Μετανάστευση: Διλληματα και φοβίες
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12

Unhappy Μετανάστευση: Διλληματα και φοβίες

Καλησπερα σας.

Διαλέγω να ποστάρω στη κατηγορία "Αγχος/φοβιες" γιατί μου φαινεται ως η καλυτερη κατηγορια που εκπροσωπει τον προβληματισμο μου, αν και δεν είναι καν τοσο σοβαρη οσο οι άλλες που υπάρχουν εδώ.

Τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίζω το μεγαλύτερο δίλλημα της ζωής μου, και αυτό είναι η μετανάστευση σε άλλη χώρα.

Προβληματίζομαι διότι είναι μια επιλογή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τρόπο και τη ποιότητα ζωής μου. Το θεωρω τοσο σοβαρο οπου σκεφτομαι για πρωτη φορα στη ζωη μου να δω ψυχολογο.

Το θεμα με προβληματίζει 2 χρόνια, δηλαδή απο τότε που σπούδαζα, αλλά πλέον έχω τελειώσει τις σπουδές και μπαίνω στρατό, άρα πρέπει να πάρω την οριστική μου απόφαση για το τι στο καλό πρέπει να κάνω στη ζωή μου. Υπάρχουν ενα σωρό θετικά και αρνητικά και στις δύο αποφάσεις, και ως τελειομανής τύπος, θέλω να είμαι σε θέση να προβλέψω με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται το πως μπορεί να διαμορφωθεί η ζωή μου μετά την απόφαση, αρα θα με βοηθούσε ιδιαίτερα αν μου πείτε τη γνώμη σας και το τι θα κάνατε στη θέση μου.
    Ειδικα αν καποιος ζει στο εξωτερικο και εχει παρομοια εμπειρια.

Βασικά εχω κατηγοριοποιησει μεσα μου τα διλημματα που εχω σε 4 κατηγορίες, οι οποιες θα σας στις παρουσιασω παρακατω. Περιμένω να παρετε το θεμα σοβαρα αν γινεται και να βοηθησετε με τις αποψεις σας.

Το πρωτο διλλημα/ερωτημα που με προβληματιζει παρα πολύ ειναι το εξης:

1.Ρεαλισμός+κομφορμισμός(Ελ λάδα) Vs Ρομαντισμός+αντισυμβατισμ� �ς(Εξωτερικό)

Παρατηρώντας τη συντριπτικη πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, θα παρατηρήσουμε οτι η πλειοψηφια αυτών ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά στην Ελλάδα και δε βρίσκει, έστω και με 500 ευρώ. Ο εργασιακός τομέας ίσως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να "τη κάνεις", εγώ όμως δεν ανήκω στην ίδια κατηγορία.
    Ο πατέρας μου έχει μια επιχείρηση που βγάζει κοντά στα 2500-3000 ευρώ το μήνα. Δεν είναι φυσικά τόσο καθαρά διότι πολλά απο αυτά τα χρωστάμε στους προμηθευτές που φέρνουν το εμπόρευμα. Εγω δουλεύω σε αυτήν την επιχείρηση. Αντίθετα λοιπόν απο τη πλειοψηφία των παιδιών, εγώ είμαι μάλλον σε πιο ευνοϊκή κατάσταση. Το να έμενα λοιπόν στην οικογενειακή επιχειρηση, φαίνεται οτι το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή, διότι πολύ απλά μου προσφέρει έτοιμη πελατεία και ένα κομμάτι ψωμί. Είναι λοιπον μια επιλογη που θεωρειται απο μενα ρεαλιστική, και γιατί οχι, κομφορμιστικη.

Απο την άλλη, είναι το εξωτερικό. Πόσο γελοίο πιστευετε οτι θα ήταν ένας άνθρωπος που έχει δική του επιχειρηση, και μαλίστα σε μια ωραια πολη (δεν μενω Αθήνα), να τα παρατήσει όλα και να φύγει εξωτερικο??
    Το πρόβλημα εδω είναι οτι δεν απολαμβάνω την δουλειά που κάνω. Δεν μου αρέσει να πουλάω ψιλικά και εποχιακά είδη. Δεν μπορω να σπαταλησω τη ζωη μου μαθαινοντας πως να πουλαω καλσον, ομπρελες, ψαλιδια (Ημαρτον) βρακια, καλτσες και σουτιεν. Δεν νοιωθω χρήσιμος προς τη κοινωνία. Απο παλιά μια απο τις κύριες και κυρίαρχες επιθυμίες καριέρας που είχα ήταν να σπουδάσω διοικηση δημόσιας υγείας και να δουλεύω σε εθνικά project στο εξωτερικό, να εργάζομαι σε project προωθησης, πρόληψης και μείωσης διαφόρων αρνητικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με την υγεία οπως παχυσαρκια, αλκοολισμό και άλλα σε μια πόλη/κοινότητα, οργάνωση και επίβλεψη νοσοκομειων, συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικα/πολιτιστικα/αθλητικα event σε όλο το κόσμο που έχουν να κάνουν με την υγεία, καταγραφή και μελέτες πάνω στη προσπάθεια μείωσης και ελάττωσης μιας νόσου κλπ κλπ κλπ. Είναι ένα επάγγελμα που με γεμίζει και ξέρω οτι μπορώ να το καταφέρω. Βασικά είμαι σίγουρος οτι έχω και θα αναπτυξω και τα υπολοιπα απαραιτητα προσόντα για να γίνω πετυχημένος πάνω σε κάτι τέτοιο.

