Results 16 to 30 of 71
Thread: Γιατί ζούμε?
-
01-10-2007, 23:24 #16
Originally posted by kassi_21
Originally posted by Kleiw
Είναι φορές που μου φαίνονται όλα μάταια! Αν μπεις στο χορό θα αναγκαστείς να χορέψεις. \'Ομοια αφού σου δώσανε ζωή θα αναγκαστείς να την ζήσεις....
Αλλά πραγματικά........ βλέπω ανθρώπους να προσπαθούν με τόσο πάθος να καταφέρουν να ξεχωρίσουν στο κοινωνικό σύνολο και απορώ.......... και τι αν ξεχωρίσουν? Τί αν μαζέψουν λεφτά? Τί αν έχουν μια άνετη οικονομικά ζωή?
Ειδικά αυτούς που αναλώνονται στην δουλειά τους και στην οικονομική ευημερία δεν τους καταλαβαίνω! Και είναι πιο ευτυχισμένοι απο εμένα!
Προσπαθώ να κάνω πράγματα που μου αρέσουν και αυτό μου δίνει κάποια ικανοποίηση, αλλά παραμένω με την απορία!
Έχω την αίσθηση οτι μόνο σαν έναν περίπατο μπορώ να δώ την ζωή που μου δόθηκε......... χωρίς καμιά σημασία, χωρίς κάποιο βαθύτερο νόημα.
Αναρωτιέμαι αν η κατάθλιψη προκύπτει απο την επίγνωση οτι δεν έχει κανένα νόημα αυτό το θέατρο της ζωής (εκτός αν το νόημα είναι να καταστρέψουμε οτι φυσικό υπάρχει και να γεμίζουμε τη γη με πλαστικά σκουπίδια) ή εγώ τα βλέπω απλά μαύρα.
Εσείς γιατί ζείτε?
Η αλήθεια είναι οτι που καιρός για φιλοσοφία, οταν έχεις πιο σημαντικά προβλήματα να λύσεις !
Δεν έχω όμως λυμένα ολα τα προβλήματα μου.......... αν και δεν είμαι άνεργη, οπότε έχω να φάω ! ;)
Υποψιάζομαι οτι ενδεχομένως νιώθουμε ένα κενό και μια κατάθλιψη γιατί αντιλαμβανόμαστε την ματαιότητα των στόχων μας, την μοναξιά μας (που την ξεγελάμε με μερικούς φίλους) και την καταστροφική φύση μας (που δικαιολογούμε με ψευτικες ανάγκες)!
Γιατί έχουμε κάνει την ανθρώπινη ζωή υπέρτατη αξία? Για μένα η ΦΥΣΗ πρέπει να είναι υπέρτατη αξία!
Καλή νύχτα !
- 01-10-2007, 23:32 #17
Γιατί έχουμε κάνει την ανθρώπινη ζωή υπέρτατη αξία? Για μένα η ΦΥΣΗ πρέπει να είναι υπέρτατη αξία!
Καλή νύχτα !
οντως οπου και να γυρισεις βρωμαει ανθρωπιλα!!!
αυτη και τα προβληματα της....
Λες και δεν υπαρχει τιποτα αλλο στο πλανητη.
Αχθος αρουρης μια δουλεια.
02-10-2007, 00:28 #18
Νιώθουμε κενό και κατάθλιψη γιατί το μυαλό μας αναζητά τη δημιουργία, την δικαιολόγηση της ύπαρξής μας. Ο άνθρωπος μέσα από την εξέλιξη (και εννοώ από φυσιολογικής και ανθρωπολογικής πλευράς) έχει φτιαχτεί για να θέτει ερωτήματα, να μην επαναπαύεται, να παλεύει. Είναι κάτι καθαρά πλασματικό, ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο μυαλό μας επειδή έπρεπε να επιβιώσουμε, έχουν αντίκτυπο στη συνέχεια και σε άλλους τομείς.
Τα ζώα νομίζετε έχουν φιλοσοφικές ανησυχίες, τα ενδιαφέρει αν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα της ύπαρξής τους; Κι όμως ζουν μια χαρά, χωρίς να αναρωτιούνται γιατί ζούνε, προσπαθούν απλά να επιβιώσουν.
