Πιθανον ο πατερας μου να εχει καταθλιψη... πως θα το διακρινω;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 14 of 14
    Senior Member

Πιθανον ο πατερας μου να εχει καταθλιψη... πως θα το διακρινω;

Ειμαστε περιπου 3 χρονια τωρα, με τον πατερα μου να πινει αρκετα.... και συγκεκριμενα πιο πολυ ουισκι... δεν πινει σε σημειο να γινεται βιαιος, αλλα πινει σε σημειο να τρικλιζει ελαφρως, να εχει κανει κεφαλι να ειναι συναισθηματικος πολυ και μερικες φορες να μην ξερει και τι λεει... τον παρακαλαω αρκετες φορες να μην πινει, χωρις φωνες γιατι οταν το προσπαθησα δεν ειχε κανενα αποτελεμα... ολο λεει οτι θα το κοψει και δεν ξεκιναει.... κατι ξεκινησε στις αρχες αυτου του ετους και απο εκει που το ειχε μειωσει αισθητα για 3 μηνες και το τσιγαρο για καποιο λογο ξανα αρχισε... και καπνιζει και τα marlboro που ειναι σχετικα βαρια...
    Επισης τον εχω πιασει αρκετες φορες να παραμιλαει... η να μιλαει σε καποιον φανταστικο ακροατη... γενικοτερα εχουμε περασει και καταστασεις που τον εστελναν στα δικαστηρια επειδη εχει θεση υπευθυνου... επισης στη δουλεια ακουει πολλες δυσκολιες, και πολλες λαμογιες και ως ενα βαθμο αυτο τον εχει επηρεασει....

Ολα αυτα μπορει να ειναι συμπτωματα καταθλιψης; Τι αλλο μπορω να διακρινω για να το καταλαβω?
    Some of us of fall some of us fly...most of us live to try, till the edge of forever.

Senior Member
    Αλκοολικος ειναι στανταρ παντως. Αλλα και ολα οσα κανει δειχνουν οτι υπαρχει ενα βαθυτερο υποστρωμα γενεσιουργων αιτιων που πυροδοτει αυτες τις συμπεριφορες. Το να κοψει καποιος το ποτο επειδη καποιος αλλος του το λεει, ειτε με το καλο ειτε με το αγριο, εχει ιση πιθανοτητα με το να σε χτυπησει κεραυνος τον αυγουστο στο καταφυγιο του χιτλερ. Τι ιστορικο εχει γενικοτερα και σαν ατομο κ προς εσας?

Senior Member
    Ηρεμος χαρακτηρας... καλαμπουρτζης πολυ του αρεσει η παρεα και οταν ειναι με παρεα πινει περισσοτερο...
    με εμας τον τελευταιο καιρο, στο σπιτι, ερχεται τρωει για μεσημεριανο, κοιμαται, και ξυπναει το απογευμα και το περναει καθισμενος στο σαλονι... καποια στιγμη θα πιει εναν καφε, και αυτο ειναι ολο... οταν ερχεται στο σπιτι η θα κοιμαται η θα βλεπει με τις ωρες τηλεοραση... οταν προκειται για δουλειες του σπιτιου, κωλυσιεργει, ειναι του "θα", και με την πρωτη ευκαιρια θελει να τις φορτωσει απανω μου... δεν εχει πολυ ορεξη για πραγματα... εφυγαν για ενα ταξιδι με τη μητερα μου, και ενω δεν ηθελε εν τελει περασε πολυ ωραια και του αρεσε πολυ... γενικοτερα απο αποψη υγειας, εχει ρευματικα, τα οποια πανω απο ενα χρονο δεν παει να κανει εξετασεις να τα κοιταξει... ολο του το λεμε οτι πρεπει και παλι ολο λεει "θα"... γενικοτερα αναβαλλει τα παντα και εχει πεσει... επισης δεν τρωει οσο θα επρεπε... προσπαθω καποιες φορες να του παρω μια κουβεντα να δω τι τον απασχολει αλλα δεν ειναι ανθρωπος που μιλαει... τα περισσοτερα τα καταπινει και ειναι και λιγο του ζαμανφου...

