Results 1 to 15 of 20
-
27-03-2013, 03:03 #1
Βασικές τροφές - τα απαραιτητα για τον οργανισμο
καταρχην θελω να ευχαριστησω τον δημιουργο του φορουμ για
την κοινοτητα υποστιριξης που εφτιαξε και μπορούμε να μιλαμε και να λεμε αυτα που δε μπορουμε να τα πουμε αλλου.
Δε θέλω να φανω μιζερος απλα ειναι ενα θεμα που με απασχολει και ισως απασχολει και αλλους.
Μετα απο 2,5 χρονια ανεργίας εχω φτάσει στο σημειο οικονομικης εξαθλίωσης ακομα και αν
κανω καποια μεροκαμματα και ακομα και αν θα επρεπε να μπορω να συντηρησω τον εαυτο μου με τα εσοδα
που εχω. εχω ομως ταυτοχρονα πολλες υποχρεωσεις με αποτελεσμα να μην εχω καθολου η ελαχιστα χρηματα για μερες.
θελω να ρωτησω αν καποιος απο εσας γνωριζει τι μπορουμε να τρωμε σε αυτες τις περιπτωσεις χωρις να χαλαμε πολλα χρηματα.
δε ξερω αν υπαρχει καποιος διατροφολογος.
ειναι μερες που περνω ενα μπουκαλι νερο απο το σπιτι και μια φραντολα μισου κιλου απο το φουρνο και αυτο ειναι ολη μερα το φαγητο μου.
δεν παραπονιεμαι...οσο μπορω να στεκομαι ορθιος ετσι δε με νοιαζει η ταλαιπωρια...
αναρωτιεμαι για ποσο μπορω να ειμαι ετσι...καποια στιγμη θα αρχισει να παραπονιεται ο οργανισμος γι αυτα που του λειπουν...
προσπαθω να βαλω μυαλο στον εαυτο μου...γιατι οταν μπορουσα βοηθησα κοσμο...με πραξεις οχι με λογια...
και τωρα αυτοι δε θελουν να με ξερουν . δε ηθελα κατι που δε μπορουν να προσφερουν...αλλα μου εκοψαν και την καλημερα.
αυτα...
ελπιζω να βρεθεί καποιος να ξερει να απαντησει...
και παλι σας ευχαριστω που ξέρω οτι μπορω να γραψω εδω...και καποιος θα με "ακουσει".
- 27-03-2013, 03:28 #2
Καλυτερα να παρεις αλευρι και να ζυμωνεις. Με τα λεφτα της φρατζολας παιρνεις ενα κιλο αλευρι και σου βγαζει πολυ παραπανω ψωμι που διατηρειται. Εαν εισαι στην υπαιθρο βαλε αγροτικα προιοντα. Μια αλλη καλη λυση ειναι το ταχινι το μαυρο. Ειναι σχετικα φτηνο και σε στουμπωνει. Μακαρονια υπαρχουν με μικρες τιμες αρκει να μην ειναι μαρκες.
27-03-2013, 07:30 #3
Κανονικα αυτο το θεμα πρεπει να μετακινηθει στις διαταραχες προσληψης τροφης, με φαγητο εχει να κανει..
Φιλε σε καταλαβαινω, κ η κριση εχει φερει πεινα σε πολλα σπιτια κ πολλες οικογενειες με την κυριολεκτικη πλεον εννοια..
Διαβαζα σε μπλογκς για ενα μαθητη σε δημοτικο π ειχε να φαει 2 μερες κ λιποθυμισε..
Πραγματικα εικονες ντροπης π μας μεταφερουν σε ενα αλλο παρελθον, αυτο της Κατοχης ισως? η κι ακομα πιο πισω!
Διατροφολογος δν ειμαι, αλλα εχω ασχοληθει πολυ με θεματα διατροφης κ τα σχετικα!
Δεν ξερω αν εργαζεσαι, οποτε εαν εργαζεσαι παιζει κ αυτο ρολο στο κατα ποσο πρεπει να τρως σωστα κ υγιεινα, ωστε να ανταπεξερχεσαι!
