Έμπνευση και διάθεση
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 5 of 5

Έμπνευση και διάθεση

καλησπέρα σε όλους

έχω παρατηρήσει κάποια πράγματα σχετικά με τη συμπεριφορά μου και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας "ακούγοντας" τη γνώμη σας.

Ζω στο περιβάλλον της μεγαλούπολης, έχω "σταθερή" δουλειά και μια παραπάνω από αξιόλογη γυναίκα δίπλα μου. Δε διαθέτω ιδιαίτερα υλικά αγαθά, περισσότερα από τα βασικά και είμαι ευχαριστημένος. Ποτέ δεν επιδίωξα να ζήσω τη "μεγάλη ζωή", να κάνω ατελείωτα ψώνια, να έχω ακριβά αυτοκίνητα κτλ. γιατί πολύ απλά δε βρίσκω νόημα. Αντίθετα, πάντα επεδίωκα να δημιουργώ, να φτιάχνω, να διορθώνω, να ανακατασκευάζω. Έχω ατελείωτες ιδέες καθημερινά για διάφορα πράγματα, τα οποία και προσπαθώ να τα υλοποιήσω στην πραγματικότητα και σε διάφορους τομείς. Έτσι, φτιάχνω πλάνο, οργανώνομαι και ξεκινάω. Όμως συχνά - αν όχι τις περισσότερες φορές δυστυχώς αποτυγχάνω.

Καταρχήν η διάθεση μου επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες αν και όσο μπορώ το ελέγχω. Ακόμα και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, η διάθεσή μου ανεβοκατεβαίνει σαν καράβι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Μπορεί να κάτσω να δουλέψω γεμάτος όρεξη και χαρά, όμως σε 10 λεπτά να με πιάσει απογοήτευση και αδυναμία να κάνω οτιδήποτε.

Παρατηρώ επίσης πως κατά καιρούς, υπάρχουν πράγματα που χωρίς να καταλάβω το γιατί, με "ενεργοποιούν" κ γίνομαι άλλος άνθρωπος. Μπορεί να είναι μια ταινία, μπορεί κάποιος άνθρωπος που θα γνωρίσω τυχαία, ένα cd μουσικής.. Αυτές οι περίοδοι μπορεί να διαρκέσουν π.χ. 2 βδομάδες κ σ' αυτό το διάστημα θα κάνω τα διπλάσια απ' ότι θα έκανα σε 3 μήνες σε normal συνθήκες. Για να μην το γυρίσω πάλι σε συνωμοσιολογία και μιλήσω για τεχνικές που επηρεάζουν τη διάθεση, θα περιοριστώ σε φυσικά ψυχολογικά αίτια. Τι σας δίνει έμπνευση και δύναμη για να συνεχίσετε; Αν έχετε καταφέρει κάτι μεγάλο, πως καταφέρατε να κρατησετε σταθερό το ενδιαφέρον σας κατά τη διάρκεια μέχρι την ολοκλήρωσή του;

Senior Member
    Έμπνευση μου δίνει οτιδήποτε γεμίζει την ψυχή μου. Από ένα χαμόγελο το πρωί μέχρι ένα καλό όνειρο το βράδυ. Το ενδιαφέρων μου παραμένει σταθερό γιατί ξέρω πως η ίδια η ζωή είναι εφήμερη και πως αν κάτι δεν το τελειώσω ή δε το κάνω αύριο δεν θα έχω την ευκαιρία να το κάνω. Σαν άνθρωπος κ εγώ απογοητεύομαι καμιά φορά αλλά δεν το αφήνω να γίνει μια κατάσταση. Προτιμώ να έχω στιγμές απογοήτευσης παρά μέρες. Θεωρώ πως χάνω χρόνο.
    Ας ξεκλειδώσουμε την σκέψη μας.... http://www.tokleidi.com/

Senior Member
    βούντερ ψυχοθεραπεία έχεις κάνει ποτέ;

η ευμεταβλητότητα της διάθεσης δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. τρόπο σκέψης, βιολογία, εξωτερικά ερεθίσματα, και αυτοί ακόμα οι παράγοντες δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους αλλά αλληλοεπηρεάζονται. υπάρχει correlation που θα έλεγαν οι της στατιστικής.

εγώ είμαι άνθρωπος που έχω ευμετάβλητη διάθεση και έχω περιόδους μεγάλης ή έστω κανονικής ενέργειας και περιόδους που είμαι να αυτοκτονήσω και δεν μπορώ να πάω μέχρι το μπάνιο.

έχω περάσει περιόδους πολύ δημιουργικές και περιόδους αυτοκαταστροφής.

νομίζω με κινητοποιεί όταν θέλω να πετύχω κάτι πάρα πολύ, τότε αφοσιώνομαι ο κόσμος να χαλάσει. όπως το είχα κάνει όταν διάβαζα για να περάσω στις πανελλήνιες, ή όταν διάβαζα για το προπτυχιακό μου, ή όταν προετοιμαζόμουν για αμερική. στα ταξίδια επίσης βρίσκω πολύ ενέργεια, διότι μου αρέσει να βλέπω καινούρια μέρη. με ανθρώπους που βρίσκω ενδιαφέροντες επίσης, ή με τέχνη, όταν με αγγίξει. αν δω καμιά ταινία που με κερδίσει, καμιά έκθεση χωγραφικής κλπ.

