Results 1 to 9 of 9
-
07-11-2013, 15:50 #1
μπορουμε να ζησουμε χωρις απολυτες αξιες
Ναι λοιπον , αυτο ειναι το θεμα , κ αν μπορουμε πως θα ξερουμε τι ειναι κολο κ τι ειναι κακο ?
Εδω σας θελω κοριτσια . Ενα μοναχα κλικ πανω σε δυσκολια .
- 07-11-2013, 16:03 #2
Macgyver, στη διάκριση του καλού και του κακού σε βοηθάει η συνείδηση σου. Πώς? Σε φάση ηρεμίας ακούς τη φωνούλα της καρδιάς σου, του μυαλού σου, όπως θέλεις, πες το. Και πάντα είναι σωστή!
Το πρόβλημα είναι ότι δεν την ακούμε ή δεν ξέρουμε να την ακούσουμε...
07-11-2013, 16:19 #3
Λενα μου , δεν ακους παντα καθαρια την φωνη της συνειδησης σ , γ αυτο και υπαρχουν οι απολυτες αξιες . Αυτο που ειναι καλο για σενα , μπορει να ειναι κακο για μενα η για το συνολο . Ελλειψει απολυτων αξιων.............η συνεχεια δικια σας.κ Λενα , το θεμα δεν τοβαλα για σενα , αλλα για την τελευταια σελιδα του ' τι σκεφτεστε ' διαβασε την pls κ θα καταλαβεις .
07-11-2013, 16:29 #4
08-11-2013, 00:28 #5
Δεν βλεπω απαντησεις......................κ ειστε και μαγκιωρες .
Last edited by Macgyver; 08-11-2013 at 02:48.
08-11-2013, 04:01 #6
λοιπον.. εγω δε μπορω να ζησω χωρις αξιες ειναι τοσο συνδεδεμενες με εμενα τα πραγματα που πιστευω οτι αξιζουν που νιοθω οτι χωρις αυτα η ζωη μου δεν θα ειχε νοημα για παραδειγμα οι μισοι μου ειπαν οτι εχω ταλεντο σε πολα πραγματα κ οι αλλοι μισοι με εβρισαν καπιες φορες κλπ βασικα δεν εχω προβλημα ουτε με τους μεν ουτε με τους δε.. γιατι θυμαμαι μια φραση που διαβασα στο φβ που λεει..
μερικες φορες πρεπει να ξεχνας πως αισθανεσε κ να θυμασαι τι αξιζεις αυτο λεω στον εαυτο μου.... τωρα σχετικα με τις αξιες ειναι απλα αναποσπαστο κοματι της ζωης μου.. παντα εβλεπα τα πραγματα με ενα δικο μου τροπο απο μικρος ειμουν επαναστατικο στιχειο δεν ηθελα να μπω σε κανενα καλουπι ηθελα να φτιαξω τη ζωη μου ετσι οπως την ηθελα εγω ετσι οπως πιστευα οτι αξηζει να ειναι κ αυτο ακριβως εκανα τωρα οσο για τα δυσκολα... αυτο ειναι ενα αλλο αναποσπαστο κοματι της ζωης μου καποτε μου ειχε πει στο δημοτικο μια δασκαλα τη φραση ετσι ειναι αυτος τα καταφερνει στα δυσκολα κ τη παταει στα ευκολα κ πραγματικα ετσι ειναι δε μπορω να δω στη ζωη μου τιποτα ευκολο μου αρεσουν τα δυσκολα.. τωρα στο θεμα...
εγω πιστευω οτι αξιζει να ζεις κ να παραδινεσε για αυτον που καταλαβενει οτι αξιζεις για αυτον αυτο ειναι η υπερτατη αξια για μενα το μεγαλυτερο κακο που μπορει να κανει κανεις στον εαυτο του ειναι να παραδοθει σε ανθρωπους που δε τον εκτιμουν κ δε καταλαβενουν την αξια του.
αξια για μενα σημαινει να εισαι αυθεντικος κ να εισαι ο εαυτο σου το να εισαι ο εαυτο σου θελει αρ@@@ κ μαγκια
08-11-2013, 11:35 #7
οι αξίες πιστεύω πως χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.
Σε αυτές με τις οποίες μπορεί να μεγάλωσε ο καθένας π.χ.(πίστη,οικογένειακ.λ.π.) και στο αν αξίζει ή όχι να κάνουμε κάτι αναλόγως με την κατάσταση την κάθε φορά.
Τώρα δεν ξέρω αν σας έδωσα να καταλάβετε τι εννοώ αλλά anyway:p
08-11-2013, 23:41 #8
Miss Despoina , σωστα αυτα που λες , κ ευστοχα , αλλα ελλειψει απολυτων αξιων , πως μπορουμε να ξερουμε αν οι αρχες με τις οποιες μεγαλωσαμε , ειναι οι σωστες η οχι ? οι γονεις μας , η το σχολειο μας , που πηραμε τις αρχες μας , ητο οι σωστες , η παρασυρμενοι απο την αγελοποιηση , οι γονεις κ ολο το συστημα μας παρεσυραν σε λαθος δρομο ?
09-11-2013, 11:53 #9
Τι ορισμό δίνει ο καθενας στις "αξίες"?
Αξίες μπορει να είναι τα πιστευω, οι πεποιθήσεις, ή η τάση για ενα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.
Εγω προσωπικά πιστευω οτι είναι αξία το γεγονός οτι δεν γλύφω πολιτικούς για να πιάσω δουλειά. Για κάποιον ομως αυτό ειναι γελοίο γιατί αλλιώς δεν θα βρεις δουλειά, αρα θα κατσεις και θα βλέπεις το παιδι σου να πεινάει επειδη έσυ έχεις αξίες.
