Χάνω τη φίλη μου λόγω facebook;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 15 of 15
    Junior Member

Χάνω τη φίλη μου λόγω facebook;

Καλησπέρα σε όλους, είμαι καινούρια στο φόρουμ.
    Έκανα εγγραφή γιατί υπάρχει κάτι που με απασχολεί και θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας.

Έχω μια πολύ καλή φίλη εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουμε περάσει πολλά μαζί και την αγαπώ. Έχουμε την ίδια ηλικία, 40. Τα τελευταία έτη αντιμετώπισε κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας που αλλοίωσε ελαφρώς την εικόνα του προσώπου της. Απο τότε σταμάτησε να έχει κοινωνικές επαφές. Έχει πάψει να βγαίνει απο το σπίτι της παρά μόνο για να πάει στη δουλειά ή να κάνει ψώνια.
    Νιώθει συνεχώς εξαντλημένη απο τη σκληρή δουλειά που κάνει και τα Σαββατοκύριακα κοιμάται σχεδόν όλη την ημέρα. Δε βλεπόμαστε τόσο συχνά όσο παλιότερα και -όταν βλεπόμασταν- δεν κάναμε και τίποτα σπουδαίο, το πολύ πολύ να πηγαίναμε κινηματογράφο. Τώρα δεν κάνουμε ούτε αυτό. Την επισκέπτομαι, μιλάμε για κάποιες ώρες και μετά φεύγω.

Έχει βρει παρηγοριά στο facebook. Θεωρώ όμως πως σπαταλά χρόνο και ενέργεια σε κάτι που την ικανοποιεί μόνο επιφανειακά. Μιλά με άτομα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ απο κοντά, τους αποκαλεί φίλους της, ανανεώνει πολύ συχνά το προφίλ της μέσα στην ημέρα, μέχρι που βγάζει φωτογραφίες και το φαγητό της. Όταν συζητάμε, θα αναφερθεί πολύ συχνά σε κάτι που διάβασε στο facebook ή σε κάτι που έγραψαν στον τοίχο της. Δηλώνει κουρασμένη ψυχικά να συζητά για θέματα που αφορούν την κοινωνία ή την ίδια, όμως αν αναφερθώ στο facebook ή της κάνω κάποια ερώτηση σχετικά με αυτό, είναι πρόθυμη και απαντά με ζωντάνια.

Κατανοώ την κατάσταση της υγείας της και αντιλαμβάνομαι πως έχει βρει κάτι να της δίνει ευχαρίστηση. Έτσι, αποφεύγω να της δείχνω τη δυσαρέσκεια μου μιας και ο κάθε άνθρωπος ζει με τις επιλογές του. Επίσης, έχω να κάνω με έναν ενήλικα κι έτσι θεωρώ άτοπο το να της δείξω το "καλό" ή το "κακό". Όμως έχουν υπάρξει και στιγμές που θεωρώ πως πρέπει να της πω τη γνώμη μου (όπως π.χ. για το γεγονός πως φωτογραφίζει το γεύμα της και το "ανεβάζει" στον τοίχο της). Αυτό που εισπράττω είναι άρνηση απο πλευράς της, ακόμα και εκνευρισμό.

Τολμώ επίσης να πω πως υπάρχουν και στιγμές που ζηλεύω. Ο λόγος; Θεωρώ άδικο να μιλά με ανθρώπους στο διαδίκτυο, να τους αποκαλεί φίλους, να ξοδεύει χρόνο γι'αυτό και όταν έχει κάποιο πρόβλημα να απευθύνεται σε εμένα. Όπως είπα και παραπάνω, είμαστε καλές φίλες. Της συμπαραστέκομαι. Έτσι λοιπόν ίσως η ζήλια μου να είναι ένας λόγος που αντιδρώ, όμως καταλαμβάνει μικρό ποσοστό μέσα μου. Τη νοιάζομαι πραγματικά. Γνωριζόμαστε απο την εφηβεία.

Αντιδρώ λοιπόν γιατί είχα γνωρίσει μια γυναίκα ανεξάρτητη, με άποψη και αίσθηση του χιούμορ. Μια γυναίκα με κοινωνικές επαφές, με ζωντάνια και κρίση. Τώρα το μόνο που βλέπω είναι μια σκιά του παλιού της εαυτού. Έναν άνθρωπο κουρασμένο, εξαρτημένο απο γνώμες και εικόνες με επιδερμική επίδραση. Έναν άνθρωπο που νιώθω πως χάνω απο κοντά μου.

Ασφαλώς και δε θεωρώ τον εαυτό μου σωστό. Ίσως και να έχω άδικο. Γι'αυτό γράφω εδώ σήμερα. Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας. Θέλω το καλό της και σε καμιά περίπτωση δε θέλω να την πληγώσω.

Σας ευχαριστώ.

Senior Member
    Οτι βγαζει το φαγητο φωτογραφια τι σε πειραζει εσενα?