Έτσι λοιπον υπάρχει το παραπάνω δίλλημα του να μείνω στην μικρο-επιχειρηση μας, στην οποια εχω ηδη καταστρωσει καποια επιχειρηματικα σχεδια που θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα μας. Απο την άλλη, ΚΑΠΟΙΑ απο τα είδη που πουλάμε εμείς τα παρέχουν μόνο 1-2 μαγαζιά πλέον και θα μπορούσε να μου δώσει ανταγωνιστικό πλεονεκτημα, αλλα ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ αυτο επιβεβαιωνει το γεγονος οτι το είδος μας σιγα-σιγα αργοπεθαίνει και οτι αυτα που πουλαμε στο μελλον θα τα προσφερουν τα σουπερ μαρκετ.

Εσας θα σας φαινοταν λογικο ενας ανθρωπος που εχει δικη του επιχειρηση? Πιστευετε οτι στη καριερα πρεπει να κυνηγαμε το επαγγελμα που μας ταιριαζει ή αυτο είναι κατι "αλαζονικο" εν καιρο κρίσης και πρέπει να βολευομαστε με τα σιγουρα πράγματα?

2: Απλότητα (Ελλάδα) Vs Προβλήματα (Εξωτερικό).

Με τον παραπάνω τίτλο εννοώ οτι αν μείνω στην ΕΛλάδα, όλα πλέον θα είναι απλά στη ζωη μου. Θα ειμαι κοντα στους γονεις μου, στους γνωστους, ξέρω πως να "τρεχω" την επιχειρηση μου, (τα βασικά δηλαδή), θα ειναι πιο ευκολο να βρω καποιο σπιτι, θα έχω ευκολη προσβαση στην ωραια Εληνικη ζωη, οπως στις παραλιες τα καλοκαιρια, τις βολτες και τους ζεστους ανθρώπους, και ολα τα θετικα που προσφερει το Ελληνικο κλιμα και ιδιοσυγκρασια.

Στο εξωτερικο απο την αλλη, θα αντιμετωπισω διαφορα προβληματα. Θα πρεπει να βρω πανεπιστημιο (δλδ εχω βρει πολλα, και με καποια εχω επικοινωνησει, αλλα υπαρχει διαφορα μεταξυ της επικοινωνιας και του τελικου "deal") θα πρεπει να βρω part-time δουλειά, καθώς δεν γνωριζω τις γλωσσες που μιλουν στη Β.Ευρωπη και θα εχω μειονεκτημα εναντι των ημεδαπων διεκδικητων, θα πρεπει να βρω και να μεινω σε σπιτι, (δηλαδη αυτο που οι Δανοι και οι Ολλανδοι αποκαλουν "σπιτι"...), να πηγαινω απο αγγελια σε αγγελια και απο συγκατοικηση σε συγκατοικηση. Δεν με απασχολει να σπαταλησω τα νεανικα μου χρονια μεσα στη μιζερια (ειμαι 23 χρονων) αλλα οχι και τοσο ρε γμτ.

3: Μικροαστικες και κομπλεξικες αντιληψεις λογω ηλικιας.

Εδω εννοω το εξης θεμα: Η διαμορφωση και η ιδιοσυγκρασια ενος ανθρωπου εχουν διαμορφωθει ήδη απο την ηλικια των 20 χρονών. Αυτο σημαίνει, οτι μέχρι την ηλικα των 19-21 χρονων, ημουν αρκετα φιλελευθερος και ανοιχτομυαλος σε νεες προτασεις πανω σε νεο τροπο ζωης και ευκαιρίες. Τωρα, στα 23 μου, εχω "παραξενεψει" καπως, με την εννοια οτι η ιδιοσυγκρασια μου, οι προτιμησεις μου, ο τροπος συμπεριφορας μου κλπ κλπ εχουν επηρεαστει απο την Ελληνικη κουλτουρα και πλεον ειναι πιο δυσκολο για μενα να τα εγκαταλειψω ολα αυτα για να ενστερνιστω μια ξενη κουλτουρα. Για παραδειγμα, παλαιοτερα δεν ειχα προβλημα να φυγω στο εξωτερικο και να μην τηλεφωνω καν στους γονεις μου (το εκανα οσο σπουδαζα στην Αθηνα βασικα!). Τωρα νοιωθω πιο "προσκολλημενος" σε αυτους και μου ειναι αβολο να ζω σε αλλη χωρα απο αυτους. Παλαιοτερα πιστευα οτι ακομα και αν κλεισει η επιχειρηση μας εμενα δεν θα με ενδιεφερε διοτι θα εβρισκα αλλη δουλεια. Τωρα σκεφτομαι τους κοπους του παππου μου να ανοιξει αυτο το μαγαζακι 90 χρονια πριν για να το προσφερει στο πατερα μου για να το προσφερει αυτος σε μενα. Ακουστε δηλαδη κατι μικρο-κομπλεξικες αντιληψεις που μου εχουν μπει στο κεφαλι εντελως ξαφνικά. Ιδιαιτερα με την επιχειρηση εχω προσκολληθει τοσο πολυ που νοιωθω "οικογενειακο" χρεος μου να την αναλαβω και να συνεχισω να την "τρέχω". Πολλές φορες εχω σκεφτει οτι αυτη η αντιληψη με κρατα μακρια απο το να φυγω στο εξωτερικο και να ακολουθησω τα όνειρα μου. Επισης σκεφτομαι ποσο θα στενοχωριοταν ο παππους μου ( ο οποιος εχει πεθανει μια δεκαετια τωρα...) αν ζουσε και μαθαινε οτι εγω δεν θα αναλαμβανα την επιχειρηση του. Οσο χαζα και ηλίθια και αν ακουγονται αυτά, είναι πραγματα που μου εχουν μπει στο κεφάλι και με εμποδιζουν απο το να δω το πραγματικο μου συμφέρον.

Με αλλα, απλουστερα λογια, οσο μεγαλωνω θελω να "βολεψω" και να σταθεροποιησω καπως τη ζωη μου, παρα να μπαινω σε νεες περιπετειες.