Και η μοναξιά έχει αξία για τον άνθρωπο επειδή είναι κοινωνικό \"ζώο\", άντε και γιατί η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχεια του είδους. Αν η επιβίωσή μας δεν εξαρτιώταν από την κοινωνικότητά μας τότε δε θα νιώθαμε καμία μοναξιά.
Η καταστροφική φύση μας υποβοηθείται από την αίσθηση που έχουμε ότι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί, άρα ότι έχουμε εξουσία.
Κλειώ, δε μου απάντησες ποιο θεωρείς ότι θα μπορούσε να είναι το νόημα.
Αυτό που είπα και στο προηγούμενο ποστ αλλά μάλλον δεν το ανέλυσα όπως έπρεπε είναι ότι αυτή η αναζήτηση για νόημα είναι προϊόν της ανθρώπινης σκέψης και αντίληψης και αυτό που θα την ευχαριστούσε θα έπρεπε να ήταν στα μέτρα της. Δηλαδή ψάχνουμε ένα νόημα για να μας απαντήσει στα δικά μας ερωτήματα που έχει δημιουργήσει το μυαλό μας και μόνο κάποιο που μπορούμε να το καταλάβουμε με τις περιορισμένες δυνατότητές μας και συμφωνεί με τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας είναι ικανοποιητικό.
Εγώ π.χ. πιστεύω σε κάποιο νοήματα αλλά α) είναι προϊόν της δικής μου σκέψης και παρατήρησης και β) δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν κάποιον άλλο, αλλά νιώθω μια χαρά με αυτά (άσχετα αν είναι απογοητευτικά)
02-10-2007, 00:30 #19
Καλά τι μίσος στο ανθρώπινο είδος;;;;Ούτε εγώ τέτοια...Βρε και η φύση και ο άνθρωπος και η ζωή όλα στο ίδιο τσουβάλι είναι............Κοίτα για ψυχίατρος δεν είμαι αλλά για φιλόσοφος μια χαρά....Μπας και αυτοί δεν ήταν καταθλιπτικοκάτι;;;;;;;;
02-10-2007, 20:45 #20
Originally posted by Aphelia
Νιώθουμε κενό και κατάθλιψη γιατί το μυαλό μας αναζητά τη δημιουργία, την δικαιολόγηση της ύπαρξής μας.
Την αναζητάει και δεν την βρίσκει ! Εκτός ίσως αν πλάσει κάποιον Θεό ή Θεούς !
Ο άνθρωπος μέσα από την εξέλιξη (και εννοώ από φυσιολογικής και ανθρωπολογικής πλευράς) έχει φτιαχτεί για να θέτει ερωτήματα, να μην επαναπαύεται, να παλεύει. Είναι κάτι καθαρά πλασματικό, ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο μυαλό μας επειδή έπρεπε να επιβιώσουμε, έχουν αντίκτυπο στη συνέχεια και σε άλλους τομείς.
Τα ζώα νομίζετε έχουν φιλοσοφικές ανησυχίες, τα ενδιαφέρει αν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα της ύπαρξής τους; Κι όμως ζουν μια χαρά, χωρίς να αναρωτιούνται γιατί ζούνε, προσπαθούν απλά να επιβιώσουν.
Μου λές οτι έχουμε Θεοποιήσει το μυαλό μας και τις ιδέες που γεννάει?! Οτι είναι απλά ένα ακόμη όπλο επιβίωσης και η επιβίωση είναι ο στόχος?Αρα σαν να μου λες οτι ζούμε για να επιβιώνουμε?!
Και η μοναξιά έχει αξία για τον άνθρωπο επειδή είναι κοινωνικό \"ζώο\", άντε και γιατί η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχεια του είδους. Αν η επιβίωσή μας δεν εξαρτιώταν από την κοινωνικότητά μας τότε δε θα νιώθαμε καμία μοναξιά.
Αυτό που λες για την μοναξιά πολύ μου άρεσε !! Θέλω να το σκεφτώ λίγο !
Λες να γεννιέται μέσα απο τα ενστικτά μας για επιβίωση μόνο αλλα να μην το συνειδητοποιούμε πάντα ?! Για παράδειγμα, νιώθω οτι για να επιβιώσω δεν χρειάζομαι κάποιον , μπορώ να τα καταφέρω μόνη μου (μέχρι να γεράσω τουλάχιστον), παρόλα αυτά αναζητώ την επαφή με τους άλλους και νομίζω οτι το κάνω για να καλύψω ένα συναισθηματικό κενό και υπαρξιακό ταυτόχρονα ! Λες να προέρχεται απο αρχέγονες πρακτικές ?!