Junior Member
    Δε με πειράζει. Με στεναχωρεί. Δεν είναι η ενέργεια αυτή καθ'αυτή. Είναι αυτό που διακρίνω πίσω απο αυτή. Βλέπω πως έχει ανάγκη προσοχής, ίσως όμως να υπάρχουν και πιο "ώριμοι" τρόποι για να επιτύχει κανείς κάτι τέτοιο. Συμβαίνει, μα το ανέφερα ως παράδειγμα για να κάνω κατανοητή την κατάσταση. Έτσι λοιπόν δε στέκομαι σε αυτό αλλά στο σύνολο των συμπεριφορών.

Senior Member
    Εγω βρισκω πολυ λογικη την αντιδραση της να απομονωθει εφοσον εχει προβλημα στο προσωπο. Δεν εχει και πολυ χρονο λογω δουλειας, οποτε δε βλεπω κατι παραξενο. Πολλα ατομα εχουνε φαει κολημα με το φβ. Απλα πιστευω οτι δινεις τετοιες ερμηνειες επειδη επαψε να σου δινει τη σημασια που εδινε παλια.

Junior Member
    Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου kerasi.

Senior Member
    μην ανησυχείς. όπως μπήκε στο facebook, έτσι και θα βγει. τη βοηθάει να ξεπεράσει κάποια φάση της ζωής της. μόλις νιώσει έτοιμη να ασχοληθεί με άλλα, θα το κάνει

Junior Member
    Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου Tonya. Ελπίζω πως θα μπορέσει να ξεπεράσει ο,τιδήποτε την "κρατά". Δυστυχώς η ιστορία αυτή δεν είναι καινούρια, γι'αυτό και ανησυχώ λίγο.

Senior Member
    μην ανησυχείς...χρειάζεται να διανυθεί ο δρόμος πρώτα:-)

Junior Member
    Ασφαλώς, και γι'αυτό προσπαθώ να συμπαραστέκομαι με όποιο τρόπο μπορώ. Σε ευχαριστώ. :)

...χαρούλα, αν δεν ήταν το φεις θα ήταν κάτι άλλο. Μη κοιτάς για ποιο θέμα σε έχει απομακρύνει αλλά τη δική σας σχέση. Εγώ έφυγα από φιλία πολλών χρόνων γιατί απλά δεν έπαιρνα τίποτε από αυτη και μη βιαστείς να σκεφτείς ότι με το "παιρνω" εννοώ εκμετάλλευση.
    Ο φίλος είναι για να μας στηρίζει και να τον στηρίζουμε, αλλά και να διασκεδάζουμε μαζί του, να γελάμε, να κάνουμε πράγματα. Αν είναι παρέα για τον κινηματογράφο, έχει χαθεί η σχέση.

Junior Member
    Σε ευχαριστώ για την απάντηση Θεοφανία.
    Είμαστε πολύ καλές φίλες. Τον κινηματογράφο τον ανέφερα μόνο για την έννοια της βόλτας και όχι για την ουσία της επαφής. Με έχει στηρίξει και την έχω στηρίξει καθ'όλη τη διάρκεια της φιλίας μας.
    Ασφαλώς και το 'παίρνω" δε σημαίνει "εκμεταλλεύομαι", συμφωνώ σε αυτό, όπως συμφωνώ πως αν δεν ήταν το facebook ίσως να ήταν κάτι άλλο.
    Δεν είναι παιδί και ασφαλώς δε μπορώ να την πιάσω απο το χέρι για να της δείξω τι θεωρώ εγώ πως κάνει λάθος. Άλλωστε οι έννοιες "λάθος και σωστό" είναι πολύ ρευστές.
    Δίνω λοιπόν χώρο και χρόνο σε εκείνη για να εκφραστεί όπως νομίζει. Δε μπορώ όμως να σταματώ να νοιάζομαι και να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση.
    Μπορεί απο πλευράς της να θεωρεί πως η κατάσταση είναι ήδη καλή και πως δε χρειάζεται να γίνει κάτι.
    Εγώ όμως λαμβάνω τα αντίθετα ερεθίσματα και προσπαθώ να κρατώ την ουσία.
    Δυστυχώς όμως αδυνατώ να επικοινωνήσω μαζί της, όπως ανέφερα και παραπάνω, προκειμένου να βρω το 100% της ουσίας.

Banned
    μηπως εχει βαρεθει τα παντα για αυτο κατσικωθηκε στο φβ για αλλαγη?

Junior Member
    αλεξανδρος_77 σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
    Όπως ανέφερα και παραπάνω, δηλώνει παραίτηση απο πολλά θέματα. Ίσως να κουράστηκε και απο τη δική μας σχέση. Το δεύτερο όμως δε θα μπορούσα να το γνωρίζω παρά μόνο να το υποψιάζομαι μιας και δεν έχει αναφερθεί σε κάτι τέτοιο.
    Δε θα ήθελα να νιώσει πίεση απο πλευράς μου και γι'αυτό δεν έχω συζητήσει μαζί της αυτή μου την υποψία.

