Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΨΔ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12
    Senior Member

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΨΔ

Γεια σας παιδια
    μπαινω εδω μετα απο πολυ καιρο. Αυτη τη φορα οχι για να ζητησω βοηθεια και συμβουλες ουτε να πω ποσο απελπισμενος ειμαι ουτε να ζητησω ελεος (απο ποιον αραγε;). Δεν πιστευα ποτε οτι θα εφτανε η στιγμη που θα ξεπερνουσα αυτο το πραγμα. Μου φαινοταν τοτε πως θα κρατησει αν οχι για παντα για παρα πολυ καιρο. Αυτο ηταν αλλωστε αυτο που διατηρουσε αυτη την περιεργη ασθενεια. Ο φοβος οτι αυτη η εμμονη ειναι τοσο δυνατη που θα κρατησει για παντα. Το μυαλο μου αδυνατουσε να δει το προφανες, οτι ηταν μια ηλιθια εμμονη, κατι εντελως ανουσιο και αχρηστο στο οποιο δεν αξιζε να δωσω καμια απολυτως σημασια.
    Μακαρι τοτε να μπορουσα να σκεφτω καθαρα, μακαρι να μπορουσα να το παρω απλα αποφαση να βαλω ενα τελος.
    Δεν ξερω αν τελικα γινεται απλα να το παρεις αποφαση και να το κανεις. Δοκιμαστε το ομως. Εγω δεν το ειχα δοκιμασει. Ειχα γινει παθητικος δεκτης των συμπτωματων. Ειχα σχεδον συνηθισει. Δεν καταλαβαινω οτι αυτο δε μου εκανε καλο, οτι με πηγαινε πισω. Δε μπορουσα τοτε να σκεφτω οτι στο μελλον θα νιωθω ασχημα πολυ γι' αυτο.
    Τωρα το εχω ξεπερασει, αλλα το θυμαμαι καμια φορα και νιωθω χαλια. Ευχομαι απλα να μη μου συνεβαινε ποτε. Θα μου πειτε, τι το σκεφτεσαι, αφου τωρα περασε και πρεπει να χαιρεσαι. Ναι αλλα υπαρχει σαν σκεψη. Υπαρχει...Η αναμνηση της ιψδ μπορει να μην ειναι τοσο δυνατη οσο η ιδια, αλλα υπαρχει...Και νιωθω πολυ ασχημα που εκανα αυτους τους καταναγκασμους και ειχα αυτες τις ιδεοληψιες...
    Ειναι και το αλλο. Ειναι κατι που αναγκαζομαι να κρυβω. Θα γνωρισω καποιον-α στο μελλον και θα ντρεπομαι να του πω αυτο που περασα για 3 χρονια και ειδικοτερα το συμπτωμα. Ειναι περιεργο πραγμα η ιψδ, πολυ δυσκολα το λες. Την καταθλιψη πολυ πιο ευκολα την λες. Με φοβιζει οτι μπορει να με απορριψουν...ξερω οτι ειναι απλα στο μυαλο μου, ειναι κατι που δεν συμβαινει, ξερω οτι δεν εχει και νοημα να το σκεφτομαι, ουτε χρειαζεται βεβαια να το λεω σε ολους, αλλα δεν ξερω, με εχει κανει κομπλεξικο...σκεφτομαι τις νεες πιθανες γνωριμιες που θα κανω και με πιανει αυτο το αγχος, κομπλαρω...με πιανει αυτη η φοβια.
    Οσο για το πως ξεπερασα αυτη την απαισια ιψδ. Προφανως και ελπιζω θα επαιξαν ρολο η αγωγη κ η συμπεριφορικη αλλα καθοριστικο ρολο στο να απαλλαγω ηταν οτι εμαθα για το θανατο καποιου. Με σοκαρε και με στεναχωρησε τοσο που αυτοματως εκεινη τη στιγμη το συμπτωμα τελειωσε. Καταλαβα ποσο ασημαντο ηταν μπροστα στη ζωη...ή μαλλον μπροστα στο θανατο...
    Ημουν πολυ κοντα τοτε στο να παθω καταθλιψη αλλα τελικα την επαθα μερικους μηνες μετα...οταν αρχισα να συνειδητοποιω οτι εχασα πραγματα εξαιτιας της ιψδ, οταν αρχισα να νιωθω ασχημα για την ιψδ, οταν το μυαλο μου σταματησε να ειναι θολωμενο, οταν ξυπνησε και ειδε καταματα τους φοβους, τα αγχη, τις στεναχωριες, τη μοναξια, τα λαθη, ολα αυτα στην πραγματικη τους διασταση.
    Ολα αυτα που κουκουλωνε η ιψδ. Γιατι αυτο ειναι η ιψδ. Κουκουλωμα των ουσιαστικων προβληματων, κουκουλωμα της καταθλιψης. Η ιψδ δεν ειναι παρα συμπτωμα της καταθλιψης.
    Και ετσι επρεπε να την ειχα αντιμετωπισει. Ετσι επρεπε να μου πει ο γιατρος. Οτι εχεις καταθλιψη και ψαξε τι ειναι αυτο που σε αγχωνει, σε στεναχωρει, αλλαξε αυτο που σε χαλαει, κανε αυτο που σε ευχαριστει πραγματικα. Θα επρεπε να μην κανω απλα ασκησουλες για την ιψδ αλλα να μιλαω για οσα εχω μεσα μου και πονανε.
    Και εσεις ψαξτε καλα τι ειναι αυτο που προκαλει την ιψδ και μην κανετε επιφανειακες θεραπειες. Η συμπεριφορικη, αυτη τουλαχιστον που εκανα εγω ηταν επιφανειακη.
    Και τωρα ειμαι 25 και εδω και μηνες εχω καταθλιψη. Νιωθω χαλια για την ιψδ, ευχομαι απλα να μην ειχα, σκεφτομαι οσα δεν εζησα, οσα θα μπορουσα να κανω αλλιως, ποσο πισω με πηγε η γαμημενη η ιψδ. Και νιωθω μονος. Πιο μονος απο ποτε.
    Ειχα ξεχασει πως ειναι να ερωτευεσαι. Πως ειναι να δουλευεις. Να εργαζεσαι. Να παλευεις για κατι. Να ζεις. Να κανεις ουσιαστικες γνωριμιες. Να ασχολεισαι με τα ουσιαστικα. Ολα αυτα μου τα στερησε η ιψδ γιατι το μυαλο μου ειχε θολωσει.
    Απο την αλλη περασα κ γω μια περιεργη φαση που ψαχνομουν εντονα για το τι μου αρεσει, δεν ηξερα που ανηκω, τι μου αρεσει. Επρεπε να κανω πολλα λαθη, παρα πολλα ομως, για να ανακαλυψω καλυτερα τον εαυτο μου. Ακομα τον ανακαλυπτω ομως.
    Αλλα στεναχωριεμαι πολυ ρε πουστη μου. Γιατι σκεφτομαι οτι λογω ιψδ δεν εζησα φυσιολογικα. Αυτη η ατιμη η "κανονικοτητα" ειναι που μου προκαλεσε την καταθλιψη. Εχω την εντυπωση πως ολος ο κοσμος ζει κανονικα. Εχει τη δουλεια του, τη σχεση του, το προγραμμα του, εχει καταφερει πραγματα, εχει κανει πραγματα. Και ζηλευω πολυ. Οσο κι αν το μισω αυτο, οσο κι αν ξερω οτι με διαλυει. Ζηλευω οσο ποτε αλλοτε. Τα ζευγαρια, τους ερωτευμενους, αυτους που τα εχουν καλα με τον εαυτο τους, τους πιο θαρραλεους, τους πιο ωραιους, τους πιο καλοντυμενους. Γενικα ζηλευω.
    Και νιωθω τρομερα μονος. Ποτε αλλοτε δεν ενιωσα τοσο μονος στη ζωη μου. Οταν ειχα ιψδ, ποτε δεν ενιωσα μονος. Ποτε ομως. Οταν σταματησα να εχω, αρχισα να νιωθω τρομερα μονος. Τυχαιο; Οχι.
    Δεν ξερω τι να σας συμβουλεψω. Παλεψτε το οπως μπορειτε και προσπαθηστε να απαλλαγειτε οσο πιο γρηγορα γινεται απο αυτο το πραγμα. Πειτε στην ιψδ "αντε γαμησου παλιοσκροφα, ασε με να κανω τη ζωη μου, αντε τσακισου, εχω καλυτερα πραγματα να κανω και δε μπορουν να περιμενουν. Αντε γεια λεμε. Αντε γεια. Και πολυ κρατησες. Ουστ λεμε. Ουστ. Ουστ!!!".

