ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Η ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ? ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Η ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ? ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ

Εἴχαμε δημοσιεύσει τή θέση τῶν συγχρόνων Γερόντων Παϊσίου καί Πορφυρίου πάνω στό θέμα: ψυχίατρος ἤ Πνευματικός. Ἕνας ἀκόμη σύγχρονος Στάρετς, ὁ Στάρετς Σέργιος συμφωνεῖ μέ τά λεγόμενά τους.
    «Στη βάση των ψυχικών ασθενειών», παρατηρεῖ ὁ Στάρετς Σέργιος «βρίσκεται η υπερηφάνεια. Θεμέλιο των ψυχικών ασθενειών είναι η θεώρηση του εαυτού μας ως κέντρου των πραγμάτων. Όλοι οι ψυχικά ασθενείς έχουν ως κέντρο τον εαυτό τους».Ἐδῶ ὁ Γέροντας ταυτίζεται πλήρως μέ τόν Γέροντα Πορφύριο πού ὁμιλεῖ γιά τόν ἐγωισμό ὡς αἰτία τῆς Κατάθλιψης.

Καί συνεχίζει: «Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την ασθένειά τους. Η υπερηφάνεια, όπως και τα άλλα πάθη, έχουν στο άτομο ποικίλες προελεύσεις: την προσωπική βούληση, αλλά και την κληρονομικότητα, το οικογενειακό περιβάλλον, την κοινωνία, τις προσωπικές σχέσεις και την ιστορία του καθενός.Κάθε πνευματικός πατέρας πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ψυχίατρος. Κάθε ψυχική ασθένεια έχει στην βάση της πνευματικά προβλήματα». Καί ἐδῶ ὁ Γέροντας Σέργιος ταυτίζεται μέ τόν Γέροντα Πορφύριο πού διδάσκει ὅτι πίσω ἀπό τά λεγόμενα «ψυχολογικά» κρύβονται πνευματικά προβλήματα.
    «Η πνευματικότητα» παρατηρεῖ ἐπίσης ὁ Στάρετς Σέργιος «καλύπτει και περιλαμβάνει τα πάντα. Επομένως, μια πνευματική πράξη μπορεί να θεραπεύσει». Ἐδῶ ὁ Στάρετς ἀπαντᾶ σ’ αὐτούς πού λένε ὅτι (τάχα) χρειάζεται Πνευματικός γιά τά πνευματικά καί ψυχολόγος-ψυχίατρος γιά τά ψυχολογικά προβλήματα. Ὅλα εἶναι πνευματικά προβλήματα καί χρήζουν τήν Θεία Χάρη γιά νά θεραπευθοῦν.
    «Ο ψυχίατρος που δεν είναι πνευματικός άνθρωπος» σημειώνει εὔστοχα ὁ Γέροντας Σέργιος «μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή, να τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του, να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους. Αλλά κατά βάθος τον αφήνει άδειο, γιατί δεν του λέει πώς να βρει ένα νόημα στην ύπαρξή του. Κάτι που αντιθέτως κάνει ο πνευματικός πατέρας». Νά ἡ τεράστια διαφορά προσφορᾶς τῶν μέν ἀπό τούς δέ. Ἡ ἔλλειψη νοήματος ζωῆς εἶναι τό μεγαλύτερο πρόβλημα στόν σημερινό σύγχρονο «πολιτισμένο» ἄνθρωπο. Ἡ θεραπεία ἐπίσης ἀπό τούς ψυχιάτρους δέν γίνεται στό βάθος ἀλλά στήν ἐπιφάνεια τῆς ἀνθρώπινης ὕπαρξης· εἶναι μία θεραπεία κυρίως στήν συμπεριφορά καί ὄχι στό εἶναι, στήν οὐσία τῆς ἀνθρώπινης ψυχῆς. Οἱ ψυχίατροι καί οἱ ψυχολόγοι ἀγνοοῦν τήν ἀνθρώπινη ψυχή καί ἐν πολλοῖς ἀρνοῦνται τήν ὕπαρξή της. «Αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται ο Φρόυντ» ὑπογραμμίζει ὁ Στάρετς «η βάση των ψυχικών ασθενειών δεν είναι η σεξουαλικότητα, αλλά η υπερηφάνεια». Ἡ νόσος τοῦ διαβόλου εἶναι αὐτή πού ἀρρωσταίνει καί τήν ἀνθρώπινη ὕπαρξη.
    Ὅσο ὁ ἄνθρωπος, δέν ταπεινώνεται ὁπότε δέν ζητάει τήν Θεία Βοήθεια καί δέν προσεύχεται παραμένει ψυχικά ἄρρωστος ἤ καί νεκρός.

