Κατάθλιψη? Εγωϊσμός?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17
    Senior Member

Κατάθλιψη? Εγωϊσμός?

Senior Member
    Απο μια ματια που το εριξα, φαινεται να ειναι αποψεις ανθρωπων της εκκλησιας και καποιων πνευματικων γεροντων, και οχι πχ μια αρτια επιστημονικη κριτικη πανω στο θεμα της καταθλιψης, τι να πω, ο καθενας οπως το βλεπει απο την πλευρα του..
    " I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."

Senior Member
    εγώ δεν το είδα καν, διότι τα παίρνω με κάτι τέτοια. επειδή έχω ασχοληθεί λίγο με εκκλησία, όταν είδα τον τίτλο, λέω κανάς παπάς θα τα είπε αυτά!

είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος της εκκλησίας δεν θεωρεί την κατάθλιψη ασθένεια αλλά σύμπτωμα του υπέρμετρου εγωισμού, από τον οποίο πάσχουν οι καταθλιπτικοί και συνέπεια της αμαρτίας και των μεγάλων παθών που τους [μας δηλ] δέρνει. και σαν θεραπεία προτείνουν όχι ψυχιάτρους και φάρμακα και ψυχοθεραπείες, που τονώνουν τον εγωισμό αλλά τα μυστήρια της εκκλησίας. καθαρισμό ψυχούλας με εξομολόγισης, μετάνοια, θεία κοινωνία, νηστείες και δεν ξέρω τί άλλο!

όποιος ενδιαφέρεται και έχει κατάθλιψη μπορεί να δοκιμάσει και την εκκλησία, δεν ξέρω, μπορεί και να βοηθήσει! εγώ δεν τους εμπιστεύομαι πάντως.

υπάρχουν λίγοι κληρικοί στο χώρο που είναι και ψυχίατροι και πολύ σοβαροί άνθρωποι και κάνουν διαχωρισμό μεταξύ ψυχικής ασθένειας και πάθους κατά την εκκλησία και έχει ενδιαφέρον να τους ακούσει κάποιος.

αυτή τη στιγμή μου έρχεται στο μυαλό ο π. Βασίλειος Θερμός. υπάρχει και ένα περιοδικό εξαμινιαίο που κυκλοφορέι από τις εκδόσεις αρμός, το ψυχής δρόμοι, το οποίο πραγματεύεται διάφορα πψυχολογικά προβλήματα από την σκοπιά της ορθόδοξης ποιμαντικής και από τη σκοπιά της μοντέρνας ψυχοθεραπείας και δημοσιεύει μελέτες ερευνητών και είναι πολύ σοβαρό περιοδικό.

από εκεί και πέρα για ψυχικες ασθένειες στο χώρο της εκκλησίας, αν πηγαίνετε κου του ρου σε όποιο παπά λάχει να είστε προετοιμασμένοι για ταλαιπωρίες!

Όποιος είχε τραυματικα γεγονότα, απώλειες, αποτυχίες στη ζωη και ως αποτελεσμα όλων αυτων εκδήλωσε κατάθλιψη σημαίνει οπωσδήποτε ότι στο χαρακτήρα του είναι υπέρμετρα εγωιστής?
    Σ αυτον που πάσχει από καταθλιψη δεν του μιλάμε για ταπείνωση, διοτι εχει αναγκη να κοιταξει προς τα πάνω κι όχι κάτω. Αν ειναι δεκτικος στην εννοια της ταπεινωσης αυτη μπορει μεν να του λειτουργησει κατευναστικα και λυτρωτικά υπό μορφή ψευδαίσθησης, δε θα του αποτελέσει όμως κίνητρο για ενέργεια, ουτε θα του προκαλέσει αισιοδοξία για τη ζωη του. Θα τον κρατησει στη στασιμότητα, θα εχει βρει μια καλή δικαιολόγηση για το πρόβλημα η οποία απλα θα του μειωνει το αισθημα δυστυχίας.
    Όπως λεει η Λου εξαρταται σε ποιον παπα θα πας, υπάρχουν πολλοί που θα σου οξύνουν το πρόβλημα.
    Last edited by ioannis2; 03-04-2013 at 09:38.
    γιάννης

