ότι η θεολογία είναι ανθρωπιστική επιστήμη. Όχι με την έννοια που είναι τα μαθηματικά επιστήμη (αυτά ανήκουν στις θετικές επιστήμες), αλλά με την έννοια που είναι η ιστορία, ας πούμε (αλήθεια, την ψυχολογία πχ την θεωρείς ή όχι επιστήμη?). Οι καλές τέχνες, αν είχες κάνει τον κόπο για ένα ακόμα κλικ, δεν κατασσονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά στις τέχνες, οπότε άτοπη η αναφορά σε αυτές.

3. Το ότι είχα καλό θεολόγο δεν έχει να κάνει με το αν η θεολογία είναι επιστήμη, όχι. Το ότι είχα αγνωστικιστή (τουλάχιστον) θεολόγο, που την γούσταρε τόσο, ώστε να να είναι σούπερ, κάτι έπρεπε να σου λέει. Ή όχι.

4. Συμφωνούμε. Ό,τι στηρίζεται σε υπερφυσικά γεγονότα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστήμη. Ό,τι στηρίζεται στην μελέτη και την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με θέματα πίστης όμως, ή στην ύπαρξη των θεμάτων αυτών ιστορικά (κλπ), δεν βλέπω γιατί όχι. Είναι όντως απλά τα πράγματα.

Συγγνώμη ζήτησα επειδή το θέμα του νήματος δεν είναι αυτό που κουβεντιάζουμε οι δυο μας.
    [I][SIZE="1"]Well you're up so high, how can you save me when the dark comes here tonight to take me up my front walk and into bed, where it kisses my face and eats my head...[/SIZE][/I]

Senior Member
    Μαλλον μπερδευεις τον τομεα της Φιλοσοφιας οπου γινεται μια σφαιρικη θεωρηση της πιστης κι ενας ευρυτερος προβληματισμος για την οντοτητα του Θεου (Σπινοζα, Ντεκαρτ, Ακινατης...) με τη Θεολογια οπου η υπαρξη του Θεου ειναι το σημειο αφετηριας!
    Και οι μουσικες σπουδες ή η σχολη κινηματογραφου στη Θεσσαλονικη ανηκουν στο πρωτο πεδιο στο μηχανογραφικο, δηλαδη στις Νομικες, Ανθρωπιστικες, Κοινωνικες Σπουδες αλλα δεν μπορουν να θεωρηθουν επιστημες!
    Η ανησυχία μοιάζει με την κουνιστή πολυθρόνα. Σε κρατάει απασχολημένο χωρίς να σε πηγαίνει πουθενά.

Δέν είναι το θέμα μας αυτό!!!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Vagabond View Post

2. Ναι, σημαίνει ότι η θεολογία είναι ανθρωπιστική επιστήμη. Όχι με την έννοια που είναι τα μαθηματικά επιστήμη (αυτά ανήκουν στις θετικές επιστήμες), αλλά με την έννοια που είναι η ιστορία, ας πούμε (αλήθεια, την ψυχολογία πχ την θεωρείς ή όχι επιστήμη?). Οι καλές τέχνες, αν είχες κάνει τον κόπο για ένα ακόμα κλικ, δεν κατασσονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά στις τέχνες, οπότε άτοπη η αναφορά σε αυτές.

4. Συμφωνούμε. Ό,τι στηρίζεται σε υπερφυσικά γεγονότα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστήμη. Ό,τι στηρίζεται στην μελέτη και την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με θέματα πίστης όμως, ή στην ύπαρξη των θεμάτων αυτών ιστορικά (κλπ), δεν βλέπω γιατί όχι. Είναι όντως απλά τα πράγματα.
    H Θεολογια , δεν μπορει να θεωρηθει ως επιστημη. Η θρησκειολογια ισως . Μπορει και εσυ να μπερδευεις πχ την φιλοσοφια της θρησκειας ή την κοινονιωλογια της θρησκειας με την θεολογια . H θεολογια , οπως σωστα ειπε η αλια στηριζεται πρωτιστος σε μη επιστημονικα τεκμηριωμενες παραδοχες.

Αλλα οπως λεει και ο Θεολογος το θεμα μας δεν ειναι αυτο , αλλα τι υπαρχει μετα τον θανατο.

