Results 16 to 30 of 60
Thread: Η ΝΗΣΤΕΙΑ
-
21-03-2013, 06:07 #16
λάκρυ επειδή έχω γνωρίσει χριστιανάρες, όχι "χριστιανούς" του κώλου, νηστεία δεν είναι αυτό που νομιζεί ο πολύς κόσμος. είναι άλλο πράγμα.
τα της εκκλησίας τα έχω ψάξει αρκετά.
ναι η νηστεία αδυνατίζει αν την κάνεις σωστά! αλλά νηστεία δεν σημαίνει τρώω τον άμπακα από νηστίσιμα. έτσι παχαίνει.
νηστεία σημαίνει τρώω το ελάχιστο που μπορω, δηλ μένω νηστικός!!! [νηστεία και νηστικός έχουν την ίδια ετυμολογική ρίζα]
οι λόγοι που γίνεται η νηστεία είναι πολύ διαφορετικοί από τους δικούς σου, όμως!
δεν το κάνουν ούτε για να αδυνατίσουν, ούτε για να εχουν καλή σωματική υγεία, ούτε για να αποτοξινωθούν.
το κάνουν για να αποκοπούν από τη σωματική διάσταση και να επικεντρωθούν στην εσωτερική πνευματική διάσταση, που γι' αυτούς σημαίνει ένταση στην προσευχη και προσευχη σημαίνει ζωντανη κοινωνία με το Θεό!
δηλ για να έχει νόημα η νηστεία, προϋποτίθεται, όχι απλά να πιστεύεις ότι υπάρχει θεός, αλλά να θέλεις να τον γνωρίσεις κιόλας βιωματικά, δηλ να τον νιώσεις με τις αισθήσεις σου, να νιώσεις αυτό που στην εκκλησία λέγεται θεία χάρη. διαφορετικά η νηστεία δεν εχει νόημα!!!!
αν θες να κάνεις δίαιτα, τα νηστίσιμα παχαίνουν κατά μέσο όρο πιο πολύ από κάποιες μη νηστίσιμες πρώτες ύλες. μοναχοί έχουν παραπονεθεί ότι με τη νηστεία μακροπρόθεσμα εχουν παχύνει.
ψητά άπαχα κρέατα, ψητά ψάρια, γάλα άπαχο, γιαούρτι άπαχο και αβγά είναι τρόφιμα κατάλληλα για δίαιτες, που απαγορεύονται στη νηστεία.
πώς θα τη βγάζεις; με πατάτες και ζυμαρικά;
αν θες να αδυνατίσεις ξέχνα τη νηστεία και κάνε δίαιτα!
- 21-03-2013, 12:48 #17
Εγώ πάντα κάνω νηστεια, εκτός φυσικά απο περιόδους καταθλίψεων όπως είμαι και φέτος. Δε νομίζω να χάνει κάποιος κιλά, ίσα ίσα που βάζει γιατί η ποσότητα μετράει. Δλδ αν τρώς ένα ψωμί στη καθισιά, ή χαλβάδες που έχουν πολλές θερμίδες τι θα κάνει? Θα βάλει κιλά. Πάντος δν ειχα πρόβλημα στο να κρατήσω τα πάντα έχει απο γλυκά, αλμυρά, φαγητά, σαλάτες κτλ Απλά πρέπει να έχεις διάθεση και δύναμη να πας να ψωνίσεις να κάνεις φαγητά περίπλοκα και νόστιμα. Τώρα που αρχίζω και συνέρχομαι τις επόμενες εβδομάδες νομίζω πως θα κρατήσω.
21-03-2013, 12:55 #18
Ειρήνη μου (που έχεις και το όνομα της μαμάς μου!) άνοιξες ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα!