Λοιπόν stefanos και εγώ πέρασα από πολλά στάδια, περνώ και παλεύω ακόμη, όσο ζούμε παλεύουμε, τι να κάνουμε, και αυτοί που χάνουν τη δουλειά τους και έχουν οικογένειες και δάνεια παλεύουν και ελπίζουν, έτσι είναι η ζωή, κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολα, απλά υπάρχουν πραγματικά προβλήματα επιβίωσης και άλλα συναισθηματικά , αυτά που έχουμε εμείς εδώ , τίποτα όμως δεν είναι αξεπέραστο.Είσαι πολύ νέος ακόμη, η ζωή είναι μπροστά σου, μην κοιτάς αυτά που έχασες, αλλά αυτά που έχεις να ζήσεις, μην χαλιέσαι με παρελθόν, ο ψυχολόγους μου είχε πει ότι δικαιούμαι να πατάω το pause που και που, όσες φορές θέλω, και να κλείνομαι στουν εαυτό μου και στις σκέψεις μου, δεν είμαστε ρομπότ, άνθρωποι είμαστε.Μετά από μία τέτοια περίοδο, συνήθως έρχεται κάτι καλό. Αρκεί να αποδεχτούμε πως ό, τι νιώθουμε είναι φυσικό, ακόμα και οι ιδψχ. μας. Να μη φοβόμαστε, να μη ντρεπόμαστε.Δεν είμαστε άρρωστοι , απλά είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και τα παίρνουμε όλα τοις μετροιτοίς, ακόμα και τις σκέψεις μας. Δεν θα πω στον πρώτο τυχόντα ότι έχω ιδψχ. αλλά στον άνθρωπό μου θα το πω και αν με αγαπάει θα καταλάβει, αν όχι σημαίνει ότι είναι ανασφαλής και δεν χρειάζομαι έναν τέτοιο στο πλάι μου αλλά έναν που να μπορεί να με καταλάβει.Ίσως ένας καλός τρόπος να διώξεις την ιδψ. είναι να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα, ακόμη και αν αυτό φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο μερ. φορές. Συνέχισε τη ζωή σου σαν να μην υπάρχει η ιδψχ. ίσως κάποια στιγμή βαρεθεί και φύγει σαν μια κολλημένη γκόμενα που την έχεις όμως στο περίμενε ή στο φτύσιμο, και κάποια στιγμή το παίρνει απόφαση και φεύγει.

