Results 1 to 11 of 11
Thread: ΝΙΑΣΙΝΗ - ΛΙΝΟΛΕΙΚΟ ΟΞΥ - 5HTP
-
18-01-2013, 01:21 #1
ΝΙΑΣΙΝΗ - ΛΙΝΟΛΕΙΚΟ ΟΞΥ - 5HTP
Δοκίμασα το πρώτο και το deytero (δλδ νιασίνη και λινολεικο οξυ) για την καταθλιψη και τωρα έχω παραγγειλει να δοκιμασω το και καλα καλυτερο απ ολα, το 5htp. Εντυπώσεις μέχρι στιγμής είναι η κατακόρυφη μείωση (σε συνδυασμό με προσωπική προσπάθεια αλλά και γυμναστική) του άγχους και της κατάθλιψης και η γείωση στο τώρα.
Αν θέλετε μπορώ να σας τα πω πιο αναλυτικά απλά θέλω να μοιραστεί όποιος έχει τις εντυπώσεις του από καθένα από αυτα τα τρία συμπληρώματα. Υπάρχουν κι αλλα βεβαια, αλλα πιστεύω αυτα τα τρια ειναι τα πιο καλα.
Share the knowledge
- 18-01-2013, 08:03 #2
- Ναυταθλητικός Όμιλος Ποδηλατών Βάρκιζας "Ο Βουκεφάλας
Το Borage Oil (Έλαιο Βοράγγο)
που περιέχει βασικά λινολεϊκό οξύ (LA) σε έλαιο
μέσα σε soft caps
εγώ το χρησιμοποιώ για αισθητικούς λόγους
(βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος),
αλλά παρατήρησα τυχαία ότι βελτιώνει τη διάθεση.
Το ίδιο συμβαίνει (βελτίωση διάθεσης)
και με το Evening Primose Oil
που χρησιμοποιείται πολύ από τις γυναίκες για τη ρύθμιση του κύκλου
(περιέχει πολύ λινολεϊκό οξύ (LA))
και με τα καλά ιχθυέλαια
(περιέχουv ΕΡΑ και DHA που βοηθάνε στη συγκέντρωση
και τις εγκεφαλικές λειτουργίες).
Και με τη νιασίνη το ίδιο συμβαίνει
αφού ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β,
αλλά πιστεύω είναι καλύτερα να παίρνεις όλο το σύμπλεγμα
και όχι μία μεμονωμένα εκτός αν κάνεις εξετάσεις
και δεις ότι έχεις έλλειψη στη συγκεκριμένη.
Το 5ΗΤΡ δεν το έχω δοκιμάσει,
αλλά είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται σαν ήπιο αντικαταθλιπτικό.
jimmaster, άποψή μου είναι ότι καλύτερα είναι να γυμνάζεσαι
και να πίνεις άφθονο τσάι
και να χρησιμοποιείς συμπληρώματα όσο το δυνατόν λιγότερο,
γιατί αν το κάνεις κάθε μέρα,
τα συνηθίζει ο οργανισμός και δε σου κάνουν τίποτα.
18-01-2013, 10:31 #3
Λινελαιο και καρδαμελαιο (και τα δυο εχουν λινολεικο οξυ) δινω στον σκυλο μου και το τριχωμα του εχει γινει απιστευτα λαμπερο.
Καμια φορα χρησιμοποιω και εγω αλλα διαφορα στην διαθεση μου δεν εχω δει. Βιταμινες του συμπλεγματος B εχω χρησιμοποιησει επισης χωρις μεγαλη επιτυχια .
5ΗΤP δεν εχω χρησιμοποησει και δεν ξερω. Απο τα φυτικα σκευασματα διαφορα εχω δει με το βοτανο του Αγιου Ιωαννη , και η βαλεριανα με βοηθησε στον υπνο αλλα οχι στην καταθλιψη .