«Να καταλάβουμε» δίδασκε ὁ Γέροντας Σέργιος «ότι όπως το σώμα αρρωσταίνει και πεθαίνει χωρίς τροφή, έτσι και η ψυχή αρρωσταίνει και πεθαίνει χωρίς την προσευχή. Η προσευχή είναι η τροφή της ψυχής»[1]. Γιά νά εἶναι θεραπευμένη ἡ ψυχή πρέπει νά προσεύχεται. Ἡ Ἐκκλησία ἔχει ὡς σκοπό νά ἀποκαταστήσει τήν νοερά προσευχή στίς ψυχές τῶν μελῶν Της.

Senior Member
    Αν το ψάξετε θα δείτε πως είναι copy paste από ένα άλλο site. Το έψαξα και το είδα...

Quote Originally Posted by Kostas_14 View Post
    Αν το ψάξετε θα δείτε πως είναι copy paste από ένα άλλο site. Το έψαξα και το είδα...
    Πολυ Σωστα,καλα εψαξες,αυτο δεν ειναι η ουσια του θεματος.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Γρηγορης Ιν View Post
    Πολυ Σωστα,καλα εψαξες,αυτο δεν ειναι η ουσια του θεματος.
    Ρε φίλε μην μου συγκρίνεις τον ψυχίατρο (που είναι γιατρός), με τον πνευματικό. Άλλη δουλειά κάνει ο ένας και άλλη ο άλλος. Και μην συγχέεις τον ψυχίατρο με τον ψυχολόγο.

Εγώ θα πρότεινα να μας πεις την δική σου άποψη και όχι του κάθε άλλου site, αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει και το forum άλλωστε.

Senior Member
    Ο πνευματικός το πολύ πολύ να σε καταστήσει περισσότερο ενοχικό και φοβικό!
    Οπότε δεν έχει καμία σχέση με τον ψυχίατρο, του οποίου δουλειά είναι να σε ανακουφίσει απ' όλα αυτά και να σε βοηθήσει να αυτοβελτιωθείς..