Μια αλλη πραγματικα κομπλεξικη και "νοσταλγικης" φυσης σκεψη που μου εχει μπει στο μυαλο ειναι οτι, ενω παλια με θυμομουν να ελεγα "θελω να παω να ζησω στη Νεα Υορκη" και "Θελω να ταξιδεψω σε ολο το κοσμο" τωρα το βρισκω καλυτερο να μεγαλωσω (και να πεθανω) στη πολη που μεγαλωσα. Κοντα στο σχολειο μου, παρεα με τους φιλους μου, παρεα με τους παλιους συμμαθητες μου, και να μοιραζομαστε και να απολαμβανουμε τις κοινες αναμνησεις μας. Προκεται δηλαδη για ενα τροπο σκεψης ρομαντικης, ιδεολογικης και "γεροντιστικης" φυσης που δεν την ειχα παλαιοτερα!!!!

Παρα τις ερευνες που εχω κανει, δεν μπορω να εξηγησω αυτη τη ξαφνικη αλλαγη σκεψης τα τελευταια 2 χρονια.

4: Το προβλημα της μη-αναστρεψιμης επιλογης.

Το τέταρτο θέμα που με βασανίζει είναι ο βαθμός κατά τον οποιο η επιλογή μου θα είναι αναστρέψιμη.
    Αν για παραδειγμα ζησω στην Ελλαδα και μεχρι την ηλικια των 35 δω οτι δεν τα βγαζω περα? Τι θα κανω? Θα φυγω στην ηλικια των 35 για μεταπτυχιακο στο εξωτερικο? Και αν εχω παιδί?
    Αν απο την αλλη δυσκολευομαι να επιβιωσω στο εξωτερικο, υποφερω και αποτυχω στη δουλεια μου, μηπως θα αρχισω να βριζω την ωρα και τη στιγμη που εγκατελειψα την οικογενειακη επιχειρηση για να ακολουθησω αυτο που μου αρεσει να κάνω???? Διοτι ενα πραγμα που μισω είναι να φτασω σε μια ηλικία και να ανακαλύψω οτι εκανα μεγαλα λαθη στη ζωη μου που κοστισαν τα νεανικα μου χρόνια.

Οπως ειπα και στην αρχη του κειμενου, μου λειπει ο αυθορμητισμος διοτι θελω να αναλυω τα παντα με ακριβεια ωστε να γνωριζω με πολυ λιγα ποσοστα λαθους/αποκλισης το αποτελεσμα των πραξεων μου. (Με απλα λογια θελω να μαντευω το μελλον).

Αυτο που με εκνευριζει περισσοτερο, είναι οτι στην ηλικα των 45-50 χρονών, θα γνωριζω ποια αποφαση επρεπε να είχα πάρει και ποια όχι. Αλλά τότε πλέον θα είναι αργά...

Εσεις τι πιστευετε? Αξιζει να αφηνατε τη χωρα σας και μια σιγουρη δουλεια, ενα σιγουρο κομματι ψωμι, για να κανετε μια δουλεια που σας γεμιζει, ή το θεωρειτε πολύτελεια αυτη την εποχή?
    Αξίζει να μπεις σε νεους κόπους και μπελάδες χωρις να γνωρίζεις πως θα είναι το μέλλον, και αν η αποφαση αυτη θα βγει σε καλό ή σε κακό?? Αξίζει να παρατησετε τη πολη σας, τους φιλους σας, και γενικοτερα τα πραγματα με τα οποια μπορει να ειστε λιγο συναισθηματικα δεμενοι, για να φυγετε απο αυτον τον μικροκοσμο και να τα ανταλλαξετε με καλυτερο εργασιακο περιβαλλον και καλυτερες χωρες? (Προφανως εννοω τη Β.Ευρωπη και τις Αγγλο-Σαξωνικες χώρες)

1.Ρεαλισμός+κομφορμισμός(Ελ λάδα) Vs Ρομαντισμός+αντισυμβατισμ� �ς(Εξωτερικό)

Παρατηρώντας τη συντριπτικη πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, θα παρατηρήσουμε οτι η πλειοψηφια αυτών ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά στην Ελλάδα και δε βρίσκει, έστω και με 500 ευρώ. Ο εργασιακός τομέας ίσως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να "τη κάνεις", εγώ όμως δεν ανήκω στην ίδια κατηγορία.
    Ο πατέρας μου έχει μια επιχείρηση που βγάζει κοντά στα 2500-3000 ευρώ το μήνα. Δεν είναι φυσικά τόσο καθαρά διότι πολλά απο αυτά τα χρωστάμε στους προμηθευτές που φέρνουν το εμπόρευμα. Εγω δουλεύω σε αυτήν την επιχείρηση. Αντίθετα λοιπόν απο τη πλειοψηφία των παιδιών, εγώ είμαι μάλλον σε πιο ευνοϊκή κατάσταση. Το να έμενα λοιπόν στην οικογενειακή επιχειρηση, φαίνεται οτι το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή, διότι πολύ απλά μου προσφέρει έτοιμη πελατεία και ένα κομμάτι ψωμί. Είναι λοιπον ειναι μια επιλογη που θεωρειται απο μενα ρεαλιστική, και γιατί οχι, κομφορμιστικη.