18-01-2013, 13:04 #4
Λινέλαιο : Που και πως ωφελεί
By triathlonworld on June 8, 2011 in Διατροφή
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Μπαμπαρούτση Ειρήνη, Phd-Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος
Υπεύθυνη Διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» -Επιστημονική Συνεργάτης Ε.Π.Ο, Π.Γ.Σ,
Aπό διατροφική άποψη, το λινέλαιο έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό. Mε εξαίρεση το ελαιόλαδο (που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά), τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 και κάποια από αυτά (έλαιο ελαιοκράμβης, κανναβέλαιο, έλαια ξηρών καρπών) περιέχουν και κάποια ω-3. Aντίθετα, το λινέλαιο, που αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, και ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυσική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3, ενώ παράλληλα διαθέτουν μόνο ίχνη από ω-6.
Αυτά λοιπόν τα φυσικά αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Eπιπλέον, οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές των αντιοξειδωτικών ουσιών λίγκνανς, οι οποίες απαντώνται στο λινάρι σε συγκέντρωση 80 φορές μεγαλύτερη από ότι στα παχιά ψάρια (σολομό, πέστροφα, ρέγκα, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί), στο σπανάκι και στην αντράκλα.
Tο λινάρι περιέχει, επίσης, και ορισμένα φυτοοιστρογόνα, που λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Aκόμα, το λινάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες B1, B2, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες (λιγνίνη, ουσία που έχει τραβήξει την προσοχή τελευταία λόγω της πιθανής της αντικαρκινικής δράσης, της αντιμικροβιακής, αντιβακτιριδιακής δράσης, η οποία υπάρχει εκατό φορές πιο πολύ στον λιναρόσπορο, απ’ ότι στο κουάκερ, τη σόγια, το σιτάρι, την σίκαλη), προστατεύει τον οργανισμό από τη δυσκοιλιότητα (10-20γρ. λιναρόσπορος ή μία κουταλιά λινέλαιο στο σάντουιτς) και δρα προληπτικά για τις κακοήθειες του εντέρου. Παράλληλα, η κατανάλωσή του ανακουφίζει από το άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tέλος, πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα καθώς και ως προς την επιβραδυντική του επίδραση στην ανάπτυξη όγκων στον μαστό και στον προστάτη.
Ο λιναρόσπορος περιέχει
*πρωτεΐνες *ίνες *Βιταμίν� �ς B1, B2, C, E και καροτίνη. Επίσης περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο. * ένα στοιχείο, την λιγνίνη, η οποία υπάρχει εκατό φορές πιο πολύ στον λιναρόσπορο, απ’ ότι στο κουάκερ, τη σόγια, το σιτάρι, την σίκαλη, κλπ Η ΛΙΓΝΊΝΗ έχει τραβήξει την προσοχή τελευταία λόγω της πιθανής του αντικαρκινικής δράσης, της αντιμικροβιακής, αντιβακτιριδιακής δράσης, όπως και στην βοήθεια που παρέχει κατά των ιώσεων.
Πως χρησιμοποιούμε το λιναρόσπορο;
ο λιναρόσπορος κυκλοφορεί στην αγορά και θα τον βρούμε σε τρεις τύπους:
1) τον σκούρο ο οποίος είναι και ο πιο θρεπτικός χωρίς καμία επεξεργασία
2) τον ξανθό ο οποίος είναι αποφλοιωμένο και
3) τον πορτοκαλοκόκκινο ο οποίος είναι γενετικά τροποποιημένος
ο λιναρόσπορος οξειδώνεται πολύ εύκολα για αυτό πρέπει να είναι πάντα φρέσκος να τον τοποθετούμε σε σκούρο γυάλινο δοχείο και κατευθείαν στο ψυγείο ενώ μπορούμε να τον εντάξουμε στο πρωινό μας ανακατεμένο:
με γιαούρτι…
με νυφάδες βρώμης…
με καρύδια….
με σταφίδες…
με διάφορα άλλα ξηρά φρούτα…
με μέλι…
μπορούμε να τον προσθέσουμε στις σαλάτες μας π.χ μία κουταλιά της σούπας σε μαρουλοσαλάτες σε σαλάτες με λάχανο και καρότο σε σαλάτες με παντζάρια και ραπανάκια με σπανάκι….
