Χαμηλη αυτοεκτιμηση μαζι με ''μισος'' και ''τιμωρια'' εαυτου..?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 10 of 10

Χαμηλη αυτοεκτιμηση μαζι με ''μισος'' και ''τιμωρια'' εαυτου..?

(Πριν ξεκινησω να πω οτι δεν ξερω αν το τοπικ ειναι το καταλληλο για το θεμα αλλα δεν ξερω αν θα κολλαγε πουθενα αλλου).Απο μικρος θυμαμαι να μην εχω υψηλη αυτοεκτιμηση...Δεν λεω ηταν καποιες φορες που ενιωθα γεματος αυτοπεποιηθηση κλπ..αλλα τις περισσοτερες φορες η αυτοεκτιμηση/αυτοπεποιηθηση ειναι λιγο/πολυ πεσμενη.Θα σας πω και τα πιο συχνα παραδειγματα που αντιμετωπιζω.Πρωτον ειναι το θεμα το ερωτικο..νταξει,περα απο την εντονη φοβια που εχω,ειναι αρκετες φορες που σκεφτομαι να χω κοπελα(αν και τρεμω στην ιδεα του κολληματος).τελοσπαντων..εγ ω μετα απο 2 χυλοπιτες ειχα πειστει οτι ειμαι ασχημος,οτι δεν θα βρω κοπελα κλπ.Και φετος αυτο εγινε πιο εντονο αφου εμπλεξα με μια κοπελα στην οποια υποτιθετε πως της αρεσα,ενω αυτη με χρησιμοποιουσε για να ζηλεψει ο πρωην...εκει ειπα στον εαυτο μου:''γιατι περιμενες πραγματικα να γινει κατι παλιο ιλιθιε?Απλα κοιταξου στον καθρεφτη και πες μου μετα αν θα γινοταν κατι ή οχι''.Δεν φτανει ολο αυτο,εχω και τους φιλους μου να με κοροιδευουν για αυτο το θεμα.Και αυτο ειναι το δευτερο παραδειγμα,η παρεα..Οταν βγαινουμε πολλα ατομα μαζι ας πουμε ειναι 1-2 ατομα που επειδη ειμαι ησυχο ατομο τους αρεσει να πειραζουν λες και ειμαι παιχνιδι(αυτο γινεται κυριοτερα οταν ειμαστε πολλα ατομα μαζι ή ακομα πιο συχνα οταν εχουμε και κοπελες στην παρεα).Αρχιζει μετα η κοροιδια για το οτι δεν εχω κοπελα,γενικα να μην τα πολυλογω..πολλα αρνητικα σχολια σχετικα με αυτο το θεμα..μετα αρχιζουν και τα πειραγματα(προσφατα ενας πηγε να με ριξει σε μια λιμνουλα(απο αυτες που δημιουργουν οι βροχες στον δρομο)και εγινα ρεζιλι)Εγω κλασσικα λεω ''ετσι ασχημος και ιλιθιος που εισαι καλα να παθεις,αυτο ειναι η ''τιμωρια'' σου,δεν μπορεις να κανεις κατι..ουτοσι αλλος και να αντιδρασεις θα γελανε επειδη οπως λενε θα χεις πλακα κατι το προφανες αφου εισαι και ιλιθιος,αρα απλα μην αντιδρας μεχρι να σταματησουν''.Μετα απο το συγκεκριμενο περιστατικο θυμαμαι πηγα σπιτι και ειχα νευρα και με τους φιλους μου,αλλα περισσοτερο με τον εαυτο μου(κατι που γινεται καθε φορα)..πηγα λοιπον στο μπανιο,κοιταχτηκα στον καθρεφτη και λεω:''Γιατι ειμαι ετσι ρε π***η μου?''(Δεν με πειραξε μονο το οτι εθιξαν το θεμα σχετικα με τις κοπελες,αλλα γενικα που μου την λενε και δεν αφηνω τον εαυτο μου να αντιδρασει).Και το τριτο παραδειγμα ,οσο περιεργο και χαζο και αν ειναι ,ειναι οτι μου την δινει η φατσα μου..Δεν ξερω γιατι απλα εχω και babyface εχω και μαγουλα...γενικα ειμαι σαν γ**ω το κερατο μου..αφου καθε φορα που κοιταζομαι στον καθρεφτη λεω:Πως εισαι ετσι..σαν αναποδο γα**το εισαι'',και μπορει να μου χωσω και φαπα ή απλα να αρχιζομαι να ευχομαι να κερδισω καποια πλαστικη προσωπου με καποιον τροπο.Αυτο δυστυχως για καποιο λογο οχι δεν μπορω αλλα ειναι σαν να μην θελω να το διορθωσω..σαν να εχω πιστει οτι θα μου συμβαινουν πολλα ασχημα πραγματα κλπ...Φανταστειτε πηγαινα σε ψυχολογο,αλλα αυτο το θεμα το θεωρουσα ''ασημαντο'' και δεν ασχοληθηκα καν με αυτο..Τι λετε να κανω?Μπορω να το διωρθωσω αυτο ή θα ναι τζαμπα κοπος επειδη εχω μαθει στην αρνητικοτητα?(Παρακαλω,μην μπειτε στην διαδικασια να κανετε διαγνωσεις με ψυχικες ασθενειες,απλα πειτε μου αν θελετε τι μπορω να κανω)