Η καταστροφική φύση μας υποβοηθείται από την αίσθηση που έχουμε ότι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί, άρα ότι έχουμε εξουσία.
Εχουμε πράγματι την αίσθηση οτι είμαστε ξεχωριστοί ! Το ανθρώπινο είδος ! Ακόμα και η θρησκεία αναφέρεται στην ανθρώπινη ψυχή !! Τα ζώα δηλαδή είναι άψυχα? Παράδεισος ή κόλαση δεν υπάρχει για αυτά? Εστω δεν έχουν μυαλό(??) και άρα δεν επιλέγουν αλλά δρούν με το ένστικτο! Αυτο σημαίνει οτι δεν έχουν ψυχή?
Κλειώ, δε μου απάντησες ποιο θεωρείς ότι θα μπορούσε να είναι το νόημα.
Νομίζω οτι πήραμε τη ζωή μας λάθος ! Σαν κοινωνία ! Ισως και γι\'αυτό δυσκολεύομαι να βρώ νόημα! Και του εαυτού μου είμαι κριτής! Τόση κατανάλωση! (Επιβαλλόμενη όμως απο την κοινωνία) Ζωή μακρυά απο τη φύση και εναντίων της φύσης! Ανταγωνιστικές σχέσεις και αποξένωση! Εγωισμός και ατομικισμός ! κ.α. Παραλάβαμε ένα περιβάλλον σε ισορροπία και τώρα ισορροπία δεν υπάρχει ! Δεν βάλαμε μέτρο στον εαυτό μας. Ξεφύγαμε ! Θεοποιήσαμε το ανθρώπινο είδος, αλλά εγώ δεν βλέπω να λειτουργούμε με αρμονία και ευθύνη ! Μόνο με κτητικότητα ! Τι νόημα έχει αυτή τη ζωή? Και μετά το θάνατο τι? Θα μου πείτε απόλαυσε τη ζωή, ζήσε όπως θέλεις και βρές αυτά που θέλεις απο την ζωή ! Οπως είπα δεν βγάζω τον εαυτό μου απ\'έξω ! Και εγώ παρασύρομαι απο τους ρυθμούς και απο τα \'\'ιδανικά\'\'(που μόνο ιδανικά δεν είναι κάποιες φορές) της κοινωνίας μας! Είναι θέμα επιβίωσης,ίσως!
Αυτό που είπα και στο προηγούμενο ποστ αλλά μάλλον δεν το ανέλυσα όπως έπρεπε είναι ότι αυτή η αναζήτηση για νόημα είναι προϊόν της ανθρώπινης σκέψης και αντίληψης και αυτό που θα την ευχαριστούσε θα έπρεπε να ήταν στα μέτρα της. Δηλαδή ψάχνουμε ένα νόημα για να μας απαντήσει στα δικά μας ερωτήματα που έχει δημιουργήσει το μυαλό μας και μόνο κάποιο που μπορούμε να το καταλάβουμε με τις περιορισμένες δυνατότητές μας και συμφωνεί με τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας είναι ικανοποιητικό.
Εγώ π.χ. πιστεύω σε κάποιο νοήματα αλλά α) είναι προϊόν της δικής μου σκέψης και παρατήρησης και β) δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν κάποιον άλλο, αλλά νιώθω μια χαρά με αυτά (άσχετα αν είναι απογοητευτικά)
Πως νιώθεις μια χαρά , αν είναι απογοητευτικά ? Είναι λίγο ασυμβίβαστα συναισθήματα!
02-10-2007, 22:51 #21
Μου λές οτι έχουμε Θεοποιήσει το μυαλό μας και τις ιδέες που γεννάει?! Οτι είναι απλά ένα ακόμη όπλο επιβίωσης και η επιβίωση είναι ο στόχος?Αρα σαν να μου λες οτι ζούμε για να επιβιώνουμε?!
Originally posted by Aphelia
Πως νιώθεις μια χαρά , αν είναι απογοητευτικά ? Είναι λίγο ασυμβίβαστα συναισθήματα!
