Εντοπίστηκε η πρωτεΐνη του στρες και της κατάθλιψης
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 35

Εντοπίστηκε η πρωτεΐνη του στρες και της κατάθλιψης

κατα ποσο ισχιει δεν ξερω

http://gr.news.yahoo.com/%CE%B5%CE%B...062951121.html

Δημοσίευμα στα ελληνικα

http://www.philenews.com/el-gr/kali-...ia/168/154840/

Υπαρχει δλδ το ενδεχομενο να ειμαστε ευαλωτοι σε ψυχολογικης φυσεως θεματα λόγω οργανικών αιτίων?
    γιάννης

Senior Member
    Καλημέρα! Προσωπικά μετά απο επεισόδια κατάθλιψης και ειδικά κατα το παρελθόν μου..δεν υπηρχε λόγος να πάθω κατάθλιψη. Τώρα μετά το τελευταίο επεισόδιο αναθεώρησα αφού το έψαξα το θέμα μου. Μπορώ να πώ ότι σε όλες τις καταθλίψεις μου είχα μια αλλαγή όχι όμως τόσο ιδιαίτερη στη ζωή μου, κι έπεφτα. Σίγουρα ισχύει αυτό που γράφουν τα άρθρα κατα τη γνώμη μου.

Ειδα περιπτώσεις που μετα απο έντονο στρές κατέληξαν να έχουν κατάθλιψη. Σ εμενα δε συνεβει αυτό παλιότερα. Η τελευταία έγινε μετά απο μια μετακόμηση αλλα αρχίσω και πιστεύω ότι τελικά είμαι φύση καταθλιπτική κι αυτό λειτουργικά. Συναισθηματικά είμαι ατομο και με θετική στάση απέναντι στη ζωή και προσπαθώ και δημιουργώ...όμως εαν υπάρχει μέσα σου αυτή η αρρώστια αυτη η..πρωτείνη οπως το λένε..τότε σε ΄ξανα θα το περάσω..χωρις λόγο έτσι...

Μιλάω πάντα προσωπικά

Banned
    Παιδια , εβλαπα ενα ντοκυμαντερ , απο το ινστιτουτο MAX PLANCK , k εξηγουσε ο τυπος , οτι η κτθλψη , οπως κ αλλες σοβαρες ασθενειες , οφειλονται σε πολλαπλες ομαδες γονιδιων , δλδ καποιος που θα εκδηλωσει κτθλψη στη ζωη του , ειναι γενετικα προδιατεθημενος . Αλλιως πως εξηγειται , ρωταω εγω , σε μια αναποδια της ζωης , που ολοι ανεξαιρετως θα υποστουμε , εγω κ εσυ θα αντιδρασουμε με κτθλψη , κ ο αλλος με μια απλη ' δυσαρεσκεια ' η αγχος . Συνεχισε ο τυπος κ εξηγουσε οτι τα σημερινα φαρμακα δεν ' στοχοποιουν ' το προβλημα , κ στο μελλον οι θεραπειες , θα ειναι γονιδιακα εξατομικευμενες , αφου φτιαξουν το γονιδιακο προφιλ του ασθενους .
    Κ εγω δεν υπηρχε λογος να παθω κτθλψη , βεβαια , προηγηθηκε ενας χωρισμος , οχι γαμου , αλλα ειναι αιτια αυτη να παθεις κτθλψη ? οχι βεβαια . Ουτε κανας ευαισθητουλης ειμαι . Αρα καταληγω στα λεγομενα του MAX PLANCK .

Banned
    Παιδιά, όλα μα ΟΛΑ όσα αναφέρουν τα σχετικά άρθρα, καθώς και όλες οι έρευνες σχετικά με γονίδια, μιλούν για ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι το άγχος ή η κατάθλιψη είναι αναπόφευκτα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επαρκή εξήγηση. Το 'δεν υπάρχει λόγος' είναι κάτι πολύ σχετικό, μιας και συνήθως υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά κάποιους δεν μπορούμε να τους δούμε, άλλους δεν θέλουμε να τους παραδεχτούμε, κάποιους δεν αντέχουμε να αλλάξουμε κλπ.