Junior Member
    αγαπητε φιλε μητσακο πιστευω οτι πρεπει να αρχισεις να πιστευεις ποιο πολυ στον εαυτο σου γιατι οπως λεω στους αλλους...αν δεν αγαπησεις τον εαυτο σου μην περιμενεις να σ αγαπησουν οι αλλοι!!φανταζομαι πως να ανεχεσαι τετοιες συμπεριφορες απο τους ιδους τους φιλους ειναι τραγικο...γιατι τους φιλους τους εχουμε σαν οικογενεια!!ομως.... εγω δεν θα συνεχιζα να κανω παρεα με ατομα που μου φερονται με τετοιο τροπο...λοιπον επειδη αυριο ειναι μια αλλη ημερα,καινουρια,σηκω απο το κρεβατι φτιαξου κ βγες μια βολτα.μονος σου....δες τι μπορεις να κανεις κ χωρις τους φιλους για λιγο!!καποιες φορες χρειαζομαστε χρονο με τον εαυτο μας!!δειξε στους αλλους ποιος εισαι κ τι αξιζεις...οτι δειχνουμε στους αλλους αυτο παιρνουν...αρα βγες απο το καβουκι σου κ ξεσηκωσε την παρεα σου....εκτιμησε τον εαυτο σου κ θα το κανουν κ οι αλλοι.... :)

Junior Member
    Γεια σου Μητσάκο! Πόσο χρονών είσαι; Μου έχει τύχει αντίστοιχη περίπτωση με τη δικιά σου. Στην παρέα μας ήταν ένα παιδί που τα αγόρια της παρέας τον κορόιδευαν συνέχεια όταν βγαίναμε όλοι μαζί έξω για θέματα που αναφέρεις και άλλα! Πάντα αναρωτιόμουν γιατί του το κάνουν αυτό και πώς το ανεχόταν το παιδί! Στην πορεία ευτυχώς άλλαξαν τα πράγματα, μεγάλωσαν,ωρίμασαν και τώρα κάθε φορά που τους βλέπω (βρισκόμαστε σπάνια λόγω απόστασης) είναι μια χαρά και αγαπημένοι. Οι φίλοι σου, λοιπόν, το έχουν βρει παιχνίδι να σε κοροϊδεύουν και κατά πάσα πιθανότητα θεωρούν ότι δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα. Γνώμη μου είναι να τους δώσεις μια ευκαιρία και να τους εξηγήσεις ότι σε ενοχλεί και ότι έτσι βγάζουν τα δικά τους κόμπλεξ. Αν δεν το καταλάβουν δεν αξίζει να μένεις μαζί τους και να νιώθεις άσχημα.. Όσο για τις κοπέλες, μην αγχώνεσαι είναι θέμα χρόνου, σίγουρα θα βρεθεί κάτι!