Αλλα ειναι δικα της κι αν θελει πραγματικα, θα τα κανει πυργους: \"Φτιαχνουμε θεους κ παλευουμε μ\' αυτους\" Χ. Χεσε.
03-10-2007, 01:48 #22
Kanenas να είσαι σίγουρος οτι θέλω να καταλάβω! Γι\'αυτό και ρωτάω! Χαίρομαι πάντως που είναι τα πράγματα τόσο προφανή σε σένα, γιατί αυτό σημαίνει οτι μπορείς να με βοηθήσεις να δώ την \'\'αλήθεια\'\' σου!
Ας το πιάσουμε απο την αρχή !
Συμφωνούμε όλοι νομίζω οτι είναι σημαντικό να βρούμε το νόημα της ζωής γιατί αυτό θα μας δείξει πως πρέπει να ζούμε, ποια πρέπει να είναι τα ιδανικά, οι περιορισμοί και οι στόχοι μας ωστε να κάνουμε \'\'σωστές\'\' επιλογές και να νιώθουμε γεμάτοι και χαρούμενοι ! Είναι κατα κάποιον τρόπο ο οδηγός ωστε να μπορούμε να ελέγχουμε αν είμαστε σε σωστό δρόμο !
Τώρα : Υπάρχει συμπαντικό νόημα? Ενδεχομένως να υπάρχει και να μην μπορούμε να το συλλάβουμε με το μυαλό μας! Η απάντηση όμως που θα δώσουμε σε αυτή την ερώτηση, η πίστη μας αν θές, θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ζούμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα!
Ετυχε και δημιουργηθήκαμε μέσα απο μια διαδικασία εξέλιξης και μέσα απο την πάλη για επιβίωση καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα? Με άλλα λόγια , απλά έτυχε (και πέτυχε;)) χωρίς η πορεία μας να έχει κάποιο συμπαντικό νόημα, χωρίς να υπάρχει ψυχή και κάτι μετά το θάνατο...... Και επομένως , το νόημα για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικό , σε αυτή την σύντομη ζωή που του έτυχε και να επιλέξει είτε να γευτεί τη ζωή στο έπακρο, είτε να προσφέρει κοινωνικό έργο είτε να βγεί ο πιο δυνατός είτε να προστατεύσει το περιββάλον είτε ............... είτε ...............Ακόμα και τότε έχουμε επιλογή ! Ομως τότε όλες οι επιλογές είναι \'\'σωστές\'\' ! Και οι περισσότεροι θα επιλέξουν με κανόνες επιβίωσης ! Θα μπορούσαμε ακόμα και να απαρνηθούμε κάθε αξία κοινωνική ακόμα και την αξία της ανθρώπινης ζωής αν δεν είχε για μας κοινωνικό αντίκτυπο ! Ή πιο εύκολα θα μπορούσαμε να χειριστούμε τους κοινωνικούς κανόνες όπως μας βολεύει και όσο μας παίρνει ! Κάτι που κάνουν άνθρωποι στις μέρες μας και χωρίς τύψεις μερικές φορές ! Και όλα αυτά μπορεί να είναι κοινωνικά \'\'λάθος\'\' αλλά μέχρι εκεί !
Για να μην παρεξηγηθούμε, ανήκω στους ανθρώπους, που αν και δεν παίρνω θέση στην ύπαρξη Θεού, έχω βάλει στο νού μου αξίες και ιδανικά που καθορίζουν εν μέρη τη πορεία μου !
Γι\'αυτό και ανέφερα πρίν οτι πιστεύω οτι έχουμε πάρει την ζωή μας λάθος !! Συμφωνα πάντα με τις δικές μου ιδέες, θα έπρεπε να ζούμε κρατώντας τις ισορροπίες και ελέγχοντας τη δύναμη μας ! Δεν βλέπω όμως κάτι τέτοιο γύρω μου και βλέπω να παρασέρνομαι και εγώ απο φόβο σε πράγματα υπερβολικά και ανούσια ! (π.χ. καταναλωτικές τάσεις)
Μπορώ να δώσω στον εαυτό μου διεξόδους χαράς και ευχάριστης ασχολίας . Δεν μπορώ όμως να βρώ λύση στο ερώτημα \'\'γιατί ζούμε\'\' ! Και φοβάμαι οτι μπορεί να έτυχε και πέτυχε ! Οσο για το πως θα ήθελα να ζούμε, απέχουμε αρκετά απο την ιδανική μου εικόνα (σαν κοινωνία)!