Καλησπέρα stefanos εσύ το ξεπέρασες η συνεχίζεις να την έχεις την ιδψ ? έχω μπερδευτεί λίγο διαβάζοντας το τι γράφεις τώρα για το να την ξεχάσουμε όταν το ξεπεράσουμε και προχωρήσουμε παρακάτω πιστεύω πως θα έρχεται στο μυαλό μας στο δικό μου πάντως σίγουρα τουλάχιστον σαν ανάμνηση ίσως επειδή θα ήταν μια άσχημη φάση ταλαιπωρίας και κοιτάμε μπροστά συνεχίζουμε δεν θα κολήσουμε σε ένα πράγμα έτσι είναι η ζωή υπάρχουν και δυσκολίες που πρέπει να ανταπεξέλθουμε . Ούτε χρειάζεται να ξέρει ο καθένας κάποιος που γνωρίζουμε το τι περνάμε εκτός από κάποιον που τον εμπιστεύεσαι σαν φίλο και την οικογένεια σου και στο άτομο που θα είχες μιά σχέση που να στηρίζεται σε κάτι ουσιώδης σταθερή για σένα .

Senior Member
    την ξεπερασα την *******. απλα τωρα χαλιεμαι επειδη σκεφτομαι ποσο πισω με πηγε, οτι εχασα πραγματα, και νιωθω ασχημα που ειχα ιψδ.

Senior Member
    Στεφανε τα φαρμακα σου τα παιρνεις κανονικα? δεν το λεω με ειρωνικη εννοια, απλα ρωταω, επειδη ειπες οτι την ξεπερασες, αρα σε ρωταω αμα εκοψες τα φαρμακα, με την εννοια οτι "δεν σου χρειαζονται πια".
    " I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."

Quote Originally Posted by stefanos14587 View Post
    την ξεπερασα την *******. απλα τωρα χαλιεμαι επειδη σκεφτομαι ποσο πισω με πηγε, οτι εχασα πραγματα, και νιωθω ασχημα που ειχα ιψδ.
    Ρε συ στέφανε, άλλοι χάνουν όλη τους τη ζωή σε κάτι που δεν αξίζει και εσύ παραπονιέσαι που έχασες μερ. χρόνια. Ε και; Αρκεί να θέλεις να τα αναπληρώσεις, ζήσε το τώρα με μεγάλη ένταση, για να αναπληρώσεις τα χαμένα χρόνια, κάνε αυτά που δεν έκανες με δόση υπερβολής και απόλαυσε αυτήν την υπερβολή. Διακρίνω σε σένα μία απογοήτευση, λογική μεν , αλλά πρέπει να την προσπεράσεις αλλιώς θα σε κάνει να χάσεις και άλλα χρόνια και μετά θα "κλαίς" πάλι για τα χρόνια αυτά. Ίσως περνάς μια ψιλοκατάθλιψη που σε έχει ρίξει γενικώς. Δεν ξέρω αν παίρνεις φάρμακα .