Quote Originally Posted by missPrim View Post
    Γεια σου Μητσάκο! Πόσο χρονών είσαι; Μου έχει τύχει αντίστοιχη περίπτωση με τη δικιά σου. Στην παρέα μας ήταν ένα παιδί που τα αγόρια της παρέας τον κορόιδευαν συνέχεια όταν βγαίναμε όλοι μαζί έξω για θέματα που αναφέρεις και άλλα! Πάντα αναρωτιόμουν γιατί του το κάνουν αυτό και πώς το ανεχόταν το παιδί! Στην πορεία ευτυχώς άλλαξαν τα πράγματα, μεγάλωσαν,ωρίμασαν και τώρα κάθε φορά που τους βλέπω (βρισκόμαστε σπάνια λόγω απόστασης) είναι μια χαρά και αγαπημένοι. Οι φίλοι σου, λοιπόν, το έχουν βρει παιχνίδι να σε κοροϊδεύουν και κατά πάσα πιθανότητα θεωρούν ότι δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα. Γνώμη μου είναι να τους δώσεις μια ευκαιρία και να τους εξηγήσεις ότι σε ενοχλεί και ότι έτσι βγάζουν τα δικά τους κόμπλεξ. Αν δεν το καταλάβουν δεν αξίζει να μένεις μαζί τους και να νιώθεις άσχημα.. Όσο για τις κοπέλες, μην αγχώνεσαι είναι θέμα χρόνου, σίγουρα θα βρεθεί κάτι!
    Ειμαι 17 χρονων (και σε 2 μηνες μπαινω 18)..Ο φιλος σου που λες ηταν το ηρεμο,ησυχο και καλο παιδι της παρεας?..Το χα δοκιμασει μια φορα(να τους πω οτι με ενοχλει)..βασικα το ειπα σε 2 απο αυτους ο ενας με εγραψε κυριολεκτικα και παρολο που πε οτι θα σταματησει..οταν μετα απο λιγο καιρο ξαναγινε τετοιο περιστατικο ηταν απο τους πρωτους που μου την ειπε..Ο αλλος μου πε σιγα ρε φιλε πως κανεις ετσι..για πλακα στα λεμε λες να τα εννουμε?..Μετα σταματησε για κανα 3μηνο και μετα που ετυχε να ρθει η κοπελα ενος φιλου μου στην παρεα..τσουπ,παλι τα ιδια.Να με πειραζουν εστω και λιγο δεν εχω θεμα..αλλα οχι σχεδον καθε εβδομαδα και μαλιστα σε θεματα στα οποια θιγομαι..Α και κατι αλλο,κοπελα εγω αμα βρω να μου τρυπησεις την μυτη :Ρ..Αντε αν βρω καμια απο τυχη..ολο και καποια κακογουστη θα υπαρχει,αλλα και περα απο αυτο δεν βιαζομαι,ουτοσι αλλος και εγω ψυχολογικα δεν νιωθω ετοιμος για κατι τετοιο.