Banned
    Μαρινα , σεβομαι την αποψη σ , αλλα περα απο αυτα που γραφεις , πιστευω οτι μερικοι ανθρωποι , ιδοσυγκρασιακα , αν θελεις ειναι προδιατεθιμενοι στην κτθλψη . Αν καταλαβα καλα , απορριπτεις τις ερευνες του MAX PLANCK ? ( το πιο προχωρημενο ιδρυμα ερευνων ανα την υφηλιο } δικαιωμα σου βεβαια . Θα συμφωνησω στο ' οτι αλλους λογους δεν θελουμε να τους παραδεχτουμε ' κ ' καποιους δεν μπορουμε να τους δουμε ' . Εμεις , οι ανθρωποι , ως θνητοι , οσο βλακες κ ηλιθιοι κ αν ειμαστε , ειμαστε ΟΛΟΙ ανεξαιρετως ευφυεστατοι κ ικανοτατοι στο να βρισκουμε δικαιολογιες για τις πραξεις μας . Μην ξεχναμε οτι το δυσκολοτερο πραμα ειναι ' το γνωθι σαυτον ' .
    Last edited by vagpap; 25-07-2013 at 08:47.

"ειμαστε ΟΛΟΙ ανεξαιρετως ευφυεστατοι κ ικανοτατοι στο να βρισκουμε δικαιολογιες για τις πραξεις μας . Μην ξεχναμε οτι το δυσκολοτερο πραμα ειναι ' το γνωθι σαυτον ' ."
    vagpap μεγαλη αληθεια ειπες, μανουλες ειμαστε ολοι στις δικαιολογιες απο δεκα μεριες. Αυτο δεν ξερω ομως λεγεται εξυπναδα η πονηρια;

Banned
    Frozen , εξυπναδα σιγουρα δεν ειναι . Θα το αποκαλουσα ' θνητοτητα ' , εγωισμο κ αποφυγη ενδοσκοπησης ( αυτη χρηζει εξυπναδας ) Αλλωστε η αληθεια ποναει κ ποναει πολυ . Σαν παραδειγμα θα σου φερω τους ' επιτυχημενους ' ( οτιδηποτε κ αν σημαινει αυτο ) , ειναι πεπεισμενοι οτι δεν υπαρχει τυχη , κ οτι η ' επιτυχια ' τους οφειλεται καθαρα σαυτους . Οι ' αποτυχημενοι ' απτην αλλη . ειναι πεπεισμενοι οτι ' ολα ειναι γραμμενα '
    Last edited by vagpap; 25-07-2013 at 09:09.

Επανηλθα και διαβασα ολο το θεμα, εχω να πω οτι αλλο η καταθλιψη αλλο το στρες και αλλο η θλιψη. Το ενα τροφοδοτει το αλλο μεν , στρες εχουμε ομως πλεον ολοι οι ανθρωποι. Δεν ειναι χαρακτηριστικο των καταθλιπτικων η των θλιμενων μονο.
    Τα αρνητικα συναισθηματα απογοητευσης και στενοχωριας ειναι κοινα για ολους και ολοι εχουμε περασει απο δυσκολες καταστασεις. Η βασικη διαφορα καταθλιψης και θλιψης επειδη πολλοι τα συγχεουν και εχω υπερβαρεθει-κουραστει-σιχαθει να ακουω διαφορους να λενε πως εχουν καταθλιψη για γελοιους λογους, ειναι: οταν ειμαι θλιμενος ειναι φυσιλογικο να νιωθω αρνητικα συναισθηματα ομως αυτο δεν με αποτρεπει απο τις καθημερινες μου δραστηριοτητες. Η θλιψη που νιωθω πολλες φορες με βοηθαει σαν ανθρωπο επειδη αποστασιοποιουμαι και μπορω να δω τυχον λαθη μου και να αλλαξω τον εαυτο μου προς το καλυτερο μεσα απο την αυτογνωσια και αυτοκριτικη, να βελτιωθω, να ανασυνταχθω και να μπορω να αντιμετωπισω με δυναμισμο η και να αποφυγω εντελως στο μελλον δυσαρεστα γεγονοτα. Υπαρχει μεσα μου η διαθεση για ζωη.
    Καταθλιψη εχω οταν αποσυρομαι απο τις δραστηριοτητες μου, νιωθω κενος και βιωνω μια παθολογικη κατασταση. Δε νιωθω ουτε χαρα ουτε θλιψη, ουτε κανενα συναισθημα και με τον καιρο παραιτουμαι απο την ιδια μου τη ζωη.
    Ειναι σοβαρη ασθενεια και οταν βλεπω να την χρησιμοποιουν "για πλακα" τρελαινομαι. Καταθλιψη μπορει να εχει και καποιος που δεν εχει βιωσει καμια απωλεια και κανενα τρομαρα δυσαρεστο γεγονος στη ζωη του και ζωντανο παραδειγμα εγω. Ειναι μια ασθενεια οπως τοσες αλλες που σου βαρανε την πορτα πολλες φορες απο το πουθενα και μπορει να θεραπευτει. Τελος δεν πιστευω οτι ειναι γονιδιακο το θεμα.

vagpap ευστοχο το παραδειγμα σου
    Last edited by frozen; 25-07-2013 at 08:12.

Senior Member
    Διαβασα το αρθρο και θα ελεγα οτι ειναι γνωστο οτι η καταθλιψη ειναι διεργασια του εγκεφαλου. Αλλωστε αυτο ειναι το οργανο που δημιουργει τις σκεψεις , εαν δεν υπαρχει κατι αλλο στο σωμα που να το επηρεαζει, οπως θυρεοειδης.

Τι ειναι ο εγκεφαλος? Αποτελειται απο υλη και ως υλη υποκειται σε δυσλειτουργιες καθως και σε θεραπευτικες αγωγες που ρυθμιζουν καποιες παραμετρους του. Εαν ειδατε το αρθρο λεει οτι ανακαλυφθηκε η πρωτεινη που πιθανως ειναι υπαιτεια για διαφορες καταστασεις , αλλα δεν εξηγει και δεν θα ηταν ευκολο να βρεθει , γιατι η πρωτεινη αυτη δεν "δουλευει" ως επρεπε να δουλευει. Μπορει δηλαδη να οφειλεται στο DNA αλλα μπορει να οφειλεται και στον παρατεταμενο τροπο σκεψης "ας πουμε" που δημιουργουμε με καποιες συγκεκριμενες σκεψεις.

Σιγουρα ως υλικα οντα ειναι το DNA που μας καθοριζει πολλες φορες , αλλα δεν ειναι μονο αυτο. Ειναι και το περιβαλλον , αλλα και το περιβαλλον που δημιουργουμε οι ιδιοι. Εαν καποιες σκεψεις μου ειναι προβληματικες και με εμποδιζουν να ειμαι λειτουργικος , δεν παει να πει οτι για αυτο φταιει αποκλειστικα το DNA. Για παραδειγμα σιγουρα ως ατομα εχουμε συναντησει πολλα προβληματα στη ζωη μας που οφειλονται αποκλειστικα σε εμας. Εαν επιλυσουμε καποια απο αυτα στην παροδο των χρονων και κοιταξουμε "πισω" , τοτε λεμε κοιτα να δεις ποσο λαθος ημουν τοτε , στερνη μου γνωση να σε ειχα πρωτα.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Banned
    Quote Originally Posted by frozen View Post
    Επανηλθα και διαβασα ολο το θεμα, εχω να πω οτι αλλο η καταθλιψη αλλο το στρες και αλλο η θλιψη. Το ενα τροφοδοτει το αλλο μεν , στρες εχουμε ομως πλεον ολοι οι ανθρωποι. Δεν ειναι χαρακτηριστικο των καταθλιπτικων η των θλιμενων μονο.
    Τα αρνητικα συναισθηματα απογοητευσης και στενοχωριας ειναι κοινα για ολους και ολοι εχουμε περασει απο δυσκολες καταστασεις. Η βασικη διαφορα καταθλιψης και θλιψης επειδη πολλοι τα συγχεουν και εχω υπερβαρεθει-κουραστει-σιχαθει να ακουω διαφορους να λενε πως εχουν καταθλιψη για γελοιους λογους, ειναι: οταν ειμαι θλιμενος ειναι φυσιλογικο να νιωθω αρνητικα συναισθηματα ομως αυτο δεν με αποτρεπει απο τις καθημερινες μου δραστηριοτητες. Η θλιψη που νιωθω πολλες φορες με βοηθαει σαν ανθρωπο επειδη αποστασιοποιουμαι και μπορω να δω τυχον λαθη μου και να αλλαξω τον εαυτο μου προς το καλυτερο μεσα απο την αυτογνωσια και αυτοκριτικη, να βελτιωθω, να ανασυνταχθω και να μπορω να αντιμετωπισω με δυναμισμο η και να αποφυγω εντελως στο μελλον δυσαρεστα γεγονοτα. Υπαρχει μεσα μου η διαθεση για ζωη.
    Καταθλιψη εχω οταν αποσυρομαι απο τις δραστηριοτητες μου, νιωθω κενος και βιωνω μια παθολογικη κατασταση. Δε νιωθω ουτε χαρα ουτε θλιψη, ουτε κανενα συναισθημα και με τον καιρο παραιτουμαι απο την ιδια μου τη ζωη.
    Ειναι σοβαρη ασθενεια και οταν βλεπω να την χρησιμοποιουν "για πλακα" τρελαινομαι. Καταθλιψη μπορει να εχει και καποιος που δεν εχει βιωσει καμια απωλεια και κανενα τρομαρα δυσαρεστο γεγονος στη ζωη του και ζωντανο παραδειγμα εγω. Ειναι μια ασθενεια οπως τοσες αλλες που σου βαρανε την πορτα πολλες φορες απο το πουθενα και μπορει να θεραπευτει. Τελος δεν πιστευω οτι ειναι γονιδιακο το θεμα.

