ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

Χαίρετε,

Ήθελα να θέσω κάποια ζητήματα προς τους ομοιοπαθείς μια που έχουμε κοινή βάση επικοινωνίας.

Το ό,τι έχετε κατάθλιψή το έχετε μοιραστεί με την οικογένειά σας ή με συγγενείς;

Όταν αποφασίσετε να μιλήσετε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε(κατάθλιψή) πως το παίρνουν αυτοί που σας ακούν;

Με φίλους ή κολλητούς το έχετε μοιραστεί; Άντεξαν ή τα παράτησαν στην πορεία;

Εγώ βλέπω πως την περίοδο αυτή έχω μιά ''υποτροπή'' κατά τη δική μου εκτίμηση πάντοτε.Αισθάνομαι ό,τι κανένας δε μπορεί να με αντέξει.Η συμπεριφορά μου όντως είναι αλλόκοτη και ούτε εγώ πολλές φορές δεν με αναγνωρίζω στον τρόπο που σκέπτομαι και ενέργω. Η οικογένεια μου δέν έχει το σθένος και την ωριμότητα ούτε να πληροφορηθεί το γεγονός, ούτε να με στηρίξει.

Και αυτές τις μέρες ''τα έσπασα'' με 2 κολλητούς φίλους(ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον) γιατί δεν μπορούν να με αντέξουν.Αυτό με κάνει ράκος.

Έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις;

Junior Member
    Ποια πιστευεις οτι ειναι η πηγη της καταθλιψης σου?

Σωστή και βασική ερώτηση. Η κατάθλιψή μου είναι μετατραυματική. Κάνω ψυχανάλυση γι'αυτό!

Κυρίως απο σοβαρά και χρόνια προβλήματα στο σπίτι.

Senior Member
    Εμενα παντως μονο οι γονεις μου το γνωριζουν και βασικα η μητερα μου περισσοτερο. Σε φιλους,οι οποιοι βεβαια ειναι ελαχιστοι, δεν εχω πει κατι και ουτε θελω να πω γιατι δεν ξερω πως θα το παρουν. Κατα τ'αλλα να ειναι καλα το φορουμ που μπορω να μοιραζομαι τις σκεψεις μου και τους προβληματισμους μου.
    \"καταδίκη μιας κατάστασης σημαίνει την ασυνείδητη επιθυμία της\"-Freud-

Senior Member
    και εμενα οι δικοι μου δεν μπορουν να καταλαβουν τι εχω.για τους φιλους δεν το συζητω καν, αυτοι και αν δεν καταλαβαινουν..
    με βρισκουν υπερβολικη και δεν μπορουν με τιποτα να κατανοησουν τι εχω...
    [I][COLOR="#800080"]δεν γυρεύω μήτε το σταμάτημα.....
    μήτε το γύρισμα προς τα πίσω....
    γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο
    των ανθρώπων που προχωρούν μπροστά!!!!!![/COLOR][/I]

Senior Member
    μα πως να εξηγησεις σε εναν στενομυαλο φιλο που κανεις παρεα οτι εχεις καταθλιψη?θα σου πει σκεψου θετικα ολα ειναι στο μυαλο,,,,εχεις αγχως μην αγχωνεσαι,,,δεν εχεις τιποτα,,ομως τι ωραια που θα ηταν να ακουγες το αντιθετο?να σε καταλαβαιναν οι αλλοι,,,,,,

γι αυτο το λογο αυτο το φορουμ ειναι ενα αριστουργημα για εμας,,μια μεγαλη αντιληψη και μια μεγαλη αγκαλια,,,,

Senior Member
    Quote Originally Posted by jackrabit View Post
    μα πως να εξηγησεις σε εναν στενομυαλο φιλο που κανεις παρεα οτι εχεις καταθλιψη?θα σου πει σκεψου θετικα ολα ειναι στο μυαλο,,,,εχεις αγχως μην αγχωνεσαι,,,δεν εχεις τιποτα,,ομως τι ωραια που θα ηταν να ακουγες το αντιθετο?να σε καταλαβαιναν οι αλλοι,,,,,,

γι αυτο το λογο αυτο το φορουμ ειναι ενα αριστουργημα για εμας,,μια μεγαλη αντιληψη και μια μεγαλη αγκαλια,,,,
    Σωστοτατος!!!
    \"καταδίκη μιας κατάστασης σημαίνει την ασυνείδητη επιθυμία της\"-Freud-

Απ' αυτά που μου λέτε συνοψίζοντας τα καταλαβαίνω ό,τι πολύ δύσκολα εκμυστηρεύεστε το θέμα σας και κυρίως με συγγενικά πρόσωπα ,χωρίς να περιμένετε ανταπόκριση και κατανόηση ιδιαίτερη. Πολύ ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό μου ακούγεται

Προτιμώ όμως τις αυθεντικές σας απαντήσεις γιατί αυτό βοηθάει όντως .