Junior Member
    Το λάθος που έκανε ήταν ότι κάθε φορά που τον κορόιδευαν ή έκανε ότι γελάει και δεν τον πειράζει (έτσι τους ενθάρρυνε) ή αντιδρούσε υπερβολικά, ξεσπούσε δηλαδή, οπότε πάλι τον κορόιδευαν.
    Πάντως εμένα σαν κοπέλα μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση αυτή η συμπεριφορά τους και τους το είχα πει. Κάνε ακόμη μία προσπάθεια και μίλα σε όλους ανοιχτά.
    Να έχεις στο μυαλό σου πως δεν φταις εσύ, αλλά αυτοί έχουν προβληματική συμπεριφορά για δικούς τους λόγους, πχ ανασφάλεια. Πάντως, προσπάθησε να ανοιχτείς και σε άλλα άτομα, να γνωρίσεις καινούριους φίλους, ανεξάρτητα με τον αν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις σας. Μην κολλήσεις σε αυτούς αν δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
    Για τις κοπέλες... Εντάξει, το να είσαι ωραίος βοηθάει στο να έχεις περισσότερες επιλογές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι λιγότερο "ωραίοι" εξωτερικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα!
    Εσύ έχεις δει μόνο ωραίους να έχουν σχέση;; :)

Junior Member
    Το λάθος που έκανε ήταν ότι κάθε φορά που τον κορόιδευαν ή έκανε ότι γελάει και δεν τον πειράζει (έτσι τους ενθάρρυνε) ή αντιδρούσε υπερβολικά, ξεσπούσε δηλαδή, οπότε πάλι τον κορόιδευαν.
    Πάντως εμένα σαν κοπέλα μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση αυτή η συμπεριφορά τους και τους το είχα πει. Κάνε ακόμη μία προσπάθεια και μίλα σε όλους ανοιχτά.
    Να έχεις στο μυαλό σου πως δεν φταις εσύ, αλλά αυτοί έχουν προβληματική συμπεριφορά για δικούς τους λόγους, πχ ανασφάλεια. Πάντως, προσπάθησε να ανοιχτείς και σε άλλα άτομα, να γνωρίσεις καινούριους φίλους, ανεξάρτητα με τον αν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις σας. Μην κολλήσεις σε αυτούς αν δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
    Για τις κοπέλες... Εντάξει, το να είσαι ωραίος βοηθάει στο να έχεις περισσότερες επιλογές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι λιγότερο "ωραίοι" εξωτερικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα!

Quote Originally Posted by missPrim View Post
    Ακριβως το ιδιο κανω και εγω...ή γελαω ή ξεσπαω με ιλιθιο τροπο και τα κανω χειροτερα..Οταν τους πες οτι δεν σου αρεσει η συμπεριφορα τους απεναντι του τι σου απαντησαν?Να κανω προσπαθεια αλλα πρωτα σκεφτομαι να κανω το αλλο..να τους χτυπαω και εγω σε θεματα που θιγονται μπας και σταματησουν καμια φορα και δεν χρειαστει καν να ξανακανουμε αυτη την ''ασκοπη συζητηση''.Με τις παρεες δεν εχω θεμα,εχω και αλλες,αλλα δεν μαρεσει να ξεκοβω...και με αυτους π.χ. παρολο που μου συμπεριφεροντε καποιες φορες ετσι,εγω τους παω.Οκ,ειναι φορες που μου την λεει μονο ενας και το κανει για πλακα και ανταποδιδω,αλλα οταν το κανουν ολοι μαζι και μαλιστα με κανουν και ρεζιλι,εκει ειναι που μπαινω παλι στο διλλημα να ξεκοψω ή οχι..Και για τις κοπελες,εγω δεν βλεπω αν μονο ωραιοι εχουν σχεση(και οχι εχω δει πολλους ασχημους να χουν κοπελα)..Εγω κυριοτερα κοιταω αν εχουν σχεση αυτοι που μικροδειχνουν ή αυτοι οι '''γλυκουληδες'' οπως τους αποκαλυτε γιατι δυστυχως σε αυτη την κατηγορια ανηκω..και μεχρι στιγμης δεν εχω βρει κανενα.