Επι τω προκειμενω, εχω να σου πω οτι καλο ειναι να επιλεγεις τροφες πλουσιες σε φυτικες ινες, οι οποιες παρατεινουν το αισθημα του κορεσμου, ακριβως επειδη ειναι δυσπεπτες! Ψωμι καλο ειναι να αγοραζεις μαυρο η πολυσπορο! Επισης τα μηλα να ξερεις σε "μπουκωνουν" κ σε κραταν χορτατο για ωρα! Φρουτα λοιπον μπολικα, λαχανικα, ψωμι πολυσπορο η μαυρο, εναλλαγη φαγητων, πατατες, μελι κτλ.. Μια καλη λυση ειναι αν μενεις σε μονοκατοικια η αν εχεις χωρο, μπορεις να σπειρεις κ να καλλιεργησεις λαχανικα κ ετσι κ κανεις οικονομια κ εχεις ο,τι πιο φρεσκο απο την παραγωγη στην καταναλωση!!!" I stopped fighting my inner demons... we are on the same side now..."
27-03-2013, 10:11 #4
Γειά σου toosensible
Επίσης, θα μπορούσες με την κάρτα ανεργίας, να αγοράζεις είδη διατροφής από τα κοινωνικά παντοπωλεία,
σε πολύ χαμηλές τιμές - ίσως δίνουν και κάποια προϊόντα τους δωρεάν.. ψάξτο! - κι ακόμα, επειδή μόνο
με νερό και ψωμί υποσιτίζεσαι καλό είναι, έστω από τα γεύματα, που παρέχουν οι εκκλησίες, να εξασφαλίζεις
τουλάχιστον μια μερίδα κανονικό φαγητό. Πες μας που μένεις..Άσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις
27-03-2013, 10:53 #5
Είναι πολύ λυπηρό σε εποχές με τόσα καταναλωτικά αγαθά να μη μπορούμε να τα αγοράζουμε. Χειρότερα απο κατοχή..τότε δεν είχε πολλά τρόφιμα..τώρα είναι απελπισία. Προσωπικα είχαμε πολλά χιλιάδες ευρώ...τα δωσαμε όλα για ένα σπιτι όπως το ήθελα..με κήπο..με θέα..με,.με..και? Ακριβώς στη κρίση έγινε αυτό και πέσανε και οι δουλειές κι έτσι...κι εμεις δύσκολα τα βγάζουμε πέρα πλέον μη έχοντας και τίποτε στην άκρη. Ουτε λόγος για πώληση σπιτιού γιατί πολύ απλά κανένας δε θα μπορέσει να το αγοράσει στην εποχή μας. Ασε που γιαυτο επαθα και καταθλιψη ακόμα μια φορά.Γιαυτό και θα πάω στο διαμέρισμα μου πίσω στη πόλη.
Καταρχήν..προσπάθησε να μη λυπάσε . Με λίγα χρήματα τι αγοράζεις? Πατάτες που μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους απο σαλάτα εώς κατσαρόλας. Όσπρια που μπορείς να καταναλώνεις εώς και 3 ημέρες. Μακαρόνια με σάλτσα απλή. Την έβγαλες την εβομάδα έτσι. Πήρες υδατάνθρακες, πρωτεινες άμυλο. Επίσης τα μαύρα φασόλια με ρύζι στυλ όχι σούπα. Βράζεις δλδ και τα δύο και τα ανακατεύεις..αυτά έχουν πρωτεινη όπως του κρέατος, αυτό το φαγητό δλδ.
Για βράδυ..αλευρι + νερό + αλάτι + πολύ λίγο λάδι + μαγιά..ανακατεύεις και κάνεις μια όχι σφικτη ζύμη. Αφήνεις να φουσκώσει και με αλευρωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις σε στρόγγυλα περίπου όσο ένα πιάτο ρηχο φαγητού πιτάκια...τα τηγανίζεις....ρίχνεις απο πάνω ή μαρμελάδα...ή μέλι...ή ζάχαρη....και σκέτα τρώγονται. Κρατάς τα υπόλοιπα για το πρωΐνό σου. Πήρες έτσι και το γλυκό σου.
Κι όσο για κήπους κτλ..δεν είναι εύκολο..κι άντε έκανες κήπο τι θα βάλεις? Πόσα μαρούλια πιά να φάς ή σπανάκι. Τα κουνουπιδια, μπροκολα κτλ εδω που έχουν που βλέπω ειναι χάλια δε τους γίνονται μόνο μαρουλια δλδ. Τα καλοκαίρια ντομάτες και πιπεριές..και πόσα να φας, ασε που παιδεύονται να φτιάχνουν θερμοκήπια. Κι εκεινα λεφτα θελουν και πολύ χρόνο και αμα δουλευει?