Απο την άλλη, είναι το εξωτερικό. Πόσο γελοίο πιστευετε οτι θα ήταν ένας άνθρωπος που έχει δική του επιχειρηση, και μαλίστα σε μια ωραια πολη (δεν μενω Αθήνα), να τα παρατήσει όλα και να φύγει εξωτερικο??
    Το πρόβλημα εδω είναι οτι δεν απολαμβάνω την δουλειά που κάνω. Δεν μου αρέσει να πουλάω ψιλικά και εποχιακά είδη. Δεν μπορω να σπαταλησω τη ζωη μου μαθαινοντας πως να πουλαω καλσον, ομπρελες, ψαλιδια (Ημαρτον) βρακια, καλτσες και σουτιεν. Δεν νοιωθω χρήσιμος προς τη κοινωνία. Απο παλιά μια απο τις κύριες και κυρίαρχες επιθυμίες καριέρας που είχα ήταν να σπουδάσω διοικηση δημόσιας υγείας και να δουλεύω σε εθνικά project στο εξωτερικό, να εργάζομαι σε project προωθησης, πρόληψης και μείωσης διαφόρων αρνητικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με την υγεία οπως παχυσαρκια, αλκοολισμό και άλλα σε μια πόλη/κοινότητα, οργάνωση και επίβλεψη νοσοκομειων, συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικα/πολιτιστικα/αθλητικα event σε όλο το κόσμο που έχουν να κάνουν με την υγεία, καταγραφή και μελέτες πάνω στη προσπάθεια μείωσης και ελάττωσης μιας νόσου κλπ κλπ κλπ. Είναι ένα επάγγελμα που με γεμίζει και ξέρω οτι μπορώ να το καταφέρω. Βασικά είμαι σίγουρος οτι έχω τα προσόντα για να γίνω πετυχημένος πάνω σε κάτι τέτοιο.

Έτσι λοιπον υπάρχει το παραπάνω δίλλημα του να μείνω στην μικρο-επιχειρηση μας, στην οποια εχω ηδη καταστρωσει καποια επιχειρηματικα σχεδια που θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα μας. Απο την άλλη, ΚΑΠΟΙΑ απο τα είδη που πουλάμε εμείς τα παρέχουν μόνο 1-2 μαγαζιά πλέον και θα μπορούσε να μου δώσει ανταγωνιστικό πλεονεκτημα, αλλα ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ αυτο επιβεβαιωνει το γεγονος οτι το είδος μας σιγα-σιγα αργοπεθαίνει και οτι αυτα που πουλαμε στο μελλον θα τα προσφερουν τα σουπερ μαρκετ.

Με τον παραπάνω τίτλο εννοώ οτι αν μείνω στην ΕΛλάδα, όλα πλέον θα είναι απλά στη ζωη μου. Θα ειμαι κοντα στους γονεις μου, στους γνωστους, ξέρω πως να "τρεχω" την επιχειρηση μου, (τα βασικά δηλαδή), θα ειναι πιο ευκολο να βρω καποιο σπιτι, θα έχω ευκολη προσβαση στην ωραια Εληνικη ζωη, οπως στις παραλιες τα καλοκαιρια, τις βολτες και τους ζεστους ανθρώπους, και ολα τα θετικα που προσφερει το Ελληνικο κλιμα και ιδιοσυγκρασια.

Στο εξωτερικο απο την αλλη, θα αντιμετωπισω διαφορα προβληματα. Θα πρεπει να βρω πανεπιστημιο (δλδ εχω βρει πολλα, και με καποια εχω επικοινωνησει, αλλα υπαρχει διαφορα μεταξυ της επικοινωνιας και του τελικου "deal") θα πρεπει να βρω part-time δουλειά, (τιποτα newspaper boy δηλαδη ή νυχτοφυλακας, ή να κανω αρχειοθετηση και να προσφερω υπαλληλικες υπηρεσεις σε εταιρια.......) καθώς δεν γνωριζω τις γλωσσες που μιλουν στη Β.Ευρωπη και θα εχω μειονεκτημα εναντι των ημεδαπων διεκδικητων, θα πρεπει να βρω και να μεινω σε σπιτι, (δηλαδη αυτο που οι Δανοι και οι Ολλανδοι αποκαλουν "σπιτι"...), να πηγαινω απο αγγελια σε αγγελια και απο συγκατοικηση σε συγκατοικηση. Δεν με απασχολει να σπαταλησω τα νεανικα μου χρονια μεσα στη μιζερια (ειμαι 23 χρονων) αλλα οχι και τοσο ρε γμτ.

Εδω εννοω το εξης θεμα: Η διαμορφωση και η ιδιοσυγκρασια ενος ανθρωπου εχουν διαμορφωθει ήδη απο την ηλικια των 20 χρονών. Αυτο σημαίνει, οτι μέχρι την ηλικα των 19-21 χρονων, ημουν αρκετα φιλελευθερος και ανοιχτομυαλος σε νεες προτασεις πανω σε νεο τροπο ζωης και ευκαιρίες. Τωρα, στα 23 μου, εχω "παραξενεψει" καπως, με την εννοια οτι η ιδιοσυγκρασια μου, οι προτιμησεις μου, ο τροπος συμπεριφορας μου κλπ κλπ εχουν επηρεαστει απο την Ελληνικη κουλτουρα και πλεον ειναι πιο δυσκολο για μενα να τα εγκαταλειψω ολα αυτα για να ενστερνιστω μια ξενη κουλτουρα. Για παραδειγμα, παλαιοτερα δεν ειχα προβλημα να φυγω στο εξωτερικο και να μην τηλεφωνω καν στους γονεις μου (το εκανα οσο σπουδαζα στην Αθηνα βασικα!). Τωρα νοιωθω πιο "προσκολλημενος" σε αυτους και μου ειναι αβολο να ζω σε αλλη χωρα απο αυτους. Παλαιοτερα πιστευα οτι ακομα και αν κλεισει η επιχειρηση μας εμενα δεν θα με ενδιεφερε διοτι θα εβρισκα αλλη δουλεια. Τωρα σκεφτομαι τους κοπους του παππου μου να ανοιξει αυτο το μαγαζακι 90 χρονια πριν για να το προσφερει στο πατερα μου για να το προσφερει αυτος σε μενα. Ακουστε δηλαδη κατι μικρο-κομπλεξικες αντιληψεις που μου εχουν μπει στο κεφαλι εντελως ξαφνικά. Ιδιαιτερα με την επιχειρηση εχω προσκολληθει τοσο πολυ που νοιωθω "οικογενειακο" χρεος μου να την αναλαβω και να συνεχισω να την "τρέχω". Πολλές φορες εχω σκεφτει οτι αυτη η αντιληψη με κρατα μακρια απο το να φυγω στο εξωτερικο και να ακολουθησω τα όνειρα μου. Επισης σκεφτομαι ποσο θα στενοχωριοταν ο παππους μου ( ο οποιος εχει πεθανει μια δεκαετια τωρα...) αν ζουσε και μαθαινε οτι εγω δεν θα αναλαμβανα την επιχειρηση του. Οσο χαζα και ηλίθια και αν ακουγονται αυτά, είναι πραγματα που μου εχουν μπει στο κεφάλι και με εμποδιζουν απο το να δω το πραγματικο μου συμφέρον.

