Results 1 to 15 of 18
Thread: Δεν ξέρω αν πάσχω απο ΙΨΔ
-
06-10-2012, 02:54 #1
Δεν ξέρω αν πάσχω απο ΙΨΔ
Λοιπόν έχω εδω και 6 χρόνια πρόβλημα με πανικούς και αγοραφοβία.Εχω επισκευτεί αρκετούς γιατρούς και ψυχολόγους.Ποτέ δεν ρώτησα να μάθω για διάγνωση μιας και ήταν φώς φανάρι αφου πάθαινα πανικούς θα είχα διαταραχή πανικού.Ο τελευταίος γιατρός που πήγα ο οποίος με έχει ξαναδεί και την πρώτη φορά που έπαθα πανικούς(πριν 14 χρόνια) μου έγραψε zyprexa μαζί με τα ladose που παίρνω.Με προβλημάτισε αρκετά αν και διάβασα οτι η χαμηλή δόση αντιψυχωσικού δίνεται συνήθως αντι ηρεμιστικού(τα ηρεμιστικά ειναι εθιστικά και αποφεύγονται).Μεταξυ σοβαρού και αστείου λοιπόν του λέω "δηλαδή εγω τώρα συγκαταλέγομαι στους τρελούς που παίρνω αντιψυχωσικό;" και μου απαντάει οχι φυσικά έχεις ιψδ χωρίς βέβαια να παρουσιάζονται κολλήματα στην κίνηση(καταναγκασμοί) αλλά κολλήματα στην σκέψη.Αν και με προβλημάτισε δεν έδωσα και τόσο σημασία.Χθές ρώτησα την προηγούμενη ψυχίατρο που πήγαινα και μου λεει και αυτή οτι πάσχω απο ιψδ.Απο τότε μπήκα σε σκέψεις γιατί δεν καταλαβαίνω που κολλάει αυτη η διάγνωση.Αυτές τις μέρες προσπαθώ να μαθω οτι μπορώ για την ιψδ για να δώ που στο διάλο κολλάει η περιπτωσή μου.Έχω σκέψεις οι οποίες μοιάζουν με εμμονές και φτάνουν σε σημείο μέχρι και να ξεφύγουν και να μου φέρουν τρομερή αναστάτωση η πανικό αλλά ειναι σκέψεις λογικές για μένα.Με απασχολεί πολύ το μέλλον μου στην κατάσταση που είμαι και συνήθως αυτό σκέφτομαι.Παλίοτερα μια άλλη σκέψη που μου είχε γίνει εμμονή ήταν οτι θα τρελαθώ για παράδειγμα.
Βρήκα αυτο το τεστ http://psychcentral.com/ocdquiz.htm και το σκορ μου είναι μηδέν.Ειλικρινα έχω μπερδευτεί πάρα πολύ.Ο γιατρός μου λεει οτι ειμαι πολυ αρνητικός και γενικα δεν συνεργάζομαι η με τρώει η αμφιβολία αλλά μου φαίνεται παράξενο να έχω ιψδ.Θα θελα και την δική σας γνώμη μέχρι να καταφέρω να του μιλήσω.
- 06-10-2012, 03:08 #2
Εγω σε αυτο το τεστ σκοραρα 30 και εχω ιδεοληπτικη διαταραχη.
Για παραδειγμα οι πιο κοινες ιδεοληψιες που εχω ειναι οι εξης:
Φοβαμαι οτι θα σκοτωσω μελη της οικογενειας μου ή φιλους μου
Φοβαμαι οτι θα αρχισω να συμπεριφερομαι παραξενα . Πχ να ουρλιαζω μεσα σε κοσμο ή να σπαω αντικειμενα
Φοβαμαι οτι θα αυτοκτονησω χωρις να το θελωΦοβαμαι οτι θα αρχισω να ακουω φωνες κτλ
Και απο ψυχαναγκασμους εχω αρκετα κυριως μετρημα , αριθμητικες πραξεις κλπ
Επισης πεταγονται λεξεις , αριθμοι και χρωματα στο μυαλο μου τελειως ασχετα με οτι κανω εκεινη την στιγμη.
Αντιψυχωτικο μου ειχαν γραψει μονο μια φορα οταν ειχα ασχημη καταθλιψη και ειχα ολη την ημερα καταναγκασμους. Τις υπολοιπες φορες μονο αντικαταθλιπτικα μου εγραφαν ή και ηρεμιστικα.
Θελεις να περιγραψεις καποιες απο τις σκεψεις που περιεγραψες και στον ψυχιατρο? Ειναι καπως περιεργο αυτο που λες.
Στο βιβλιαριο τι διαγνωση γραφει?