Εσυ kanenas οταν λες οτι είμαστε κατι παραπάνω απο το μυαλό μας, πόσο παραπάνω εννοείς? Υπάρχει ψυχή? Πάντως τα ζώα (που αναφέρει η Aphelia) ζούν καθαρά με κανόνες επιβίωσης και δεν προβληματίζονται θέτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα! Και εμείς με τους κανόνες επιβίωσης φτάσαμε να χάσουμε το μέτρο ! Η επιβίωση απέναντι στη φύση κατέληξε να την καταστρέψει και τώρα έγινε επιβίωση στο κοινωνικό σύνολο, που φαίνεται οτι και εκεί ο πιο δυνατός κερδίζει !
Υπάρχουν ηθικά ζητήματα? Ποιος τα θέτει? Γιατί τα θέτει? (θα έχεις ακούσει βέβαια άτομα να θέτουν αξίες που δεν τηρούν, αλλά που θυμώνουν οταν οι άλλοι δεν τις τηρούν. π.χ. άντρες να ισχυρίζονται οτι είναι ανήθικο για μια γυναίκα να κερατώσει ενώ δεν είναι για εκείνους, μαμάδες που ζητάνε απο το παιδί τους να μην λέει ψέμματα ενώ αυτές λένε, ηγέτες που μας παραμυθιάζουν με ιδανικά για να μπορούν να μας χειραγωγούν ευκολότερα)
Τι είμαστε? Γιατί είμαστε εδώ?
03-10-2007, 03:29 #23
Χμ, στο περίπου το έπιασε ο kanenas αυτό που εννοούσα με το μια χαρά αλλά απογοητευτικά.
Νιώθω μια χαρά με αυτά γιατί εγώ πιστεύω ότι έτσι είναι και δε χρειάζεται να ψάξω άλλο για το νόημα (δεν είναι και το πιο ευχάριστο να αναζητάς τις απαντήσεις, να αμφισβητείσαι κλπ). Καλύπτουν πολλά πράγματα, τα έχω ταιριάξει στο μυαλό μου. Είναι απογοητευτικά γιατί κι εγώ ενδόμυχα θα ήθελα έναν οδηγό για το πως να ζήσω, έναν Θεό να με προστατέψει, ένα νόημα που να ταιριάζει με αυτά που μάθαμε να αναζητάμε. Και το να μη πιστεύω ότι φτιάχτηκα με έναν απώτερο σκοπό, π.χ. να κάνω καλό στους άλλους ανθρώπους ή ότι πρέπει να ζήσω γιατί ο δημιουργός μου το θέλει και θα με επιβραβεύσει κιόλας αν ακολουθήσω τους κανόνες του μου δημιουργεί πρόβλημα μερικές φορές στη θέληση για ζωή. Άσε που ακούγονται τόσο πεζά.
Από την άλλη προσπαθώ να θυμάμαι ότι δεν είναι απλά τα πράγματα.
Όπως τα βλέπω εγώ δεν υπάρχει ένα συμπαντικό νόημα που να καλύπτει τα πάντα.
Υπάρχουν πολλά νοήματα ή αρχές σε κάθε επίπεδο. Το μεγαλύτερο σύνολο επηρεάζει τα υποσύνολά του.
Σε επίπεδο σύμπαν υπάρχουν οι νόμοι των υλικών, των δυνάμεων κλπ, οι τάσεις όπως η διαστολή του σύμπαντος και το τυχαίο.
Σε επίπεδο γης υπάρχουν οι νόμοι που ισχύουν για αυτή σύμφωνα με τη θέση της στο σύμπαν, τα υλικά από τα οποία αποτελείται κλπ.Φυσικά ισχύουν και εδώ τα προηγούμενα όπως π.χ. το τυχαίο.
Στα έμβια όντα εκτός από τα παραπάνω ισχύει το νόημα της επιβίωσης και η εξέλιξη. Μπορεί να υπάρχουν τυχαίες μεταλλάξεις αλλά αυτά που επιβιώνουν είναι κατάλληλα για τις δεδομένες συνθήκες. Επειδή όμως τα έμβια όντα άρχισαν να έχουν ένστικτα και συναισθήματα, το αίσθημα της ανάγκης για επιβίωση καταγράφηκε στα γονίδιά τους και συγχρόνως ενίσχυσε τις πιθανότητες για επιβίωση.