Kerasi αυτο το βαθυτερο υποστρωμα ψαχνω και γω να βρω... τετοια συμπτωματα επειδη περασα και γω καταθλιψη τα καταλαβαινω... εντωμεταξυ το λεω στη μανα μου και μου χυμαει καθε φορα... μου φωναζει... εχω την εντυπωση οτι και αυτη αρνειται να το παραδεχτει στον εαυτο της γιατι τα φοβαται κατι τετοια...
    Some of us of fall some of us fly...most of us live to try, till the edge of forever.

Senior Member
    Μπορεις να δεις και στο διαδικτυο εξηγησεις γιατι καποιος το ριχνει στο ποτο ας πουμε. Τωρα τι απ ολα ισχυει στο φαδερ δε μπορω να γνωριζω. Με το μπιρι μπιρι παντως δεν προκειται να δεις αλλαγη. Και ο ιδιος εχει τη γνωση οτι το ποτο βλαπτει. Αλλα δεν αρκει αυτο. Ισως να βρεις πληροφοριες πανω στο τι γινεται οταν αρνειται καποιος να ζητησει βοηθεια που ειναι κ η συνηθεστερη περιπτωση.

Οσο για το τσιγαρο θεωρω οτι ειναι κατι που δεν κοβεται. Ενα απειροελαχιστο ποσοστο ανθρωπων τα καταφερνει γτ κανει τετοιο παρτυ χημειας στο μυαλο που σου φερνει τα πανω κατω ετσι κ πας να το κοψεις. Για το οτι παραμιλαει μπορει να δειχνει την ελλειψη επικοινωνιας. Εχει φιλους? πιστευω οχι. Και γενικοτερα το ποτο ειναι σαν τα γλυκα, τη σοκολατα, τη χαρτοπαιξια κλπ εθισμους. Ειναι μια εκτονωση, μια διεξοδος απ τα προβληματα, μια προσωρινη ικανοποιηση που γινεται φαυλος κυκλος που σου εθιζει το κυκλωμα της ευχαριστησης στον εγκεφαλο και αντε μετα να ξεμαθεις...εφικτο μεν, δυσκολο δε.

Senior Member
    Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω πως να το αντιμετωπισω... αλλα γιατι δεν μπορω να δω αλλαγη με την κουβεντα? Αλλοι ανθρωποι κανουν ψυχοθεραπεια για να βγουν απο αυτο και αλλοι φαρμακευτικη... για το δευτερο δεν υπαρχει περιπτωση γιατι ειμαι σιγουρη οτι θα πει οχι... Η αρχη πιστευω οτι θα γινει να παραδεχτει οτι εχει προβλημα με αυτο το πραγμα, αλλα δυστυχως επειδη εχει και εναν εγωισμο δεν το παραδεχεται... θα ψαξω και αλλο, αλλα ειμαι λιγο σε αδιεξοδο...

Senior Member
    ελα ρε τριελλα, σε ποιο πλανητη ζεις? Αλλαζουν οι ανθρωποι με τα λογια? Αμα ηταν ετσι δε θα υπηρχαν προβληματα. Τι περιμενεις να του πεις λαζαρε δευρο εξω?
    Οταν λεω δε θα δεις αλλαγη με τα λογια, δεν εννοω να πατε στα φαρμακα μπαμ, απλα εννοω οτι με αυτα τα συγκεκριμενα λογια που εσυ μπορεις να του πεις, οτι δηλαδη μην πινεις γτ κανει κακο, τρεκλιζεις, τι κατασταση ειναι αυτη, κλπ κλπ δεν υπαρχει περιπτωση να δεις φως στο τουνελ. Η αυτοκαταστροφη ειναι και ελκυστικη...ειναι και εθιστικη και οτι δεν το παραδεχεται, ειναι το μονο σιγουρο. Αλλα δεν ειναι μονο εγωισμος, ειναι οτι οπως ειπε και ενας μελλοντολογος οσο δυσκολο ειναι να μαθεις κατι, ακομα πιο δυσκολο να ξεμαθεις...ακομα κι αν αντιμετωπισεις το σοκ του μελλοντος....εγω λοιπον θα σταματουσα να ασχολουμαι με φαδερ φανερα και θα εψαχνα πληροφορηση. Που να παρει κ συνταξη...θα σας τρελανει οικογενειακως...