Με αλλα, απλουστερα λογια, οσο μεγαλωνω θελω να "βολεψω" και να σταθεροποιησω καπως τη ζωη μου, παρα να μπαινω σε νεες περιπετειες.

Μια αλλη πραγματικα κομπλεξικη και "νοσταλγικης" φυσης σκεψη που μου εχει μπει στο μυαλο ειναι οτι, ενω παλια με θυμομουν να ελεγα "θελω να παω να ζησω στη Νεα Υορκη" και "Θελω να ταξιδεψω σε ολο το κοσμο" τωρα το βρισκω καλυτερο να μεγαλωσω (και να πεθανω) στη πολη που μεγαλωσα. Κοντα στο σχολειο μου, παρεα με τους φιλους μου, παρεα με τους παλιους συμμαθητες μου, και να μοιραζομαστε και να απολαμβανουμε τις κοινες αναμνησεις μας. Προκεται δηλαδη για ενα τροπο σκεψης ρομαντικης, ιδεολογικης και "γεροντιστικης" φυσης που δεν την ειχα παλαιοτερα!!!!

Παρα τις ερευνες που εχω κανει, δεν μπορω να εξηγησω αυτη τη ξαφνικη αλλαγη σκεψης τα τελευταια 2 χρονια.

Το τέταρτο θέμα που με βασανίζει είναι ο βαθμός κατά τον οποιο η επιλογή μου θα είναι αναστρέψιμη.
    Αν για παραδειγμα ζησω στην Ελλαδα και μεχρι την ηλικια των 35 δω οτι δεν τα βγαζω περα? Τι θα κανω? Θα φυγω στην ηλικια των 35 για μεταπτυχιακο στο εξωτερικο? Και αν εχω παιδί?
    Αν απο την αλλη δυσκολευομαι να επιβιωσω στο εξωτερικο, υποφερω και αποτυχω στη δουλεια μου, μηπως θα αρχισω να βριζω την ωρα και τη στιγμη που εγκατελειψα την οικογενειακη επιχειρηση για να ακολουθησω αυτο που μου αρεσει να κάνω???? Διοτι ενα πραγμα που μισω είναι να φτασω σε μια ηλικία και να ανακαλύψω οτι εκανα μεγαλα λαθη στη ζωη μου που κοστισαν τα νεανικα μου χρόνια.

Οπως ειπα και στην αρχη του κειμενου, μου λειπει ο αυθορμητισμος διοτι θελω να αναλυω τα παντα με ακριβεια ωστε να γνωριζω με πολυ λιγα ποσοστα λαθους/αποκλισης το αποτελεσμα των πραξεων μου. (Με απλα λογια θελω να μαντευω το μελλον).

Τι πιστευετε λοιπον? Αξιζει να παρατησεις τη χωρα σου για να βρεις μια δουλεια που σου αρεσει η το θεωρειτε πολυτελεια σε καιρο οικονομικης κρισης?

Σορρυ παιδια το κειμενο κοβεται απο μονο του :P
    Αρα παυω να ασχολουμαι. Αγνοηστε το αρθρο.