Senior Member
    Quote Originally Posted by betelgeuse View Post

Γιαννη εγω θεωρω οτι περισσοτερη ελπιδα σου δινει το να πιστευεις οτι δεν υπαρχει κατι μετα . Αλλα και παλι ειναι πως το βλεπει ο καθενας.
    Πώς μπορεί να σου δίνει ελπίδα το να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κάτι μετά?Δεν σου φαίνεται πολύ τρομακτικό αυτό?Και επίσης αν δεν υπάρχει τίποτα μετά,τζάμπα ταλαιπωρούμαστε σ'αυτή τη ζωή χωρίς να περιμένουμε κάτι καλύτερο μετά από δω?Δεν μπορώ να το σκέφτομαι αυτό.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Korina12 View Post
    Πώς μπορεί να σου δίνει ελπίδα το να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κάτι μετά?Δεν σου φαίνεται πολύ τρομακτικό αυτό?Και επίσης αν δεν υπάρχει τίποτα μετά,τζάμπα ταλαιπωρούμαστε σ'αυτή τη ζωή χωρίς να περιμένουμε κάτι καλύτερο μετά από δω?Δεν μπορώ να το σκέφτομαι αυτό.
    Korina , ξερω σε πολλους ακουγεται ματαιο αλλα εγω το βλεπω αλλιως. Το να μην υπαρχει κατι μετα σημαινει οτι εχουμε μονο μια ευκαιρια , αρα κανουμε οτι μπορουμε ωστε να βελτιωσουμε την ζωη μας τωρα. Τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω.
    Καποτε που σκεφτομουν την αυτοκτονια εντονα , το γεγονος οτι δεν πιστευω πως υπαρχει ζωη μετα με παρηγορουσε κατα καποιο τροπο , γιατι σκεφτομουν οτι αν δεν αυτοκτονησω απλα θα παψω να υπαρχω , ενω αν ζησω ισως να υπαρξει ευκαιρια να αλλαξουν τα πραγματα.

Αλλα οπως ξαναειπα ειναι το πως το βλεπει ο καθενας . Αλλοι νιωθουν καλυτερα αν πιστευουν οτι υπαρχει ζωη μετα αλλοι οχι.

Senior Member
    Ναι καταλαβαίνω πώς το εννοείς.Δίνεις έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στο εδώ.Ομως,σε φοβίζει εσένα ο θάνατος έχοντας αυτή τη σκέψη,ότι δεν υπάρχει τίποτα?Εμένα με φοβίζει πολύ περισσότερο αν το σκεφτώ έτσι από το αν σκεφτώ ότι κάτι υπάρχει.

Senior Member
    Και σ' αυτόν τον τομέα θα πω δεν γνωρίζω...
    Υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτου μου που πιστεύει ή θέλει να πιστεύει ότι δεν είναι μόνο αυτό που ζούμε , ότι δεν ερχόμαστε στη γη μόνο για να διανύσουμε μια συγκεκριμένη πορεία και μετά χανόμαστε πάλι στο άπειρο. Η λογική μου έχει αρκετές ενστάσεις δυστυχώς.
    Εχω διαβάσει και έχω "διδαχτεί" αρκετές πνευματικές θεωρίες που κάποιες απ' αυτές είχαν να μου πουν πράγματα. Παραμένω ανοιχτή αλλά πιο επιφυλακτική από παλιά.
    Δυστυχώς προσωπικά η χριστιανική θρησκεία δεν μου προσφερε πνευματική γαλήνη, γιατί δεν ήταν ποτέ συνεπής στην θεωρία της.
    Για το ιστορικό πρόσωπο του χριστού , οι πηγές είναι λίγες απ' ότι έχω διαβάσει . Τα Ευαγγελια με πολλές ελλείψεις , κενά και αντιφάσεις.
    Πάντως οποιαδήποτε θεωρία όσο γίνεται πιο τεκμηριωμένη από ανθρώπους αξιοπιστους και αξιόλογους, με ενδιαφέρον και σεβασμό ακουγεται.
    Εγώ προσωπικά θεολόγε μου αναμένω...
    Να μετατρέψεις το "ετσι συνέβη" σε "ετσι το θέλησα" αυτό και μόνο ονομάζω λύτρωση ΝΙΤΣΕ

Μετά απο πολύ δυσκολία (λόγω τεχνικού θέματος) στέλνω καθυστερημένα τη βιβλιογραφία που είχα υποσχεθεί.