Senior Member
    Αγαπητο κερασι ζω στον πλανητη γη, μεσα στον οποιο βιωνω ενα σωρο καταστασεις οπως ολοι και καποιες καταφερνω να τις λυσω και αλλες οχι... για αυτο κανοντας παραλληλα καποια ερευνα ηρθα να ρωτησω εδω για αυτο το προβλημα...
    δε μου πηγε καν η σκεψη να του λεω συνεχεια ποσο κακο του κανει....και σε τι κατασταση ειναι αυτη.... καποιες κουβεντες εξυπακουεται οτι δεν βοηθανε.... οταν ειπα με λογια, εννοουσα σταδιακα με συζητησεις οι οποιες σιγα σιγα θα ερχονται στο κυριως θεμα....
    και τα λογια του μελλοντολογου (που γενικως δεν τους εμπιστευομαι) ειναι μια κοινη αληθεια... δεν ειπε κατι καινουριο... και η κουτση Μαρια θα στο ελεγε αυτο...
    Αλλα επειδη δεν θελω να ξεφευγουμε απο το θεμα, απο την ερευνα που εκανα, διαπιστωσα οτι ο αλκοολισμος και η καταθλιψη, διαχωριζονται απο πολυ λεπτη γραμμη την οποια δεν μπορω να ξεχωρισω...

Δεν θα βοηθουσε να τον ψαρεψω?

Banned
    Αγαπητη Τριελλα,απο εγκυρη στατιστικη, 30% των αλκοολικων εχουν καταθλιψη (υποβοσκουσα).Εσυ δεν μπορεις να καταλαβεις αν εχει η οχι .Κατα την γνωμη μου,επειδη εχω περασει παρομοια φαση ,δλδ αρχισα να πινω σε σημειο αλκοολισμου(τοχω κοψει) για να αντεξω την ισχυρη πιεση της δουλειας μου.Μαλλον ο μπαμπας σου ξεπερασε το οριο της πιεσης (που ολοι εχουμε) που μπορουσε ναντεξει ,και 'κλαταρε'.Πιστευω μια ηθικη-συναισθηματικη συμπαρασταση θα τον βοηθουσε .Να τον ψαρεψεις (κρινοντας εξ ιδιων ) δεν μπορεις ,διοτι πλεον εχει 'ξεφυγει',δλδ η λογικη του δεν υπαρχει πια.Φιλικα.

Senior Member
    Κοιτα η αληθεια ειναι οτι δεν ηθελα να τα διαβασω αυτα, αν και καπου μεσα στο μυαλο μου υπηρχε η υποψια... σε ευχαριστω παντως... η αληθεια ποναει αλλα μας παει ενα βημα μπροστα.. θα προσπαθησω να ψαξω και να ρωτησω αλλου... απο αποψη συμπαραστασης κανω οτι μπορω αλλα δεν αντεχω να τον βλεπω να πινει και συνεχεια... δεν αντεχω να καθομαι απραγη η να του λεω παρηγορητικα λογια... Το μονο στο οποιο δε συμφωνω ειναι οτι δεν υπαρχει λογικη μεσα του... λογικη υπαρχει, μετρο δεν υπαρχει.... γιατι ξερει οτι του κανει κακο αλλα κατι αλλο τον ωθει και συνεχιζει...

Banned
    Τριελλα,οταν λεω οτι δεν υπαρχει λογικη,εννοω ,κρινοντας παλι εξ ιδιων ,εννοω οτι οταν κι εγω ειχα 'κλαταρει' απο την πιεση ,δεν επαιρνα απο λογια φιλων ,γονεων ,κανενος. Ηξερα οτι εβλαπτα τον εαυτο μου ,αλλα οταν ξεπερασεις το οριο σου ,φυσικα και δεν υπαρχει μετρο ,ουτε λογικη .Το μονο που σενδιαφερει ειναι να ξεφυγεις απαυτο πουσεχει 'διαλυσει',δλδ και να μου λεγαν τοτε οτι αν συνεχισω ετσι σε 6 μηνες θα πεθανω ,δεν μου καιγοταν καρφακι.Ειμαι ενας πολυ λογικος και συγκροτημενος ανθρωπος ,αλλα καποια στιγμη ανθρωπινως 'εσπασα'.Εχω και καποια ηλικια (δεν ειμαι παιδακι,δυστυχως).Τωρα τι 'διελυσε' τον μπαμπα σου, δεν μπορω να το ξερω,απλως επειδη ανεφερες το θεμα της δουλειας.Φιλικα.

Banned
    Ο πατέρας σου μοιάζει να έχει αρκετά προβλήματα. Και όσα είπε το μέλος vagpap είναι πολύ αληθινά. Νομίζω πως είναι λάθος προσέγγιση να βγάλεις διάγνωση για τον πατέρα σου, αλλά θα μπορούσες να δοκιμάσεις και πάλι να τον προσεγγίσεις για να συζητήσεις όσα τον απασχολούν και αν νιώσει άνετα, να επισημάνεις και όσα παρατηρείς και προβληματίζουν εσένα. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αν ο πατέρας σου είναι κλειστός άνθρωπος και δεν εκφράζει εύκολα τι τον στενοχωρεί. Έχει καθόλου φίλους και δραστηριότητες εκτός σπιτιου?

Senior Member
    Η αληθεια ειναι οτι μαλλον αυτο προσπαθησα να κανω (να βγαλω διαγνωση) χωρις να το καταλαβω... και προφανως εκανα λαθος γιατι μεχρι στιγμης εβγαλα τα αντιθετα αποτελεσματα απο αυτα που ηλπιζα... αν δεν μου το λεγατε με τετοιο τροπο, θα συνεχιζα να κανω το ιδιο....

ο πατερας μου γενικοτερα ειναι κλειστος ανθρωπος απο την αποψη οτι δεν λεει αυτα που τον προβληματιζουν με ανεση... πρεπει να "του ερθει", για να το κανει... αν προσπαθησεις να τα βγαλεις με το τσιγκελι, απλα θα σε κανει να πιστεψεις οτι δεν εχει τιποτα και απλα ονειροπολει... εχει μερικους καλους φιλους η πιστη των οποιων εχει δοκιμαστει με τα χρονια... αλλα δραστηριοτητες εκτος σπιτιου, δεν εχει ιδιαιτερες.. του αρεσει πολυ να βγαινει για περπατημα αλλα περα απο αυτο, δεν εχει κατι αλλο....

του αρεσει να ειναι με τους φιλους του, αλλα δεν κανει κινηση ευκολα να τους καλεσει.... συνηθως οι αλλοι τον καλουν και παει... δυστυχως οταν βρισκεται με παρεα, ξεφευγει οσον αφορα το ποτο γιατι ειναι με παρεα.... πανω κατω αυτο που κανουμε ολοι μας οταν υπαρχει καλαμπουρι στον αερα...

Senior Member
    Κοπελα μου ο ανθρωπος εχει προβλημα προσπαθησε να τον πεισεις να απευθυνθειτε στους ανωνυμους αλκοολικους κ αν δεν θελει να παει πηγαινε εσυ να ρωτησεις τι ακριβως να κανεις,Παροτι ειναι δυσκολο πρεπει να του σταθειτε με κατανοηση επεσε σ αυτην την κατασταση κ πρεπει να βγει με τον ποιο ανωδυνο τροπο

Senior Member
    Γενικα τριελα πιστευω οτι με τον ορθολογισμο δε βγαζεις ακρη στα θεματα αυτα. Εντοπισε κλαυτερα τα πιο βαθια αιτια.