Banned
    Το προσωπικο μου βιωμα πανω σε αυτη την βοηθεια -εαν επιτρεπετε να λεγετε ετσι η επικαλεση εις την ΑγιαΤριαας - , ηταν πολυ περιπλοκη και δυσκολη. Επρεπε να καμω πολλα βηματα σε γρηγορο δυστημα. Στην ζωη μου εως προ 6-7 χρονων ειμουν μακρια απο το Χριστιανησμο λογο ιδεολογηκων πεπηθησεων και ιδεων αλλα οχι πιστης σε ιδεολογια διοτις ειναι λαθος να εισαι πηστος σε κατις που μεταβαλλετε συνεχως. Ετσι λοιπον απο νεος ακολουθουσα το αναρχοαυτονομο κινημα, συμετοχη σε πορειες σε δυαμαρτηριες! σε καταληψεις κτιριων , εμπειρια απο κοινωβια ζωη, εστω κι παρανομη εστω κι μικρου χρονοικου δυαστηματος, συζητησεις κι συνελευσεις στο εισωγειο του πολυτεχνειου κι πολλα αλλα τετοια! βεβαια στην αρχη αλλα κι στην περιοδο οπου εγω σημετηχα τα πραματα ηταν πολυ ρομαντικα , πιο αθωο! λιγοτερο "επαγγελματικα" κι ισως πιο αυθεντηκα! αφου η αναρχια αναφερει ξεκαθαρα στην ελευθερια του καθε ενος, στην ατομικη συνηδηση και υστερα στην συλογικη! το αντιθετο δλδη απο τον κουμουνησμο οπου σκοπος του ατομου ειναι το συνολικο κι μονον καλο.Εκεινα τα χρονια η καθοδυγηση ηταν ντροπη! ηταν εξουσια! κι ως αντιεξουσιαστες λογικο ηταν να ειμασταν ενα τουρλουμπουκι ο καθε ενας εκαμε οτι ηθελε, ερχωταν οπωτες ηθελε κι ειχε την ακλονητη δικαιολογεια του οτι δεν με εξουσιαζει κανεις! ολο αυτο ηταν κι το οπλο της αστυνομιας οπου πανευκολα μπορουσε να ελεξει κι να μαθει εαν υπαρχει κατις επικυνδηνο αλλα γενικα δεν ειχαν ενδιαφερον αφου ηξεραν οτι δεν ειμαστε οικανοι για κατις τετοιο. Αυτο αλλαξε τα τελευταια 15 χρονια ισως.Οπου υπηρξαν τα κλαμπ αναρχηκων ομαδων βεβαια μονο αναρχια δεν ειναι αυτο αλλα αλλο θεμα.
    Απο αυτον τον χωρο κι απο αυτες τις αποψεις ηταν πολυ δυσκολο να το "γυρησω" στον Θεο. Ομως εχωντας αρκετα χρονια απομακρηνθει απο το κινημα - αν μπορω να το ονομασω ετσι διοτις το κινημα εχει καθοδηγηση κι η αναρχια δεν εχει τετοια - απο εκει λοιπον ειχα αρκετα χρονια φυγει αφου οι υλικες ηδωνες αλλα κι εξαρτηση μου απο ουσιες με ειχαν κερδισει.Προσπαθωντας λοιπον να βρω ενα νοημα στο μυαλο μου κι υστηρα απο καποια παραφυσικη εμπερια εψαξα το να γυνω πηστως! Βρηκαεαν αξιολατρευτο ιερεα που καμια σχεση δεν εχει με οσους νομιζα κι οσους πολλοι νομιζουν, ειναι ακομα κι απο εμενα πιο ανοιχτο μυαλο με ελεθερια πνευματος και με μια σχεση με το Θεο σχεση αγαπης κι οχι φοβου! αυτο με τραβηξε παρα πολυ! οπως κι τα πνευματικα μου αδερφια οπου ειναι εξισου αγαπητα προσωπα με το αγνο χαμογελο οπου ειχα συναντησει στους πρωτους μου αναρχηκους συντροφους! το χαμογελο που σου φερνει ζεστασια στη καρδια! οπου σου φερνει την συντροφηκοτητα και την αλληλεγγυη της μεσα σου μονομιας!
    Ομως οσοκι αν προσπθησα να προσευχηθω, οσο κ αν το κυνηγησα δεν το καταφερα! οχι γιατι δεν υπαρχει αλλα γιατι εγω δεν το βρηκα! η πιστη απο μονη της κανει τον δημιουργο της! ειναι εξαλου γνωστο οτι εαν δεν πηστευεις απλα δεν υπαρχει ο Θεος! οπως κι αν πηστευψεις τωτε αυτοματα θα υπαρξει! διοτις ειναι μεσα μας κι οχι στα τουβλα η στον ουρανο!
    Αυτο ομως επιδειωκει πνευματικο αγωνα! οπου ισως εγω τον εχασα αφου δεν εχω υγειες το πνευμα μου λογο των ασθενειων που εχει η ψυχη μου! εαν ισως, καταφερω να γινω καλα! τωτες ισως καταφερω κι εγω να βρω τον Θεο!

Αδερφε Γιωργο, ολλοι αμαρτωλοι ειμαστε, να βρισκεσαι στον αγωνα οσο αναπνεεεις και να ελπιζεις, αρκει να εισαι παντα στον αγωνα,ο θεος μαζι σου αδερφε.

Senior Member
    Οι πνευματικοί θέλουν τον ψυχίατρό τους και οι ψυχίατροι τον πνευματικό τους...αυτό είναι το συμπέρασμά μου.
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti

Banned
    σε αλλα εχουν δικιο και σε αλλα ειναι ομοφοβικοι αν ειναι δυνατον να προοθουν την ομοφοβια το 2019

Senior Member
    Εμενα οταν με ρωτάει καποιος αν πιστευω, προσεύχομαι κτλ, λεω οτι ακομη δεν εχω καποιον λογο να το κανω, δε νοιωθω αυτη την αναγκη. Δεν ειμαι κατα, ξερω οτι πρεπει να υπαρχει γιατι ειναι το στήριγμα για πολλους και για οποιονδήποτε στο μελλον.

Εχει εν μέρη δικιο σε αυτα που λεει, γιατι για να παρει καποιος οικειοθελώς την αποφαση να επισκεφτεί ειτε ψυχολογο ειτε καποιον πνευματικό, θα πρεπει πρωτα να τσαλακώσει τον εγωισμο του και να αμφισβητήσει την μεχρι τοτε αλάνθαστη οπτική του για τη ζωη. Το πρωτο βήμα για το γνωθι σαυτον, οπου εκει απαγορευεται αυστηρά η είσοδος στον εγωισμο.

Εγω ετυχε μικρος καπου στα 15 να διαβάσω αποφθέγματα αρχαίων φιλοσοφων και θυμαμαι οτι πολλα απο αυτα με αναστάτωσαν ακαριαία. Αρχισα να βλεπω με διαφορετική οπτική τα πραγματα, εφυγα απο το επίκεντρο. Πιστευω πλεον οτι τη γλίτωσα στο παρα πέντε, γιατι ημουν κι εγω μυστήριο παιδι.

Banned
    Quote Originally Posted by GiannisNik3 View Post
    Ο πνευματικός το πολύ πολύ να σε καταστήσει περισσότερο ενοχικό και φοβικό!
    Οπότε δεν έχει καμία σχέση με τον ψυχίατρο, του οποίου δουλειά είναι να σε ανακουφίσει απ' όλα αυτά και να σε βοηθήσει να αυτοβελτιωθείς..
    αδελφε μου ,δυστυχως ζουμε σε εναν κοσμο οπου η αντηληψη της πραγματικοτητας εχει αληωσει κατα μεγιστο βαθμο τον πνευματικο μας κοσμο! η γνωση και η τεχνολογια παρα το οτι μας δειχνει επανελημενα οτι υπαρχει ο Θεος οι ανθρωποι σαν αχαρηστοι και συνεχεις αμαρτωλοι που ειναι αγωνιζοντε μεσο της τεχνολογιας - οπου ειναι κι αυτη δωρον θεου κι θεου επιτρεπωντος - μεσω αυτης προσπαθουν να αντικαταστησουν τον Θεο!
    Οι μερες ομως πλεον κυλουν αντιστροφα! το Θυριο ερχετε! οι σφραγιδες εχουν σιγα σιγα ξεπροβαλει! οι σαλπιγκες εχουν αρχησει να σημανουν! ομως ο ανθρωπος δεν βαζει μυαλο!
    Προσπαθουν μεσω της ψευτο επιστημης της ψυχολογιας να βρουν τον λογο που εχουμε τοσο ασχημη ψυχολογια! ενω οι πατερες της εκκλησιας μας εδω κι χρονια μας εχουν εξηγησει πως μπορουμε να φυγουμε απο τον λυθαργο παρα τουτα συνεχιζουμε τις ηβρεις προς την αγια Τριας! Δεν εχει ελπιδα τελικα ο κοσμος ,λιγοι θα απομηνουν! λιγοι θα απαρνηθουν τον Αντιχριστο! λιγοι θα ειμαστε που θα φορουμε τις ασπρες μανδιες! λιγοι θα ειμαστε οι αμολυντοι , μορει να μας βασανισουν κι να πονεσουμεν! αλλα δεν θα απαρνηθουμε το ονομα του ΚΥΡΙΟΥ ΜΑς! και λιγοι θα καταληξομεν εις τον Παραδησον!

Super Moderator
    Η κοινότητα αυτή είναι ένας χώρος αυτοβοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης και δεν προσφέρεται για copy-paste κείμενα και σίγουρα δεν προσφέρεται για κατήχηση, Γρηγόρης IV. Σέβομαι τη δική σου θεώρηση της πραγματικότητας, ωστόσο είναι εκτός της "θεματολογίας" του παρόντος χώρου.
    Κλειδώνω το θέμα.