Με λίγα λόγια θα σου πω ότι ναι, με την νηστεία ή αλλιώς και νηστειοθεραπεία μπορεί κανείς και κυρίως χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την υγεία του
να χάσει και περιττά κιλά και να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος, αν παράλληλα όμως τουλάχιστον περπατάει και μισή ώρα την μέρα κι
αν μετά το τέλος του κάθε 40ημερου υιοθετήσει ένα πιό υγιεινό τρόπο διατροφής.. Νομίζω ότι εσύ, έχεις ανάγκη περισσότερο μιας πιό
ορθής αντίληψης για το θέμα διατροφή κι όχι τόσο για δίαιτες με προσωρινό αποτέλεσμα.
Κι όσον αφορά το θέμα της πίστης, πάντως κι εγώ, αν τώρα ήμουν παιδί και μου έλεγαν παπαδίστικα "νήστεψε!.." θάτρωγα 10 κρουασάν
μαζί από αντίδραση, ενώ αν το άκουγα σε στιλ, ότι η αποχή από κάποιες τροφές χρειάζεται, για να είμαστε και να παραμένουμε υγιείς,
σίγουρα θα είχα ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να νηστέψω, αλλά και ν' ακολουθήσω τις νηστείες μας ευλαβικά. Κι όσο για τις "νηστίσιμες"
τροφές του εμπορίου, π.χ. χαλβάδες, τουρσιά, ταραμάδες, κονσέρβες κ.λπ. αυτές, οι περισσότερες είναι για τα σκουπίδια..
Ναι, έχω κάνει νηστεία μ' αποτέλεσμα, αν και θέλει υπομονή κι επιμονή, γιατί οι πειρασμοί είναι αρκετοί και δύσκολα πειθαρχείς, ενώ
όταν περάσει το διάστημα της νηστείας, αν δεν συνεχίσεις μ' ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής, κιλά θα τα ξαναπάρεις.. Αν είχαμε και
διατροφική παιδεία(!) σίγουρα θάχαμε και λιγότερα προβλήματα βάρους, αλλά και ασθενειών, που οφείλονται και στη λάθος διατροφή.
Ειρήνη μου, άντε να δούμε τι θα γίνει, γιατι και να φάμε δεν ξέρουμε και να ζήσουμε δεν ξέρουμε κι εμάς δεν ξέρουμε.. έχουμε πλάκα!.. :P
ΥΓ. Έχω ακούσει από ηλικιωμένη χριστιανάρα, να λέει: Μακάρι να μπορούσα να συνεχίζω τη νηστεία.. Νιώθω μετά το 40ημερο ότι "πετάω!"
Υπάρχουν τροφές και σε μια νηστεία που αντικαθιστούν πλήρως, τα σάπια άλογα/γαϊδούρια/γουρούνια, ψάρια ακόμα γαλακτοκομικά και
αβγά και είναι πολύ καλύτερο να υιοθετηθούν σαν βάση μιας σωστής διατροφής πέρα από τις στερητικές δίαιτες!
Είναι π.χ. ο συνδυασμός όσπριων με δημητριακά (μαγικά ζευγάρια πρωτεϊνών) που δίνουν πρώτης ποιότητας πρωτεϊνη, 100% καλύτερη από τα πτώματα.
Θάχεις ακούσει φαντάζομαι ότι οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ρεβυθοπίλαφο ή και φακόρυζο.. εκτός από όλα τ' άλλα.. μανιτάρια, ξηρούς καρπούς
άψητους κι ανάλατους, σπόρους(ταχίνι), μέλι αντί για ζάχαρες, λαχανικά, φρούτα.. Άσε που κάποιοι απ' αυτούς νήστευαν και σχεδόν μόνιμα,
γιατί ήταν κι ακρεοφάγοι.. Υπάρχει πλήθος τροφών, για υγιές βάρος, εκτός από τις πατάτες και τα ζυμαρικά! Να φάμε δεν ξέρουμε! :PΆσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις
21-03-2013, 12:56 #19
Κατ'αρχην θα πρεπει να μας πει τι βαρος και υψος εχει, καθως επισης και ηλικια, πιθανα προβληματα υγειας (παθολογικα) και διατροφικες συνηθειες για να μπορεσουμε να της δωσουμε διατροφικες συμβουλες
Συμφωνω απολυτως και εγω για τον συνδυασμό όσπριων με δημητριακά[I]Love...[/I]
21-03-2013, 13:05 #20
Πιστεύω ακράδαντα ότι η σαρακοστή diet θα σε βοηθήσει πολύ. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι στην εποχή του χαλκού, οι γνώσεις περι διατροφής ήταν ιδιαιτέρως αναπτυγμένες.