Senior Member
    Αποφάσισε να χαμογελάς, να σε αγαπάς, να θέσεις τα όρια σου και να κάνεις το καλύτερο για σένα. Είναι πολύ σημαντικό να σε νοιάζεσαι αν το καταφέρεις αυτό θα αλλάξει την ζωή σου... Κοιτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη, κοίτα την ψυχή σου και ανακάλυψε τα θετικά σου στοιχεία. Γνώρισε την αξία σου! Αγάπα τον εαυτό σου και δες τις αρετές σου. Περιέβαλλε τον εαυτό σου με θετικούς ανθρώπους που θα σε ωθήσουν προς το καλύτερο. Εξάλειψε όσους προσπαθούν να σε απομακρύνουν από αυτό.

Ο ''ιός'' της έλλειψης αυτοπεποίθησης... http://tokleidi.wordpress.com/2013/0...3%CE%B7%CF%82/

Τεστ αυτοεκτίμησης ... http://tokleidi.wordpress.com/2013/0...5%CF%84%CE%B5/
    Ας ξεκλειδώσουμε την σκέψη μας.... http://www.tokleidi.com/

Senior Member
    Αληθεια, αφου εισαι τοσο αυστηρος με τον εαυτο σου μηπως να γινεις και λιγο πιο αυστηρος με τους αλλους? Εχεις κατσει ποτε να σκεφτεις ας πουμε ποιοι ειναι αυτοι και τι παραπανω εχουν απο εσενα? Και με ποιο δικαιωμα στην τελικη σε κρινουν? Εκεινοι ειναι τελειοι? Δε νομιζω! Αν ηταν δε θα εβγαζαν ετσι τα κομπλεξ τους! Πατα στα ποδια σου και μην ανεχεσαι κανεναν. Ολοι εχουμε ελαττωματα και προτερηματα! Σιγουρα και εσυ εχεις πολλα καλα στοιχεια, βρεστα και αναδειξε τα και μην αφηνεις κανεναν ανωριμο να σε παταει!

Εγω αμφιβάλλω αν αυτοι ειναι φιλοι σου, μαλλο γινεσαι το μπουλιγκ, το πειραγμα της παρεας, δεν σε σεβονται. Τα πειραγματα τους δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μείωση σου. Κι αυτη την μειωση υποσυνείδητα την αποδέχεσαι κι αυτο με τη σειρα του μολύνει την εικονα που εχεις εσυ για σενα γι αυτο καταλήγεις εδω σε υποτιμητικες αναφορες για σενα. Σ αυτο συντηνει και το ότι δεν εχεις προσπαθησει ή δεν τα προσπαθησες με το σωστο τροπο πραγματα που θα εχουν ως αποτελεσμα να σου αποδειξουν ότι αυτη η εικονα που σχηματισες για σενα ειναι λαθος και να την ανατρεψουν προς το θετικο, πχ να προσεγγισεις αλλες κοπελες με καλυτερο τροπο, με παραπανω θαρρος κι αυτοπεποιθηση απ οτι εκανες πριν, μεσα απο τη διαπιστωση της αποδοχης απο αυτες που θα εχει η προσεγγιση σου αυτη θα διαψευσθει η ασχημη αυτοεικονα (οτι ασχημος ή δεν με θελουν κλπ), πχ να αντιδρασεις στα πειραγματα, να υψωσεις τον τονο της φωνης σου, να δωσεις σε καποιους να καταλαβουν, αυτο θα τους κανει να σε σεβονται, να αλλαξει η σταση τους εναντι σου.
    Φιλε, μου φαινεται πως αρχισες να εμπεδωνεις μια χαμηλη αυτοεκτιμηση για σενα και μια πεσμενη αυτοπεποιθηση. Κανε βηματα (καποια σου ειπα) πριν σου εμπεδωθει η εικονα αυτη διοτι τοτε ειναι που θα εχεις προβληματα στη ζωη σου. Και κανοντας ενα απολογισμο για την υποτιθεται παρεα με όλους αυτους που περιγραφεις, αν η πλαστιγγα γερνει στο ότι αποκομιζεις αρνητικα τοτε ξεκοψε επειδη παθαινεις ζημια χωρις να το καταλαβεις.
    γιάννης