Επικοινωνία με άτομα που περνάνε κατάθλιψη έχετε; Αυτοί σας καταλαβαίνουν; Η πιστεύετε ό,τι πάλι υπάρχει χάσμα;

Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις όλων σας!

Δεν σας κρύβω ό,τι τείνω και ' γω να πιστεύω ό,τι σπανιότατα ο άλλος (και καλές προθέσεις να έχει )μπορεί να σε καταλάβει και να αντέχει να είναι δίπλα σου στη φάση που είσαι...

Συμβουλή μου, να επιδιώκεις να εισαι μαζι με ανθρωπους, η απομονωση οξύνει την καταθλιψη. Αρκεί το ότι εισαι με μια καλή παρέα που σου φτιαχνει εστω λίγο έστω για οσο εισαι μαζι τους τη διαθεση. Δεν χρειαζεται να συζητας μαζι τους το θεμα. Μπορει μεν η παρεα τους να σου φτιαχνει τη διαθεση, δεν εχουν όμως περασει από τετοιο θεμα, αρα οταν τους ανοιγεις συζητηση δε θα σε καταλαβαινουν κι αυτο ίσως προκαλει αντιθεσεις ή να σε βλεπουν σαν τον κλαψα, κι ολα αυτα απωθουν. Κι οταν εισαι μαζι τους όσο μπορεις περιοριζε το αισθημα της καταθλιψης. Ολα αυτα σου τα λέω επειδη μια καλή παρεα συντηνει στο να αλλάξει η ψυχολογια σε τετοια θεματα, θα λεγα ειναι κομματι της θεραπειας. Η καταθλιψη εχει σαν αποτελεσμα να χανεις τον ειρμο των σκέψεων σαν μιλας και κατα συνεπεια τη ροη του λογου λεγοντας ασυναρητα πράγματα ή χανοντας την αλληλουχία ενώ υπο ομαλες συνθηκες ξερεις παρα πολύ καλα αυτο για το οποιο μιλας. Προσεξε το αυτο αμα εισαι με αλλους.
    γιάννης

Senior Member
    Quote Originally Posted by jackrabit View Post

Θα συμφωνησω μαζι σου,κι εγω ειχα καταθλιψη και ημουν απολυτως μονη.
    Αυτο το ''σκεψου θετικα'' το λενε μαλλον γιατι ισως βαριουνται να ασχοληθουν με το θεμα σου.
    Αλλά : μετα απο καιρο καταλαβα πως, εχει ενα σωστο νοημα.
    Δηλ αν καθε μερα σκεφτεσαι πως εχεις και καποια θετικα στην ζωη σου,και ευχαριστεις που τα εχεις, αθροιστικά θα νιωσεις καλυτερα..
    Και αυτο ειναι το 1ο βημα..
    [I]Love...[/I]

Quote Originally Posted by willowfairy View Post
    .. αν καθε μερα σκεφτεσαι πως εχεις και καποια θετικα στην ζωη σου,και ευχαριστεις που τα εχεις, αθροιστικά θα νιωσεις καλυτερα..
    ..
    Συμφωνω! Εξασκεις τη σκέψη σου στο να επαναφερει στο προσκήνιο της τα θετικα κομματια της ζωης σου, ειτε προκειται προσοντα, ειτε για επιτυχίες, ειτε για ευχαριστες στιγμες, ακομα και καλά λογια που ακουσες. Από αυτα αντλείς δυναμεις και ανεβαινει και η διαθεση σου. Νιωθεις δυνατος και ικανος να κανεις πράγματα που λόγω των αρνητικών συναισθηματων και της ασχημης εικονας που δημιουργησες για τον εαυτο σου λογω της καταθλιψης θεωρουσες τον εαυτο σου ανικανο να τα πραγματωσει ή τα ειχες εγκαταλείψει. Η επαναφορα αυτη συμβαλλει στο να ξεπερασει το ατομο και άλλες αρνητικες ψυχολογικες καταστασεις όπως οι φοβιες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
    Προσθετω ότι η εμπειρια λεει πως, η απομονωση δε βοηθα στην καταθλιψη. Επεδίωκε συναναστροφη με τους αλλους ακομα κι όταν δε σε καταλαβαινουν, φτανει να ειναι θετικοι ανθρωποι.
    γιάννης

Senior Member
    Quote Originally Posted by ioannis2 View Post
    Η καταθλιψη εχει σαν αποτελεσμα να χανεις τον ειρμο των σκέψεων σαν μιλας και κατα συνεπεια τη ροη του λογου λεγοντας ασυναρητα πράγματα ή χανοντας την αλληλουχία ενώ υπο ομαλες συνθηκες ξερεις παρα πολύ καλα αυτο για το οποιο μιλας. Προσεξε το αυτο αμα εισαι με αλλους.

