Results 31 to 39 of 39
-
22-11-2013, 11:02 #31
Επίσης, Μαρίνα μου δεν έχουμε μάθει να κάνουμε γενικά σωστή αξιόλογηση με βάση και
τις δικές μας ανάγκες κι έτσι η δυσκολία κι η συνεχής εσωτερική πάλη μέχρι να πάρουμε αποφάσεις, πηγάζει πάλι
από άγνοια ή ανεπαρκή γνώση για την κάλυψή τους.
Συνήθως, η αλλαγή κι η απελευθέρωση από καταστάσεις που μας βασανίζουν γίνεται σχεδόν αυτόματα όταν δούμε
και δεχτούμε τις αιτίες που τις προκάλεσαν. Μπορεί ωστόσο και να μην είμαστε κι έτοιμοι γι' αλλαγές κι
αυτό θα γίνει, όταν κατά την διάρκεια της αδράνειας ενισχυθούμε συναισθηματικά και ξεπεράσουμε τις ανασφάλειές μας.
Κι είναι αυτό που είπαμε ξανά, ότι μαθαίνουμε από νωρίς να ικανοποιούμε περισσότερο
τα θέλω των άλλων, σε βάρος των δικών μας, οπότε κι όλα τ' αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύουμε,
όπως θυμός, αγανάκτηση κ.λπ τελικά να μας αποδυναμώνουν ψυχικά και να μας εξαντλίουν και το χειρότερο να γίνονται απωθημένα...
" Πήραμε την ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή..." Λέει και το τραγούδι ή όπως λέει κι
ο χιώτης συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης: " Άλλο είναι τελικά η ζωή κι άλλο αυτό που ζούμε!... "
Ευτυχώς, που η τεχνητή κρίση που βιώνουμε σήμερα, μας αναγκάζει να ψάχνουμε και για την αληθινή μας ταυτότητα.Άσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις
- 26-11-2013, 00:16 #32
Κρατάω αυτό που λες μαρκέλα μου, για τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται, μας εξαντλούν και μας αποδυναμώνουν. Νομίζω πως αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κινητοποιηθούν ακριβώς για αυτό το λόγο.
27-11-2013, 23:27 #33
Πώς αποφορτίζουμε τα πολλά συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα?
ας πούμε πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την παθητικότητα, άλλοι τα νεύρα, άλλοι την κατάκριση και το κουτσομπολιό κλπ. Στα βιβλία αυτοβοήθειας αναφέρεται ότι πρέπει να αναγνωρίσω τί νιώθω, να το εντοπίσω και να το επεξεργαστω. Οκ!
Για να φτασω όμως στο σημείο να κινητοποιηθώ, πώς στο καλό το πετυχαίνω αυτό ?
27-11-2013, 23:33 #34
27-11-2013, 23:42 #35
Αυτό που λες μού το είχε πει μια γνωστή μου, το έκαναν σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα που πήγε. Και μάλιστα αφού είχαν γράψει το κατεβατό, πήγαν όλοι στη θάλασσα, και εκεί που περίμενε ότι θα διάβαζαν τί είχαν γράψει, τους είπαν να τα κάψουν και τις στάχτες να τις πετάξουν στη θάλασσα...
27-11-2013, 23:54 #36
04-12-2013, 21:24 #37
Μετά από ένα επώδυνο διαζύγιο που με έφερε σε επαφή με δυο ειδικούς του κλάδου, αλλά και μεσω εμπειριών τρίτων νομίζω οτι έχω πλέον κατασταλάξει στα χαρακτηριστικά ενός καλού ψυχολόγου..... Μέχρι στιγμής δεν εχω βρει ή ακούσει για κάποιον που να τα πληρή αθροιστικά. Αν έχει κάποιος από εσας θα χαρώ να μου στείλει pm!!!!!
1. Στην πρώτη συνεδρία να σου πει αναλυτικά τις σπουδές του, την κατεύθυνση που ακολουθεί, αν έχει εποπτεία και να συνάψετε ενα ξεκαθαρο θεραπευτικό συμβόλαιο.
2. Να μη βιάζεται να σε "ξεπετάξει" ( από τα τριάντα λεπτά να κρυφοκοιτάζει το ρολόϊ του ή να σε γειώνει του στυλ " σε πέντε λεπτά τελειώνει ο χρόνος μας" ανεξάρτητα αν εσύ εκείνη τη στιγμή είσαι αγκαλιά με το κουτί με τα χαρτομάντηλα. Ούτε όμως και να κάνει ατελείωτη συνεδρία γιατί τότε σταδιακά δεν έχεις την αίσθηση ότι μιλάς στον ψυχολόγο σου αλλά σε ένα φίλο σου.....
3. Να έχει διαμορφώσει ένα ζεστό χώρο και εννοείται ο χώρος υποδοχής να είναι ανεξάρτητος και οχι καθώς πηγαίνεις προς την έξοδο να έρχεσαι φάτσα - κάρτα πχ με την ομάδα μετά από εσένα ή την παλιά σου γειτόνισσα κοκ.
4. Η αμοιβή του να κινείται σε λογικά πλαίσια και να κόβει απόδειξη.....
5. Να είναι αυθεντικός, πχ χίλιες φορές να σου πεί " ρε παιδί μου δεν ταιριάζουν οι αύρες μας" και να διακόψετε από το να νιώθεις οτι ίσως ασφυκτιά μαζί σου. Επίσης να το "έχει δουλέψει καλά μέσα του" και οχι να κάνει προβολή επάνω σου.