Senior Member
    Ότι βρίσκω σχετικό με κατάθλιψη το αναρτώ, απο πείρα πάντος με τα φάρμακα έγινα καλά..Αλλα....επειδή χρειάζετε πολυυυυ υπομονή η κατάθλιψη κι είναι τυρανία...μετά θέλει και λιγάκι εκκλησία, που θέλω να πω, κάτι ωστέ να ηρεμέι ο άνθρωπος που πάσχει, είτε εκκλησία είτε κάποιος καλός φίλος κτλ. Προσωπικά πηγαινω και εκκλησία αλλα και τα φάρμακα δε τα αφήνω

Senior Member
    Quote Originally Posted by ioannis2 View Post
    Όποιος είχε τραυματικα γεγονότα, απώλειες, αποτυχίες στη ζωη και ως αποτελεσμα όλων αυτων εκδήλωσε κατάθλιψη σημαίνει οπωσδήποτε ότι στο χαρακτήρα του είναι υπέρμετρα εγωιστής?
    Συμφωνώ. Απλά ξέρεις τι? Αυτοί που είναι συνέχεια στις εκκλησιές όλα τα ρίχνουν στο Θεό κι έτσι ησυχάζουν. Δε βγαζουν φταίχτες τους εαυτούς τους ώστε να πάθουν λύπη / κατάθλιψη. Ακόμη και άτομο να χάσουν λένε ότι έτσι είναι η ζωή τόσα χρόνια είχε να ζήσει κτλ..κι αν απο μικροί είχαν τραυματικά γεγονότα πάλι συγχωρούν κι έτσι είναι ήσυχοι μέσα τους. Καπως έτσι νομίζω γίνεται..και μάλλον δεν μπόρεσα να είμαι απο εκείνους..γιαυτό λέω πάλι μάλλον έπαθα τις καταθλιψεις μου..τι να πω δε ξερω

Senior Member
    Quote Originally Posted by Lou! View Post

αυτή τη στιγμή μου έρχεται στο μυαλό ο π. Βασίλειος Θερμός. υπάρχει και ένα περιοδικό εξαμινιαίο που κυκλοφορέι από τις εκδόσεις αρμός, το ψυχής δρόμοι, το οποίο πραγματεύεται διάφορα πψυχολογικά προβλήματα από την σκοπιά της ορθόδοξης ποιμαντικής και από τη σκοπιά της μοντέρνας ψυχοθεραπείας και δημοσιεύει μελέτες ερευνητών και είναι πολύ σοβαρό περιοδικό.

Πολύ χρήσιμο θα το κοιτάξω!

Senior Member
    Εχω δει πολλα τετοια θεματα εχω παει κ σε πνευματικο κ πιστεψτε με ειναι ο,τι καλυτερο!

Quote Originally Posted by μυσπ View Post
    Εχω δει πολλα τετοια θεματα εχω παει κ σε πνευματικο κ πιστεψτε με ειναι ο,τι καλυτερο!
    Ειναι οτι καλύτερο φτανει να ειναι καταλληλος για σενα (κι οχι επειδη στον εχουν προτεινει ή εκει πάνε πολλοί) και ο καλος του λόγος να δρα μεσα σου όχι μονο ανακουφιστικα αλλά και εμψυχωτικα, να εχει χαρακτηρα κινητρου και να προσφερει αισιοδοξία. Ετσι θα παιρνεις απο τον πνευματικο δυναμεις τις οποίες θα κανεις πράξη στα σημεια που θες να αλλάξει η ζωη σου.