Το παθαινω κι εγω αυτο...
    Μεγαλο προβλημα και πλεον επειδη εχω καταλαβει οτι "δεν το'χω" και δεν μπορω να το ελεγξω ακριβως αποφευγω να μιλαω γενικα...

Senior Member
    Ioannis 2 επειδη ειδα οτι γνωριζεις 2-3 πραγματακια!
    Θα ηθελα αν μπορεις σε πμ ή και εδω αν θελεις να μου πεις λιγα ακομα πραγματα να ξερω αν εχω τετοιου ειδους συμπτωματα!
    Και αν με συμβουλευεις να δω καποιον ειδικο!
    Επισης κατα ποσο ειναι θεραπευσιμη μια τετοια κατασταση και ποσο επικυνδυνη μπορει να ειναι...

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας! Και ιδιαίτερα τον Ioannis 2.

Εγώ δεν εμφανίζω τα συγκεκριμένα παραπάνω συμπτώματα π.χ να χάνω τον ειρμό των σκέψεων και λόγων μου.

Το θέμα της απομόνωσης είναι καίριο και θα συμφωνήσω με τον Ιωάννη.

Το θέμα μου είναι ό,τι δεν είμαι ( πλέον τουλάχιστον) κλεισμένος στο σπίτι και έχω και αρκετό κόσμο γύρω μου.

Το θέμα είναι τα συμπτώματα αναξιότητας, ανημπόριας κλπ που με συνοδεύουν....και ό,τι αποφεύγω γενικώς να συζητάω για προσωπικά μου θέματα.Κόσμο να βγαίνω έξω για καφέ κλπ έχω. Το θέμα είναι βαθύτερο αυτοστιγματίζεσαι όταν έχεις ένα τέτοιο πρόβλημα. Και 2 κολλητοί πού είχα(ή ενδεχομένως έχω και δεν το καταλαβαίνω) δεν με αντέχουν.

Οπότε σχέσεις απο απόσταση μη με γνωρίσει κανείς απο κοντά και εγκαταλείψει πάλι...το πεδίο της μάχης!

Quote Originally Posted by Nocash View Post
    Ioannis 2 επειδη ειδα οτι γνωριζεις 2-3 πραγματακια!
    Θα ηθελα αν μπορεις σε πμ ή και εδω αν θελεις να μου πεις λιγα ακομα πραγματα να ξερω αν εχω τετοιου ειδους συμπτωματα!
    Και αν με συμβουλευεις να δω καποιον ειδικο!
    Επισης κατα ποσο ειναι θεραπευσιμη μια τετοια κατασταση και ποσο επικυνδυνη μπορει να ειναι...
    Θα σε συμβούλευα να δεις ειδικο αν το πρόβλημα σου ειναι μακροχρονιο και από μονη σου ουσιαστικα δεν πετυχες τιποτα μεχρι σημερα στο να το ξεπερασεις. Δεν διευκρινιζεις αν εχεις παει σε ειδικο στο παρελθον (ψυχολογο, ψυχιατρο κλπ). Εγω δεν εχω παρει καθόλου φαρμακα, καποιες στιγμες όμως νομίζω πως θέλω. Κι οσο πιο χρονιο ειναι το προβλημα κι οσο πιο εντονα ριζωμενο ειναι μεσα σου τοσο πιο δυσκολο δυστυχως ειναι να το ξεπερασεις. Ειναι σαν να χρωστας ενα τεραστιο ποσο όπου θα πρεπει να εργαστεις πολύ σκληρα για πληρωνεις τις δοσεις του δανειου μεχρι να κατορθωσεις να σβησεις το χρεος. Αναλογα εδω χρειαζεται να ψαξεις να βρεις μεσα σου τεραστια ψυχικα αποθεματα απο δυναμη, κουραγιο και πεισμα. Η βοηθεια ειδικου επιβαλλεται , όμως ο κοπος πάλι τοσο μεγαλος θα ειναι. Τουλαχιστον με τον ειδικο θα λειτουργεις μεθοδολογικα, ως εαν να εχεις μπει στο σωστο δρομο, αλλιως χωρις βοηθεια ειδικου θα εργαζεσαι σκληρα όμως θα πελαγοδρομεις γιατι θα λειπει η μεθοδος, ο σωστος τροπος εργασιας δλδ. Μπορει να παλευεις για χρονια.