6. Τέλος να έχει πραγματικό ενδιαφέρον για εσένα και την πρόοδο σου και δεν εννοώ μόνο κατα τη διάρκεια της θεραπείας ( με άλλα λόγια όταν έχεις τις προκαθορισμένες συναντήσεις = αμοιβή) Τι εννοώ; Να μην σου ανακοινώσει ξαφνικά στο τέλος μιας συνάντησης " Σήμερα ήταν η τελευταία μας συνάντηση, τα πήγες περιφημα , καλή τύχη και αν με χρειαστείς πάρε στη γραμματέα μου να τα πούμε! Επίσης όταν πλέον δεν παίρνει την εβδομαδιαία ή μηνιαία αμοιβή του να απαντήσει σε ένα εκτακτο τηλεφώνημα σου κλπ. Θα με εξέπληττε δε θετικά αν άκουγα ότι υπήρξε ένας ψυχολόγος που να σκέφθηκε το αυτονόητο: Η Μαρία, ο Λάκης, ο δείνα ήρθε σε εμένα σε μια δύσκολη φάση της ζωής του, κάναμε μαζί έναν αριθμό συναντήσεων, μου κατέθεσε την ψυχή του άραγε έναν χρόνο μετά τη λήξη της συνεργασίας μας σε τι κατάσταση είναι; Απέδωσε η θεραπεία; Προχώρησε τη ζωή του; Έχει πέσει σε κατάθλιψη; Ζει; Πέθανε; Μήπως χρειάζεται εκ νέου στήριξη αλλά δεν το εχει συνειδητοποιήσει ή διστάζει να επικοινωνήσει μαζί μου; Ας στείλω ένα μήνυμα ή ας σηκώσω για δυο λεπτά το τηλέφωνο καθαρά ανθρώπινα. Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα μου απαντήσουν ότι ο ψυχολόγος ειναι κατα βάση ένας επαγγελματίας σαν ολους τους άλλους. θα συμφωνήσω με τη μονη διαφορά ότι " δουλεύει" με την ανθρώπινη ψυχή με ότι αυτό συνεπάγεται.
04-12-2013, 22:10 #38
Με έχει απασχολήσει πάρα πολύ το θέμα του "καλού ψυχολόγου". από γνωστούς μου που ασκούν το επάγγελμα έχω διαπιστώσει ότι πρόκειται για άτομα ευφυή, με πολλές βιωματικές εμπειρίες και τεράστια αυτοπεποίθηση. έχουν επίσης το χάρισμα να σου προβάλλουν ότι είναι ξερόλες, γεγονός που σου δημιουργεί ασφάλεια ότι σε κατανοεί. Πιστεύω ότι είναι και χάρισμα, δηλ η εξυπνάδα να συνδέεις του τί σου λέει ο άλλος με θεωρίες που έχει διαβάσει αλλά και καταστάσεις που έχει ζήσει. Ένα λάθος όμως που έχω δει είναι ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, δηλ. μπορεί να σου προτείνουν λύσεις που ταιριάζουν στη δική τους ιδιοσυγκρασία αλλά όχι στη δική σου, οπότε και οι λύσεις δεν βοηθούν. δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ήμουν μέλος μιας ομάδας και είχα δηλώσει ότι είμαι πολύ ντροπαλή για να κάνω σχέση και τότε ο συντονιστής μου είπε" μπορείς να δοκιμάσεις με κάποιο μέλος της ομάδας εδώ και τώρα '', που φυσικά με έκανε να νιώσω ακόμα πιο πολυ ντροπή
05-12-2013, 22:30 #39
Μεγάλη υπόθεση ένας καλός ψυχολόγος......
Καταρχάς ένας καλός ψυχολόγος έχει πίσω του εναν άλλο ψυχοθεραπευτή γιατί συμβαίνει αυτό_?
Απλα γιατί πίσω μας βρίσκονται άνθρωποι που μας ωθούν στο τι και πως θα είμαστε η πως θα λειτουργούμε εμείς καλύτερα..
Ένας καλός ψυχολόγος βλέπει, έχει όσφρηση παραπανω ανεπτυγμένη, και παρακολουθεί σιωπηλά την κάθε κινηση.
Τα χέρια την ομιλία τον τόνο της φωνής τα ματια, το κουστούμι του πελατη ακόμα και την μυρωδιά του όταν είναι τετ α τετ ..
Απλός παρατηρητής στην αρχή με ανεπτυγμένες όλες τις αισθήσεις στο έπακρο να δει που χωλαινει ο πελάτης του.
Είναι σαν εναν πολύ καλό γυναικολόγο σε ακούει πρωτα, σου απαντάει και ας είναι ο χρονος του περιορισμενος λογω φόρτου εργασιας. Εσύ το βλέπεις όλο αυτο, το ασπαζεσαι και απλα αφηνεσαι στα χέρια του.
Έτσι λειτουργεί και ένας καλός ψυχολόγος, σε γεμίζει με αυτά που θα σου πει ποτε δεν αδειάζει, το άδειασμα ισοδυναμεί με το τέλος τελμα της ψυχικης ισορροπίας του ασθενή και πελάτη .
Ο ψυχολόγος φαντάζομαι δίνει την ώθηση εκινει ώστε ο πελάτης του να αντιληφθει την οδο, το στενάκι, η την λεοφορο που εχασε οδηγώντας..