06-10-2012, 03:21 #3
Αυτο ειναι απλως ενα ερωτημα που δεν μπορει να απαντηθει φυσικα μεσω ενος φορουμ , γραφωντας 5 αραδες κειμενο. Δεν ξερω γιατι δεν δοκιμαζεις να πας σε εναν αλλο γιατρο και να εισαι ειλικρινης με τις σκεψεις σου? Εαν βγει διαφορετικη διαγνωση δεν νομιζω να ειναι κατι ασυνηθιστο , ειδικα στις ψυχικες ασθενειες. Εαν βγει διαφορετικη διαγνωση , δεν ξερω μηπως αυτο συνεπαγεται και διαφορετικη φαρμακευτικη αγωγη , γιατι αυτο ειναι αλλωστε το ζητουμενο και οχι η ταμπελλα OCD ή οχι OCD. Δηλαδη επικεντρωσου στο να εισαι εσυ καλα. Ετσι νομιζω τουλαχιστον χωρις να ξερω πολλα-πολλα.
[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
06-10-2012, 03:27 #4
Κοιτα πήγα απελπισμένος γιατί η αγοραφοβία μου τους τελευταίους μήνες έχει ξεφύγει.Οταν με ρωτησε τι σκέφτομαι του είπα οτι ανησυχώ πολύ γαι την κατάσταση μου.Φοβάμαι μην παθουν κάτι οι δικοι μου και γω δεν έχω κάποιον άλλο να στηρίζομαι.Του ειπα επίσης οτι φοβάμαι πως δεν θα το αντέξω αν πάθουν κάτι οι δικοι μου και μπορεί να τρελάθω κιολας.Και πως αν συνεχίσει αυτή η απελπιστική κατάσταση φοβάμαι μήπως αναγκαστώ να αυτοκτονήσω.Δέν του είπα κάτι άλλο.Αλλά μου λεεί οτι εχει ιστορικό απο το 99 απο εμένα και ξέρει την περιπτωση μου.Που όντως είχα παει το 99 γιατί ειχα πανικους τότε.
Απο την μια ειναι δυο γιατροί.Και οι δύο λένε το ίδιο με την ίδια αγωγή.Και φυσικά όντως οι σκέψεις μου με κάνουν δισλειτουργικό.Εχω περάσει πολλά βράδια που το μυαλο μου έτρεχε με χίλια και σκεφτόμουν οτι μπορεί να τρελαθώ και άλλα παρόμοια.Αλλά δεν βλέπω καμια ομοιότητα με την ιψδ.Δηλαδη οκ εχει τύχει να γυρίσω να δω αν έκλεισα την πόρτα αλλά το κάνω γιατί τις περισσότερες φορές ειμαι αφηρημένος στην κοσμάρα μου.Δεν βλέπω ουτε κάποια τελετουργικά να έχω ουτε κάτι το αφύσικο ρε γαμώτο.
06-10-2012, 03:34 #5
keep_walking την πρώτη φορά που μου το είπε απλά τον έγραψα.Αυτό σκέφτηκα και εγω.Λέω οτι οκ καπου πρέπει να ανήκω και εγω ας τον να λεει οτι θέλει.Αλλα τωρα κανω μια προσπάθεια με ενα ψυχολόγο να δουλεψουμε την αγοραφοβία μου και θέλω να τα πάρω όλα απο την αρχή.Αρχίζοντας με το τι έχω ρε παιδί μου.Γιαυτο μπήκα στην διαδικασία να το ψάξω.Φυσικά ο ψυχολόγος δεν συμφωνεί με την διάγνωση αυτή.Αρχίζω και πιστευω πως εχω κάτι σπάνιο τι να πω.Και δεν θέλω κάποια διάγνωση απο εσάς.Απλα την γνώμη σας.
06-10-2012, 03:36 #6
Κατι σε προβληματιζει , ειτε το πεις αγοραφοβια ειτε αλλιως , δεν πλεεις σε πελαγη ευτυχιας και ανεμελιας ( λιγοι ειναι αυτοι οκ). Τωρα εαν ειπες οτι θες να αυτοκτονησεις , αυτο ειναι κατι ΠΟΥ ΔΕΝ παιρνετε αψηφιστα φυσικα.
Υπαρχει λοιπον προβλημα υπαρκτο, τωρα εαν δεν ειναι ιδεοληψια και ειναι κατι αλλο ....αδυνατο να στο πουμε εμεις. Ψαξου οσο μπορεις πιστευω για να αντιμετωπισεις τα προβληματα σου , χωρις ομως να γινει αυτοσκοπος αυτη η ερευνα.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
06-10-2012, 03:37 #7
Κοιτα δεν ειναι απαραιτητο να εχεις ψυχαναγκασμους. Μπορει να εχεις μονο ιδεοληψιες και αυτα που λες τωρα θυμιζουν ιδεοληψιες.
Παντως να ξερεις οτι πολλες φορες οταν μιλαμε για αγχωδεις διαταραχες μπορει να συνυπαρχουν συμπτωματα απο πολλες διαταραχες μαζι.
Πχ εγω παθαινα και κρισεις πανικου και εχω μια μικρη αγοραφοβια , απλα τα συμπτωματα τις ιδεοληπτικης διαταραχης υπερισχυουν.
