Results 1 to 15 of 47
Thread: ΙΨΔ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
-
27-10-2012, 06:01 #1
ΙΨΔ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Χθες έμαθα κάτι που δεν ήξερα από το γιατρό μου. Οτι η ιψδ είναι ουσιαστικά κατάθλιψη! Ότι πρόκειται για σύμπτωμα της κατάθλιψης. Δεν είναι λοιπόν λάθος να τις αντιμετωπίζουμε σαν δυο εντελώς ξεχωριστές ασθένειες; Γιατί ας πούμε όταν εχεις ιψδ να κάνεις μόνο συμπεριφορική και να μην πεις όσα σε απασχολούν σε ένα ψυχολόγο; Εγω ειχα ιψδ για πολύ καιρο, έκανα συμπεριφορική, έφυγε η ιψδ και μετά μου βγήκε κατάθλιψη. Κατάθλιψη είχα και πριν δηλαδή αλλά οι ψυχαναγκασμοί την κουκούλωναν...Και μετά όλα τα άγχη, οι φοβίες, οι στεναχώριες, βγήκαν από μέσα που κρύβονταν. Σαν να περίμεναν να φύγει η ιψδ για να βγουν.
Είναι αλήθεια σύνηθες να κάνεις κατάθλιψη μετά από ιψδ;
Και η κατάθλιψη νομίζω είναι πιο δύσκολη από την ιψδ. Πονάει περισσότερο. Είναι πιο αληθινή ασθένεια. Έρχεσαι αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα, με όλα όσα σε φοβίζουν, σε αγχώνουν. Τα βλέπεις μπροστά σου. Φάτσα φόρα. Σου κατακλύζουν το μυαλό και τη σκέψη, σε βασανίζουν. Το μυαλό σου δεν κολλάει απλά σε κάτι, αλλά κολλάει στην αρνητική σκέψη.
Γιατί εγώ τόσο καιρό να κάνω συμπεριφορική; Να κάνω ασκησούλες και να ακολουθώ οδηγίες; Γιατί να μην ασχοληθώ με αυτά που πραγματικά με απασχολούν, όσα με φοβίζουν, με αγχώνουν, να τα δω κατάματα, να σκεφτώ τι κάνω λάθος και να το αλλάξω; Έτσι, ίσως, και η ιψδ θα σταματούσε και δε θα πάθαινα κατάθλιψη.
Τώρα είμαι 25 και έχω κατάθλιψη...τέλεια. Τι να πω...
- 27-10-2012, 06:25 #2
γεια σου εγω εχω καταθλιψη αυτο που σου πε ο γιατρος ειναι λαθος ... εκτος κ αν εννοουσε σε καποιες περιπτωσεις καταθλιψης υπαρχει κ ιψδ
αν κ γνωριζω τι σημαινει ιψδ ποτε δε μπορεσα να καταλαβω ακριβως τι ειναι μπορεις να πεις ενα παραδειγμα ?
η συμπεριφορικη τι ειναι γιατι κ γω σκεφτομαι να κανω ....
27-10-2012, 10:54 #3
Αν και δεν το κατεχω το ζητημα της ΙΨΔ, το βρισκω λιγο "περιεργο" να οριζεται ως ενα συμπτωμα της καταθλιψης.
Ισως ο γιατρος σου Στεφανε να εννοουσε αυτο που εγραψε ο wstyron.
Δεν ξερω κι'ολας, μπορει να ειναι και ετσι οπως τα λεει ο γιατρος, ας μας βοηθησει καποιος που το κατεχει το θεμα.
27-10-2012, 11:50 #4
Στεφανε αυτη ειναι μια ξεπερασμενη αποψη.......
Εγω που εχω ιψδ και ειχα και καταθλιψη ,μπορω να σου διαβεβαιωσω οτι ειναι δυο τελειως διαφορετικα πραγματα , με διαφορετικη συμπτωματολογια......
27-10-2012, 15:45 #5
Στεφανε, πολυ σωστο το θεωρω οτι θες να ασχοληθεις με ο,τι πραγματικα αποτελει αιτια ολων οσων σε βασανιζουν.Καμια ψυχικη ασθενεια δεν εκδηλωνεται χωρις να υπαρχει βαθυτερος λογος (τραυματικα βιωματα,λανθασμενες πεποιθησεις, λανθασμενοι χειρισμοι κτλ).Εγω καταθλιπτικη διαθεση και αγχος ειχα πραγματικα απο τοτε που ξεκινα η μνημη μου, και σε καθημερινη βαση.Στην ηλικια των 15 ομως,λογω αυξησης των απαιτησεων απο τον εαυτο μου, αρχισε σε αυτα να προστιθεται κι η ιψδ, της οποιας τα συμπτωματα με ακολουθουν ως σημερα.Ισως απλως οταν ειμαστε σε περιοδο αυξημενης ενεργητικοτητας να υπερισχυουν τα ψυχαναγκαστικα συμπτωματα.Οταν οι υποχρεωσεις δεν ειναι τοσο πολλες, ισως κυριαρχουν τα καταθλιπτικα συμπτωματα.Αφου απο τη συμπεριφορικη μεθοδο δε βλεπεις ουσιωδη διαφορα, πιθανον να χρειαζεται βαθυτερη γνωση και αλλαγη του εαυτου σου...