Καταθλιψη επισης ειναι πχ να εισαι καλεσμενος σε μια παρεα για διασκεδαση, ενω γυρω σου ξεσπουν στο γλέντι εσενα μεσα σου να σε ταραζουν κάθε λογης αρνητικες σκέψεις και εκεινο το αισθημα μελαγχολίας, λύπης και απόγνωσης που χαρακτηριζει την καταθλιψη. Να παλευεις εκεινη τη στιγμη να προσποιηθείς στους αλλους πως γλεντας με ενα φτιαχτο πιεσμενο χαμόγελο και αναλογο φτιαχτο τροπο συμμετοχης στο γλεντι, καποιες στιγμες να κινεις την προσοχη λόγω του υφους του προσωπου σου το οποιο αντανακλα το πως μεσα σου σκεφτεσαι και νιωθεις (ξεχωριζεις λογω του υφους σου αναμεσα τους), εκει να σε πλησιαζουν ακόμα και αγνωστοι και να σου λενε χαμογελασε, διασκεδασε και τετοια. Ασε που τετοιους χαρακτηρες στη συνεχεια δεν τους προσκαλουν ξανα. Όμως, τετοιοι χαρακτηρες ειναι που εχουν πραγματικα αναγκη να βρισκονται σε τετοιους χωρους επειδη η απόρριψη και η μοναξια όπως ξαναπα οξυνουν το προβλημα.
    Επισης, το να αποφευγεις να πας να μιλησεις καποιου επειδη δε θελεις να σε αντικρισει σ αυτη την κατασταση και επειδη σκεφτεσαι ότι θα χαλασει η καλη του εντυπωση για σενα. Ομως με το να μην του μιλας στερεισαι πχ μιας ωραιας φιλιας, μιας επαγγελματικης κλπ ευκαιριας, χανεις μια κοπελα που σ αρεσει λόγω της αρνητικης εικονας που φοβασαι πως θα τους προκαλεσεις τη στιγμη που ξερεις πως η εικονα τους για σενα ειναι θετικη.

Ωστοσο η διεκδικητικότητα, το να κατορθωνει το ατομο παρα την καταθλιψη να διατηρει ενα σημαντικο μερος της σκεψης του καθαρο και με αυτο να εργαζεται ( πχ στη δουλεια του ή εξετασεις), το να μη διακατεχεται από φοβο, όλα αυτα υποβοηθουν στο να εχει επιτυχίες, κι οταν λεω επιτυχιες εννοω το οτιδηποτε θα του προκαλουσε χαρα και ικανοποίηση. Αυτο υποβοηθα πολύ στο να μειωθει ή και να ξεπεραστει το προβλημα. Διοτι η ελλειψη διεκδικητικοτητας κι ο φοβος συμβαλλουν στο να αδικειται το ατομο απο τους αλλους, να χανεις ευκαιριες, να στερειται επιτυχιων. Ετσι συσσωρευεται απογοητευση, απωθημενα και πιστευω αυτα συντελουν στο να δημιουργηθει καποτε στη ζωη ή να οξυνθει η καταθλιψη. Δε συζητω εδω για την περιπτωση που η αιτια προκλησης της ειναι ενα ζημιογονο γεγονος.
    Εχω διαπιστωσει ότι με την καταθλιψη πεφτει η αποδοση καποιου σε πνευματικη εργασία και επηρεαζει επισης αρνητικα την ικανοτητα του στον προφορικο λογο στη δουλεια ιδιως αν χρειαζεται να μιλησει επί μακρον και τεκμηριωμενα, δυσκολευεται ενω μιλα να κρατησει τη σκεψη του καθαρη. Το να εχεις στη σκεψη σου εκεινο που θα πεις (το να εκφερεις μια ολοκληρωμενη απαντηση ή παρουσιαση) ως στοχο, να το βλεπεις στη σκεψη σου ως τον στοχο συμβαλλει στο να τα καταφερεις χωρις να επηρεαστει εκεινη τη στιγμη η σκεψη σου απο αρνητικές σκεψεις. Το ποσο θεραπευσιμη ειναι όλη αυτη η κατασταση βγαινουν αρκετα μεσα από τα λογια μου.
    γιάννης

Page 1 of 2 12 LastLast