elli1, αυτη η σταση θρησκευομενων που περιγραφεις σιγουρα προσφερει ηρεμία αλλά και λύτρωση. Το ατομο ακολουθωντας αυτη τη σταση ξαλαφρωνει, η απελπισία αποτελεί παρελθον. Ενεχει όμως εντονα τον κινδυνο της απραξίας και της στασιμότητας.
    γιάννης

Senior Member
    Ναι ιωάννη ! Το παν ειναι να αγαπησουμε τον ε αυτο μας, να βρούμε καποιο τρόπο να ηρεμουμε όταν δεν ειμαστε καλα..και σίγουρα απραγοι δε θα μείνουμε. Τουλάχιστο εγω έχω πολλά ως νοικοκυρά να κάω κάθε μέρα. Πάντος...να πω ότι επειδη ειναι άσχημες καταστασεις αυτες με τα ψυχολογικά...και δε γίνεσε απο τη μια στιγμή στην άλλη καλα...δε θα λυτρωθει κανενας απότομα ουτε με χάπια ούτε με εκκλησίες. Θέλει ηρεμια καλή σκεψη υπομονή και ελπίδα. Και να μην απογοητευετε ο κόσμος ουτε με τα χάπια ουτε με τις εκκλησίες, θέλουν χρόνο όλα, πόσο μάλλον όταν προκειται για το νευρικο σύστημα του ανθρώπου που όταν κλονιστει....θέλει πολυ καιρό να στρώσει. Να το πω έτσι απλά

Senior Member
    Καλημέρα Έλλη μου! Ένα πολύ καλό βιβλίο, που κι εγώ μόλις προχτές το τέλειωσα, είναι του πατέρα Φιλόθεου Φάρου που είναι και κλινικός ψυχολόγος
    με τίτλο " Ο μύθος της ψυχικής νόσου " από τις εκδόσεις Αρμός. Απευθύνεται κυρίως σε ειδικούς, αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορεί να το καταλάβει ο καθένας.
    Άσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις

Senior Member
    Quote Originally Posted by Lou! View Post
    ... από την σκοπιά της ορθόδοξης ποιμαντικής ...
    Η λέξη ποιμαντική προκύπτει από την λέξη πομνιο που σημαίνει κοπάδι.

Άρα: ορθόδοξη ποιμαντική ψυχολογία = ψυχολογία του κοπαδιού

Μπεεεεεεεεεεεεεεεε!

Senior Member
    Quote Originally Posted by μαρκελα View Post
    Καλημέρα Έλλη μου! Ένα πολύ καλό βιβλίο, που κι εγώ μόλις προχτές το τέλειωσα, είναι του πατέρα Φιλόθεου Φάρου που είναι και κλινικός ψυχολόγος
    με τίτλο " Ο μύθος της ψυχικής νόσου " από τις εκδόσεις Αρμός. Απευθύνεται κυρίως σε ειδικούς, αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορεί να το καταλάβει ο καθένας.

Σε ευχαριστω πολύ

Senior Member
    Quote Originally Posted by aeolus74 View Post
    Η λέξη ποιμαντική προκύπτει από την λέξη πομνιο που σημαίνει κοπάδι.

Άρα: ορθόδοξη ποιμαντική ψυχολογία = ψυχολογία του κοπαδιού

Μπεεεεεεεεεεεεεεεε!

ε να μη πω κι εγώ τη γνώμη μου? Κοίτα κάποτε μου είπε ο πατέρας μου....τα πρόβατα πάνε όλα μαζί..κι άμα ξεφύγει ένα πάει...θα το φάει ο λύκος:P

Senior Member
    Η πίστη σε σώζει.... η πίστη όχι απαραίτητα αυτό που θα πιστέψεις. Νομίζω πως ο όρος κατάθλιψη είναι στη μόδα της μέρες μας. Χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις απλής θλίψης http://tokleidi.wordpress.com/2013/0...oria-eytyxias/
    Ας ξεκλειδώσουμε την σκέψη μας.... http://www.tokleidi.com/

Page 1 of 2 12 LastLast