Senior Member
    Σελτζουκε hey!
    Εχω μεινει σε τρεις διαφορετικες χωρες, τεσσερις με την Ελλαδα, ωστοσο το μεγαλυτερο μερος της ζωης μου το περασα στην Θεσσαλονικη. Εχω αναμεικτα συναισθηματα για ολες τις χωρες που με φιλοξενησαν, ακομη πιο ιδιαιτερα βεβαια για την Ελλαδα. Ηξερα απο τοτε που αρχισα να αντιλαμβανομαι τον εαυτο μου οτι ημουν σε πολυ ιδιαιτερο διεθνες οικογενειακο περιβαλλον, καθως και οι δυο γονεις μου ηταν μεταναστες σε Αμερικη και Γερμανια, κι εγω πηγα αντιστοιχα σε αμερικανο, γερμανικο και ελληνικο σχολειο. Και μεγαλωσα επισης με τρεις γλωσσες και στην ουσια τρεις πολιτισμους. Σε ενα σταδιο των σπουδων μου εφυγα Γερμανια, στη συνεχεια Γαλλια και εμεινα για λιγο καιρο στην Αγγλια. Θεωρω οτι ηταν για μενα μια πολυ δυσκολη περιοδος, ωστοσο υπεφερα ηδη απο καταθλιψη τοτε και σαφως αυτο επηρεασε τη διαθεση μου και τη γνωμη μου για τον χρονο που περασα εκει. Παρολαυτα, υπηρχαν μερες που μιλουσα στο skype με τη μητερα μου και τρεχαν ποταμια τα δακρυα, ηθελα να γυρισω πισω, δεν αντεχα. Ακομα και οι ομογενεις που εβρισκα, ενιωθα οτι δε μου ταιριαζαν. Ομως γενικοτερα δεν ταιριαζω ευκολα με ατομα, αρα ξαναλεω οτι ειναι στην ιδιοσυγκρασια του καθε ατομου. Επισης, παρολο που ειχα τασης φυγης απο την αρχη της εφηβειας, στο εξωτερικο ενιωσα μια απιστευτη γροθια στην ελλειψη της μητερας μου (που δεν ειναι βεβαια τοσο υγιες, ειναι αποτελεσμα ενος ανασφαλου δεσμου που ειχα μαζι της). Η μοναξια ειναι εντονη ετσι κι αλλιως ακομη και εδω, απλα εδω νιωθω πολυ εντονα την ασφαλεια του να ζεις στη χωρα σου. πχ, εαν ερθει μια αναγκη, ενας γιατρος, οδοντιατρος, χαλασει ο υπολογιστης σου, χρειαστεις βοηθεια καπου, εδω ειναι πολυ ευκολο να το βρεις και να το λυσεις, γιατι ξερεις κοσμο, μαγαζια, μερη, φιλους, συγγενεις, καποιον που θα σε βοηθησει!! Και εξω θα βρεις, απλα θα προσπαθησεις πιο πολυ, that's all! Μπορει αυτο να ακουγεται γελοιο και αστειο. Το ξερω. Εγω ομως το καταλαβα οσο ζουσα εκει, που μου ετυχαν χιλιες δυο ατυχιες! Anyway...εξακολουθω να βρισκω στην ελληνικη νοοτροπια στοιχεια που με απωθουν πολυ, αναγνωριζω ομως την απιστευτη θερμοτητα που εχουμε, ακομη και σε αγνωστους πολλες φορες. Στο αεροδρομιο των Αθηνων, με εχουν βοηθησει πολλες φορες με βαλιτσες και βαρη, στην Φρανκφουρτη ή στο Λονδινο ομως ποτε. Και αυτο σαφως με ενοχλει. Η παγερη αδιαφορια, που και να λιποθυμησεις διπλα τους απλα θα σε προσπερασουν. Παρολαυτα, αυτο που ισχυει σαν χρυσος κανονας ειναι οτι οι εξυπνοι επιστημονες που θελουν να διαπρεψουν, φευγουν. Εδω σε τρωνε, το συστημα σε κατασπαραζει, δεν εχεις ελπιδα εαν δεν εισαι φιλαρακι κομματων ή μεγαλου γιατρου, δικηγορου, κτλ κτλ. Πηγα σε συνεντευξεις για δουλεια και με απερριπταν λογω προσοντων. Και για καριερα ερευνητικη ή ακαδημαικη, ουτε καν. Ευρω δεν σου δινουν και τρεχεις ολη μερα να κανεις θεληματα. Φιλε μου, το καλοκαιρι μεταναστευω ξανα, ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, γιατι δεν εχω αλλη επιλογη, παρα να οδηγηθω ξανα στην παγωμενη και καταθλιπτικη Γερμανια. Δε μου αρεσει, μισω μονο και μονο την ιδεα, καθε μερα ρουφαω τον ηλιο γιατι σκεφτομαι πως θα τον χασω και η ψυχη μου καθε αλλο παρα χαρουμενη ειναι. Εδω ομως, 300 ευρω και αμα θελω. Και τα πτυχια μονο για τον τοιχο. Οποτε πρεπει να διαλεξεις. Να σημειωσω εδω οτι οπως κι εσυ, οι γονεις δε με πιεζουν να φυγω, αλλα το θελουν πολυ. Θα μπορουσα δηλαδη κι εγω να κανω τα στραβα ματια και να μεινω. Ομως αγαπω την επιστημη μου, εχω κανει θυσιες γι αυτην, εχω επενδυσει και δε μπορω να με βλεπω να κατακεραυνωνομαι.

ΥΓ: γι αυτους που θα τρεξουν αμεσως να πουνε, τί τυχεροι που ειμαστε ολοι αυτοι που ζουμε εξω και να μην κλαιγομαστε, ας το σκεφτουν λιγο περισσοτερο πριν κρινουν, η μεταναστευση για πολλους ειναι εξαναγκαστικη και καθολου ευχαριστη.
    But on some summer nights, it could feel like paradise. Paradise lost.

Banned
    εγω δε προκειται να εφευγα απο δω για παντα εχω καταβολευτει με αυτο το καιρο σιγα μη πηγενα να ζησω στη γερμανια που εχει 4 βαθμους συνηθως εδω 8 εχει κ κανει κρυο κ αναβεις σομπες

Senior Member
    Εγω μονο μαζι με το αγορι μου το κουβεντιαζουμε,Μονη μου δεν παω πουθενα!

Banned
    Quote Originally Posted by αλεξανδρος_77 View Post
    εγω δε προκειται να εφευγα απο δω για παντα εχω καταβολευτει με αυτο το καιρο σιγα μη πηγενα να ζησω στη γερμανια που εχει 4 βαθμους συνηθως εδω 8 εχει κ κανει κρυο κ αναβεις σομπες
    Gkouxou....

Banned
    Kalispera seltzoukos ....NA ZITISO SYGGNOMI GIA ALLH MIA FORA GIATI EXO ENA THEMA ME TO PC KAI DEN EXO TA ELLHNIKA OPOTE OPOIOS THELEI NA TO DIABASEI THA KOURASTEI LIGO...!!!

Den exo zisei eksoteriko (pera apo tourismo) kai den ksero to an einai duskolo i oxi.I alitheia einai oti eixa 2 protaseis,1 gia agglia kai 1 gia gallia alla den tis skeftika kan giati tote den imoun kala psixologika kai den mporousa,den ithela?den ksero pantos eniotha oti de tha ta bgalo pera.Sigoura an efeyga 3 xronia prin,sta 24 mou dld,oso eisai esu peripou,me teleiomenes stratiotikes upoxreoseis,ta pragmata tha itan polu diaforetika tora.Pros to kalitero tha mou peis?Den ksero,pantos tha eixa kanei to bima,tha eixa parei to risko kai i prospatheia apo moni tis tha aksize.An kai mesa mou pisteyo oti sigoura tha itan 100% kalitero.Alla den eimai gkriniaris oute mizeros.Xairomai pou den efyga giati tote apofasisa oti den thelo na fygo.Opote sebomai tin tote psixologia mou kai to tote skeptiko mou.Ola auta sou ta leo giati piges kateytheian sta 40-45.De mporeis na ksereis ti einai kalitero kai ti oxi.H apofaseis panta pernonte meta apo orimi skepsi.Theoro oti i orimi,sosti kai MH epipolaia skepsi se mia oristiki apofasisi einai kati san mathimatiki proseggisi...!!!