Πόσο καιρό σου κράτησε stefanos τι είχες δηλαδή ? δύο χρόνια με βασανιζει έτσι παθητική είμουν όπως εσύ το παλεύω όμως δεν βρίσκω διέξοδο αλλοιώς να ξεφύγω από αυτό .

Senior Member
    κρατησε 2,5 χρονια περιπου.
    τα χαπια για την ιψδ τα εκοψα. αφου δεν εχω πια. τα επαιρνα κατι μηνες για συντηρηση. τωρα εχω καταθλιψη και παιρνω αντικαταθλιπτικα.
    ειναι συχνο να κανεις καταθλιψη μετα την ιψδ, σωστα;

Θα έπρεπε με το σταμάτημα της ιδψ να σου περάσει και αυτό λογικά από κατάθλιψη δεν ξεκινάει αυτή η πάθηση ? δεν γνωρίζω είναι η αλήθεια με βεβαιότητα να σου πω εγώ είμαι στο στάδιο ακόμη να βιώνω και το ξεπερνάς κάποια στιγμή θέλει να απόβαλουμε το έντονο άγχος από την ζωή μας είχα διαβάσει σε ένα αλλο site μία περίπτωση για κάποιον που τον ξαναέποιασε σε άλλη περίοδο δηλάδή θα χουμε την έννοια δηλαδή σαν ιδέα μηπως το περάσουμε πάλι αυτό δεν θα το αντέξω άλλο να το ζήσω .

Member
    Δεν πιστευα ποτε οτι θα εφτανε η στιγμη που θα ξεπερνουσα αυτο το πραγμα. Μου φαινοταν τοτε πως θα κρατησει αν οχι για παντα για παρα πολυ καιρο. Αυτο ηταν αλλωστε αυτο που διατηρουσε αυτη την περιεργη ασθενεια.
    διαβασα το κειμενο σου και ετσι οπως τα εγραφες, μου θυμισες την περιοδο που εγραφα ημερολογιο στο οποιο εγραφα για τους θυμους μου, την απογνωση και γενικα με βοηθουσε να ξεσπασω...
    ειχα κι εγω αρκετους καταναγκασμους για πολλα χρονια και οσο τους 'υπηρετουσα' τοσο πολλαπλασιαζονταν, ειμαι 29 χρονων τωρα και μου εχουν μεινει λιγοι πλεον...

Member
    Δεν πιστευα ποτε οτι θα εφτανε η στιγμη που θα ξεπερνουσα αυτο το πραγμα. Μου φαινοταν τοτε πως θα κρατησει αν οχι για παντα για παρα πολυ καιρο. Αυτο ηταν αλλωστε αυτο που διατηρουσε αυτη την περιεργη ασθενεια.
    διαβασα το κειμενο σου και ετσι οπως τα εγραφες, μου θυμισες την περιοδο που εγραφα ημερολογιο στο οποιο εγραφα για τους θυμους μου, την απογνωση και γενικα με βοηθουσε να ξεσπασω...
    ειχα κι εγω αρκετους καταναγκασμους για πολλα χρονια και οσο τους 'υπηρετουσα' τοσο πολλαπλασιαζονταν, ειμαι 29 χρονων τωρα και μου εχουν μεινει λιγοι πλεον...

πως εισαι τωρα???

Quote Originally Posted by kons_tsia View Post

πως εισαι τωρα???
    Μόνο που παει ενάμιση χρόνος από τοτε που έκλεισε το θέμα..... ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΣ?

Οι ψυχαναγκασμοι γινονται λίγοι αμα δεν βγεις ποτέ από τη διαδικασία αντιμετωπισης του (π.χ. της εσωτερικης παρατηρησης), αμα εφαρμοζεις τη διαδικασία (κι ισως αυτο χρειαστει να το κανεις μια ζωη) με θρησκευτική ευλάβεια. Αλλιως η σκεψη επιστρεφει στα γνωριμα.
    γιάννης