με σκοτώνουν οι παλιές δυσάρεστες αναμνήσεις και οι παρέες με ανθρώπους που δεν επικοινωνώ καθόλου. επίσης οι δικές μου ανασφάλειες. το να κάθομαι μέσα στο σπίτι και να ρουτινιάζω ή να τσακώνομαι με γονείς. η επικαιρότητα δεν θα το έλεγα, διότι δεν την θεωρώ σημαντική και δεν της δίνω σημασία!

Quote Originally Posted by Lou! View Post
    βούντερ ψυχοθεραπεία έχεις κάνει ποτέ;

η ευμεταβλητότητα της διάθεσης δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. τρόπο σκέψης, βιολογία, εξωτερικά ερεθίσματα, και αυτοί ακόμα οι παράγοντες δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους αλλά αλληλοεπηρεάζονται. υπάρχει correlation που θα έλεγαν οι της στατιστικής.

εγώ είμαι άνθρωπος που έχω ευμετάβλητη διάθεση και έχω περιόδους μεγάλης ή έστω κανονικής ενέργειας και περιόδους που είμαι να αυτοκτονήσω και δεν μπορώ να πάω μέχρι το μπάνιο.

έχω περάσει περιόδους πολύ δημιουργικές και περιόδους αυτοκαταστροφής.

νομίζω με κινητοποιεί όταν θέλω να πετύχω κάτι πάρα πολύ, τότε αφοσιώνομαι ο κόσμος να χαλάσει. όπως το είχα κάνει όταν διάβαζα για να περάσω στις πανελλήνιες, ή όταν διάβαζα για το προπτυχιακό μου, ή όταν προετοιμαζόμουν για αμερική. στα ταξίδια επίσης βρίσκω πολύ ενέργεια, διότι μου αρέσει να βλέπω καινούρια μέρη. με ανθρώπους που βρίσκω ενδιαφέροντες επίσης, ή με τέχνη, όταν με αγγίξει. αν δω καμιά ταινία που με κερδίσει, καμιά έκθεση χωγραφικής κλπ.

με σκοτώνουν οι παλιές δυσάρεστες αναμνήσεις και οι παρέες με ανθρώπους που δεν επικοινωνώ καθόλου. επίσης οι δικές μου ανασφάλειες. το να κάθομαι μέσα στο σπίτι και να ρουτινιάζω ή να τσακώνομαι με γονείς. η επικαιρότητα δεν θα το έλεγα, διότι δεν την θεωρώ σημαντική και δεν της δίνω σημασία!
    σέβομαι απόλυτα την επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής και θα ήθελα 1000% να κάνω ψυχοθεραπεία. Δυστυχώς η έλλειψη χρημάτων με περιορίζουν στο να διαβάζω βιβλία ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και ιστορίες άλλων ανθρώπων προς δικό μου όφελος. Παρατηρώ συμπεριφορές, τις επεξεργάζομαι και τις βλέπω σα φίλτρο πάνω στη δική μου ψυχοσύνθεση. Έχω καταφέρει να λύσω πολλά "άλυτα" μυστήρια σχετικά με τον εαυτό μου αλλά έχω βρεθεί σε αδιέξοδο για άλλα τόσα. Δεν μπορώ να καταλάβω στην προκειμένη περίπτωση, γιατί ενώ έχω οργανώσει τα πάντα και έχω όλα τα εφόδια, εξοπλισμό, διάθεση να δημιουργήσω ή να προχωρήσω σε μια ιδέα μου, καταλήγω να "πνίγομαι" ή να νιώθω "στεγνός" ξαφνικά. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να μιλήσω για πολλά πράγματα που σκέφτομαι, αλλά δεν βρίσκω τα κατάλληλα άτομα. Ούτε θέλω να έχω την ταμπέλα του "γκρινιάρη" και βαρετού στην παρέα μου ή τη γυναίκα μου.

Κ εγώ κάνω κατά καιρούς πολλά ταξίδια σε διάφορα μέρη κ ενώ περνάω καλά και γεμίζω εμπειρίες, δε λειτουργεί πάντα. Οι δύο τελευταίες σου προτάσεις με εκφράζουν απόλυτα.

Quote Originally Posted by Κλειδί Σκέψης View Post
    Έμπνευση μου δίνει οτιδήποτε γεμίζει την ψυχή μου. Από ένα χαμόγελο το πρωί μέχρι ένα καλό όνειρο το βράδυ. Το ενδιαφέρων μου παραμένει σταθερό γιατί ξέρω πως η ίδια η ζωή είναι εφήμερη και πως αν κάτι δεν το τελειώσω ή δε το κάνω αύριο δεν θα έχω την ευκαιρία να το κάνω. Σαν άνθρωπος κ εγώ απογοητεύομαι καμιά φορά αλλά δεν το αφήνω να γίνει μια κατάσταση. Προτιμώ να έχω στιγμές απογοήτευσης παρά μέρες. Θεωρώ πως χάνω χρόνο.
    Κ εγώ πιστεύω ότι χάνω χρόνο που δεν ξαναγυρνάει γι΄αυτό απογοητεύομαι πιο πολύ..