Μόνο αν ειναι κάποιος οργανωμένος κι έχει κάτι σε στυλ κτήμα με κότες..με λαχανικά ολων των ειδών...τα ελαιόδεντρά του...τις μηλιές του...κτλ..τα απαραίτητα εργαλεία..τότε ναι. Αλλά για να κάνεις κτήμα...θέλει ευρώπουλα και πολύ χώρο. Δεν ειναι ευκολα δλδ.
27-03-2013, 17:04 #6
Ευχαριστώ όλους για την απάντηση τους . Διαταραχή δε είναι. Δε είναι ότι δε έχω όρεξη ... Ίσως κάποια στιγμή λόγο πείνας να αποκτήσω υπερβολική όρεξη ... Όσο για καλλιέργεια κλπ χρειάζομαι πράγματα τα οποία είναι ακριβά. . Χώμα σπόρους ίσως λίπασμα . Το αποτέλεσμα σίγουρα σε ανταμοιβει αλλα σε θέματα ποιότητας όχι οικονομίας όταν το κάνεις σε μικρή κλίμακα ...
27-03-2013, 17:09 #7
εΔαριστώ μάρκελα. Έχω κάρτα άνεργείας 2,5χρόνια συνεχόμενα . Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι με πιο πολύ ανάγκη από μένα . Επίσημα είμαι παντρεμένος . Επίσης οι γονείς μου ζούνε. Όλα αυτά είναι κριτήρια που δε μου επιτρέπουν να λάβω υπηρεσίες κοινωνικές . Η πραγματικότητα είναι άλλη βέβαια ... Αλλα αυτά η ψυχή μου τα ξέρει ...οπότε γράφω εδώ χθες και σήμερα φεύγουν τα δάκρυα βροχή . Άφησα ανθρώπους που νόμιζα ότι ήταν δικοί μου να με καταστρέψουν ...
27-03-2013, 17:14 #8
28-03-2013, 00:36 #9
Η πραγματικά υγιεινή διατροφή toosensible δεν κοστίζει πολύ... Είναι πολύ λυπηρό βέβαια να υπάρχει ανεργία, οικονομική εξαθλίωση και στενοχώρια. Όμως προσπάθησε να φροντίσεις τον εαυτό σου, γιατί η εξάντληση δεν βοηθά πουθενά. Μπορεί κι ή όποια ευκαιρία κι η όποια διαφορετική οπτική, προοπτική αλλαγής κλπ, να χαθούν αν είσαι πολύ εξαντλημένος να τις αντιληφθείς και να τις αξιοποιήσεις.
Πάρε τις κλασσικές 'υπερτροφές' της χώρας μας, δηλαδή ελιές, σταφίδα μαύρη (κορινθιακή) και ξερά σύκα. Μαζί με μερικά αμύγδαλα (10-15 την ημέρα) και μπόλικα φρούτα και λαχανικά, είσαι μια χαρά από θρεπτικά συστατικά. Και κανένα βραστό αυγουλάκι κάθε τόσο, ακόμα καλύτερα :)
28-03-2013, 01:11 #10
έχω την εντύπωση πως πίσω από το πρόβλημα της επιβίωσης βρίσκονται ακόμη πιο σημαντικά θέματα και μια αίσθηση ότι τιμωρείς τον εαυτό σου για λάθη του παρελθόντος.
Είπες πως είσαι επίσημα παντρεμένος και οι γονείς σου ζουν. Ποια είναι οι σχέση με τη γυναίκα σου και τους γονείς σου?
28-03-2013, 08:55 #11
Δε χρειάζεται να ευχαριστείς, κι εσύ να είσαι πάντα καλα!Μη λυπάσε..μόνο αποδέξου ότι περνας κι έχε ελπίδα για καλύτερες μέρες.
Επίσης τα μακαρόνια εκτός απο απλή σάλτσα γίνονται και ανάμικτα με καροτάκια, πιπεριές, ελιές κομμένες(χωρίς κουκούτσι) λίγη σάλτσα,τα ρίχνεις μέσα στα λαχανικά και ανακατεύεις.