μπορούμε να τον προσθέσουμε στο πιάτο με τη σούπα μας π.χ σε ντοματόσουπες σε…
κρεμυδόσουπες σε…
σούπες με ρύζι….
οι συνδυασμοί είναι πάρα πολύ και ο λιναρόσπορος προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας εκτός από τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας….
είναι σημαντικό όταν τρώμε λιναρόσπορο να πίνουμε παράλληλα και πολύ νερό και αυτό διότι οι πολλές φυτικές ίνες που περιέχει απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να μην επιδεινωθεί η ενδεχόμενη δυσκοιλιότητα.Ίσως είναι και η μοναδική “παρενέργεια” που μπορεί να εμφανίσει.
ο λιναρόσπορος -όπως όλοι οι ξηροί καρποί-περιέχουν πολλές φυτικές ίνες…
οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό γιατί-εκτός των άλλων -βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην αποβολή των τοξινών αλλά χρειάζονται πολύ νερό.
http://www.triathlonworld.gr/linelaio/
Εγω το χρησιμοποιω για την προληψη της ψωριασης που εχω..και για το εκζεμα που παντα μα παντα οπισθοδρομει οταν το χρησιμοποιω καθημερινα... παιρνω και ω3... και ειμαι πολυ πολυ θετικη ...το κανω εδω και 10 χρονια και σιγουρα εχει παιξει τον ρολο του και στην προληψη της επιστροφης της καταθλιψης...:):):) filakiaaaaaa...Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
18-01-2013, 17:47 #5
Μαρκελααααα που σαι ρε συ!!!!!!!!!! Παιδες η Μαρκελα ειναι της υγιεινης διατροφης κ της υγιεινης ζωης, μπορει να σας κατατοπισει καλυτερα!! Πρωτη φορα τα ακουω τα 2 πρωτα, το 5htp απλα ξερω οτι δν κανει ταυτοχρονα με αντικαταθλιπτικα... τωρα αμα καποιον τον βοηθανε στην αντιμετωπιση της καταθλιψης φυσικα κ να τα παρει! Εμενα πχ μπορει να μην με πιανανε, αλλα αμα καποιον τον πιανουν γιατι να το ριξει στα χημικα??
" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
18-01-2013, 18:54 #6
Αν χρησιμοποιούμε συμπληρώματα διατροφής, πιστεύω ότι είναι καλύτερο αντί να πάρουμε π.χ. νιασίνη που είναι μια βιταμίνη απ' τις Β καλύτερα είναι να πάρουμε όλο
το σύμπλεγμα κι αυτό για ισορροπία στις υπόλοιπες. Παίρνω καθημερινά 1 πολυβιταμίνη γνωστής εταιρίας, που περιέχει και το σύμπλεγμα Β..
Επίσης, το λινέλαιο οξειδώνεται εύκολα, γι' αυτό κι είναι καλύτερα να πάρουμε απευθείας λιναρόσπορο που τον βρίσκουμε αλεσμένο ή να τον αλέθουμε μόνοι μας
και τον διατηρούμε στη κατάψυξη. Μια κουταλιά την μέρα στη σαλάτα μας.
Όσο για τα Ω3 λιπαρά οξέα που εκτός απ' την κατάθλιψη, βοηθάνε και στις αρθρώσεις, στο δέρμα κ.λπ. Καθημερινά παίρνω μιά κάψουλα μαζί με το φαγητό..
Επίσης, ένα πολύ καλό συμπλήρωμα διατροφής είναι το Green Lightning γνωστής εταιρίας..
Βέβαια είμαι της άποψης ότι κανένα συμπλήρωμα από μόνο του δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει τις ρίζες των προβλημάτων μας..Άσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις
18-01-2013, 18:57 #7
Μαρκελα αστερι εισαι!!!!!!!!!!!!! :) :) :)
" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
18-01-2013, 20:13 #8
ασθενειών θεραπεύει η πυθαγόρεια διατροφή
Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής-- Ιπποκράτης:
«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού.
Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία).
Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη»
Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη.
Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!
Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας - και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.
Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.
Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.
Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.
Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.
Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Τα μανιτάρια: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.
Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.
Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.
Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.
Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.
Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.