21-03-2013, 13:46 #21
21-03-2013, 22:00 #22
Μα ετσι κι αλλιως απο φρουτα τρωω 2-3 την ημερα, περισσοτερα δν μπορω αλλωστε!! Σχετικα με το γιαουρτι π λες, εγω ξερω οτι τα γιαουρτακια 0% ειναι λιγοτερο θερμιδουχα, αλλα εχουν πολλα συντηρητικα κ εχουν υποστει τεραστια χημικη επεξεργασια! Αλλα προτιμω να φαω ενα τετοιο γαουρτακι, παρα να παρω απο τη λαικη απο παραγωγο οπου ξερω επειδη οι παππουδες μ ειχαν ασχοληθει με κτηνοτροφια, οτι ειναι παντα πιο βαρυα, βεβαια το λεγανε πιο "θρεπτικα" αλλα εννοουσαν για τα μικρα παιδια!
Το πρωι εκανα περπατημα για να κατεβω κεντρο κ να παω σχολη, αλλα ειχα φαει το πρωι κουλουρι! Επειδη κανει κ κρυο το πρωι, αμα τρωω κ μετα περπαταω γινεται?" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
21-03-2013, 22:03 #23
Εχεις δικιο σ αυτο! Διοτι αμα ακολουθησεις κατα γραμμα το νηστευτικο προγραμμα που υποδεικνυει η εκκλησια θα διαπιστωσεις οτι ειναι πολυ αυστηρο! πχ στα μοναστηρια απ οσο γνωριζω, τυχαινει να μην τρων κ για 3 μερες συνεχομενες! Δεν παθαινουν τιποτα ομως! Πως εξηγειται αυτο? Κ παρ ολα αυτα ειναι ολη μερα στο ποδι μια με τον ορθρο, μια με τον εσπερινο, μια με το αποδειπνο κ δν ξερω τι αλλο εχουνε! Η επισης οι ασκητες! Π τρωνε μονο ριζες κ κατοικουν σε βραχους στα Μετεωρα! Πως ζουνε κ δν παθαινουν τπτ? Μηπως σ αυτο τους βοηθαει η οποια πιστη εχουνε? Μηπως δλδ η πεινα απλα μπορει κ να ελεγθει με το μυαλο? Δλδ αν πιστεψεις οντως οτι το φαγητο δν εχει να σου προσφερει τπτ, αλλα αντιθετως πρεπει να ταισεις την ψυχη αντι τη σαρκα, μετα τοτε δν θα πεινας!!
" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
21-03-2013, 22:19 #24
Βασικα οχι τοσο πατατες κ ζυμαρικα, τα οποια αναγκαστικα θα πρεπει να τα τρωω αλαδα, αλλα περισσοτερο φρουτα κ λαχανικα.. πιστευω οτι ειναι καλος λογος ομως για να χασω καποια κιλα! αν το κανω σωστα.. απ την αλλη ενθερμη χριστιανη δν ειμαι ουτε εχω κατσει να ψαξω ενδελεχως.. απλα καποια πραγματα τα ξερω επειδη παλιοτερα ειχα εντονη αλληλεπιδραση με τη θρησκεια, μετα αρχισα την αμφισβητηση! Να σε ρωτησω, οι παπαδες υποτιθεται οτι νηστευουν ετσι δν ειναι? Τοτε γιατι σχεδον ολοι ειναι τετραπαχοι? Αν κ νομιζω οτι αλλο παπαδες αλλο μοναχοι, οι περισσοτεροι π ειναι παπαδες το κανουν απλα για το μισθο κ ουτε νηστεουν ουτε καν ακολουθουν αυτα π διαβαζουν στο Ευαγγελιο!! Επισης εχει τυχει να φαω νηστισιμη πιτσα κ νηστισιμη μπουγατσα κ δν ενιωσα διαφορα απ την κανονικη πιτσα κ την κανονικη μπουγατσα! Μηπως εντελει τα νηστισιμα τροφιμα δν ειναι τοσο "νηστισιμα" οσο υποσχονται??
21-03-2013, 22:21 #25
Λακρυ καταρχην ασε τις νηστειες του φαγητου και κοιτα πρωτα τις πραξεις σου, γτ σε κοβω για καλο μπουμπουκι και σενα!..:-P
H νηστεια ειναι για προχωρημενους. Αστο για μετα. Εσυ ειπαμε θες να χασεις και για να το πω καλυτερα, θες εναν υγιεινο τροπο ζωης που θα σου δωσει και ενα καλο μελλον και θα αποτελεσει τη βαση για να τα πας καλα σε ολους τους τομεις..
Για το γιαουρτι που με ρωτας, επειδη εχω ακουσει απο γνωστο που εργαζεται σε εργοστασιο το πως παρασκευαζεται, σιχαθηκα. Οποτε παιρνω το πιο αγνο απ τη λαικη και τρωω λιγο. Με ενα κιλο βγαζω μια εβδομαδα, γτ δε μπορεις να φας και πολυ. Εφοσον κανεις τα υπολοιπα, το να παρεις λιγες θερμιδες παραπανω δεν πειραζει. Γενικα το πιο βασικο ειναι να κοψεις τα γλυκα. Κοψε τη ζαχαρη και θα ξεφουσκωσεις και θα φτιαξεις και δερματακι γτ η ζαχαρη μας γερναει. Καλυτερα να κοψεις τη ζαχαρη παρα τα λιπαρα γτ η ζαχαρη σου απορρυθμιζει την ινσουλινη και για να το πω επιστημονικα σου γαμαει το συμπαν. Το αμεσως πιο βασικο να κανεις ασκηση με βαρη, δηλ αναεροβια. Γενικα δυναμικες ασκησεις. Εγω κανω και προγραμματα με λαστιχα. Αν το κανεις αυτο θα σου ανεβει η λιμπιντο και θα εισαι σε μια νιρβανα απ τις ενδορφινες.
Τα 2 βασικα ειναι λοιπον, κοψε τα γλυκα και ασκηση.
Για το πρωινο περπατημα στο λεω διοτι εχει αποδειχτει πως το ειδος ασκησης που καιει το λιπος ειναι η ηπια παρατεταμενη ασκηση. Οχι οι γρηγορες και δυναμικες κινησεις. Αυτες καινε πιο πολυ ζαχαρο με τη μορφη γλυκογονου στους μυες. Αμα κανεις περπατημα αφαγωτη για 2 μηνες θα δεις διαφορα. Μετα μπορεις να το κανεις αλλη ωρα. Μη τρως παντως κατι γλυκο πριν το περπατημα.
21-03-2013, 22:32 #26
Μαρκελα σε ευχαριστω για την απαντηση σου κ εχει ιδιαιτερη βαρυτητα για μενα διοτι απο ποστς σου που εχω διαβασει το εχεις ψαξει πολυ το θεμα της διατροφης κ των τροφιμων!
Πραγματι, στην αρχαια Ελλαδα ηταν πολυ πιο ελαφρια η διατροφη, οπως κ στο Βυζαντιο, κ παρ ολα αυτα μια χαρα ακμαιοι ηταν κ σωματι κ πνευματι! Ας μην ξεχναμε οτι στην Σπαρτη πινανε τον μελανα ζωμο, το οποιο αν κ ηταν ενα αηδιαστικο ζουμι τους εδινε δυναμη κ ηταν πρωτοι σε στρατιωτικη οργανωση κ ειχαν ταυτισει την πειθαρχια με το ονομα τους! Ενω στην μετεπειτα παρηκμασμενη Ρωμη με τα λουκουλεια γευματα κ τα οργια κ τα εμετεια καταστραφηκε η αλλοτε πανισχυρη Ρωμαικη Αυτοκρατορια! Επομενως οι διατροφικες συνηθειες καθοριζουν την πορεια κ προσδιοριζουν εναν λαο η ενα εθνος σε καθε χρονικη περιοδο!
Πχ σημερα η Ελλαδα κατεχει τα πρωτεια σε ευρωπαικο επιπεδο στα ποσοστα ενηλικης κ παιδικης παχυσαρκιας! Αυτο τι σημαινει πρακτικα? Οτι απλα δν ξερουμε να τρωμε! Δεν εχουμε αποκτησει διατροφικη νοημοσυνη κ διατροφικη παιδεια, αλλωστε εχουμε κ παντελη ελλειψη στοιχειωδους συναισθηματικης νοημοσυνης κ ενσυναισθησης, να μην ξεχνιομαστε!! Κ μετα καταφευγουμε στα medi-prinou κ στα bodyline οπου μας πιανουν τον κωλο κ δινουμε ολα τα λεφτα μας για να αδυνατισουμε κ καποιοι κερδιζουν εις βαρος μας! Θεατρο του παραλογου? Τραγικη ειρωνεια? Νομιζω και τα δυο!
Οσον αφορα τη σχεση διατροφης-εκκλησιας, πιστευω οτι μεσα στις αρμοδιοτητες της εκκλησιας οφειλει να ειναι κ η ενημερωση του κοινωνικου συνολου πανω σε ποικιλα κοινωνικα θεματα που ταλανιζουν το συγχρονο ανθρωπο, οπως το φαγητο, τα ναρκωτικα, η καταθλιψη κτλ, κ οχι μονο να κοιτανε να βολεψουν τη θεσουλα τους κ να διαβαζουν το Ευαγγελιο! Δυστυχως ομως εκλειπει ο κοινωνικος χαρακτηρας π οφειλε να εχει!
Δλδ να προσπαθησουν να μεταδωσουν στον κοσμο οτι "νηστευουμε ωστε να κρατησουμε τον οργανισμο μας σε ισσοροπια, διοτι καπου καπου το σωμα μας χρειαζεται ενα διαλλειμα απο τις τοξινες καποιων τροφων" κ οχι "νηστεψε παιδι μ αλλιως ο Θεος θα θυμωσει κ θα σε καψει στην κολαση!!" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
21-03-2013, 22:34 #27
21-03-2013, 22:59 #28
Ναι αλλα ρε συ κερασι αυτο π προτεινεις ειναι για καποιον που ολη μερα καθεται κ δν εχει με τι να ασχοληθει κ αρχιζει να μετραει τα γραμμαρια φαγητου κ τα λεπτα περπατηματος! Εγω το υπολογιζω με το ματι, επισης ξερω οτι για να κατεβω απ το σπιτι μ κεντρο κανω κανα 45λεπτο αλλα δν καθομαι να μετραω το χρονο, διοτι το μυαλο μ ειναι σε χιλια δυο αλλα πραγματα εκεινη τη στιγμη! Επισης αν δεν φαω το πρωι τιποτα, το απογευμα πλεον π θα επιστρεψω σπιτι θα πλακωθω σε ο,τι βρω, ασε π δεν θα εχω καθολου πνευματικη διαυγεια στο σχολειο κ θα λεω βλακειες! Ο εγκεφαλος απ ο,τι γνωριζω καιει μονο υδατανθρακες, ετσι δν ειναι? Επομενως χρειαζεται να ειναι καλα και η ινσουλινη κ η γλυκαγονη!!
21-03-2013, 23:12 #29
Εγω σου ειπα τι κανω εγω. Εσυ κανε ο,τι κρινεις καλυτερο.
21-03-2013, 23:25 #30
Αχρηστος...
17-07-2025, 22:23 in Ψυχώσεις & Σχιζοφρένεια