Κι ερχόμαστε στους ανθρώπους που εκτός από τα ένστικτα και τα συναισθήματα έχουμε και τη σκέψη. Επιπλέον ο άνθρωπος είναι κοινωνικό \"ζώο\" οπότε επηρεάζεται πολύ από τη συμβίωσή του με τους άλλους. Κατά την άποψή μου οι έννοιες του καλού και του κακού δημιουργήθηκαν λόγω της ανάγκης για επιβίωση. Αυτά έχουν καταγραφεί μέσα μας ως πληροφορίες και ανάλογα νιώθουμε τα συναισθήματα. Η αναζήτηση της αγάπης, της ευτυχίας, της δημιουργίας, της προσωπικής εξέλιξης κ.α. έχουν ξεκινήσει όλα από το πρωταρχικό αίσθημα της ανάγκης για επιβίωση αλλά έχουν εμπλουτιστεί και ενδυναμωθεί στην πορεία από την αντίληψη του κοινωνικού συνόλου για αυτά, την επιβράβευση, το κατά πόσο ευχάριστα είναι για τον καθένα.
Το κοινωνικό σύνολο έχει δυναμική από μόνο του από τη στιγμή που οι σχέσεις μας μαζί του ορίζουν το πως νιώθουμε, το πως σκεφτόμαστε. Άρα δεν είναι άκυρο να πούμε ότι υπάρχει νόημα του κοινωνικού συνόλου, η εξέλιξη, η δημιουργία, η ευμάρεια των μελών του.
Και μετά ο κάθε άνθρωπος μπορεί να θέσει το δικό του νόημα. Δεν είναι ανάγκη να μας το έχει εμφυτεύσει κάποιος για να υπάρχει, είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Κάποιος μπορεί να νιώθει καλά με το να βοηθάει τους συνανθρώπους του, να σώσει τον κόσμο, να γίνει πλούσιος. Αυτό είναι το δικό του νόημα.
Γιατί ζούμε; Γιατί έχουμε αυτή την ευκαιρία. Το πως θα χρησιμοποιήσει ο καθένας τη ζωή του είναι δικό του θέμα. Θέλει να νιώθει καλά, θα επιδιώξει αυτά που τον κάνουν να νιώθει καλά.
Το ότι επηρεαζόμαστε από ένα σωρό σκέψεις, χημικές διεργασίες, κοινωνικά δεδομένα, πληροφορίες, εμπειρίες κλπ το κάνει πολύπλοκο.
03-10-2007, 10:07 #24
Aphelia μου είναι σαφής η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου ! Απλά θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις και μου απαντάς αν θέλεις μονολεκτικά.
Με άλλα λόγια ο άνθρωπος δημιούργηθηκε μεσο μιας εξελικτικής πορείας προς την επιβίωση?
Δεν έχει ψυχή , δηλ δεν έχει κάποια \'\'συμπαντική ή θεική\'\' πνοή μέσα του οπότε ο θάνατος σημαίνει ολοκληρωτικός θάνατος ?
Είμαι τελικά ελεύθερος να επιλέξω το νόημα που θέλω στη ζωή μου, οταν σαν κοινωνικό ον νιώθω οτι πρέπει να ακολουθήσω κάποια κοινωνική τάση?
Ισως βέβαια να έχω μικρές ελευθερίες αλλά σε βασικά ζητήματα η κοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο!
Η ανάγκη μας για νόημα , ιδανικά και αξίες δημιουργήθηκε και αυτή μέσα απο την εξελικτική μας πορεία και την κοινωνική μας υπόσταση ?
Φαντάζομαι τις απαντήσεις σου ! Καταλαβαίνω το κενό που αφήνει μια θεώρηση ανυπαρξίας του Θεού αλλα απο μεριάς μου υπάρχει και ο φόβος οτι μπορεί να κάνω λάθος και να υπάρχει συμπαντικό νόημα το οποίο αν δεν συνειδητοποιήσω θα έχω πορευτεί λάθος με μη αντιστρέψιμες διαδικασίες !! Αναρρωτιέμαι πως είναι να είσαι σίγουρος οτι δεν υπάρχει Θεός και συμπαντικό νόημα ! Σίγουρος όμως !