Δοκίμασε επίσης, αυτες τις σαλατες τις ετοιμες (ρώσικη, χτυπητη, κτλ) έχουν το τέταρτο 1 και κάτι ευρώ και σου φτάνει ανετα να κάνεις επάλληψη στο ψωμί σου
Επίσης, τα πιτάκια που ανεφερα μπορεις να βάλεις Πριν τα τηγανίσεις μέσα πατάτα στυλ πουρε.Αλλά θα΄κάνεις ποιό μικρα στρογγυλά πιτακια κι άρα ποιο πολλά θα βγούν. Τσιγαρίζεις τριμμένο κρεμμύδι με λίγο λάδι, βάζεις βρασμένες 2 πατάτες ειναι αρκετες, τις λιώνεις με το πηρούνι βάζεις αλατι και πιπέρι και μετα αφού κρυώσει το μιγμα βάζεις απο μια κουταλια στα πιτακια και τα κλεινεις. Τα τηγανίζεις κι εχεις πατατοπιτακια άκρως χορταστικα. Ειναι η λεγόμενη συνταγη πιροσκυ μιας κι ειμαι πόντια και τη γνωρίζω. Τηγανίζονται στο πι και φι γιαυτο πρέπει να τα προσέχεις μη καούν.
29-03-2013, 20:44 #12
Οι γονείς μου είναι μακριά και δε μπορούν να βοηθήσουν ούτε έχει νόημα να πάω να μείνω κοντά τους . Εγώ μένω Αθήνα . Τα γράφω αυτά επειδή ρωτήσατε. Όσο για την γυναίκα μου την έπιασε η κρίση των 35 και θεώρησε ότι εφόσον δε έχω να προσφέρω κάτι να με αφήσει .
Επίσης νΑ σας πω ότι λόγω ενός προβλήματος υγείας προσωρινα για 1-2 μήνες ααυτό κόμα δε μπορώ να προσφέρω κάτι Γενικότερα...
Όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν εκείνη σαν υπαίτιο αλλα έφυγε βλέπετε.
Αυτό που έμαθα είναι ότι αν αφήσεις να σε κάνει σκουπίδι κάποιος μην τον παρεξηγήσεις όταν σε πετάξει στον κάδο
Last edited by toosensible; 29-03-2013 at 22:37.
30-03-2013, 00:07 #13
το βασικό είναι να παίρνεις τουλάχιστον 2-3 φορές την βδομάδα πρωτεινη. Φθηνές πρωτεινες τα όσπρια,τα μανιτάρια, τα αυγά. Μακαρόνια και ρύζι χύμα ή όχι φίρμα. πατάτες κ κρεμμύδια από σούπα μέχρι ψητά, τηγανιτά. για κρέας υπάρχουν φθηνές λύσεις πχ λαιμος κ πλαταρια κοτοπουλου, κορτεζίνα χοιρινη, κότσι χοιρινο, λαιμός χοιρινός, παιδάκι χοιρινο, μάγουλα μοσχαρίσια όλα απο 2 ως 4 € το κιλό. καλή τύχη και μακάρι να τα πράγματα να πάνε καλύτερα.
Ας ξεκλειδώσουμε την σκέψη μας.... http://www.tokleidi.com/
06-04-2013, 01:21 #14
να σαι καλα κλειδι σκεψης . αυτο με τα οσπρια και τα μανιταρια νομιζω οτι ειναι μια καλη ιδεα. και οσο για τα μακαρονια κλπ. ναι φιρμες εχω να παρω καιρο. βρηκα κατι καλο σε ανωνυμο και παιρνω αυτα.
29-04-2013, 03:57 #15
ηθελα να σας πω οτι με λιγο τυχη καταφερα και δουλεψα τις τελευταιες μερες και ετσι η κατασταση μου δεν ειναι τοσο αθλια.συνεχιζει να ειναι σοβαρη αλλα τουλαχιστον δε θα εχω προβλημα τωρα τις γιορτες να εχω τα απαραιτητα.επισης υπαρχει προοπτικη για μετα το πασχα να συνεχισω να παιρνω καποια χρηματα.
ευχαριστω πολυ ολους εσας που με στηριζετε με τα σχολια σας.