Την αφορμή την πήρα απο κάποιες απόψεις οτι π.χ αυτά είναι μύθοι,νοθευμένα κείμενα ή ακόμα περισσότερο οτι οι θεολόγοι αμπελοφιλοσοφούμε...
    Η βιβλιογραφία προσφέρεται για κάθε γνήσιο αναζητητή.Δεν υπάρχουν προφανώς αποδείξεις περι Θεού.Ενδείξεις υπάρχουν μόνο...
    Ο καθένας προφανώς έχει το δικαίωμα και να έχει και να εκφράζει την άποψή του για το κάθε θέμα.Απλώς για μένα το συγκεκριμένο θέμα αλλά και διάφορες απόψεις που θέσατε ,με έκαναν να δώσω και'γω με τη σειρά μου μιά ακόμα διάσταση του θέματος...σας παραπέμπω εν πολλοίς σε πηγές για να μελετήσετε μόνοι σας τα πράγματα και να δείτε ιστορικά βάση πηγών-μαρτυριών οτι ο Ιησούς είναι ιστορικό πρόσωπο και κατά πόσο ισχύει οτι είναι ''νοθευμένη'' η Κ.Διαθήκη ...τα συμπεράσματα δικά σας!

Χριστιανικές μαρτυρίες:
    1.Καινή Διαθήκη,Κριτικό κείμενο,Nestle-Aland,Novum Testamentum Graece.Δέν είναι το εκκλησιαστικό κείμενο της Κ.Δ αλλά το κείμενο της Κ.Δ που έχουμε στα χέρια μας βάση σύγκρισης που έχει γίνει μεταξύ των χειρογράφων που έχει παραδοθεί το κείμενο.Είναι έγκυρο επιστημονικά-ακαδημαικά και θεωρείται σπουδαίο έργο.Εκεί θα διαπιστώσετε το αν υπάρχει ''νοθεία'' απο το αρχικό κείμενα.
    2.Η ιστορική πορεία του Ιησού,Γεωργίου Π.Πατρώνου,εκδ.Δόμος
    3.Ο κώδικας των Ευαγγελίων,Σωτήριου Σ.Δεσπότη,εκδ.Άθως

Εξωχριστιανικές μαρτυρίες:

Εθνικοί και Ρωμαίοι ιστορικοί:

1.Πλίνιος ο νεότερος,Επιστολή προς Τραιανό
    2.Τάκιτος,Ανάλεκτα χρονικά XV
    3.Σουετώνιος,Βίος Κλαυδίου

Ιουδαικές μαρτυρίες:

1.Ιώσηπος ,Ιουδαική Αρχαιολογία(ενδεχομένως το σημαντικότερο εξωχριστιανικό κείμενο α'αιώνας,είναι σύγχρονος των Αποστόλων και γεννήθηκε ακριβώς μετά το θάνατο του Χριστού)
    2.Ραβινική Παράδοση(γραμμένη απο τους Ιουδαίους για προπαγανδιαστικούς σκοπούς,εναντίον του Ιησού)

Το Κοράνι επίσης αναφέρει τη γέννηση του Χριστού απο την Παρθένο Μαρία,τον βλέπει ώς μεγάλο προφήτη καθώς αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τα θαυματά Του.

Τέλος ήθελα να αναφερθώ οτι η Χριστιανική διαδασκαλία μας λέει οτι αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Χριστό με την Αναστασή Του θα πραγματοποιηθεί και στον κάθε πιστό μετά τη Δευτέρα Παρουσία και την Τελική Κρίση.Οτί δηλαδή θα αναστηθούμε με τα σώματά μας ,όντας ο εαυτός μας απαλαγμένοι απο τη φθορά,το θάνατο,την οδύνη και την αμαρτία ζώντας στη Βασιλεία του Θεού.Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται οτι τη Βασιλεία του Θεού τη ζείς απο αυτή τη ζωή και τη ζείς εντονότερα ''μετά''.Αυτό πραγματοποιείται ζώντας σε σχέση με το Χριστό και τους συνανθρώπους σου.

Κρίνετε και τη βιβλιογραφία μου και τις θέσεις μου για το θέμα.Πιστεύω οτι ''έβαλα ενα λιθαράκι'' στον γενικότερο προβληματισμό.Αν η διαχείρηση το θεωρεί ''βαρύ'' μπορείτε να στείλετε προσωπικό μήνυμα για να μην εξελιχθεί σε θεολογικό debate.Oχι οτι έχω θέμα να γίνει και ''δημόσια''.