Τα αμύγδαλα:
Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.
ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.
Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο.
Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική.
Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων.
Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.
http://pournari.blogspot.gr/...Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
18-01-2013, 21:34 #9
Είναι τώρα μερικές εβδομάδες που παίρνω Νιασίνη και κάψουλες λινέλαιου. Η νιασίνη είναι δίκοπο μαχαίρι. Στην σωστή δόση είναι τέλειο αντικαταθλιπτικό αλλά μερικές φορές που πήρα παραπάνω (στην αρχή που δεν ήξερα πχ) και μερικές φορές από συνήθεια, είναι οτί μπορεί να έχει πολύ άσχημες παρενέργειες όπως κατάθλιψη, κρίση πανικού, αρρυθμίες, νεύρα και εκρήξεις...και στα 350mg μέχρι και τάσεις λιποθυμίας και ναυτία. Σε πολύ μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί μέχρι και βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά. Απορώ πως μερικοί άνθρωποι αντέχουν τα 2 και 3 γραμμάρια που γράφουν οι γιατροί για την χοληστερίνη. Τεσπα, τα γράφω αυτά γιατί πιστεύω πως η ποσότητα της νιασίνης σε ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι συνήθως πιο λίγη απο ότι χρειάζεται για κατάθλιψη. Βέβαια εγώ δεν είχα τπτ φοβερά συμπτώματα κατάθλιψης ούτε έλλειψης σε νιασινη, γιαυτο τα 350 μιλιγκραμας με θερισανε. Όταν όμως παιρνω σχεδον νηστικός μέχρι 100mg μου δημιουργεί αίσθηση ευφορίας, ένα ευχαριστο αναψοκοκκίνισμα και μια πολυ ωραια αισθηση ζεστασιας απ την μεγαλη επιφανειακη αιματωση. Τις φορες ομως που πηρα παραπανω ή μου βγηκε σε υπερδιεγερση την οποια ξεσπασα σε γυμναστικη και μετα ενιωθα ωραια, ή οπως πχ σημερα μου βγηκαν νευρα και ημουν ετοιμος για καυγα ανα πασα στιγμη. Ισως και επειδη ανεβαζει την τεστοστερονη.
Το λινελαιο με ηρεμει... Δλδ οταν το παιρνω το βραδυ πεφτω σε ληθαργο κυριολεκτικα. Ελπιζω να μην υπαρχει προβλημα που το παιρνω την ιδια μερα που εχω παρει νιασινη. Απλα ειχα φτασει σε πολυ χαμηλο σημειο με την ψυχολογια μου (λογω ανεργιας κυριως αλλα και αισθηση οτι πεταξα τη ζωη μου και ειμαι αποτυχημενος) και ηθελα κατι να με ξυπνησει που ταυτοχρονα εχει κι αλλα οφελη γιατι ειναι βιταμινη. Αντεδρασα καπως "πανικωδως" που την πηρα χωρις συμβουλη γιατρου, αλλα πρωτα διαβασα οτι ανθρωποι εχουν παρει με επιτυχια 10πλασιες δοσεις απ την μεγαλυτερη που πηρα ποτε (λιγες φορες) και επισης φοβαμαι μην ο γιατρος με τρομαξει για να μου δωσει σαλοχαπα γιατι τα παιρνει απο φαρμακοβιομηχανιες. Ισως την ανισορροπια στις Β την προλαβω παιρνοντας και ενα συμπλεγμα Β ταυτοχρονα. Θα κανω δοκιμες...
Περιμενω τωρα και το 5HTP το οποιο μαλλον θα δοκιμασω χωρις την νιασινη ...αλλα με το λινελαιο... απλα διαφορετικες ωρες.
18-01-2013, 21:37 #10
12-02-2013, 11:09 #11
Kαλημέρα αγαπητό φόρουμ...
Επειδή ξεκίνησα εγώ το θρεντ αυτό μετά από κάποιο καιρό που παίρνω τα ανωτέρω συμπληρώματα λέω να πω τις εντυπώσεις μου.