Senior Member
    Καλα φιλη μου ειναι καλο που ενδιαφερεσαι πολυ για αυτην την γυναικα κ απο οτι γνωριζω το τρομερο κολλημα στο φεισμπουκ κ η επαφη μονο με <φιλους> μεσα απο αυτο ειναι πιθανον να ειναι ενδεικτικο καταθλιψης που υποβοσκει ακομα και να μην την αντιλαμβανεται ο ασθενης,το γνωριζω πολυ καλα αντιμετωπιζω καταθλιψη κ εγω κ ενα απο τα συμπτωματα ειναι οτι για πολυ μεγαλο διαστημα δεν ηθελα να βγω απο το σπιτι μονο για να παω να δω το αγορι μου που μενει μακρυα κ δεν πηγαινω παρα αραια κ που,Περα απο αυτο ημουν μεσα καρφωμενη συο φεισμπουκ κ μου ητανε τελειως αδιαφορο να βγω κ εννοειται να κανω κ φιλες,Προτεινω να μην την πιεσεις απλα να την επισκεπτεσαι για ενα διαστημα εστω κ να καθεσαι μαζι της μεσα κ διακριτικα προσπαθησε να καταλαβεις

Banned
    Quote Originally Posted by charoula View Post
    Αντιδρώ λοιπόν γιατί είχα γνωρίσει μια γυναίκα ανεξάρτητη, με άποψη και αίσθηση του χιούμορ. Μια γυναίκα με κοινωνικές επαφές, με ζωντάνια και κρίση. Τώρα το μόνο που βλέπω είναι μια σκιά του παλιού της εαυτού. Έναν άνθρωπο κουρασμένο, εξαρτημένο απο γνώμες και εικόνες με επιδερμική επίδραση. Έναν άνθρωπο που νιώθω πως χάνω απο κοντά μου.
    Χαρούλα, απομόνωσα αυτό το κομμάτι, γιατί αναρωτήθηκα αν της το έχεις πει, ακριβώς έτσι. Με ήπιο τρόπο, αλλά ξεκάθαρα, ότι ανησυχείς για αυτή την αλλαγή που παρατηρείς. Γενικά, κάνετε συζητήσεις για το πώς νιώθει και τι σκέφτεται, τι την προβληματίζει, τι θα ήθελε, γιατί έχει βρει καταφύγιο στο fb?

Ξέρεις γενικά η διαδικτυακή επικοινωνία είναι μεγάλη παγίδα. Γιατί φυσικά και δεν είναι 'φίλοι' οι άνθρωποι που συνομιλείς χωρίς να έχετε ποτέ γνωριστεί, μπορεί όμως να γίνουν πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινότητας. Ένας άνθρωπος που έχει για χ λόγους αποσυρθεί από την πραγματικότητα, τις δια ζώσης επαφές, τη συμμετοχή στο εκτός διαδικτύου κοινωνικό γίγνεσθαι, βρίσκει διέξοδο, καταφύγιο, συμπαράσταση, αξία μέσα από το διαδικτυακό του προφίλ. Για κάποιους είναι ένα προσωρινό καταφύγιο σε δύσκολες ή βαρετές φάσεις της ζωής τους. Για άλλους γίνεται τρόπος ζωής και σωστά νομίζω το θεωρείς σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Αλλά πού αλλού να επενδύσει ένας άνθρωπος που προφανώς έχει απογοητευτεί, φοβηθεί, πληγεί η αυτοεκτίμηση του, όπως η φίλη σου? Επενδύει λοιπόν σε έναν χώρο εικονικό όπου μπορεί να κατασκευάσει τον εαυτό που επιθυμεί και προς στιγμήν ξεχνά όσα δεν της αρέσουν στον εαυτό της και τη ζωή της.

Εννοείται βέβαια πως υπάρχουν πολλά άλλα που μπορεί να κάνει - αν φυσικά το θέλει. Θα συμφωνούσα με την Τόνια ότι η φίλη σου περνά μια φάση, αν δεν έλεγες ότι όλο αυτό κρατάει πολύ καιρό και φαίνεται να την έχει απορροφήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Φυσικά και πάλι, επιλογή της είναι. Αλλά ως φίλη θα μπορούσες να της επισημάνεις ότι όλη αυτή η ενασχόληση την έχει αλλάξει με τον τρόπο που περιέγραψες. Να την κατανοήσεις ως προς το οτιδήποτε μπορεί να την προβληματίζει, να συζητήσεις για τυχόν λύσεις σε όσα της ρίχνουν την αυτοπεποίθηση και να την ενθαρρύνεις να βγει προς τα έξω. Αν φυσικά δεις ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε, τότε θα δεις αν μπορείς ή όχι να νιώθεις πως έχεις μια φίλη.