An kai gia na paro ligo to meros apo to skeptiko sou,tha sou po oti ki ego polles ,akougontas pollous na lene ''an einai ayta ta muala pou exo tora sta 35 mou,sta 25 mou de tha ekana auta ta lathi'' ,prospatho na skefto pos tha skeftomai sta 35 kai 40 kai 50.Eee nomizo pos den ginetai kai to mono pou kaneis einai na pedeyesai....

Opote nomizo oti katalabes oti prepei na kaneis auto pou agapas kai na min baleis tin krisi ton toixo stin zoi sou kai tin kariera sou.An pragmatika agapas auto pou spoudases kai theleis na kaneis,tote kai oi dikoi sou tha se stiriksoun kai PANO APO OLA THA SE KATALABOUN KAI THA SE STIRIKSOUN!!!Einai amartia na min kaneis auto pou agapas...min briskeis alothi stin krisi.To leo kai to ksanaleo (mi to pareis prosopika) ...exoume riksei ola ta problimata mas pano stin oikonomiki krisi.Ola ta kompleks mas ekei,oli tin mizeria mas kai genika o kathenas ola tou ta straba.Ksafnika gia ola mas ftaiei i krisi.OXI de tha eisai axaristos pou tha fygeis.OXI o pappous sou to ekane gia ayton to magazi kai den eixe oneiro na paei gia 1000 xronia.To ekane giati to agapouse kai giati to ithele.Den eipe ''tha to doulepsei kai o eggonos mou''...Antitheta tha sou elege na kaneis auto pou agapas.Opote mi gemizeis me tupseis ton egkefalo sou.Den yparxei logos.....

Banned
    einai oti eixa 2 protaseis,1 gia agglia
    αν μπορεις να παλεψεις αυτο.. http://kairos.mirbig.net/el/GB/ENG/2...AF%CE%BD%CE%BF

Senior Member
    Quote Originally Posted by Ο Σελτζούκος View Post
    Καλησπερα σας.

Διαλέγω να ποστάρω στη κατηγορία "Αγχος/φοβιες" γιατί μου φαινεται ως η καλυτερη κατηγορια που εκπροσωπει τον προβληματισμο μου, αν και δεν είναι καν τοσο σοβαρη οσο οι άλλες που υπάρχουν εδώ.

Τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίζω το μεγαλύτερο δίλλημα της ζωής μου, και αυτό είναι η μετανάστευση σε άλλη χώρα.

Προβληματίζομαι διότι είναι μια επιλογή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τρόπο και τη ποιότητα ζωής μου. Το θεωρω τοσο σοβαρο οπου σκεφτομαι για πρωτη φορα στη ζωη μου να δω ψυχολογο.

Το θεμα με προβληματίζει 2 χρόνια, δηλαδή απο τότε που σπούδαζα, αλλά πλέον έχω τελειώσει τις σπουδές και μπαίνω στρατό, άρα πρέπει να πάρω την οριστική μου απόφαση για το τι στο καλό πρέπει να κάνω στη ζωή μου. Υπάρχουν ενα σωρό θετικά και αρνητικά και στις δύο αποφάσεις, και ως τελειομανής τύπος, θέλω να είμαι σε θέση να προβλέψω με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται το πως μπορεί να διαμορφωθεί η ζωή μου μετά την απόφαση, αρα θα με βοηθούσε ιδιαίτερα αν μου πείτε τη γνώμη σας και το τι θα κάνατε στη θέση μου.
    Ειδικα αν καποιος ζει στο εξωτερικο και εχει παρομοια εμπειρια.

Βασικά εχω κατηγοριοποιησει μεσα μου τα διλημματα που εχω σε 4 κατηγορίες, οι οποιες θα σας στις παρουσιασω παρακατω. Περιμένω να παρετε το θεμα σοβαρα αν γινεται και να βοηθησετε με τις αποψεις σας.

Το πρωτο διλλημα/ερωτημα που με προβληματιζει παρα πολύ ειναι το εξης:

1.Ρεαλισμός+κομφορμισμός(Ελ λάδα) Vs Ρομαντισμός + αντισυμβατισμός (Εξωτερικό)

Ο πατέρας μου έχει μια επιχείρηση που βγάζει κοντά στα 2500-3000 ευρώ το μήνα. Δεν είναι φυσικά τόσο καθαρά διότι πολλά απο αυτά τα χρωστάμε στους προμηθευτές που φέρνουν το εμπόρευμα. Εγω δουλεύω σε αυτήν την επιχείρηση. Αντίθετα λοιπόν απο τη πλειοψηφία των παιδιών, εγώ είμαι μάλλον σε πιο ευνοϊκή κατάσταση. Το να έμενα λοιπόν στην οικογενειακή επιχειρηση, φαίνεται οτι το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή, διότι πολύ απλά μου προσφέρει έτοιμη πελατεία και ένα κομμάτι ψωμί. Είναι λοιπον μια επιλογη που θεωρειται απο μενα ρεαλιστική, και γιατί οχι, κομφορμιστικη.