Νιασίνη: Φοβερό αποτέλεσμα στο άγχος και την κατάθλιψη. Σε μικρές δόσεις που την παίρνω εγώ παρατήρησα ότι με ηρεμεί όταν πρέπει (που συνήθως είναι το πρωί που ξυπνάω χάλια) και μου δίνει ενέργεια όταν την χρειάζομαι. Σε μεγάλη δόση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να σου φέρει μέχρι και κρίση πανικού ή και τρομερά νεύρα. Όμως ακόμα κι όταν έχεις πάρει πολύ, αν αυτόν τον εκνευρισμό τον ξεσπάσεις με γυμναστική μετά νιώθεις μια απίστευτη ηρεμία αλλά όχι την ηρεμία που προκαλούν τα ηρεμιστικά. Νιώθεις ζωντανός, ψύχραιμος και μέσα στο τώρα με διορατικότητα και εσωτερική γαλήνη. Παίρνω μια μεγάλη δόση το πρωί και αργότερα τσιμπάω μικρότερες...
Λινέλαιο: Το παίρνω μετά το φαγητό και είδα πως με κάνει να νιώθω μια γλυκιά αίσθηση. Δεν το συνιστώ πριν από άθληση γιατί πιθανότατα να επιφέρει χαλάρωση που δεν βοηθάει όταν θες να αθληθείς. Είναι καλό μετά το φαγητό συνοδεία κάποιου ύπνου. Γενικώς όμως ακόμα κι απ' τις πρώτες φορές που το παίρνεις νιώθεις καλύτερα. Όπως και η νιασίνη, το λινέλαιο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος οπότε οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας στο σώμα...μια ευχάριστη παρενέργεια που με ηρεμεί... Επίσης βελτιώνει και την εγκεφαλική λειτουργία.
5HTP: Η εμπερία μου με το 5htp είναι μία κρύο μία ζέστη. Είναι συμπλήρωμα που βοηθάει στον ύπνο (αφου αυξάνει την μελατονίνη) γιαυτό πάντα το παίρνουμε μία ώρα πριν κοιμηθούμε. Η άλλη υποτίθεται κύρια λειτουργία του είναι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης καθώς το αμινοξύ αυτό αποτελεί προπομπό της σεροτονίνης. Συνήθως όταν το παίρνω με καλμάρει από οτιδήποτε έχω στο μυαλό μου και μπορεί να με αγχώνει. Κάποιες φορές όμως (συνήθως όταν έχω παρει πριν λίγο και νιασίνη - η οποία σε μεγάλη δόση φέρνει υπερένταση) μου προκαλεί φοβερή υπερένταση και έτσι χάνω κάποιες ώρες απ' τον ύπνο μου - αργεί να με πάρει. Όμως πρέπει να τονίσω ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ όταν το παίρνω μόνο του. Όταν συμβαίνει αυτό ή έχω καπνίσει πολύ (νικοτίνη = διεγερτικό) ή έχω πάρει νιασίνη πριν λίγο (που επειδή όταν παίρνω νιασίνη το βράδυ είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που το κάνω μες την ημέρα = νεύρα, υπερένταση) και επειδή και τα δύο αυξάνουν την σεροτονίνη είναι ίσως παρενέργεια της σεροτονίνης. Και είναι περίεργη αίσθηση γιατί εκκρίνεται και μελατονίνη που σε νυστάζει αλλά δεν μπορείς να κλείσεις μάτι. 90% όμως των περιπτώσεων συμβάλλει σε καλό ύπνο αλλά και ήρεμο ξύπνημα. Αν δε πάρεις και νιασίνη όταν σηκωθείς αμέσως, εξαφανίζεις κάθε πιθανότητα να αγχωθείς. Βοηθάνε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
Αυτές οι εντυπώσεις μου λοιπόν!!
Να σημειώσω πως δεν είμαι γιατρός και ότι λέω είναι προσωπικές απόψεις. Δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου για αυτό ότι κάνετε ψαξτε το πρώτα, σιγά σιγά και με δική σας ευθύνη ;)
Για ΓΑΔ, κατάθλιψη και λοιπά υπάρχει επιδότηση, σύνταξη ή...
20-06-2025, 22:06 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή