ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 6 of 6
    Junior Member

ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση?

Καλησπέρα παιδιά. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο άρχισα να έχω κάποια συμπτώματα κατάθλιψης.
    Δεν περνούσα καλά, ενώ όλα στην ζωή μου ήταν τέλεια. Έτσι προσπάθησα να αλλάξω ότι νόμιζα ότι μου έφταιγε.
    Πήρα πολλές λάθος αποφάσεις και μετά από άσχημα απανωτά γεγονότα, κατέρρευσα. Είχα όλα τα συμπτώματα της κατάθλιψης
    στον μέγιστο βαθμό. Είδα έναν ψυχίατρο ο οποίος είναι καταξιωμένος επιστήμονας και χρόνια στο επάγγελμα, του είπα
    τι νιώθω και χωρίς να με ρωτήσει καν για το παρελθόν μου, μου είπε ότι δεν έχω τίποτα και ότι είναι απλά μια μεταβατική φάση. Αυτή την στιγμή, μια εβδομάδα μετά,
    είμαι καλύτερα αλλά ακόμη νιώθω ότι είναι μπερδεμένο το μυαλό μου, έχω αμφιθυμία, θλίψη, απαισιοδοξία ανασφάλειες.
    Είμαι αρκετά προβληματισμένος γιατί αυτή η φάση κρατάει εδώ πολύ καιρό και δεν μου έδωσε κάποια καθοδήγηση για το πως θα το
    ξεπεράσω. Σκέφτομαι να κάνω ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση, καθώς έχω αρκετά τραύματα που κουβαλάω από το παρελθόν σαν παιδί χωρισμένων γονιών.
    Η ερώτηση μου λοιπόν είναι ποια η διαφορά τους, τι ακριβώς γίνεται στις συνεδρίες(εάν σου δίνουν κάποιο feedback ή απλά σε ακούν που μιλάς)
    και αν έχει όντως αποτέλεσμα.

Senior Member
    Πόσο χρονών είσαι;

Junior Member
    Γειά σου Diana. 24 είμαι.

Senior Member
    Μικρός είσαι.........εγώ είμαι 32.
    Γενικά απ'όσο έχω καταλάβει στην Ελλάδα η ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση είναι έννοιες ταυτόσημες.

Ουσιαστικά η ψυχανάλυση γίνεται από τον ψυχίατρο και η ψυχοθεραπεία από τον ψυχολόγο.
    Αλλά σε αυτή την χώρα δυστυχώς οι γιατροί δεν κάνουν ως επί το πλείστον ψυχανάλυση,σε βλέπουν κάποιες φορές και έπειτα σου γράφουν φάρμακα,
    (αυτά έχουν συμβεί σε εμένα) κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν άλλη εμπειρία,αλλά ως επί το πλείστον έτσι γίνεται.

Εσύ απ'όσο βλέπω δεν έχεις κάποιο σοβαρό θέμα να λύσεις ή να χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή αφού όλα σου πάνε τέλεια,όπως δηλώνεις...απλά μπορεί να σε στεναχωρεί η απούσια του πατέρα σου ή κάποια πραγματάκια που βίωσες σαν παιδί.

Αν πιστεύεις ότι όλο αυτό που σου συμβαίνει δεν μπορείς να το διαχειριστείς μόνος σου,θα σε παρέπεμπα να δεις κάποιον ψυχολόγο,όχι ψυχίατρο-κατα πάσα πιαθανότητα δεν θα σου πει τίποτα ο ψυχίατρος σε αντίθεση με την ψυχολόγο που θα κάνετε ανάλυση.

Ψάξε να βρεις μία καλή,αν η πρώτη δεν σου ταιριάξει - μην διστάσεις να βρεις μία άλλη.!
    Καλή επιτυχία-επίσης μπορείς και εδώ να μας πεις κάποια πραγματάκια...πολλοί άνθρωποι + εμένα έχουν βοηθηθεί.
    Μερικές φορές και μία μόνο συμβουλή μπορεί να σου αλλάξει τρόπο σκέψης και να σε βάλει σε άλλη ατραπό,που ούτε καν είχες σκεφτεί.

Senior Member
    http://www.e-psychology.gr/forum/sho...λησπερα σου μελος,Προτεινω να μελετησεις την ιστορια μου για να παρεις ιδεες για τροπο αντιμετωπισης κιολας,Προτεινω να συνδιασεις ψυχοθεραπεια κ ψυχαναλυση,τωρα εφοσον ρωτας ποια ειναι η διαφορα ψυχολου ψυχιατρου ειναι το οτι ο ψυχολογος ειναι για να μιλας ενω ο ψυχιατρος δινει φαρμακα,στις συνεδριες σε ακουν κ σου προτεινουν μετα λυσεις σου κανουν κ ερωτησεις

Senior Member
    Ουσιατικα η ψυχαναλυση ειναι μεθοδος ψυχοθεραπειας , καπως ξεπερασμενη πλεον . Υπαρχουν παρα πολλα ειδη ψυχοθεραπειας , το ποιο μορφη θα επιλεξεις εξαρταται απο εσενα και απο το προβλημα σου . Δεν ενδεικνυνται ολες οι μορφες για ολους.
    Ψυχοθεραπευτης , μπορεις να ειναι ο οποιοσδηποτε εχει εκπαιδευτει πανω σε μια συγκεκριμενη μεθοδο ψυχοθεραπειας , το οτι καποιος ειναι γιατρος ή ψυχολογος δεν σημαινει απαραιτητα οτι ειναι και ψυχοθεραπευτης και αντιστροφα .
    Αν δεν ξερεις τι ακριβως ψαχνεις , θα σου προτεινα να ξεκινησεις με απλες συνεδριες σε καποιον ψυχολογο και αν δεν σε καλυπτει αυτο , τοτε να ψαξεις για ψυχοθεραπεια.
    Τωρα , το τι γινεται κατα την διαρκεια της συνεδριας εξαρταται απο την μεθοδο που ακολουθειται , σε αλλες περιπτωσεις ειναι απλα μπλα μπλα μπλα , σε αλλες ο θεραπευτης εχει καπως πιο παρεμβατικο ρολο.
    Δες αυτο το λινκ , για να παρεις μια ιδεα για τις διαφορες προσεγγισεις που υπαρχουν http://www.apa.org/topics/therapy/ps...pproaches.aspx
    και αυτο http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_psychotherapies