Το πρόβλημα εδω είναι οτι δεν απολαμβάνω την δουλειά που κάνω. Δεν μου αρέσει να πουλάω ψιλικά και εποχιακά είδη. Δεν μπορω να σπαταλησω τη ζωη μου μαθαινοντας πως να πουλαω καλσον, ομπρελες, ψαλιδια (Ημαρτον) βρακια, καλτσες και σουτιεν. Δεν νοιωθω χρήσιμος προς τη κοινωνία. Απο παλιά μια απο τις κύριες και κυρίαρχες επιθυμίες καριέρας που είχα ήταν να σπουδάσω διοικηση δημόσιας υγείας και να δουλεύω σε εθνικά project στο εξωτερικό, να εργάζομαι σε project προωθησης, πρόληψης και μείωσης διαφόρων αρνητικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με την υγεία οπως παχυσαρκια, αλκοολισμό και άλλα σε μια πόλη/κοινότητα, οργάνωση και επίβλεψη νοσοκομειων, συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικα/πολιτιστικα/αθλητικα event σε όλο το κόσμο που έχουν να κάνουν με την υγεία, καταγραφή και μελέτες πάνω στη προσπάθεια μείωσης και ελάττωσης μιας νόσου κλπ κλπ κλπ. Είναι ένα επάγγελμα που με γεμίζει και ξέρω οτι μπορώ να το καταφέρω. Βασικά είμαι σίγουρος οτι έχω και θα αναπτυξω και τα υπολοιπα απαραιτητα προσόντα για να γίνω πετυχημένος πάνω σε κάτι τέτοιο.

Εσας θα σας φαινοταν λογικο ενας ανθρωπος που εχει δικη του επιχειρηση? Πιστευετε οτι στη καριερα πρεπει να κυνηγαμε το επαγγελμα που μας ταιριαζει ή αυτο είναι κατι "αλαζονικο" εν καιρο κρίσης και πρέπει να βολευομαστε με τα σιγουρα πράγματα?

Στο εξωτερικο απο την αλλη, θα αντιμετωπισω διαφορα προβληματα. Θα πρεπει να βρω πανεπιστημιο (δλδ εχω βρει πολλα, και με καποια εχω επικοινωνησει, αλλα υπαρχει διαφορα μεταξυ της επικοινωνιας και του τελικου "deal") θα πρεπει να βρω part-time δουλειά, καθώς δεν γνωριζω τις γλωσσες που μιλουν στη Β.Ευρωπη και θα εχω μειονεκτημα εναντι των ημεδαπων διεκδικητων, θα πρεπει να βρω και να μεινω σε σπιτι, (δηλαδη αυτο που οι Δανοι και οι Ολλανδοι αποκαλουν "σπιτι"...), να πηγαινω απο αγγελια σε αγγελια και απο συγκατοικηση σε συγκατοικηση. Δεν με απασχολει να σπαταλησω τα νεανικα μου χρονια μεσα στη μιζερια (ειμαι 23 χρονων) αλλα οχι και τοσο ρε γμτ.

Αυτο που με εκνευριζει περισσοτερο, είναι οτι στην ηλικα των 45-50 χρονών, θα γνωριζω ποια αποφαση επρεπε να είχα πάρει και ποια όχι. Αλλά τότε πλέον θα είναι αργά...

Εσεις τι πιστευετε? Αξιζει να αφηνατε τη χωρα σας και μια σιγουρη δουλεια, ενα σιγουρο κομματι ψωμι, για να κανετε μια δουλεια που σας γεμιζει, ή το θεωρειτε πολύτελεια αυτη την εποχή?
    Αξίζει να μπεις σε νεους κόπους και μπελάδες χωρις να γνωρίζεις πως θα είναι το μέλλον, και αν η αποφαση αυτη θα βγει σε καλό ή σε κακό?? Αξίζει να παρατησετε τη πολη σας, τους φιλους σας, και γενικοτερα τα πραγματα με τα οποια μπορει να ειστε λιγο συναισθηματικα δεμενοι, για να φυγετε απο αυτον τον μικροκοσμο και να τα ανταλλαξετε με καλυτερο εργασιακο περιβαλλον και καλυτερες χωρες? (Προφανως εννοω τη Β.Ευρωπη και τις Αγγλο-Σαξωνικες χώρες)
    Αυτο ειναι το μηνυμα σου , το διορθωσα να βγει ολοκληρο.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Δεν μπορω να δωσω καποια συμβουλη , ο καθενας διαλεγει τις πορειες του βασει του τι πιστευει και των δυνατοτητων του. Το μελλον ειναι απροβλεπτο , και οταν παρεις ενα δρομο σε ενα σταυροδρομι , δεν ξερεις που θα οδηγουσε ο αλλος.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Σελτζουκο , εχω φυγει εδω και 3 χρονια απο Ελλαδα . Σιγουρα δεν ειναι ολα ροδινα , ειδικα στην αρχη , αλλα πραγματικα πιστευω πως η αποφαση να φυγω ειναι η πιο σωστη που εχω παρει ποτε στην ζωη μου.
    Η αποφαση ειναι δικη σου , σε περιπτωση που αποφασισεις να φυγεις φροντισε για τα εξης:
    1. Μαθε την γλωσσα σε ενα ικανοποιητικο επιπεδο. Για αρχη μπορεις να κανεις καποια μαθηματα στην Ελλαδα , αλλα μετα ειναι βασικο να κανεις και καποια μαθηματα στην χωρα που θα πας.
    2. Αν βρεις δουλεια πριν φυγεις , φροντισε να υπογραψεις το συμβολαιο πριν πας εκει.
    3. Ψαξε να βρεις του νομους που ισχυουν σε οτι αφορα την εργασια και την ασφαλεια υγειας.
    4. Κανε μια επισκεψη απο το προξενειο της χωρας που θα ηθελες να πας για να ενημερωθεις καλυτερα.
    5. Μακρια απο Ελληνες μεταναστες 3 ης 4 ης γενιας.

Το 5 ξερω οτι ακουγεται ρατσιστικο , αλλα πολλοι την πατανε καθως εμπιστευονται γνωστους , συγγενεις κλπ και αγνοουν το 1 ,2, 3 ,4 . Εγω την πατησα παραβλεποντας το νουμερο 2 και βρεθηκα να δουλευω ανασφαλιστη για αρκετο καιρο.