Να ρωτησω , οταν σκεφτεσαι πχ οτι μπορει να αυτοκτονησεις σε πιανει τρομος σωματικος. Πχ εχεις ταχυκαρδια και ταραζεσαι?
06-10-2012, 03:39 #8
Κανεις δεν καθοριζεται απο μια ταμπελλα. Εισαι μια ξεχωριστη οντοτητα και μπορεις να πεις οτι εισαι σπανιος ως μοναδικος. Επειδη οι γιατροι δεν μπορουν να εχουν 6 δισ κατηγοριες για καθε κατοικο και μαλιστα δεν μπορουν να εχουν ουτε καν χιλιες ισως , κανουν μια διαγνωση οσο πιο κοντα γινεται οταν υπαρχει υπαρκτο προβλημα. Μπορει να λεω και μπαρουφες αλλα νομιζω ετσι ειναι.
[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
06-10-2012, 03:43 #9
Και κατι ακομα , απο την στιγμη που εχεις αμφιβολιες για την διαγνωση , ισως να ηταν καλυτερα να πας σε εναν καινουργιο ψυχιατρο και να περιγραψεις το πως νιωθεις , χωρις να αναφερεις την διαγνωση των προηγουμενων.
Και καλο θα ηταν να εχεις γραψει απο πριν σε ενα χαρτι τα συμπτωματα σου , γιατι πολλες φορες ξεχναμε να αναφερουμε βασικα στοιχεια.
06-10-2012, 03:47 #10
betelgeuse αυτο ειναι το πρόβλημα.Οι σκέψεις μου μπορει να με ταράξουν απίστευτα που να είμαι μονίμος σε ένα πανικό.Είναι σαν να κολλάει το μυαλο μου.Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει συχνά ευτυχώς.
keep_walking εχεις απόλυτο δίκιο.Και γώ αυτό πιστευω δεν λες καθόλου μπαρούφες.
06-10-2012, 03:56 #11
Οταν λεω η ερευνα να μη γινει αυτοσκοπος , μην αρχισεις να ψαχνεις το διαδικτυο για οτιδηποτε εχει σχεση με ocd. Ειχα μια φωτογραφια που περιεγραφε αυτο ακριβως αυτο αλλα εχει σβηστει...τεσπα απλως μην το κανεις , πιστευω δεν ειναι καλο.
06-10-2012, 04:03 #12
Για αυτο ρωτησα. Οι ιδεοληψιες συνηθως φερνουν και αυτον τον τρομο μαζι. Και αυτος μαλιστα ειναι και ενας τροπος να ξεχωριζω τις ιδεοληψιες απο μια κανονικη σκεψη.
Απο οτι ειδα σε αλλο θεμα σου λες οτι εχεις ξεκινησει γνωσιακη. Μπορεις να συζητησεις με τον ψυχοθεραπευτη σου αυτα που σε απασχολουν και δουλεψετε πανω σε αυτα.
06-10-2012, 04:03 #13
Δεν έχει και κάτι άλλο να ψαξω.Απο τότε που έπαθα τον πρώτο πανικό εχω γυρίσει όλο το ίντερνετ και εχω διαβάσει για όλες τις νευρώσεις αλλά και τις ψυχώσεις.Ετσι ειμαι εγω αμα καταπιαστώ με ενα θέμα θελω να τα ξέρω όλα τρομάρα μου.Το μόνο που κατάλαβα απο όλο αυτό το διάβασμα είναι οτι όλες οι παθήσεις ανθρώπινες είναι.Μπορεί να εχουν μερικές τρομακτικά ονόματα αλλά δεν παυει απλά να είναι ανθρώπινες.
06-10-2012, 04:06 #14
Ελπίζω καποια στιγμη να μπορέσω να δώ και τον γιατρό μου να τον ρωτήσω μερικά πράγματα.Προς το παρων μου εχει γράψει και λεξοτανιλ για 20 μερες.Όσο αρνούμαι να τα πάρω απλά δεν με δέχεται για ραντεβου.Έμενα παλι ενα ηρεμιστικό για 20 μέρες δεν νομίζω να κάνει και πολλά πράγματα για την αγοραφοβία μου η οτι είναι αυτο τεσπα(ο ιδιος λεει οτι δεν εχω αγοραφοβία απλα οι σκέψεις δεν με αφήνουν να βγω).
06-10-2012, 04:08 #15
Αυτο που θα εδειχνε η φωτογραφια , ηταν ενας φαυλος κυκλος . Ενας που πασχει απο OCD πανω σε ενα σωρο βιβλια σχετικα με την OCD. Γενικα μην το ψαχνεις πολυ , δεν θα βγαλεις και πολυ ακρη ετσι κι αλλιως , γιατι εχουμε ελλειπη αυτογνωσια ολοι πρωτιστως ,πιστευω. Μια γενικη ενημερωση καλη ειναι αλλα οχι παραπανω. Παω να ξεκουραστω λιγο τα λεμε...