27-10-2012, 16:17 #6
Raffaella oi λογοι δεν ειναι μονο τα τραυματικα βιωματα,λανθασμενες πεποιθησεις, λανθασμενοι χειρισμοι
μεγαλο ρολο παιζει κ η χημεια του εγκεφαλου η οποια μπορει να διαταραχθει για πολλους λογους
αυτη η αποψη εδω στην ελλαδα δεν ειναι ευρεως γνωστη ομως ισχυει 1000%
αν πας στο εξωτερικο θα το ακουσεις συχνα εδω ομως αυτη η πλευρα των ψυχ προβληματων αποσιωπειται για διαφορουςλογους
27-10-2012, 16:23 #7
Raffaella oi λογοι δεν ειναι μονο τα τραυματικα βιωματα,λανθασμενες πεποιθησεις, λανθασμενοι χειρισμοι
μεγαλο ρολο παιζει κ η χημεια του εγκεφαλου η οποια μπορει να διαταραχθει για πολλους λογους
αυτη η αποψη εδω στην ελλαδα δεν ειναι ευρεως γνωστη ομως ισχυει 1000%
αν πας στο εξωτερικο θα το ακουσεις συχνα εδω ομως αυτη η πλευρα των ψυχ προβληματων αποσιωπειται για διαφορουςλογους
27-10-2012, 17:29 #8
Το ξερω wstyron οτι κι η χημεια του εγκεφαλου παιζει ρολο, αλλωστε και στην Ελλαδα ειναι αρκετα διαδεδομενο αυτο...Αλλα και πολλοι που παιρνουν φαρμακα ή εφαρμοζουν συμπεριφορικη μεθοδο κλπ δε βλεπουν ουσιαστικη βελτιωση, γι'αυτο πιστευω οτι η ριζα ειναι αλλου.Η διαταραχη της χημικης ισορροπιας ειναι ο τροπος εκδηλωσης της αρχικης αιτιας.Καθενος ο εγκεφαλος ισως ειναι ευαλωτος σε διαφορετικες ασθενειες και σε διαφορετικο βαθμο,αλλα το τι ακριβως τις πυροδοτει ειναι δυσκολο να προσδιοριστει με ακριβεια...
27-10-2012, 17:34 #9
Ραφαελα τουλαχιστον για την ιδεοληπτικη διαταραχη εινια σχεδον αποδεδειγμενο οτι εχει βιολογικη βαση.
Για αυτο αλλωστε υπαρχει και χειρουργικη επεμβαση που θεραπευει σχεδον πληρως (ψαξε στο google) .
Το οτι τα φαρμακα δεν θεραπευουν μια ασθενεια δεν αποδεικνυει οτι η ασθενεια δεν υπαρχει.
Πχ και ο διαβητης δεν θεραπευεται με τα φαρμακα , τι σημαινει αυτο? Oτι δεν ειναι ασθενεια....
27-10-2012, 23:45 #10
Η ιψδ συνδεεται αμεσα με την καταθλιψη αφου τα αντικαταθλιπτικα και ειδικα τα καινουρια ενδεικνυται και για τα δυο,οταν εχεις ιψδ κανεις θεραπεια με αντικαταθλιπτικα
28-10-2012, 11:10 #11
Αντικαταθλιπτικα συνταγογραφουν και για αγχος και για αυπνια και για πολλα αλλα προβληματα.
Για την ιψδ γραφουν και αντικαταθλιπτικα και αντιψυχωτικα και αγχολυτικα.
Μηπως λοιπον ειναι και ψυχωση, εφοσον δινουν και αντιψυχωτικα για την θεραπεια της?
28-10-2012, 14:36 #12
ψυχωση θα ειναι εφοσον το περιεχομενο της ιψδ ειναι ψυχωσικου τυπου,,π.χ.ισως να υπαρχει ασθενης που να αισθανεται πραγματα που δεν υπαρχουν και αυτα να του προκαλουν ψυχαναγκασμους,,,
28-10-2012, 16:29 #13
28-10-2012, 16:33 #14
betelgeuse ορθη η παρατηρηση σου !
28-10-2012, 17:13 #15
Σε ολες ουσιαστικα τις ψυχικες ασθενειες, οι ειδικοι μιλανε για ενα συνδυασμο βιολογικου υποστρωματος και εξωτερικων παραγοντων.Το θεμα ειναι να μη φτασουμε να ασχολουμαστε μονο με το βιολογικο υποστρωμα, θεωρωντας οτι τα αλλα δεν παιζουν κανενα ουσιαστικο ρολο.Απλως, τοσο τα εξωτερικα ερεθισματα οσο κι οι χειρισμοι του ατομου, ποτε δεν μπορουν να καταγραφουν με ακριβεια, οπως γινεται στα πειραματικα δεδομενα, κι ουτε να αναλυθουν με ακριβεια.Ακομη και για πολλες σωματικες αρρωστιες, υπαρχει η αποψη οτι οι ψυχολογικοι παραγοντες τις πυροδοτουν ή τις επιδεινωνουν.Ουτως ή αλλως,ελευθερος ειναι ο καθενας να βοηθιεται οπως νομιζει οτι του ταιριαζει...