03-10-2007, 15:36 #25
1. Με άλλα λόγια ο άνθρωπος δημιούργηθηκε μεσο μιας εξελικτικής πορείας προς την επιβίωση?
2. Δεν έχει ψυχή , δηλ δεν έχει κάποια \'\'συμπαντική ή θεική\'\' πνοή μέσα του οπότε ο θάνατος σημαίνει ολοκληρωτικός θάνατος ?
3. Είμαι τελικά ελεύθερος να επιλέξω το νόημα που θέλω στη ζωή μου, οταν σαν κοινωνικό ον νιώθω οτι πρέπει να ακολουθήσω κάποια κοινωνική τάση?
3β. Ισως βέβαια να έχω μικρές ελευθερίες αλλά σε βασικά ζητήματα η κοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο!
4. Η ανάγκη μας για νόημα , ιδανικά και αξίες δημιουργήθηκε και αυτή μέσα απο την εξελικτική μας πορεία και την κοινωνική μας υπόσταση ?
5. απο μεριάς μου υπάρχει και ο φόβος οτι μπορεί να κάνω λάθος και να υπάρχει συμπαντικό νόημα το οποίο αν δεν συνειδητοποιήσω θα έχω πορευτεί λάθος με μη αντιστρέψιμες διαδικασίες !! Αναρρωτιέμαι πως είναι να είσαι σίγουρος οτι δεν υπάρχει Θεός και συμπαντικό νόημα ! Σίγουρος όμως !
2. Οχι, δεν εχει. Ναι, ολοκληρωτικος θανατος.
3. Εισαι δημιουργημα της κοινωνιας, μα η κοινωνια δεν ειναι μονοδιαστατη. Υπαρχουν κενα κι αντιφασεις στις απαιτησεις της απο εσενα. Αυτο σημαινει πως δεν εισαι ακριβες αντιγραφο- μπορεις να αυτονομηθεις κ να επιλεξεις να γινεισ- σχετικα- αυτοφωτη
3β. Ο βαθμος ελευθεριας ειναι εν μερει κοινωνικα κι εν μερει ατομικα προσδιοριζμενος
4. Ναι
5. Μεγαλυτερο ξοδεμα της ζωης θα ηταν μια ζωη να ψαχνεις για το νοημα. Δες τι θελεις κ φροντισε να το ζησεις. Ολα ταλλα ειναι μεγαλα λογια κ προφασεις.
03-10-2007, 16:34 #26
Εϊναι περίεργο, αλλά οι απόψεις μου για διάφορα ζητήματα νομίζω ότι φαίνονται αντιφατικές στους άλλους.
Ναι, ο άνθρωπος δημιουργήθηκε μέσω μιας εξελικτικής πορείας προς την επιβίωση.
Ναι, για μένα υπάρχει ψυχή αλλά ίσως όχι με την έννοια που της δίνουμε συνήθως. Πιστεύω ότι η ενέργεια δε χάνεται αλλά προχωράει την πορεία της με άλλη μορφή. Το αν αυτή η μορφή έχει συναίσθηση της ύπαρξής της δε το γνωρίζω. Η δημιουργία στο σύμπαν αφήνει τα σημάδια της. Δεν αποκλείω παράλληλα σύμπαντα, διαφορετικά επίπεδα κλπ. Οι απόψεις μου έχουν διαμορφωθεί για το συγκεκριμένο επίπεδο και σύμπαν που ζούμε και έχουμε αντίληψη επ\'αυτού.
Παραπάνω σκέψεις που μου αρέσει να τις πιστεύω αλλά δεν έχω ενδείξεις για αυτές είναι ότι η ενέργεια μας που δε χάνεται με το θάνατό μας επηρεάζεται από το βάρος των συναισθημάτων μας και της ζωής μας ως άνθρωποι. Επηρεάζεται δηλαδή από οποιαδήποτε μορφή παίρνει. Ότι η έννοια της δημιουργίας στο σύμπαν, της συνέχισης (και που στα έμβια όντα εκδηλώνεται ως επιβίωση) έχουν σχηματίσει κάποιες βασικές αρχές καλού και κακού.