Υ.Γ Σας αφιερώνω ένα τραγούδι των ΤΧC ''Eτσί είναι γιατί έτσι πάει...αν το νιώθεις μείνε...φύγε αν σε χαλάει''!
    Κολλάει στις απόψεις που εκφράζει ο καθένας μας!!!

http://www.youtube.com/watch?v=_Fbhy...tailpage#t=20s

Καλή συνέχεια!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Korina12 View Post
    Ναι καταλαβαίνω πώς το εννοείς.Δίνεις έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στο εδώ.Ομως,σε φοβίζει εσένα ο θάνατος έχοντας αυτή τη σκέψη,ότι δεν υπάρχει τίποτα?Εμένα με φοβίζει πολύ περισσότερο αν το σκεφτώ έτσι από το αν σκεφτώ ότι κάτι υπάρχει.
    Ο θανατος με φοβιζει , αλλα πιστευω πως θα με τρομαζε ακομα περισσοτερο αν σκεφτομουν οτι υπαρχει μετα .

Και για κλεισω πιστευω πως σε θεματα υπαρξιακα , μεταφυσικα κλπ ο καθενας δινει τiς δικες του απαντησεις και πολλες φορες φορες δεν υπαρχει σωστη ή λαθος απαντηση.
    Last edited by betelgeuse; 22-08-2012 at 23:10.

Senior Member
    Θεολόγε δεν πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε εδώ μέσα έχει θέμα επειδή παρέθεσες βιβλιογραφία και τις αποψεις σου.Ιδιαίτερα από τη στιγμή που διατυπώνονται με σεβασμό σε αυτό που πιστεύεις και στις διαφορετικές γνώμες των αλλων/
    Αποσπασματικά από παραπομπές έχω διαβάσει καποιες απο τις μαρτυρίες που παραθέτεις, πρέπει να ξεσκονίσω λιγο τα βιβλια και τη μνήμη μου.
    Δεν κατάλαβα αυτό που αναφέρεις για την ΄Καινή διαθήκη. Η Καινή Διαθήκη είναι μία. Το θέμα είναι με τι μάτι την προσεγγίζει κάποιος. Κατανοώ ότι το κριτικό κείμενο που αναφέρεις προφανώς επεξηγεί κάποια κενά ή διφορούμενες έννοιες και γεγονότα. Ομως προσωπικα εμενα δε νομιζω ότι μπορει να με πεισει ότι η Καινή Διαθήκη δεν είναι νοθευμένη. Στην τελική δεν έχω τόσο θέμα με τις βασικές αρχές της Χριστιανικής διδασκαλίας όπως αρχικά διατύπωθηκαν και πέρασα σε μας, αλλά στο πως αυτή χρησιμοποιήθηκε στο πέρασμα των αιώνων.
    Να μετατρέψεις το "ετσι συνέβη" σε "ετσι το θέλησα" αυτό και μόνο ονομάζω λύτρωση ΝΙΤΣΕ

Senior Member
    Ως ανήσυχη φύση αν και με αρκετά έντονη πνευματικότητα, δεν μπορώ ν' αποδεχτώ την Τελική Κρίση και την Ανάσταση των φυσικών σωμάτων μας.Πιστεύω στην έννοια της ψυχής και ότι πιθανά δεν χάνεται αλλά ενώνεται με το σύμπαν περιμένοντας μια δεύτερη ενσάρκωση, αλλά ότι εγώ ως σώμα τετοιο με ότι φτιάχνει το τωρινό εγώ μου, απαλλαγμένο από τις αμαρτίες μου, θα ζήσω την τελική κρίση και αν είμαι άξια θα ζήσω την βασιλεία του Θεού..δεν το χωράει ουτε ο νους ουτε το πνευμα μου.

Εμενα παντα με καθυσηχαζε αυτο που ελεγε ο Επικουρος,οτι μετα τον θανατο βρισκομαστε στην ιδια κατασταση που βρισκομασταν και πριν απο την γεννηση μας,δηλαδη στην απολυτη ανυπαρξια ! Και ολα αυτα με τον παραδεισο και την κολαση ειναι καθαρα η αναγκη του ανθρωπου να αποθανατοποιησει τον θανατο και να ηρεμησει απο την συγχυση που του προκαλει το αγνωστο ! Αρκουμαι στο οτι η μονη πραγματικοτητα ειναι το τωρα και οτι εχουμε μονο μια ζωη.:-)

Banned
    Για οσους απο εσας απολαμβανετε την ζωη σας ευχομαι ολοψυχα μετα τον θανατο σας να ξαναρθετε στην γη και να ξαναζησετε το ιδιο ομορφα τοσες φορες οσα ηταν τα επεισοδια της τολμης και γοητειας. Για τους υπολοιπους που υποφερουν αφηστε τους τουλαχιστον να ησυχασουν . Δεν φτανει μια φορα το κακογουστο αστειο πρεπει να επαναληφθει ;

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast