Results 1 to 7 of 7
-
24-09-2012, 18:23 #1
Πώς γίνεται η σταδιακή έκθεση στην αγοραφοβία;
Έχω αγοραφοβία και μετά απο καιρό βρήκα έναν ψυχολόγο που δέχτηκε να κάνουμε γνωσιακή θεραπεία μαζί με έκθεση.Στην αρχή χάρηκα μιας και δεν μπορούσα να βρώ κανένα ψυχολόγο ο οποίος να δεχτεί να βγεί έξω απο το γραφείο του(τι στο διάλο αγοραφοβία έχουν και δεν βγαίνουν; ).
Το ερώτημα μου είναι πώς γίνεται αυτή η έκθεση; Εχω διαβάσει πώς αν δεν εκτίθεμαι στα συμπτώματα του πανικού(να παθαίνω δηλαδή πανικό κάθε φορά) η έκθεση δεν έχει επιτυχία. Ο ίδιος λέει πώς είναι επιτυχία να κάνω έκθεση και να μήν παθαίνω πανικούς.Έτσι όμως πώς θα μάθω να αντιμετωπίζω μια κρίση που θα με πιάσει; Έχω μπερδευτεί αρκετά.
- 25-09-2012, 00:33 #2
Χαχα... δεν νομίζω shifter να έχουν όλοι αγοραφοβία, απλά κάποιοι προτιμούν άλλες μεθόδους και άλλοι, δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν νιώθουν άνετα να χρησιμοποιήσουν την έκθεση. Αν δεν είχες αγοραφοβία, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και η σκέτη γνωσιακή θεραπεία μέσα στο γραφείο. Όμως στην αγοραφοβία συνήθως η έκθεση βοηθά.
Πώς γίνεται? Υπάρχουν αρκετές τεχνικές έκθεσης, για παράδειγμα μπορεί η έκθεση να γίνει σταδιακά, μπορεί να γίνει παρατεταμένα μέχρι να κορυφωθεί και μετά να μειωθεί το άγχος, μπορεί να γίνει αρχικά ως εικονική έκθεση, να γίνει εξάσκηση με οδηγίες του θεραπευτή στο δικό σου περιβάλλον κλπ. Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό να παθαίνεις πανικό κάθε φορά, αλίμονο. Θα εκτεθείς στο άγχος που βιώνεις, αλλά ο σκοπός είναι να συνειδητοποιήσεις πως η φοβία είναι απλά φοβία, και όχι κάτι αναπόφευκτο στις συνθήκες της πραγματικής ζωής. Οπότε βεβαίως και είναι επιτυχία να μην πάθεις πανικό (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι αποτυχία αν πάθεις). Μην ανησυχείς, εννοείται πως στο πλαίσιο της όλης θεραπείας θα μάθεις να αντιμετωπίζεις και την κρίση που τυχόν σε πιάσει. Μην νιώθεις όμως 'υποχρεωμένος' να πάθεις πανικό, από φόβο ότι έτσι και μείνεις μόνος δεν θα μπορείς να το διαχειριστείς άρα καλύτερα να το πάθεις παρουσία του θεραπευτή.... Μην ξεχνάς ότι ο σκοπός είναι και να προλαμβάνεις την εκδήλωση μιας κρίσης και εντέλει να απαλλαχτείς από το άγχος που σου δημιουργείται όταν βρίσκεσαι σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Οπότε μην μπερδεύεσαι, άσε να σε καθοδηγήσει και να σου εξηγήσει τη διαδικασία και βέβαια ότι δεν σου είναι ξεκάθαρο, ρώτα τον. Τις απορίες χρειάζεται να τις λύνεις, για να μην επιβαρύνεσαι και με άλλα άγχη κι αμφιβολίες :)
25-09-2012, 00:46 #3
Μην νιώθεις όμως 'υποχρεωμένος' να πάθεις πανικό, από φόβο ότι έτσι και μείνεις μόνος δεν θα μπορείς να το διαχειριστείς άρα καλύτερα να το πάθεις παρουσία του θεραπευτή....
25-09-2012, 04:22 #4
Θέλω να σου πω κάποιες σκέψεις. Σε αυτό που γράφεις και λες ότι το διάβασες, οκ. Μπορείς να ελέγξεις την ορθότητά του, με το δικό σου μυαλό, όχι με αυτά που έχουν πει άλλοι; Πώς το τεκμηριώνεις ότι η έκθεση στον πανικό βοηθάει;;
Αν βοηθούσε θα το έκανες και μόνος σου, θα δοκίμαζες λίγο λίγο. Και θα το δοκίμαζες με το δικό σου μέτρο και τη δική σου ηρεμία. Έχω ακούσει πολλές φορές αυτή την "άποψη", αλλά όταν την φέρω στο μυαλό μου ή πάω να την κάνω πράξη απλά βλέπω ο ίδιος ότι είναι κάτι χωρίς νόημα. Είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό κάποιου για το θέμα του φόβου και οφείλεται σε αυτά που έχουμε μάθει και ακούσει. Νομίζουμε ότι η σταδιακή προσέγγιση του φόβου θα μειώσει το φόβο.
Originally Posted by shifter
Shifter, έχεις ποτέ αναρωτηθεί ότι μπορεί σχεδόν κανείς άνθρωπος να μην ξέρει; Ότι μπορεί κανείς να μην ξέρει το πώς να αντιμετωπίσει το δικό του φόβο ή το φόβο των άλλων; Μπορεί να σου φαίνεται παράλογη η ερώτηση. Και απλά εσύ ή εγώ ή κάποιοι άλλοι να "έτυχε" να έχουν εντονότερο φόβο σε κάποιο θέμα.
Έχεις παρατηρήσει πόσο πολύ φοβούνται οι άνθρωποι το φόβο; Μερικούς όταν τους ρωτήσεις αν φοβούνται κάτι, σου απαντάνε "δεν φοβάμαι τίποτα". Αν όμως παρατηρήσεις τον τρόπο τους είναι σαν να προσπαθούν να σε "πείσουν" ότι δεν φοβούνται. Προσωπικά νομίζω, ότι ο καταλληλότερος που μπορεί να "βοηθήσει" είναι αυτός που όταν τον ρωτήσεις αν φοβάται κάτι θα σου απαντήσει "ναι".
25-09-2012, 04:25 #5
25-09-2012, 08:23 #6
Το οακα και να εχει κοσμο ειναι λιγο δυσκολο..... :P Ελα στο ναο και θα σου φυγουν ολα!
25-09-2012, 13:26 #7
mr bubbles την σκεφτόσουν ώρα αυτή την μαλακία που έγραψες;
John11 δέν ξέρω αν έχεις αγοραφοβία αλλά δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος αντιμετώπισης απ όσο ξέρω.Και από οτι λένε έχει αποτελέσματα η έκθεση.Σκέφτεσαι κάτι άλλο;