vagpap ευστοχο το παραδειγμα σου
    ftozen , ποσο δικιο εχεις γι το οτι εχω υπρβαρεθει-κουραστει-σιχαθει νακουω ......... λες κ ακουω εμενα . Μολις πω οτι εχω κτθλψη , ολοι , μα ολοι , θα μου πουν , κ εγω εχω κτθλψη , αλλα δεν κανω ετσι ( δεν λειτουργω , δεν , δεν .. τα κλασικα συμπτωματα κτθλψης ) . Αυτοι λοιπον που μου απαντουν ετσι , απλως η ζωη τους δεν ειναι οπως θαθελαν να ειναι κ το αποκαλουν κτθλψη . Εκει σωπαινω πλεον . Πολυ σωστο αυτο που λες για την θλιψη , κ εμενα με βοηθαει παντα να αποστασιοποιηθω , να δω τον εαυτο μ σαν τριτο , κ να κανω κ την κριτικη μ . Συμφωνω οτι η καταθλιψη ερχεται απο το πουθενα η για να ακριβολογω , μπορει να ειναι συνισταμενη πολλων παραγοντων ,οπως λεει κ ο keep walking . Το αν ειναι γονιδιακο η οχι , αυτος που θα το βρει , μαλλον θα παρει κ το NOBEL!!
    ΥΓ σοβαρη ασθενεια λες ? Ενα απο τα βιβλια αυτοβοηθειας πουχω αρχιζει με το ' η λεξη κτθλψη ειναι πολυ μικρη για να περιγραψει την σοβαροτητα αυτης της ασθενειας ' !!
    Last edited by vagpap; 25-07-2013 at 09:13.

Banned
    Quote Originally Posted by vagpap View Post
    Μαρινα , σεβομαι την αποψη σ , αλλα περα απο αυτα που γραφεις , πιστευω οτι μερικοι ανθρωποι , ιδοσυγκρασιακα , αν θελεις ειναι προδιατεθιμενοι στην κτθλψη . Αν καταλαβα καλα , απορριπτεις τις ερευνες του MAX PLANCK ? ( το πιο προχωρημενο ιδρυμα ερευνων ανα την υφηλιο } δικαιωμα σου βεβαια . Θα συμφωνησω στο ' οτι αλλους λογους δεν θελουμε να τους παραδεχτουμε ' κ ' καποιους δεν μπορουμε να τους δουμε ' . Εμεις , οι ανθρωποι , ως θνητοι , οσο βλακες κ ηλιθιοι κ αν ειμαστε , ειμαστε ΟΛΟΙ ανεξαιρετως ευφυεστατοι κ ικανοτατοι στο να βρισκουμε δικαιολογιες για τις πραξεις μας . Μην ξεχναμε οτι το δυσκολοτερο πραμα ειναι ' το γνωθι σαυτον ' .
    Μα αυτό ακριβώς είπα και εγώ: ότι ναι, μπορεί να υπάρχει προδιάθεση. Αλλά είναι άλλο η προδιάθεση και άλλο η αιτία. Κάποιος που έχει προδιάθεση δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα ασθενήσει. Αλλά συνήθως τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών παρερμηνεύονται και υπεραπλουστεύονται. Τα περί πρωτεϊνης που αναφέρονται στα άρθρα που παρατέθηκαν, είναι απλώς ένας παράγοντας που πιθανόν να βοηθήσει στη θεραπεία... και η όλη ιστορία με τις δημοσιεύσεις είναι ένα πολύ ωραίο προμοτάρισμα της επόμενης γενιάς φαρμάκων. Δυστυχώς όμως ούτε για την πρόληψη, ούτε για την θεραπεία είναι επαρκή όλα αυτά και σε καμία περίπτωση δεν εξηγούν ολοκληρωμένα το τι, το πώς, το γιατί.