Ο γιατρός που παίρνει φακελάκι μπορεί να μην έχει αξίες, αλλά αν το παίρνει γιατί πχ θέλει να ταϊσει τα 3 παιδιά του, τι μπορούμε να του πούμε?
Μήπως λοιπόν Ο ορισμός "αξία" και οι διάφορες ερμηνείες και παρερμνηνείες που μπορεί να διεξάγει ο καθένας μπορεί να μπερδεύουν πολύ?
Αντιθέτως, ενα άλλο χαρακτηριστικό της προσωπικοτητας μου που εκλαμβανω ως "αξία" είναι να μη βλέπω ποτε αγωνες πλουσιων αθλητικων σωματειων. Γιατι το ποδοσφαιρο ειναι ενα ανισορροπο άθλημα, μια αθλητικη κοινωνια φτωχων και πλουσιων, νικητων και χαμένων. (πχ η Barcelona κερδιζει οχι επειδη το αξιζει αλλα επειδη εχει λεφτα).
Ενας ανθρωπος όμως μου ειπε οτι με το να ακολουθω τη συγκεκριμένη "αξία" καταπιέζω τη ζωη μου, και χάνω ωραία πράγματα που θα μπορουσα να τα απολαυσω (πχ εναν ωραιο ποδοσφαιρικο αγώνα).
Άρα λοιπον μήπως πρέπει να γνωρίζουμε αν οι αξίες που έχουμε είναι παραγωγικές προς την ψυχική μας υγεία και μας κάνουν ευτυχισμένους?
Αντιθετως, η αξία ενος ανθρώπου μπορει να βγαινει μεσω του εθελοντισμού. Υπάρχουν πολλοι που πάνε πχ εθελοντες στον Ερυθρο σταυρο όχι για να βοηθησουν οπως λένε, αλλά επειδή η νοσηλευτικη/ιατρική είναι το ψώνιο τους, αλλά τελικά έγιναν περιπτεράδες στην απέναντι γωνία.
Άρα λοιπόν μήπως πρέπει να ερευνάμαι αν οι "αξίες" μας είναι αγνες και εκπροσωπουν πραγματικα τον χαρακτήρα μας ή αν είναι πλάνες κομπλεξικων αντιλήψεων και αποθημένων μας? Επίπλαστη αξία ή αληθινή?
Ουσιαστικα, όλοι έχουν απολυτες αξίες, απο τον ανύπαρκτο θεο μέχρι τον Χίτλερ, και αυτό βγαίνει απο τη καθημερινότητα τους, αλλά το θέμα είναι να έχουμε αυτογνωσία, ώστε να μπορουμε να διακρίνουμε καλύτερα ποιες αξίες είναι αληθινές και εκπροσωπούν την ιδιοσυγκρασία μας και ποιές όχι.
Επιπροσθέτως, κάποιοι έχουν ενσωματώσει τις αξίες τους στην καθημερινή τους ζωή. Κάποιος για παράδειγμα μπορεί να βοηθάει τους φτωχούς απέναντι κάθε μέρα, θεωρώντας οτι οι αξίες πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξη καθημερινά, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να κάνει πχ μια δωρεία στους φτωχους μια φορά κάθε 2 μήνες.
Η διαφορά είναι οτι ο πρώτος ζει με και από τις αξίες του, θεωρώντας τες ένα με τα πιστεύω του και τη φιλοσοφία του, ενώ ο άλλος διαχωρίζει τις αξίες απο την καθημερινή ζωή, θεωρώντας οτι κάνεις πράγματα που αξίζουν (δλδ πράγματα που εμπεριέχουν τις αξίες σου) μια φορά στο τόσο.
Άρα υπάρχει το ερώτημα του τι ρόλο παίζουν οι αξίες μας και κάτα πόσο τις κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα? Μήπως εντοπίζουμε και κωδικοποιούμε τις αξίες μας με ονειροπαρμενες σκεψεις τύπου "What if?" (πχ. What if ένα παιδάκι στεκοταν εξω απο τη πορτα μου και μου ζήταγε φαγητό?) Ή προσπαθούμε να κάνουμε αυτές τις αξίες πράξη καθημερινά? Η μήπως οι αξίες είναι τόσο μοναδικές που εμφανίζονται σε ειδικές περιστάσεις και όχι στην καθημερινή ζωή?
Οι αξίες, πέρα απο τη κουλτούρα, την οικογενεια, τη θρησκεια, τα σχολεια και ολες τις άλλες υποκουλτούρες την οποία μετείχαμε απο μικρά και διαμόρφωσαν εν μερει τις αξίες μας, βγαίνει και μέσα απο τις ιδιες μας τις πράξεις και απο τις τραυματικές μας εμπειρίες. Για παράδειγμα, ένας που κάποτε είχε καρκίνο, ή ενας που καποτε υπέφερε απο υπερβολικη παχυσαρκία,
μπορεί να έχει διαφορετικές αξίες απο αυτόν που δεν υπέφερε απο αυτές τις αρρώστιες.
Οσον αφορά τους γονεις, και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν, εγώ προσωπικά δεν έχω υϊοθετήσει πολλές αξίες και ιδεώδη απο την οικογένεια μου. Άρα ο ρόλος της οικογένειας είναι σχετικός και εδώ.
"Εδω σας θελω κοριτσια . Ενα μοναχα κλικ πανω σε δυσκολια ."
Εμεις τα αγόρια? :P