Δεν είναι μόνο ότι η κοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι ότι οι σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, τα ένστικτά σου έχουν ήδη κάποια καθορισμένα πράγματα μέσα σου. Είσαι όσο ελεύθερος νιώθεις εσύ ότι είσαι. Η ελευθερία έχει σημασία έτσι κι αλλιώς γιατί εκδηλώνεται ως ανάγκη μέσα μας και από κάπου έχει διαμορφωθεί. Οι μελισσούλες που έχουν μια προκαθορισμένη πορεία ζωής λες να νιώθουν την ανάγκη για ελευθερία;
Ναι. Έχουμε επιπλέον την εμπειρία ότι όλα από κάπου δημιουργούνται και δε μας κάθεται καλά αν αυτό δεν ισχύει για το σύμπαν.
Αυτά που ανέφερα πιο πάνω περί ψυχής με βοηθάνε εμένα να πορεύομαι γιατί συμμορφώνομαι κατά κάποιο τρόπο με κάποιες αρχές. Όπως είπα όμως είναι καθαρά οι απόψεις μου, αυτές που έχω διαμορφώσει για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στα ερωτήματά μου. Από τη στιγμή που δεν αντιφάσκουν με τις γνώσεις μου, δε μου δημιουργούν πρόβλημα για περαιτέρω αναζήτηση. Δε μπορώ να είμαι σίγουρη, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τρόπος κιόλας για να σιγουρευτώ.
03-10-2007, 21:33 #27
Ενδιαφέρον ! :)
Aphelia και εγώ αφήνω το ενδεχόμενο να υπάρχει κάτι παραπάνω ανοικτό .......... με είχε βοηθήσει και πολύ στο θάνατο του πατέρα μου !
Kanenas με εκπλήσει η σιγουριά σου ! Και γιατί είναι ξόδεμα να ψάχνεις για το νόημα και δεν είναι ξόδεμα όλα τα υπόλοιπα που κάνουμε καθημερινά ? Την ζωή την ζείς με ποικίλους τρόπους ! Αλλα και να μην την ζήσεις και περάσεις νωρίτερα στην ανυπαρξία, τί έγινε ? (απο τη στιγμή που δεν υπάρχει ψυχή δεν θα αισθάνεσαι τίποτα μετα, άρα δεν θα μπορείς να μετανοιώσεις για οτι έκανες ή δεν έκανες) Σε ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις !
Καλη νύχτα !
04-10-2007, 14:48 #28
Kanenas με εκπλήσει η σιγουριά σου !
1. Και γιατί είναι ξόδεμα να ψάχνεις για το νόημα και δεν είναι ξόδεμα όλα τα υπόλοιπα που κάνουμε καθημερινά ? Την ζωή την ζείς με ποικίλους τρόπους !
2. Αλλα και να μην την ζήσεις και περάσεις νωρίτερα στην ανυπαρξία, τί έγινε ? (απο τη στιγμή που δεν υπάρχει ψυχή δεν θα αισθάνεσαι τίποτα μετα, άρα δεν θα μπορείς να μετανοιώσεις για οτι έκανες ή δεν έκανες)
1. Ο,τιδηποτε αληθινο δεν ειναι ξοδεμα. Αρκει να το ζεις- οχι να το διαολογιζεσαι.
2. Απολυτως τπτ δεν εγινε. Αυτο ειναι το προβλημα. Μπορουσες να κανεις κατι με τη ζωης σου, δεν το επραξες κ τωρα πια δεν προκειται να υπαρξει καμια επανορθωση.
05-10-2007, 00:45 #29
παντως αυτη η ζωη που ζουμε με εχει κανει να μην θελω να πιστευω σε καμια μεταθανατια
αρκειιιιιιιιιιι!!!!!!!well keep on tryin
Tread that fine line
till the end of time..
08-10-2007, 15:54 #30
εγω ζω , γιατι εαν δεν ζουσα πολλοι απο τους φιλους γνωστους θα ηταν πολυ δυστιχισμενοι , που τους προφερω το γελοιο στα χειλη τους απλοχερα και ενα χαμογελο να φτανει στα αυτια λες και εχουν κανει λιφτινγ..
Καρδιακή ανεπάρκεια και άγχος
18-06-2025, 14:03 in Σωματόμορφες Διαταραχές (Υποχονδρίαση, Αρρωστοφοβία κτλ)