Εξάλλου όπως κι εσύ πολύ σωστά λες, το δυσκολότερο πράγμα είναι το γνώθι σαυτόν. Γι' αυτό ψάχνουμε συγκεκριμένες 'απαντήσεις', γιατί μας είναι πολύ δύσκολο να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τη δική μας πολυπλοκότητα. Πάντως, φυσικά και δεν απορρίπτω τις έρευνες ενός ιδρύματος με καλό όνομα και γενικά ορθές επιστημονικά διαδικασίες και τεκμηρίωση. Η έρευνα τους όμως σχετικά με την κατάθλιψη, ανακάλυψε μόνο μια συσχέτιση με κάποιο γονίδιο. Η συσχέτιση δεν μας λέει τίποτα για το αν η κότα έκανε το αυγό ή το αντίστροφο, ούτε μας λέει υπό ποιες συνθήκες ενεργοποιείται το συγκεκριμένο γονίδιο. Υπάρχει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο interplay μεταξύ περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Οπότε δυστυχώς δεν υφίσταται αυτό το 'είναι γονιδιακό'... γιατί τα πάντα επάνω μας είναι και γονιδιακά, πολύ λίγα όμως είναι μόνο γονιδιακά.

Senior Member
    Συμφωνω με τη Μαρινα, μπορει να κληρονομειται καποια προδιαθεση αλλα αυτο δε σημαινει οτι θα παθεις σιγουρα καταθλιψη. Επισης ετσι μην το πω που εχει καταντησει ο κοσμος ειναι αδυνατον να μην εμφανισεις καταθλιψη καποια στιγμη στη ζωη σου!!! Για αυτο και οι επιστημονες λενε οτι μεχρι το 2020 θα ειναι το μεγαλυτερο και συχνοτερο προβλημα υγειας του αναπτυσσομενου κοσμου. Επιπλεον τωρα λογω της οικονομικης κρισης αυξανονται οι καταθλιπτικοι, καθολου τυχαιο φαινομενο. Για μενα η καταθλιψη ( για τις ψυχωσεις δεν ξερω) οφειλεται κυριως σε περιβαλλοντικους παραγοντες

Banned
    Μα ουτε κ εγω ειπα οτι αν εχεις προδιαθεση , θα παθεις ντε κ καλα κτθλψη . Ειναι σαν τον καρκινο , ωρισμενοι εχουν προδιαθεση , αλλα αν δεν πυροδοτηθει η προδιαθεση αυτη απο καποιο εξωτ . γεγονος , τοτε ποτε δεν θα παθεις . Αυτο που ανεφερες Μαρινα , οτι ειναι ενα ωραιο προμοταρισμα της επομενης γενιας φαρμακων , ειλικρινα δεν τοχα σκεφτει . Με προβληματισες παντως . Βεβαια , αν ισχυει κατι τετοιο , θα πρεπει να ισχυει για ολες τις major ασθενειες . Η επιστημη εξελισσεται , παρολη την απληστια των φαρμακευτικων εταιριων . Αλλωστε μην ξεχναμε οτι μεχρι προ ετων ο καρκινος ισουτο με θανατικη καταδικη , ενω τωρα .......

Senior Member
    ασ πουμε οτι ο ανθρωποσ ειναι σαν τον αυτοκινητο ΝΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΚΤΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ συγκεντρωθειτε θα πατε χαμενοι ρε
    Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))

Page 1 of 3 123 LastLast